Četvrtak, 25.10.2012.

17:25

Predstavljen Windows 8

Izvor: B92

Predstavljen Windows 8 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar Maksimovic

pre 11 godina

Moze li neko da mi kaze koja je najbolja verzija za kucnu upotrbu od ovih:
Windows 8 x64
Windows 8 N x64
Windows 8 Pro x64
Windows 8 Pro VL x64
Windows 8 Pro N x64
Windows 8 Pro with Media Center x64
Windows 8 Enterprise x64
Windows 8 Enterprise N x64

Hvala unapred :)

Vladimir

pre 11 godina

Kupio sam ovaj windows za 30€.... eeeeej 30€! Radi ko zmaj, sjajan OS, ja sam jako zadovoljan. Treba malo navikavanja, ima malo početničkih bagova (kao i u prvim verzijama svih windowsa), ali je opšti utisak da je ovo baš dobar sistem.

Obavesten

pre 11 godina

Kupio, a svima kojima se ne svidja izgled preporucujem Mac. Uvek je bilo tako, Win je ruzan al koristan, Mac lep ali beskoristan.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (LaW, 26. oktobar 2012 14:29)
Amin!

mikijabre

pre 11 godina

Sa stanovišta običnijeg i naprednog korisnika postoje dve različite kritike. Mišljenje običnog korisnika, opet su sve živo isprevrtali kao od Viste pa na dalje, a u stvari je funkcionalnost ostala ista. Kada su napredni korisnici u pitanju, dovoljno je malo pročitati dokumentaciju i shvatiti šta je pesnik hteo da kaže, zašto je novi OS bio potreban, kratko i jasno, novi hardver zahteva novi operativni sistem da bi se mogle iskoristiti sve njegove implementacije. Tu je i RT varijanta za ARM arhitekturu, inovativnost, videćemo kako će se pokazati. Konkretno, mene po malo iritira nedostatak "Windows Media Center" aplikacije na Enterprise varijanti, ali moraću da pređem na osmicu zbog DirectX 11.1 podrške. Sve u svemu nije loše, navikavam se, još kada bi svi proizvođači hardvera bili ažurni sa drajverima bilo bi fino. Biće tu svega, kao i uvek, grešaka, zakrpa, bagova, ostavite Update uključen jer "strpljen-spašen"... ;) Pozdrav svima!

mnedel

pre 11 godina

Juce sam upgrade-ovala win 7 na windows 8 na laptopu i za sada sam sasvim zadovoljna. Imam lumiu pa mi metro nije skroz nov dozivljaj. Isprobavala sam sve uobicajene stvari i metro mi deluje veoma korisno. Pregledan je, brzo i lako se stize do svega, a inace bi moralo da se juri po netu. Ista fora kao i sa aplikacijama na telefonu. Bukvalno treba 5 sekundi da se predje na desktop i tada deluje isto kao win7. Svi programi koje sam imala instalirane su nastavili normalno da rade i sa win8. Nisam imala nikakav problem da nadjem control panel i sve ostalo sto me zanimalo tako da stvarno ne znam koja je fora sa silnim tekstovima gde se ljudi zale da im je trebalo 10 min da nadju shutdown! Sve u svemu, deluje mi kao sasvim solidan os.

qweas

pre 11 godina

@qweas
Ako si koristio win 8 onda ne znam kako uopste mozes da kazes da je bolji desktop mode u osmici nego sedmici?U osmici npr u desktop modu uopste nema aero okruzenja vec samo ono najosnovnije ,mnogo mnogo stvari koje su mi korisne i na koje sam navikao na sedmici su izostavljene ,destop u osmici je kao na xpu...i kako je to onda bolje..ocigledna je zelje microsofta da svi predju na metro.
(Dzoni, 26. oktobar 2012 09:21)

Pa za pocetak podrska za vise monitora je znacajno bolje uradjena. Nije vise potrebno koristiti dodatne programe...
Task Manager je isto znacajno bolji...

Sta je to bilo u sedmici na desktopu a da nema u 8?
Start dugme?


I Aero? Da li si ozbiljan?
Glavna mana Windows-a 8 je to sto nema "Aero"?

Zoz

pre 11 godina

@ZozTi koristis Mac OS, lepo. Mozes da se trkas sa ljudima na Windowsu 95. Mac OS ne postoji deceniju. Apple sad koristi OS X.
(Vladimir, 26. oktobar 2012 17:48)
X je verzija MAcOS-a. Ne pravi se pametan.

Моша:)

pre 11 godina

Доживљај приликом инсталирања и даљег коришћења пробне верзије је био изузетан и непоновљив. Корисничко сучеље и интуитивност приликом коришћења немају такмаца. Мајкрософт је превазишао сам себе. Не верујем да ће ико од произвођача софтвера покушати исто да понови. Корисници ће морати да схвате да ово вреди сваку уложену пару.

:)

pre 11 godina

mikrosoft predstavlja ativ sto je suprotno od vita(zivot), a sony predstavlja ps VITA, pa sad nek se nadje neko da kaze da je xbox bolji od ps-a

Vladimir

pre 11 godina

@Kiki

Veruj mi da ni oni sami neznaju. Glupost ili sta vec. Probao sam sve moguce platforme i izabrao Windows pa opet nikad nisam otisao da pljujem Google, Apple ili bilo sta drugo sto mi se svidja majne od Windowsa. Verovatno su ubedjeni da ce nekome da se dokazu kako su oni mnogo kul i upravu a taj neko glup. W/E

Vladimir

pre 11 godina

@sivan

Huh? Dao sam svoje misljenje sa maksimalnim brojem dozvoljenih karaketa u komentaru. Skrol dole. A u drugom postu sam odgovorio osobi koja je za Android da Android nije dugorocan plan Google nego Chrome OS. Sta ti toliko dirnulo zivac?

Vladimir

pre 11 godina

@Zoz

Ti koristis Mac OS, lepo. Mozes da se trkas sa ljudima na Windowsu 95. Mac OS ne postoji deceniju. Apple sad koristi OS X.

sivan

pre 11 godina

@Vladimir
A ti, vidim, si dosao ovde po slavu. Ako imas nesto da kazes, neko svoje misljenje, reci brate, a ne da se opterecujes da li si popio minus.

resenje

pre 11 godina

za sve koji vole klasicniji desktop vec ima resenje za "start", iskljucivanje metroa i ostalih w8 "noviteta":

http://classicshell.sourceforge.net/

Scull

pre 11 godina

Ja uvek sacekam godinu dana od pustanja u promet novog OS pa ga onda nabacim na svoj komp. U medjuvremenu pustim ostale korisnike da 'odrade svoj deo posla'. Onda to bude sasvim ok OS ili promasaj poput Viste, ali ako bude tako, izbacice Microsoft alternativu tako da opusteno...

Зоран

pre 11 godina

Можете да вратите старт дугме у 8.

Ево:

If you want to change the Windows 8 start menu back to the Windows 7 version, here’s what you need to do:
1.Launch the registry editor (win+r > regedit >enter)
2.Drill down to HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
3.Double-click on RPEnabled
4.Change the value from 1 to (zero)
5.Tap enter or click OK

Али ја не видим опет неки битан разлог да идем на 8. Имао сам 95, 98, xp и 7.

Зоран

pre 11 godina

Sto se tice brzine i optimiziranja 8ca je tu isto za glavu ispred 7ce.
(meskalin, 26. oktobar 2012 12:09)

Углавном због графике јер му графика једе меморију као 3.11. Обични папирићи по екрану.

BlackZ

pre 11 godina

Daa, daa... jos jedno nekompatibilno smece sa dosadnim izgledom! Kakav metro style? Ja imam monitor od 26 inca i standby desktop rezim mi je sav u puzzle kockicama! Glupost, bolje cu koristiti XP, barem ima preglednost. Win 8 aludira na touch screen, sto je ne za desktop racunar i profesionalce besmislena glupost! Na lap topu imam Win 7 x86, a na desktop-u imam takodje Win 7 i Ubuntu linux, na tabletu Android 4.1 i to bi bilo to do daljneg. Ne vidim win 8 kao profesionalni software, koristio bi ga jedino kao kucni multimedijalni uredjaj prikljucen na tv i muzicki sistem sa koriscenjem ekrana na dodir, to iz pederaje onako, iz zezanja...

.

pre 11 godina

Mnogi ga pljuju, a na kraju cemo ga svi imati instaliranog. :) Ja cu ga instalirati. A pogotovo zato sto ce biti resenje i za start dugme.
(Vanzemaljac, 25. oktobar 2012 22:28) imacemo ga svi kad ukinu prodaju win7, tako se desilo sa XP a Vista je bila totalni krs. Jednostavno forsiraju prodaju novog os na ovakav nacin. Ja sam koristio 95, NT pa XP i sada 7, ne vidim sebe u 8-ici.

meskalin

pre 11 godina

Ocito neki zakljucuju po izgledu sta je bolje a ne sta ti koji OS nudi.

8ca je dobila na funcionalnosti i objedinila cloud/aplikacije/sigurnost i izbacila nepotrebne gluposti poput tog AERA koji je bio samo gutac rama i razlog laga na slabijim masinama.

Android nije popularan jer je dobar proizvod nego zato sta ima 250k aplikacija za birat.

Najveci problem 8-ce je da driveri sve recimo ispod Radeona 5000 je trenutno nepodrzano od strane proizvodjaca, ali nadam se da ce se to promjenit u blizoj buducnosti.

Sto se tice brzine i optimiziranja 8ca je tu isto za glavu ispred 7ce.

Nemanja

pre 11 godina

Microsoft napravi operativni sistem koji će omogućiti proizvođačima hardvera da nam ponude potpuno nove forme računara, i svi kukaju kako im je šareno i kako ne valja ništa jer je Windows. Da ne pominjem da 90% kritičara ovde koristi piratski Win.

Apple napravi zatvoreni OS koji možeš da koristiš i programiraš na istom samo sa njihovim hardverom, i oni su nekako kul i inovatori.

Logiko gde si.

My two cents

pre 11 godina

Realni nedostaci, bar za mene:
- Aplikacije rade samo kao full screen. Čak i kada imate više monitora, SAMO JEDNA aplikacija može biti prikazana!
- Zatvaranje pograma je zamorno: "uhvatite" za gornju ivicu, pa spustite skroz dole.
- Tile-ovi su praktično kombinacija W7 widgeta i prečica, samo što moraju da budu četvrtasti i dvobojni.
- Priča o jedinstvenom OS-u za PC i tablet ne stoji: u pitanju su dva posebna OS-a: W8 i W8RT.
- W8RT (tablet) aplikacije instaliraju se isključivo preko Windows Store-a.
- MS značajno uslovljava kako aplikacija mora da bude napravljena da bi se pojavila na Store-u: postoji 30-tak predefinisanih šablona i to je to. Ko neće - ne može da prodaje na Store-u, a za instalaciju mimo njega ne znam kako ide, posebno za tablet.

Umbriel

pre 11 godina

Koliko fanboy komentara - kao da ih MS plaća za reklamu pa se u komentarima utrkuju u hvalospevima
To da li je Windows 8 dobar ili loš proceniće na kraju korisnici, kao što se desilo i sa Vistom i sa bilo kojom drugom verzijom Windowsa
Neka mi neko objasni šta će nekome Metro na desktopu kada je više nego jasno da je to predivđeno za prenosne uređaje koji imaju touch, a ne za tastaturu, miš i desktop?
Ugasi ga, pa ne treba ti kažu neki - i onda dobijamo šta, isto što i Windows 7, a ja se samo pitam ko će još da opet daje pare na maltene istu stvar koja se razlikuje samo po šminci (realno)
I dobri su ovi što govore brže se podiže - svako ko zna da koristi kompjuter zna i da Windows može da radi bez restarta nedeljama pa i duže, tako da ovo za mene nema neku preteranu dužinu, mislim koji korisnik non-stop pali i gasi kompjuter, uostalom?
Gledajući cene Surface tableta (i to RT verzija, one punokrvne varijante sa Intel hardverom ima da koštaju preko 1000 dolara lol) u odnosu na konkurenciju i uzimajući u obzir ovo što sam rekao gore ovo mi deluje kao fail u najavi

Bob

pre 11 godina

Mene samo zanima dal ce prozori OS konacno!! uspeti da rade fluidno kao sto rade jabuka OS ??
naime kad sam pre 2g instalirao win 7 jednoj prijateljici samo sam se gorko nasmijao, pogotovo kada vidis pokusaje resenja koja su na Mac OS-X nesto normalno a u Win 7 samo jadni pokusaji...(dock, multitouch trackpad...startovanje sistema, gasenje sistema...)
Osobno jos uvek koristim Win XP (instalirane naravno na mac.. virtual i/ili dual bot ) prvenstveno zbog on line banke
naravno odgovor na pitanje gore ne moze dati prosecan korisnik (win ili max linux okruzenja) koji vidi Jabuka OS na reklami li mozda Iphone u dzepu komsije mada IPhone i nije iz ove price

Shonke

pre 11 godina

Imam release preview verziju već nekoliko meseci kao drugi OS na mom računaru (prvi je XP, drugi je bio win7 dok nisam nabacio win8rp) i mogu reći da su mi utisci podeljeni. Evidentno je da je 8ica brža od 7ice i da je kod bolje optimizovan ali zato metro smara za medalju. Bar mene. Za neki tablet je super ali za desktop bez touch ekrana... Biće mi još neko vreme na mašini pa ćemo videti.

Dzoni

pre 11 godina

@qweas
Ako si koristio win 8 onda ne znam kako uopste mozes da kazes da je bolji desktop mode u osmici nego sedmici?U osmici npr u desktop modu uopste nema aero okruzenja vec samo ono najosnovnije ,mnogo mnogo stvari koje su mi korisne i na koje sam navikao na sedmici su izostavljene ,destop u osmici je kao na xpu...i kako je to onda bolje..ocigledna je zelje microsofta da svi predju na metro.

khm

pre 11 godina

ne razumem, zar ovde stvarno komentarisu ljudi koji osim screenshotova nisu videli win8 rc?!

Windows 8 vam je identican kao 7, osim sto nema start meni vec onaj metro screen (koji jeste mozda malo nepraktican). Takodje 8-ica radi primetno brze od 7-ice. Osim ovog, za obicnog smrtnika, 8-ica se ne razlikuje od 7-ice :-)

sta te briga

pre 11 godina

Ljudi da li neko od vas sto ovde hejtuju shvatio da je metro odnosno start meni samo pocetni - ekran -?On moze da se iskljuci i da imate desktop kao na 7-ici.

grrr

pre 11 godina

ljudi ima i start dugme,ne mora metro. sve sami hakeri. :-)
jedva cekam da ga probam. kazu da je brzi ljudi koji su ga probali,a nije finalna verzija,pa i da je finalna verzija isto tako brza super. mada meni na i3,4gb rama,ati 6770 leti i na 7-ci sve sto svakako nisu neke extra komponente. tako da svako poboljsanje je dobrodoslo.

grz

pre 11 godina

Linuksu mnogo toga hvali da bi bio optimalan za prosečnog korisnika, a puno mana za napredne korisnike. (@pajko)
Sve cesce vidjam da kada neko hoce da napise da nesto *nedostaje* ili fali, napise da mu nesto HVALI. Hvali je kraci oblik od pohvaliti, a ti mora da si iz Vrsca. Mnogo ljudi iz tog kraja koristi to.

Зоран

pre 11 godina

Улепшана 3 верзија. Ако је неко видео Виндоус 3, 3.11, то је то. За мене КАТАСТРОФА што се дизајна тиче, бољи био 3.11.

swedenonline

pre 11 godina

Dokazano ono što sam odavno govorio. Samo neparne verzije windowsa valjaju. 98 - dobar, me - loš, xp - dobar, vista - loša, 7 - dobar, 8 - loš. Sad čekamo 9ku.
(pera, 25. oktobar 2012 20:33)

pera kojot i 34 genija ocigledno neznaju za W2K cccc

James

pre 11 godina

Win 8 je jako dobar OS, ali mu je interfejs (sto za masu ljudi zapravo i jeste OS), blago receno UZASAN!!!
Cekam da u USA pocnu da pljuste optuzbe za napade epilepsije, jer npr. radite u "belom" Wordu, kliknete u levi donji ugao, naglo se pojavi crni ekran sa ikonama,"metro", sto verovatno moze izazvati epi-napad kada se cesto ponavlja tokom dana.

Verujem da ce u win8 Sp1 vratiti Start dugme, kao sto su u Office 2010 brze-bolje vratili famozno "File".

Keops

pre 11 godina

hahahah,koja munja.Zali boze utrosenog vremena.
Insatalirao sam 8 da se uverim o cemu se zapravo radi.
Baza je u totalu sednica sa dodatim http://rainmeter.net zezalicama(vreme,blog,vesti,radio,....) kao i svi ostali DOCK programi.
Desni dock na win 8 se sukobi sa gornjim desnim uglom na web browseru.
Bili se obradovaO jer su ovog puta resili sve pokradeno od drugih da naplate,ali ce mu proodaja ici tesko,mislim ici ce tamo gde mora,gde zavode diktaturu.
Osim promene loGO i ovih radnih povrsina nista novo u ovom sistemu.
Opet kucam sa sedmice :-P a na drugom racunaru mi je unbunt

Reci NE

pre 11 godina

Ja ne nam šta se ložite na vlasnički softver i robujete korporacijama. Ja sam rekao NE grabljivom kapitalizmu i prestao da vozim Volkswagen, kupujem mleko od Šabačke mlekare i koristim usluge monopolističkog EPS-a. Instalirao sam softver otvorenog koda, živim u kući otvorenih vrata i jedem hranu iz otvorene prirode. Ništa ne zaradim, ali zato ništa i ne potrošim. Ovo pišem sa računara čiji vlasnik je takođe ostavio otvorena vrata :)

Vladimir

pre 11 godina

@pajko

Google planira Chrome OS za buducnost. To je jasno kao dan. Android je mnogo lose resen i to uglavnom zato sto Google ne fokusira sve svoje resurse na njega vec na Chrome OS. Mnogi ce mi sad lupiti minus. Krajnji korisnicu naravno koji nisu upuceni u razvoj zapravo. Iskreno se radujem Chrome OS koji ce se u narednih godinu do dve eksplodirati.

Jesus

pre 11 godina

Ne znam zasto ga ljudi pljuju toliko. Nisam jos probao, ali planiram, s obzirom da imam original. Cuo sam da je dosta brzi prilikom podizanja, a i gasenja, da manje guta RAM i da je optimizovaniji od Sedmice. Kako izgleda, pa to je najmanji problem. Na sve se covek navikne vec posle 7,8 dana. Svakih nedelju dana menjam ROM na mobilnom, tako da mi nije tesko da se naviknem na drugaciji interfejs. Bitno je kako sljaka BRE! Zivi bili...

Morpheus

pre 11 godina

Zaista je neverovatno koliko ljudi uzima jednu opciju koju koristi 0.5% vremena na desktop računaru kao merilo zbog kojeg ceo OS ne valja.

Ovo je ubedljivo najbrži, najstabilniji i najkompletniji operativni sistem ikad napravljen! Ako vam se Metro baš toliko ne dopada, postoje opcije kojima se može u potpunosti iskoreniti sa računara. Ali, sačekajte, bar mu pružite šansu, pa onda sudite. Ni meni se nije dopao u startu, pa sam isprobao i video koliko je neke stvari lakše organizovati pomoću njega.

Ali, recimo da zaista ne valja, u svrhu priče. Sve ostalo je unapređeno i ubrzano - za mene dovoljno.

Vladimir

pre 11 godina

Windows 8 koristim vise od godinu dana. Kada su ga prvi put predstavili bio sam odusevljen. Zatim sam tokom prva dva builda bio jako razocaran i siguran da ce biti fijasko. Polako se od Consumer i Preview builda se oblikovao. Do RTM-a je postao stabilan kakav i treba da bude konacan proizvod. Medjutim tek posle dva meseca od RTM-a putem brojnih updateova se oblikovao u stvarno ono sto su pre skoro dve godine i rekli da ce da bude. Koristio sam sve od Windowsa 3.1 do danas, brojne distribucije Linuxa, kao i vise OS X macica - izricito tvrdim da je Windows 8 stvarno revolucija u koriscenju personalnih kompjutera. Isto kao sto je bio Windows 95 samo jos mnogo, mnogo revolucionarniji. Sto je bitnije stabilan je i brz za razliku od 95ice koja je bila bagovita do zla boga. Ko pljuje po 8mici a nije je probao sam je na gubitku. Korisnicko iskustvo je stvarno na novom nivou. Mnogo je kontroverzi oko koriscenja 8mice na desktop racunarima uz pomoc misa i tastature. Istina je da treba vremena da naviknete. Verovatno neki i nece uspeti. Mnogi to vide kao veliku manu. Istina po mom misljenju je da je to zapravo dobra stvar. Zapitajte se kako nesto 100% ocigledno moze da bude inteligentno? Filozofsko pitanje ali... i ja sam na pocetku bio odbijen da bi vremenom kako sam se navikao stvarno uvideo koliko je Start zapravo i na desktopu odlican, i bolji od predhodnog. O touch okruzenju mislim da niko ni ne pravi pitanje koliko je Windows 8 dobar. Ako nista drugo zbog Xbox Music-a probajte W8

Milan

pre 11 godina

Čitam komentare i ne verujem. Jel vi ljudi stvarno ne umete da prepoznate najbolji OS u istoriji personalnih računara?
(Džo, 25. oktobar 2012 21:55)
Pa još ni na jednom zanmenitom testu nisma pročitao ni reč hvale za ovaj OS što se desktop i laptop računara tiče.

jug

pre 11 godina

Ja želim da svoj računar umrežim u neki dobar, globalni botnet. Razmišljam da kupim licencu za ovaj novi Windows, baš lepo izgleda, jer naravno sa drugim operativnim sistemima to umrežavanje nije moguće.

Srbin

pre 11 godina

Pa jel ga vi uzimate zbog funkcionalnosti ili zbog lepote? Necete da pokazujete ljudima koliko je lep nego da ga koristite kako bi vam olaksao svakodnevni zivot.

Ivan

pre 11 godina

Veću glupost u životu nisam instalirao na laptopu... Pa ne da je ružan OS, nego užas... Ni tablet ne bi kupio sa Win8... Do sada najgluplji OS u istoriji windowsa...

CarlosNS

pre 11 godina

Nije mi jasno zbog cega ga ljudi toliko napadaju. Radi nesto brze od sedmice i trosi malo manje memorije. Kome se ne svidja METRO, moze da ga iskljuci. Zaista ne vidim u cemu je problem.

Зоран

pre 11 godina

windows8 ce biti kao vista
(shaiya, 25. oktobar 2012 19:34)

И горе што се десктопа тиче. Ретко ко ће то да стави на десктоп рачунаре.

mare

pre 11 godina

Windows 8 nije loš proizvod, dosta je brži od Windows 7. Broj procesa je smanjen kao i zauzeće memorije. Dosta je brži pri paljenju i gašenju računara. Sav software koji raid na Windows 7 radi i na Windows 8. Jedino to je po meni mana a to je metro, koji je možda treba da bude isključen za desktop račuanre ili da bude kao opcija ali videćemo šta će biti u budućnosti.

Vanzemaljac

pre 11 godina

Mnogi ga pljuju, a na kraju cemo ga svi imati instaliranog. :) Ja cu ga instalirati. A pogotovo zato sto ce biti resenje i za start dugme.

Nucky Thompson

pre 11 godina

@Evroslav
Planiram da ga skinem danas za moj lap top, i sad citam tvoj komentar. Da li bio ljubazan da podijelis s nama nekoliko informacija, zasto ti se ne svidja? Mislim prije svega operativno, vizuelno mi je nebitno, iako mi izgleda vrlo "user friendly". Hvala

pajko

pre 11 godina

Ne želim na laptopu da imam to. Pa ne da je ružno nego užasno. Jednostavno OS pravljen za tablete. Možda je manji brže se podiže, ali da li je bolji? Definitivno nema šanse da je bolji od 7.

Možda će postojati laptopovi sa ekranom na dodir, ali to je stvarno nepotrebno. Proteći će još Dunava i Save dok po tehnološkoj osnovi tableti ne dostignu dektop kompijuter i laptop.

P.S Pa nešto nisam primetio da su nešto prezentovali kako izgleda interfejs ako ne želit taj METRO izgled. Bez opcije START za mene je to meni veliki minus.

Što se tableta tiče ANDROID je zakon. Pa da li stvarno neko želi da palća nešto što već uveliko postoji i funkcioniše.

Ako se jednog dana GOOGLE odluči da napravi OS koji će da podržava veliki broj drajvera, i da korisnički programi budu dostupni pored Libre Offisa, revolucija je stigla. Kao što rekoh START pcija uvek mora biti na raspolaganju.

Linuksu mnogo toga hvali da bi bio optimalan za prosečnog korisnika, a puno mana za napredne korisnike.

pera

pre 11 godina

Dokazano ono što sam odavno govorio. Samo neparne verzije windowsa valjaju. 98 - dobar, me - loš, xp - dobar, vista - loša, 7 - dobar, 8 - loš. Sad čekamo 9ku.

Android korisnik

pre 11 godina

U isto vreme su i zeznuli stvar sa RT verzijom. Sa jedne strane pokušavaju da naprave OS i za PC i za tablet računare, a sa druge strane prave drugi OS samo za tablete, nekompatibilan sa onom PC verzijom.

nelle

pre 11 godina

Novi OS - nova glavobolja. Stalno se trudim da kada imam novi OS sve podesim onako kako sam navikao da koristim na starom OS-u. Ovo sto sada izlazi je kao kada se promesaju karte pa ih onda slazes od ponovo... ili kao kada u crtacu jedan lik glasno vikne IIIHAAA a onaj drugi krene od ponovo da broji kovanice. E ja se stvarno tako osecam i zato Ubuntu 11.04 ne menjam sa glavne masine. Zar ne?

DSS

pre 11 godina

Predavac u farmericama?! Gde je dosadasnji "stil" kravate... Gledajuci na Apple stil, do sada su izgledali kao klovnovi! A posebna karikatura im je Bolmer.

Macak

pre 11 godina

40$ za legalnu verziju.
Kupujem. Jedino mi nije jasno kako misle da im vjerujemo posle 7 verzija baraka od OS. Ali šta ćemo, kad smo prinuđeni na WIN.
Ljudi, ko nema firmu kao ja pa mora na win, skinite Ubuntu i uživajte. Privatno koristim samo Lion ili Ubuntu...

kem

pre 11 godina

„Dobra ideja da jedan sistem radi i na tabletu i na laptopu i na desktopu.. imam par meseci instaliranu onu probnu verziju ali ostajem na sedmici..mislim da metro nije za desktop racunare i da je na desktop racunaru mnogo lakse raditi sa misom nego sa touchom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzoni, 25. oktobar 2012 18:13)“

А, не, није исти систем, само слично изгледа. Систем који свуда ради исто се не рекламира, а ти га користиш несвесно, дзони.

N

pre 11 godina

@Milan: jel ti srce sad na mestu?

@dzoni: e to sam i ja mislio, ali sam nedavno uzeo HP AiO sa touch ekranom i mogu ti reci da na njemu radi perfektno :) misa sam skoro prestao da koristim u svakodnevnom radu (doduse, ja pisem kod 8 sati na dan tako da mozda i nisam najbolji primer)

iskustvo uci

pre 11 godina

E,jbg, kao i obicno ja sacekao utiske, pa hajde sada da predjem na 7. Kad ono, evo 8. Da sacekam 9? Salim se. Inace, ne brine me touch. I ovako koristim graficku tablu a nikako da skupim dovoljno para za Cintiq.

Qweas

pre 11 godina

Dobra ideja da jedan sistem radi i na tabletu i na laptopu i na desktopu.. imam par meseci instaliranu onu probnu verziju ali ostajem na sedmici..mislim da metro nije za desktop racunare i da je na desktop racunaru mnogo lakse raditi sa misom nego sa touchom.
(dzoni, 25. oktobar 2012 18:13)

Ne razumem kako se 7 razlikuje od 8 u desktop radu... Ko vas tera da idete u metro? Bas sve sto je radilo u 7 radi i u 8 samo brze...
Cak imaju dosta bolje sredjen multimonitor podrsku...

dzoni

pre 11 godina

Dobra ideja da jedan sistem radi i na tabletu i na laptopu i na desktopu.. imam par meseci instaliranu onu probnu verziju ali ostajem na sedmici..mislim da metro nije za desktop racunare i da je na desktop racunaru mnogo lakse raditi sa misom nego sa touchom.

Bijeljina

pre 11 godina

Evo da se pohvalim da ga koristim preko mjesec dana i super je, kako sam nabavio nije bitno ali najslicniji je android platformama...

dzoni

pre 11 godina

Dobra ideja da jedan sistem radi i na tabletu i na laptopu i na desktopu.. imam par meseci instaliranu onu probnu verziju ali ostajem na sedmici..mislim da metro nije za desktop racunare i da je na desktop racunaru mnogo lakse raditi sa misom nego sa touchom.

Vanzemaljac

pre 11 godina

Mnogi ga pljuju, a na kraju cemo ga svi imati instaliranog. :) Ja cu ga instalirati. A pogotovo zato sto ce biti resenje i za start dugme.

Qweas

pre 11 godina

Dobra ideja da jedan sistem radi i na tabletu i na laptopu i na desktopu.. imam par meseci instaliranu onu probnu verziju ali ostajem na sedmici..mislim da metro nije za desktop racunare i da je na desktop racunaru mnogo lakse raditi sa misom nego sa touchom.
(dzoni, 25. oktobar 2012 18:13)

Ne razumem kako se 7 razlikuje od 8 u desktop radu... Ko vas tera da idete u metro? Bas sve sto je radilo u 7 radi i u 8 samo brze...
Cak imaju dosta bolje sredjen multimonitor podrsku...

pera

pre 11 godina

Dokazano ono što sam odavno govorio. Samo neparne verzije windowsa valjaju. 98 - dobar, me - loš, xp - dobar, vista - loša, 7 - dobar, 8 - loš. Sad čekamo 9ku.

Nucky Thompson

pre 11 godina

@Evroslav
Planiram da ga skinem danas za moj lap top, i sad citam tvoj komentar. Da li bio ljubazan da podijelis s nama nekoliko informacija, zasto ti se ne svidja? Mislim prije svega operativno, vizuelno mi je nebitno, iako mi izgleda vrlo "user friendly". Hvala

Reci NE

pre 11 godina

Ja ne nam šta se ložite na vlasnički softver i robujete korporacijama. Ja sam rekao NE grabljivom kapitalizmu i prestao da vozim Volkswagen, kupujem mleko od Šabačke mlekare i koristim usluge monopolističkog EPS-a. Instalirao sam softver otvorenog koda, živim u kući otvorenih vrata i jedem hranu iz otvorene prirode. Ništa ne zaradim, ali zato ništa i ne potrošim. Ovo pišem sa računara čiji vlasnik je takođe ostavio otvorena vrata :)

mare

pre 11 godina

Windows 8 nije loš proizvod, dosta je brži od Windows 7. Broj procesa je smanjen kao i zauzeće memorije. Dosta je brži pri paljenju i gašenju računara. Sav software koji raid na Windows 7 radi i na Windows 8. Jedino to je po meni mana a to je metro, koji je možda treba da bude isključen za desktop račuanre ili da bude kao opcija ali videćemo šta će biti u budućnosti.

Ivan

pre 11 godina

Veću glupost u životu nisam instalirao na laptopu... Pa ne da je ružan OS, nego užas... Ni tablet ne bi kupio sa Win8... Do sada najgluplji OS u istoriji windowsa...

nelle

pre 11 godina

Novi OS - nova glavobolja. Stalno se trudim da kada imam novi OS sve podesim onako kako sam navikao da koristim na starom OS-u. Ovo sto sada izlazi je kao kada se promesaju karte pa ih onda slazes od ponovo... ili kao kada u crtacu jedan lik glasno vikne IIIHAAA a onaj drugi krene od ponovo da broji kovanice. E ja se stvarno tako osecam i zato Ubuntu 11.04 ne menjam sa glavne masine. Zar ne?

grz

pre 11 godina

Linuksu mnogo toga hvali da bi bio optimalan za prosečnog korisnika, a puno mana za napredne korisnike. (@pajko)
Sve cesce vidjam da kada neko hoce da napise da nesto *nedostaje* ili fali, napise da mu nesto HVALI. Hvali je kraci oblik od pohvaliti, a ti mora da si iz Vrsca. Mnogo ljudi iz tog kraja koristi to.

Android korisnik

pre 11 godina

U isto vreme su i zeznuli stvar sa RT verzijom. Sa jedne strane pokušavaju da naprave OS i za PC i za tablet računare, a sa druge strane prave drugi OS samo za tablete, nekompatibilan sa onom PC verzijom.

Nemanja

pre 11 godina

Microsoft napravi operativni sistem koji će omogućiti proizvođačima hardvera da nam ponude potpuno nove forme računara, i svi kukaju kako im je šareno i kako ne valja ništa jer je Windows. Da ne pominjem da 90% kritičara ovde koristi piratski Win.

Apple napravi zatvoreni OS koji možeš da koristiš i programiraš na istom samo sa njihovim hardverom, i oni su nekako kul i inovatori.

Logiko gde si.

Зоран

pre 11 godina

windows8 ce biti kao vista
(shaiya, 25. oktobar 2012 19:34)

И горе што се десктопа тиче. Ретко ко ће то да стави на десктоп рачунаре.

Bijeljina

pre 11 godina

Evo da se pohvalim da ga koristim preko mjesec dana i super je, kako sam nabavio nije bitno ali najslicniji je android platformama...

Macak

pre 11 godina

40$ za legalnu verziju.
Kupujem. Jedino mi nije jasno kako misle da im vjerujemo posle 7 verzija baraka od OS. Ali šta ćemo, kad smo prinuđeni na WIN.
Ljudi, ko nema firmu kao ja pa mora na win, skinite Ubuntu i uživajte. Privatno koristim samo Lion ili Ubuntu...

kem

pre 11 godina

„Dobra ideja da jedan sistem radi i na tabletu i na laptopu i na desktopu.. imam par meseci instaliranu onu probnu verziju ali ostajem na sedmici..mislim da metro nije za desktop racunare i da je na desktop racunaru mnogo lakse raditi sa misom nego sa touchom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzoni, 25. oktobar 2012 18:13)“

А, не, није исти систем, само слично изгледа. Систем који свуда ради исто се не рекламира, а ти га користиш несвесно, дзони.

khm

pre 11 godina

ne razumem, zar ovde stvarno komentarisu ljudi koji osim screenshotova nisu videli win8 rc?!

Windows 8 vam je identican kao 7, osim sto nema start meni vec onaj metro screen (koji jeste mozda malo nepraktican). Takodje 8-ica radi primetno brze od 7-ice. Osim ovog, za obicnog smrtnika, 8-ica se ne razlikuje od 7-ice :-)

sta te briga

pre 11 godina

Ljudi da li neko od vas sto ovde hejtuju shvatio da je metro odnosno start meni samo pocetni - ekran -?On moze da se iskljuci i da imate desktop kao na 7-ici.

CarlosNS

pre 11 godina

Nije mi jasno zbog cega ga ljudi toliko napadaju. Radi nesto brze od sedmice i trosi malo manje memorije. Kome se ne svidja METRO, moze da ga iskljuci. Zaista ne vidim u cemu je problem.

N

pre 11 godina

@Milan: jel ti srce sad na mestu?

@dzoni: e to sam i ja mislio, ali sam nedavno uzeo HP AiO sa touch ekranom i mogu ti reci da na njemu radi perfektno :) misa sam skoro prestao da koristim u svakodnevnom radu (doduse, ja pisem kod 8 sati na dan tako da mozda i nisam najbolji primer)

swedenonline

pre 11 godina

Dokazano ono što sam odavno govorio. Samo neparne verzije windowsa valjaju. 98 - dobar, me - loš, xp - dobar, vista - loša, 7 - dobar, 8 - loš. Sad čekamo 9ku.
(pera, 25. oktobar 2012 20:33)

pera kojot i 34 genija ocigledno neznaju za W2K cccc

DSS

pre 11 godina

Predavac u farmericama?! Gde je dosadasnji "stil" kravate... Gledajuci na Apple stil, do sada su izgledali kao klovnovi! A posebna karikatura im je Bolmer.

Shonke

pre 11 godina

Imam release preview verziju već nekoliko meseci kao drugi OS na mom računaru (prvi je XP, drugi je bio win7 dok nisam nabacio win8rp) i mogu reći da su mi utisci podeljeni. Evidentno je da je 8ica brža od 7ice i da je kod bolje optimizovan ali zato metro smara za medalju. Bar mene. Za neki tablet je super ali za desktop bez touch ekrana... Biće mi još neko vreme na mašini pa ćemo videti.

Morpheus

pre 11 godina

Zaista je neverovatno koliko ljudi uzima jednu opciju koju koristi 0.5% vremena na desktop računaru kao merilo zbog kojeg ceo OS ne valja.

Ovo je ubedljivo najbrži, najstabilniji i najkompletniji operativni sistem ikad napravljen! Ako vam se Metro baš toliko ne dopada, postoje opcije kojima se može u potpunosti iskoreniti sa računara. Ali, sačekajte, bar mu pružite šansu, pa onda sudite. Ni meni se nije dopao u startu, pa sam isprobao i video koliko je neke stvari lakše organizovati pomoću njega.

Ali, recimo da zaista ne valja, u svrhu priče. Sve ostalo je unapređeno i ubrzano - za mene dovoljno.

grrr

pre 11 godina

ljudi ima i start dugme,ne mora metro. sve sami hakeri. :-)
jedva cekam da ga probam. kazu da je brzi ljudi koji su ga probali,a nije finalna verzija,pa i da je finalna verzija isto tako brza super. mada meni na i3,4gb rama,ati 6770 leti i na 7-ci sve sto svakako nisu neke extra komponente. tako da svako poboljsanje je dobrodoslo.

pajko

pre 11 godina

Ne želim na laptopu da imam to. Pa ne da je ružno nego užasno. Jednostavno OS pravljen za tablete. Možda je manji brže se podiže, ali da li je bolji? Definitivno nema šanse da je bolji od 7.

Možda će postojati laptopovi sa ekranom na dodir, ali to je stvarno nepotrebno. Proteći će još Dunava i Save dok po tehnološkoj osnovi tableti ne dostignu dektop kompijuter i laptop.

P.S Pa nešto nisam primetio da su nešto prezentovali kako izgleda interfejs ako ne želit taj METRO izgled. Bez opcije START za mene je to meni veliki minus.

Što se tableta tiče ANDROID je zakon. Pa da li stvarno neko želi da palća nešto što već uveliko postoji i funkcioniše.

Ako se jednog dana GOOGLE odluči da napravi OS koji će da podržava veliki broj drajvera, i da korisnički programi budu dostupni pored Libre Offisa, revolucija je stigla. Kao što rekoh START pcija uvek mora biti na raspolaganju.

Linuksu mnogo toga hvali da bi bio optimalan za prosečnog korisnika, a puno mana za napredne korisnike.

Vladimir

pre 11 godina

Windows 8 koristim vise od godinu dana. Kada su ga prvi put predstavili bio sam odusevljen. Zatim sam tokom prva dva builda bio jako razocaran i siguran da ce biti fijasko. Polako se od Consumer i Preview builda se oblikovao. Do RTM-a je postao stabilan kakav i treba da bude konacan proizvod. Medjutim tek posle dva meseca od RTM-a putem brojnih updateova se oblikovao u stvarno ono sto su pre skoro dve godine i rekli da ce da bude. Koristio sam sve od Windowsa 3.1 do danas, brojne distribucije Linuxa, kao i vise OS X macica - izricito tvrdim da je Windows 8 stvarno revolucija u koriscenju personalnih kompjutera. Isto kao sto je bio Windows 95 samo jos mnogo, mnogo revolucionarniji. Sto je bitnije stabilan je i brz za razliku od 95ice koja je bila bagovita do zla boga. Ko pljuje po 8mici a nije je probao sam je na gubitku. Korisnicko iskustvo je stvarno na novom nivou. Mnogo je kontroverzi oko koriscenja 8mice na desktop racunarima uz pomoc misa i tastature. Istina je da treba vremena da naviknete. Verovatno neki i nece uspeti. Mnogi to vide kao veliku manu. Istina po mom misljenju je da je to zapravo dobra stvar. Zapitajte se kako nesto 100% ocigledno moze da bude inteligentno? Filozofsko pitanje ali... i ja sam na pocetku bio odbijen da bi vremenom kako sam se navikao stvarno uvideo koliko je Start zapravo i na desktopu odlican, i bolji od predhodnog. O touch okruzenju mislim da niko ni ne pravi pitanje koliko je Windows 8 dobar. Ako nista drugo zbog Xbox Music-a probajte W8

Srbin

pre 11 godina

Pa jel ga vi uzimate zbog funkcionalnosti ili zbog lepote? Necete da pokazujete ljudima koliko je lep nego da ga koristite kako bi vam olaksao svakodnevni zivot.

Jesus

pre 11 godina

Ne znam zasto ga ljudi pljuju toliko. Nisam jos probao, ali planiram, s obzirom da imam original. Cuo sam da je dosta brzi prilikom podizanja, a i gasenja, da manje guta RAM i da je optimizovaniji od Sedmice. Kako izgleda, pa to je najmanji problem. Na sve se covek navikne vec posle 7,8 dana. Svakih nedelju dana menjam ROM na mobilnom, tako da mi nije tesko da se naviknem na drugaciji interfejs. Bitno je kako sljaka BRE! Zivi bili...

Vladimir

pre 11 godina

@pajko

Google planira Chrome OS za buducnost. To je jasno kao dan. Android je mnogo lose resen i to uglavnom zato sto Google ne fokusira sve svoje resurse na njega vec na Chrome OS. Mnogi ce mi sad lupiti minus. Krajnji korisnicu naravno koji nisu upuceni u razvoj zapravo. Iskreno se radujem Chrome OS koji ce se u narednih godinu do dve eksplodirati.

iskustvo uci

pre 11 godina

E,jbg, kao i obicno ja sacekao utiske, pa hajde sada da predjem na 7. Kad ono, evo 8. Da sacekam 9? Salim se. Inace, ne brine me touch. I ovako koristim graficku tablu a nikako da skupim dovoljno para za Cintiq.

Dzoni

pre 11 godina

@qweas
Ako si koristio win 8 onda ne znam kako uopste mozes da kazes da je bolji desktop mode u osmici nego sedmici?U osmici npr u desktop modu uopste nema aero okruzenja vec samo ono najosnovnije ,mnogo mnogo stvari koje su mi korisne i na koje sam navikao na sedmici su izostavljene ,destop u osmici je kao na xpu...i kako je to onda bolje..ocigledna je zelje microsofta da svi predju na metro.

James

pre 11 godina

Win 8 je jako dobar OS, ali mu je interfejs (sto za masu ljudi zapravo i jeste OS), blago receno UZASAN!!!
Cekam da u USA pocnu da pljuste optuzbe za napade epilepsije, jer npr. radite u "belom" Wordu, kliknete u levi donji ugao, naglo se pojavi crni ekran sa ikonama,"metro", sto verovatno moze izazvati epi-napad kada se cesto ponavlja tokom dana.

Verujem da ce u win8 Sp1 vratiti Start dugme, kao sto su u Office 2010 brze-bolje vratili famozno "File".

Зоран

pre 11 godina

Улепшана 3 верзија. Ако је неко видео Виндоус 3, 3.11, то је то. За мене КАТАСТРОФА што се дизајна тиче, бољи био 3.11.

mnedel

pre 11 godina

Juce sam upgrade-ovala win 7 na windows 8 na laptopu i za sada sam sasvim zadovoljna. Imam lumiu pa mi metro nije skroz nov dozivljaj. Isprobavala sam sve uobicajene stvari i metro mi deluje veoma korisno. Pregledan je, brzo i lako se stize do svega, a inace bi moralo da se juri po netu. Ista fora kao i sa aplikacijama na telefonu. Bukvalno treba 5 sekundi da se predje na desktop i tada deluje isto kao win7. Svi programi koje sam imala instalirane su nastavili normalno da rade i sa win8. Nisam imala nikakav problem da nadjem control panel i sve ostalo sto me zanimalo tako da stvarno ne znam koja je fora sa silnim tekstovima gde se ljudi zale da im je trebalo 10 min da nadju shutdown! Sve u svemu, deluje mi kao sasvim solidan os.

meskalin

pre 11 godina

Ocito neki zakljucuju po izgledu sta je bolje a ne sta ti koji OS nudi.

8ca je dobila na funcionalnosti i objedinila cloud/aplikacije/sigurnost i izbacila nepotrebne gluposti poput tog AERA koji je bio samo gutac rama i razlog laga na slabijim masinama.

Android nije popularan jer je dobar proizvod nego zato sta ima 250k aplikacija za birat.

Najveci problem 8-ce je da driveri sve recimo ispod Radeona 5000 je trenutno nepodrzano od strane proizvodjaca, ali nadam se da ce se to promjenit u blizoj buducnosti.

Sto se tice brzine i optimiziranja 8ca je tu isto za glavu ispred 7ce.

Scull

pre 11 godina

Ja uvek sacekam godinu dana od pustanja u promet novog OS pa ga onda nabacim na svoj komp. U medjuvremenu pustim ostale korisnike da 'odrade svoj deo posla'. Onda to bude sasvim ok OS ili promasaj poput Viste, ali ako bude tako, izbacice Microsoft alternativu tako da opusteno...

Umbriel

pre 11 godina

Koliko fanboy komentara - kao da ih MS plaća za reklamu pa se u komentarima utrkuju u hvalospevima
To da li je Windows 8 dobar ili loš proceniće na kraju korisnici, kao što se desilo i sa Vistom i sa bilo kojom drugom verzijom Windowsa
Neka mi neko objasni šta će nekome Metro na desktopu kada je više nego jasno da je to predivđeno za prenosne uređaje koji imaju touch, a ne za tastaturu, miš i desktop?
Ugasi ga, pa ne treba ti kažu neki - i onda dobijamo šta, isto što i Windows 7, a ja se samo pitam ko će još da opet daje pare na maltene istu stvar koja se razlikuje samo po šminci (realno)
I dobri su ovi što govore brže se podiže - svako ko zna da koristi kompjuter zna i da Windows može da radi bez restarta nedeljama pa i duže, tako da ovo za mene nema neku preteranu dužinu, mislim koji korisnik non-stop pali i gasi kompjuter, uostalom?
Gledajući cene Surface tableta (i to RT verzija, one punokrvne varijante sa Intel hardverom ima da koštaju preko 1000 dolara lol) u odnosu na konkurenciju i uzimajući u obzir ovo što sam rekao gore ovo mi deluje kao fail u najavi

BlackZ

pre 11 godina

Daa, daa... jos jedno nekompatibilno smece sa dosadnim izgledom! Kakav metro style? Ja imam monitor od 26 inca i standby desktop rezim mi je sav u puzzle kockicama! Glupost, bolje cu koristiti XP, barem ima preglednost. Win 8 aludira na touch screen, sto je ne za desktop racunar i profesionalce besmislena glupost! Na lap topu imam Win 7 x86, a na desktop-u imam takodje Win 7 i Ubuntu linux, na tabletu Android 4.1 i to bi bilo to do daljneg. Ne vidim win 8 kao profesionalni software, koristio bi ga jedino kao kucni multimedijalni uredjaj prikljucen na tv i muzicki sistem sa koriscenjem ekrana na dodir, to iz pederaje onako, iz zezanja...

Моша:)

pre 11 godina

Доживљај приликом инсталирања и даљег коришћења пробне верзије је био изузетан и непоновљив. Корисничко сучеље и интуитивност приликом коришћења немају такмаца. Мајкрософт је превазишао сам себе. Не верујем да ће ико од произвођача софтвера покушати исто да понови. Корисници ће морати да схвате да ово вреди сваку уложену пару.

Zoz

pre 11 godina

@ZozTi koristis Mac OS, lepo. Mozes da se trkas sa ljudima na Windowsu 95. Mac OS ne postoji deceniju. Apple sad koristi OS X.
(Vladimir, 26. oktobar 2012 17:48)
X je verzija MAcOS-a. Ne pravi se pametan.

Milan

pre 11 godina

Čitam komentare i ne verujem. Jel vi ljudi stvarno ne umete da prepoznate najbolji OS u istoriji personalnih računara?
(Džo, 25. oktobar 2012 21:55)
Pa još ni na jednom zanmenitom testu nisma pročitao ni reč hvale za ovaj OS što se desktop i laptop računara tiče.

Keops

pre 11 godina

hahahah,koja munja.Zali boze utrosenog vremena.
Insatalirao sam 8 da se uverim o cemu se zapravo radi.
Baza je u totalu sednica sa dodatim http://rainmeter.net zezalicama(vreme,blog,vesti,radio,....) kao i svi ostali DOCK programi.
Desni dock na win 8 se sukobi sa gornjim desnim uglom na web browseru.
Bili se obradovaO jer su ovog puta resili sve pokradeno od drugih da naplate,ali ce mu proodaja ici tesko,mislim ici ce tamo gde mora,gde zavode diktaturu.
Osim promene loGO i ovih radnih povrsina nista novo u ovom sistemu.
Opet kucam sa sedmice :-P a na drugom racunaru mi je unbunt

qweas

pre 11 godina

@qweas
Ako si koristio win 8 onda ne znam kako uopste mozes da kazes da je bolji desktop mode u osmici nego sedmici?U osmici npr u desktop modu uopste nema aero okruzenja vec samo ono najosnovnije ,mnogo mnogo stvari koje su mi korisne i na koje sam navikao na sedmici su izostavljene ,destop u osmici je kao na xpu...i kako je to onda bolje..ocigledna je zelje microsofta da svi predju na metro.
(Dzoni, 26. oktobar 2012 09:21)

Pa za pocetak podrska za vise monitora je znacajno bolje uradjena. Nije vise potrebno koristiti dodatne programe...
Task Manager je isto znacajno bolji...

Sta je to bilo u sedmici na desktopu a da nema u 8?
Start dugme?


I Aero? Da li si ozbiljan?
Glavna mana Windows-a 8 je to sto nema "Aero"?

My two cents

pre 11 godina

Realni nedostaci, bar za mene:
- Aplikacije rade samo kao full screen. Čak i kada imate više monitora, SAMO JEDNA aplikacija može biti prikazana!
- Zatvaranje pograma je zamorno: "uhvatite" za gornju ivicu, pa spustite skroz dole.
- Tile-ovi su praktično kombinacija W7 widgeta i prečica, samo što moraju da budu četvrtasti i dvobojni.
- Priča o jedinstvenom OS-u za PC i tablet ne stoji: u pitanju su dva posebna OS-a: W8 i W8RT.
- W8RT (tablet) aplikacije instaliraju se isključivo preko Windows Store-a.
- MS značajno uslovljava kako aplikacija mora da bude napravljena da bi se pojavila na Store-u: postoji 30-tak predefinisanih šablona i to je to. Ko neće - ne može da prodaje na Store-u, a za instalaciju mimo njega ne znam kako ide, posebno za tablet.

.

pre 11 godina

Mnogi ga pljuju, a na kraju cemo ga svi imati instaliranog. :) Ja cu ga instalirati. A pogotovo zato sto ce biti resenje i za start dugme.
(Vanzemaljac, 25. oktobar 2012 22:28) imacemo ga svi kad ukinu prodaju win7, tako se desilo sa XP a Vista je bila totalni krs. Jednostavno forsiraju prodaju novog os na ovakav nacin. Ja sam koristio 95, NT pa XP i sada 7, ne vidim sebe u 8-ici.

Зоран

pre 11 godina

Можете да вратите старт дугме у 8.

Ево:

If you want to change the Windows 8 start menu back to the Windows 7 version, here’s what you need to do:
1.Launch the registry editor (win+r > regedit >enter)
2.Drill down to HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
3.Double-click on RPEnabled
4.Change the value from 1 to (zero)
5.Tap enter or click OK

Али ја не видим опет неки битан разлог да идем на 8. Имао сам 95, 98, xp и 7.

jug

pre 11 godina

Ja želim da svoj računar umrežim u neki dobar, globalni botnet. Razmišljam da kupim licencu za ovaj novi Windows, baš lepo izgleda, jer naravno sa drugim operativnim sistemima to umrežavanje nije moguće.

Vladimir

pre 11 godina

@Kiki

Veruj mi da ni oni sami neznaju. Glupost ili sta vec. Probao sam sve moguce platforme i izabrao Windows pa opet nikad nisam otisao da pljujem Google, Apple ili bilo sta drugo sto mi se svidja majne od Windowsa. Verovatno su ubedjeni da ce nekome da se dokazu kako su oni mnogo kul i upravu a taj neko glup. W/E

Зоран

pre 11 godina

Sto se tice brzine i optimiziranja 8ca je tu isto za glavu ispred 7ce.
(meskalin, 26. oktobar 2012 12:09)

Углавном због графике јер му графика једе меморију као 3.11. Обични папирићи по екрану.

sivan

pre 11 godina

@Vladimir
A ti, vidim, si dosao ovde po slavu. Ako imas nesto da kazes, neko svoje misljenje, reci brate, a ne da se opterecujes da li si popio minus.

Vladimir

pre 11 godina

@sivan

Huh? Dao sam svoje misljenje sa maksimalnim brojem dozvoljenih karaketa u komentaru. Skrol dole. A u drugom postu sam odgovorio osobi koja je za Android da Android nije dugorocan plan Google nego Chrome OS. Sta ti toliko dirnulo zivac?

Obavesten

pre 11 godina

Kupio, a svima kojima se ne svidja izgled preporucujem Mac. Uvek je bilo tako, Win je ruzan al koristan, Mac lep ali beskoristan.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (LaW, 26. oktobar 2012 14:29)
Amin!

Vladimir

pre 11 godina

@Zoz

Ti koristis Mac OS, lepo. Mozes da se trkas sa ljudima na Windowsu 95. Mac OS ne postoji deceniju. Apple sad koristi OS X.

mikijabre

pre 11 godina

Sa stanovišta običnijeg i naprednog korisnika postoje dve različite kritike. Mišljenje običnog korisnika, opet su sve živo isprevrtali kao od Viste pa na dalje, a u stvari je funkcionalnost ostala ista. Kada su napredni korisnici u pitanju, dovoljno je malo pročitati dokumentaciju i shvatiti šta je pesnik hteo da kaže, zašto je novi OS bio potreban, kratko i jasno, novi hardver zahteva novi operativni sistem da bi se mogle iskoristiti sve njegove implementacije. Tu je i RT varijanta za ARM arhitekturu, inovativnost, videćemo kako će se pokazati. Konkretno, mene po malo iritira nedostatak "Windows Media Center" aplikacije na Enterprise varijanti, ali moraću da pređem na osmicu zbog DirectX 11.1 podrške. Sve u svemu nije loše, navikavam se, još kada bi svi proizvođači hardvera bili ažurni sa drajverima bilo bi fino. Biće tu svega, kao i uvek, grešaka, zakrpa, bagova, ostavite Update uključen jer "strpljen-spašen"... ;) Pozdrav svima!

resenje

pre 11 godina

za sve koji vole klasicniji desktop vec ima resenje za "start", iskljucivanje metroa i ostalih w8 "noviteta":

http://classicshell.sourceforge.net/

:)

pre 11 godina

mikrosoft predstavlja ativ sto je suprotno od vita(zivot), a sony predstavlja ps VITA, pa sad nek se nadje neko da kaze da je xbox bolji od ps-a

Vladimir

pre 11 godina

Kupio sam ovaj windows za 30€.... eeeeej 30€! Radi ko zmaj, sjajan OS, ja sam jako zadovoljan. Treba malo navikavanja, ima malo početničkih bagova (kao i u prvim verzijama svih windowsa), ali je opšti utisak da je ovo baš dobar sistem.

Bob

pre 11 godina

Mene samo zanima dal ce prozori OS konacno!! uspeti da rade fluidno kao sto rade jabuka OS ??
naime kad sam pre 2g instalirao win 7 jednoj prijateljici samo sam se gorko nasmijao, pogotovo kada vidis pokusaje resenja koja su na Mac OS-X nesto normalno a u Win 7 samo jadni pokusaji...(dock, multitouch trackpad...startovanje sistema, gasenje sistema...)
Osobno jos uvek koristim Win XP (instalirane naravno na mac.. virtual i/ili dual bot ) prvenstveno zbog on line banke
naravno odgovor na pitanje gore ne moze dati prosecan korisnik (win ili max linux okruzenja) koji vidi Jabuka OS na reklami li mozda Iphone u dzepu komsije mada IPhone i nije iz ove price

Aleksandar Maksimovic

pre 11 godina

Moze li neko da mi kaze koja je najbolja verzija za kucnu upotrbu od ovih:
Windows 8 x64
Windows 8 N x64
Windows 8 Pro x64
Windows 8 Pro VL x64
Windows 8 Pro N x64
Windows 8 Pro with Media Center x64
Windows 8 Enterprise x64
Windows 8 Enterprise N x64

Hvala unapred :)

Ivan

pre 11 godina

Veću glupost u životu nisam instalirao na laptopu... Pa ne da je ružan OS, nego užas... Ni tablet ne bi kupio sa Win8... Do sada najgluplji OS u istoriji windowsa...

Bijeljina

pre 11 godina

Evo da se pohvalim da ga koristim preko mjesec dana i super je, kako sam nabavio nije bitno ali najslicniji je android platformama...

pajko

pre 11 godina

Ne želim na laptopu da imam to. Pa ne da je ružno nego užasno. Jednostavno OS pravljen za tablete. Možda je manji brže se podiže, ali da li je bolji? Definitivno nema šanse da je bolji od 7.

Možda će postojati laptopovi sa ekranom na dodir, ali to je stvarno nepotrebno. Proteći će još Dunava i Save dok po tehnološkoj osnovi tableti ne dostignu dektop kompijuter i laptop.

P.S Pa nešto nisam primetio da su nešto prezentovali kako izgleda interfejs ako ne želit taj METRO izgled. Bez opcije START za mene je to meni veliki minus.

Što se tableta tiče ANDROID je zakon. Pa da li stvarno neko želi da palća nešto što već uveliko postoji i funkcioniše.

Ako se jednog dana GOOGLE odluči da napravi OS koji će da podržava veliki broj drajvera, i da korisnički programi budu dostupni pored Libre Offisa, revolucija je stigla. Kao što rekoh START pcija uvek mora biti na raspolaganju.

Linuksu mnogo toga hvali da bi bio optimalan za prosečnog korisnika, a puno mana za napredne korisnike.

Зоран

pre 11 godina

windows8 ce biti kao vista
(shaiya, 25. oktobar 2012 19:34)

И горе што се десктопа тиче. Ретко ко ће то да стави на десктоп рачунаре.

pera

pre 11 godina

Dokazano ono što sam odavno govorio. Samo neparne verzije windowsa valjaju. 98 - dobar, me - loš, xp - dobar, vista - loša, 7 - dobar, 8 - loš. Sad čekamo 9ku.

Macak

pre 11 godina

40$ za legalnu verziju.
Kupujem. Jedino mi nije jasno kako misle da im vjerujemo posle 7 verzija baraka od OS. Ali šta ćemo, kad smo prinuđeni na WIN.
Ljudi, ko nema firmu kao ja pa mora na win, skinite Ubuntu i uživajte. Privatno koristim samo Lion ili Ubuntu...

DSS

pre 11 godina

Predavac u farmericama?! Gde je dosadasnji "stil" kravate... Gledajuci na Apple stil, do sada su izgledali kao klovnovi! A posebna karikatura im je Bolmer.

nelle

pre 11 godina

Novi OS - nova glavobolja. Stalno se trudim da kada imam novi OS sve podesim onako kako sam navikao da koristim na starom OS-u. Ovo sto sada izlazi je kao kada se promesaju karte pa ih onda slazes od ponovo... ili kao kada u crtacu jedan lik glasno vikne IIIHAAA a onaj drugi krene od ponovo da broji kovanice. E ja se stvarno tako osecam i zato Ubuntu 11.04 ne menjam sa glavne masine. Zar ne?

Зоран

pre 11 godina

Улепшана 3 верзија. Ако је неко видео Виндоус 3, 3.11, то је то. За мене КАТАСТРОФА што се дизајна тиче, бољи био 3.11.

Vanzemaljac

pre 11 godina

Mnogi ga pljuju, a na kraju cemo ga svi imati instaliranog. :) Ja cu ga instalirati. A pogotovo zato sto ce biti resenje i za start dugme.

Qweas

pre 11 godina

Dobra ideja da jedan sistem radi i na tabletu i na laptopu i na desktopu.. imam par meseci instaliranu onu probnu verziju ali ostajem na sedmici..mislim da metro nije za desktop racunare i da je na desktop racunaru mnogo lakse raditi sa misom nego sa touchom.
(dzoni, 25. oktobar 2012 18:13)

Ne razumem kako se 7 razlikuje od 8 u desktop radu... Ko vas tera da idete u metro? Bas sve sto je radilo u 7 radi i u 8 samo brze...
Cak imaju dosta bolje sredjen multimonitor podrsku...

mare

pre 11 godina

Windows 8 nije loš proizvod, dosta je brži od Windows 7. Broj procesa je smanjen kao i zauzeće memorije. Dosta je brži pri paljenju i gašenju računara. Sav software koji raid na Windows 7 radi i na Windows 8. Jedino to je po meni mana a to je metro, koji je možda treba da bude isključen za desktop račuanre ili da bude kao opcija ali videćemo šta će biti u budućnosti.

dzoni

pre 11 godina

Dobra ideja da jedan sistem radi i na tabletu i na laptopu i na desktopu.. imam par meseci instaliranu onu probnu verziju ali ostajem na sedmici..mislim da metro nije za desktop racunare i da je na desktop racunaru mnogo lakse raditi sa misom nego sa touchom.

Milan

pre 11 godina

Čitam komentare i ne verujem. Jel vi ljudi stvarno ne umete da prepoznate najbolji OS u istoriji personalnih računara?
(Džo, 25. oktobar 2012 21:55)
Pa još ni na jednom zanmenitom testu nisma pročitao ni reč hvale za ovaj OS što se desktop i laptop računara tiče.

Keops

pre 11 godina

hahahah,koja munja.Zali boze utrosenog vremena.
Insatalirao sam 8 da se uverim o cemu se zapravo radi.
Baza je u totalu sednica sa dodatim http://rainmeter.net zezalicama(vreme,blog,vesti,radio,....) kao i svi ostali DOCK programi.
Desni dock na win 8 se sukobi sa gornjim desnim uglom na web browseru.
Bili se obradovaO jer su ovog puta resili sve pokradeno od drugih da naplate,ali ce mu proodaja ici tesko,mislim ici ce tamo gde mora,gde zavode diktaturu.
Osim promene loGO i ovih radnih povrsina nista novo u ovom sistemu.
Opet kucam sa sedmice :-P a na drugom racunaru mi je unbunt

Bob

pre 11 godina

Mene samo zanima dal ce prozori OS konacno!! uspeti da rade fluidno kao sto rade jabuka OS ??
naime kad sam pre 2g instalirao win 7 jednoj prijateljici samo sam se gorko nasmijao, pogotovo kada vidis pokusaje resenja koja su na Mac OS-X nesto normalno a u Win 7 samo jadni pokusaji...(dock, multitouch trackpad...startovanje sistema, gasenje sistema...)
Osobno jos uvek koristim Win XP (instalirane naravno na mac.. virtual i/ili dual bot ) prvenstveno zbog on line banke
naravno odgovor na pitanje gore ne moze dati prosecan korisnik (win ili max linux okruzenja) koji vidi Jabuka OS na reklami li mozda Iphone u dzepu komsije mada IPhone i nije iz ove price

Android korisnik

pre 11 godina

U isto vreme su i zeznuli stvar sa RT verzijom. Sa jedne strane pokušavaju da naprave OS i za PC i za tablet računare, a sa druge strane prave drugi OS samo za tablete, nekompatibilan sa onom PC verzijom.

iskustvo uci

pre 11 godina

E,jbg, kao i obicno ja sacekao utiske, pa hajde sada da predjem na 7. Kad ono, evo 8. Da sacekam 9? Salim se. Inace, ne brine me touch. I ovako koristim graficku tablu a nikako da skupim dovoljno para za Cintiq.

Umbriel

pre 11 godina

Koliko fanboy komentara - kao da ih MS plaća za reklamu pa se u komentarima utrkuju u hvalospevima
To da li je Windows 8 dobar ili loš proceniće na kraju korisnici, kao što se desilo i sa Vistom i sa bilo kojom drugom verzijom Windowsa
Neka mi neko objasni šta će nekome Metro na desktopu kada je više nego jasno da je to predivđeno za prenosne uređaje koji imaju touch, a ne za tastaturu, miš i desktop?
Ugasi ga, pa ne treba ti kažu neki - i onda dobijamo šta, isto što i Windows 7, a ja se samo pitam ko će još da opet daje pare na maltene istu stvar koja se razlikuje samo po šminci (realno)
I dobri su ovi što govore brže se podiže - svako ko zna da koristi kompjuter zna i da Windows može da radi bez restarta nedeljama pa i duže, tako da ovo za mene nema neku preteranu dužinu, mislim koji korisnik non-stop pali i gasi kompjuter, uostalom?
Gledajući cene Surface tableta (i to RT verzija, one punokrvne varijante sa Intel hardverom ima da koštaju preko 1000 dolara lol) u odnosu na konkurenciju i uzimajući u obzir ovo što sam rekao gore ovo mi deluje kao fail u najavi

kem

pre 11 godina

„Dobra ideja da jedan sistem radi i na tabletu i na laptopu i na desktopu.. imam par meseci instaliranu onu probnu verziju ali ostajem na sedmici..mislim da metro nije za desktop racunare i da je na desktop racunaru mnogo lakse raditi sa misom nego sa touchom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzoni, 25. oktobar 2012 18:13)“

А, не, није исти систем, само слично изгледа. Систем који свуда ради исто се не рекламира, а ти га користиш несвесно, дзони.

Reci NE

pre 11 godina

Ja ne nam šta se ložite na vlasnički softver i robujete korporacijama. Ja sam rekao NE grabljivom kapitalizmu i prestao da vozim Volkswagen, kupujem mleko od Šabačke mlekare i koristim usluge monopolističkog EPS-a. Instalirao sam softver otvorenog koda, živim u kući otvorenih vrata i jedem hranu iz otvorene prirode. Ništa ne zaradim, ali zato ništa i ne potrošim. Ovo pišem sa računara čiji vlasnik je takođe ostavio otvorena vrata :)

Vladimir

pre 11 godina

Windows 8 koristim vise od godinu dana. Kada su ga prvi put predstavili bio sam odusevljen. Zatim sam tokom prva dva builda bio jako razocaran i siguran da ce biti fijasko. Polako se od Consumer i Preview builda se oblikovao. Do RTM-a je postao stabilan kakav i treba da bude konacan proizvod. Medjutim tek posle dva meseca od RTM-a putem brojnih updateova se oblikovao u stvarno ono sto su pre skoro dve godine i rekli da ce da bude. Koristio sam sve od Windowsa 3.1 do danas, brojne distribucije Linuxa, kao i vise OS X macica - izricito tvrdim da je Windows 8 stvarno revolucija u koriscenju personalnih kompjutera. Isto kao sto je bio Windows 95 samo jos mnogo, mnogo revolucionarniji. Sto je bitnije stabilan je i brz za razliku od 95ice koja je bila bagovita do zla boga. Ko pljuje po 8mici a nije je probao sam je na gubitku. Korisnicko iskustvo je stvarno na novom nivou. Mnogo je kontroverzi oko koriscenja 8mice na desktop racunarima uz pomoc misa i tastature. Istina je da treba vremena da naviknete. Verovatno neki i nece uspeti. Mnogi to vide kao veliku manu. Istina po mom misljenju je da je to zapravo dobra stvar. Zapitajte se kako nesto 100% ocigledno moze da bude inteligentno? Filozofsko pitanje ali... i ja sam na pocetku bio odbijen da bi vremenom kako sam se navikao stvarno uvideo koliko je Start zapravo i na desktopu odlican, i bolji od predhodnog. O touch okruzenju mislim da niko ni ne pravi pitanje koliko je Windows 8 dobar. Ako nista drugo zbog Xbox Music-a probajte W8

.

pre 11 godina

Mnogi ga pljuju, a na kraju cemo ga svi imati instaliranog. :) Ja cu ga instalirati. A pogotovo zato sto ce biti resenje i za start dugme.
(Vanzemaljac, 25. oktobar 2012 22:28) imacemo ga svi kad ukinu prodaju win7, tako se desilo sa XP a Vista je bila totalni krs. Jednostavno forsiraju prodaju novog os na ovakav nacin. Ja sam koristio 95, NT pa XP i sada 7, ne vidim sebe u 8-ici.

jug

pre 11 godina

Ja želim da svoj računar umrežim u neki dobar, globalni botnet. Razmišljam da kupim licencu za ovaj novi Windows, baš lepo izgleda, jer naravno sa drugim operativnim sistemima to umrežavanje nije moguće.

James

pre 11 godina

Win 8 je jako dobar OS, ali mu je interfejs (sto za masu ljudi zapravo i jeste OS), blago receno UZASAN!!!
Cekam da u USA pocnu da pljuste optuzbe za napade epilepsije, jer npr. radite u "belom" Wordu, kliknete u levi donji ugao, naglo se pojavi crni ekran sa ikonama,"metro", sto verovatno moze izazvati epi-napad kada se cesto ponavlja tokom dana.

Verujem da ce u win8 Sp1 vratiti Start dugme, kao sto su u Office 2010 brze-bolje vratili famozno "File".

khm

pre 11 godina

ne razumem, zar ovde stvarno komentarisu ljudi koji osim screenshotova nisu videli win8 rc?!

Windows 8 vam je identican kao 7, osim sto nema start meni vec onaj metro screen (koji jeste mozda malo nepraktican). Takodje 8-ica radi primetno brze od 7-ice. Osim ovog, za obicnog smrtnika, 8-ica se ne razlikuje od 7-ice :-)

Моша:)

pre 11 godina

Доживљај приликом инсталирања и даљег коришћења пробне верзије је био изузетан и непоновљив. Корисничко сучеље и интуитивност приликом коришћења немају такмаца. Мајкрософт је превазишао сам себе. Не верујем да ће ико од произвођача софтвера покушати исто да понови. Корисници ће морати да схвате да ово вреди сваку уложену пару.

Morpheus

pre 11 godina

Zaista je neverovatno koliko ljudi uzima jednu opciju koju koristi 0.5% vremena na desktop računaru kao merilo zbog kojeg ceo OS ne valja.

Ovo je ubedljivo najbrži, najstabilniji i najkompletniji operativni sistem ikad napravljen! Ako vam se Metro baš toliko ne dopada, postoje opcije kojima se može u potpunosti iskoreniti sa računara. Ali, sačekajte, bar mu pružite šansu, pa onda sudite. Ni meni se nije dopao u startu, pa sam isprobao i video koliko je neke stvari lakše organizovati pomoću njega.

Ali, recimo da zaista ne valja, u svrhu priče. Sve ostalo je unapređeno i ubrzano - za mene dovoljno.

grz

pre 11 godina

Linuksu mnogo toga hvali da bi bio optimalan za prosečnog korisnika, a puno mana za napredne korisnike. (@pajko)
Sve cesce vidjam da kada neko hoce da napise da nesto *nedostaje* ili fali, napise da mu nesto HVALI. Hvali je kraci oblik od pohvaliti, a ti mora da si iz Vrsca. Mnogo ljudi iz tog kraja koristi to.

Nemanja

pre 11 godina

Microsoft napravi operativni sistem koji će omogućiti proizvođačima hardvera da nam ponude potpuno nove forme računara, i svi kukaju kako im je šareno i kako ne valja ništa jer je Windows. Da ne pominjem da 90% kritičara ovde koristi piratski Win.

Apple napravi zatvoreni OS koji možeš da koristiš i programiraš na istom samo sa njihovim hardverom, i oni su nekako kul i inovatori.

Logiko gde si.

sta te briga

pre 11 godina

Ljudi da li neko od vas sto ovde hejtuju shvatio da je metro odnosno start meni samo pocetni - ekran -?On moze da se iskljuci i da imate desktop kao na 7-ici.

Dzoni

pre 11 godina

@qweas
Ako si koristio win 8 onda ne znam kako uopste mozes da kazes da je bolji desktop mode u osmici nego sedmici?U osmici npr u desktop modu uopste nema aero okruzenja vec samo ono najosnovnije ,mnogo mnogo stvari koje su mi korisne i na koje sam navikao na sedmici su izostavljene ,destop u osmici je kao na xpu...i kako je to onda bolje..ocigledna je zelje microsofta da svi predju na metro.

Зоран

pre 11 godina

Sto se tice brzine i optimiziranja 8ca je tu isto za glavu ispred 7ce.
(meskalin, 26. oktobar 2012 12:09)

Углавном због графике јер му графика једе меморију као 3.11. Обични папирићи по екрану.

Vladimir

pre 11 godina

@pajko

Google planira Chrome OS za buducnost. To je jasno kao dan. Android je mnogo lose resen i to uglavnom zato sto Google ne fokusira sve svoje resurse na njega vec na Chrome OS. Mnogi ce mi sad lupiti minus. Krajnji korisnicu naravno koji nisu upuceni u razvoj zapravo. Iskreno se radujem Chrome OS koji ce se u narednih godinu do dve eksplodirati.

My two cents

pre 11 godina

Realni nedostaci, bar za mene:
- Aplikacije rade samo kao full screen. Čak i kada imate više monitora, SAMO JEDNA aplikacija može biti prikazana!
- Zatvaranje pograma je zamorno: "uhvatite" za gornju ivicu, pa spustite skroz dole.
- Tile-ovi su praktično kombinacija W7 widgeta i prečica, samo što moraju da budu četvrtasti i dvobojni.
- Priča o jedinstvenom OS-u za PC i tablet ne stoji: u pitanju su dva posebna OS-a: W8 i W8RT.
- W8RT (tablet) aplikacije instaliraju se isključivo preko Windows Store-a.
- MS značajno uslovljava kako aplikacija mora da bude napravljena da bi se pojavila na Store-u: postoji 30-tak predefinisanih šablona i to je to. Ko neće - ne može da prodaje na Store-u, a za instalaciju mimo njega ne znam kako ide, posebno za tablet.

Obavesten

pre 11 godina

Kupio, a svima kojima se ne svidja izgled preporucujem Mac. Uvek je bilo tako, Win je ruzan al koristan, Mac lep ali beskoristan.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (LaW, 26. oktobar 2012 14:29)
Amin!

N

pre 11 godina

@Milan: jel ti srce sad na mestu?

@dzoni: e to sam i ja mislio, ali sam nedavno uzeo HP AiO sa touch ekranom i mogu ti reci da na njemu radi perfektno :) misa sam skoro prestao da koristim u svakodnevnom radu (doduse, ja pisem kod 8 sati na dan tako da mozda i nisam najbolji primer)

Nucky Thompson

pre 11 godina

@Evroslav
Planiram da ga skinem danas za moj lap top, i sad citam tvoj komentar. Da li bio ljubazan da podijelis s nama nekoliko informacija, zasto ti se ne svidja? Mislim prije svega operativno, vizuelno mi je nebitno, iako mi izgleda vrlo "user friendly". Hvala

CarlosNS

pre 11 godina

Nije mi jasno zbog cega ga ljudi toliko napadaju. Radi nesto brze od sedmice i trosi malo manje memorije. Kome se ne svidja METRO, moze da ga iskljuci. Zaista ne vidim u cemu je problem.

swedenonline

pre 11 godina

Dokazano ono što sam odavno govorio. Samo neparne verzije windowsa valjaju. 98 - dobar, me - loš, xp - dobar, vista - loša, 7 - dobar, 8 - loš. Sad čekamo 9ku.
(pera, 25. oktobar 2012 20:33)

pera kojot i 34 genija ocigledno neznaju za W2K cccc

BlackZ

pre 11 godina

Daa, daa... jos jedno nekompatibilno smece sa dosadnim izgledom! Kakav metro style? Ja imam monitor od 26 inca i standby desktop rezim mi je sav u puzzle kockicama! Glupost, bolje cu koristiti XP, barem ima preglednost. Win 8 aludira na touch screen, sto je ne za desktop racunar i profesionalce besmislena glupost! Na lap topu imam Win 7 x86, a na desktop-u imam takodje Win 7 i Ubuntu linux, na tabletu Android 4.1 i to bi bilo to do daljneg. Ne vidim win 8 kao profesionalni software, koristio bi ga jedino kao kucni multimedijalni uredjaj prikljucen na tv i muzicki sistem sa koriscenjem ekrana na dodir, to iz pederaje onako, iz zezanja...

:)

pre 11 godina

mikrosoft predstavlja ativ sto je suprotno od vita(zivot), a sony predstavlja ps VITA, pa sad nek se nadje neko da kaze da je xbox bolji od ps-a

mnedel

pre 11 godina

Juce sam upgrade-ovala win 7 na windows 8 na laptopu i za sada sam sasvim zadovoljna. Imam lumiu pa mi metro nije skroz nov dozivljaj. Isprobavala sam sve uobicajene stvari i metro mi deluje veoma korisno. Pregledan je, brzo i lako se stize do svega, a inace bi moralo da se juri po netu. Ista fora kao i sa aplikacijama na telefonu. Bukvalno treba 5 sekundi da se predje na desktop i tada deluje isto kao win7. Svi programi koje sam imala instalirane su nastavili normalno da rade i sa win8. Nisam imala nikakav problem da nadjem control panel i sve ostalo sto me zanimalo tako da stvarno ne znam koja je fora sa silnim tekstovima gde se ljudi zale da im je trebalo 10 min da nadju shutdown! Sve u svemu, deluje mi kao sasvim solidan os.

Jesus

pre 11 godina

Ne znam zasto ga ljudi pljuju toliko. Nisam jos probao, ali planiram, s obzirom da imam original. Cuo sam da je dosta brzi prilikom podizanja, a i gasenja, da manje guta RAM i da je optimizovaniji od Sedmice. Kako izgleda, pa to je najmanji problem. Na sve se covek navikne vec posle 7,8 dana. Svakih nedelju dana menjam ROM na mobilnom, tako da mi nije tesko da se naviknem na drugaciji interfejs. Bitno je kako sljaka BRE! Zivi bili...

resenje

pre 11 godina

za sve koji vole klasicniji desktop vec ima resenje za "start", iskljucivanje metroa i ostalih w8 "noviteta":

http://classicshell.sourceforge.net/

sivan

pre 11 godina

@Vladimir
A ti, vidim, si dosao ovde po slavu. Ako imas nesto da kazes, neko svoje misljenje, reci brate, a ne da se opterecujes da li si popio minus.

Vladimir

pre 11 godina

@Zoz

Ti koristis Mac OS, lepo. Mozes da se trkas sa ljudima na Windowsu 95. Mac OS ne postoji deceniju. Apple sad koristi OS X.

Srbin

pre 11 godina

Pa jel ga vi uzimate zbog funkcionalnosti ili zbog lepote? Necete da pokazujete ljudima koliko je lep nego da ga koristite kako bi vam olaksao svakodnevni zivot.

grrr

pre 11 godina

ljudi ima i start dugme,ne mora metro. sve sami hakeri. :-)
jedva cekam da ga probam. kazu da je brzi ljudi koji su ga probali,a nije finalna verzija,pa i da je finalna verzija isto tako brza super. mada meni na i3,4gb rama,ati 6770 leti i na 7-ci sve sto svakako nisu neke extra komponente. tako da svako poboljsanje je dobrodoslo.

meskalin

pre 11 godina

Ocito neki zakljucuju po izgledu sta je bolje a ne sta ti koji OS nudi.

8ca je dobila na funcionalnosti i objedinila cloud/aplikacije/sigurnost i izbacila nepotrebne gluposti poput tog AERA koji je bio samo gutac rama i razlog laga na slabijim masinama.

Android nije popularan jer je dobar proizvod nego zato sta ima 250k aplikacija za birat.

Najveci problem 8-ce je da driveri sve recimo ispod Radeona 5000 je trenutno nepodrzano od strane proizvodjaca, ali nadam se da ce se to promjenit u blizoj buducnosti.

Sto se tice brzine i optimiziranja 8ca je tu isto za glavu ispred 7ce.

Зоран

pre 11 godina

Можете да вратите старт дугме у 8.

Ево:

If you want to change the Windows 8 start menu back to the Windows 7 version, here’s what you need to do:
1.Launch the registry editor (win+r > regedit >enter)
2.Drill down to HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
3.Double-click on RPEnabled
4.Change the value from 1 to (zero)
5.Tap enter or click OK

Али ја не видим опет неки битан разлог да идем на 8. Имао сам 95, 98, xp и 7.

Vladimir

pre 11 godina

Kupio sam ovaj windows za 30€.... eeeeej 30€! Radi ko zmaj, sjajan OS, ja sam jako zadovoljan. Treba malo navikavanja, ima malo početničkih bagova (kao i u prvim verzijama svih windowsa), ali je opšti utisak da je ovo baš dobar sistem.

Zoz

pre 11 godina

@ZozTi koristis Mac OS, lepo. Mozes da se trkas sa ljudima na Windowsu 95. Mac OS ne postoji deceniju. Apple sad koristi OS X.
(Vladimir, 26. oktobar 2012 17:48)
X je verzija MAcOS-a. Ne pravi se pametan.

Shonke

pre 11 godina

Imam release preview verziju već nekoliko meseci kao drugi OS na mom računaru (prvi je XP, drugi je bio win7 dok nisam nabacio win8rp) i mogu reći da su mi utisci podeljeni. Evidentno je da je 8ica brža od 7ice i da je kod bolje optimizovan ali zato metro smara za medalju. Bar mene. Za neki tablet je super ali za desktop bez touch ekrana... Biće mi još neko vreme na mašini pa ćemo videti.

Scull

pre 11 godina

Ja uvek sacekam godinu dana od pustanja u promet novog OS pa ga onda nabacim na svoj komp. U medjuvremenu pustim ostale korisnike da 'odrade svoj deo posla'. Onda to bude sasvim ok OS ili promasaj poput Viste, ali ako bude tako, izbacice Microsoft alternativu tako da opusteno...

Vladimir

pre 11 godina

@Kiki

Veruj mi da ni oni sami neznaju. Glupost ili sta vec. Probao sam sve moguce platforme i izabrao Windows pa opet nikad nisam otisao da pljujem Google, Apple ili bilo sta drugo sto mi se svidja majne od Windowsa. Verovatno su ubedjeni da ce nekome da se dokazu kako su oni mnogo kul i upravu a taj neko glup. W/E

qweas

pre 11 godina

@qweas
Ako si koristio win 8 onda ne znam kako uopste mozes da kazes da je bolji desktop mode u osmici nego sedmici?U osmici npr u desktop modu uopste nema aero okruzenja vec samo ono najosnovnije ,mnogo mnogo stvari koje su mi korisne i na koje sam navikao na sedmici su izostavljene ,destop u osmici je kao na xpu...i kako je to onda bolje..ocigledna je zelje microsofta da svi predju na metro.
(Dzoni, 26. oktobar 2012 09:21)

Pa za pocetak podrska za vise monitora je znacajno bolje uradjena. Nije vise potrebno koristiti dodatne programe...
Task Manager je isto znacajno bolji...

Sta je to bilo u sedmici na desktopu a da nema u 8?
Start dugme?


I Aero? Da li si ozbiljan?
Glavna mana Windows-a 8 je to sto nema "Aero"?

mikijabre

pre 11 godina

Sa stanovišta običnijeg i naprednog korisnika postoje dve različite kritike. Mišljenje običnog korisnika, opet su sve živo isprevrtali kao od Viste pa na dalje, a u stvari je funkcionalnost ostala ista. Kada su napredni korisnici u pitanju, dovoljno je malo pročitati dokumentaciju i shvatiti šta je pesnik hteo da kaže, zašto je novi OS bio potreban, kratko i jasno, novi hardver zahteva novi operativni sistem da bi se mogle iskoristiti sve njegove implementacije. Tu je i RT varijanta za ARM arhitekturu, inovativnost, videćemo kako će se pokazati. Konkretno, mene po malo iritira nedostatak "Windows Media Center" aplikacije na Enterprise varijanti, ali moraću da pređem na osmicu zbog DirectX 11.1 podrške. Sve u svemu nije loše, navikavam se, još kada bi svi proizvođači hardvera bili ažurni sa drajverima bilo bi fino. Biće tu svega, kao i uvek, grešaka, zakrpa, bagova, ostavite Update uključen jer "strpljen-spašen"... ;) Pozdrav svima!

Aleksandar Maksimovic

pre 11 godina

Moze li neko da mi kaze koja je najbolja verzija za kucnu upotrbu od ovih:
Windows 8 x64
Windows 8 N x64
Windows 8 Pro x64
Windows 8 Pro VL x64
Windows 8 Pro N x64
Windows 8 Pro with Media Center x64
Windows 8 Enterprise x64
Windows 8 Enterprise N x64

Hvala unapred :)

Vladimir

pre 11 godina

@sivan

Huh? Dao sam svoje misljenje sa maksimalnim brojem dozvoljenih karaketa u komentaru. Skrol dole. A u drugom postu sam odgovorio osobi koja je za Android da Android nije dugorocan plan Google nego Chrome OS. Sta ti toliko dirnulo zivac?