Sreda, 25.04.2012.

10:56

Zvanično stigao Google Drive

Izvor: B92

Zvanièno stigao Google Drive IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

snake oil

pre 11 godina

Sto se tiče pitanja da li je javno dostupna kriptografija ovakva ili onakva te da li postoji "backdoor" ili nešto nalik tome, stvari nisu tako komplikovane..

Lično nikada ne bih koristio program za enkrpciju koji nije opensource i koji ne koristi dovoljan broj ljudi.

Kod zatvorenih programa, makar bili i besplatni ne znate niti možete da znate kako oni tačno rade, i da, svakako da imate puno pravo da sumnjate da postoji "backdoor", jer sve funkcioniše po principu "Veruj mi.. ne postoji master ključ.. ili nešto slično tome".

Kod programa koji su dugo na sceni i koji su programi otvorenog koda možete mnogo više verovati (Npr. TrueCrypt).

Snaga kripto algoritma ne leži u njegovoj tajnovitosti, nekakvoj nepoznatoj metodi (to je tzv Snake Oil). Dakle, ako je nekome ili svima poznato kako radi određena kripto metoda, npr AES ili Serpent ili 3DES ili Blowfish, to ne znači da možete kriptovani materijal da čitate bez ključa.

Podsetio bih da je i zvanični kripto algoritam u USA i neformalni svetski standard AES potpuno poznat do najsitnih detalja i da to samo po sebi ni za nijansu ne povećava bilo čiju šansu da ga razbije, nasuprot obskurnim algoritmima koje mnogi čuvaju u tajnosti "kako ne bi oslabili njegovu snagu".

Pomenuti TruCrypt možda nije najzgodniji za korišćenje u kombinaciji sa Cloud servisima jer on radi po principu formiranja kripto kontejnera/volumena.. ali uvek možete taj volumen, kada ga jednom zatvorite, da prebacite u cloud, jer to je ipak samo fajl.

Marky

pre 11 godina

Juce, 25.4. otvorio sam prvi Live nalog i registrovao se na SkyDrive. Dobio sam ocekivanih 7GB. Imam li ikakvu sansu da dobijem 25GB?

EU Citizen

pre 11 godina

@Недељко Стефановић
Ne znam, za obične stvari ste verovatno u pravu, ali problem sa javno dostupnom kriptografijom je što, ako niste ekspert, nikad niste sigurni da neko nema nekakav master key, back door ili neki drugi način da tu vašu kriptografiju "krekne" dok si rekao piksla :)) Sad, nisam Leonid Brežnjev da imam neke svetske tajne, ali bi poneke informacije u pogrešnim rukama ipak mogle da me koštaju grdne pare, a i ne volim da državni (ni oni korporativni, naravno, ali oni su manji problem jer nisu toliko moćni) lopovi ikako budu u poziciji da mogu da saznaju o meni i mojim transakcijama više od neophodnog minimuma koji sam zakonski prinuđen da im otkrijem, a tu je neprenošenje bilo čega osetljivog preko inerneta, wireless-a, bluetooth-a ili bilo čega sličnog u bilo kojoj formi, ma kako dobro bila kriptografski zaštićena, samo neki osnovni i automatski nivo bezbednosti koji sam se odavno navikao da bez izuzetka primenjujem, isto kao što kompjuter na kome postoje bilo kakvi zaista poverljivi podaci nema nikakav pristup internetu, niti je deo bilo kakvog intraneta ili lokalne mreže, i još par sličnih korisnih principa :)

dejan

pre 11 godina

@code381
Zasto bi na Google Drive stavljao muziku, imas za to Google Music, na koji mozes da stavis 20000 pesama, pa ti racunaj puta u proseku 5MB, znaci imas 100GB za skladistenje muzike, pri tome mozes da je slusas svuda gde imas internet a da je prethodno ne skidas, i to na PC-ju ili Android telefonu...
Ja sam evo stavio oko 8000 pesama, i slusam na poslu gde imam net...

I posle kazu Google los...

zaki

pre 11 godina

@Nemanja snimas svoje fajlove na njihov hard disk, mozes im pristupiti putem interneta u bilo kom trenutku samo ti i oni koje ovlastis. Ovako nesto postoji odavno, ali sada i google ima svoju verziju koja je integrisana sa gmail i gdocs...

Nemanja

pre 11 godina

ok ok ljudi ok
ajmo ispocetka,

jel moze meni retardu neko da objasni sta je ovo i kako funkcionise....
posto ja iz ove prezentacije nista nisam razumeo

kuplermajstor

pre 11 godina

Svi vi sto kukate za privacy: potpuno pogresno tumacite taj tekst. Necu nista da objasnjavam, ko nije pravnik bolje neka cuti. Uostalom, briga bas Google za vase "slicice sa zurki i tabele o potrosnji goriva". A niko normalan tamo nece cuvati dokument sa svim siframa, bankovnim racunima itd.

kiza

pre 11 godina

Odavno sam jos odavno otvorio 4 naloga jedan aktivan a ostala 3 i ne koristim a to je sve zbog sky drive tako da imam 100Gb besplatnog prostora na omrazenom microsoftu.
Tako da ovih 5Gb je smesno.
Jako korisna i zgodna stvar,jos ako se se instalira live mesh stvarno vrh,favorites i po volji folder sam sinhronizuje tako da nema vise gubljenja stvari i memorisanih sajtova.

Zoki

pre 11 godina

Na temu SkyDrive: http://www.zdnet.co.uk/blogs/jacks-blog-10017212/microsoft-skydrive-users-claim-your-free-25gb-10025984/ Svako ko ima Live nalog (Hotmail, MSN Messenger i sl.) već ima SkyDrive. Dovoljno je da se loguje i dobiće opciju da poveća svoj besplatan prostor na 25 GB. Ogromna većina postojećih korisnika ne koristi više od 7 GB.
Microsoft je smanjio prostor na 7 GB kada je video da je to dovoljno da bude ispred konkurencije u pogledu onoga što nudi. Kada konkurencija ponudi veći besplatan prostor, oni će ga ponovo povećati. U tom smislu je dobro što se Google pojavio sa ovom ponudom. Konkurencija je uvek dobra jer na kraju korisnici profitiraju. Čak i kada je konkurencija samo Copy ' Paste, tj. nešto već viđeno.

Inače, SkyDrive je sjajan, kao i Web Apps. Postoji i par aplikacija za Android: https://apps.live.com/skydrive/allapps

Marko

pre 11 godina

@code381
To su fajlovi koje google drive automatski otvara bez potrebe za npr. ilustratorom ili photoshopom. Mozes fajl bilo koje ekstenzije da ubacis u gdrive.

Željko

pre 11 godina

Meni je vratio na 7 gb pa sam ponovo proširio na 25 gb baš juče. Malo pročačkajte i tu je. Inače, ima aplikacija i za Android i ja je već duže vreme koristim. Neko je napisao da nema.

cloud

pre 11 godina

Po M$-u, svako ko je imao SkyDrive pre 22. aprila i ko je nesto upload-ovao na isti, dobice mogucnost upgrade-a na 25GB (iako je npr. vec imao 25GB, pa je sad smanjeno na 7GB). To se mora iskoristiti do 1.maja ili ce ostati samo 7GB. Takodje, ko je imao vise od 4GB upload-ovano, automatski dobija, tj. ostaje mu, 25GB. Ostali (koji imaju Live account a nisu koristili SkyDrive, koji su se registrovali posle 22.04.2012. itd. nemaju pravo na upgrade)

Недељко Стефановић

pre 11 godina

Код мене ово чудо још увек не ради.

Што се приватности тиче, аман људи, јесте ли чули за криптографију? Ако се било какав фајл може складиштити, онда лепо оно што није за туђ нос запакујте рецимо 7z архивером, изаберите криптовање и назива фајлова, а ен само садржаја и ставите лозинку.

code381

pre 11 godina

(wrx sti, 25. april 2012 13:52)

Netacno, ja sam upravo prosirio na 25 GB a do sada uopste nisam koristio SkyDrive, jedino sto ja imam live account vec 4 godine pa mozda zbog toga.

Besplatan biznis

pre 11 godina

Molim na poklon vas plac,garazni prostor ili prazan lokal- hocu da zapocnem biznis.

Niko nista ne daje besplatno bez protivusluge!

EU Citizen

pre 11 godina

I još da dodam, kako je ova konkretna aplikacija usmerena uglavnom na mobilne korisnike, neko se nedavno čudio zašto nikada ne bih kupio telefon bez slota za normalne mikroSD karte, i šta će mi sva ta memorija: eto zato. Trenutno na telefonu imam 16 gigabajta unutrašnje memorije i karticu od 32 gigabajta, polako, doduše, postaje tesno, ali mislim da ću do sledeće generacije memorijskih kartica izdržati a da ne moram da Velikom Bratu šaljem ništa u njegov virtuelni oblak, i zavisim od Kurte i Murte kad ne moram :))

code381

pre 11 godina

"Fajlovi koje Google Drive pdoržava su PDF, HD video i slike iz Illustratora i Photoshopa."

Jel ovo znaci da nece moci da se upload-uju mp3 pesme (ili bar u .rar formatu), meni juce pade napamet da upload-ujem ovu muziku, a posto jos nije dostupan Drive jel moze neko da mi odgovori.

wrx sti

pre 11 godina

Smorili ste za SkyDrive, a nije ni tacno... Bilo je 25GB, pa je smanjeno na 7GB. A mogucnost da vratite na 25GB imaju samo stari korisnici (koji su koristili SkyDrive, nebitno da li ostale Live servise). Ja npr. imam account koji je napravljen pre 6 meseci, imao 25GB, sad je 7GB i nemam pravo na "upgrade". Sto se tice terms-a, jel' ste citali za Box, Dropbox, SkyDrive, iCloud, itd?

EU Citizen

pre 11 godina

Ovo je sasvim u redu ako morate da koordinirate neki mobilni tim a nemate vlastiti server ili ako zbog zakonskih zahteva ili vlastitih potreba morate da čuvate neku gomilu budalaština, tipa nedelja i meseci inputa sa velikog broja bezbednosnih kamera, ali moji važni poslovni ili lični podaci se nikada neće naći negde "tamo daleko" gde svaka šuša, od samog Gugla, kome svaka čast, ali mi nije ni rod ni prijatelj pa da mu verujem, preko američkih špijunskih agencija, kojima isto svaka čast na borbi protiv terorizma, ali se ih moje knjigovodstvo ništa ne tiče, sve do lokalnih poreznika i ostalih birokratskih lopova koji samo čekaju da svakom ko nešto zaradi gurnu ruku u džep do ramena. Možda sam konzervativan ili paranoičan, ali nijedna vrsta cloud-a, pa ni ova, nikada neće biti dovoljno pouzdana i bezbedna za moj ukus, a osim problema sa sigurnošću podataka, dovoljno je i samo to da treba da zavisim od najmanje dve instance nad kojima nemam nikakvu kontrolu: servera samog Gugla, koji retko baguju i padaju, ali i to se može desiti, zbog, recimo, terorističkog/sajberterorističog napada ili nečeg sličnog, i infrastrukture internet-provajdera, koji je, u mom slučaju, dosta pouzdan, ali se jednom ili dvaput godišnje ipak nešto desi, a to je, što se mene tiče, dosta da uvek dam prednost lokalnom skladištenju podataka, ako nemate tu nesreću da vaš biznis generiše baš neke enormne količine, cena jednog terabajta danas, sa sve nekoliko bekapa, dovoljno je niska da je ušteda zanemarljiva.

Marko

pre 11 godina

@kritika
To su neki od blogova izvukli iz kontaksta.
Imas pun ToS tamo pa iscitaj. Uglavnom ti si vlasnik svog autorskog rada. Taj deo je vezan za dodatne opcije koje ti nude, kao npr translate, target ads, picasa face recognition itd.

krsman

pre 11 godina

Sav taj hype oko cloud sistema, ali da li se ikad poteze pitanje ko jos ima pristup vasim fajlovima i generalno pitanje privatnosti. Mozda sam old school ali local storage je local storage.

Mile

pre 11 godina

Da se prikljucim predhodnim komentarima... Ja koristim Dropbox. Ista stvar. Sad sam na 12gb i znam da ce da raste uredno taj prostor. Nista novo od google-a ovaj put.

Marko

pre 11 godina

Jeste skydrive odlican, ali nema podrsku za android (potrebna meni licno), postoje samo neoficijalne aplikacije a ne bih bas da dajem svoje login podatke bilo kome. A i smanjili su skoro sa 25gb besplatnih na 7gb. Dropbox koristim i placam. Trenutno, dropbox ima "copy public link" opciju koju dosta koristim i kontrolu brzine upload-a koje google drive nema. Ali google drive ima 2-step verification (dodatna sigurnost) i mnogo bolje cene, najverovatnije ce brzo dodati i ove opcije koje nedostaju. Za cifru za koju placam 50gb na dropboxu dobijem 400gb na google drive-u. Treba sacekati malo, dropbox mora da obori cene, skydrive je jeftin i mozda najzad izbaci app za android, videcemo.

kritika

pre 11 godina

A zasto niste objavili losu stranu servisa u delu Terms of Service gde se kaze: Kada uploadujete ili stavide neki sadrzaj na nase servise, vi dajete Google-u (i onima sa kojima mi poslujemo)licencu na globalnom nivou da koristimo, hostujemo, reprodukujemo, izmenimo, stovrimo derivate tog rada (kao na primer one koji nastaju prevodom, adaptacijaam ilki drugim promenama), saopstavamo ih, objavljujemo, javno izvodimo, prikayujemo i dalje distribuiramo vas sadrzaj...

Nije bas da mi je privatnost na prvom mestu, znamo da citaju e-mail, ali oovo je takvo krsenje autorskih prava, pa i prava na dostojanstvo korisnika.

Dr Who

pre 11 godina

skydrive je star servis, koji je google u ovom slucaju pretabao. Dosuse skydrive ne moze da prepoznaje karaktere u skeniranim dokumentima, nema komentare i nema fancy pretrage, ali verujem da nakon ovoga ako im se isplati uskoro ce i ms to podrzavati. u svakom slucaju lepo je dobiti jos slobodnog prostora za skladistenje besplatno

turshija

pre 11 godina

Nisam ocekivao da ce napraviti ovakvu gresku pored svih napada na Google da ne postuje privatnost :S
Isecak iz "terms of service":

"Your Content in our Services: When you upload or otherwise submit content to our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide licence to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes that we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content."

Voyager

pre 11 godina

Ja na SkyDrive imam 25 i sa SkyDrive app (ima za PC, MAC..) za PC ponasa se kao i svaki drugi hard u racunaru. Rad na dokumentu je savrsen, sa SBB internetom radi da se na office fajlu ne vidi nikakvo kasnjenje. Cak i na nekom video fajlu sasvim lepo radi. Cak, mozes ukoliko si logovan na nalog da pristupsi iz browsera svim svojim share-ovanim diskovima/particijama u svom racunaru (uz kriptovanu zastitu). Tako da se nakog drugog racunara mozes da pridjes svojim particijama i da preuzimas i editujes fajlove. Toplo preporucujem.

Željko

pre 11 godina

Sky drive daje 25 gb besplatno i ja ih odavno koristim. Google je sad ipak promašio, bar kada je kapacitet u pitanju. Na Box netu imam famoznih 50 gb. Bio promotivni period, pa sam i to iskoristio, čak 2 puta :-)

Dadulje

pre 11 godina

Ovo je sad kao neka velika novost, ja koristim sky drive ,
znam da smo nekako svi okrenuti protiv microsofta ali, sa sky driveom dobija se 20 gb mesta i mozete isto ovako da radite sa njima u realnom vremenu(mislim da je tako)

Sirius cybernetic corporation

pre 11 godina

sledeći logičan korak je da instalirate kamere po vašem stanu, pa da google "pametno taguje" ko vam dolazi, kada, koliko ostaje, kako provodite vreme, pa da na osnovu toga daje rezultate pretrage i reklame maksimalno prilagođene vama?!

kritika

pre 11 godina

A zasto niste objavili losu stranu servisa u delu Terms of Service gde se kaze: Kada uploadujete ili stavide neki sadrzaj na nase servise, vi dajete Google-u (i onima sa kojima mi poslujemo)licencu na globalnom nivou da koristimo, hostujemo, reprodukujemo, izmenimo, stovrimo derivate tog rada (kao na primer one koji nastaju prevodom, adaptacijaam ilki drugim promenama), saopstavamo ih, objavljujemo, javno izvodimo, prikayujemo i dalje distribuiramo vas sadrzaj...

Nije bas da mi je privatnost na prvom mestu, znamo da citaju e-mail, ali oovo je takvo krsenje autorskih prava, pa i prava na dostojanstvo korisnika.

Sirius cybernetic corporation

pre 11 godina

sledeći logičan korak je da instalirate kamere po vašem stanu, pa da google "pametno taguje" ko vam dolazi, kada, koliko ostaje, kako provodite vreme, pa da na osnovu toga daje rezultate pretrage i reklame maksimalno prilagođene vama?!

turshija

pre 11 godina

Nisam ocekivao da ce napraviti ovakvu gresku pored svih napada na Google da ne postuje privatnost :S
Isecak iz "terms of service":

"Your Content in our Services: When you upload or otherwise submit content to our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide licence to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes that we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content."

Dadulje

pre 11 godina

Ovo je sad kao neka velika novost, ja koristim sky drive ,
znam da smo nekako svi okrenuti protiv microsofta ali, sa sky driveom dobija se 20 gb mesta i mozete isto ovako da radite sa njima u realnom vremenu(mislim da je tako)

krsman

pre 11 godina

Sav taj hype oko cloud sistema, ali da li se ikad poteze pitanje ko jos ima pristup vasim fajlovima i generalno pitanje privatnosti. Mozda sam old school ali local storage je local storage.

Mile

pre 11 godina

Da se prikljucim predhodnim komentarima... Ja koristim Dropbox. Ista stvar. Sad sam na 12gb i znam da ce da raste uredno taj prostor. Nista novo od google-a ovaj put.

Недељко Стефановић

pre 11 godina

Код мене ово чудо још увек не ради.

Што се приватности тиче, аман људи, јесте ли чули за криптографију? Ако се било какав фајл може складиштити, онда лепо оно што није за туђ нос запакујте рецимо 7z архивером, изаберите криптовање и назива фајлова, а ен само садржаја и ставите лозинку.

Besplatan biznis

pre 11 godina

Molim na poklon vas plac,garazni prostor ili prazan lokal- hocu da zapocnem biznis.

Niko nista ne daje besplatno bez protivusluge!

dejan

pre 11 godina

@code381
Zasto bi na Google Drive stavljao muziku, imas za to Google Music, na koji mozes da stavis 20000 pesama, pa ti racunaj puta u proseku 5MB, znaci imas 100GB za skladistenje muzike, pri tome mozes da je slusas svuda gde imas internet a da je prethodno ne skidas, i to na PC-ju ili Android telefonu...
Ja sam evo stavio oko 8000 pesama, i slusam na poslu gde imam net...

I posle kazu Google los...

wrx sti

pre 11 godina

Smorili ste za SkyDrive, a nije ni tacno... Bilo je 25GB, pa je smanjeno na 7GB. A mogucnost da vratite na 25GB imaju samo stari korisnici (koji su koristili SkyDrive, nebitno da li ostale Live servise). Ja npr. imam account koji je napravljen pre 6 meseci, imao 25GB, sad je 7GB i nemam pravo na "upgrade". Sto se tice terms-a, jel' ste citali za Box, Dropbox, SkyDrive, iCloud, itd?

Željko

pre 11 godina

Sky drive daje 25 gb besplatno i ja ih odavno koristim. Google je sad ipak promašio, bar kada je kapacitet u pitanju. Na Box netu imam famoznih 50 gb. Bio promotivni period, pa sam i to iskoristio, čak 2 puta :-)

kuplermajstor

pre 11 godina

Svi vi sto kukate za privacy: potpuno pogresno tumacite taj tekst. Necu nista da objasnjavam, ko nije pravnik bolje neka cuti. Uostalom, briga bas Google za vase "slicice sa zurki i tabele o potrosnji goriva". A niko normalan tamo nece cuvati dokument sa svim siframa, bankovnim racunima itd.

Voyager

pre 11 godina

Ja na SkyDrive imam 25 i sa SkyDrive app (ima za PC, MAC..) za PC ponasa se kao i svaki drugi hard u racunaru. Rad na dokumentu je savrsen, sa SBB internetom radi da se na office fajlu ne vidi nikakvo kasnjenje. Cak i na nekom video fajlu sasvim lepo radi. Cak, mozes ukoliko si logovan na nalog da pristupsi iz browsera svim svojim share-ovanim diskovima/particijama u svom racunaru (uz kriptovanu zastitu). Tako da se nakog drugog racunara mozes da pridjes svojim particijama i da preuzimas i editujes fajlove. Toplo preporucujem.

Marko

pre 11 godina

Jeste skydrive odlican, ali nema podrsku za android (potrebna meni licno), postoje samo neoficijalne aplikacije a ne bih bas da dajem svoje login podatke bilo kome. A i smanjili su skoro sa 25gb besplatnih na 7gb. Dropbox koristim i placam. Trenutno, dropbox ima "copy public link" opciju koju dosta koristim i kontrolu brzine upload-a koje google drive nema. Ali google drive ima 2-step verification (dodatna sigurnost) i mnogo bolje cene, najverovatnije ce brzo dodati i ove opcije koje nedostaju. Za cifru za koju placam 50gb na dropboxu dobijem 400gb na google drive-u. Treba sacekati malo, dropbox mora da obori cene, skydrive je jeftin i mozda najzad izbaci app za android, videcemo.

EU Citizen

pre 11 godina

Ovo je sasvim u redu ako morate da koordinirate neki mobilni tim a nemate vlastiti server ili ako zbog zakonskih zahteva ili vlastitih potreba morate da čuvate neku gomilu budalaština, tipa nedelja i meseci inputa sa velikog broja bezbednosnih kamera, ali moji važni poslovni ili lični podaci se nikada neće naći negde "tamo daleko" gde svaka šuša, od samog Gugla, kome svaka čast, ali mi nije ni rod ni prijatelj pa da mu verujem, preko američkih špijunskih agencija, kojima isto svaka čast na borbi protiv terorizma, ali se ih moje knjigovodstvo ništa ne tiče, sve do lokalnih poreznika i ostalih birokratskih lopova koji samo čekaju da svakom ko nešto zaradi gurnu ruku u džep do ramena. Možda sam konzervativan ili paranoičan, ali nijedna vrsta cloud-a, pa ni ova, nikada neće biti dovoljno pouzdana i bezbedna za moj ukus, a osim problema sa sigurnošću podataka, dovoljno je i samo to da treba da zavisim od najmanje dve instance nad kojima nemam nikakvu kontrolu: servera samog Gugla, koji retko baguju i padaju, ali i to se može desiti, zbog, recimo, terorističkog/sajberterorističog napada ili nečeg sličnog, i infrastrukture internet-provajdera, koji je, u mom slučaju, dosta pouzdan, ali se jednom ili dvaput godišnje ipak nešto desi, a to je, što se mene tiče, dosta da uvek dam prednost lokalnom skladištenju podataka, ako nemate tu nesreću da vaš biznis generiše baš neke enormne količine, cena jednog terabajta danas, sa sve nekoliko bekapa, dovoljno je niska da je ušteda zanemarljiva.

Dr Who

pre 11 godina

skydrive je star servis, koji je google u ovom slucaju pretabao. Dosuse skydrive ne moze da prepoznaje karaktere u skeniranim dokumentima, nema komentare i nema fancy pretrage, ali verujem da nakon ovoga ako im se isplati uskoro ce i ms to podrzavati. u svakom slucaju lepo je dobiti jos slobodnog prostora za skladistenje besplatno

Marko

pre 11 godina

@kritika
To su neki od blogova izvukli iz kontaksta.
Imas pun ToS tamo pa iscitaj. Uglavnom ti si vlasnik svog autorskog rada. Taj deo je vezan za dodatne opcije koje ti nude, kao npr translate, target ads, picasa face recognition itd.

code381

pre 11 godina

"Fajlovi koje Google Drive pdoržava su PDF, HD video i slike iz Illustratora i Photoshopa."

Jel ovo znaci da nece moci da se upload-uju mp3 pesme (ili bar u .rar formatu), meni juce pade napamet da upload-ujem ovu muziku, a posto jos nije dostupan Drive jel moze neko da mi odgovori.

Marko

pre 11 godina

@code381
To su fajlovi koje google drive automatski otvara bez potrebe za npr. ilustratorom ili photoshopom. Mozes fajl bilo koje ekstenzije da ubacis u gdrive.

EU Citizen

pre 11 godina

I još da dodam, kako je ova konkretna aplikacija usmerena uglavnom na mobilne korisnike, neko se nedavno čudio zašto nikada ne bih kupio telefon bez slota za normalne mikroSD karte, i šta će mi sva ta memorija: eto zato. Trenutno na telefonu imam 16 gigabajta unutrašnje memorije i karticu od 32 gigabajta, polako, doduše, postaje tesno, ali mislim da ću do sledeće generacije memorijskih kartica izdržati a da ne moram da Velikom Bratu šaljem ništa u njegov virtuelni oblak, i zavisim od Kurte i Murte kad ne moram :))

kiza

pre 11 godina

Odavno sam jos odavno otvorio 4 naloga jedan aktivan a ostala 3 i ne koristim a to je sve zbog sky drive tako da imam 100Gb besplatnog prostora na omrazenom microsoftu.
Tako da ovih 5Gb je smesno.
Jako korisna i zgodna stvar,jos ako se se instalira live mesh stvarno vrh,favorites i po volji folder sam sinhronizuje tako da nema vise gubljenja stvari i memorisanih sajtova.

zaki

pre 11 godina

@Nemanja snimas svoje fajlove na njihov hard disk, mozes im pristupiti putem interneta u bilo kom trenutku samo ti i oni koje ovlastis. Ovako nesto postoji odavno, ali sada i google ima svoju verziju koja je integrisana sa gmail i gdocs...

code381

pre 11 godina

(wrx sti, 25. april 2012 13:52)

Netacno, ja sam upravo prosirio na 25 GB a do sada uopste nisam koristio SkyDrive, jedino sto ja imam live account vec 4 godine pa mozda zbog toga.

Nemanja

pre 11 godina

ok ok ljudi ok
ajmo ispocetka,

jel moze meni retardu neko da objasni sta je ovo i kako funkcionise....
posto ja iz ove prezentacije nista nisam razumeo

Zoki

pre 11 godina

Na temu SkyDrive: http://www.zdnet.co.uk/blogs/jacks-blog-10017212/microsoft-skydrive-users-claim-your-free-25gb-10025984/ Svako ko ima Live nalog (Hotmail, MSN Messenger i sl.) već ima SkyDrive. Dovoljno je da se loguje i dobiće opciju da poveća svoj besplatan prostor na 25 GB. Ogromna većina postojećih korisnika ne koristi više od 7 GB.
Microsoft je smanjio prostor na 7 GB kada je video da je to dovoljno da bude ispred konkurencije u pogledu onoga što nudi. Kada konkurencija ponudi veći besplatan prostor, oni će ga ponovo povećati. U tom smislu je dobro što se Google pojavio sa ovom ponudom. Konkurencija je uvek dobra jer na kraju korisnici profitiraju. Čak i kada je konkurencija samo Copy ' Paste, tj. nešto već viđeno.

Inače, SkyDrive je sjajan, kao i Web Apps. Postoji i par aplikacija za Android: https://apps.live.com/skydrive/allapps

Željko

pre 11 godina

Meni je vratio na 7 gb pa sam ponovo proširio na 25 gb baš juče. Malo pročačkajte i tu je. Inače, ima aplikacija i za Android i ja je već duže vreme koristim. Neko je napisao da nema.

EU Citizen

pre 11 godina

@Недељко Стефановић
Ne znam, za obične stvari ste verovatno u pravu, ali problem sa javno dostupnom kriptografijom je što, ako niste ekspert, nikad niste sigurni da neko nema nekakav master key, back door ili neki drugi način da tu vašu kriptografiju "krekne" dok si rekao piksla :)) Sad, nisam Leonid Brežnjev da imam neke svetske tajne, ali bi poneke informacije u pogrešnim rukama ipak mogle da me koštaju grdne pare, a i ne volim da državni (ni oni korporativni, naravno, ali oni su manji problem jer nisu toliko moćni) lopovi ikako budu u poziciji da mogu da saznaju o meni i mojim transakcijama više od neophodnog minimuma koji sam zakonski prinuđen da im otkrijem, a tu je neprenošenje bilo čega osetljivog preko inerneta, wireless-a, bluetooth-a ili bilo čega sličnog u bilo kojoj formi, ma kako dobro bila kriptografski zaštićena, samo neki osnovni i automatski nivo bezbednosti koji sam se odavno navikao da bez izuzetka primenjujem, isto kao što kompjuter na kome postoje bilo kakvi zaista poverljivi podaci nema nikakav pristup internetu, niti je deo bilo kakvog intraneta ili lokalne mreže, i još par sličnih korisnih principa :)

cloud

pre 11 godina

Po M$-u, svako ko je imao SkyDrive pre 22. aprila i ko je nesto upload-ovao na isti, dobice mogucnost upgrade-a na 25GB (iako je npr. vec imao 25GB, pa je sad smanjeno na 7GB). To se mora iskoristiti do 1.maja ili ce ostati samo 7GB. Takodje, ko je imao vise od 4GB upload-ovano, automatski dobija, tj. ostaje mu, 25GB. Ostali (koji imaju Live account a nisu koristili SkyDrive, koji su se registrovali posle 22.04.2012. itd. nemaju pravo na upgrade)

snake oil

pre 11 godina

Sto se tiče pitanja da li je javno dostupna kriptografija ovakva ili onakva te da li postoji "backdoor" ili nešto nalik tome, stvari nisu tako komplikovane..

Lično nikada ne bih koristio program za enkrpciju koji nije opensource i koji ne koristi dovoljan broj ljudi.

Kod zatvorenih programa, makar bili i besplatni ne znate niti možete da znate kako oni tačno rade, i da, svakako da imate puno pravo da sumnjate da postoji "backdoor", jer sve funkcioniše po principu "Veruj mi.. ne postoji master ključ.. ili nešto slično tome".

Kod programa koji su dugo na sceni i koji su programi otvorenog koda možete mnogo više verovati (Npr. TrueCrypt).

Snaga kripto algoritma ne leži u njegovoj tajnovitosti, nekakvoj nepoznatoj metodi (to je tzv Snake Oil). Dakle, ako je nekome ili svima poznato kako radi određena kripto metoda, npr AES ili Serpent ili 3DES ili Blowfish, to ne znači da možete kriptovani materijal da čitate bez ključa.

Podsetio bih da je i zvanični kripto algoritam u USA i neformalni svetski standard AES potpuno poznat do najsitnih detalja i da to samo po sebi ni za nijansu ne povećava bilo čiju šansu da ga razbije, nasuprot obskurnim algoritmima koje mnogi čuvaju u tajnosti "kako ne bi oslabili njegovu snagu".

Pomenuti TruCrypt možda nije najzgodniji za korišćenje u kombinaciji sa Cloud servisima jer on radi po principu formiranja kripto kontejnera/volumena.. ali uvek možete taj volumen, kada ga jednom zatvorite, da prebacite u cloud, jer to je ipak samo fajl.

Marky

pre 11 godina

Juce, 25.4. otvorio sam prvi Live nalog i registrovao se na SkyDrive. Dobio sam ocekivanih 7GB. Imam li ikakvu sansu da dobijem 25GB?

EU Citizen

pre 11 godina

I još da dodam, kako je ova konkretna aplikacija usmerena uglavnom na mobilne korisnike, neko se nedavno čudio zašto nikada ne bih kupio telefon bez slota za normalne mikroSD karte, i šta će mi sva ta memorija: eto zato. Trenutno na telefonu imam 16 gigabajta unutrašnje memorije i karticu od 32 gigabajta, polako, doduše, postaje tesno, ali mislim da ću do sledeće generacije memorijskih kartica izdržati a da ne moram da Velikom Bratu šaljem ništa u njegov virtuelni oblak, i zavisim od Kurte i Murte kad ne moram :))

Dadulje

pre 11 godina

Ovo je sad kao neka velika novost, ja koristim sky drive ,
znam da smo nekako svi okrenuti protiv microsofta ali, sa sky driveom dobija se 20 gb mesta i mozete isto ovako da radite sa njima u realnom vremenu(mislim da je tako)

Sirius cybernetic corporation

pre 11 godina

sledeći logičan korak je da instalirate kamere po vašem stanu, pa da google "pametno taguje" ko vam dolazi, kada, koliko ostaje, kako provodite vreme, pa da na osnovu toga daje rezultate pretrage i reklame maksimalno prilagođene vama?!

krsman

pre 11 godina

Sav taj hype oko cloud sistema, ali da li se ikad poteze pitanje ko jos ima pristup vasim fajlovima i generalno pitanje privatnosti. Mozda sam old school ali local storage je local storage.

EU Citizen

pre 11 godina

Ovo je sasvim u redu ako morate da koordinirate neki mobilni tim a nemate vlastiti server ili ako zbog zakonskih zahteva ili vlastitih potreba morate da čuvate neku gomilu budalaština, tipa nedelja i meseci inputa sa velikog broja bezbednosnih kamera, ali moji važni poslovni ili lični podaci se nikada neće naći negde "tamo daleko" gde svaka šuša, od samog Gugla, kome svaka čast, ali mi nije ni rod ni prijatelj pa da mu verujem, preko američkih špijunskih agencija, kojima isto svaka čast na borbi protiv terorizma, ali se ih moje knjigovodstvo ništa ne tiče, sve do lokalnih poreznika i ostalih birokratskih lopova koji samo čekaju da svakom ko nešto zaradi gurnu ruku u džep do ramena. Možda sam konzervativan ili paranoičan, ali nijedna vrsta cloud-a, pa ni ova, nikada neće biti dovoljno pouzdana i bezbedna za moj ukus, a osim problema sa sigurnošću podataka, dovoljno je i samo to da treba da zavisim od najmanje dve instance nad kojima nemam nikakvu kontrolu: servera samog Gugla, koji retko baguju i padaju, ali i to se može desiti, zbog, recimo, terorističkog/sajberterorističog napada ili nečeg sličnog, i infrastrukture internet-provajdera, koji je, u mom slučaju, dosta pouzdan, ali se jednom ili dvaput godišnje ipak nešto desi, a to je, što se mene tiče, dosta da uvek dam prednost lokalnom skladištenju podataka, ako nemate tu nesreću da vaš biznis generiše baš neke enormne količine, cena jednog terabajta danas, sa sve nekoliko bekapa, dovoljno je niska da je ušteda zanemarljiva.

kritika

pre 11 godina

A zasto niste objavili losu stranu servisa u delu Terms of Service gde se kaze: Kada uploadujete ili stavide neki sadrzaj na nase servise, vi dajete Google-u (i onima sa kojima mi poslujemo)licencu na globalnom nivou da koristimo, hostujemo, reprodukujemo, izmenimo, stovrimo derivate tog rada (kao na primer one koji nastaju prevodom, adaptacijaam ilki drugim promenama), saopstavamo ih, objavljujemo, javno izvodimo, prikayujemo i dalje distribuiramo vas sadrzaj...

Nije bas da mi je privatnost na prvom mestu, znamo da citaju e-mail, ali oovo je takvo krsenje autorskih prava, pa i prava na dostojanstvo korisnika.

Marko

pre 11 godina

Jeste skydrive odlican, ali nema podrsku za android (potrebna meni licno), postoje samo neoficijalne aplikacije a ne bih bas da dajem svoje login podatke bilo kome. A i smanjili su skoro sa 25gb besplatnih na 7gb. Dropbox koristim i placam. Trenutno, dropbox ima "copy public link" opciju koju dosta koristim i kontrolu brzine upload-a koje google drive nema. Ali google drive ima 2-step verification (dodatna sigurnost) i mnogo bolje cene, najverovatnije ce brzo dodati i ove opcije koje nedostaju. Za cifru za koju placam 50gb na dropboxu dobijem 400gb na google drive-u. Treba sacekati malo, dropbox mora da obori cene, skydrive je jeftin i mozda najzad izbaci app za android, videcemo.

Nemanja

pre 11 godina

ok ok ljudi ok
ajmo ispocetka,

jel moze meni retardu neko da objasni sta je ovo i kako funkcionise....
posto ja iz ove prezentacije nista nisam razumeo

wrx sti

pre 11 godina

Smorili ste za SkyDrive, a nije ni tacno... Bilo je 25GB, pa je smanjeno na 7GB. A mogucnost da vratite na 25GB imaju samo stari korisnici (koji su koristili SkyDrive, nebitno da li ostale Live servise). Ja npr. imam account koji je napravljen pre 6 meseci, imao 25GB, sad je 7GB i nemam pravo na "upgrade". Sto se tice terms-a, jel' ste citali za Box, Dropbox, SkyDrive, iCloud, itd?

Besplatan biznis

pre 11 godina

Molim na poklon vas plac,garazni prostor ili prazan lokal- hocu da zapocnem biznis.

Niko nista ne daje besplatno bez protivusluge!

Željko

pre 11 godina

Sky drive daje 25 gb besplatno i ja ih odavno koristim. Google je sad ipak promašio, bar kada je kapacitet u pitanju. Na Box netu imam famoznih 50 gb. Bio promotivni period, pa sam i to iskoristio, čak 2 puta :-)

code381

pre 11 godina

"Fajlovi koje Google Drive pdoržava su PDF, HD video i slike iz Illustratora i Photoshopa."

Jel ovo znaci da nece moci da se upload-uju mp3 pesme (ili bar u .rar formatu), meni juce pade napamet da upload-ujem ovu muziku, a posto jos nije dostupan Drive jel moze neko da mi odgovori.

Marko

pre 11 godina

@kritika
To su neki od blogova izvukli iz kontaksta.
Imas pun ToS tamo pa iscitaj. Uglavnom ti si vlasnik svog autorskog rada. Taj deo je vezan za dodatne opcije koje ti nude, kao npr translate, target ads, picasa face recognition itd.

dejan

pre 11 godina

@code381
Zasto bi na Google Drive stavljao muziku, imas za to Google Music, na koji mozes da stavis 20000 pesama, pa ti racunaj puta u proseku 5MB, znaci imas 100GB za skladistenje muzike, pri tome mozes da je slusas svuda gde imas internet a da je prethodno ne skidas, i to na PC-ju ili Android telefonu...
Ja sam evo stavio oko 8000 pesama, i slusam na poslu gde imam net...

I posle kazu Google los...

turshija

pre 11 godina

Nisam ocekivao da ce napraviti ovakvu gresku pored svih napada na Google da ne postuje privatnost :S
Isecak iz "terms of service":

"Your Content in our Services: When you upload or otherwise submit content to our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide licence to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes that we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content."

Недељко Стефановић

pre 11 godina

Код мене ово чудо још увек не ради.

Што се приватности тиче, аман људи, јесте ли чули за криптографију? Ако се било какав фајл може складиштити, онда лепо оно што није за туђ нос запакујте рецимо 7z архивером, изаберите криптовање и назива фајлова, а ен само садржаја и ставите лозинку.

kiza

pre 11 godina

Odavno sam jos odavno otvorio 4 naloga jedan aktivan a ostala 3 i ne koristim a to je sve zbog sky drive tako da imam 100Gb besplatnog prostora na omrazenom microsoftu.
Tako da ovih 5Gb je smesno.
Jako korisna i zgodna stvar,jos ako se se instalira live mesh stvarno vrh,favorites i po volji folder sam sinhronizuje tako da nema vise gubljenja stvari i memorisanih sajtova.

Dr Who

pre 11 godina

skydrive je star servis, koji je google u ovom slucaju pretabao. Dosuse skydrive ne moze da prepoznaje karaktere u skeniranim dokumentima, nema komentare i nema fancy pretrage, ali verujem da nakon ovoga ako im se isplati uskoro ce i ms to podrzavati. u svakom slucaju lepo je dobiti jos slobodnog prostora za skladistenje besplatno

kuplermajstor

pre 11 godina

Svi vi sto kukate za privacy: potpuno pogresno tumacite taj tekst. Necu nista da objasnjavam, ko nije pravnik bolje neka cuti. Uostalom, briga bas Google za vase "slicice sa zurki i tabele o potrosnji goriva". A niko normalan tamo nece cuvati dokument sa svim siframa, bankovnim racunima itd.

Mile

pre 11 godina

Da se prikljucim predhodnim komentarima... Ja koristim Dropbox. Ista stvar. Sad sam na 12gb i znam da ce da raste uredno taj prostor. Nista novo od google-a ovaj put.

code381

pre 11 godina

(wrx sti, 25. april 2012 13:52)

Netacno, ja sam upravo prosirio na 25 GB a do sada uopste nisam koristio SkyDrive, jedino sto ja imam live account vec 4 godine pa mozda zbog toga.

Voyager

pre 11 godina

Ja na SkyDrive imam 25 i sa SkyDrive app (ima za PC, MAC..) za PC ponasa se kao i svaki drugi hard u racunaru. Rad na dokumentu je savrsen, sa SBB internetom radi da se na office fajlu ne vidi nikakvo kasnjenje. Cak i na nekom video fajlu sasvim lepo radi. Cak, mozes ukoliko si logovan na nalog da pristupsi iz browsera svim svojim share-ovanim diskovima/particijama u svom racunaru (uz kriptovanu zastitu). Tako da se nakog drugog racunara mozes da pridjes svojim particijama i da preuzimas i editujes fajlove. Toplo preporucujem.

EU Citizen

pre 11 godina

@Недељко Стефановић
Ne znam, za obične stvari ste verovatno u pravu, ali problem sa javno dostupnom kriptografijom je što, ako niste ekspert, nikad niste sigurni da neko nema nekakav master key, back door ili neki drugi način da tu vašu kriptografiju "krekne" dok si rekao piksla :)) Sad, nisam Leonid Brežnjev da imam neke svetske tajne, ali bi poneke informacije u pogrešnim rukama ipak mogle da me koštaju grdne pare, a i ne volim da državni (ni oni korporativni, naravno, ali oni su manji problem jer nisu toliko moćni) lopovi ikako budu u poziciji da mogu da saznaju o meni i mojim transakcijama više od neophodnog minimuma koji sam zakonski prinuđen da im otkrijem, a tu je neprenošenje bilo čega osetljivog preko inerneta, wireless-a, bluetooth-a ili bilo čega sličnog u bilo kojoj formi, ma kako dobro bila kriptografski zaštićena, samo neki osnovni i automatski nivo bezbednosti koji sam se odavno navikao da bez izuzetka primenjujem, isto kao što kompjuter na kome postoje bilo kakvi zaista poverljivi podaci nema nikakav pristup internetu, niti je deo bilo kakvog intraneta ili lokalne mreže, i još par sličnih korisnih principa :)

cloud

pre 11 godina

Po M$-u, svako ko je imao SkyDrive pre 22. aprila i ko je nesto upload-ovao na isti, dobice mogucnost upgrade-a na 25GB (iako je npr. vec imao 25GB, pa je sad smanjeno na 7GB). To se mora iskoristiti do 1.maja ili ce ostati samo 7GB. Takodje, ko je imao vise od 4GB upload-ovano, automatski dobija, tj. ostaje mu, 25GB. Ostali (koji imaju Live account a nisu koristili SkyDrive, koji su se registrovali posle 22.04.2012. itd. nemaju pravo na upgrade)

Željko

pre 11 godina

Meni je vratio na 7 gb pa sam ponovo proširio na 25 gb baš juče. Malo pročačkajte i tu je. Inače, ima aplikacija i za Android i ja je već duže vreme koristim. Neko je napisao da nema.

Marko

pre 11 godina

@code381
To su fajlovi koje google drive automatski otvara bez potrebe za npr. ilustratorom ili photoshopom. Mozes fajl bilo koje ekstenzije da ubacis u gdrive.

Zoki

pre 11 godina

Na temu SkyDrive: http://www.zdnet.co.uk/blogs/jacks-blog-10017212/microsoft-skydrive-users-claim-your-free-25gb-10025984/ Svako ko ima Live nalog (Hotmail, MSN Messenger i sl.) već ima SkyDrive. Dovoljno je da se loguje i dobiće opciju da poveća svoj besplatan prostor na 25 GB. Ogromna većina postojećih korisnika ne koristi više od 7 GB.
Microsoft je smanjio prostor na 7 GB kada je video da je to dovoljno da bude ispred konkurencije u pogledu onoga što nudi. Kada konkurencija ponudi veći besplatan prostor, oni će ga ponovo povećati. U tom smislu je dobro što se Google pojavio sa ovom ponudom. Konkurencija je uvek dobra jer na kraju korisnici profitiraju. Čak i kada je konkurencija samo Copy ' Paste, tj. nešto već viđeno.

Inače, SkyDrive je sjajan, kao i Web Apps. Postoji i par aplikacija za Android: https://apps.live.com/skydrive/allapps

zaki

pre 11 godina

@Nemanja snimas svoje fajlove na njihov hard disk, mozes im pristupiti putem interneta u bilo kom trenutku samo ti i oni koje ovlastis. Ovako nesto postoji odavno, ali sada i google ima svoju verziju koja je integrisana sa gmail i gdocs...

Marky

pre 11 godina

Juce, 25.4. otvorio sam prvi Live nalog i registrovao se na SkyDrive. Dobio sam ocekivanih 7GB. Imam li ikakvu sansu da dobijem 25GB?

snake oil

pre 11 godina

Sto se tiče pitanja da li je javno dostupna kriptografija ovakva ili onakva te da li postoji "backdoor" ili nešto nalik tome, stvari nisu tako komplikovane..

Lično nikada ne bih koristio program za enkrpciju koji nije opensource i koji ne koristi dovoljan broj ljudi.

Kod zatvorenih programa, makar bili i besplatni ne znate niti možete da znate kako oni tačno rade, i da, svakako da imate puno pravo da sumnjate da postoji "backdoor", jer sve funkcioniše po principu "Veruj mi.. ne postoji master ključ.. ili nešto slično tome".

Kod programa koji su dugo na sceni i koji su programi otvorenog koda možete mnogo više verovati (Npr. TrueCrypt).

Snaga kripto algoritma ne leži u njegovoj tajnovitosti, nekakvoj nepoznatoj metodi (to je tzv Snake Oil). Dakle, ako je nekome ili svima poznato kako radi određena kripto metoda, npr AES ili Serpent ili 3DES ili Blowfish, to ne znači da možete kriptovani materijal da čitate bez ključa.

Podsetio bih da je i zvanični kripto algoritam u USA i neformalni svetski standard AES potpuno poznat do najsitnih detalja i da to samo po sebi ni za nijansu ne povećava bilo čiju šansu da ga razbije, nasuprot obskurnim algoritmima koje mnogi čuvaju u tajnosti "kako ne bi oslabili njegovu snagu".

Pomenuti TruCrypt možda nije najzgodniji za korišćenje u kombinaciji sa Cloud servisima jer on radi po principu formiranja kripto kontejnera/volumena.. ali uvek možete taj volumen, kada ga jednom zatvorite, da prebacite u cloud, jer to je ipak samo fajl.