Nedelja, 23.12.2012.

09:08

Nokia svrgnuta s trona posle 14 godina

Izvor: B92

Nokia svrgnuta s trona posle 14 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

igus alcatel

pre 11 godina

polako ima vremena,htc i sony zasluzuju daleko bolju poziciju,zte je za mene smece jel sam imao dva njihova i oba se kvarila po 3x,evo sada imam alcatel ot 995 i dizajn i cena i karakteristike,a ja nokiji predvidjam pad samo zbog ne prihvatanja androida....htc koristi oba pa zivi su samo slaba reklama, a cene su visoke za nas...

Vladimir

pre 11 godina

Nemanja, ja mogu da govorim o prošlosti i o sadašnjosti jer je to nešto što je poznato. I o tome imam brdo informacija koje nikako ne idu u prilog poslovanju Nokie. A one se mogu lako proveriti. Na tvoju žalost, to je istina i oko toga se ne može polemisati jer je istina jedna i nepromenjljiva. Tako da mi to ne možeš prigovoriti. A što se tiče zamena teza, pa upravo ti to radiš jer ne želiš da prihvatiš istinu, koju uzgred ja ne moram da ti prezentujem, možeš i sam da je vidiš ako želiš. Potrebna su par klika mišem i poseta sajtovima berzi, bonitetskih kuća i onima koji se bave IT sektorom. Tako da je jedino što ja zastupam istina i ništa više.
Ti tvrdiš da imaš neke argumente koji tvrde suprotno. Okay, iznesi te argumente i iznesi izvore odakle si dobio podatke pa da vidimo. A što se tiče budućnosti Nokie, ja o njoj nisam nikada rekao niti jednu reč, jer ne znam šta će biti. Niti iko to sigurno zna. Ja znam ono što se dešavalo i što se dešava, a ništa ne sluti na dobro. Da se Windows Phone pokazao odlično, kako tvrdiš, pa svi bi ga koristili. Koliko proizvođača i modela apatara koristi Android, a koliko Windows? Postavi sebi to pitanje.
Ali hajde da vidimo... Slažem se, neka prođe tih godinu dana, biće ovde sličnih tema pa ćemo diskutovati. Ja kažem da je za Nokiu od životne važnosti da prihvati Android i da izađe na tržište tablet računara. Ako to uradi, biće sigurno ponovo broj 1.

dex

pre 11 godina

imam samsung ace plus, prava je zver.. ali telefon kao takav . razgovori i sms-ovi dovaljna je nokia e71, nosio sam je godinama, prezivela sve i svasta... mislim da bolji tel ne postoji: kada bi nokia imala android taj telefon bi bio najprodavaniji natednih 10 godina

nemanja

pre 11 godina

Vladimire, iz nekog razloga misliš da ono što ti zastupaš referentno i da je to aksiom oko čega nema pogovora. Izvini, ne slažem se s tim jer podaci govore drugačije. Ja ni jednom rečju ne kažem da Nokiji ide dobro sada, već se ne slažem i za to imam argumente, da će joj biti bolje ubuduće. O tome govore mnogo pozvaniji nego što smo to ti ili ja. Znači, ne zamenjuj teze ako diskutuješ s nekim. Nijednom rečju ne možež da oporgneš ono o čemu govorim nego stalno pričaš o sadašnjosti. Strateško partnerstvo je strateško jer donosi rezultate kasnije, a ne odmah. WP8 je tek treba da se pokaže, a pokazuje se odlično. Restrukturianje i smanjenje broja radnika je razumljivo. To je sada loše, a u budućnosti će se pokazati verovatno kao dobro. Jednog dana u zemljama trežeg sveta, a to neće biti daleka budućnost i oni će kupovati smartfonove, a onda će kupiti ono što ima najjače ime. Ne moraš da naduvavaš podatke o prodaji Samsunga. Ovo je verovatno najbolja godina za android i on će biti sigurno dominantni još neku godinu. Kontrakampanja se sprovodi i to je legitmno, mada nije fer i korektno. Imam predlog da ne bi zamarali ljude jer ovo nije forum, pa da raspredamo unedogled, a i da ti ne bi i dalje izvrtao moje argumente - da vidimo za godinu dana, na ovoj istoj temi, da li je Nokia napredovala, kolika joj je vrednost akcija, kako stoji wp8, koliki je udeo u tržištu androida (da li je veći/manji u odnosu na ovu godinu). Vidimo se za godinu dana na ovoj temi.

Vladimir

pre 11 godina

Nemanja, ne znam po koji put treba da ti kažem da akcije Nokie padaju. Ne znam koliko izvora treba da ti navedem na kojima možeš te podatke da nađeš. Ti tu činjenicu negiraš i to je tvoj problem. Iza moje tvrdnje stoje izveštaji berze, iza tvoje tvrdnje ne stoji ništa.
Što se tiče partnerstva sa Microsoft-om, ono je uspostavljeno još 11.02.2011. godine. Da li se od tada situacija za Nokiu popravila? Nije! Stanje je sve gore i gore. Ako za tebe otpuštanje više hiljada radnika i prodaja centrale firme ne znači ništa, onda ja ne znam šta treba da se desi pa da ti priznaš da je stanje loše.
Pominješ nerazvijene zemlje. Tačno je da tamo prodaja još uvek ide dobro, ali to je prodaja najjeftinijih uređaja. Finansijski, kao što si i sam rekao, nije to Bog zna šta. A Nokiji su potrebne dobre finansije ako misli da opstane.
I za kraj, niti ja, niti bilo ko ovde sprovodi kampanju protiv Nokije. Ta tvrdnja tebi služi da zatvoriš usta svima koji pokušaju da kažu kako stvari oko Nokije zaista stoje, a stoje loše. Ja iznosim tačne činjenice i podatke, koje pored sajta B92 možeš naći i na sajtovima drugih medijskih kuća (stranih i domaćih)koje se bave ovom tematikom, kao i na sajtovima berzi. Toliko...

nemanja

pre 11 godina

Vladimire, podaci o prodaji o Samsunga koje si naveo su naduvani. Isporuke Lumie kasne 3-4 nedelje jer je potraznja velika. Akcije nisu pale posle dila sa Kinom. Ističeš u prvi plan prodaju Nokijine zgrade, ali prenebregavaš mnogo bitnije činjenice o partnerstvu sa Microsoftom i Siemensom. Microsoft je jača valuta u priči od Google i još će to dugo ostati. Nokia ima ubedljivo najveći udeo u prodaji u nerazvijenim zemljama. To sada ne znači Bog zna šta u finansijskom smislu, ali će imati ogroman značaj za nekoliko godina. Takođe, ima najviša ulaganja u razvoj i istraživanja koja će se opet vratiti za koju godinu. Prerano si otpisao Nokiu. Inače, ne čude me ovakva pisanija i klikovi koji se nabijaju na komentare jer posle interno sprovedene godišenje ankete u Samsungu i posle tri godine na vodećoj poziciji u domenu stepena zadovoljstva kupaca mobilnih telefona u Evropi, Nokia je ove godinem, vrlo iznenađujuće - prva. Tako da je pala komanda da se Nokia i wp8 satiru u komentarima, testovima, itd, što se vidi i ovde. Naravno, ostaje da se iPhone kritikuje, ali on se ovde prodaje u minornim brojevima, pa ne predstavlja opasnost. Srećom da u Samsungu rade i ljudi neopterećeni korporativnim duhom, pa saznajem od njih ovakve stvari...mada ih nažalost nema mnogo. O prljavim trikovima u prodaji, merchandisingu, pritisku na medije i novinare da i ne pišem.

Vladimir

pre 11 godina

Nemanja, moji podaci jesu tačni i to svako može brzo i lako da proveri u par klika mišem. Sajt berze i podaci na njemu su dostupni svima. I ne znam zaista po čemu su to moje analize jednostrane...
Podatak koji si izneo o saradnji China Mobile LTD. sa kompanijom Nokia oko prodaje modela serije Lumia su tačni. Preciznije, radi se o prodaji Lumia 820 i Lumia 920 koje pokreće Windows OS, a ta vest je objavljena 06.12.2012. Zbog te vesti akcije Nokie su skočile za 11% u periodu od dva dana, da bi vrlo brzo počele ponovo da padaju jer je prodaja telefona bila osrednja. Do sada je ukupno prodato 3 miliona primeraka Lumia telefona. Poređenja radi, u isto vreme Samsung je prodao 60 miliona primeraka svojih pametnih telefona. Međutim, ne radi se samo o tome da je potražnja za Nokia telefonima bila slaba, već ih u Americi i velikom delu Evrope nisu uopšte ni isporučivali, iako je bilo interesovanja. Nokia nije izdala objašnjenje šta je razlog, ali analitičari smatraju da je HTC već ta tržišta popunio svojim Windows telefonima.
Nemanja, to su činjenice. Može to tebi da se sviđa ili ne, to je tako. Šta reći za kompaniju koja je zgradu svog sedišta prodala početkom ovog meseca, da bi posle iste te prostorije iznajmila. Kako to da im navodno dobro ide i da se oporavljaju, kada su najavili otpuštanja više hiljada radnika u narednoj godini? Ja nemam ništa protiv Nokie, niti bilo koga. Samo iznosim činjenice i to je to...

nemanja

pre 11 godina

@Vladimire, i ja sam takođe protiv praznih priča, zato sam i morao da reagujem na tvoju jednostranu "analizu". Razloge zašto će se Nokia vratiti nisam ja izmislio nego ekonomski analitičari i to nije spisak lepih želja. Podaci o akcijama ti nisu tačni. Samo u jednom danu su Nokijine akcije porasle za 13% kada je Lumia 920 postala flagship ponude China Mobile umesto iPhone. To je najveći svetski provajder sa preko 700 miliona pretplatnika. Samsung-Android marketing, kako javni, tako i potuljeni i prikriveni po forumima radi punom parom na kontra kampanji, ali kvalitet ipak mora da ispliva na površinu. Inače, nikad nisam imao Nokiu, čisto da ne bude da sam neki fanboy te firme.

gospodin u bundi

pre 11 godina

ja sam ulozio u dionice nokie izvjesnu lovu. u drugoj polovini ove godine dionoce su porasle preko 100%. slobodno nastavi da analiziras. nadam se da od toga imas neku lovu

beep

pre 11 godina

jako je tuzno videti HTC najbolji telefon na svetu na poslednjem mestu,nije mi jasno zasto ne ulazu u reklamu(kao Samsung recimo,vratile bi im se te pare),ako ovako nastave mogu komotno da zatvore firmu,nazalost

Stefan

pre 11 godina

Skidam kapu za 3310, sve posle toga je cista glupost, da ne pominjem N95, ako se neko seca koliko je to djubre bilo, Symbian je upropastio nokiju a dokusurio ga je Windows.
I Sony Ericsson je bio vrhunski, al' sve posle Walkman serije je propast i pokusaj da se napravi smar fon.
Samsung je bio telefon koji nikada ne bih kupio tokom 2G i pocetka 3G generacije, a danas koristim Samsung i odusevljen sam, svaka cast.
Bolji je pobedio, al' kolo srece se okrece, ko zna sta ce biti za koju godinu.

Vladimir

pre 11 godina

Nemanja, nisam zaboravio poslednju godinu. Evo, dopunicu svoj prethodni komentar činjenicama i uključiću i ovu 2012.
Na kraju 2012. godine, po izveštajima berze u New York-u (NYSE), Nokia je zabeležila gubitke u pet uzastopnih tromesečja. To znači da su cene akcija Nokia kompanije u konstantnom padu zadnjih godinu i tri meseca. Na kraju današnjeg dana (23.12.2012.) cene akcija su pale za dodatnih 0,19%.
04.12.2012. godine Nokia je objavila da je prodala zgradu svog sedišta u Helsinkiju i najavila otpuštanja više hiljada radnika u toku 2013. godine. Razlog - teška materijalna situacija.
Ako Nemanja želiš još činjenica i informacija, slobodno zatraži i ja ću ti ih izneti, za bilo koji period poslovanja kompanije Nokia. Naravno, sve što ovde iznesem možeš i sam da proveriš. Barem je to na internetu brzo i lako. Lično, ne volim prazne priče koje nisu potkovane adekvatnim činjenicama. I hvala svima koji čitaju moje komentare.

z.b.

pre 11 godina

imam xperia neo, sasvim sam zadovoljan za pare koje sam dao, samo da prošire ram i da krenu sa izbacivanjem dual core procesora na više modela biće puno bolje. htc i sony zaslužuju bolju poziciju

misa

pre 11 godina

idemooo ZTE i Huawei..samo napred.. ono sto ce uciniti da ovi telefoni zavladaju jeste DOBAR KVALITET i ODLICNA CENA :) to je nesto sto nam je potrebno

gnjidakg

pre 11 godina

A gde je vest da su akcije Nokije skocile za 20 i vise posto ili danasnja vest da su u Kini redovi za Lumia 920? Da je za Sammsung i Google bilo bi po 15 clanaka, Nokia i Windows samo ako je nesto lose.

nemanja

pre 11 godina

Vladimire, lepo si opisao dosta toga, ali si zaboravio poslednju godinu. Nokia se vraća i njene akcije se smatraju jako dobrom investicijom. imaju strateške ugovore sa Microsoftom i Siemensom oko baznih stanica, imaju najveće ulaganje u istraživanje i razvoj,i dalje su dominantni u prodaju u zemljama trećeg sveta. Sada su izbacili modele sa wp8 platformom koja se odlično pokazuje i lagano pobeđuje Android telefone u uporednim testovima.

Goran

pre 11 godina

Voliti Apple ovdje, je kao imati curu koja je otišla da radi preko okeana, i ne šljivi te ni pet posto, ima tamo ljubavnika (sa kojim provodi noći)... a ti ovdje buljiš u prazan skype, gledaš njene slike i braniš njeno postenje pred svojim drugarimia... hahaha

Na zapadu, ljudi koje žele da budu posebni i da se odvoje od većine, sada biraju android, note II, SGIII, motorolu ili sony, dok u zabiti kakva je Srbija, gdje Apple nema, niti planira da ima predstavnistvo, znak prestiža predstavlja iphone... bas zato jer ga je teze nabaviti!!

U firmi sa kojom radim, iz SAD-a, Seattle, svi imaju iphone, sef im ga pokloni kad počnu da rade. Većini je to dovoljno, ali je zadnje vrijeme kada kupuju novi telefon biraju kvalitetnije android modele, bas zato da bi se odvojili od mase - da ne budu uniformisani. Uz to note II je odlična (FANTASTICNA) pomoć dizajneru koji izlazi na teren, njegove funkcije iphone ne moze zamijeniti ni na koji način... A i bezveze je kad svi i firmi imaju isti telefon kao i ti... :)

Kontakte li vi kolika smo mi ovdje zabit, i kako glupo ovdje izgledaju zakleti "fanovi" firme koja ovdje nema predstavnistvo i ne planira da ga otvori...

MunzeLjux

pre 11 godina

Juce sam bio na buvljaku da preprodavcima uvalim neke krlje koje mi se valjaju po fiokama i situacija je sledeca:Nokia 6500 dobio 1200din,Nokia 6303 2200 din,a raspali Samsung S 5230,ladno 2000din,mada je 10x gori od Nokia.Niko nece da ima tastaturu,svi bi da trljaju ekran,a to ljudi iz Nokie nisu namirisali i skupo ce platiti spavanje na lovorikama.Kapitalisticki moto je;"rasti,ili umri".

PPeca@SER

pre 11 godina

Sta znaci kolicina i masa? Bitan je kvalitet! A kvalitet se ne postize u mnogobrojnisti za siroke mase! (sent from my iPhone4S).
(Anna, 23. decembar 2012 11:40)

Anna, ako nisi jos zavrsila skolu... sacekaj malo. Ako jesi, onda probaj da nadjes bacene knjige pa da ponovo procitas. Onda ces negde naci cinjenicu: "Iz kvaniteta proizilazi kvalitet".

A za Peru... Pa ko je kriv Apple-u sto ne zna da napravi vise modela?

mirjana

pre 11 godina

Nokia telefon nikada nisam kupila/ imala, koristila sam ga 10 dana kao pozajmicu dok ne kupim novi mobilni. Samsung takodje nisam nikad kupila niti mi je u planu. Ne pratim "modu" kada je u pitanju odeca, obuca, putovanja ili racunari. Slicno tome kada je rec o mobilnim telefonima kupujem ono sto se meni svidja i ono sto meni treba a ne ono sto mi drugi govore da je dobro za mene.

Mačak

pre 11 godina

@ Iskusnijim promatracima je sasvim jasno ko ce carovati trzistem za 10-ak godina.... Huawei i ZTE.......(jale, 23. decembar 2012 12:38)Vrlo verovatno i mnogo ranije... Slažem se.

Cage

pre 11 godina

Imam S3 i drago mi je zbog Samsunga, ali mislim da su Htc i Sonny na nerealnim pozicijama... I krivo mi je zbog toga jer imaju odlicne telefone...

Sloboa

pre 11 godina

Pre koji dan samo pazario iPhone 4s. Dobar telefon, baterija mi traje po 3 dana (puna kapa). Dvoumio sam se imedju Samsunga ili iPhona. I na kraju uzeo sam onaj koji je dizajniran lepse. Kad malo bolje razmislim sve te aplikacije su 95% junk. A ovih 5% podrzavaju obe platforme. Tako da mi je bilo svejedno.
Ali svim buducim kupcima smarfona zelim da kazem da kupuju samsung, ostavite se iPhona :D
Evo zasto
http://www.youtube.com/watch?v=A8I9pYCl9AQ

Pozdrav!

coa

pre 11 godina

Sony I Nokia prave najbolje I najkvalitetnije telefone Sto se tice Samsunga, imao sam 3 telefona (od kojih su dva najskuplji koje sam imao)I ne zna se koji je bio gori....

shone

pre 11 godina

@ Iskusnijim promatracima je sasvim jasno ko ce carovati trzistem za 10-ak godina....

Huawei i ZTE.......
(jale, 23. decembar 2012 12:38)

Vrlo verovatno i mnogo ranije...

djordje

pre 11 godina

meni je jezivo to da Samsung preuzima trziste mobilnih telefona ili bilo cega IT trzista. Ne znam, za mene Samsung nikad nije bio inovator i nikad nije doneo nesto novo na trziste. Sad trenutno ima samo zapakovan najmocniji uređaj u S3 ali to i nije tako tesko, imas OS besplatan proizvode sve komponente, zapakovali su ga i to je to. Za mene su cak i tu odradili los posao telefoni im i dalje izgledaju lose i jeftino za razliku od HTC-a, Sony-a i Apple uređaja.
Bilo bi daleko bolje da trziste vode kompanije kao sto su Sony i Nokia jer su godinama unazad uvek pravili korak napred i davali nam za ono sto placamo dobre telefone.
Kad se setim Samsung ubaci bluetooth u neki model i kosta vise nego Nokia i Sonyerricson sa infraredom i bluetoothom

damir

pre 11 godina

Samo mi nije jasno zasto je Htc tek na 10-om mestu... Prethodne 2 godine sam koristio Wildfire, da bih sad uzeo One X, i za sada sam vise nego zadovoljan. Stvarno imaju dobre telefone. Ocigledno im je marketing isuvise slab...

Vladimir

pre 11 godina

Nokia je decenijama važila za najbolji, najpopularniji i najpouzdaniji brend na tržištu telekomunikacija. Telefoni ove kompanije su bili kvalitetni, lepog dizajna, inovativni, a njihov Symbian OS nije imao praktično nikakvu konkurenciju.
Prelomna godina za Nokiu je bila 2007. godina, kada su se u isto vreme pojavili iPhone i Android OS. Nokia nije imala telefon koji bi odgovorio na ono što nudi iPhone, niti ga ima i danas, a Android nikada nije htela da usvoji što je njene telefone bacilo u nekonkurentan položaj u odnosu na telefone drugih kompanija koji su dolazili sa Androidom. Nokia nije prepoznala želje i potrebe ljudi, a činjenica je da su svi bili gladni Android telefona i Apple proizvoda. Umesto toga Nokia je pokušavala da oživi Symbian, koji je ipak na kraju doživeo propast, i da izbaci na tržište telefone sa Windows OS-om, koji su stigli dosta kasno i sa cenom i kvalitetom koju je konkurencija već pregazila.
Sledeća prelomna godina za Nokiu je 2010. godina, kada se pojavio iPad. Ponovo, Nokia nije prepoznala potencijal novog proizvoda i novoformiranog tržišta tablet računara, što ju je skupo koštalo. Apple, Samsung, HTC i drugi su uspešno prigrabili deo kolača vrednog više milijardi dolara, dok je Nokia sedela skrštenih ruku. Samo iPad je do sada prodat u više od 100 miliona primeraka.
Konkurencija nastavlja da razvija nove proizvode i budi nova tržišta, dok Nokia živi u svom svetu i sanja san o staroj slavi. Na žalost, to je nepobitna činjenica...

MIlos

pre 11 godina

Nista novo, ovo je vec opste poznato zadnjih dve godine, samsung je daleko ispred svih, slede apple, sony, pa tek onda nokia koja je u vom trenutku daleko od konkurenata. Ovogodisnji Samsung Galaxy s3 je ubedljivo najkvalitetniji mobilni telefon na trzistu. Sama pomisao na procesor 1.4 GHz quad-core Cortex-A9 dovoljno govori. Procesor sa cak cetri jezgra. jaci od nekih kompijutera, pokazuje snagu ovog mobilnog telefona..

Ivan

pre 11 godina

Sta im vredi kada su plasticni! Probajte da jedan S3 ispustite na travu; mozete odmah tamo i da ga ostavite. O bagovanju Samsunga i napadu virusa na android - da ne govorim! Uverite se sami!

au

pre 11 godina

Ove promocije kakve ima Samsung Nokia nije radila - one ultra jeftine modele pakuju u razne promo pakete i deluje da ce da ih daju i uz hleb u radnji na cosku.
Ono sto je fascinantno, ako ovo nije samo Smartphone lista, jeste pozicija Apple-a koji u svakom trenutku ima samo 1 aktuelan model! Ovo se moze porediti sa VW Golf logikom..

pera

pre 11 godina

Malo je bezveze stavljati i apple u ovu grupu kad oni imaju samo smartphone, dok ostali imaju sirok cenovni dijapazon telefoncica ali njegova treca pozicija samo govori da u buducnosti vecina ljudi koristiti smartphone

z

pre 11 godina

Koliko god to nekom u Srbijo cudno zvucalo, Nokiji je spas u partnerstvu sa Majkrosoftom.
WP8 je odlican OS, a Nokija zna da napravi dobar telefon.
Izgleda da im je reklama losa, a njihovo ranije ponasanje kao monopolista im se vraca kao bumerang.
Google je danas u Srbiji mnogo veci monopolista nego sto je MS ikada bio, ali su uspeli da to nekako sakriju.

DzoniKg

pre 11 godina

Ne znam ko je pisao clanak ali mu ocigledno slabo ide prevodjenje..napisaliste da je Samsung prodao 28 miliona telefona u 2012 sto nema veze sa vezom..samo GS3 je prodat u vise od 30 miliona primeraka za 3 meseca.
Prava brojka prodatih je 96 miliona telefona u 2012 a ovde mozete da vidite i grafik http://mybroadband.co.za/news/wp-content/uploads/2012/11/Mobile-phone-sales.jpg

Vladimir

pre 11 godina

Nokia je decenijama važila za najbolji, najpopularniji i najpouzdaniji brend na tržištu telekomunikacija. Telefoni ove kompanije su bili kvalitetni, lepog dizajna, inovativni, a njihov Symbian OS nije imao praktično nikakvu konkurenciju.
Prelomna godina za Nokiu je bila 2007. godina, kada su se u isto vreme pojavili iPhone i Android OS. Nokia nije imala telefon koji bi odgovorio na ono što nudi iPhone, niti ga ima i danas, a Android nikada nije htela da usvoji što je njene telefone bacilo u nekonkurentan položaj u odnosu na telefone drugih kompanija koji su dolazili sa Androidom. Nokia nije prepoznala želje i potrebe ljudi, a činjenica je da su svi bili gladni Android telefona i Apple proizvoda. Umesto toga Nokia je pokušavala da oživi Symbian, koji je ipak na kraju doživeo propast, i da izbaci na tržište telefone sa Windows OS-om, koji su stigli dosta kasno i sa cenom i kvalitetom koju je konkurencija već pregazila.
Sledeća prelomna godina za Nokiu je 2010. godina, kada se pojavio iPad. Ponovo, Nokia nije prepoznala potencijal novog proizvoda i novoformiranog tržišta tablet računara, što ju je skupo koštalo. Apple, Samsung, HTC i drugi su uspešno prigrabili deo kolača vrednog više milijardi dolara, dok je Nokia sedela skrštenih ruku. Samo iPad je do sada prodat u više od 100 miliona primeraka.
Konkurencija nastavlja da razvija nove proizvode i budi nova tržišta, dok Nokia živi u svom svetu i sanja san o staroj slavi. Na žalost, to je nepobitna činjenica...

DzoniKg

pre 11 godina

Ne znam ko je pisao clanak ali mu ocigledno slabo ide prevodjenje..napisaliste da je Samsung prodao 28 miliona telefona u 2012 sto nema veze sa vezom..samo GS3 je prodat u vise od 30 miliona primeraka za 3 meseca.
Prava brojka prodatih je 96 miliona telefona u 2012 a ovde mozete da vidite i grafik http://mybroadband.co.za/news/wp-content/uploads/2012/11/Mobile-phone-sales.jpg

damir

pre 11 godina

Samo mi nije jasno zasto je Htc tek na 10-om mestu... Prethodne 2 godine sam koristio Wildfire, da bih sad uzeo One X, i za sada sam vise nego zadovoljan. Stvarno imaju dobre telefone. Ocigledno im je marketing isuvise slab...

Goran

pre 11 godina

Voliti Apple ovdje, je kao imati curu koja je otišla da radi preko okeana, i ne šljivi te ni pet posto, ima tamo ljubavnika (sa kojim provodi noći)... a ti ovdje buljiš u prazan skype, gledaš njene slike i braniš njeno postenje pred svojim drugarimia... hahaha

Na zapadu, ljudi koje žele da budu posebni i da se odvoje od većine, sada biraju android, note II, SGIII, motorolu ili sony, dok u zabiti kakva je Srbija, gdje Apple nema, niti planira da ima predstavnistvo, znak prestiža predstavlja iphone... bas zato jer ga je teze nabaviti!!

U firmi sa kojom radim, iz SAD-a, Seattle, svi imaju iphone, sef im ga pokloni kad počnu da rade. Većini je to dovoljno, ali je zadnje vrijeme kada kupuju novi telefon biraju kvalitetnije android modele, bas zato da bi se odvojili od mase - da ne budu uniformisani. Uz to note II je odlična (FANTASTICNA) pomoć dizajneru koji izlazi na teren, njegove funkcije iphone ne moze zamijeniti ni na koji način... A i bezveze je kad svi i firmi imaju isti telefon kao i ti... :)

Kontakte li vi kolika smo mi ovdje zabit, i kako glupo ovdje izgledaju zakleti "fanovi" firme koja ovdje nema predstavnistvo i ne planira da ga otvori...

Cage

pre 11 godina

Imam S3 i drago mi je zbog Samsunga, ali mislim da su Htc i Sonny na nerealnim pozicijama... I krivo mi je zbog toga jer imaju odlicne telefone...

au

pre 11 godina

Ove promocije kakve ima Samsung Nokia nije radila - one ultra jeftine modele pakuju u razne promo pakete i deluje da ce da ih daju i uz hleb u radnji na cosku.
Ono sto je fascinantno, ako ovo nije samo Smartphone lista, jeste pozicija Apple-a koji u svakom trenutku ima samo 1 aktuelan model! Ovo se moze porediti sa VW Golf logikom..

z

pre 11 godina

Koliko god to nekom u Srbijo cudno zvucalo, Nokiji je spas u partnerstvu sa Majkrosoftom.
WP8 je odlican OS, a Nokija zna da napravi dobar telefon.
Izgleda da im je reklama losa, a njihovo ranije ponasanje kao monopolista im se vraca kao bumerang.
Google je danas u Srbiji mnogo veci monopolista nego sto je MS ikada bio, ali su uspeli da to nekako sakriju.

shone

pre 11 godina

@ Iskusnijim promatracima je sasvim jasno ko ce carovati trzistem za 10-ak godina....

Huawei i ZTE.......
(jale, 23. decembar 2012 12:38)

Vrlo verovatno i mnogo ranije...

PPeca@SER

pre 11 godina

Sta znaci kolicina i masa? Bitan je kvalitet! A kvalitet se ne postize u mnogobrojnisti za siroke mase! (sent from my iPhone4S).
(Anna, 23. decembar 2012 11:40)

Anna, ako nisi jos zavrsila skolu... sacekaj malo. Ako jesi, onda probaj da nadjes bacene knjige pa da ponovo procitas. Onda ces negde naci cinjenicu: "Iz kvaniteta proizilazi kvalitet".

A za Peru... Pa ko je kriv Apple-u sto ne zna da napravi vise modela?

coa

pre 11 godina

Sony I Nokia prave najbolje I najkvalitetnije telefone Sto se tice Samsunga, imao sam 3 telefona (od kojih su dva najskuplji koje sam imao)I ne zna se koji je bio gori....

MunzeLjux

pre 11 godina

Juce sam bio na buvljaku da preprodavcima uvalim neke krlje koje mi se valjaju po fiokama i situacija je sledeca:Nokia 6500 dobio 1200din,Nokia 6303 2200 din,a raspali Samsung S 5230,ladno 2000din,mada je 10x gori od Nokia.Niko nece da ima tastaturu,svi bi da trljaju ekran,a to ljudi iz Nokie nisu namirisali i skupo ce platiti spavanje na lovorikama.Kapitalisticki moto je;"rasti,ili umri".

Mačak

pre 11 godina

@ Iskusnijim promatracima je sasvim jasno ko ce carovati trzistem za 10-ak godina.... Huawei i ZTE.......(jale, 23. decembar 2012 12:38)Vrlo verovatno i mnogo ranije... Slažem se.

misa

pre 11 godina

idemooo ZTE i Huawei..samo napred.. ono sto ce uciniti da ovi telefoni zavladaju jeste DOBAR KVALITET i ODLICNA CENA :) to je nesto sto nam je potrebno

Sloboa

pre 11 godina

Pre koji dan samo pazario iPhone 4s. Dobar telefon, baterija mi traje po 3 dana (puna kapa). Dvoumio sam se imedju Samsunga ili iPhona. I na kraju uzeo sam onaj koji je dizajniran lepse. Kad malo bolje razmislim sve te aplikacije su 95% junk. A ovih 5% podrzavaju obe platforme. Tako da mi je bilo svejedno.
Ali svim buducim kupcima smarfona zelim da kazem da kupuju samsung, ostavite se iPhona :D
Evo zasto
http://www.youtube.com/watch?v=A8I9pYCl9AQ

Pozdrav!

Ivan

pre 11 godina

Sta im vredi kada su plasticni! Probajte da jedan S3 ispustite na travu; mozete odmah tamo i da ga ostavite. O bagovanju Samsunga i napadu virusa na android - da ne govorim! Uverite se sami!

MIlos

pre 11 godina

Nista novo, ovo je vec opste poznato zadnjih dve godine, samsung je daleko ispred svih, slede apple, sony, pa tek onda nokia koja je u vom trenutku daleko od konkurenata. Ovogodisnji Samsung Galaxy s3 je ubedljivo najkvalitetniji mobilni telefon na trzistu. Sama pomisao na procesor 1.4 GHz quad-core Cortex-A9 dovoljno govori. Procesor sa cak cetri jezgra. jaci od nekih kompijutera, pokazuje snagu ovog mobilnog telefona..

pera

pre 11 godina

Malo je bezveze stavljati i apple u ovu grupu kad oni imaju samo smartphone, dok ostali imaju sirok cenovni dijapazon telefoncica ali njegova treca pozicija samo govori da u buducnosti vecina ljudi koristiti smartphone

djordje

pre 11 godina

meni je jezivo to da Samsung preuzima trziste mobilnih telefona ili bilo cega IT trzista. Ne znam, za mene Samsung nikad nije bio inovator i nikad nije doneo nesto novo na trziste. Sad trenutno ima samo zapakovan najmocniji uređaj u S3 ali to i nije tako tesko, imas OS besplatan proizvode sve komponente, zapakovali su ga i to je to. Za mene su cak i tu odradili los posao telefoni im i dalje izgledaju lose i jeftino za razliku od HTC-a, Sony-a i Apple uređaja.
Bilo bi daleko bolje da trziste vode kompanije kao sto su Sony i Nokia jer su godinama unazad uvek pravili korak napred i davali nam za ono sto placamo dobre telefone.
Kad se setim Samsung ubaci bluetooth u neki model i kosta vise nego Nokia i Sonyerricson sa infraredom i bluetoothom

gnjidakg

pre 11 godina

A gde je vest da su akcije Nokije skocile za 20 i vise posto ili danasnja vest da su u Kini redovi za Lumia 920? Da je za Sammsung i Google bilo bi po 15 clanaka, Nokia i Windows samo ako je nesto lose.

Vladimir

pre 11 godina

Nemanja, nisam zaboravio poslednju godinu. Evo, dopunicu svoj prethodni komentar činjenicama i uključiću i ovu 2012.
Na kraju 2012. godine, po izveštajima berze u New York-u (NYSE), Nokia je zabeležila gubitke u pet uzastopnih tromesečja. To znači da su cene akcija Nokia kompanije u konstantnom padu zadnjih godinu i tri meseca. Na kraju današnjeg dana (23.12.2012.) cene akcija su pale za dodatnih 0,19%.
04.12.2012. godine Nokia je objavila da je prodala zgradu svog sedišta u Helsinkiju i najavila otpuštanja više hiljada radnika u toku 2013. godine. Razlog - teška materijalna situacija.
Ako Nemanja želiš još činjenica i informacija, slobodno zatraži i ja ću ti ih izneti, za bilo koji period poslovanja kompanije Nokia. Naravno, sve što ovde iznesem možeš i sam da proveriš. Barem je to na internetu brzo i lako. Lično, ne volim prazne priče koje nisu potkovane adekvatnim činjenicama. I hvala svima koji čitaju moje komentare.

nemanja

pre 11 godina

Vladimire, lepo si opisao dosta toga, ali si zaboravio poslednju godinu. Nokia se vraća i njene akcije se smatraju jako dobrom investicijom. imaju strateške ugovore sa Microsoftom i Siemensom oko baznih stanica, imaju najveće ulaganje u istraživanje i razvoj,i dalje su dominantni u prodaju u zemljama trećeg sveta. Sada su izbacili modele sa wp8 platformom koja se odlično pokazuje i lagano pobeđuje Android telefone u uporednim testovima.

mirjana

pre 11 godina

Nokia telefon nikada nisam kupila/ imala, koristila sam ga 10 dana kao pozajmicu dok ne kupim novi mobilni. Samsung takodje nisam nikad kupila niti mi je u planu. Ne pratim "modu" kada je u pitanju odeca, obuca, putovanja ili racunari. Slicno tome kada je rec o mobilnim telefonima kupujem ono sto se meni svidja i ono sto meni treba a ne ono sto mi drugi govore da je dobro za mene.

z.b.

pre 11 godina

imam xperia neo, sasvim sam zadovoljan za pare koje sam dao, samo da prošire ram i da krenu sa izbacivanjem dual core procesora na više modela biće puno bolje. htc i sony zaslužuju bolju poziciju

Stefan

pre 11 godina

Skidam kapu za 3310, sve posle toga je cista glupost, da ne pominjem N95, ako se neko seca koliko je to djubre bilo, Symbian je upropastio nokiju a dokusurio ga je Windows.
I Sony Ericsson je bio vrhunski, al' sve posle Walkman serije je propast i pokusaj da se napravi smar fon.
Samsung je bio telefon koji nikada ne bih kupio tokom 2G i pocetka 3G generacije, a danas koristim Samsung i odusevljen sam, svaka cast.
Bolji je pobedio, al' kolo srece se okrece, ko zna sta ce biti za koju godinu.

nemanja

pre 11 godina

@Vladimire, i ja sam takođe protiv praznih priča, zato sam i morao da reagujem na tvoju jednostranu "analizu". Razloge zašto će se Nokia vratiti nisam ja izmislio nego ekonomski analitičari i to nije spisak lepih želja. Podaci o akcijama ti nisu tačni. Samo u jednom danu su Nokijine akcije porasle za 13% kada je Lumia 920 postala flagship ponude China Mobile umesto iPhone. To je najveći svetski provajder sa preko 700 miliona pretplatnika. Samsung-Android marketing, kako javni, tako i potuljeni i prikriveni po forumima radi punom parom na kontra kampanji, ali kvalitet ipak mora da ispliva na površinu. Inače, nikad nisam imao Nokiu, čisto da ne bude da sam neki fanboy te firme.

Vladimir

pre 11 godina

Nemanja, moji podaci jesu tačni i to svako može brzo i lako da proveri u par klika mišem. Sajt berze i podaci na njemu su dostupni svima. I ne znam zaista po čemu su to moje analize jednostrane...
Podatak koji si izneo o saradnji China Mobile LTD. sa kompanijom Nokia oko prodaje modela serije Lumia su tačni. Preciznije, radi se o prodaji Lumia 820 i Lumia 920 koje pokreće Windows OS, a ta vest je objavljena 06.12.2012. Zbog te vesti akcije Nokie su skočile za 11% u periodu od dva dana, da bi vrlo brzo počele ponovo da padaju jer je prodaja telefona bila osrednja. Do sada je ukupno prodato 3 miliona primeraka Lumia telefona. Poređenja radi, u isto vreme Samsung je prodao 60 miliona primeraka svojih pametnih telefona. Međutim, ne radi se samo o tome da je potražnja za Nokia telefonima bila slaba, već ih u Americi i velikom delu Evrope nisu uopšte ni isporučivali, iako je bilo interesovanja. Nokia nije izdala objašnjenje šta je razlog, ali analitičari smatraju da je HTC već ta tržišta popunio svojim Windows telefonima.
Nemanja, to su činjenice. Može to tebi da se sviđa ili ne, to je tako. Šta reći za kompaniju koja je zgradu svog sedišta prodala početkom ovog meseca, da bi posle iste te prostorije iznajmila. Kako to da im navodno dobro ide i da se oporavljaju, kada su najavili otpuštanja više hiljada radnika u narednoj godini? Ja nemam ništa protiv Nokie, niti bilo koga. Samo iznosim činjenice i to je to...

beep

pre 11 godina

jako je tuzno videti HTC najbolji telefon na svetu na poslednjem mestu,nije mi jasno zasto ne ulazu u reklamu(kao Samsung recimo,vratile bi im se te pare),ako ovako nastave mogu komotno da zatvore firmu,nazalost

Vladimir

pre 11 godina

Nemanja, ne znam po koji put treba da ti kažem da akcije Nokie padaju. Ne znam koliko izvora treba da ti navedem na kojima možeš te podatke da nađeš. Ti tu činjenicu negiraš i to je tvoj problem. Iza moje tvrdnje stoje izveštaji berze, iza tvoje tvrdnje ne stoji ništa.
Što se tiče partnerstva sa Microsoft-om, ono je uspostavljeno još 11.02.2011. godine. Da li se od tada situacija za Nokiu popravila? Nije! Stanje je sve gore i gore. Ako za tebe otpuštanje više hiljada radnika i prodaja centrale firme ne znači ništa, onda ja ne znam šta treba da se desi pa da ti priznaš da je stanje loše.
Pominješ nerazvijene zemlje. Tačno je da tamo prodaja još uvek ide dobro, ali to je prodaja najjeftinijih uređaja. Finansijski, kao što si i sam rekao, nije to Bog zna šta. A Nokiji su potrebne dobre finansije ako misli da opstane.
I za kraj, niti ja, niti bilo ko ovde sprovodi kampanju protiv Nokije. Ta tvrdnja tebi služi da zatvoriš usta svima koji pokušaju da kažu kako stvari oko Nokije zaista stoje, a stoje loše. Ja iznosim tačne činjenice i podatke, koje pored sajta B92 možeš naći i na sajtovima drugih medijskih kuća (stranih i domaćih)koje se bave ovom tematikom, kao i na sajtovima berzi. Toliko...

gospodin u bundi

pre 11 godina

ja sam ulozio u dionice nokie izvjesnu lovu. u drugoj polovini ove godine dionoce su porasle preko 100%. slobodno nastavi da analiziras. nadam se da od toga imas neku lovu

nemanja

pre 11 godina

Vladimire, podaci o prodaji o Samsunga koje si naveo su naduvani. Isporuke Lumie kasne 3-4 nedelje jer je potraznja velika. Akcije nisu pale posle dila sa Kinom. Ističeš u prvi plan prodaju Nokijine zgrade, ali prenebregavaš mnogo bitnije činjenice o partnerstvu sa Microsoftom i Siemensom. Microsoft je jača valuta u priči od Google i još će to dugo ostati. Nokia ima ubedljivo najveći udeo u prodaji u nerazvijenim zemljama. To sada ne znači Bog zna šta u finansijskom smislu, ali će imati ogroman značaj za nekoliko godina. Takođe, ima najviša ulaganja u razvoj i istraživanja koja će se opet vratiti za koju godinu. Prerano si otpisao Nokiu. Inače, ne čude me ovakva pisanija i klikovi koji se nabijaju na komentare jer posle interno sprovedene godišenje ankete u Samsungu i posle tri godine na vodećoj poziciji u domenu stepena zadovoljstva kupaca mobilnih telefona u Evropi, Nokia je ove godinem, vrlo iznenađujuće - prva. Tako da je pala komanda da se Nokia i wp8 satiru u komentarima, testovima, itd, što se vidi i ovde. Naravno, ostaje da se iPhone kritikuje, ali on se ovde prodaje u minornim brojevima, pa ne predstavlja opasnost. Srećom da u Samsungu rade i ljudi neopterećeni korporativnim duhom, pa saznajem od njih ovakve stvari...mada ih nažalost nema mnogo. O prljavim trikovima u prodaji, merchandisingu, pritisku na medije i novinare da i ne pišem.

nemanja

pre 11 godina

Vladimire, iz nekog razloga misliš da ono što ti zastupaš referentno i da je to aksiom oko čega nema pogovora. Izvini, ne slažem se s tim jer podaci govore drugačije. Ja ni jednom rečju ne kažem da Nokiji ide dobro sada, već se ne slažem i za to imam argumente, da će joj biti bolje ubuduće. O tome govore mnogo pozvaniji nego što smo to ti ili ja. Znači, ne zamenjuj teze ako diskutuješ s nekim. Nijednom rečju ne možež da oporgneš ono o čemu govorim nego stalno pričaš o sadašnjosti. Strateško partnerstvo je strateško jer donosi rezultate kasnije, a ne odmah. WP8 je tek treba da se pokaže, a pokazuje se odlično. Restrukturianje i smanjenje broja radnika je razumljivo. To je sada loše, a u budućnosti će se pokazati verovatno kao dobro. Jednog dana u zemljama trežeg sveta, a to neće biti daleka budućnost i oni će kupovati smartfonove, a onda će kupiti ono što ima najjače ime. Ne moraš da naduvavaš podatke o prodaji Samsunga. Ovo je verovatno najbolja godina za android i on će biti sigurno dominantni još neku godinu. Kontrakampanja se sprovodi i to je legitmno, mada nije fer i korektno. Imam predlog da ne bi zamarali ljude jer ovo nije forum, pa da raspredamo unedogled, a i da ti ne bi i dalje izvrtao moje argumente - da vidimo za godinu dana, na ovoj istoj temi, da li je Nokia napredovala, kolika joj je vrednost akcija, kako stoji wp8, koliki je udeo u tržištu androida (da li je veći/manji u odnosu na ovu godinu). Vidimo se za godinu dana na ovoj temi.

dex

pre 11 godina

imam samsung ace plus, prava je zver.. ali telefon kao takav . razgovori i sms-ovi dovaljna je nokia e71, nosio sam je godinama, prezivela sve i svasta... mislim da bolji tel ne postoji: kada bi nokia imala android taj telefon bi bio najprodavaniji natednih 10 godina

Vladimir

pre 11 godina

Nemanja, ja mogu da govorim o prošlosti i o sadašnjosti jer je to nešto što je poznato. I o tome imam brdo informacija koje nikako ne idu u prilog poslovanju Nokie. A one se mogu lako proveriti. Na tvoju žalost, to je istina i oko toga se ne može polemisati jer je istina jedna i nepromenjljiva. Tako da mi to ne možeš prigovoriti. A što se tiče zamena teza, pa upravo ti to radiš jer ne želiš da prihvatiš istinu, koju uzgred ja ne moram da ti prezentujem, možeš i sam da je vidiš ako želiš. Potrebna su par klika mišem i poseta sajtovima berzi, bonitetskih kuća i onima koji se bave IT sektorom. Tako da je jedino što ja zastupam istina i ništa više.
Ti tvrdiš da imaš neke argumente koji tvrde suprotno. Okay, iznesi te argumente i iznesi izvore odakle si dobio podatke pa da vidimo. A što se tiče budućnosti Nokie, ja o njoj nisam nikada rekao niti jednu reč, jer ne znam šta će biti. Niti iko to sigurno zna. Ja znam ono što se dešavalo i što se dešava, a ništa ne sluti na dobro. Da se Windows Phone pokazao odlično, kako tvrdiš, pa svi bi ga koristili. Koliko proizvođača i modela apatara koristi Android, a koliko Windows? Postavi sebi to pitanje.
Ali hajde da vidimo... Slažem se, neka prođe tih godinu dana, biće ovde sličnih tema pa ćemo diskutovati. Ja kažem da je za Nokiu od životne važnosti da prihvati Android i da izađe na tržište tablet računara. Ako to uradi, biće sigurno ponovo broj 1.

igus alcatel

pre 11 godina

polako ima vremena,htc i sony zasluzuju daleko bolju poziciju,zte je za mene smece jel sam imao dva njihova i oba se kvarila po 3x,evo sada imam alcatel ot 995 i dizajn i cena i karakteristike,a ja nokiji predvidjam pad samo zbog ne prihvatanja androida....htc koristi oba pa zivi su samo slaba reklama, a cene su visoke za nas...

Ivan

pre 11 godina

Sta im vredi kada su plasticni! Probajte da jedan S3 ispustite na travu; mozete odmah tamo i da ga ostavite. O bagovanju Samsunga i napadu virusa na android - da ne govorim! Uverite se sami!

djordje

pre 11 godina

meni je jezivo to da Samsung preuzima trziste mobilnih telefona ili bilo cega IT trzista. Ne znam, za mene Samsung nikad nije bio inovator i nikad nije doneo nesto novo na trziste. Sad trenutno ima samo zapakovan najmocniji uređaj u S3 ali to i nije tako tesko, imas OS besplatan proizvode sve komponente, zapakovali su ga i to je to. Za mene su cak i tu odradili los posao telefoni im i dalje izgledaju lose i jeftino za razliku od HTC-a, Sony-a i Apple uređaja.
Bilo bi daleko bolje da trziste vode kompanije kao sto su Sony i Nokia jer su godinama unazad uvek pravili korak napred i davali nam za ono sto placamo dobre telefone.
Kad se setim Samsung ubaci bluetooth u neki model i kosta vise nego Nokia i Sonyerricson sa infraredom i bluetoothom

coa

pre 11 godina

Sony I Nokia prave najbolje I najkvalitetnije telefone Sto se tice Samsunga, imao sam 3 telefona (od kojih su dva najskuplji koje sam imao)I ne zna se koji je bio gori....

MIlos

pre 11 godina

Nista novo, ovo je vec opste poznato zadnjih dve godine, samsung je daleko ispred svih, slede apple, sony, pa tek onda nokia koja je u vom trenutku daleko od konkurenata. Ovogodisnji Samsung Galaxy s3 je ubedljivo najkvalitetniji mobilni telefon na trzistu. Sama pomisao na procesor 1.4 GHz quad-core Cortex-A9 dovoljno govori. Procesor sa cak cetri jezgra. jaci od nekih kompijutera, pokazuje snagu ovog mobilnog telefona..

pera

pre 11 godina

Malo je bezveze stavljati i apple u ovu grupu kad oni imaju samo smartphone, dok ostali imaju sirok cenovni dijapazon telefoncica ali njegova treca pozicija samo govori da u buducnosti vecina ljudi koristiti smartphone

mirjana

pre 11 godina

Nokia telefon nikada nisam kupila/ imala, koristila sam ga 10 dana kao pozajmicu dok ne kupim novi mobilni. Samsung takodje nisam nikad kupila niti mi je u planu. Ne pratim "modu" kada je u pitanju odeca, obuca, putovanja ili racunari. Slicno tome kada je rec o mobilnim telefonima kupujem ono sto se meni svidja i ono sto meni treba a ne ono sto mi drugi govore da je dobro za mene.

gnjidakg

pre 11 godina

A gde je vest da su akcije Nokije skocile za 20 i vise posto ili danasnja vest da su u Kini redovi za Lumia 920? Da je za Sammsung i Google bilo bi po 15 clanaka, Nokia i Windows samo ako je nesto lose.

nemanja

pre 11 godina

Vladimire, lepo si opisao dosta toga, ali si zaboravio poslednju godinu. Nokia se vraća i njene akcije se smatraju jako dobrom investicijom. imaju strateške ugovore sa Microsoftom i Siemensom oko baznih stanica, imaju najveće ulaganje u istraživanje i razvoj,i dalje su dominantni u prodaju u zemljama trećeg sveta. Sada su izbacili modele sa wp8 platformom koja se odlično pokazuje i lagano pobeđuje Android telefone u uporednim testovima.

z

pre 11 godina

Koliko god to nekom u Srbijo cudno zvucalo, Nokiji je spas u partnerstvu sa Majkrosoftom.
WP8 je odlican OS, a Nokija zna da napravi dobar telefon.
Izgleda da im je reklama losa, a njihovo ranije ponasanje kao monopolista im se vraca kao bumerang.
Google je danas u Srbiji mnogo veci monopolista nego sto je MS ikada bio, ali su uspeli da to nekako sakriju.

au

pre 11 godina

Ove promocije kakve ima Samsung Nokia nije radila - one ultra jeftine modele pakuju u razne promo pakete i deluje da ce da ih daju i uz hleb u radnji na cosku.
Ono sto je fascinantno, ako ovo nije samo Smartphone lista, jeste pozicija Apple-a koji u svakom trenutku ima samo 1 aktuelan model! Ovo se moze porediti sa VW Golf logikom..

Stefan

pre 11 godina

Skidam kapu za 3310, sve posle toga je cista glupost, da ne pominjem N95, ako se neko seca koliko je to djubre bilo, Symbian je upropastio nokiju a dokusurio ga je Windows.
I Sony Ericsson je bio vrhunski, al' sve posle Walkman serije je propast i pokusaj da se napravi smar fon.
Samsung je bio telefon koji nikada ne bih kupio tokom 2G i pocetka 3G generacije, a danas koristim Samsung i odusevljen sam, svaka cast.
Bolji je pobedio, al' kolo srece se okrece, ko zna sta ce biti za koju godinu.

Sloboa

pre 11 godina

Pre koji dan samo pazario iPhone 4s. Dobar telefon, baterija mi traje po 3 dana (puna kapa). Dvoumio sam se imedju Samsunga ili iPhona. I na kraju uzeo sam onaj koji je dizajniran lepse. Kad malo bolje razmislim sve te aplikacije su 95% junk. A ovih 5% podrzavaju obe platforme. Tako da mi je bilo svejedno.
Ali svim buducim kupcima smarfona zelim da kazem da kupuju samsung, ostavite se iPhona :D
Evo zasto
http://www.youtube.com/watch?v=A8I9pYCl9AQ

Pozdrav!

Goran

pre 11 godina

Voliti Apple ovdje, je kao imati curu koja je otišla da radi preko okeana, i ne šljivi te ni pet posto, ima tamo ljubavnika (sa kojim provodi noći)... a ti ovdje buljiš u prazan skype, gledaš njene slike i braniš njeno postenje pred svojim drugarimia... hahaha

Na zapadu, ljudi koje žele da budu posebni i da se odvoje od većine, sada biraju android, note II, SGIII, motorolu ili sony, dok u zabiti kakva je Srbija, gdje Apple nema, niti planira da ima predstavnistvo, znak prestiža predstavlja iphone... bas zato jer ga je teze nabaviti!!

U firmi sa kojom radim, iz SAD-a, Seattle, svi imaju iphone, sef im ga pokloni kad počnu da rade. Većini je to dovoljno, ali je zadnje vrijeme kada kupuju novi telefon biraju kvalitetnije android modele, bas zato da bi se odvojili od mase - da ne budu uniformisani. Uz to note II je odlična (FANTASTICNA) pomoć dizajneru koji izlazi na teren, njegove funkcije iphone ne moze zamijeniti ni na koji način... A i bezveze je kad svi i firmi imaju isti telefon kao i ti... :)

Kontakte li vi kolika smo mi ovdje zabit, i kako glupo ovdje izgledaju zakleti "fanovi" firme koja ovdje nema predstavnistvo i ne planira da ga otvori...

damir

pre 11 godina

Samo mi nije jasno zasto je Htc tek na 10-om mestu... Prethodne 2 godine sam koristio Wildfire, da bih sad uzeo One X, i za sada sam vise nego zadovoljan. Stvarno imaju dobre telefone. Ocigledno im je marketing isuvise slab...

beep

pre 11 godina

jako je tuzno videti HTC najbolji telefon na svetu na poslednjem mestu,nije mi jasno zasto ne ulazu u reklamu(kao Samsung recimo,vratile bi im se te pare),ako ovako nastave mogu komotno da zatvore firmu,nazalost

shone

pre 11 godina

@ Iskusnijim promatracima je sasvim jasno ko ce carovati trzistem za 10-ak godina....

Huawei i ZTE.......
(jale, 23. decembar 2012 12:38)

Vrlo verovatno i mnogo ranije...

Cage

pre 11 godina

Imam S3 i drago mi je zbog Samsunga, ali mislim da su Htc i Sonny na nerealnim pozicijama... I krivo mi je zbog toga jer imaju odlicne telefone...

Mačak

pre 11 godina

@ Iskusnijim promatracima je sasvim jasno ko ce carovati trzistem za 10-ak godina.... Huawei i ZTE.......(jale, 23. decembar 2012 12:38)Vrlo verovatno i mnogo ranije... Slažem se.

PPeca@SER

pre 11 godina

Sta znaci kolicina i masa? Bitan je kvalitet! A kvalitet se ne postize u mnogobrojnisti za siroke mase! (sent from my iPhone4S).
(Anna, 23. decembar 2012 11:40)

Anna, ako nisi jos zavrsila skolu... sacekaj malo. Ako jesi, onda probaj da nadjes bacene knjige pa da ponovo procitas. Onda ces negde naci cinjenicu: "Iz kvaniteta proizilazi kvalitet".

A za Peru... Pa ko je kriv Apple-u sto ne zna da napravi vise modela?

Vladimir

pre 11 godina

Nokia je decenijama važila za najbolji, najpopularniji i najpouzdaniji brend na tržištu telekomunikacija. Telefoni ove kompanije su bili kvalitetni, lepog dizajna, inovativni, a njihov Symbian OS nije imao praktično nikakvu konkurenciju.
Prelomna godina za Nokiu je bila 2007. godina, kada su se u isto vreme pojavili iPhone i Android OS. Nokia nije imala telefon koji bi odgovorio na ono što nudi iPhone, niti ga ima i danas, a Android nikada nije htela da usvoji što je njene telefone bacilo u nekonkurentan položaj u odnosu na telefone drugih kompanija koji su dolazili sa Androidom. Nokia nije prepoznala želje i potrebe ljudi, a činjenica je da su svi bili gladni Android telefona i Apple proizvoda. Umesto toga Nokia je pokušavala da oživi Symbian, koji je ipak na kraju doživeo propast, i da izbaci na tržište telefone sa Windows OS-om, koji su stigli dosta kasno i sa cenom i kvalitetom koju je konkurencija već pregazila.
Sledeća prelomna godina za Nokiu je 2010. godina, kada se pojavio iPad. Ponovo, Nokia nije prepoznala potencijal novog proizvoda i novoformiranog tržišta tablet računara, što ju je skupo koštalo. Apple, Samsung, HTC i drugi su uspešno prigrabili deo kolača vrednog više milijardi dolara, dok je Nokia sedela skrštenih ruku. Samo iPad je do sada prodat u više od 100 miliona primeraka.
Konkurencija nastavlja da razvija nove proizvode i budi nova tržišta, dok Nokia živi u svom svetu i sanja san o staroj slavi. Na žalost, to je nepobitna činjenica...

nemanja

pre 11 godina

Vladimire, podaci o prodaji o Samsunga koje si naveo su naduvani. Isporuke Lumie kasne 3-4 nedelje jer je potraznja velika. Akcije nisu pale posle dila sa Kinom. Ističeš u prvi plan prodaju Nokijine zgrade, ali prenebregavaš mnogo bitnije činjenice o partnerstvu sa Microsoftom i Siemensom. Microsoft je jača valuta u priči od Google i još će to dugo ostati. Nokia ima ubedljivo najveći udeo u prodaji u nerazvijenim zemljama. To sada ne znači Bog zna šta u finansijskom smislu, ali će imati ogroman značaj za nekoliko godina. Takođe, ima najviša ulaganja u razvoj i istraživanja koja će se opet vratiti za koju godinu. Prerano si otpisao Nokiu. Inače, ne čude me ovakva pisanija i klikovi koji se nabijaju na komentare jer posle interno sprovedene godišenje ankete u Samsungu i posle tri godine na vodećoj poziciji u domenu stepena zadovoljstva kupaca mobilnih telefona u Evropi, Nokia je ove godinem, vrlo iznenađujuće - prva. Tako da je pala komanda da se Nokia i wp8 satiru u komentarima, testovima, itd, što se vidi i ovde. Naravno, ostaje da se iPhone kritikuje, ali on se ovde prodaje u minornim brojevima, pa ne predstavlja opasnost. Srećom da u Samsungu rade i ljudi neopterećeni korporativnim duhom, pa saznajem od njih ovakve stvari...mada ih nažalost nema mnogo. O prljavim trikovima u prodaji, merchandisingu, pritisku na medije i novinare da i ne pišem.

misa

pre 11 godina

idemooo ZTE i Huawei..samo napred.. ono sto ce uciniti da ovi telefoni zavladaju jeste DOBAR KVALITET i ODLICNA CENA :) to je nesto sto nam je potrebno

Vladimir

pre 11 godina

Nemanja, nisam zaboravio poslednju godinu. Evo, dopunicu svoj prethodni komentar činjenicama i uključiću i ovu 2012.
Na kraju 2012. godine, po izveštajima berze u New York-u (NYSE), Nokia je zabeležila gubitke u pet uzastopnih tromesečja. To znači da su cene akcija Nokia kompanije u konstantnom padu zadnjih godinu i tri meseca. Na kraju današnjeg dana (23.12.2012.) cene akcija su pale za dodatnih 0,19%.
04.12.2012. godine Nokia je objavila da je prodala zgradu svog sedišta u Helsinkiju i najavila otpuštanja više hiljada radnika u toku 2013. godine. Razlog - teška materijalna situacija.
Ako Nemanja želiš još činjenica i informacija, slobodno zatraži i ja ću ti ih izneti, za bilo koji period poslovanja kompanije Nokia. Naravno, sve što ovde iznesem možeš i sam da proveriš. Barem je to na internetu brzo i lako. Lično, ne volim prazne priče koje nisu potkovane adekvatnim činjenicama. I hvala svima koji čitaju moje komentare.

MunzeLjux

pre 11 godina

Juce sam bio na buvljaku da preprodavcima uvalim neke krlje koje mi se valjaju po fiokama i situacija je sledeca:Nokia 6500 dobio 1200din,Nokia 6303 2200 din,a raspali Samsung S 5230,ladno 2000din,mada je 10x gori od Nokia.Niko nece da ima tastaturu,svi bi da trljaju ekran,a to ljudi iz Nokie nisu namirisali i skupo ce platiti spavanje na lovorikama.Kapitalisticki moto je;"rasti,ili umri".

nemanja

pre 11 godina

@Vladimire, i ja sam takođe protiv praznih priča, zato sam i morao da reagujem na tvoju jednostranu "analizu". Razloge zašto će se Nokia vratiti nisam ja izmislio nego ekonomski analitičari i to nije spisak lepih želja. Podaci o akcijama ti nisu tačni. Samo u jednom danu su Nokijine akcije porasle za 13% kada je Lumia 920 postala flagship ponude China Mobile umesto iPhone. To je najveći svetski provajder sa preko 700 miliona pretplatnika. Samsung-Android marketing, kako javni, tako i potuljeni i prikriveni po forumima radi punom parom na kontra kampanji, ali kvalitet ipak mora da ispliva na površinu. Inače, nikad nisam imao Nokiu, čisto da ne bude da sam neki fanboy te firme.

DzoniKg

pre 11 godina

Ne znam ko je pisao clanak ali mu ocigledno slabo ide prevodjenje..napisaliste da je Samsung prodao 28 miliona telefona u 2012 sto nema veze sa vezom..samo GS3 je prodat u vise od 30 miliona primeraka za 3 meseca.
Prava brojka prodatih je 96 miliona telefona u 2012 a ovde mozete da vidite i grafik http://mybroadband.co.za/news/wp-content/uploads/2012/11/Mobile-phone-sales.jpg

gospodin u bundi

pre 11 godina

ja sam ulozio u dionice nokie izvjesnu lovu. u drugoj polovini ove godine dionoce su porasle preko 100%. slobodno nastavi da analiziras. nadam se da od toga imas neku lovu

Vladimir

pre 11 godina

Nemanja, moji podaci jesu tačni i to svako može brzo i lako da proveri u par klika mišem. Sajt berze i podaci na njemu su dostupni svima. I ne znam zaista po čemu su to moje analize jednostrane...
Podatak koji si izneo o saradnji China Mobile LTD. sa kompanijom Nokia oko prodaje modela serije Lumia su tačni. Preciznije, radi se o prodaji Lumia 820 i Lumia 920 koje pokreće Windows OS, a ta vest je objavljena 06.12.2012. Zbog te vesti akcije Nokie su skočile za 11% u periodu od dva dana, da bi vrlo brzo počele ponovo da padaju jer je prodaja telefona bila osrednja. Do sada je ukupno prodato 3 miliona primeraka Lumia telefona. Poređenja radi, u isto vreme Samsung je prodao 60 miliona primeraka svojih pametnih telefona. Međutim, ne radi se samo o tome da je potražnja za Nokia telefonima bila slaba, već ih u Americi i velikom delu Evrope nisu uopšte ni isporučivali, iako je bilo interesovanja. Nokia nije izdala objašnjenje šta je razlog, ali analitičari smatraju da je HTC već ta tržišta popunio svojim Windows telefonima.
Nemanja, to su činjenice. Može to tebi da se sviđa ili ne, to je tako. Šta reći za kompaniju koja je zgradu svog sedišta prodala početkom ovog meseca, da bi posle iste te prostorije iznajmila. Kako to da im navodno dobro ide i da se oporavljaju, kada su najavili otpuštanja više hiljada radnika u narednoj godini? Ja nemam ništa protiv Nokie, niti bilo koga. Samo iznosim činjenice i to je to...

nemanja

pre 11 godina

Vladimire, iz nekog razloga misliš da ono što ti zastupaš referentno i da je to aksiom oko čega nema pogovora. Izvini, ne slažem se s tim jer podaci govore drugačije. Ja ni jednom rečju ne kažem da Nokiji ide dobro sada, već se ne slažem i za to imam argumente, da će joj biti bolje ubuduće. O tome govore mnogo pozvaniji nego što smo to ti ili ja. Znači, ne zamenjuj teze ako diskutuješ s nekim. Nijednom rečju ne možež da oporgneš ono o čemu govorim nego stalno pričaš o sadašnjosti. Strateško partnerstvo je strateško jer donosi rezultate kasnije, a ne odmah. WP8 je tek treba da se pokaže, a pokazuje se odlično. Restrukturianje i smanjenje broja radnika je razumljivo. To je sada loše, a u budućnosti će se pokazati verovatno kao dobro. Jednog dana u zemljama trežeg sveta, a to neće biti daleka budućnost i oni će kupovati smartfonove, a onda će kupiti ono što ima najjače ime. Ne moraš da naduvavaš podatke o prodaji Samsunga. Ovo je verovatno najbolja godina za android i on će biti sigurno dominantni još neku godinu. Kontrakampanja se sprovodi i to je legitmno, mada nije fer i korektno. Imam predlog da ne bi zamarali ljude jer ovo nije forum, pa da raspredamo unedogled, a i da ti ne bi i dalje izvrtao moje argumente - da vidimo za godinu dana, na ovoj istoj temi, da li je Nokia napredovala, kolika joj je vrednost akcija, kako stoji wp8, koliki je udeo u tržištu androida (da li je veći/manji u odnosu na ovu godinu). Vidimo se za godinu dana na ovoj temi.

Vladimir

pre 11 godina

Nemanja, ne znam po koji put treba da ti kažem da akcije Nokie padaju. Ne znam koliko izvora treba da ti navedem na kojima možeš te podatke da nađeš. Ti tu činjenicu negiraš i to je tvoj problem. Iza moje tvrdnje stoje izveštaji berze, iza tvoje tvrdnje ne stoji ništa.
Što se tiče partnerstva sa Microsoft-om, ono je uspostavljeno još 11.02.2011. godine. Da li se od tada situacija za Nokiu popravila? Nije! Stanje je sve gore i gore. Ako za tebe otpuštanje više hiljada radnika i prodaja centrale firme ne znači ništa, onda ja ne znam šta treba da se desi pa da ti priznaš da je stanje loše.
Pominješ nerazvijene zemlje. Tačno je da tamo prodaja još uvek ide dobro, ali to je prodaja najjeftinijih uređaja. Finansijski, kao što si i sam rekao, nije to Bog zna šta. A Nokiji su potrebne dobre finansije ako misli da opstane.
I za kraj, niti ja, niti bilo ko ovde sprovodi kampanju protiv Nokije. Ta tvrdnja tebi služi da zatvoriš usta svima koji pokušaju da kažu kako stvari oko Nokije zaista stoje, a stoje loše. Ja iznosim tačne činjenice i podatke, koje pored sajta B92 možeš naći i na sajtovima drugih medijskih kuća (stranih i domaćih)koje se bave ovom tematikom, kao i na sajtovima berzi. Toliko...

dex

pre 11 godina

imam samsung ace plus, prava je zver.. ali telefon kao takav . razgovori i sms-ovi dovaljna je nokia e71, nosio sam je godinama, prezivela sve i svasta... mislim da bolji tel ne postoji: kada bi nokia imala android taj telefon bi bio najprodavaniji natednih 10 godina

z.b.

pre 11 godina

imam xperia neo, sasvim sam zadovoljan za pare koje sam dao, samo da prošire ram i da krenu sa izbacivanjem dual core procesora na više modela biće puno bolje. htc i sony zaslužuju bolju poziciju

Vladimir

pre 11 godina

Nemanja, ja mogu da govorim o prošlosti i o sadašnjosti jer je to nešto što je poznato. I o tome imam brdo informacija koje nikako ne idu u prilog poslovanju Nokie. A one se mogu lako proveriti. Na tvoju žalost, to je istina i oko toga se ne može polemisati jer je istina jedna i nepromenjljiva. Tako da mi to ne možeš prigovoriti. A što se tiče zamena teza, pa upravo ti to radiš jer ne želiš da prihvatiš istinu, koju uzgred ja ne moram da ti prezentujem, možeš i sam da je vidiš ako želiš. Potrebna su par klika mišem i poseta sajtovima berzi, bonitetskih kuća i onima koji se bave IT sektorom. Tako da je jedino što ja zastupam istina i ništa više.
Ti tvrdiš da imaš neke argumente koji tvrde suprotno. Okay, iznesi te argumente i iznesi izvore odakle si dobio podatke pa da vidimo. A što se tiče budućnosti Nokie, ja o njoj nisam nikada rekao niti jednu reč, jer ne znam šta će biti. Niti iko to sigurno zna. Ja znam ono što se dešavalo i što se dešava, a ništa ne sluti na dobro. Da se Windows Phone pokazao odlično, kako tvrdiš, pa svi bi ga koristili. Koliko proizvođača i modela apatara koristi Android, a koliko Windows? Postavi sebi to pitanje.
Ali hajde da vidimo... Slažem se, neka prođe tih godinu dana, biće ovde sličnih tema pa ćemo diskutovati. Ja kažem da je za Nokiu od životne važnosti da prihvati Android i da izađe na tržište tablet računara. Ako to uradi, biće sigurno ponovo broj 1.

igus alcatel

pre 11 godina

polako ima vremena,htc i sony zasluzuju daleko bolju poziciju,zte je za mene smece jel sam imao dva njihova i oba se kvarila po 3x,evo sada imam alcatel ot 995 i dizajn i cena i karakteristike,a ja nokiji predvidjam pad samo zbog ne prihvatanja androida....htc koristi oba pa zivi su samo slaba reklama, a cene su visoke za nas...