Četvrtak, 07.06.2012.

11:13

Apple traži zabranu SGS3

Izvor: B92

Apple traži zabranu SGS3 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Mirko

pre 11 godina

Sa Amerikom i americkim zakonom je opasno se poigrati. Lose ce se zavrditi po Samdung. U USA ce sigurno prestati prodaja. Uz to, Samsung ce toliko debelih milijardi dolara da plati, da mu nece padti napamet na kradju patenta od Apple. Appleu ne treba taj novac, poklonice ga Americi, i to ce jos vise survati Samsung.

Anonymous

pre 11 godina

ono što mene čudi jeste činjenica da SVI crApple korisnici brane brend kao da im život od toga zavisi. kao sajentolozi... a sve to proizilazi iz činjenice da su crApple proizvodi papreno skupi i nekako je potrebno opravdati novce utrošene na hipsterski proizvod. a što se ove teme tiče, kompanija koja patentira "slide to unlock" i "letter preview when typing on screen keyboard" apsolutno nema šta da traži na inovativnom tržištu uređaja... imam i ja jedan patent ali da nisam registrovao "swipe to clean", koriste da svi kada idu u wc pa cenim da bi debelo mogao da ga unovčim ;-)

KKKK

pre 11 godina

@NikolaS

Mi ovde raspravaljamo o nekakvim navodnim Apple patentima i pokusavamo da se setimo koju je to inovaciju Apple doneo svetu. Da, Nokia je imala dzepni internet tablet sa touch screen i tome slicno. To sto su bili suvise glupi i nisu se setili da unovce tu ideju, to je drugo pitanje. Poenta je da Apple ne donosi nista sustinski novo, a predstavlja se svojim vernicima kao strasno inovativna firma.

viktor

pre 11 godina

Apple se isto tako pobunio kada je samsung pustio u prodaju "Samsung Galaxy Tab 10.1 P7500. Navodeci da je to kopija iPada i time zavrsili na sudu gde je Apple pobedio i prodaja Samsung Galaxy Taba 10.1 je zabranjena u nemackoj i zatim je napravljen isti uredjaj sa zvucnicima na prednjoj strani i on je dozvoljen da se prodaje u nemackoj.Apple je mnogo ljubomoran kada neko proizvede uredjaje naprednije od njihovih. Ovo nije ni prvi ni zadnji put da ce Apple da tuzi Samsung zbog kako navode kopiranja njihovih uredjaja da bi stvorili neki svoj.

NikolaS

pre 11 godina

Mozete da pricate sta hocete, ali Apple je "izmislio" telefon za Samsung. Da ne bude zabune, imam iPhone i HTC sa Androidom, dok devojka koristi Samsung Galaxy (srednje-visa klasa). Onaj njen telefon je najveci krs. Ako uporedjujem telefone sa androidom, i HTC je neuporedivo bolji od Samsunga. A o kopiji da ne pricam, dovoljna je samo reklama Samsunga (Od sada Galaxy i u beloj boji:)). Tacno je da Apple nije prvi napravio telefon, ali ako ste malo realni, priznacete da je Apple napravio Smarthphone. Ko danas jos hoce da kupi telefon sa tastaturom? Niko! Tacno je da je bilo i mp3 plejera pre ipoda, ali ko je probao ipod, to je to. I dan danas su svetlosnu godinu ispred ostalih plejera. Ja posedujem svoj vec 6 godina, a baterija i dalje drzi 24 casa, i radi kao i prvog dana. Tablete necu mnogo ni da uporedjujem, tu je sve jasno. Prema tome, ne zelim da navijam ni za koga, ja sam potrosac koji samo zeli najbolje za svoj novac. Realno je da Apple ima odlicne proizvode i to niko ne moze da spori. Ne kazem da su jedini. Meni se licno svidjaju i HTCovi, ali Samsung nikada ne bih kupio. Moje pravo, moj novac.

uff

pre 11 godina

e to je kapitalizam. nemoj slucano nesto da se pojavi sto bi slucajno poboljsalo kvalitet zivota stanovnika Zemlje, kao ovaj zaista pametni telefon, nego cekajte ljudi Apple jos nije spreman za to, jos nije izbacio njegovog psa za trku pa ce malo da odlaze izbacivanje samsungovog. jadno!

cvijicm

pre 11 godina

(Man_in_black, 07. jun 2012 23:53) zamisli prodali najvise telefona od svih ostalih proizvodjaca a imaju koliko, 20-30 modela trenutno u prodaji... a Apple ima koliko modela? Samsung ima koliko modela tableta, 3-5... a Apple? Kada si vec google strucnjak onda google-uj koji je najprodavaniji smartphone i tablet pa se javi! I svidja mi se posebno sto svi imaju neke inside informations o tome ko sa kim posluje, sta ko od koga kupuje i koje i kakve ekrane je narucila koja firma... realno nemate pojma i 90% toga sto procitate na nekom forumu pa prodajete ovde kao da ih sami prodajete ispadne netacno! Ajde sto vi sami verujete u to nego sto mislite da i drugi veruju u te nebuloze!
Inace koristim Samsung Galaxy Note da ne bude da sam Apple fan/feak! :-)

Nenad

pre 11 godina

Nisam ljubitelj Sljamsunga ali mi je pun polni organ Aple-a i njihovih šugavih patenata. Ne patentiraju tehnologiju nego ideju. Kuj se prvi setio - koga je briga, BRE!

KKKK

pre 11 godina

@cvijicm

Covece, nemoj me zasmejavati:

Prvi portable mp3 player - "Audio Highway Listen Up", godina 1996
Prvi internet tablet - Nokia 770, godina 2005
Prvi laptop - "Dulmont Magnum", godina 1981
Prvi prenosni racunar - IBM 5100, godina 1975
Prvi smartphone - Ericsson R380 smartphone (touchscreen), Nokia 9210 Communicator (full keyboard), oba u godini 2000

Dakle sve to mnoooogo godina pre nego sto ih je Apple "izmislio". Ono sto je Apple doprineo je da stavi veliki ekran na internet tablet (tako da vise ne staje u dzep) i da oboji laptopove u belo.

Man_in_black

pre 11 godina

Dovoljno je reci da je Apple najveci kupac Samsung proizvoda a Samsung najveci dobavljac Apple-u... U iPhone-u je sav hardver od drugih proizvodjaca (citaj: 90% Samsung) tako da Iphone nikad nece biti bolji od Samsunga. Samsung sam pravi inovacije koje prvo stavlja u svoje proizvode, tako da dolazimo do zakljucka da je Apple ustvari druga ruka, najblaze receno. To tuzenje oko patenata je jednostavno politika da se ublazi uticaj Samsunga u Americi jer je napravio ogroman prodor u ostatku svijeta. Cinjenica je i da je Samsung prodao najvise mobilinih telefona od svih proizvodjaca u 2011. godini...
Ko misli da pisem gluposti neka malo progoogla o tim kompanijama i cinjenicama pa neka komentarise...
P.S. Neko rece da je novi Samsung cigla, prevelik... Info za tebe: Apple je vec narucio nove display-e koji su samo za nijansu manji od Samsungovih, iako je njihova politika bila da se ekran nece povecavati... Konkurencija je cudo!

sx

pre 11 godina

To sto ima istu kameru kao i ip4s nije razkog za tuzbu jer tu kameru proizvodi Sony i prodaje zainteresovanim kupcima. To je ujedno i trenutno najbolja kamera te velicine na trzistu.
Tuznba je verovatno zbog nekih softverskih resenja. Npr. google je prvi predstavio otkljucavanje ekrana prepoznavanjem lica, a onda je taj patent dodeljen Appleu par nedelja kasnije.
Apple je patentirao multitouch flag mehanizam za detekciju multitouch dogadjaja, a takav code se moze pronaci u bilo kojoj aplikaciji napisanoj od kada postoje racunari.
flag = false;
onTouch()
{
if (flag) doMultitouch();
else {flag =true; doSingletouch();}
}
Zamenite Single/Multi touch sa npr. zipOneFile ili zipMultipleFiles ili singlePlayer/multiPlayer, ...

Nadam se da Apple nece tuziti b92 zbog ovog pseudokoda.

qiza

pre 11 godina

Apple nije ni u top 50 po broju patenta. tako da sigurno nisu najveci inovatori kako fan boys misle. A i to sto su patentirali je: kruzic, kvadrat sa zaobljenim ivicama, pravugaonik sa zaobljenim ivicama, prst u levo, prst u desno, polukruzni pokret, polukruzni pokret u suptotnoj strani, ikonica, ikonica 9x9px, ikonoca zaobljenih ivica, ikonica 10x10px......... i jedan mali broj zaista pravih inovacija, opssss i to su uglavnom odkupili, a ne stvorili unutar kompanije.. tako da, epl plz f*** off.

dex

pre 11 godina

@iAnoniman Kakav senzor? Prosvetli nas. Sto se tice hardvera Apple je zasluzan samo za to kuciste gde je spakovan hardver koji su svojim znanjem i tehnologijom proizveli drugi.

EU

pre 11 godina

Nije daleko dan kada ce Apple budzet za pravne troskove biti veci od budzeta za istrazivanje i razvoj pa ce onda knocano postati prava patent proksi kompanija kako se i ponasaju. Umesto da na trzistu pokazu superiornost svojih proizvoda oni to rade u sudnici. Da li im to ponestaje ideja?

Milan

pre 11 godina

Ma daj molim te. Apple predstavi Siri, pa Samsung predstavi S-Voice. Ko je ovde inovator a ko kopira?

Tacno je: apple nije izumeo siri vec su kupili kompaniju. Ali zasto ihnsamsung nije ranije kupio? Zasto inovativni samsung nije predstavio nesto sto apple vec nema?

Realno gledano, ovo je smejarija sta samsung radi. Ceka iPhone pa onda gleda sta fali svojim telefonima.

alexizsvedske

pre 11 godina

Kupio sam SGS3 29og Maja. Imam Iphone na poslu.. Moj SGS3 je mnogo moderniji. Al sve u svemu je navika u pitanju. Ako ste navikli u IOS ili Android. Cinjenica je da mozes da napravis Androida tacno kako oces. Iphoneu je bitno da izgleda dobro. Ako Iphone 5 ne ispadne dobro dezignerski , bice mu ogroman pad u prodaju..Zasto? Pa ja sam sreo tako puno devojke i zene sto ga imaju a neznaju sta ce snjim..Cak nisu ukljuceni u internet, nego ga imaju zbog "lepote"..Vidicemo..
.

Dusan

pre 11 godina

Apple-u ostaju jedino tuzbe da makar uspori rast Android telefona. Nego i to ce proci i videcemo kako ce ubuduce prolaziti iPhone na trzistu!

Ocekujem da iPhone lagano slabi. iPad ce se drzati jos neko vreme ali kad tad i on ce lagano poceti da gubi trziste!

iAnoniman

pre 11 godina

Ne pricajte o stvarima u koje niste upuceni. Galaxy S3 ima isti senzor kao onaj koji je prisutan na kameri modela 4S, tako da tuze Samsung sa pravom. Kad smo vec kod inovacija, da nije bilo Applea ne bi ni imali sadasnje telefone vec tarabe sa qwerty tastaturama, takodje je krajnje ocigledno da S2 lici na iPhone i da je pokusaj kopije vrhunskog proizvoda... Glavna razlika u dizajnu je sto ima jevtinu plastiku i ruzno ispupcenje na pozadini

bigor

pre 11 godina

Ovo stvarno nema nikakvog smisla. Apple je patentirao nacin otkljucavanja telefona (pomeranjem slike po odredjenoj putanji), prepoznavanje brojeva telefona, emailova u ne strukturiranom podatku (recimo sms poruci) i auto complete. Sta to znaci da sutra ce neko patentirati pozivanje broja klikom na coveka iz liste ljudi. Jasno je meni da ako neko koristi tudj patent treba i da plati i da trazi dozvolu za to, ali ovo po meni nisu patenti.

nije bitno

pre 11 godina

Da ne davim, volim Apple, ali znao sam da ce ovo pre ili kasnije biti. Utronjali su se, i imaju zasto. Brate mili, zaboravite na njih i radite svoj posao.

Deki

pre 11 godina

po ovoj logici i ford bi trebao da tuzi opela sto opelov auto isto ima 4 tocka, ili bi boeing trebao da tuzi airbus sto njegov avion isto ima 2 krila...Na sta je spao Apple, ponizava toliko sebe iz zavisti i straha jer oseca da je prevazidjen. Nedostaje mu kreativnost, nove ideje i tempo da ih ostvari. Zive od stare slave i misle da ceo svet stoji u mestu. Ali na drugoj strani planete, ljudi rade 24 sata dnevno na inovacijama. Ne samo telefoni, pogledajte i smart TV od LG i Samsunga, ili njihove frizidere ili vesmasine...Svaka cast Koreji!

KKKK

pre 11 godina

Kakvi crni Apple patenti u oblasti mobilnih telefona kad je ta firma pocela da ih pravi tek pre par godina, i do sada su napravili tek par modela!!! Sta je to Apple izmislio? Pljosnati oblik? Cetrtasti ekran? Gaje neki imidz "inovativne firme" a niko ne moze da se seti nijedne stvari koje su stvarno oni prvi napravili.

Kad neko smrdi, ni parfem ne pomaže ...

pre 11 godina

Čudi me kako još nisu tužili onog A.G.Bela i njegove naslednike, da je Apple-u ukrao patent. Zna se da je Apple pravio mobilne mnogo pre nego što je Bel izmislio telefon.

cvijicm

pre 11 godina

(KKKK, 07. jun 2012 15:07) bas me zanima da li si cuo za mp3 player dok nije bilo iPod-a... za tablet do iPad-a ili mozda laptop do macbook-a... ili mozda prenosivog desktop racunara do iMac-a i naravno za smartphone (sa kojeg verovatno i pises komentar) do prvog iPhone-a!?
a ti (Kragujevcanin, 07. jun 2012 14:30) molim te prosvetli nas i reci nam od kada Telenor ima 4G tj od kada telefoni sa 4G mogu da rade na Telenoru?!
Inace koristim Samsung Galaxy Note da ne bude da sam Apple ili iPhone freak :-)

notimpndjd

pre 11 godina

Slazem se sa prethodnim komentarima. I dok svi govore da samsung kopira apple ja govorim suprotno. Kako moze da sgs2 bude kopija iphone-a 4? Posto je telefon bolji apple ga tuzi. Naravno da ce svaki noviji telefon da bude bolji od prethodnog. Kad je izasao iphone 4s imao je sve funkcije slicne sgs2. ima kameru od 8 mp. Jaci procesor i sve ostalo. Mislim da se iphone proslavio zbog americkih hipstera. Nasa omladina slepo kopirajuci taj stil kupuje iphone u kome nema niceg dobrog osim brojnih aplikacija. U njemu nema nista inovativno a ne razumem zasto je Stiv Jobs toliko postovan. Zbog miliona i miliona? p.s poslato sa galaxy s2.

Alex

pre 11 godina

Paraziti. Dokle više? Bavite se svojim poslom i pustite ostale da žive. Ali dokle god ima toliko ljudi sa manjkom samopuzdanja, a kome iPhone služi za povećanje istog, oni će biti tako moćni i osioni.

Kragujevcanin

pre 11 godina

Android je zakon. Putem Telenor pametne mreze odnosno 4G mreze razbija kako radi!!! A sad ocekyjem tonu munusa od nikad zadovoljnih ljudi!!!

++++

pre 11 godina

Nista novo apple hoce da kupi malo vremena, jer je ovaj aparat nadmasio njihov model, pa dok ne izadje njihov novi da malo guse konkurenciju.

iOne

pre 11 godina

Ajd' lepo zapitajte se kada bi neko koristio nesto sto ste vi smislisli/izmislisi, i od toga i vi zaradjujete, pa bre, vi biste se duzakali za najmanje banalnosti, a kamoli za nesto veliko. Sto Samsung ne smisli i ne patentira, jednostavno ne moze.

Sa druge strane, citam sta pisete, pa 99% vas nikada nije drzalo u ruci i koristilo bar jedan Apple-ov uredjaj. Da ste to doziveli, onda biste znali da je sve ostalo bar 2 klase iza. Moze da bude nasminkano, da bude sareno, ali to sto pruza Apple, nesto je sto niko od njih ostalih nema.

Sto se tice tableta, e tu je tek razlika katastrofalno. Samsung Galaxy tab izgleda kao igracka u odnosu na bilo koji iPad.

I da, mogu reci da je iPhone 4S nesto najbolje sto mozete naci na trzistu mobilnih telefona.

trla baba dlan

pre 11 godina

Kao sto sam procitao, u Nemackom "ComputerBild"-u clanak u kome kazu:
"Apple je inovativan kao i dosada"
Nisam ljubitelj Samsung-a ali preterali su svaku meru, jedva cekam da se pojavi Sony Ion, e to je all in one smart phone:-)

SGSIII

pre 11 godina

iPathetic!
pazario ga pre 5-6 dana i josh uvek sam pod utiscima...
multitasking perverzija... naviko sam se na velichinu za dva sata, a koristio sam sgs1 malo jache od 2 godine ;)
preporuka!

KROATA

pre 11 godina

Pozdrav iz Hrvatske,kupio sam nedavno pridošli samsung galaxy s advance,to je najjbolji mobitel uloženo dobiveno,aparat je nešto kao galaxy 2 u manjem i puno kvalitetnijem kucistu, 4 incha ekran je sasvim dovoljan i mislim da je to neakva gornja granica,tj da zaista ne treba veći ekran,jbt ja imam 173 i kad sam imao u ruci htc one x pojeo me kod žena,naime nitko negleda mene svi gledaju njega!!:)

Goran Matić - Split

pre 11 godina

Apple - nagrižena jabuka kompanija koja živi na račun stare slave i koja više nije u stanju da izbaci na tržište nešto ekstrarevolucionarno nego tužaka uokolo po svijetu i "podmeće klipove" drugim mobilnim proizvođačima (Samsungu pogotovo) ne bi li na taj način smanjili njihov tržišni udio na globalnom nivou. Kupite iPhone ako želite da taj telefon bude vaš vlasnik i da vam Apple "naređuje" preko App store-a, iTunes-a, iOvoga , iOnoga, iBlablabla..., što smijete,a što ne smijete na svom iPhoneu. Kupite bilo koji Android ako ne želite da telefon bude vaš vlasnik nego vi njemu! Inače ne pišem ovakve komentare i stvarno nemam ništa protiv iPhone korisnika (svatko bira OS koji njemu paše), ali ovi iz Applea su stvarno više pretjerali sa silnim tužbama za puste patente za koje još nisam čuo da je 100% potvrđeno da su stvarno isključivo njihovo vlasništvo. Bahata kompanija. Da sunce ne izlazi na istoku nego na zapadu mislim da bi prisvojili sebi i patent okretanja Zemlje i izmjenjivanja dana i noći pa bi morali zahvaljivat "svemogućem Apple-u" što je danas dan. I da ne pokušamo ništa slično napravit kod kuće inače će nas tužit. :DDD

paj

pre 11 godina

jaaaaaaaoooooo.ov iz appla se uplasili jer je samsung gs3 jedno 5 puta bolji od iphona.pa sad oce da zaustave njegovu prodaju jer ako krene da se prodaje svi ceckupiti tako dobar telefon a iphone ce biti smece!

paj

pre 11 godina

jaaaaaaaoooooo.ov iz appla se uplasili jer je samsung gs3 jedno 5 puta bolji od iphona.pa sad oce da zaustave njegovu prodaju jer ako krene da se prodaje svi ceckupiti tako dobar telefon a iphone ce biti smece!

Goran Matić - Split

pre 11 godina

Apple - nagrižena jabuka kompanija koja živi na račun stare slave i koja više nije u stanju da izbaci na tržište nešto ekstrarevolucionarno nego tužaka uokolo po svijetu i "podmeće klipove" drugim mobilnim proizvođačima (Samsungu pogotovo) ne bi li na taj način smanjili njihov tržišni udio na globalnom nivou. Kupite iPhone ako želite da taj telefon bude vaš vlasnik i da vam Apple "naređuje" preko App store-a, iTunes-a, iOvoga , iOnoga, iBlablabla..., što smijete,a što ne smijete na svom iPhoneu. Kupite bilo koji Android ako ne želite da telefon bude vaš vlasnik nego vi njemu! Inače ne pišem ovakve komentare i stvarno nemam ništa protiv iPhone korisnika (svatko bira OS koji njemu paše), ali ovi iz Applea su stvarno više pretjerali sa silnim tužbama za puste patente za koje još nisam čuo da je 100% potvrđeno da su stvarno isključivo njihovo vlasništvo. Bahata kompanija. Da sunce ne izlazi na istoku nego na zapadu mislim da bi prisvojili sebi i patent okretanja Zemlje i izmjenjivanja dana i noći pa bi morali zahvaljivat "svemogućem Apple-u" što je danas dan. I da ne pokušamo ništa slično napravit kod kuće inače će nas tužit. :DDD

KROATA

pre 11 godina

Pozdrav iz Hrvatske,kupio sam nedavno pridošli samsung galaxy s advance,to je najjbolji mobitel uloženo dobiveno,aparat je nešto kao galaxy 2 u manjem i puno kvalitetnijem kucistu, 4 incha ekran je sasvim dovoljan i mislim da je to neakva gornja granica,tj da zaista ne treba veći ekran,jbt ja imam 173 i kad sam imao u ruci htc one x pojeo me kod žena,naime nitko negleda mene svi gledaju njega!!:)

SGSIII

pre 11 godina

iPathetic!
pazario ga pre 5-6 dana i josh uvek sam pod utiscima...
multitasking perverzija... naviko sam se na velichinu za dva sata, a koristio sam sgs1 malo jache od 2 godine ;)
preporuka!

++++

pre 11 godina

Nista novo apple hoce da kupi malo vremena, jer je ovaj aparat nadmasio njihov model, pa dok ne izadje njihov novi da malo guse konkurenciju.

KKKK

pre 11 godina

Kakvi crni Apple patenti u oblasti mobilnih telefona kad je ta firma pocela da ih pravi tek pre par godina, i do sada su napravili tek par modela!!! Sta je to Apple izmislio? Pljosnati oblik? Cetrtasti ekran? Gaje neki imidz "inovativne firme" a niko ne moze da se seti nijedne stvari koje su stvarno oni prvi napravili.

Kragujevcanin

pre 11 godina

Android je zakon. Putem Telenor pametne mreze odnosno 4G mreze razbija kako radi!!! A sad ocekyjem tonu munusa od nikad zadovoljnih ljudi!!!

Kad neko smrdi, ni parfem ne pomaže ...

pre 11 godina

Čudi me kako još nisu tužili onog A.G.Bela i njegove naslednike, da je Apple-u ukrao patent. Zna se da je Apple pravio mobilne mnogo pre nego što je Bel izmislio telefon.

notimpndjd

pre 11 godina

Slazem se sa prethodnim komentarima. I dok svi govore da samsung kopira apple ja govorim suprotno. Kako moze da sgs2 bude kopija iphone-a 4? Posto je telefon bolji apple ga tuzi. Naravno da ce svaki noviji telefon da bude bolji od prethodnog. Kad je izasao iphone 4s imao je sve funkcije slicne sgs2. ima kameru od 8 mp. Jaci procesor i sve ostalo. Mislim da se iphone proslavio zbog americkih hipstera. Nasa omladina slepo kopirajuci taj stil kupuje iphone u kome nema niceg dobrog osim brojnih aplikacija. U njemu nema nista inovativno a ne razumem zasto je Stiv Jobs toliko postovan. Zbog miliona i miliona? p.s poslato sa galaxy s2.

Alex

pre 11 godina

Paraziti. Dokle više? Bavite se svojim poslom i pustite ostale da žive. Ali dokle god ima toliko ljudi sa manjkom samopuzdanja, a kome iPhone služi za povećanje istog, oni će biti tako moćni i osioni.

Deki

pre 11 godina

po ovoj logici i ford bi trebao da tuzi opela sto opelov auto isto ima 4 tocka, ili bi boeing trebao da tuzi airbus sto njegov avion isto ima 2 krila...Na sta je spao Apple, ponizava toliko sebe iz zavisti i straha jer oseca da je prevazidjen. Nedostaje mu kreativnost, nove ideje i tempo da ih ostvari. Zive od stare slave i misle da ceo svet stoji u mestu. Ali na drugoj strani planete, ljudi rade 24 sata dnevno na inovacijama. Ne samo telefoni, pogledajte i smart TV od LG i Samsunga, ili njihove frizidere ili vesmasine...Svaka cast Koreji!

nije bitno

pre 11 godina

Da ne davim, volim Apple, ali znao sam da ce ovo pre ili kasnije biti. Utronjali su se, i imaju zasto. Brate mili, zaboravite na njih i radite svoj posao.

trla baba dlan

pre 11 godina

Kao sto sam procitao, u Nemackom "ComputerBild"-u clanak u kome kazu:
"Apple je inovativan kao i dosada"
Nisam ljubitelj Samsung-a ali preterali su svaku meru, jedva cekam da se pojavi Sony Ion, e to je all in one smart phone:-)

alexizsvedske

pre 11 godina

Kupio sam SGS3 29og Maja. Imam Iphone na poslu.. Moj SGS3 je mnogo moderniji. Al sve u svemu je navika u pitanju. Ako ste navikli u IOS ili Android. Cinjenica je da mozes da napravis Androida tacno kako oces. Iphoneu je bitno da izgleda dobro. Ako Iphone 5 ne ispadne dobro dezignerski , bice mu ogroman pad u prodaju..Zasto? Pa ja sam sreo tako puno devojke i zene sto ga imaju a neznaju sta ce snjim..Cak nisu ukljuceni u internet, nego ga imaju zbog "lepote"..Vidicemo..
.

bigor

pre 11 godina

Ovo stvarno nema nikakvog smisla. Apple je patentirao nacin otkljucavanja telefona (pomeranjem slike po odredjenoj putanji), prepoznavanje brojeva telefona, emailova u ne strukturiranom podatku (recimo sms poruci) i auto complete. Sta to znaci da sutra ce neko patentirati pozivanje broja klikom na coveka iz liste ljudi. Jasno je meni da ako neko koristi tudj patent treba i da plati i da trazi dozvolu za to, ali ovo po meni nisu patenti.

Dusan

pre 11 godina

Apple-u ostaju jedino tuzbe da makar uspori rast Android telefona. Nego i to ce proci i videcemo kako ce ubuduce prolaziti iPhone na trzistu!

Ocekujem da iPhone lagano slabi. iPad ce se drzati jos neko vreme ali kad tad i on ce lagano poceti da gubi trziste!

KKKK

pre 11 godina

@cvijicm

Covece, nemoj me zasmejavati:

Prvi portable mp3 player - "Audio Highway Listen Up", godina 1996
Prvi internet tablet - Nokia 770, godina 2005
Prvi laptop - "Dulmont Magnum", godina 1981
Prvi prenosni racunar - IBM 5100, godina 1975
Prvi smartphone - Ericsson R380 smartphone (touchscreen), Nokia 9210 Communicator (full keyboard), oba u godini 2000

Dakle sve to mnoooogo godina pre nego sto ih je Apple "izmislio". Ono sto je Apple doprineo je da stavi veliki ekran na internet tablet (tako da vise ne staje u dzep) i da oboji laptopove u belo.

iOne

pre 11 godina

Ajd' lepo zapitajte se kada bi neko koristio nesto sto ste vi smislisli/izmislisi, i od toga i vi zaradjujete, pa bre, vi biste se duzakali za najmanje banalnosti, a kamoli za nesto veliko. Sto Samsung ne smisli i ne patentira, jednostavno ne moze.

Sa druge strane, citam sta pisete, pa 99% vas nikada nije drzalo u ruci i koristilo bar jedan Apple-ov uredjaj. Da ste to doziveli, onda biste znali da je sve ostalo bar 2 klase iza. Moze da bude nasminkano, da bude sareno, ali to sto pruza Apple, nesto je sto niko od njih ostalih nema.

Sto se tice tableta, e tu je tek razlika katastrofalno. Samsung Galaxy tab izgleda kao igracka u odnosu na bilo koji iPad.

I da, mogu reci da je iPhone 4S nesto najbolje sto mozete naci na trzistu mobilnih telefona.

uff

pre 11 godina

e to je kapitalizam. nemoj slucano nesto da se pojavi sto bi slucajno poboljsalo kvalitet zivota stanovnika Zemlje, kao ovaj zaista pametni telefon, nego cekajte ljudi Apple jos nije spreman za to, jos nije izbacio njegovog psa za trku pa ce malo da odlaze izbacivanje samsungovog. jadno!

iAnoniman

pre 11 godina

Ne pricajte o stvarima u koje niste upuceni. Galaxy S3 ima isti senzor kao onaj koji je prisutan na kameri modela 4S, tako da tuze Samsung sa pravom. Kad smo vec kod inovacija, da nije bilo Applea ne bi ni imali sadasnje telefone vec tarabe sa qwerty tastaturama, takodje je krajnje ocigledno da S2 lici na iPhone i da je pokusaj kopije vrhunskog proizvoda... Glavna razlika u dizajnu je sto ima jevtinu plastiku i ruzno ispupcenje na pozadini

Man_in_black

pre 11 godina

Dovoljno je reci da je Apple najveci kupac Samsung proizvoda a Samsung najveci dobavljac Apple-u... U iPhone-u je sav hardver od drugih proizvodjaca (citaj: 90% Samsung) tako da Iphone nikad nece biti bolji od Samsunga. Samsung sam pravi inovacije koje prvo stavlja u svoje proizvode, tako da dolazimo do zakljucka da je Apple ustvari druga ruka, najblaze receno. To tuzenje oko patenata je jednostavno politika da se ublazi uticaj Samsunga u Americi jer je napravio ogroman prodor u ostatku svijeta. Cinjenica je i da je Samsung prodao najvise mobilinih telefona od svih proizvodjaca u 2011. godini...
Ko misli da pisem gluposti neka malo progoogla o tim kompanijama i cinjenicama pa neka komentarise...
P.S. Neko rece da je novi Samsung cigla, prevelik... Info za tebe: Apple je vec narucio nove display-e koji su samo za nijansu manji od Samsungovih, iako je njihova politika bila da se ekran nece povecavati... Konkurencija je cudo!

qiza

pre 11 godina

Apple nije ni u top 50 po broju patenta. tako da sigurno nisu najveci inovatori kako fan boys misle. A i to sto su patentirali je: kruzic, kvadrat sa zaobljenim ivicama, pravugaonik sa zaobljenim ivicama, prst u levo, prst u desno, polukruzni pokret, polukruzni pokret u suptotnoj strani, ikonica, ikonica 9x9px, ikonoca zaobljenih ivica, ikonica 10x10px......... i jedan mali broj zaista pravih inovacija, opssss i to su uglavnom odkupili, a ne stvorili unutar kompanije.. tako da, epl plz f*** off.

Nenad

pre 11 godina

Nisam ljubitelj Sljamsunga ali mi je pun polni organ Aple-a i njihovih šugavih patenata. Ne patentiraju tehnologiju nego ideju. Kuj se prvi setio - koga je briga, BRE!

KKKK

pre 11 godina

@NikolaS

Mi ovde raspravaljamo o nekakvim navodnim Apple patentima i pokusavamo da se setimo koju je to inovaciju Apple doneo svetu. Da, Nokia je imala dzepni internet tablet sa touch screen i tome slicno. To sto su bili suvise glupi i nisu se setili da unovce tu ideju, to je drugo pitanje. Poenta je da Apple ne donosi nista sustinski novo, a predstavlja se svojim vernicima kao strasno inovativna firma.

sx

pre 11 godina

To sto ima istu kameru kao i ip4s nije razkog za tuzbu jer tu kameru proizvodi Sony i prodaje zainteresovanim kupcima. To je ujedno i trenutno najbolja kamera te velicine na trzistu.
Tuznba je verovatno zbog nekih softverskih resenja. Npr. google je prvi predstavio otkljucavanje ekrana prepoznavanjem lica, a onda je taj patent dodeljen Appleu par nedelja kasnije.
Apple je patentirao multitouch flag mehanizam za detekciju multitouch dogadjaja, a takav code se moze pronaci u bilo kojoj aplikaciji napisanoj od kada postoje racunari.
flag = false;
onTouch()
{
if (flag) doMultitouch();
else {flag =true; doSingletouch();}
}
Zamenite Single/Multi touch sa npr. zipOneFile ili zipMultipleFiles ili singlePlayer/multiPlayer, ...

Nadam se da Apple nece tuziti b92 zbog ovog pseudokoda.

viktor

pre 11 godina

Apple se isto tako pobunio kada je samsung pustio u prodaju "Samsung Galaxy Tab 10.1 P7500. Navodeci da je to kopija iPada i time zavrsili na sudu gde je Apple pobedio i prodaja Samsung Galaxy Taba 10.1 je zabranjena u nemackoj i zatim je napravljen isti uredjaj sa zvucnicima na prednjoj strani i on je dozvoljen da se prodaje u nemackoj.Apple je mnogo ljubomoran kada neko proizvede uredjaje naprednije od njihovih. Ovo nije ni prvi ni zadnji put da ce Apple da tuzi Samsung zbog kako navode kopiranja njihovih uredjaja da bi stvorili neki svoj.

Anonymous

pre 11 godina

ono što mene čudi jeste činjenica da SVI crApple korisnici brane brend kao da im život od toga zavisi. kao sajentolozi... a sve to proizilazi iz činjenice da su crApple proizvodi papreno skupi i nekako je potrebno opravdati novce utrošene na hipsterski proizvod. a što se ove teme tiče, kompanija koja patentira "slide to unlock" i "letter preview when typing on screen keyboard" apsolutno nema šta da traži na inovativnom tržištu uređaja... imam i ja jedan patent ali da nisam registrovao "swipe to clean", koriste da svi kada idu u wc pa cenim da bi debelo mogao da ga unovčim ;-)

dex

pre 11 godina

@iAnoniman Kakav senzor? Prosvetli nas. Sto se tice hardvera Apple je zasluzan samo za to kuciste gde je spakovan hardver koji su svojim znanjem i tehnologijom proizveli drugi.

NikolaS

pre 11 godina

Mozete da pricate sta hocete, ali Apple je "izmislio" telefon za Samsung. Da ne bude zabune, imam iPhone i HTC sa Androidom, dok devojka koristi Samsung Galaxy (srednje-visa klasa). Onaj njen telefon je najveci krs. Ako uporedjujem telefone sa androidom, i HTC je neuporedivo bolji od Samsunga. A o kopiji da ne pricam, dovoljna je samo reklama Samsunga (Od sada Galaxy i u beloj boji:)). Tacno je da Apple nije prvi napravio telefon, ali ako ste malo realni, priznacete da je Apple napravio Smarthphone. Ko danas jos hoce da kupi telefon sa tastaturom? Niko! Tacno je da je bilo i mp3 plejera pre ipoda, ali ko je probao ipod, to je to. I dan danas su svetlosnu godinu ispred ostalih plejera. Ja posedujem svoj vec 6 godina, a baterija i dalje drzi 24 casa, i radi kao i prvog dana. Tablete necu mnogo ni da uporedjujem, tu je sve jasno. Prema tome, ne zelim da navijam ni za koga, ja sam potrosac koji samo zeli najbolje za svoj novac. Realno je da Apple ima odlicne proizvode i to niko ne moze da spori. Ne kazem da su jedini. Meni se licno svidjaju i HTCovi, ali Samsung nikada ne bih kupio. Moje pravo, moj novac.

Milan

pre 11 godina

Ma daj molim te. Apple predstavi Siri, pa Samsung predstavi S-Voice. Ko je ovde inovator a ko kopira?

Tacno je: apple nije izumeo siri vec su kupili kompaniju. Ali zasto ihnsamsung nije ranije kupio? Zasto inovativni samsung nije predstavio nesto sto apple vec nema?

Realno gledano, ovo je smejarija sta samsung radi. Ceka iPhone pa onda gleda sta fali svojim telefonima.

EU

pre 11 godina

Nije daleko dan kada ce Apple budzet za pravne troskove biti veci od budzeta za istrazivanje i razvoj pa ce onda knocano postati prava patent proksi kompanija kako se i ponasaju. Umesto da na trzistu pokazu superiornost svojih proizvoda oni to rade u sudnici. Da li im to ponestaje ideja?

cvijicm

pre 11 godina

(Man_in_black, 07. jun 2012 23:53) zamisli prodali najvise telefona od svih ostalih proizvodjaca a imaju koliko, 20-30 modela trenutno u prodaji... a Apple ima koliko modela? Samsung ima koliko modela tableta, 3-5... a Apple? Kada si vec google strucnjak onda google-uj koji je najprodavaniji smartphone i tablet pa se javi! I svidja mi se posebno sto svi imaju neke inside informations o tome ko sa kim posluje, sta ko od koga kupuje i koje i kakve ekrane je narucila koja firma... realno nemate pojma i 90% toga sto procitate na nekom forumu pa prodajete ovde kao da ih sami prodajete ispadne netacno! Ajde sto vi sami verujete u to nego sto mislite da i drugi veruju u te nebuloze!
Inace koristim Samsung Galaxy Note da ne bude da sam Apple fan/feak! :-)

cvijicm

pre 11 godina

(KKKK, 07. jun 2012 15:07) bas me zanima da li si cuo za mp3 player dok nije bilo iPod-a... za tablet do iPad-a ili mozda laptop do macbook-a... ili mozda prenosivog desktop racunara do iMac-a i naravno za smartphone (sa kojeg verovatno i pises komentar) do prvog iPhone-a!?
a ti (Kragujevcanin, 07. jun 2012 14:30) molim te prosvetli nas i reci nam od kada Telenor ima 4G tj od kada telefoni sa 4G mogu da rade na Telenoru?!
Inace koristim Samsung Galaxy Note da ne bude da sam Apple ili iPhone freak :-)

Mirko

pre 11 godina

Sa Amerikom i americkim zakonom je opasno se poigrati. Lose ce se zavrditi po Samdung. U USA ce sigurno prestati prodaja. Uz to, Samsung ce toliko debelih milijardi dolara da plati, da mu nece padti napamet na kradju patenta od Apple. Appleu ne treba taj novac, poklonice ga Americi, i to ce jos vise survati Samsung.

iOne

pre 11 godina

Ajd' lepo zapitajte se kada bi neko koristio nesto sto ste vi smislisli/izmislisi, i od toga i vi zaradjujete, pa bre, vi biste se duzakali za najmanje banalnosti, a kamoli za nesto veliko. Sto Samsung ne smisli i ne patentira, jednostavno ne moze.

Sa druge strane, citam sta pisete, pa 99% vas nikada nije drzalo u ruci i koristilo bar jedan Apple-ov uredjaj. Da ste to doziveli, onda biste znali da je sve ostalo bar 2 klase iza. Moze da bude nasminkano, da bude sareno, ali to sto pruza Apple, nesto je sto niko od njih ostalih nema.

Sto se tice tableta, e tu je tek razlika katastrofalno. Samsung Galaxy tab izgleda kao igracka u odnosu na bilo koji iPad.

I da, mogu reci da je iPhone 4S nesto najbolje sto mozete naci na trzistu mobilnih telefona.

iAnoniman

pre 11 godina

Ne pricajte o stvarima u koje niste upuceni. Galaxy S3 ima isti senzor kao onaj koji je prisutan na kameri modela 4S, tako da tuze Samsung sa pravom. Kad smo vec kod inovacija, da nije bilo Applea ne bi ni imali sadasnje telefone vec tarabe sa qwerty tastaturama, takodje je krajnje ocigledno da S2 lici na iPhone i da je pokusaj kopije vrhunskog proizvoda... Glavna razlika u dizajnu je sto ima jevtinu plastiku i ruzno ispupcenje na pozadini

paj

pre 11 godina

jaaaaaaaoooooo.ov iz appla se uplasili jer je samsung gs3 jedno 5 puta bolji od iphona.pa sad oce da zaustave njegovu prodaju jer ako krene da se prodaje svi ceckupiti tako dobar telefon a iphone ce biti smece!

NikolaS

pre 11 godina

Mozete da pricate sta hocete, ali Apple je "izmislio" telefon za Samsung. Da ne bude zabune, imam iPhone i HTC sa Androidom, dok devojka koristi Samsung Galaxy (srednje-visa klasa). Onaj njen telefon je najveci krs. Ako uporedjujem telefone sa androidom, i HTC je neuporedivo bolji od Samsunga. A o kopiji da ne pricam, dovoljna je samo reklama Samsunga (Od sada Galaxy i u beloj boji:)). Tacno je da Apple nije prvi napravio telefon, ali ako ste malo realni, priznacete da je Apple napravio Smarthphone. Ko danas jos hoce da kupi telefon sa tastaturom? Niko! Tacno je da je bilo i mp3 plejera pre ipoda, ali ko je probao ipod, to je to. I dan danas su svetlosnu godinu ispred ostalih plejera. Ja posedujem svoj vec 6 godina, a baterija i dalje drzi 24 casa, i radi kao i prvog dana. Tablete necu mnogo ni da uporedjujem, tu je sve jasno. Prema tome, ne zelim da navijam ni za koga, ja sam potrosac koji samo zeli najbolje za svoj novac. Realno je da Apple ima odlicne proizvode i to niko ne moze da spori. Ne kazem da su jedini. Meni se licno svidjaju i HTCovi, ali Samsung nikada ne bih kupio. Moje pravo, moj novac.

Kragujevcanin

pre 11 godina

Android je zakon. Putem Telenor pametne mreze odnosno 4G mreze razbija kako radi!!! A sad ocekyjem tonu munusa od nikad zadovoljnih ljudi!!!

Goran Matić - Split

pre 11 godina

Apple - nagrižena jabuka kompanija koja živi na račun stare slave i koja više nije u stanju da izbaci na tržište nešto ekstrarevolucionarno nego tužaka uokolo po svijetu i "podmeće klipove" drugim mobilnim proizvođačima (Samsungu pogotovo) ne bi li na taj način smanjili njihov tržišni udio na globalnom nivou. Kupite iPhone ako želite da taj telefon bude vaš vlasnik i da vam Apple "naređuje" preko App store-a, iTunes-a, iOvoga , iOnoga, iBlablabla..., što smijete,a što ne smijete na svom iPhoneu. Kupite bilo koji Android ako ne želite da telefon bude vaš vlasnik nego vi njemu! Inače ne pišem ovakve komentare i stvarno nemam ništa protiv iPhone korisnika (svatko bira OS koji njemu paše), ali ovi iz Applea su stvarno više pretjerali sa silnim tužbama za puste patente za koje još nisam čuo da je 100% potvrđeno da su stvarno isključivo njihovo vlasništvo. Bahata kompanija. Da sunce ne izlazi na istoku nego na zapadu mislim da bi prisvojili sebi i patent okretanja Zemlje i izmjenjivanja dana i noći pa bi morali zahvaljivat "svemogućem Apple-u" što je danas dan. I da ne pokušamo ništa slično napravit kod kuće inače će nas tužit. :DDD

Milan

pre 11 godina

Ma daj molim te. Apple predstavi Siri, pa Samsung predstavi S-Voice. Ko je ovde inovator a ko kopira?

Tacno je: apple nije izumeo siri vec su kupili kompaniju. Ali zasto ihnsamsung nije ranije kupio? Zasto inovativni samsung nije predstavio nesto sto apple vec nema?

Realno gledano, ovo je smejarija sta samsung radi. Ceka iPhone pa onda gleda sta fali svojim telefonima.

KKKK

pre 11 godina

Kakvi crni Apple patenti u oblasti mobilnih telefona kad je ta firma pocela da ih pravi tek pre par godina, i do sada su napravili tek par modela!!! Sta je to Apple izmislio? Pljosnati oblik? Cetrtasti ekran? Gaje neki imidz "inovativne firme" a niko ne moze da se seti nijedne stvari koje su stvarno oni prvi napravili.

Dusan

pre 11 godina

Apple-u ostaju jedino tuzbe da makar uspori rast Android telefona. Nego i to ce proci i videcemo kako ce ubuduce prolaziti iPhone na trzistu!

Ocekujem da iPhone lagano slabi. iPad ce se drzati jos neko vreme ali kad tad i on ce lagano poceti da gubi trziste!

Man_in_black

pre 11 godina

Dovoljno je reci da je Apple najveci kupac Samsung proizvoda a Samsung najveci dobavljac Apple-u... U iPhone-u je sav hardver od drugih proizvodjaca (citaj: 90% Samsung) tako da Iphone nikad nece biti bolji od Samsunga. Samsung sam pravi inovacije koje prvo stavlja u svoje proizvode, tako da dolazimo do zakljucka da je Apple ustvari druga ruka, najblaze receno. To tuzenje oko patenata je jednostavno politika da se ublazi uticaj Samsunga u Americi jer je napravio ogroman prodor u ostatku svijeta. Cinjenica je i da je Samsung prodao najvise mobilinih telefona od svih proizvodjaca u 2011. godini...
Ko misli da pisem gluposti neka malo progoogla o tim kompanijama i cinjenicama pa neka komentarise...
P.S. Neko rece da je novi Samsung cigla, prevelik... Info za tebe: Apple je vec narucio nove display-e koji su samo za nijansu manji od Samsungovih, iako je njihova politika bila da se ekran nece povecavati... Konkurencija je cudo!

cvijicm

pre 11 godina

(Man_in_black, 07. jun 2012 23:53) zamisli prodali najvise telefona od svih ostalih proizvodjaca a imaju koliko, 20-30 modela trenutno u prodaji... a Apple ima koliko modela? Samsung ima koliko modela tableta, 3-5... a Apple? Kada si vec google strucnjak onda google-uj koji je najprodavaniji smartphone i tablet pa se javi! I svidja mi se posebno sto svi imaju neke inside informations o tome ko sa kim posluje, sta ko od koga kupuje i koje i kakve ekrane je narucila koja firma... realno nemate pojma i 90% toga sto procitate na nekom forumu pa prodajete ovde kao da ih sami prodajete ispadne netacno! Ajde sto vi sami verujete u to nego sto mislite da i drugi veruju u te nebuloze!
Inace koristim Samsung Galaxy Note da ne bude da sam Apple fan/feak! :-)

KROATA

pre 11 godina

Pozdrav iz Hrvatske,kupio sam nedavno pridošli samsung galaxy s advance,to je najjbolji mobitel uloženo dobiveno,aparat je nešto kao galaxy 2 u manjem i puno kvalitetnijem kucistu, 4 incha ekran je sasvim dovoljan i mislim da je to neakva gornja granica,tj da zaista ne treba veći ekran,jbt ja imam 173 i kad sam imao u ruci htc one x pojeo me kod žena,naime nitko negleda mene svi gledaju njega!!:)

Alex

pre 11 godina

Paraziti. Dokle više? Bavite se svojim poslom i pustite ostale da žive. Ali dokle god ima toliko ljudi sa manjkom samopuzdanja, a kome iPhone služi za povećanje istog, oni će biti tako moćni i osioni.

notimpndjd

pre 11 godina

Slazem se sa prethodnim komentarima. I dok svi govore da samsung kopira apple ja govorim suprotno. Kako moze da sgs2 bude kopija iphone-a 4? Posto je telefon bolji apple ga tuzi. Naravno da ce svaki noviji telefon da bude bolji od prethodnog. Kad je izasao iphone 4s imao je sve funkcije slicne sgs2. ima kameru od 8 mp. Jaci procesor i sve ostalo. Mislim da se iphone proslavio zbog americkih hipstera. Nasa omladina slepo kopirajuci taj stil kupuje iphone u kome nema niceg dobrog osim brojnih aplikacija. U njemu nema nista inovativno a ne razumem zasto je Stiv Jobs toliko postovan. Zbog miliona i miliona? p.s poslato sa galaxy s2.

alexizsvedske

pre 11 godina

Kupio sam SGS3 29og Maja. Imam Iphone na poslu.. Moj SGS3 je mnogo moderniji. Al sve u svemu je navika u pitanju. Ako ste navikli u IOS ili Android. Cinjenica je da mozes da napravis Androida tacno kako oces. Iphoneu je bitno da izgleda dobro. Ako Iphone 5 ne ispadne dobro dezignerski , bice mu ogroman pad u prodaju..Zasto? Pa ja sam sreo tako puno devojke i zene sto ga imaju a neznaju sta ce snjim..Cak nisu ukljuceni u internet, nego ga imaju zbog "lepote"..Vidicemo..
.

SGSIII

pre 11 godina

iPathetic!
pazario ga pre 5-6 dana i josh uvek sam pod utiscima...
multitasking perverzija... naviko sam se na velichinu za dva sata, a koristio sam sgs1 malo jache od 2 godine ;)
preporuka!

Kad neko smrdi, ni parfem ne pomaže ...

pre 11 godina

Čudi me kako još nisu tužili onog A.G.Bela i njegove naslednike, da je Apple-u ukrao patent. Zna se da je Apple pravio mobilne mnogo pre nego što je Bel izmislio telefon.

Deki

pre 11 godina

po ovoj logici i ford bi trebao da tuzi opela sto opelov auto isto ima 4 tocka, ili bi boeing trebao da tuzi airbus sto njegov avion isto ima 2 krila...Na sta je spao Apple, ponizava toliko sebe iz zavisti i straha jer oseca da je prevazidjen. Nedostaje mu kreativnost, nove ideje i tempo da ih ostvari. Zive od stare slave i misle da ceo svet stoji u mestu. Ali na drugoj strani planete, ljudi rade 24 sata dnevno na inovacijama. Ne samo telefoni, pogledajte i smart TV od LG i Samsunga, ili njihove frizidere ili vesmasine...Svaka cast Koreji!

nije bitno

pre 11 godina

Da ne davim, volim Apple, ali znao sam da ce ovo pre ili kasnije biti. Utronjali su se, i imaju zasto. Brate mili, zaboravite na njih i radite svoj posao.

bigor

pre 11 godina

Ovo stvarno nema nikakvog smisla. Apple je patentirao nacin otkljucavanja telefona (pomeranjem slike po odredjenoj putanji), prepoznavanje brojeva telefona, emailova u ne strukturiranom podatku (recimo sms poruci) i auto complete. Sta to znaci da sutra ce neko patentirati pozivanje broja klikom na coveka iz liste ljudi. Jasno je meni da ako neko koristi tudj patent treba i da plati i da trazi dozvolu za to, ali ovo po meni nisu patenti.

qiza

pre 11 godina

Apple nije ni u top 50 po broju patenta. tako da sigurno nisu najveci inovatori kako fan boys misle. A i to sto su patentirali je: kruzic, kvadrat sa zaobljenim ivicama, pravugaonik sa zaobljenim ivicama, prst u levo, prst u desno, polukruzni pokret, polukruzni pokret u suptotnoj strani, ikonica, ikonica 9x9px, ikonoca zaobljenih ivica, ikonica 10x10px......... i jedan mali broj zaista pravih inovacija, opssss i to su uglavnom odkupili, a ne stvorili unutar kompanije.. tako da, epl plz f*** off.

trla baba dlan

pre 11 godina

Kao sto sam procitao, u Nemackom "ComputerBild"-u clanak u kome kazu:
"Apple je inovativan kao i dosada"
Nisam ljubitelj Samsung-a ali preterali su svaku meru, jedva cekam da se pojavi Sony Ion, e to je all in one smart phone:-)

cvijicm

pre 11 godina

(KKKK, 07. jun 2012 15:07) bas me zanima da li si cuo za mp3 player dok nije bilo iPod-a... za tablet do iPad-a ili mozda laptop do macbook-a... ili mozda prenosivog desktop racunara do iMac-a i naravno za smartphone (sa kojeg verovatno i pises komentar) do prvog iPhone-a!?
a ti (Kragujevcanin, 07. jun 2012 14:30) molim te prosvetli nas i reci nam od kada Telenor ima 4G tj od kada telefoni sa 4G mogu da rade na Telenoru?!
Inace koristim Samsung Galaxy Note da ne bude da sam Apple ili iPhone freak :-)

KKKK

pre 11 godina

@NikolaS

Mi ovde raspravaljamo o nekakvim navodnim Apple patentima i pokusavamo da se setimo koju je to inovaciju Apple doneo svetu. Da, Nokia je imala dzepni internet tablet sa touch screen i tome slicno. To sto su bili suvise glupi i nisu se setili da unovce tu ideju, to je drugo pitanje. Poenta je da Apple ne donosi nista sustinski novo, a predstavlja se svojim vernicima kao strasno inovativna firma.

Mirko

pre 11 godina

Sa Amerikom i americkim zakonom je opasno se poigrati. Lose ce se zavrditi po Samdung. U USA ce sigurno prestati prodaja. Uz to, Samsung ce toliko debelih milijardi dolara da plati, da mu nece padti napamet na kradju patenta od Apple. Appleu ne treba taj novac, poklonice ga Americi, i to ce jos vise survati Samsung.

++++

pre 11 godina

Nista novo apple hoce da kupi malo vremena, jer je ovaj aparat nadmasio njihov model, pa dok ne izadje njihov novi da malo guse konkurenciju.

EU

pre 11 godina

Nije daleko dan kada ce Apple budzet za pravne troskove biti veci od budzeta za istrazivanje i razvoj pa ce onda knocano postati prava patent proksi kompanija kako se i ponasaju. Umesto da na trzistu pokazu superiornost svojih proizvoda oni to rade u sudnici. Da li im to ponestaje ideja?

dex

pre 11 godina

@iAnoniman Kakav senzor? Prosvetli nas. Sto se tice hardvera Apple je zasluzan samo za to kuciste gde je spakovan hardver koji su svojim znanjem i tehnologijom proizveli drugi.

sx

pre 11 godina

To sto ima istu kameru kao i ip4s nije razkog za tuzbu jer tu kameru proizvodi Sony i prodaje zainteresovanim kupcima. To je ujedno i trenutno najbolja kamera te velicine na trzistu.
Tuznba je verovatno zbog nekih softverskih resenja. Npr. google je prvi predstavio otkljucavanje ekrana prepoznavanjem lica, a onda je taj patent dodeljen Appleu par nedelja kasnije.
Apple je patentirao multitouch flag mehanizam za detekciju multitouch dogadjaja, a takav code se moze pronaci u bilo kojoj aplikaciji napisanoj od kada postoje racunari.
flag = false;
onTouch()
{
if (flag) doMultitouch();
else {flag =true; doSingletouch();}
}
Zamenite Single/Multi touch sa npr. zipOneFile ili zipMultipleFiles ili singlePlayer/multiPlayer, ...

Nadam se da Apple nece tuziti b92 zbog ovog pseudokoda.

KKKK

pre 11 godina

@cvijicm

Covece, nemoj me zasmejavati:

Prvi portable mp3 player - "Audio Highway Listen Up", godina 1996
Prvi internet tablet - Nokia 770, godina 2005
Prvi laptop - "Dulmont Magnum", godina 1981
Prvi prenosni racunar - IBM 5100, godina 1975
Prvi smartphone - Ericsson R380 smartphone (touchscreen), Nokia 9210 Communicator (full keyboard), oba u godini 2000

Dakle sve to mnoooogo godina pre nego sto ih je Apple "izmislio". Ono sto je Apple doprineo je da stavi veliki ekran na internet tablet (tako da vise ne staje u dzep) i da oboji laptopove u belo.

Nenad

pre 11 godina

Nisam ljubitelj Sljamsunga ali mi je pun polni organ Aple-a i njihovih šugavih patenata. Ne patentiraju tehnologiju nego ideju. Kuj se prvi setio - koga je briga, BRE!

uff

pre 11 godina

e to je kapitalizam. nemoj slucano nesto da se pojavi sto bi slucajno poboljsalo kvalitet zivota stanovnika Zemlje, kao ovaj zaista pametni telefon, nego cekajte ljudi Apple jos nije spreman za to, jos nije izbacio njegovog psa za trku pa ce malo da odlaze izbacivanje samsungovog. jadno!

viktor

pre 11 godina

Apple se isto tako pobunio kada je samsung pustio u prodaju "Samsung Galaxy Tab 10.1 P7500. Navodeci da je to kopija iPada i time zavrsili na sudu gde je Apple pobedio i prodaja Samsung Galaxy Taba 10.1 je zabranjena u nemackoj i zatim je napravljen isti uredjaj sa zvucnicima na prednjoj strani i on je dozvoljen da se prodaje u nemackoj.Apple je mnogo ljubomoran kada neko proizvede uredjaje naprednije od njihovih. Ovo nije ni prvi ni zadnji put da ce Apple da tuzi Samsung zbog kako navode kopiranja njihovih uredjaja da bi stvorili neki svoj.

Anonymous

pre 11 godina

ono što mene čudi jeste činjenica da SVI crApple korisnici brane brend kao da im život od toga zavisi. kao sajentolozi... a sve to proizilazi iz činjenice da su crApple proizvodi papreno skupi i nekako je potrebno opravdati novce utrošene na hipsterski proizvod. a što se ove teme tiče, kompanija koja patentira "slide to unlock" i "letter preview when typing on screen keyboard" apsolutno nema šta da traži na inovativnom tržištu uređaja... imam i ja jedan patent ali da nisam registrovao "swipe to clean", koriste da svi kada idu u wc pa cenim da bi debelo mogao da ga unovčim ;-)