Nedelja, 15.01.2012.

09:33

Projekat nacionalne internet mreže

Izvor: Tanjug

Projekat nacionalne internet mreže IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

samo polako

pre 12 godina

Pošto vidim dosta komentara u kojima se kuka za PayPal-om, samo hoću da ukažem na Bitcoin sistem koji bez problema možete koristiti bilo gde u svetu gde ima interneta. Open source, decentralizovano, nema charge back-ova, ne zavisite od bankara, paypal-a, i sličnih. Sve šta nedostaje u Srbiji su menjačnice koje primaju i Bitcoin.

Ljutko

pre 12 godina

Ok, možda ministarka nije kriva što PayPal nije došao. Ali zaista podržavam predlog koji je ovde pomenut, da ona zvanično pita PayPal kada će nam doći i da se onda pojavi na nekoj emisiji B92 u kojoj će to objasniti i nama svima, da znamo. Molim B92, napravite intervju sa njom pa da čujemo novosti.

Paypal serbia

pre 12 godina

Шта ову госпођу спречава да напише пејпалу допис и каже "ШТА ВАМА ТРЕБА ДА БУДЕТЕ ДОСТУПНИ НАШИМ ГРАЂАНИМА?" и да у року од неколико дана пошаље законе на промену?

NoMan

pre 12 godina

Hm procitah ovaj clanak koji je napisan u starom poznatom maniru za vreme onga kome ime ne spominjemo. Elem problemi gradjana ove zemlje su mnogo gori i mnogo veci nego sto iko moze da zamoisli B92 zajedno sa ostalima ima najvecu odgovornost u tome i uopste ne istrazuje sustinu problema. Apple,EA,Amazon,PayPal, spisak je dugacak uopste ne prepoznaju-priznaju ovu drzavu za ovim imenom(ikakvim imenom) ima nas tek ponegde na ponekoj billing listi.
Prozivam pisce ovakvih tekstova da svoju nazovi kreativnost usmere ka gorucim pitanjima gradjana koji su mnogo ispred ove nazovi drzave.
1.Zasto nema imena Srbije na billing listama po svetu ? (pokusao sam da nadjem odogovor naisao sam na zid cutanja na svim stranama) DISKRIMINACIJA
2.Zasto se nase kreditne kartice prihvataju a ime nase zemlje ne ? (nema odgovora) DISKRIMINACIJA + SEGREGACIJA
3.Zasto nijedan vid media kod nas se ne bavi takvim pitanjima i pokrene kampanju i pronadje odgovore istinu kada drzava i njem vrh cuti o tome.
4.Jesu li nam skinute sankcije ikada ?
5.Zasto su nam pogazena osnovna ljudska prava zagrantovana poveljom UN?

JESTE LI VI B92 SPOSBNI DA NAM DATE ODGOVORE NA OVA PITANJA ILI CEMO I DALJE CAMITI U MRAKU ?

Tivadar

pre 12 godina

Pre dve godine smo odlucili, pre nekoliko meseci se dogovorili, 10%, ili manje, cega ne znam. Srbija i elektronika, bice kad se desi, verovatno. Buducnost i komunikacija, nacionalni internet i resursi, obavezno. Sto volim tekstove u kojima mi nista nije jasno! Mozda sam ja glup, ne kazem, sve je moguce...

myname

pre 12 godina

kada sam slao prosle godine neki zahtev u telekom, u vezi fiksnog telefona, rekli su mi da ne vredi da im posaljem na mail, nije validno,mora na fax! Dobro nisam morao morzeovom azbukom da im bipćem da bi se sporazumeli. Sta ce njima brz net? Da bi igrali farmu na fejsu? 90% administracije im kuca na tastaturi sa dva prsta!
Ne kazem da ovo ne treba da urade,ali tesko da ce izgurati do kraja u skorijoj buducnosti,trebali su se baviti ovim pre najmanje 5godina.

mreže su moj život

pre 12 godina

Ovde će neki partijski kadar da se dobro omasti na izradi dotičnog projekta. A projekat će biti napisan tako da od dobavljača za realizaciju obavezno traži potreban broj zaposlenih, njihove obuke, broj cipela, tačnu dimenziju kućišta uređaja, njihovu boju i slične ključne karakteristike. Takvo đubre neće niko nikada više ni pročitati. Motiv je bio da se maznu pare i zamažu oči da se nešto kao radi. Možete misliti da će verovatno ComTrade dobiti taj projekat ? Hoćete da se kladimo ??

A ima li više ikakve nauke u fiber mreži između gradova ? Da, EPS je postavio OPGW optiku skoro po svim dalekovodima između gradova i koristi i mnogo manje od 10% vlakana. Pusti se N x 1GB, a često ići i na 10GB gde standard kaže da se može dobaciti. А koliko znam 10GB se baca do nekih 80-tak kilometara. Napajanja usput ima, to je EPS, pa se onda može staviti novi svič i terati još 80km. Pa to može da se pusti u rad u roku od mesec dana, a ne da se tupi o projektu mesecima i da se to nekom skupo plaća.

Ovo postaje krajnje žalosno. Toliko bi moglo da se uradi sa vrlo malo para, a oni sa mnogo bačenih para nisu u stanju da urade skoro ništa. Biće hapšenja pre ili kasnije, imajte to na umu !!!!!!

jojic

pre 12 godina

Hocu PAYPAL! Kome je interes da ga ne uvodi? Bosna i Albania ga imaju nama ne daju da narucujemo stvari za male pare? Sram vas bilo! Dokle?

partokratija

pre 12 godina

Nema to veze sa PayPal i internetom. Sve je smišljeno da se sve državne službe stave na jedan internet, a to je Telekom. Posle toga će se Telekom nekome prodati za male pare i samo kroz novac koji državne firme budu plaćale exTelekomu za godinu ili dve kupac će vratiti novac i nastaviti da nas dere. Isto slučaj kao NIS samo umesto nafte internet.

dO

pre 12 godina

Projekat uvođenja PayPal-a, kažeš? Ne? Nekakva "nacionalna internet mreža"? A, ne treba, to imamo. Samo potkrešite malo krilca Telekomu i SBB-u i pustite svakog ko ima optičku infrastrukturu da je komercijalno nudi zainteresovanima. Ostalo iz tvog digitalnog rokovnika okači mačku o rep, kao i svoju funkciju za naredni mandat.

tomig

pre 12 godina

Draga gospodjice za "digitalni rokovnik"! ostavite se gluposti i prekinite da mažete oči narodu sa potpuno besmislenim "projektima" i "studijama izvodljivosti"! Samo trošite pare na vaše igrarije koje nemaju nikakav efekat. OBEZBEDITE PAYPAL!!!!!!!! pa nakon toga radite kakve god projekte želite, svakako ništa od vas. Bivši glasač DOS-a

lepo nasminkana ministarka gospodja

pre 12 godina

E stvarno taj prokleti paypal zar je moguce da kriminalci i dalje drze poluge da se ta blagodet unese u Srbiju? Prodajem knjige online i ceo postupak bi mi bio olaksan kada bih mogao da ga sprovedem direkt u banku a ne preko grcke i hrvatske ...

zyxo

pre 12 godina

Koju cemo budalastinu danas da plasiramo narodu? Sta kazete na 'Projekat nacionalne internet mreze'? Gde se sada izgubi ona maticka, ajde zovi je treba da drzi konferenciju.

'83m v45 5v3 r3d0m

Dusan

pre 12 godina

Pre nekoliko meseci formirana je radna grupa na nivou Vlade Srbije koja je do sada sakupljala dokumentaciju, navela je Matić izrazila očekivanje da će u narednih mesec dana biti izrađen idejni projekat i studija izvodljivosti.
''Na osnovu toga bi videli sa čim tačno raspolažemo, koji su mogući efekti stvaranja takve mreže, a takođe i šta je potrebno uraditi da bi bili proizvedeni ti efekti'', istakla je Matić.
Deca komunizma, svasta kazu da ustvari nista ne kazu.

Mika

pre 12 godina

Pricu o koriscenju EPS opticke mreze smo prvi put javno culi od prethodne ministarke Aleksandre Smiljanić, ali su nju smenili posto je bila previse pametna. Jos tada je to korisceno u funkciji razbijanja monopola Telekoma.
Jadna je zemlja koja nije u stanju da iskoristi infrastrukturu koju je vec platila i instalirala pre mnogo godina, i zvrji iskoriscena sa samo 10% ...

Jelenka

pre 12 godina

EPS je pre nekoliko godina zavrsio postavljanje 3000 km optickog kabla u Srbiji i koristi ga u svoje svrhe, zato je iskoriscenost ispod 10%.
Drzava to do sada nije iskoristila, jer je tada zauzela stav da EPS to ne moze da radi zato sto nije registrovan za telekomunikacione poslove.
Hmmm...sviraju....

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Prekjuce dobih neko resenje o preracunu penzije. Odstampano iglicnim stampacem, veoma sitnim slovima, skoro od ivice do ivice papira, natrpano, nepregledno. Kao slag na tortu, preko jednog dela teksta udaren je poveci pravougaoni crveni pecat, tako da je na tom mestu "duplirana gustina informacija" a ne vidi se dobro ni jedna, ni druga.

I sad tome tu nedostaje jaca mreza? Njemu nedostaje izgleda cetvrti razred osnovne skole ili neki jos nizi, ono "Kosa tanka, uspravna debela" ovo je neverovatna svinjarija i sramota. Ovde se radi o pristojnosti i (ne)postovanju onoga kome se takav dokument zvanicno salje.

wlado

pre 12 godina

nemojte vise da varate narod, zahtevamo dvosmerni paypal u srbiji!

prosle nedelje sam bio u banci, zeleo sam da posaljem novac u inostranstvo, i geldali su me u cudu i na kraju kazali da fizicko lice gradjanin srbije ne sme po zakonu da poseduje hartije od vrednosti u inostranstvu !

samo mi i kinezi imamo taj zakon u celom svetu ! a cisto da se nadovezem, zbog neimanja paypala sam morao da idem u banku, ali na zalost nisam uspeo cak ni da posaljem novac..zamislite samo da treba da primim uplatu iz inostranstva...verovatno bi me dinkic zvao licno...najgori smo

gazda Čeda

pre 12 godina

... ne razumem?! zbog čega je eps uopšte došao u situaciju da postavlja svoje kablove!? zar sada svi građani treba da osnuju novo, posebno udruženje i postavljaju svoje kablove?! koliko tu ima nepotrebno dupliranih stvari? hoćete reći da telekom nema slobodnih kapaciteta?! nije, nego je eps-u i državi to skupo, a nama građanima nije, a?! ako neko zna kako je slična tematika rešena u normalnim zemljama, neka kaže...

Александар

pre 12 godina

Верујем да је нама сасвим довољна једна паметна мрежа уз помоћ које можемо неометано да делимо информације? Можда је уочен монопол једне једине паметне мреже па се зато разматра пуштање у погон нове? И на крају, можда управо ја нисам довољно паметан да бих разумео суштину овога текста.

PPeca@SER

pre 12 godina

Ja sam u pocetku imao veliki problem da objasnim svojim inopartnerima (dobavljacima( da mi ovde imamo tender (pa im saljem mail da posalju specijalnu cenu) za 1 komad necega gde u svetu idu tenderi na par stotina, pa i par hiljada komada (npr. Brazil 4000 komada, Izrael 2000 komada, Turska 2000 komada...), a onda su shvatili u koliko informaticki razvijenoj zemlji mi zivimo.
E to je zasluga nasih strucnjaka u Vladi. Pa ih birajmo opet.

gradjanin

pre 12 godina

"Projekat nacionalne internet mreze treba prvo da zadovolji interese drzave pa onda komercijalne interese gradjana."
Ali zato gradjani treba sve to da plate.
Kad ce u ovoj drzavi jednom da se stave interesi gradjana ispred drzavnih interesa. Nikakva nacionalna internet mreza nece podici efikasnost rada drzavnih organa, ako se oni i dalje zaposljavaju po partijskom kljucu i rade po partijskom kljucu. Sada ce samo imati brzi internet da igraju igrice, vise na facebook-u i skidaju filmove tokom radnog vremena.

aa

pre 12 godina

Ministarka samo vrti teme, prvo malo priča o Paypalu, pa kad se smori (i ništa od toga ne napravi) ide digitalni potpis (koji je kao urađen) pa je sledeća ova nacionalna mreža, koju će verovatno zameniti ponovo priča o PayPalu i tako u krug. :)

Ja da sam ministar i da me ne puštaju da izađem iz kuće niti mi daju da napišem mail, isto bi ovako radio, samo novinarima vrtim priču, kad jedna priča smori ide nova i tako u krug :)

mf

pre 12 godina

za pocetak povecajte brzinu osnovnog paketa interneta, a to da niko u drzavnoj upravi nije umrezen to je druga prica, za vas je to trosak a u stvari je nevidjena usteda u vremenu i novcu( to se izgleda ne radi jer bi masa ljudi koji izdaju po papir ili dva dnevno ostala bez posla)
Daleko smo mi od normalne i funkcionalne drzava!

Čisto da znate

pre 12 godina

Idejni projekat će biti završen za mesec dana. A da bi došlo do realizacije idejnog projekta verovatno treba da glasamo za vas na izborima. Znate šta? Džaba vam sve. OD MENE VIŠE NIKAD NEĆETE DOBITI GLAS.

daxkey

pre 12 godina

da se ne lazemo, institucije ne koriste opticke kablove za razmenu informacija vec gradjane koje setaju od saltera do saltera. Toliko o tome.

EU

pre 12 godina

ovo su dobre inicijative samo da se ne razbiju o visoke bedeme pojedinacnih sektora drzavne uprave koji ih bas i ne mirisu jer se time umanjuje njihov licni znacaj i povecava transparentnost rada ustanove uz povecanje zadovoljstva gradjana (omogucava se kontrola!). Veoma bih se iznenadio da u Srbiji prodje i uspe da se realizuje ideja kojom samo gradjani dobijaju a koja pretpostavlja bilo kakvo ucesce i saradnju raznih organa drzavne uprave!

glava noja(ministra) je u pesku

pre 12 godina

O čemu vi pričate? ja i danas kad idem negde treba da dostavi fotokopiju lične karte. To ste rebali da uradite još pre 5 godina. Danas je za vas kasno. Usput zašto smo zemlja sa najsporijim i najskupljim internetom u regionu.
Zašto ste podigli cenu fiksne pretplate i udvostručili brzinu impulsa. Ova čuda iz agencije su rekla da je to zbog konkurencije. Molim vas kad hoćete da punite privatne džepove nemojte da razbijate više monopol.

...marko

pre 12 godina

To je projekat koji je neophodan kako bi bio uniformisan pristup raznih drzavnih institucija internet i intranet servisima, i kako bi bili smanjeni troskovi nastali usled.koriscenja usluga razlicitih provajdera i dupliranja infrastrukture.Steta je sto ranije nije pristupljeno ovome, a imali ste 10 godina.

zbbbz

pre 12 godina

lol nije problem manjak optickih kablova (ok i to je problem)... vec nepostojanje normalog informacionog sistema na nivou drzave...
drzavne institucije, kako one na vrhu, tako i one dole jako malo komuniciraju digitalnim putem...
primera radi, samo biro za zaposaljavanje "zna" da li ste "na birou" ili ne... i svaki put morate ici na biro za potvrdu, iako vam potvrda treba npr za ministarstvo nauke...

glava noja(ministra) je u pesku

pre 12 godina

O čemu vi pričate? ja i danas kad idem negde treba da dostavi fotokopiju lične karte. To ste rebali da uradite još pre 5 godina. Danas je za vas kasno. Usput zašto smo zemlja sa najsporijim i najskupljim internetom u regionu.
Zašto ste podigli cenu fiksne pretplate i udvostručili brzinu impulsa. Ova čuda iz agencije su rekla da je to zbog konkurencije. Molim vas kad hoćete da punite privatne džepove nemojte da razbijate više monopol.

zbbbz

pre 12 godina

lol nije problem manjak optickih kablova (ok i to je problem)... vec nepostojanje normalog informacionog sistema na nivou drzave...
drzavne institucije, kako one na vrhu, tako i one dole jako malo komuniciraju digitalnim putem...
primera radi, samo biro za zaposaljavanje "zna" da li ste "na birou" ili ne... i svaki put morate ici na biro za potvrdu, iako vam potvrda treba npr za ministarstvo nauke...

daxkey

pre 12 godina

da se ne lazemo, institucije ne koriste opticke kablove za razmenu informacija vec gradjane koje setaju od saltera do saltera. Toliko o tome.

...marko

pre 12 godina

To je projekat koji je neophodan kako bi bio uniformisan pristup raznih drzavnih institucija internet i intranet servisima, i kako bi bili smanjeni troskovi nastali usled.koriscenja usluga razlicitih provajdera i dupliranja infrastrukture.Steta je sto ranije nije pristupljeno ovome, a imali ste 10 godina.

Čisto da znate

pre 12 godina

Idejni projekat će biti završen za mesec dana. A da bi došlo do realizacije idejnog projekta verovatno treba da glasamo za vas na izborima. Znate šta? Džaba vam sve. OD MENE VIŠE NIKAD NEĆETE DOBITI GLAS.

mf

pre 12 godina

za pocetak povecajte brzinu osnovnog paketa interneta, a to da niko u drzavnoj upravi nije umrezen to je druga prica, za vas je to trosak a u stvari je nevidjena usteda u vremenu i novcu( to se izgleda ne radi jer bi masa ljudi koji izdaju po papir ili dva dnevno ostala bez posla)
Daleko smo mi od normalne i funkcionalne drzava!

wlado

pre 12 godina

nemojte vise da varate narod, zahtevamo dvosmerni paypal u srbiji!

prosle nedelje sam bio u banci, zeleo sam da posaljem novac u inostranstvo, i geldali su me u cudu i na kraju kazali da fizicko lice gradjanin srbije ne sme po zakonu da poseduje hartije od vrednosti u inostranstvu !

samo mi i kinezi imamo taj zakon u celom svetu ! a cisto da se nadovezem, zbog neimanja paypala sam morao da idem u banku, ali na zalost nisam uspeo cak ni da posaljem novac..zamislite samo da treba da primim uplatu iz inostranstva...verovatno bi me dinkic zvao licno...najgori smo

PPeca@SER

pre 12 godina

Ja sam u pocetku imao veliki problem da objasnim svojim inopartnerima (dobavljacima( da mi ovde imamo tender (pa im saljem mail da posalju specijalnu cenu) za 1 komad necega gde u svetu idu tenderi na par stotina, pa i par hiljada komada (npr. Brazil 4000 komada, Izrael 2000 komada, Turska 2000 komada...), a onda su shvatili u koliko informaticki razvijenoj zemlji mi zivimo.
E to je zasluga nasih strucnjaka u Vladi. Pa ih birajmo opet.

gradjanin

pre 12 godina

"Projekat nacionalne internet mreze treba prvo da zadovolji interese drzave pa onda komercijalne interese gradjana."
Ali zato gradjani treba sve to da plate.
Kad ce u ovoj drzavi jednom da se stave interesi gradjana ispred drzavnih interesa. Nikakva nacionalna internet mreza nece podici efikasnost rada drzavnih organa, ako se oni i dalje zaposljavaju po partijskom kljucu i rade po partijskom kljucu. Sada ce samo imati brzi internet da igraju igrice, vise na facebook-u i skidaju filmove tokom radnog vremena.

aa

pre 12 godina

Ministarka samo vrti teme, prvo malo priča o Paypalu, pa kad se smori (i ništa od toga ne napravi) ide digitalni potpis (koji je kao urađen) pa je sledeća ova nacionalna mreža, koju će verovatno zameniti ponovo priča o PayPalu i tako u krug. :)

Ja da sam ministar i da me ne puštaju da izađem iz kuće niti mi daju da napišem mail, isto bi ovako radio, samo novinarima vrtim priču, kad jedna priča smori ide nova i tako u krug :)

tomig

pre 12 godina

Draga gospodjice za "digitalni rokovnik"! ostavite se gluposti i prekinite da mažete oči narodu sa potpuno besmislenim "projektima" i "studijama izvodljivosti"! Samo trošite pare na vaše igrarije koje nemaju nikakav efekat. OBEZBEDITE PAYPAL!!!!!!!! pa nakon toga radite kakve god projekte želite, svakako ništa od vas. Bivši glasač DOS-a

Dusan

pre 12 godina

Pre nekoliko meseci formirana je radna grupa na nivou Vlade Srbije koja je do sada sakupljala dokumentaciju, navela je Matić izrazila očekivanje da će u narednih mesec dana biti izrađen idejni projekat i studija izvodljivosti.
''Na osnovu toga bi videli sa čim tačno raspolažemo, koji su mogući efekti stvaranja takve mreže, a takođe i šta je potrebno uraditi da bi bili proizvedeni ti efekti'', istakla je Matić.
Deca komunizma, svasta kazu da ustvari nista ne kazu.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Prekjuce dobih neko resenje o preracunu penzije. Odstampano iglicnim stampacem, veoma sitnim slovima, skoro od ivice do ivice papira, natrpano, nepregledno. Kao slag na tortu, preko jednog dela teksta udaren je poveci pravougaoni crveni pecat, tako da je na tom mestu "duplirana gustina informacija" a ne vidi se dobro ni jedna, ni druga.

I sad tome tu nedostaje jaca mreza? Njemu nedostaje izgleda cetvrti razred osnovne skole ili neki jos nizi, ono "Kosa tanka, uspravna debela" ovo je neverovatna svinjarija i sramota. Ovde se radi o pristojnosti i (ne)postovanju onoga kome se takav dokument zvanicno salje.

Mika

pre 12 godina

Pricu o koriscenju EPS opticke mreze smo prvi put javno culi od prethodne ministarke Aleksandre Smiljanić, ali su nju smenili posto je bila previse pametna. Jos tada je to korisceno u funkciji razbijanja monopola Telekoma.
Jadna je zemlja koja nije u stanju da iskoristi infrastrukturu koju je vec platila i instalirala pre mnogo godina, i zvrji iskoriscena sa samo 10% ...

lepo nasminkana ministarka gospodja

pre 12 godina

E stvarno taj prokleti paypal zar je moguce da kriminalci i dalje drze poluge da se ta blagodet unese u Srbiju? Prodajem knjige online i ceo postupak bi mi bio olaksan kada bih mogao da ga sprovedem direkt u banku a ne preko grcke i hrvatske ...

Jelenka

pre 12 godina

EPS je pre nekoliko godina zavrsio postavljanje 3000 km optickog kabla u Srbiji i koristi ga u svoje svrhe, zato je iskoriscenost ispod 10%.
Drzava to do sada nije iskoristila, jer je tada zauzela stav da EPS to ne moze da radi zato sto nije registrovan za telekomunikacione poslove.
Hmmm...sviraju....

NoMan

pre 12 godina

Hm procitah ovaj clanak koji je napisan u starom poznatom maniru za vreme onga kome ime ne spominjemo. Elem problemi gradjana ove zemlje su mnogo gori i mnogo veci nego sto iko moze da zamoisli B92 zajedno sa ostalima ima najvecu odgovornost u tome i uopste ne istrazuje sustinu problema. Apple,EA,Amazon,PayPal, spisak je dugacak uopste ne prepoznaju-priznaju ovu drzavu za ovim imenom(ikakvim imenom) ima nas tek ponegde na ponekoj billing listi.
Prozivam pisce ovakvih tekstova da svoju nazovi kreativnost usmere ka gorucim pitanjima gradjana koji su mnogo ispred ove nazovi drzave.
1.Zasto nema imena Srbije na billing listama po svetu ? (pokusao sam da nadjem odogovor naisao sam na zid cutanja na svim stranama) DISKRIMINACIJA
2.Zasto se nase kreditne kartice prihvataju a ime nase zemlje ne ? (nema odgovora) DISKRIMINACIJA + SEGREGACIJA
3.Zasto nijedan vid media kod nas se ne bavi takvim pitanjima i pokrene kampanju i pronadje odgovore istinu kada drzava i njem vrh cuti o tome.
4.Jesu li nam skinute sankcije ikada ?
5.Zasto su nam pogazena osnovna ljudska prava zagrantovana poveljom UN?

JESTE LI VI B92 SPOSBNI DA NAM DATE ODGOVORE NA OVA PITANJA ILI CEMO I DALJE CAMITI U MRAKU ?

EU

pre 12 godina

ovo su dobre inicijative samo da se ne razbiju o visoke bedeme pojedinacnih sektora drzavne uprave koji ih bas i ne mirisu jer se time umanjuje njihov licni znacaj i povecava transparentnost rada ustanove uz povecanje zadovoljstva gradjana (omogucava se kontrola!). Veoma bih se iznenadio da u Srbiji prodje i uspe da se realizuje ideja kojom samo gradjani dobijaju a koja pretpostavlja bilo kakvo ucesce i saradnju raznih organa drzavne uprave!

gazda Čeda

pre 12 godina

... ne razumem?! zbog čega je eps uopšte došao u situaciju da postavlja svoje kablove!? zar sada svi građani treba da osnuju novo, posebno udruženje i postavljaju svoje kablove?! koliko tu ima nepotrebno dupliranih stvari? hoćete reći da telekom nema slobodnih kapaciteta?! nije, nego je eps-u i državi to skupo, a nama građanima nije, a?! ako neko zna kako je slična tematika rešena u normalnim zemljama, neka kaže...

Александар

pre 12 godina

Верујем да је нама сасвим довољна једна паметна мрежа уз помоћ које можемо неометано да делимо информације? Можда је уочен монопол једне једине паметне мреже па се зато разматра пуштање у погон нове? И на крају, можда управо ја нисам довољно паметан да бих разумео суштину овога текста.

myname

pre 12 godina

kada sam slao prosle godine neki zahtev u telekom, u vezi fiksnog telefona, rekli su mi da ne vredi da im posaljem na mail, nije validno,mora na fax! Dobro nisam morao morzeovom azbukom da im bipćem da bi se sporazumeli. Sta ce njima brz net? Da bi igrali farmu na fejsu? 90% administracije im kuca na tastaturi sa dva prsta!
Ne kazem da ovo ne treba da urade,ali tesko da ce izgurati do kraja u skorijoj buducnosti,trebali su se baviti ovim pre najmanje 5godina.

mreže su moj život

pre 12 godina

Ovde će neki partijski kadar da se dobro omasti na izradi dotičnog projekta. A projekat će biti napisan tako da od dobavljača za realizaciju obavezno traži potreban broj zaposlenih, njihove obuke, broj cipela, tačnu dimenziju kućišta uređaja, njihovu boju i slične ključne karakteristike. Takvo đubre neće niko nikada više ni pročitati. Motiv je bio da se maznu pare i zamažu oči da se nešto kao radi. Možete misliti da će verovatno ComTrade dobiti taj projekat ? Hoćete da se kladimo ??

A ima li više ikakve nauke u fiber mreži između gradova ? Da, EPS je postavio OPGW optiku skoro po svim dalekovodima između gradova i koristi i mnogo manje od 10% vlakana. Pusti se N x 1GB, a često ići i na 10GB gde standard kaže da se može dobaciti. А koliko znam 10GB se baca do nekih 80-tak kilometara. Napajanja usput ima, to je EPS, pa se onda može staviti novi svič i terati još 80km. Pa to može da se pusti u rad u roku od mesec dana, a ne da se tupi o projektu mesecima i da se to nekom skupo plaća.

Ovo postaje krajnje žalosno. Toliko bi moglo da se uradi sa vrlo malo para, a oni sa mnogo bačenih para nisu u stanju da urade skoro ništa. Biće hapšenja pre ili kasnije, imajte to na umu !!!!!!

Tivadar

pre 12 godina

Pre dve godine smo odlucili, pre nekoliko meseci se dogovorili, 10%, ili manje, cega ne znam. Srbija i elektronika, bice kad se desi, verovatno. Buducnost i komunikacija, nacionalni internet i resursi, obavezno. Sto volim tekstove u kojima mi nista nije jasno! Mozda sam ja glup, ne kazem, sve je moguce...

Paypal serbia

pre 12 godina

Шта ову госпођу спречава да напише пејпалу допис и каже "ШТА ВАМА ТРЕБА ДА БУДЕТЕ ДОСТУПНИ НАШИМ ГРАЂАНИМА?" и да у року од неколико дана пошаље законе на промену?

dO

pre 12 godina

Projekat uvođenja PayPal-a, kažeš? Ne? Nekakva "nacionalna internet mreža"? A, ne treba, to imamo. Samo potkrešite malo krilca Telekomu i SBB-u i pustite svakog ko ima optičku infrastrukturu da je komercijalno nudi zainteresovanima. Ostalo iz tvog digitalnog rokovnika okači mačku o rep, kao i svoju funkciju za naredni mandat.

jojic

pre 12 godina

Hocu PAYPAL! Kome je interes da ga ne uvodi? Bosna i Albania ga imaju nama ne daju da narucujemo stvari za male pare? Sram vas bilo! Dokle?

partokratija

pre 12 godina

Nema to veze sa PayPal i internetom. Sve je smišljeno da se sve državne službe stave na jedan internet, a to je Telekom. Posle toga će se Telekom nekome prodati za male pare i samo kroz novac koji državne firme budu plaćale exTelekomu za godinu ili dve kupac će vratiti novac i nastaviti da nas dere. Isto slučaj kao NIS samo umesto nafte internet.

zyxo

pre 12 godina

Koju cemo budalastinu danas da plasiramo narodu? Sta kazete na 'Projekat nacionalne internet mreze'? Gde se sada izgubi ona maticka, ajde zovi je treba da drzi konferenciju.

'83m v45 5v3 r3d0m

Ljutko

pre 12 godina

Ok, možda ministarka nije kriva što PayPal nije došao. Ali zaista podržavam predlog koji je ovde pomenut, da ona zvanično pita PayPal kada će nam doći i da se onda pojavi na nekoj emisiji B92 u kojoj će to objasniti i nama svima, da znamo. Molim B92, napravite intervju sa njom pa da čujemo novosti.

samo polako

pre 12 godina

Pošto vidim dosta komentara u kojima se kuka za PayPal-om, samo hoću da ukažem na Bitcoin sistem koji bez problema možete koristiti bilo gde u svetu gde ima interneta. Open source, decentralizovano, nema charge back-ova, ne zavisite od bankara, paypal-a, i sličnih. Sve šta nedostaje u Srbiji su menjačnice koje primaju i Bitcoin.

lepo nasminkana ministarka gospodja

pre 12 godina

E stvarno taj prokleti paypal zar je moguce da kriminalci i dalje drze poluge da se ta blagodet unese u Srbiju? Prodajem knjige online i ceo postupak bi mi bio olaksan kada bih mogao da ga sprovedem direkt u banku a ne preko grcke i hrvatske ...

...marko

pre 12 godina

To je projekat koji je neophodan kako bi bio uniformisan pristup raznih drzavnih institucija internet i intranet servisima, i kako bi bili smanjeni troskovi nastali usled.koriscenja usluga razlicitih provajdera i dupliranja infrastrukture.Steta je sto ranije nije pristupljeno ovome, a imali ste 10 godina.

gazda Čeda

pre 12 godina

... ne razumem?! zbog čega je eps uopšte došao u situaciju da postavlja svoje kablove!? zar sada svi građani treba da osnuju novo, posebno udruženje i postavljaju svoje kablove?! koliko tu ima nepotrebno dupliranih stvari? hoćete reći da telekom nema slobodnih kapaciteta?! nije, nego je eps-u i državi to skupo, a nama građanima nije, a?! ako neko zna kako je slična tematika rešena u normalnim zemljama, neka kaže...

tomig

pre 12 godina

Draga gospodjice za "digitalni rokovnik"! ostavite se gluposti i prekinite da mažete oči narodu sa potpuno besmislenim "projektima" i "studijama izvodljivosti"! Samo trošite pare na vaše igrarije koje nemaju nikakav efekat. OBEZBEDITE PAYPAL!!!!!!!! pa nakon toga radite kakve god projekte želite, svakako ništa od vas. Bivši glasač DOS-a

Čisto da znate

pre 12 godina

Idejni projekat će biti završen za mesec dana. A da bi došlo do realizacije idejnog projekta verovatno treba da glasamo za vas na izborima. Znate šta? Džaba vam sve. OD MENE VIŠE NIKAD NEĆETE DOBITI GLAS.

Александар

pre 12 godina

Верујем да је нама сасвим довољна једна паметна мрежа уз помоћ које можемо неометано да делимо информације? Можда је уочен монопол једне једине паметне мреже па се зато разматра пуштање у погон нове? И на крају, можда управо ја нисам довољно паметан да бих разумео суштину овога текста.

partokratija

pre 12 godina

Nema to veze sa PayPal i internetom. Sve je smišljeno da se sve državne službe stave na jedan internet, a to je Telekom. Posle toga će se Telekom nekome prodati za male pare i samo kroz novac koji državne firme budu plaćale exTelekomu za godinu ili dve kupac će vratiti novac i nastaviti da nas dere. Isto slučaj kao NIS samo umesto nafte internet.

samo polako

pre 12 godina

Pošto vidim dosta komentara u kojima se kuka za PayPal-om, samo hoću da ukažem na Bitcoin sistem koji bez problema možete koristiti bilo gde u svetu gde ima interneta. Open source, decentralizovano, nema charge back-ova, ne zavisite od bankara, paypal-a, i sličnih. Sve šta nedostaje u Srbiji su menjačnice koje primaju i Bitcoin.

glava noja(ministra) je u pesku

pre 12 godina

O čemu vi pričate? ja i danas kad idem negde treba da dostavi fotokopiju lične karte. To ste rebali da uradite još pre 5 godina. Danas je za vas kasno. Usput zašto smo zemlja sa najsporijim i najskupljim internetom u regionu.
Zašto ste podigli cenu fiksne pretplate i udvostručili brzinu impulsa. Ova čuda iz agencije su rekla da je to zbog konkurencije. Molim vas kad hoćete da punite privatne džepove nemojte da razbijate više monopol.

zbbbz

pre 12 godina

lol nije problem manjak optickih kablova (ok i to je problem)... vec nepostojanje normalog informacionog sistema na nivou drzave...
drzavne institucije, kako one na vrhu, tako i one dole jako malo komuniciraju digitalnim putem...
primera radi, samo biro za zaposaljavanje "zna" da li ste "na birou" ili ne... i svaki put morate ici na biro za potvrdu, iako vam potvrda treba npr za ministarstvo nauke...

daxkey

pre 12 godina

da se ne lazemo, institucije ne koriste opticke kablove za razmenu informacija vec gradjane koje setaju od saltera do saltera. Toliko o tome.

EU

pre 12 godina

ovo su dobre inicijative samo da se ne razbiju o visoke bedeme pojedinacnih sektora drzavne uprave koji ih bas i ne mirisu jer se time umanjuje njihov licni znacaj i povecava transparentnost rada ustanove uz povecanje zadovoljstva gradjana (omogucava se kontrola!). Veoma bih se iznenadio da u Srbiji prodje i uspe da se realizuje ideja kojom samo gradjani dobijaju a koja pretpostavlja bilo kakvo ucesce i saradnju raznih organa drzavne uprave!

aa

pre 12 godina

Ministarka samo vrti teme, prvo malo priča o Paypalu, pa kad se smori (i ništa od toga ne napravi) ide digitalni potpis (koji je kao urađen) pa je sledeća ova nacionalna mreža, koju će verovatno zameniti ponovo priča o PayPalu i tako u krug. :)

Ja da sam ministar i da me ne puštaju da izađem iz kuće niti mi daju da napišem mail, isto bi ovako radio, samo novinarima vrtim priču, kad jedna priča smori ide nova i tako u krug :)

mf

pre 12 godina

za pocetak povecajte brzinu osnovnog paketa interneta, a to da niko u drzavnoj upravi nije umrezen to je druga prica, za vas je to trosak a u stvari je nevidjena usteda u vremenu i novcu( to se izgleda ne radi jer bi masa ljudi koji izdaju po papir ili dva dnevno ostala bez posla)
Daleko smo mi od normalne i funkcionalne drzava!

gradjanin

pre 12 godina

"Projekat nacionalne internet mreze treba prvo da zadovolji interese drzave pa onda komercijalne interese gradjana."
Ali zato gradjani treba sve to da plate.
Kad ce u ovoj drzavi jednom da se stave interesi gradjana ispred drzavnih interesa. Nikakva nacionalna internet mreza nece podici efikasnost rada drzavnih organa, ako se oni i dalje zaposljavaju po partijskom kljucu i rade po partijskom kljucu. Sada ce samo imati brzi internet da igraju igrice, vise na facebook-u i skidaju filmove tokom radnog vremena.

PPeca@SER

pre 12 godina

Ja sam u pocetku imao veliki problem da objasnim svojim inopartnerima (dobavljacima( da mi ovde imamo tender (pa im saljem mail da posalju specijalnu cenu) za 1 komad necega gde u svetu idu tenderi na par stotina, pa i par hiljada komada (npr. Brazil 4000 komada, Izrael 2000 komada, Turska 2000 komada...), a onda su shvatili u koliko informaticki razvijenoj zemlji mi zivimo.
E to je zasluga nasih strucnjaka u Vladi. Pa ih birajmo opet.

Jelenka

pre 12 godina

EPS je pre nekoliko godina zavrsio postavljanje 3000 km optickog kabla u Srbiji i koristi ga u svoje svrhe, zato je iskoriscenost ispod 10%.
Drzava to do sada nije iskoristila, jer je tada zauzela stav da EPS to ne moze da radi zato sto nije registrovan za telekomunikacione poslove.
Hmmm...sviraju....

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Prekjuce dobih neko resenje o preracunu penzije. Odstampano iglicnim stampacem, veoma sitnim slovima, skoro od ivice do ivice papira, natrpano, nepregledno. Kao slag na tortu, preko jednog dela teksta udaren je poveci pravougaoni crveni pecat, tako da je na tom mestu "duplirana gustina informacija" a ne vidi se dobro ni jedna, ni druga.

I sad tome tu nedostaje jaca mreza? Njemu nedostaje izgleda cetvrti razred osnovne skole ili neki jos nizi, ono "Kosa tanka, uspravna debela" ovo je neverovatna svinjarija i sramota. Ovde se radi o pristojnosti i (ne)postovanju onoga kome se takav dokument zvanicno salje.

wlado

pre 12 godina

nemojte vise da varate narod, zahtevamo dvosmerni paypal u srbiji!

prosle nedelje sam bio u banci, zeleo sam da posaljem novac u inostranstvo, i geldali su me u cudu i na kraju kazali da fizicko lice gradjanin srbije ne sme po zakonu da poseduje hartije od vrednosti u inostranstvu !

samo mi i kinezi imamo taj zakon u celom svetu ! a cisto da se nadovezem, zbog neimanja paypala sam morao da idem u banku, ali na zalost nisam uspeo cak ni da posaljem novac..zamislite samo da treba da primim uplatu iz inostranstva...verovatno bi me dinkic zvao licno...najgori smo

Dusan

pre 12 godina

Pre nekoliko meseci formirana je radna grupa na nivou Vlade Srbije koja je do sada sakupljala dokumentaciju, navela je Matić izrazila očekivanje da će u narednih mesec dana biti izrađen idejni projekat i studija izvodljivosti.
''Na osnovu toga bi videli sa čim tačno raspolažemo, koji su mogući efekti stvaranja takve mreže, a takođe i šta je potrebno uraditi da bi bili proizvedeni ti efekti'', istakla je Matić.
Deca komunizma, svasta kazu da ustvari nista ne kazu.

Mika

pre 12 godina

Pricu o koriscenju EPS opticke mreze smo prvi put javno culi od prethodne ministarke Aleksandre Smiljanić, ali su nju smenili posto je bila previse pametna. Jos tada je to korisceno u funkciji razbijanja monopola Telekoma.
Jadna je zemlja koja nije u stanju da iskoristi infrastrukturu koju je vec platila i instalirala pre mnogo godina, i zvrji iskoriscena sa samo 10% ...

zyxo

pre 12 godina

Koju cemo budalastinu danas da plasiramo narodu? Sta kazete na 'Projekat nacionalne internet mreze'? Gde se sada izgubi ona maticka, ajde zovi je treba da drzi konferenciju.

'83m v45 5v3 r3d0m

dO

pre 12 godina

Projekat uvođenja PayPal-a, kažeš? Ne? Nekakva "nacionalna internet mreža"? A, ne treba, to imamo. Samo potkrešite malo krilca Telekomu i SBB-u i pustite svakog ko ima optičku infrastrukturu da je komercijalno nudi zainteresovanima. Ostalo iz tvog digitalnog rokovnika okači mačku o rep, kao i svoju funkciju za naredni mandat.

mreže su moj život

pre 12 godina

Ovde će neki partijski kadar da se dobro omasti na izradi dotičnog projekta. A projekat će biti napisan tako da od dobavljača za realizaciju obavezno traži potreban broj zaposlenih, njihove obuke, broj cipela, tačnu dimenziju kućišta uređaja, njihovu boju i slične ključne karakteristike. Takvo đubre neće niko nikada više ni pročitati. Motiv je bio da se maznu pare i zamažu oči da se nešto kao radi. Možete misliti da će verovatno ComTrade dobiti taj projekat ? Hoćete da se kladimo ??

A ima li više ikakve nauke u fiber mreži između gradova ? Da, EPS je postavio OPGW optiku skoro po svim dalekovodima između gradova i koristi i mnogo manje od 10% vlakana. Pusti se N x 1GB, a često ići i na 10GB gde standard kaže da se može dobaciti. А koliko znam 10GB se baca do nekih 80-tak kilometara. Napajanja usput ima, to je EPS, pa se onda može staviti novi svič i terati još 80km. Pa to može da se pusti u rad u roku od mesec dana, a ne da se tupi o projektu mesecima i da se to nekom skupo plaća.

Ovo postaje krajnje žalosno. Toliko bi moglo da se uradi sa vrlo malo para, a oni sa mnogo bačenih para nisu u stanju da urade skoro ništa. Biće hapšenja pre ili kasnije, imajte to na umu !!!!!!

jojic

pre 12 godina

Hocu PAYPAL! Kome je interes da ga ne uvodi? Bosna i Albania ga imaju nama ne daju da narucujemo stvari za male pare? Sram vas bilo! Dokle?

myname

pre 12 godina

kada sam slao prosle godine neki zahtev u telekom, u vezi fiksnog telefona, rekli su mi da ne vredi da im posaljem na mail, nije validno,mora na fax! Dobro nisam morao morzeovom azbukom da im bipćem da bi se sporazumeli. Sta ce njima brz net? Da bi igrali farmu na fejsu? 90% administracije im kuca na tastaturi sa dva prsta!
Ne kazem da ovo ne treba da urade,ali tesko da ce izgurati do kraja u skorijoj buducnosti,trebali su se baviti ovim pre najmanje 5godina.

Tivadar

pre 12 godina

Pre dve godine smo odlucili, pre nekoliko meseci se dogovorili, 10%, ili manje, cega ne znam. Srbija i elektronika, bice kad se desi, verovatno. Buducnost i komunikacija, nacionalni internet i resursi, obavezno. Sto volim tekstove u kojima mi nista nije jasno! Mozda sam ja glup, ne kazem, sve je moguce...

NoMan

pre 12 godina

Hm procitah ovaj clanak koji je napisan u starom poznatom maniru za vreme onga kome ime ne spominjemo. Elem problemi gradjana ove zemlje su mnogo gori i mnogo veci nego sto iko moze da zamoisli B92 zajedno sa ostalima ima najvecu odgovornost u tome i uopste ne istrazuje sustinu problema. Apple,EA,Amazon,PayPal, spisak je dugacak uopste ne prepoznaju-priznaju ovu drzavu za ovim imenom(ikakvim imenom) ima nas tek ponegde na ponekoj billing listi.
Prozivam pisce ovakvih tekstova da svoju nazovi kreativnost usmere ka gorucim pitanjima gradjana koji su mnogo ispred ove nazovi drzave.
1.Zasto nema imena Srbije na billing listama po svetu ? (pokusao sam da nadjem odogovor naisao sam na zid cutanja na svim stranama) DISKRIMINACIJA
2.Zasto se nase kreditne kartice prihvataju a ime nase zemlje ne ? (nema odgovora) DISKRIMINACIJA + SEGREGACIJA
3.Zasto nijedan vid media kod nas se ne bavi takvim pitanjima i pokrene kampanju i pronadje odgovore istinu kada drzava i njem vrh cuti o tome.
4.Jesu li nam skinute sankcije ikada ?
5.Zasto su nam pogazena osnovna ljudska prava zagrantovana poveljom UN?

JESTE LI VI B92 SPOSBNI DA NAM DATE ODGOVORE NA OVA PITANJA ILI CEMO I DALJE CAMITI U MRAKU ?

Paypal serbia

pre 12 godina

Шта ову госпођу спречава да напише пејпалу допис и каже "ШТА ВАМА ТРЕБА ДА БУДЕТЕ ДОСТУПНИ НАШИМ ГРАЂАНИМА?" и да у року од неколико дана пошаље законе на промену?

Ljutko

pre 12 godina

Ok, možda ministarka nije kriva što PayPal nije došao. Ali zaista podržavam predlog koji je ovde pomenut, da ona zvanično pita PayPal kada će nam doći i da se onda pojavi na nekoj emisiji B92 u kojoj će to objasniti i nama svima, da znamo. Molim B92, napravite intervju sa njom pa da čujemo novosti.