Sreda, 10.10.2012.

18:09

Passbook: Putovanje bez pasoša

Izvor: B92

Passbook: Putovanje bez pasoša IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Efendija

pre 11 godina

@tastina praznine
Ajd sve ono sto si ispricao o Marfijevom zakonu ok, slazem se, ali si za kraj brate odvalio nevidjeno. Prvo Android je mozda funkcionalniji od iOSa ali nikako nije superiorniji niti ce uskoro biti, ako ikada i bude, a dizajn je stvar ukusa i mozes da govoris u svoje ime da je neki telefon lepsi, a ne u svacije.

Igor

pre 11 godina

Ljudi, pa kad samo pogledate ove prelepe fotose fascinirajucih iPhona, svako ce se oduseviti dizajnom, koga voli celi svet. Kakva plastika od Koreje?

Gordanovic

pre 11 godina

Nece taj vala sa passbook-om u srbiju skoro! Mi ovde na aerodromima jos koristimo dial up. :-)
(srBIN, 11. oktobar 2012 01:15).
Moze, sa QR CODOM pokazes devojci na ulazu u avion. To MOZE na aerodromu Beograd. Ili odstampate kuci Web cheking sa QR CODOM i opet udjete u avion. Nemoguce da to ne znas momak?

Gordanovic

pre 11 godina

I onda se isprazni baterija...
(G3N1J4L4C, 10. oktobar 2012 20:30)
Nije problem za bateriju jer sve TAKODJE stoji i u sistemu. Vidi se da ne poznajes stvari i da malo ili nimalo putujes.

Miki

pre 11 godina

Vec sad se leti bez papirne karte! Pokazete pasos i to je to. Ili u slucaju domacih letova (u USA, recimo) kreditnu karticu kojom ste platili kartu.
Ova app koristi podatke sa VASE kreditne kartice i to je sve.
Sve dok se ne pocne ugradjivati cip u vase telo, ovakve spravice su samo igracke jer jos uvek morate da nosite novcanik, pasos (100%)ako putujete napolje ili vozacku....
I ovi pametnjakovici koji bi kao koristili Passbook (Smartphone) za sve a kad ga izgube, kupili bi novi.
Kupili????
Za sta? Pa upravo ste sa njim izgubili i novcanik, i pare, i karticu i telefon!!!!

Kaze narod: nema vece budale od skolovane budale!

Tastina praznine

pre 11 godina

Kad bi meni ukrali telefon, kupio bih drugi i potpuno restaurirao sve sto je bilo na prethodnom telefonu u momentu kradje. Pre toga bih izbrisao sve podatke na ukradenom telefonu. Ja to mogu zato sto imam iPhone i automatski backup na iCloud. Znaci nema panike za "ovce".
(zmitjkoe, 11. oktobar 2012 01:10)
Sve stosi napisao ,imalo bi smisla da nema Marfijevog zakona.Sve te tehnologijice rade kada ti nije potrebno,ali kada ti zaista zatrebaju,obicno ne rade uopste ili rade delimicno.Ok,Icloud je dobra ideja,ali nije nista originalnija od google drive-a,gmail drive-a i sl cloud servisa.Sve sto postoji za IOS ,postoji i za android platformu,jedino se mozda drugacije zove.
Sto se tice pouzdanosti tehnologija,svima se desilo da im zatreba navigacija na telefonu.Bez obzira koji vam je softver najomiljeniji,kada sedite napolju sa drustvom u kaficu ,kafani ili parku i hvalite se kako vam telefon sjajno radi i koliko brzo hvata satelite,radice kao bombona,ali kada se nadjete u najgoroj guzvi ikada,potpuno izgunljeni u nepoznatom gradu,ili vam mape nece valjati,bice zastarele,ili gps nece moci da se nakaci .....
Ovo sam doziveo nebrojeno puta na razlicitim modelima telefona ,izmedju ostalim i na Apple cudima.
Posto mogu da biram,Android mi je na prvom mestu,pa tek onda IOS.Android je bez sumnje bolji i superiorniji u odnosu na IOS.Nekad sam tvrdio da Apple ima bolji dizajn,ali to vise nije slucaj posto su drugi proizvodjaci poceli da prave i lepse modele od Appla.

dusan

pre 11 godina

Sve je to lepo ali zamislite dodjete u neku stranu zemlju pa se desi da vam ispadne telefon i pokvari se sada ste u stranoj zemlji bez novca i legitimacije.Zbog toga mislim da cemo jos mnogo dugo putovati na klasican nacin.

just_watch

pre 11 godina

Uvek se malo najezim kada vidim kako nas sve više robotizuju i kako imaju sve veću kontrolu nad našim životom. Sve ovo je bliska budućnost... :/

Bole

pre 11 godina

Ljudi manite se gluposti, ne vidim kako bi ova aplikacija mogla da zamijeni pasoš. Pa otkud nama svima iPhone ili neki drugi smartphoni?

zoran1965

pre 11 godina

da bih veliki brat mogao sve da nadgleda, ko god oni bili
posto da nas cipuju ko zivotinje neko bih se i pobunio.
mada, jednog dana , mozda pristanemo i na to

m

pre 11 godina

@David - E, bitno je da će da uđe u kompIjuter!

Možda sad i odlučim da kupim iPhone i napravim sebi američki pasoš, da konačno pobegnem odavde od ovako pismenih koji dele pamet i upravljaju.

zmitjkoe

pre 11 godina

I samo zamislite paniku kad vam ukradu takav telefon.
(gt, 10. oktobar 2012 21:44)

Kad bi meni ukrali telefon, kupio bih drugi i potpuno restaurirao sve sto je bilo na prethodnom telefonu u momentu kradje. Pre toga bih izbrisao sve podatke na ukradenom telefonu. Ja to mogu zato sto imam iPhone i automatski backup na iCloud. Znaci nema panike za "ovce".

Zoki

pre 11 godina

Jedna od kompanija koja ima aplikaciju za Passbook je i nemačka Lufthansa.
Međutim, mislim da je iluzorno očekivati da ova aplikacija (ili bilo koja druga) u skorije vreme zameni pasoš.

Efendija

pre 11 godina

@Milica
Da, moglo je sve to i sada, ali ne sa svakom bilo kojom aviokompanijom i ne na svakom aerodromu (na nasem uglavnom ne rade ni prolazi gde sam provlacis pasos nego moras da cekas u redu kao slepac a kamoli ovo), i ovde je poenta ici bez pasosa a ne bez karte. Jer karte se izdaju u elektronskom obliku vec duzi niz godina.

3-phase cretin

pre 11 godina

Dobro jutro. Na mom Androidu (a važilo bi i za iPhone) postoji TripCase aplikacija koja ima planove svih mojih prošlih i budućih poslovnih i privatnih putovanja. Uključije avion rentakar i hotel. Usput mi javlja ako se planirani let pomera da ne moram da žurim. Ne pamtim kada sam u ruci držao avio-kartu ili vaučer. Dakle ovo sve već radi zadnju godinu i nije iOS specifično. Ono što je cilj pasbuka je da se ode i dalje, što će verovatno i uspeti sa izuzetkom pasoša, jer tu ameri ne veruju ni sebi samima a kamo li elektronskoj spravici.

dzoni

pre 11 godina

Ovo ce mocj da se krekuje..nema tog koda koji ne moze da se krekuje..kompanije su decenijama ulagale stotine miliona eura u zastitu igara pa uvek izadje krek.Koliko je truda i para google ulozio u licence verification za android programe da ne mogu da se koriste ako se ne kupe cak developer i placaju googleu za tu zastitj i onda dodje neki rus napravi mali program lucku patcher i vise nikakakva zastita ne pomaze.

Macak

pre 11 godina

@gt. Manje panike sigurno nego kad ti torbicu ukradu.
Blokiraš tel preko "find my iPhone".
Kupiš drugi tel i uneseš ID, i nastaviš dalje u roku od pola sata.
Kad ti ukradu pasoš u drugu državu drži se dobro.

David

pre 11 godina

Kako si glup,sigurno nece lupati pecat po iphonu vec ce putem aplikacije lepo moci da udje u kompljuter,koji ce obeleziti datum i vreme prelaza.Koji hejteri su na ovom sajtu.

denko

pre 11 godina

vec nekoliko godina kupujem kartu za voz ili tramvaj u svajcarskoj preko iphonea. nista novo dakle. a za ovog sto mu je najbitnije gde ce carinik da lupi pecat. ne secam se vise koje godine sam zadnji put koristio pasos umesto licne id karte. samo se jos kod nas lupaju pecati. po meni hrvati prednjace u lupanju pa srbi

Jelisaveta

pre 11 godina

Pre 7 dana sam putovala za Dubai iz Beca. Kupila kartu sa aplikacijom na moj iPhonu, cekurala kartu pred put i usla u avion. Ne ulazim u agencije turisticke. Sve elegantno i sve uradjeno za samo 5 minuta (booked from Lufthansa application on my iPhone4).

Jelisaveta

pre 11 godina

(iDijot, 10. oktobar 2012 19:29) - Mislim da nusu nigde putovao dosada pa zato tako zalisno pises; neznas da na svim aerodromima sveta (u zadnje vreme i u Beigradu), mozes bez papira uci u avion ili rezervisati i dibiti hotel sa CODOM koji je na monitoru. Nemoj da si zavidan na ono sto imaju drugi i sto uzivaju u tome.

Milica

pre 11 godina

Ovo nije "prvi korak ka putovanju bez papira" kako stoji u vasem tekstu. Jer se vec odavno putuje bez papira: Veliki broj avio-kompanija ima aplikacije za iPhone i androide. Recimo Swiss, Lufthansa, Iberia, KLM... U toj aplikaciji bukirate destinaciju, na planu sedista odaberete gde zelite sedeti u avionu i potvrfite, platite kreditnom karticom, na kraju dibijate CODE na monitoru telefona koga memorisete. I ulazite u avion. Slicno he sa hotelima, recimo booking.com, konacnu potvrdu pokazujete recipciji hoteka pri dolasku i sve je okay, opet bez papira i putnih dokumenata.

Jordan

pre 11 godina

Passbook: Ne samo uz iPhone5, takodje i iPhone4 i 4S dobija Passbook pri updatu sa ultrabrzim iOS 6. Radi se o tome da ce mnogo vise secret dokumenata moci biti ugradjeno, ne samo pasos. Uz to, vi i bez ovog passbooka mozete bookirati avione sirim planete, chekirati se kuci sa iPhonom, dobiti na monitoru Code za ulatak u avion koga samo prinesete citacu pri ulasku u avion, dakle sve bez papira i sve uradjeni kod kuce. Ovaj progran he stepenuca vise za kvalitet i profesionalnost. (sent from my iPhone4s).

Igor

pre 11 godina

Ovu uslugu Passbook mozete koristiti na iPadu 2, iPadu3, iPhonu4 uz instaliranje najnovijeg sistema iOS 6. U tome je Apple neprevazudjen, her kada radi, radi kompletno za celi sistem. Ne deluje rasparcani kao braca iz Koreje.

iDijot

pre 11 godina

Dream on, Apple... Jadni jabučari nisu mogli ni da NFC čip ubace već drugi put za redom, i sama bi još hteli da šugavi Passbook proguraju umesto toga. E pa neće moći. I to kao revolucionarno? Gde će samo graničari da lupe pečat za ulazak u zemlju, na poleđinu belog iPhona? Kako će se iDijoti identifikovati? Ugasiti ekran i videti sebe u odsjaju i reći "to sam ja"?...

Milica

pre 11 godina

Ovo nije "prvi korak ka putovanju bez papira" kako stoji u vasem tekstu. Jer se vec odavno putuje bez papira: Veliki broj avio-kompanija ima aplikacije za iPhone i androide. Recimo Swiss, Lufthansa, Iberia, KLM... U toj aplikaciji bukirate destinaciju, na planu sedista odaberete gde zelite sedeti u avionu i potvrfite, platite kreditnom karticom, na kraju dibijate CODE na monitoru telefona koga memorisete. I ulazite u avion. Slicno he sa hotelima, recimo booking.com, konacnu potvrdu pokazujete recipciji hoteka pri dolasku i sve je okay, opet bez papira i putnih dokumenata.

iDijot

pre 11 godina

Dream on, Apple... Jadni jabučari nisu mogli ni da NFC čip ubace već drugi put za redom, i sama bi još hteli da šugavi Passbook proguraju umesto toga. E pa neće moći. I to kao revolucionarno? Gde će samo graničari da lupe pečat za ulazak u zemlju, na poleđinu belog iPhona? Kako će se iDijoti identifikovati? Ugasiti ekran i videti sebe u odsjaju i reći "to sam ja"?...

David

pre 11 godina

Kako si glup,sigurno nece lupati pecat po iphonu vec ce putem aplikacije lepo moci da udje u kompljuter,koji ce obeleziti datum i vreme prelaza.Koji hejteri su na ovom sajtu.

Igor

pre 11 godina

Ovu uslugu Passbook mozete koristiti na iPadu 2, iPadu3, iPhonu4 uz instaliranje najnovijeg sistema iOS 6. U tome je Apple neprevazudjen, her kada radi, radi kompletno za celi sistem. Ne deluje rasparcani kao braca iz Koreje.

denko

pre 11 godina

vec nekoliko godina kupujem kartu za voz ili tramvaj u svajcarskoj preko iphonea. nista novo dakle. a za ovog sto mu je najbitnije gde ce carinik da lupi pecat. ne secam se vise koje godine sam zadnji put koristio pasos umesto licne id karte. samo se jos kod nas lupaju pecati. po meni hrvati prednjace u lupanju pa srbi

Jelisaveta

pre 11 godina

Pre 7 dana sam putovala za Dubai iz Beca. Kupila kartu sa aplikacijom na moj iPhonu, cekurala kartu pred put i usla u avion. Ne ulazim u agencije turisticke. Sve elegantno i sve uradjeno za samo 5 minuta (booked from Lufthansa application on my iPhone4).

Jelisaveta

pre 11 godina

(iDijot, 10. oktobar 2012 19:29) - Mislim da nusu nigde putovao dosada pa zato tako zalisno pises; neznas da na svim aerodromima sveta (u zadnje vreme i u Beigradu), mozes bez papira uci u avion ili rezervisati i dibiti hotel sa CODOM koji je na monitoru. Nemoj da si zavidan na ono sto imaju drugi i sto uzivaju u tome.

Jordan

pre 11 godina

Passbook: Ne samo uz iPhone5, takodje i iPhone4 i 4S dobija Passbook pri updatu sa ultrabrzim iOS 6. Radi se o tome da ce mnogo vise secret dokumenata moci biti ugradjeno, ne samo pasos. Uz to, vi i bez ovog passbooka mozete bookirati avione sirim planete, chekirati se kuci sa iPhonom, dobiti na monitoru Code za ulatak u avion koga samo prinesete citacu pri ulasku u avion, dakle sve bez papira i sve uradjeni kod kuce. Ovaj progran he stepenuca vise za kvalitet i profesionalnost. (sent from my iPhone4s).

zmitjkoe

pre 11 godina

I samo zamislite paniku kad vam ukradu takav telefon.
(gt, 10. oktobar 2012 21:44)

Kad bi meni ukrali telefon, kupio bih drugi i potpuno restaurirao sve sto je bilo na prethodnom telefonu u momentu kradje. Pre toga bih izbrisao sve podatke na ukradenom telefonu. Ja to mogu zato sto imam iPhone i automatski backup na iCloud. Znaci nema panike za "ovce".

Macak

pre 11 godina

@gt. Manje panike sigurno nego kad ti torbicu ukradu.
Blokiraš tel preko "find my iPhone".
Kupiš drugi tel i uneseš ID, i nastaviš dalje u roku od pola sata.
Kad ti ukradu pasoš u drugu državu drži se dobro.

3-phase cretin

pre 11 godina

Dobro jutro. Na mom Androidu (a važilo bi i za iPhone) postoji TripCase aplikacija koja ima planove svih mojih prošlih i budućih poslovnih i privatnih putovanja. Uključije avion rentakar i hotel. Usput mi javlja ako se planirani let pomera da ne moram da žurim. Ne pamtim kada sam u ruci držao avio-kartu ili vaučer. Dakle ovo sve već radi zadnju godinu i nije iOS specifično. Ono što je cilj pasbuka je da se ode i dalje, što će verovatno i uspeti sa izuzetkom pasoša, jer tu ameri ne veruju ni sebi samima a kamo li elektronskoj spravici.

m

pre 11 godina

@David - E, bitno je da će da uđe u kompIjuter!

Možda sad i odlučim da kupim iPhone i napravim sebi američki pasoš, da konačno pobegnem odavde od ovako pismenih koji dele pamet i upravljaju.

Tastina praznine

pre 11 godina

Kad bi meni ukrali telefon, kupio bih drugi i potpuno restaurirao sve sto je bilo na prethodnom telefonu u momentu kradje. Pre toga bih izbrisao sve podatke na ukradenom telefonu. Ja to mogu zato sto imam iPhone i automatski backup na iCloud. Znaci nema panike za "ovce".
(zmitjkoe, 11. oktobar 2012 01:10)
Sve stosi napisao ,imalo bi smisla da nema Marfijevog zakona.Sve te tehnologijice rade kada ti nije potrebno,ali kada ti zaista zatrebaju,obicno ne rade uopste ili rade delimicno.Ok,Icloud je dobra ideja,ali nije nista originalnija od google drive-a,gmail drive-a i sl cloud servisa.Sve sto postoji za IOS ,postoji i za android platformu,jedino se mozda drugacije zove.
Sto se tice pouzdanosti tehnologija,svima se desilo da im zatreba navigacija na telefonu.Bez obzira koji vam je softver najomiljeniji,kada sedite napolju sa drustvom u kaficu ,kafani ili parku i hvalite se kako vam telefon sjajno radi i koliko brzo hvata satelite,radice kao bombona,ali kada se nadjete u najgoroj guzvi ikada,potpuno izgunljeni u nepoznatom gradu,ili vam mape nece valjati,bice zastarele,ili gps nece moci da se nakaci .....
Ovo sam doziveo nebrojeno puta na razlicitim modelima telefona ,izmedju ostalim i na Apple cudima.
Posto mogu da biram,Android mi je na prvom mestu,pa tek onda IOS.Android je bez sumnje bolji i superiorniji u odnosu na IOS.Nekad sam tvrdio da Apple ima bolji dizajn,ali to vise nije slucaj posto su drugi proizvodjaci poceli da prave i lepse modele od Appla.

dusan

pre 11 godina

Sve je to lepo ali zamislite dodjete u neku stranu zemlju pa se desi da vam ispadne telefon i pokvari se sada ste u stranoj zemlji bez novca i legitimacije.Zbog toga mislim da cemo jos mnogo dugo putovati na klasican nacin.

dzoni

pre 11 godina

Ovo ce mocj da se krekuje..nema tog koda koji ne moze da se krekuje..kompanije su decenijama ulagale stotine miliona eura u zastitu igara pa uvek izadje krek.Koliko je truda i para google ulozio u licence verification za android programe da ne mogu da se koriste ako se ne kupe cak developer i placaju googleu za tu zastitj i onda dodje neki rus napravi mali program lucku patcher i vise nikakakva zastita ne pomaze.

Zoki

pre 11 godina

Jedna od kompanija koja ima aplikaciju za Passbook je i nemačka Lufthansa.
Međutim, mislim da je iluzorno očekivati da ova aplikacija (ili bilo koja druga) u skorije vreme zameni pasoš.

just_watch

pre 11 godina

Uvek se malo najezim kada vidim kako nas sve više robotizuju i kako imaju sve veću kontrolu nad našim životom. Sve ovo je bliska budućnost... :/

Bole

pre 11 godina

Ljudi manite se gluposti, ne vidim kako bi ova aplikacija mogla da zamijeni pasoš. Pa otkud nama svima iPhone ili neki drugi smartphoni?

Efendija

pre 11 godina

@Milica
Da, moglo je sve to i sada, ali ne sa svakom bilo kojom aviokompanijom i ne na svakom aerodromu (na nasem uglavnom ne rade ni prolazi gde sam provlacis pasos nego moras da cekas u redu kao slepac a kamoli ovo), i ovde je poenta ici bez pasosa a ne bez karte. Jer karte se izdaju u elektronskom obliku vec duzi niz godina.

zoran1965

pre 11 godina

da bih veliki brat mogao sve da nadgleda, ko god oni bili
posto da nas cipuju ko zivotinje neko bih se i pobunio.
mada, jednog dana , mozda pristanemo i na to

Miki

pre 11 godina

Vec sad se leti bez papirne karte! Pokazete pasos i to je to. Ili u slucaju domacih letova (u USA, recimo) kreditnu karticu kojom ste platili kartu.
Ova app koristi podatke sa VASE kreditne kartice i to je sve.
Sve dok se ne pocne ugradjivati cip u vase telo, ovakve spravice su samo igracke jer jos uvek morate da nosite novcanik, pasos (100%)ako putujete napolje ili vozacku....
I ovi pametnjakovici koji bi kao koristili Passbook (Smartphone) za sve a kad ga izgube, kupili bi novi.
Kupili????
Za sta? Pa upravo ste sa njim izgubili i novcanik, i pare, i karticu i telefon!!!!

Kaze narod: nema vece budale od skolovane budale!

Gordanovic

pre 11 godina

Nece taj vala sa passbook-om u srbiju skoro! Mi ovde na aerodromima jos koristimo dial up. :-)
(srBIN, 11. oktobar 2012 01:15).
Moze, sa QR CODOM pokazes devojci na ulazu u avion. To MOZE na aerodromu Beograd. Ili odstampate kuci Web cheking sa QR CODOM i opet udjete u avion. Nemoguce da to ne znas momak?

Igor

pre 11 godina

Ljudi, pa kad samo pogledate ove prelepe fotose fascinirajucih iPhona, svako ce se oduseviti dizajnom, koga voli celi svet. Kakva plastika od Koreje?

Gordanovic

pre 11 godina

I onda se isprazni baterija...
(G3N1J4L4C, 10. oktobar 2012 20:30)
Nije problem za bateriju jer sve TAKODJE stoji i u sistemu. Vidi se da ne poznajes stvari i da malo ili nimalo putujes.

Efendija

pre 11 godina

@tastina praznine
Ajd sve ono sto si ispricao o Marfijevom zakonu ok, slazem se, ali si za kraj brate odvalio nevidjeno. Prvo Android je mozda funkcionalniji od iOSa ali nikako nije superiorniji niti ce uskoro biti, ako ikada i bude, a dizajn je stvar ukusa i mozes da govoris u svoje ime da je neki telefon lepsi, a ne u svacije.

iDijot

pre 11 godina

Dream on, Apple... Jadni jabučari nisu mogli ni da NFC čip ubace već drugi put za redom, i sama bi još hteli da šugavi Passbook proguraju umesto toga. E pa neće moći. I to kao revolucionarno? Gde će samo graničari da lupe pečat za ulazak u zemlju, na poleđinu belog iPhona? Kako će se iDijoti identifikovati? Ugasiti ekran i videti sebe u odsjaju i reći "to sam ja"?...

Igor

pre 11 godina

Ovu uslugu Passbook mozete koristiti na iPadu 2, iPadu3, iPhonu4 uz instaliranje najnovijeg sistema iOS 6. U tome je Apple neprevazudjen, her kada radi, radi kompletno za celi sistem. Ne deluje rasparcani kao braca iz Koreje.

Jordan

pre 11 godina

Passbook: Ne samo uz iPhone5, takodje i iPhone4 i 4S dobija Passbook pri updatu sa ultrabrzim iOS 6. Radi se o tome da ce mnogo vise secret dokumenata moci biti ugradjeno, ne samo pasos. Uz to, vi i bez ovog passbooka mozete bookirati avione sirim planete, chekirati se kuci sa iPhonom, dobiti na monitoru Code za ulatak u avion koga samo prinesete citacu pri ulasku u avion, dakle sve bez papira i sve uradjeni kod kuce. Ovaj progran he stepenuca vise za kvalitet i profesionalnost. (sent from my iPhone4s).

Jelisaveta

pre 11 godina

Pre 7 dana sam putovala za Dubai iz Beca. Kupila kartu sa aplikacijom na moj iPhonu, cekurala kartu pred put i usla u avion. Ne ulazim u agencije turisticke. Sve elegantno i sve uradjeno za samo 5 minuta (booked from Lufthansa application on my iPhone4).

Jelisaveta

pre 11 godina

(iDijot, 10. oktobar 2012 19:29) - Mislim da nusu nigde putovao dosada pa zato tako zalisno pises; neznas da na svim aerodromima sveta (u zadnje vreme i u Beigradu), mozes bez papira uci u avion ili rezervisati i dibiti hotel sa CODOM koji je na monitoru. Nemoj da si zavidan na ono sto imaju drugi i sto uzivaju u tome.

David

pre 11 godina

Kako si glup,sigurno nece lupati pecat po iphonu vec ce putem aplikacije lepo moci da udje u kompljuter,koji ce obeleziti datum i vreme prelaza.Koji hejteri su na ovom sajtu.

zmitjkoe

pre 11 godina

I samo zamislite paniku kad vam ukradu takav telefon.
(gt, 10. oktobar 2012 21:44)

Kad bi meni ukrali telefon, kupio bih drugi i potpuno restaurirao sve sto je bilo na prethodnom telefonu u momentu kradje. Pre toga bih izbrisao sve podatke na ukradenom telefonu. Ja to mogu zato sto imam iPhone i automatski backup na iCloud. Znaci nema panike za "ovce".

zoran1965

pre 11 godina

da bih veliki brat mogao sve da nadgleda, ko god oni bili
posto da nas cipuju ko zivotinje neko bih se i pobunio.
mada, jednog dana , mozda pristanemo i na to

denko

pre 11 godina

vec nekoliko godina kupujem kartu za voz ili tramvaj u svajcarskoj preko iphonea. nista novo dakle. a za ovog sto mu je najbitnije gde ce carinik da lupi pecat. ne secam se vise koje godine sam zadnji put koristio pasos umesto licne id karte. samo se jos kod nas lupaju pecati. po meni hrvati prednjace u lupanju pa srbi

Bole

pre 11 godina

Ljudi manite se gluposti, ne vidim kako bi ova aplikacija mogla da zamijeni pasoš. Pa otkud nama svima iPhone ili neki drugi smartphoni?

Igor

pre 11 godina

Ljudi, pa kad samo pogledate ove prelepe fotose fascinirajucih iPhona, svako ce se oduseviti dizajnom, koga voli celi svet. Kakva plastika od Koreje?

just_watch

pre 11 godina

Uvek se malo najezim kada vidim kako nas sve više robotizuju i kako imaju sve veću kontrolu nad našim životom. Sve ovo je bliska budućnost... :/

m

pre 11 godina

@David - E, bitno je da će da uđe u kompIjuter!

Možda sad i odlučim da kupim iPhone i napravim sebi američki pasoš, da konačno pobegnem odavde od ovako pismenih koji dele pamet i upravljaju.

dusan

pre 11 godina

Sve je to lepo ali zamislite dodjete u neku stranu zemlju pa se desi da vam ispadne telefon i pokvari se sada ste u stranoj zemlji bez novca i legitimacije.Zbog toga mislim da cemo jos mnogo dugo putovati na klasican nacin.

Gordanovic

pre 11 godina

I onda se isprazni baterija...
(G3N1J4L4C, 10. oktobar 2012 20:30)
Nije problem za bateriju jer sve TAKODJE stoji i u sistemu. Vidi se da ne poznajes stvari i da malo ili nimalo putujes.

Tastina praznine

pre 11 godina

Kad bi meni ukrali telefon, kupio bih drugi i potpuno restaurirao sve sto je bilo na prethodnom telefonu u momentu kradje. Pre toga bih izbrisao sve podatke na ukradenom telefonu. Ja to mogu zato sto imam iPhone i automatski backup na iCloud. Znaci nema panike za "ovce".
(zmitjkoe, 11. oktobar 2012 01:10)
Sve stosi napisao ,imalo bi smisla da nema Marfijevog zakona.Sve te tehnologijice rade kada ti nije potrebno,ali kada ti zaista zatrebaju,obicno ne rade uopste ili rade delimicno.Ok,Icloud je dobra ideja,ali nije nista originalnija od google drive-a,gmail drive-a i sl cloud servisa.Sve sto postoji za IOS ,postoji i za android platformu,jedino se mozda drugacije zove.
Sto se tice pouzdanosti tehnologija,svima se desilo da im zatreba navigacija na telefonu.Bez obzira koji vam je softver najomiljeniji,kada sedite napolju sa drustvom u kaficu ,kafani ili parku i hvalite se kako vam telefon sjajno radi i koliko brzo hvata satelite,radice kao bombona,ali kada se nadjete u najgoroj guzvi ikada,potpuno izgunljeni u nepoznatom gradu,ili vam mape nece valjati,bice zastarele,ili gps nece moci da se nakaci .....
Ovo sam doziveo nebrojeno puta na razlicitim modelima telefona ,izmedju ostalim i na Apple cudima.
Posto mogu da biram,Android mi je na prvom mestu,pa tek onda IOS.Android je bez sumnje bolji i superiorniji u odnosu na IOS.Nekad sam tvrdio da Apple ima bolji dizajn,ali to vise nije slucaj posto su drugi proizvodjaci poceli da prave i lepse modele od Appla.

Milica

pre 11 godina

Ovo nije "prvi korak ka putovanju bez papira" kako stoji u vasem tekstu. Jer se vec odavno putuje bez papira: Veliki broj avio-kompanija ima aplikacije za iPhone i androide. Recimo Swiss, Lufthansa, Iberia, KLM... U toj aplikaciji bukirate destinaciju, na planu sedista odaberete gde zelite sedeti u avionu i potvrfite, platite kreditnom karticom, na kraju dibijate CODE na monitoru telefona koga memorisete. I ulazite u avion. Slicno he sa hotelima, recimo booking.com, konacnu potvrdu pokazujete recipciji hoteka pri dolasku i sve je okay, opet bez papira i putnih dokumenata.

dzoni

pre 11 godina

Ovo ce mocj da se krekuje..nema tog koda koji ne moze da se krekuje..kompanije su decenijama ulagale stotine miliona eura u zastitu igara pa uvek izadje krek.Koliko je truda i para google ulozio u licence verification za android programe da ne mogu da se koriste ako se ne kupe cak developer i placaju googleu za tu zastitj i onda dodje neki rus napravi mali program lucku patcher i vise nikakakva zastita ne pomaze.

Macak

pre 11 godina

@gt. Manje panike sigurno nego kad ti torbicu ukradu.
Blokiraš tel preko "find my iPhone".
Kupiš drugi tel i uneseš ID, i nastaviš dalje u roku od pola sata.
Kad ti ukradu pasoš u drugu državu drži se dobro.

3-phase cretin

pre 11 godina

Dobro jutro. Na mom Androidu (a važilo bi i za iPhone) postoji TripCase aplikacija koja ima planove svih mojih prošlih i budućih poslovnih i privatnih putovanja. Uključije avion rentakar i hotel. Usput mi javlja ako se planirani let pomera da ne moram da žurim. Ne pamtim kada sam u ruci držao avio-kartu ili vaučer. Dakle ovo sve već radi zadnju godinu i nije iOS specifično. Ono što je cilj pasbuka je da se ode i dalje, što će verovatno i uspeti sa izuzetkom pasoša, jer tu ameri ne veruju ni sebi samima a kamo li elektronskoj spravici.

Efendija

pre 11 godina

@Milica
Da, moglo je sve to i sada, ali ne sa svakom bilo kojom aviokompanijom i ne na svakom aerodromu (na nasem uglavnom ne rade ni prolazi gde sam provlacis pasos nego moras da cekas u redu kao slepac a kamoli ovo), i ovde je poenta ici bez pasosa a ne bez karte. Jer karte se izdaju u elektronskom obliku vec duzi niz godina.

Miki

pre 11 godina

Vec sad se leti bez papirne karte! Pokazete pasos i to je to. Ili u slucaju domacih letova (u USA, recimo) kreditnu karticu kojom ste platili kartu.
Ova app koristi podatke sa VASE kreditne kartice i to je sve.
Sve dok se ne pocne ugradjivati cip u vase telo, ovakve spravice su samo igracke jer jos uvek morate da nosite novcanik, pasos (100%)ako putujete napolje ili vozacku....
I ovi pametnjakovici koji bi kao koristili Passbook (Smartphone) za sve a kad ga izgube, kupili bi novi.
Kupili????
Za sta? Pa upravo ste sa njim izgubili i novcanik, i pare, i karticu i telefon!!!!

Kaze narod: nema vece budale od skolovane budale!

Efendija

pre 11 godina

@tastina praznine
Ajd sve ono sto si ispricao o Marfijevom zakonu ok, slazem se, ali si za kraj brate odvalio nevidjeno. Prvo Android je mozda funkcionalniji od iOSa ali nikako nije superiorniji niti ce uskoro biti, ako ikada i bude, a dizajn je stvar ukusa i mozes da govoris u svoje ime da je neki telefon lepsi, a ne u svacije.

Zoki

pre 11 godina

Jedna od kompanija koja ima aplikaciju za Passbook je i nemačka Lufthansa.
Međutim, mislim da je iluzorno očekivati da ova aplikacija (ili bilo koja druga) u skorije vreme zameni pasoš.

Gordanovic

pre 11 godina

Nece taj vala sa passbook-om u srbiju skoro! Mi ovde na aerodromima jos koristimo dial up. :-)
(srBIN, 11. oktobar 2012 01:15).
Moze, sa QR CODOM pokazes devojci na ulazu u avion. To MOZE na aerodromu Beograd. Ili odstampate kuci Web cheking sa QR CODOM i opet udjete u avion. Nemoguce da to ne znas momak?