Petak, 21.09.2012.

12:34

Kako se pokazao Vipov LTE

Izvor: B92, Autor: Ivan Jeliæ

Kako se pokazao Vipov LTE IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

StefanLe

pre 11 godina

DarkoZ.
Samo mts nemoj da hvališ, ali molim te?
U Leskovcu, na samo 3,4 km od mtsovog predajnika nemaju konstantan 3g signal, već samo 2g.
A kada si kod brzine od 5mb, ja sam toliko imao u vipu dok im 3g mreža nije ni bila u potpunosti razvijena, tj. još pre dve godine.
To što ti možda i imaš loše iskustvo ne može osporiti da vip ima apsolutno najbolji internet signal i da je apsolutni lider po tom pitanju, dok je mts pri samom kraju sa najgorim signalom.
A kada smo kod lte, mts je davno to najavio, doduše kao opravdanje što je po konektovom istraživanju imao najmanje poena, duplo manje od vipa...

citalac

pre 11 godina

"Kako je prostor za testiranje relativno ograničen bazna lokacija sa koje smo probali LTE brzine je zgrada B92, odnosno relativno bliska okolina. Pošto se radi o USB modemu sve što smo mogli da probamo je internet veza."
- LTE i sluzi za Internet, prenos govora je moguc al to nijedan operater nece ponuditi

"Maksimalna brzina downloada koju smo uspeli da postignemo na lokacijama na kojima smo probali je 55,13 Mb/s, a u slučaju uploada smo zabeležili 29,54 Mb/s kao maksimum. Prosečna vrednost za download je 49.05, a za upload 23,93 megabita po sekundi."
- brzina zavisi od opsega koji je dozvoljen, tako da mozes visiti i na anteni mozes imati jako malu brzinu...55Mb/s i nije neki uspeh ukoliko je rec o 20MHz opsegu

"Teoretski maksimum koji oprema i mreža koju smo testirali mogu dostići je 100 Mb/s za download i upola manje za upload. Teorija je teorija, u praksi su stvari malo drugačije, no još uvek prilično dobre."
- teoretski maximum nije 100Mbs nego 300Mbs, ali ocito VIP ne moze bas toliko antena da instalira "na divlje"

Sasa

pre 11 godina

Išao ja u Vip da platim račun, i lepo mi kažu gospodine nemožete da platite račun sada, pao nam je internet. Ja ih pitam kako prodajete internet kada vam je loša mreža? Rekoše mi da koriste ADSL .. :)

DarkoZ

pre 11 godina

Ja sam bio korisnik vip-a, zapravo bio sam menadzer prodaje (sales manager) i imao sam jako dobar broj koji sam napravio sebi. Kad sam video sta mts nudi za iste pare a sve troduplo vise, odmah sam broj prodao drugaru a sebi uzeo mts postpaid. Mts u mom mestu ima oko 5Mb brzine, vip ima samo noviju tehnologiju, Alcatelov HSPA modem ima bas dobar prijem i na mestima gde skoro i jedva ima signala. Kako god, telenor i vip su derikoze. mts je mnogo jeftiniji od njih i bolji prijem na svim teritorijama srbije.

dz0ni

pre 11 godina

ma reklama. pouzdano znam da VIPu optika prolazi kroz Bul. gde je B92 zgrada i da saradjuju, pa sto ne bi napravili neku kompezaciju ;)

Vipovac

pre 11 godina

Testiraju 4G i hvale se sa 3G, a nemaju uslugu video poziva... Ej 2012. godina, a na njihovoj mrezi ne rade video pozivi, jos me lik iz nihovog call centra ubedjuje da video pozivi ne funkcionisu uopste u Srbiji. Ne znam da li da se smejem ili placem kad cujem to...

hare krisna

pre 11 godina

Vecina vas vidi ovo ka sansu za pirateriju.Obaranje rekorda u mesecnom dobavljanju nepotrebnih gigabajta.
Nije to namena mobilnih mreza. Za takve stvari imate Lelekom i SjeBeBe - kabl.

Video razgovor, interaktivni sadrzaji koji donose pametni telefoni... tome sluzi 3G, 4G (LTE)

Normalno je da kod nas nema telefona sa LTE podrskom, kada jos ni mreza nije razvijena. Ko bi to kupovao, radi cega?

Dzoni

pre 11 godina

E za to malo struje sto potrose na predajnicima naplacuju kao suvo zlato I posle se hvale ogromnim profitima..u tom vipu 40gb je 4000 dinara..na "zemaljskom operateru" da ne rellamiram kom skinem I po 200-300gb mesecno za 1500 dinara..a vidim umesto da spustaju cene na normalu oni podizu.

bole9

pre 11 godina

šta vredi lte kad će opet ponuditi pakete sa 5 il 10 GB? šta je to za takve brzine? samo za surfovanje i eventualni update sistema i antivirusa al za to su dosta i ove sadašnje brzine. mislim da ne vredi ulagati i razvijati lte tehnologiju ako će se bazirati po sadašnjim uslovima već sledeći korak bi trebao da obuhvati proširenje usluga tipa mobil tv, mobilni bioskop itd. tako ja vidim dalji razvoj mobilnog interneta a ovo sad napucavanje i utrkivanje ko će postići veći protok je blago rečeno retardirano.

Bojan

pre 11 godina

Ja sam iskreno prezadovoljan kako radi VIP internet, bar u Beogradu. Testirao sam ga u Velikoj Moštanici, Železniku, Zemunu, Novom Beogradu, centru grada i super se pokazao. E sad koliko je realan taj procenat od 72% pokrivenosti, to je diskutabilno?

Zlatko

pre 11 godina

I deo: Sve je to super, a šta ćemo sa 5, 10, 15 GB podataka? O kakvom neograničenom internetu sva tri operatera pričaju ako posle brzina pada na dial-up brzinu? Trenutno koristim usb modem (nije bitan operater), trenutno mi takav net... Prekid filma. Ne znam kako da završim rečenicu. Hajde da kažem da mi trenutno najviše odgovara. Prelaz sa adsl-a na modem je bukvalno sa konja na magarca. Prinudno je rešenje, kažem bolje i takav nego nikakav, ali ako operateri planiraju da ostanu konkurentni "moraju" da puste punu brzinu celog meseca bez obzira na količinu podataka.

Slobodan blok 70

pre 11 godina

Koristim Telenorov HSPA na Galaxy-u. Iako sam blizu bazne stanice, brzina protoka drasticno varira tako da na primer HD sa YT je nemoguce odgledati bez seckanja. Telefon sam konfigurisao kao Hot Spot na kucnom LAN i preko Wi Fi koristim net preko PC i razlika izmedju deklarisane i stvarne brzine je nebo i zemlja. Ali ne brinem puno, posto je opticki kabal u zgradi vec postavljen pa ce pasti jedno 20 Mb/sec.

Zlatko

pre 11 godina

II deo: Da ne pričam ako se planira tablet, Telenor i VIP traže ugovor na tri godine. Da nije malo mnogo? Ta pretplata je dovoljna za tablet, dakle za jednog korisnika. Pogotovo što će taj jedan korisnik taj tablet vući sa sobom i koristiti i wi-fi gde god može. Ali za komp, dakle za kuću, količina brzog interneta je smešna i nedovoljna. Iz manjeg sam mesta. Ja sam prezadovoljan brzinom, kad bi bila puna brzina celog meseca ne bih imao ništa protiv da mi ovaj internet bude dugotrajnije pa čak i stalno rešenje. Da ne pričam da VIP nudi onu kockicu, a na slici njih četvoro koriste GB sa te kockice. Uz takvo korišćenje, brzi GB neće trajati ni 5 dana. Tokom faksa mi je taj modem odgovarao, pogotovo zbog mobilnosti, ali kao „stabilno“, kućno rešenje, modem gubi u odnosu na adsl upravo zbog ograničenosti. Ja imam stari modem, pretpostavljam da „hvata“ najmanju brzinu, ali i takva brzina je odlična dok su brzi GB. A to je otprilike do 15. u mesecu. Telenor je podelio modeme 7, 21, 42. Neka na osnovu toga formiraju i pretplate, kao što i jesu, ali da puste punu brzinu tokom celog meseca.

Tako da, i taj LTE neće imati svrhu dok ne dozvole da se punom pristupnom brzinom koristi celog meseca.

Das

pre 11 godina

Drugi operateri takodje testiraju LTE pa se ne hvale sa tim. Inace, ko ne zna Telenor ima HSPA+ na 84 Mb/s na teritoriji cele Srbije, gde postoji 3G. Realnost je nesto drugo, ovo su deklarisane brzine a osnovni preduslov da se one dosegnu jesu uredjaji- modemi i telefoni koji ih podrzavaju. Drugi preduslov je da se kapaciteti baznih stanica i potrebe korisnika usklade. Tu nema govora o max. brzinama vec samo o optimalnim.

паметњаковић млађи хтц

pre 11 godina

Mobilni uređaji sa podrškom za LTE već su normalna pojava u svetu, za razliku od domaćeg tržišta. kod nas ništa nije normalno.

Milance

pre 11 godina

Od 1. januara 2013., LTE ce krenuti da se omasovljava i u EU, tako da nadajmo se da ce sledece godine doci i kod nas. Sledeca godina ce biti burna, ocekuje nas mnogo vise LTE telefona za evropsko trziste, definitivno omasovljavanje.

sjit f

pre 11 godina

ja sam 10km od zadnjeg repetitora pa ne mogu ni 3g konekciju da pstvarim..ovo je veliki problem jer ove brzine su deljive...da sada imate 20mb ali na jednom korisniku,znaci 20 korisnika ce imati po 1mbps a da ne pominjemo to da ce brzina stalno varirati jer prednost ima glasovni poziv od neta...pa,zabavite se....

perapk

pre 11 godina

To sad super radi zato sto je pustena probna bazna stanica sa super transmisijom i narocito zato sto to niko jos i ne koristi (dakle niste delili resurse).
Tek kada ta tehnologija zazivi i kada bude dosta korisnika videce se ko i kako pokriva teritoriju. A brzine ce svakako biti mnogo vece nego na HSPA ili HSPA+.
A tu opremu proizvode svi proizvodjaci, i evropski i americki i kineski i ostali, zavisi samo koju ce operater opremu kupiti.

mire

pre 11 godina

vip je sramota od provajdera i treba im oduzeti dozvolu! te brzine okacite macku o rep pogotvo kad bude dostupno svima, a ne samo vama. brzine nisu toliki problem kod vipa koliko kvalitet te konekcije - internet vise ne radi nego sto radi! pozz

bay

pre 11 godina

uzmes lepo sbb ili total mix net i imas normalnu brzinu interneta od 10mb/s i 16mb/s to je od prilike 1100kb/s(download) i 1760kb/s(download) i konekcija je sjajna takodje i brzina

Nenad

pre 11 godina

Neverovatno je to da niko ne pominje cija je oprema ali niko,zasto je to tako ja ne znam, lepo recite ZTE i cao, teoretski moze to i vise od 100mega ali dobro, nije lose.Bice kod nas ne tako brzo ta tehnologija.

mire

pre 11 godina

vip je sramota od provajdera i treba im oduzeti dozvolu! te brzine okacite macku o rep pogotvo kad bude dostupno svima, a ne samo vama. brzine nisu toliki problem kod vipa koliko kvalitet te konekcije - internet vise ne radi nego sto radi! pozz

perapk

pre 11 godina

To sad super radi zato sto je pustena probna bazna stanica sa super transmisijom i narocito zato sto to niko jos i ne koristi (dakle niste delili resurse).
Tek kada ta tehnologija zazivi i kada bude dosta korisnika videce se ko i kako pokriva teritoriju. A brzine ce svakako biti mnogo vece nego na HSPA ili HSPA+.
A tu opremu proizvode svi proizvodjaci, i evropski i americki i kineski i ostali, zavisi samo koju ce operater opremu kupiti.

sjit f

pre 11 godina

ja sam 10km od zadnjeg repetitora pa ne mogu ni 3g konekciju da pstvarim..ovo je veliki problem jer ove brzine su deljive...da sada imate 20mb ali na jednom korisniku,znaci 20 korisnika ce imati po 1mbps a da ne pominjemo to da ce brzina stalno varirati jer prednost ima glasovni poziv od neta...pa,zabavite se....

Nenad

pre 11 godina

Neverovatno je to da niko ne pominje cija je oprema ali niko,zasto je to tako ja ne znam, lepo recite ZTE i cao, teoretski moze to i vise od 100mega ali dobro, nije lose.Bice kod nas ne tako brzo ta tehnologija.

паметњаковић млађи хтц

pre 11 godina

Mobilni uređaji sa podrškom za LTE već su normalna pojava u svetu, za razliku od domaćeg tržišta. kod nas ništa nije normalno.

Milance

pre 11 godina

Od 1. januara 2013., LTE ce krenuti da se omasovljava i u EU, tako da nadajmo se da ce sledece godine doci i kod nas. Sledeca godina ce biti burna, ocekuje nas mnogo vise LTE telefona za evropsko trziste, definitivno omasovljavanje.

bay

pre 11 godina

uzmes lepo sbb ili total mix net i imas normalnu brzinu interneta od 10mb/s i 16mb/s to je od prilike 1100kb/s(download) i 1760kb/s(download) i konekcija je sjajna takodje i brzina

Dzoni

pre 11 godina

E za to malo struje sto potrose na predajnicima naplacuju kao suvo zlato I posle se hvale ogromnim profitima..u tom vipu 40gb je 4000 dinara..na "zemaljskom operateru" da ne rellamiram kom skinem I po 200-300gb mesecno za 1500 dinara..a vidim umesto da spustaju cene na normalu oni podizu.

Vipovac

pre 11 godina

Testiraju 4G i hvale se sa 3G, a nemaju uslugu video poziva... Ej 2012. godina, a na njihovoj mrezi ne rade video pozivi, jos me lik iz nihovog call centra ubedjuje da video pozivi ne funkcionisu uopste u Srbiji. Ne znam da li da se smejem ili placem kad cujem to...

bole9

pre 11 godina

šta vredi lte kad će opet ponuditi pakete sa 5 il 10 GB? šta je to za takve brzine? samo za surfovanje i eventualni update sistema i antivirusa al za to su dosta i ove sadašnje brzine. mislim da ne vredi ulagati i razvijati lte tehnologiju ako će se bazirati po sadašnjim uslovima već sledeći korak bi trebao da obuhvati proširenje usluga tipa mobil tv, mobilni bioskop itd. tako ja vidim dalji razvoj mobilnog interneta a ovo sad napucavanje i utrkivanje ko će postići veći protok je blago rečeno retardirano.

Das

pre 11 godina

Drugi operateri takodje testiraju LTE pa se ne hvale sa tim. Inace, ko ne zna Telenor ima HSPA+ na 84 Mb/s na teritoriji cele Srbije, gde postoji 3G. Realnost je nesto drugo, ovo su deklarisane brzine a osnovni preduslov da se one dosegnu jesu uredjaji- modemi i telefoni koji ih podrzavaju. Drugi preduslov je da se kapaciteti baznih stanica i potrebe korisnika usklade. Tu nema govora o max. brzinama vec samo o optimalnim.

Zlatko

pre 11 godina

II deo: Da ne pričam ako se planira tablet, Telenor i VIP traže ugovor na tri godine. Da nije malo mnogo? Ta pretplata je dovoljna za tablet, dakle za jednog korisnika. Pogotovo što će taj jedan korisnik taj tablet vući sa sobom i koristiti i wi-fi gde god može. Ali za komp, dakle za kuću, količina brzog interneta je smešna i nedovoljna. Iz manjeg sam mesta. Ja sam prezadovoljan brzinom, kad bi bila puna brzina celog meseca ne bih imao ništa protiv da mi ovaj internet bude dugotrajnije pa čak i stalno rešenje. Da ne pričam da VIP nudi onu kockicu, a na slici njih četvoro koriste GB sa te kockice. Uz takvo korišćenje, brzi GB neće trajati ni 5 dana. Tokom faksa mi je taj modem odgovarao, pogotovo zbog mobilnosti, ali kao „stabilno“, kućno rešenje, modem gubi u odnosu na adsl upravo zbog ograničenosti. Ja imam stari modem, pretpostavljam da „hvata“ najmanju brzinu, ali i takva brzina je odlična dok su brzi GB. A to je otprilike do 15. u mesecu. Telenor je podelio modeme 7, 21, 42. Neka na osnovu toga formiraju i pretplate, kao što i jesu, ali da puste punu brzinu tokom celog meseca.

Tako da, i taj LTE neće imati svrhu dok ne dozvole da se punom pristupnom brzinom koristi celog meseca.

Slobodan blok 70

pre 11 godina

Koristim Telenorov HSPA na Galaxy-u. Iako sam blizu bazne stanice, brzina protoka drasticno varira tako da na primer HD sa YT je nemoguce odgledati bez seckanja. Telefon sam konfigurisao kao Hot Spot na kucnom LAN i preko Wi Fi koristim net preko PC i razlika izmedju deklarisane i stvarne brzine je nebo i zemlja. Ali ne brinem puno, posto je opticki kabal u zgradi vec postavljen pa ce pasti jedno 20 Mb/sec.

Zlatko

pre 11 godina

I deo: Sve je to super, a šta ćemo sa 5, 10, 15 GB podataka? O kakvom neograničenom internetu sva tri operatera pričaju ako posle brzina pada na dial-up brzinu? Trenutno koristim usb modem (nije bitan operater), trenutno mi takav net... Prekid filma. Ne znam kako da završim rečenicu. Hajde da kažem da mi trenutno najviše odgovara. Prelaz sa adsl-a na modem je bukvalno sa konja na magarca. Prinudno je rešenje, kažem bolje i takav nego nikakav, ali ako operateri planiraju da ostanu konkurentni "moraju" da puste punu brzinu celog meseca bez obzira na količinu podataka.

Sasa

pre 11 godina

Išao ja u Vip da platim račun, i lepo mi kažu gospodine nemožete da platite račun sada, pao nam je internet. Ja ih pitam kako prodajete internet kada vam je loša mreža? Rekoše mi da koriste ADSL .. :)

dz0ni

pre 11 godina

ma reklama. pouzdano znam da VIPu optika prolazi kroz Bul. gde je B92 zgrada i da saradjuju, pa sto ne bi napravili neku kompezaciju ;)

hare krisna

pre 11 godina

Vecina vas vidi ovo ka sansu za pirateriju.Obaranje rekorda u mesecnom dobavljanju nepotrebnih gigabajta.
Nije to namena mobilnih mreza. Za takve stvari imate Lelekom i SjeBeBe - kabl.

Video razgovor, interaktivni sadrzaji koji donose pametni telefoni... tome sluzi 3G, 4G (LTE)

Normalno je da kod nas nema telefona sa LTE podrskom, kada jos ni mreza nije razvijena. Ko bi to kupovao, radi cega?

DarkoZ

pre 11 godina

Ja sam bio korisnik vip-a, zapravo bio sam menadzer prodaje (sales manager) i imao sam jako dobar broj koji sam napravio sebi. Kad sam video sta mts nudi za iste pare a sve troduplo vise, odmah sam broj prodao drugaru a sebi uzeo mts postpaid. Mts u mom mestu ima oko 5Mb brzine, vip ima samo noviju tehnologiju, Alcatelov HSPA modem ima bas dobar prijem i na mestima gde skoro i jedva ima signala. Kako god, telenor i vip su derikoze. mts je mnogo jeftiniji od njih i bolji prijem na svim teritorijama srbije.

Bojan

pre 11 godina

Ja sam iskreno prezadovoljan kako radi VIP internet, bar u Beogradu. Testirao sam ga u Velikoj Moštanici, Železniku, Zemunu, Novom Beogradu, centru grada i super se pokazao. E sad koliko je realan taj procenat od 72% pokrivenosti, to je diskutabilno?

StefanLe

pre 11 godina

DarkoZ.
Samo mts nemoj da hvališ, ali molim te?
U Leskovcu, na samo 3,4 km od mtsovog predajnika nemaju konstantan 3g signal, već samo 2g.
A kada si kod brzine od 5mb, ja sam toliko imao u vipu dok im 3g mreža nije ni bila u potpunosti razvijena, tj. još pre dve godine.
To što ti možda i imaš loše iskustvo ne može osporiti da vip ima apsolutno najbolji internet signal i da je apsolutni lider po tom pitanju, dok je mts pri samom kraju sa najgorim signalom.
A kada smo kod lte, mts je davno to najavio, doduše kao opravdanje što je po konektovom istraživanju imao najmanje poena, duplo manje od vipa...

citalac

pre 11 godina

"Kako je prostor za testiranje relativno ograničen bazna lokacija sa koje smo probali LTE brzine je zgrada B92, odnosno relativno bliska okolina. Pošto se radi o USB modemu sve što smo mogli da probamo je internet veza."
- LTE i sluzi za Internet, prenos govora je moguc al to nijedan operater nece ponuditi

"Maksimalna brzina downloada koju smo uspeli da postignemo na lokacijama na kojima smo probali je 55,13 Mb/s, a u slučaju uploada smo zabeležili 29,54 Mb/s kao maksimum. Prosečna vrednost za download je 49.05, a za upload 23,93 megabita po sekundi."
- brzina zavisi od opsega koji je dozvoljen, tako da mozes visiti i na anteni mozes imati jako malu brzinu...55Mb/s i nije neki uspeh ukoliko je rec o 20MHz opsegu

"Teoretski maksimum koji oprema i mreža koju smo testirali mogu dostići je 100 Mb/s za download i upola manje za upload. Teorija je teorija, u praksi su stvari malo drugačije, no još uvek prilično dobre."
- teoretski maximum nije 100Mbs nego 300Mbs, ali ocito VIP ne moze bas toliko antena da instalira "na divlje"

bay

pre 11 godina

uzmes lepo sbb ili total mix net i imas normalnu brzinu interneta od 10mb/s i 16mb/s to je od prilike 1100kb/s(download) i 1760kb/s(download) i konekcija je sjajna takodje i brzina

Das

pre 11 godina

Drugi operateri takodje testiraju LTE pa se ne hvale sa tim. Inace, ko ne zna Telenor ima HSPA+ na 84 Mb/s na teritoriji cele Srbije, gde postoji 3G. Realnost je nesto drugo, ovo su deklarisane brzine a osnovni preduslov da se one dosegnu jesu uredjaji- modemi i telefoni koji ih podrzavaju. Drugi preduslov je da se kapaciteti baznih stanica i potrebe korisnika usklade. Tu nema govora o max. brzinama vec samo o optimalnim.

mire

pre 11 godina

vip je sramota od provajdera i treba im oduzeti dozvolu! te brzine okacite macku o rep pogotvo kad bude dostupno svima, a ne samo vama. brzine nisu toliki problem kod vipa koliko kvalitet te konekcije - internet vise ne radi nego sto radi! pozz

sjit f

pre 11 godina

ja sam 10km od zadnjeg repetitora pa ne mogu ni 3g konekciju da pstvarim..ovo je veliki problem jer ove brzine su deljive...da sada imate 20mb ali na jednom korisniku,znaci 20 korisnika ce imati po 1mbps a da ne pominjemo to da ce brzina stalno varirati jer prednost ima glasovni poziv od neta...pa,zabavite se....

Nenad

pre 11 godina

Neverovatno je to da niko ne pominje cija je oprema ali niko,zasto je to tako ja ne znam, lepo recite ZTE i cao, teoretski moze to i vise od 100mega ali dobro, nije lose.Bice kod nas ne tako brzo ta tehnologija.

hare krisna

pre 11 godina

Vecina vas vidi ovo ka sansu za pirateriju.Obaranje rekorda u mesecnom dobavljanju nepotrebnih gigabajta.
Nije to namena mobilnih mreza. Za takve stvari imate Lelekom i SjeBeBe - kabl.

Video razgovor, interaktivni sadrzaji koji donose pametni telefoni... tome sluzi 3G, 4G (LTE)

Normalno je da kod nas nema telefona sa LTE podrskom, kada jos ni mreza nije razvijena. Ko bi to kupovao, radi cega?

DarkoZ

pre 11 godina

Ja sam bio korisnik vip-a, zapravo bio sam menadzer prodaje (sales manager) i imao sam jako dobar broj koji sam napravio sebi. Kad sam video sta mts nudi za iste pare a sve troduplo vise, odmah sam broj prodao drugaru a sebi uzeo mts postpaid. Mts u mom mestu ima oko 5Mb brzine, vip ima samo noviju tehnologiju, Alcatelov HSPA modem ima bas dobar prijem i na mestima gde skoro i jedva ima signala. Kako god, telenor i vip su derikoze. mts je mnogo jeftiniji od njih i bolji prijem na svim teritorijama srbije.

паметњаковић млађи хтц

pre 11 godina

Mobilni uređaji sa podrškom za LTE već su normalna pojava u svetu, za razliku od domaćeg tržišta. kod nas ništa nije normalno.

Bojan

pre 11 godina

Ja sam iskreno prezadovoljan kako radi VIP internet, bar u Beogradu. Testirao sam ga u Velikoj Moštanici, Železniku, Zemunu, Novom Beogradu, centru grada i super se pokazao. E sad koliko je realan taj procenat od 72% pokrivenosti, to je diskutabilno?

bole9

pre 11 godina

šta vredi lte kad će opet ponuditi pakete sa 5 il 10 GB? šta je to za takve brzine? samo za surfovanje i eventualni update sistema i antivirusa al za to su dosta i ove sadašnje brzine. mislim da ne vredi ulagati i razvijati lte tehnologiju ako će se bazirati po sadašnjim uslovima već sledeći korak bi trebao da obuhvati proširenje usluga tipa mobil tv, mobilni bioskop itd. tako ja vidim dalji razvoj mobilnog interneta a ovo sad napucavanje i utrkivanje ko će postići veći protok je blago rečeno retardirano.

Zlatko

pre 11 godina

II deo: Da ne pričam ako se planira tablet, Telenor i VIP traže ugovor na tri godine. Da nije malo mnogo? Ta pretplata je dovoljna za tablet, dakle za jednog korisnika. Pogotovo što će taj jedan korisnik taj tablet vući sa sobom i koristiti i wi-fi gde god može. Ali za komp, dakle za kuću, količina brzog interneta je smešna i nedovoljna. Iz manjeg sam mesta. Ja sam prezadovoljan brzinom, kad bi bila puna brzina celog meseca ne bih imao ništa protiv da mi ovaj internet bude dugotrajnije pa čak i stalno rešenje. Da ne pričam da VIP nudi onu kockicu, a na slici njih četvoro koriste GB sa te kockice. Uz takvo korišćenje, brzi GB neće trajati ni 5 dana. Tokom faksa mi je taj modem odgovarao, pogotovo zbog mobilnosti, ali kao „stabilno“, kućno rešenje, modem gubi u odnosu na adsl upravo zbog ograničenosti. Ja imam stari modem, pretpostavljam da „hvata“ najmanju brzinu, ali i takva brzina je odlična dok su brzi GB. A to je otprilike do 15. u mesecu. Telenor je podelio modeme 7, 21, 42. Neka na osnovu toga formiraju i pretplate, kao što i jesu, ali da puste punu brzinu tokom celog meseca.

Tako da, i taj LTE neće imati svrhu dok ne dozvole da se punom pristupnom brzinom koristi celog meseca.

Vipovac

pre 11 godina

Testiraju 4G i hvale se sa 3G, a nemaju uslugu video poziva... Ej 2012. godina, a na njihovoj mrezi ne rade video pozivi, jos me lik iz nihovog call centra ubedjuje da video pozivi ne funkcionisu uopste u Srbiji. Ne znam da li da se smejem ili placem kad cujem to...

Zlatko

pre 11 godina

I deo: Sve je to super, a šta ćemo sa 5, 10, 15 GB podataka? O kakvom neograničenom internetu sva tri operatera pričaju ako posle brzina pada na dial-up brzinu? Trenutno koristim usb modem (nije bitan operater), trenutno mi takav net... Prekid filma. Ne znam kako da završim rečenicu. Hajde da kažem da mi trenutno najviše odgovara. Prelaz sa adsl-a na modem je bukvalno sa konja na magarca. Prinudno je rešenje, kažem bolje i takav nego nikakav, ali ako operateri planiraju da ostanu konkurentni "moraju" da puste punu brzinu celog meseca bez obzira na količinu podataka.

dz0ni

pre 11 godina

ma reklama. pouzdano znam da VIPu optika prolazi kroz Bul. gde je B92 zgrada i da saradjuju, pa sto ne bi napravili neku kompezaciju ;)

Dzoni

pre 11 godina

E za to malo struje sto potrose na predajnicima naplacuju kao suvo zlato I posle se hvale ogromnim profitima..u tom vipu 40gb je 4000 dinara..na "zemaljskom operateru" da ne rellamiram kom skinem I po 200-300gb mesecno za 1500 dinara..a vidim umesto da spustaju cene na normalu oni podizu.

perapk

pre 11 godina

To sad super radi zato sto je pustena probna bazna stanica sa super transmisijom i narocito zato sto to niko jos i ne koristi (dakle niste delili resurse).
Tek kada ta tehnologija zazivi i kada bude dosta korisnika videce se ko i kako pokriva teritoriju. A brzine ce svakako biti mnogo vece nego na HSPA ili HSPA+.
A tu opremu proizvode svi proizvodjaci, i evropski i americki i kineski i ostali, zavisi samo koju ce operater opremu kupiti.

Sasa

pre 11 godina

Išao ja u Vip da platim račun, i lepo mi kažu gospodine nemožete da platite račun sada, pao nam je internet. Ja ih pitam kako prodajete internet kada vam je loša mreža? Rekoše mi da koriste ADSL .. :)

citalac

pre 11 godina

"Kako je prostor za testiranje relativno ograničen bazna lokacija sa koje smo probali LTE brzine je zgrada B92, odnosno relativno bliska okolina. Pošto se radi o USB modemu sve što smo mogli da probamo je internet veza."
- LTE i sluzi za Internet, prenos govora je moguc al to nijedan operater nece ponuditi

"Maksimalna brzina downloada koju smo uspeli da postignemo na lokacijama na kojima smo probali je 55,13 Mb/s, a u slučaju uploada smo zabeležili 29,54 Mb/s kao maksimum. Prosečna vrednost za download je 49.05, a za upload 23,93 megabita po sekundi."
- brzina zavisi od opsega koji je dozvoljen, tako da mozes visiti i na anteni mozes imati jako malu brzinu...55Mb/s i nije neki uspeh ukoliko je rec o 20MHz opsegu

"Teoretski maksimum koji oprema i mreža koju smo testirali mogu dostići je 100 Mb/s za download i upola manje za upload. Teorija je teorija, u praksi su stvari malo drugačije, no još uvek prilično dobre."
- teoretski maximum nije 100Mbs nego 300Mbs, ali ocito VIP ne moze bas toliko antena da instalira "na divlje"

StefanLe

pre 11 godina

DarkoZ.
Samo mts nemoj da hvališ, ali molim te?
U Leskovcu, na samo 3,4 km od mtsovog predajnika nemaju konstantan 3g signal, već samo 2g.
A kada si kod brzine od 5mb, ja sam toliko imao u vipu dok im 3g mreža nije ni bila u potpunosti razvijena, tj. još pre dve godine.
To što ti možda i imaš loše iskustvo ne može osporiti da vip ima apsolutno najbolji internet signal i da je apsolutni lider po tom pitanju, dok je mts pri samom kraju sa najgorim signalom.
A kada smo kod lte, mts je davno to najavio, doduše kao opravdanje što je po konektovom istraživanju imao najmanje poena, duplo manje od vipa...

Milance

pre 11 godina

Od 1. januara 2013., LTE ce krenuti da se omasovljava i u EU, tako da nadajmo se da ce sledece godine doci i kod nas. Sledeca godina ce biti burna, ocekuje nas mnogo vise LTE telefona za evropsko trziste, definitivno omasovljavanje.

Slobodan blok 70

pre 11 godina

Koristim Telenorov HSPA na Galaxy-u. Iako sam blizu bazne stanice, brzina protoka drasticno varira tako da na primer HD sa YT je nemoguce odgledati bez seckanja. Telefon sam konfigurisao kao Hot Spot na kucnom LAN i preko Wi Fi koristim net preko PC i razlika izmedju deklarisane i stvarne brzine je nebo i zemlja. Ali ne brinem puno, posto je opticki kabal u zgradi vec postavljen pa ce pasti jedno 20 Mb/sec.