Utorak, 26.04.2011.

09:14

Srbija druga zemlja sa ćiriličnim domenom

Izvor: B92

Srbija druga zemlja sa æiriliènim domenom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

???

pre 12 godina

WTF...??? Cemu ta glupost? Ako neko hoce internet prezentaciju na cirilici, moze to da ucini i na svojoj stranici sa latinicnim imenom domena. Cemu uopste sluzi cirilicni domen? Da ga posecuju uskljucivo oni koji imaju mogucnost tipkanja na cirilici?

Ma nebeska Srbija sama za sebe, pa i na internetu...necemo mi da radimo kao drugi! Mi cemo da imamo "svoj" internet....lol

nikolam

pre 12 godina

За оне који нису технички обавештени и не знају: оно "www" у имену домена није обавезно. То је прилично реликт прошлости али изгледа лепо кад се напише, да не би морало да се пише http:/www... Значи мрежни прегледачи су довољно паметни да оду на yahoo.com без префикса.
Сем ако неки ЛОШ администратор није заборавио да www и без www преусмерии на исту страну.

Иначе, забезекнут сам навалом необразованих људи који ништа не знају у ствари о интернту и начину на који функционише а који се из петних жила залажу ПРОТИВ српске културе, на све могуће начине.
Знате шта? Такви НАЗАДНИ Југословени кој не знају којој култури припадају, нам не требају у Србији, ионако кукате на Србију у пљујете је кад год зинете, а нисте нити способни нити вољни
да се лишите плате коју примате од СТРАНАЦА и да заврнете рукаве и да нешто УРАДИТЕ да србима, грађанима Србије буде боље у самој Србији.
Ово је ствар која ће помоћи очувању српсе културе а свим онима који српску културу мрзе, желим да се што пре и експресније иселе где им је боље и антисрпскије.

nikolam

pre 12 godina

Odlično je ako je primenjen metod gde se dobija istovremeno i latinični i ćirilični domen po istoj ceni.

И они који би да заузму две словне комбинације, управо овако како је објашњено, могу да региструју и још један (пар домена), да би били идеално Енглези и идеално Срби.

Све у свему ако добро и паметно изаберем име домена и оно има смисла и на латиници и на ћирилици, нема зиме.

Користимо и заштитимо своје национално писмо док нам га енглешчићи нису уништили своји европејством.
Поштујмо устав и истакнимо називе фирми и латиничним писмом поред обавезног ћириличног назива ;)

migizigi

pre 12 godina

iz prakticnih razloga je ovo glupost! Kod nas sve sto vuce ka zapadu smatra se antisrpsko! Objasnite mi zasto latinica nije i nase pismo? reci vam ja ako neznate: iz istih razloga koristimo Julijanski kalendar iako zna se da kasni 13 dana, ali necemo da uvedemo Gregorijanski zato sto potice od tamo nekog pape iz 14 ili 15 vijeka a on je mrzio srbe( ako je uopste znao za nas posto smo tada bili pod turcima)

Shankly

pre 12 godina

@Masinovodja i ostali reformatori: konstrukcija da+prezent (treba da cuvamo) kao i konstrukcija prezent+infinitiv (trebamo cuvati) su obe deo srpskog jezika, tako da pricate gluposti. Druga je stvar sto se ova druga redje korisi. Nikad ne komentarisem tudju pismenost, ali vas sto ste glavni gramaticari po kojekavim forumima i izmisljate kojesta jednostavno moram. A o domenu sam rekao sta sam imao.

Малден

pre 12 godina

@(novosadjanin, 26. april 2011 22:30)::

Јапанци могу да пишу латиницом (http://en.wikipedia.org/wiki/Romanization_of_Japanese), као и већи део Азије (Кинези: http://en.wikipedia.org/wiki/Romanization_of_Mandarin_Chinese). И Грци некада записују свој језик латиницом, и за то постоји стандард: http://en.wikipedia.org/wiki/Romanization_of_Greek. Али те земље једноставно неће да се одрекну онога што им је одредило идентитет кроз векове.

Надам се да је неко бар приметио да ни Кинези у Србији не користе ни латиницу, ни ћирилицу — већ све пишу на кинеском. Зашто од њих нико не тражи да име радње напишу неким другим писмом? И поред свих предности и једноставности латиничког писма они не одустају од писања својих „хијероглифа“ — а људи у Србији су спремни да разапну свакога ко каже да је срећан што смо добили ћирилички домен и имамо своје писмо? Надам се да ће бар неко приметити где нас то води.

Изјава о доминантним писмима на интернету потиче од ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), који ради званичне статистике. На захтев те веће половине човечанства који жели да користи своје писмо морало да се изађе у сусрет увођењем интернационалних домена. Да ли неко овде заиста сматра да Србија није требала да тражи доме на ћириличком писму?

Ми имамо срећу да од нашег ћириличног писма можемо да добијемо све остале верзије: латиницу и ошишану латиницу, или чак и дуал који су раније користили новинари (џ-dx, ч-cx, ћ-cy, ...). То нам даје техничку предност да за наш језик понудимо сервисе за које многи други треба да потроше богатство да би потерали да раде како треба (поменути изговор, аутоматска латинизација за потребе изговора наших имена на западу).

Уместо тога на интернету имамо ћирилични материјал, латинични материјал, ошишани латинични материјал и већи део текста у срблишу: јако је тешко да неко аутоматизује и изговор или машински тренира преводилац са српског на неки други језик, и обратно. Наши стручњаци са ЕТФ-а би могли да испишу књигу на ту тему. Уз све то имамо и хаос на аутомобилским таблицама где смо увели и слова која никада нисмо користили: w, x, y.

У Србији је иначе и језик запостављен. Хроми Вук Караџић је успео да пером и под светлом свеће састави речник, а САНУ има десетак људи који на томе раде, све заједно са рачунарима и опремом, и у протеклих 30 година нису успели ништа да заврше! Колико је пара ту бачено, а да нико није положио рачун, а прозива се рад који је профитабилан?

.срб домен није обавезан, купиће га ко то пожели, и за ту куповину ће морати да плати: те паре завршавају у Србији, а за инфраструктуру није морало ништа додатно да се инвестира.

Надам се да је неко овде урадио процене колико је Србија могла да добије нових радних места и прилив страног новца да је од фирми које пласирају робу на наше тржиште тражила пристојно преведено упутство на српском, и нешто слично за мобилне телефоне. Онда би фирме, попут Микрософта, запослиле наше људе да им раде превод; запослили би неке наше инжењере да ураде део система који би подржао наше писмо (а истовремено би радила и латиница, у неизмењеном облику). Можда би неке стране фирме онда пре наступа на наше тржиште унајмиле пар наших људи да им одраде ствари за српски: као што то чини Фејсбук (који је на српски преведен ћирилицом), или Микрософт, или чак и Мозилина фондација.

Уместо што се код нас огађује и писмо и традиција апелима попова, „данима ћирилице“ у Баваништу, упирањем прста на ону или ову странку, дељење на издајице, четнике, партизане и европејце: можда би могли да реално схватимо где нам је место, шта смо и како од посебности да извучемо који поен за туризам и успут запослимо људе — баш зато јер смо различити, и знамо и једно и друго.

Марко

pre 12 godina

Волео бих да неко направи емисију и објасни ми зашто се свако ко помене ћирилицу у Србији означи као националиста, противник света, европе и цивилизацијских тековина. А онда може да ме просветли и зашто је .срб домен лош за нас.

генерално нисте ми објавили ни претходни

pre 12 godina

Ћирилични домени су намењени искључиво ДОМАЋЕМ тржишту. То што је Тесла патентирао масу ствари као Американац српског порекла не значи да само он и само Америка имају право да те патенте нуде свету у облику у коме они хоће. Када ми се отвори сајт б92 транслејт препозна хрватску латиницу и пита за превод. Када тражим било какве ствари које имају везе са Србијом на латиници, углавном 90% резултата је са хрватских сајтова. На ћирилици то није проблем.
Ми смо једина нација са 2 различита писма. То није срамота, већ потпуно назадна шизофренија настала пре 80так година.
Када приступим рачунару у Холандији добијам углавном ВИНДОУС који је на њиховом језику мени у потпуности неразумљив. Зашто вама смета да и мој рачунар буде њима неразумљив?
Странцима је досадила латиница и то да цео свет буде латиница. Досадили су им Старбаксови, Костакафе, Мекдоналдси и Мадоне на сваком ћошку код њих, па сада није мало то него мора и код нас све то исто да буде па да будемо срећни?

предлагач

pre 12 godina

Da bar neko nekad odavde napravi nesto poput facebook-a, browser-a, windows-a... da ne kazem computer-a i internet-a... pa da ga onda nazove подржавач, чепркач, оштроживњавка... ili kako vec hoce... pa da se onda stranci muce sa prevodom...

dragisha

pre 12 godina

Stvarno ne razumem toliko negativnih komentara, pa dobijamo nesto globalno sto je opet toliko specificno nase! Sto da ne. Pa nije sve sto je vezano za Srbiju i srpski narod sugavo i bljak. To je jednostavno nasa posebnost da imamo i latinicu i cirilicu kao pismo. Treba da budemo ponosni na to. To je tako pogresna slika da se cirilicom sluze samo nacionalisti (zasto je uopste biti nacionalista lose?!) i da je to nesto zatucano i nazadno. Najverovatnije su oni sami tome doprineli tako da im je bolje da koriste latinicu, da se ne pravi jos veci jaz ka upotrebi cirilice.

novosadjanin

pre 12 godina

(Милан Петровић, 26. april 2011 21:59) uhvatio si se toga da japanci, kinezi i druge azijske zemlje !ZACUDO! ne koriste latinicu ?!?! Kako to?!

migizigi

pre 12 godina

E sad neka mi neko objasni zasto odbacujemo latinicu kao da je anti srpska?
Svi srbi u evropi kad instaliraju recimo facebook ili google, mozila ili bilo sta instalirace na hrvatskom jeziku zato sto je srpski na cirilici. Naj vise se osjeti kad se koristi google prevodioc i kad ukljucite da prevede na srpski o to uradi na cirilici. zato svi mi u inostranstvu koristimo hrvatski jezik za prevodjenje, a tek da znate kakve oni rijeci koriste za neke pojmove! da izludite, ali nema alternative srpski je na cirilici a to jos vise iritira( kad je internet u pitanju) inace citav zivot sam pisao cirilicom ali sad je problem da koristim to pismo posto onda kad pisem njemacki desi se da ubacim neko nase slovo pa svabe se nadju u cudu kad vide takve gluposti. Mislim da se bespotrebno previse forsira cirilica kad se latinicom pisu Engleski, njemacki, francuski, latinski, spanski... samo smo mi pametni oni su budale...

Милан Петровић

pre 12 godina

„Не каже се џабе да је интернет светска, интернационална, мрежа. Самим тим важе глобална, интернационална правила. А ми смо нашли и ту да србујемо. Морам да поновим, невиђена глупост. Оног ко је ово измислио бих оптужио за ненаменско трошење средстава из буџета. (Марко, 26. april 2011 19:07)“ — Марко, ћирилицу не уводимо ради странаца, већ ради нас. Друго, није тачно да су на ово бачене паре: продаваће се више домена, и зарађиваће се више пара, тако да је постојање ћириличног домена и финансијски исплативо. Већ сада више од половине становништва не користи латинично писмо, већ гледа да интернет прилагоди свом језику и традицији:

"Of the 1.6 billion internet users today worldwide, more than half use languages that have scripts that are not Latin-based," said Rod Beckstrom at the opening of Icann's conference in Seoul, South Korea. — (Би-Би-Си: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8326241.stm)

suboticki mornar

pre 12 godina

Gospodina koji bi uveo povecanje poreza od 100% za firme koje koriste stranu rec u nazivu, srdacno pozdravljam. Kakva je sreca sto su takvi ljudi uglavnom na marginama drustva... Smatram da je ovakvo forsiranje cirilice u skladu sa tradicijom da preterujemo u svemu. Srbija do tokija i po cenu svakog (osim ideologa).

Dejan Stanić

pre 12 godina

Znači: ввиндовс??? Al smo zeznuli ostatak sveta! Ali smo zato jos blize braci Rusima po glupostima i LAZNOM patriotizmu tamo gde nije potreban.
P.S. a eto prostora da se jos nauzima para oko promene,preregistracije domena...

Мира

pre 12 godina

Да је по закону, и сајт Б92 би био на српском језику ( то значи - ћирилицом) Да би смо очували језик , морамо чувати писмо. Наивни су они који мисле да није важно.

ROKO

pre 12 godina

Zivim u inostranstvu i stvarno ste preterali s cirilicom. Ovo ce nas dovesti do totalne marginalizacije . U ostalom pogledajte na guglu sve sto je na latinici to se prevodi kao hrvatski jezik kao na primer sve novine na latinici su hrvatske. Samo tako napred i bicemo tamo negde za Kavkazom.

Zrenjanin

pre 12 godina

Pošto je našoj zemlji cilj da dostigne životni standard iz 1989. godine, znači da će Srbija postati normalna zemlja kada kao i 1989. većina u njoj budu ateisti koji koriste latinicu.

Никола

pre 12 godina

Оно што је на мене оставило утисак јесте начин на који странци виде ћирилицу. Ево једног примера, са једног угледног сајта посвећеном графичком дизајну. Једна девојка је прокоментарисала ћирилички логотип следећим речима: "Love these! I love looking at foreign languages because i see each letter’s beauty instead of words and sentences." На фејсбуку постоји група посвећена ћирилици чији чланови су углавном држављани оних земаља које не користе ћирилицу. Они тврде да је ћирилица лепша, да им је досадила латиница а један Италијан је чак направио и италијанску верзију ћирилице и веб сајт посвећен томе. Hишта не треба наметати, можда чак треба забранити ћирилицу јер познавајући људе који овде живе, тада би сви намерно користили баш ћирилицу :D Једино што ми повремено ствара одбојност према ћирилици је незнање људи који мисле да је то писмо српско (а није) и повезивање ћирилице са националистима и националним идентитетом. Ја сам увек за идентитет појединца испред заједничког, кога сам сам се увек гнушао. Све у свему, не видим ништа лоше у увођењу овог домена мада ни сам нисам сигуран да ли ћу га користити.

Марко

pre 12 godina

Извињавам се, морам да додам још нешто. Не могу да верујем колико људи "бале" због ћириличног домена, као да је то нешто од пресудног значаја да би постојала ова држава. Аман, погледајте која вам папирологија треба да бисте, рецимо, регистровали ауто, или завршили најобичнији посао у државној администрацији. Нико не унапређује електронски систем обраде података, да грађанима олакша свакодневан живот, него бацили паре и ресурсе у ћирилични домен који се никако неће примити.

Не каже се џабе да је интернет светска, интернационална, мрежа. Самим тим важе глобална, интернационална правила. А ми смо нашли и ту да србујемо.

Морам да поновим, невиђена глупост. Оног ко је ово измислио бих оптужио за ненаменско трошење средстава из буџета.

Марко И.

pre 12 godina

Пар техничких коментара:

- У њебброњсери подржавају ћирилицу у линку. Чак постоји и стандард за превођење (тзв. Punny Code).

- Заиста може да се подеси у DNS да адреса попут њњњ.њелнесс.срб ради. Надам се да ће то неко и урадити, чисто форе ради.
- Проблем нашег интернета је што у већини случајева не користимо ни комплетно латинично писмо, већ само 22 од 30 слова колико је потребно за фонетски запис.

- На интернету не постоје препреке да се користи ћириличко писмо, а одатле по потреби добије и латинична верзија. Обратно је много теже (или немогуће) урадити без грешке. Гугл је пробао нешто, потражити „Гуглов пресловљивач“ (Google Transliterator) — подржава унос срског језика са 22 слова, и ослањајући се на статистику углавном допуни исправан запис.

- Ретко ко користи и латиницу у њеном уникод фонетском запису (где као једно слово постоје: љ-lj, њ-nj i џ-dž) — ово би ставило ћирилицу и латиницу у исту техничку раван где би се разликовало Tanjug и Tanjug (nj је овде једно слово).

- Ћирилица је потпуно фонетско писмо и омогућава нам да уз мала улагања, или страну помоћ (Микрософт, Гугл) добијемо алат који може без грешке да изговара интернет странице, или чита нешто на телефонски позив.


И политичке теме:

- Неке стране земље заиста захтевају да се при регистрацији фирме користе само слова из њиховог алфабета. На примеру Србије то можда не би требало да буде обавезно при регистрацији али би у посебном пољу требало ћирилицом да се напише како се то име заиста изговара. Београд је пун назива фирми које 99% становништва не зна да изговори како је то власник наумио.

- Срби писмо везују за политику: то доводи до културолошког распада на дуже стазе. Неки од коментара и подељене оцене на остављеним порукама су најбољи доказ.


Ћирилица или латиница, то код нас више није ни технички ни културолошки проблем: то је један велики ментални проблем.

bandere cekaju

pre 12 godina

Ali ljudi, urazumite se, da li je vama svrha da to sto okacite vidi sto vise ljudi? Koliko ljudi ce posetiti i procitati to sto je na cirilici? Nismo svi Dulici pa da nije bitno sta je na sajtu. Nismo mi japanci. Nama ,,obicnima" je ostalo da poslove sa svetom samo ovako promovisemo. Opet skacete sebi u stomak. Sidjite malo sa tog trona, dokle vise? Ovo je dokaz da se 20 godina vrte isti ljudi. Valjda mi je cilj da to sto okacim bude malo globalnije, t.j. da ceo svet moze da vidi. I sad kakve je koristi da to sto okacim bude na cirilici? Ko bi to posetio? Ajde, kazite mi.

миш

pre 12 godina

@Glup
Па ја не знам како си ти закључио да браузери не подржавају ћирилицу!? Ево мени овај сајт ради најнормалније: http://президент.рф/

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

najveci cirilicari pijacu danas nazivaju i ispisuju cirilicom sa 'farm market'

a nisu okrenuli ni slikovnicu da bi znali sta je guska, konj ili krava.

Марко

pre 12 godina

Ало, људи, ћирилица се не чува тако што се уведе ћирилични домен, већ свакодневним кампањама и на оним местима где је то могуће. Иако поштујем наше писмо и мислим да га требамо сачувати и неговати, сматрам да је ово невиђена глупост која никако не може да се одржи у пракси.

Rendzer

pre 12 godina

Stvarno nemam nista protiv ovoga, sto vise opcija to bolje. Svako ce zakljuciti kom trzistu se obraca i naspram toga ce praviti ili na latinici za Srbiju i ceo svet ili na cirilici za samo unutar Srbije.

Medjutim treba samo obratiti paznju na jednu stvar a to je koliko ce to da kosta. Ako opet udare neke nebeske cifre onda ni nema svrhe truditi se i celu stvar ce napraviti DOA.

Mashinovodja

pre 12 godina

Srednjoškolac, lepo od tebe što tako požrtvovano braniš ćirilicu, ali ja bih radije branio srpski jezik.
Glagol "trebati" u srpskom jeziku, ekavska varijanta, koristi se samo u obliku "treba" (za razliku od hrvatskog jezika gde je to sasvim običan glagol). Zato u Srbiji mi ništa ne "trebamo čuvati", niti oni "trebaju čuvati", šta god to bilo. Ali svakako "treba čuvati" pravilnu upotrebu jezika, zar ne?

бт

pre 12 godina

Није проблем да ли ће писати ввеллнесс или велнес већ зашто неко у Србији уопште користи ту страну реч (на латиници или ћирилици) и зашто државне институције Србије не брину о очувању српског језика и писма. Рецимо, за употребу стране речи у називу фирме или места на Интернету (или Интернет сајту, како се каже на "новом" српском) за коју постоји одговарајућа реч на српском увело би се увећање пореза на доходак фирме од 100%. Па ако се власнику то више исплати него да користи назив који ће свако разумети онда нека слободно користи wellness.

Glup

pre 12 godina

Ovo je ziva glupost. Samo ce kostati 3-4 hiljade i nista vise.
btw, webbrowseri ne podrzavaju cirilicu u linku tako da nznm sta misle da rade s ovim. -.-'

Средњошколац

pre 12 godina

У праву су што стављају ћирилични домен. Ћирилица је наше писмо и требамо га чувати! Сви овде покушавају да живе, понашају се и изгледају као Американци, али знате шта? Ми НИСМО Американци, и много сам захвалан на томе. Свако има право да пише и на латиничном и на ћириличном писму, како вам је лепше, али треба увек имати избор, и требамо поштовати наше писмо и чувати га, макар увек било у мањини... Да знате да не мрзим Америку нити било шта слично, једноставно мислим да су наш менталитет и услови другачији за такву врсту живота.

prohujalno sa vihorom

pre 12 godina

Glupost koja samo košta para, vremena, energije... Dezorijentisana zemlja, koja unutar sebe piše latinicom, a preko granice se busa ćirilicom, koja ne zna gde su joj granice... Da ne nabrajam dalje sve nedoslednosti koje ne dozvoljavaju Srbiji da uhvati korak sa modernim svetom, učini život jednostavnijim i naprednijim. Vreme prolazi, menjaju se narodi na licu ove zemlje, a ne nekakve njihove konvencije kako će da napišu ono što izgovore. Pa ne može se istorija promeniti. Ako smo već stvarali Kraljevinu SHS, Jugoslaviju, živeli i štampali skoro jedan vek sa narodima od kojih smo dobili univerzalije pismo (i prepoznali taj kvalitet), zašto bismo sada silom vraćali točak istorije unazad! Zajedničko življenje je, u jednom datom istorijskom trenutku, ostavilo je svoj trag/činjenicu - a to je da latinica većinsko pismo u Srbiji. I hvala Bogu da je tako, šta ima veze. Kažem, točak istorije za jednu konvenciju se ne može vratiti unazad. Da ne govorim o uticaju globalizacije i internetizacije svih društvenih fenomena (pa i pisma i njegove potrebe da olakša sporazumevanje a ne da ga umanjuje). Sada ćemo mi da vaskrsavamo nešto što polako, ali svakako odlazi u sferu tradicije i folklora, samo da bismo potencirali naš nesporazum sa svetom u kome živimo. Nedoraslo, vremenu i prostoru.

dejan

pre 12 godina

sad kad nam krene pos'o :))))) Ja sam znao da nesto nije u redu a to je zbog toga sto nismo imali cirilicni domen!!!

Ko sa tablicama... nisam ni znao da sam Srbin dok nisu stavili cirilicu na tablice kao i grb... jeste da ga kerovi zapisavaju i da je vazda isprskan blatom i prasinom.... ali nema veze... da se zna!

Shankly... ko to tamo zvizdi?

pre 12 godina

Ova situacija sa velnes primerom je slika i prilika naseg sistema. Sto mora normalno, kad mozemo i naopako/nenormalno. Sto kaze Paja Patak, cemu ovo sluzi, a pritom i ne radi?

Иванковић

pre 12 godina

Коначно да се неко сетио! надам се да ће и они из "народне канцеларије" почети да читају мејлове на НАРОДНОМ писму!!!

DM

pre 12 godina

Evo odmah negativnih komentara - čemu to?
Treba omogućiti svakome ko želi internet prezentaciju na ćirilici da dobije i tu mogućnost. A tržište će mu reći šta dalje da radi! Jednostavno, zar ne?

jiggy

pre 12 godina

Znate sta? Dosadni ste, vise, sa cirilicom. Svuda je poturate, namecete, a sve u cilju "ocuvanja". Ako joj je sudjeno da bude marginalizovana, neka tako bude. Pogledajte samo, sta ste uradili sa novim tablicama za automobile. Sramota.

jiggy

pre 12 godina

Znate sta? Dosadni ste, vise, sa cirilicom. Svuda je poturate, namecete, a sve u cilju "ocuvanja". Ako joj je sudjeno da bude marginalizovana, neka tako bude. Pogledajte samo, sta ste uradili sa novim tablicama za automobile. Sramota.

prohujalno sa vihorom

pre 12 godina

Glupost koja samo košta para, vremena, energije... Dezorijentisana zemlja, koja unutar sebe piše latinicom, a preko granice se busa ćirilicom, koja ne zna gde su joj granice... Da ne nabrajam dalje sve nedoslednosti koje ne dozvoljavaju Srbiji da uhvati korak sa modernim svetom, učini život jednostavnijim i naprednijim. Vreme prolazi, menjaju se narodi na licu ove zemlje, a ne nekakve njihove konvencije kako će da napišu ono što izgovore. Pa ne može se istorija promeniti. Ako smo već stvarali Kraljevinu SHS, Jugoslaviju, živeli i štampali skoro jedan vek sa narodima od kojih smo dobili univerzalije pismo (i prepoznali taj kvalitet), zašto bismo sada silom vraćali točak istorije unazad! Zajedničko življenje je, u jednom datom istorijskom trenutku, ostavilo je svoj trag/činjenicu - a to je da latinica većinsko pismo u Srbiji. I hvala Bogu da je tako, šta ima veze. Kažem, točak istorije za jednu konvenciju se ne može vratiti unazad. Da ne govorim o uticaju globalizacije i internetizacije svih društvenih fenomena (pa i pisma i njegove potrebe da olakša sporazumevanje a ne da ga umanjuje). Sada ćemo mi da vaskrsavamo nešto što polako, ali svakako odlazi u sferu tradicije i folklora, samo da bismo potencirali naš nesporazum sa svetom u kome živimo. Nedoraslo, vremenu i prostoru.

DM

pre 12 godina

Evo odmah negativnih komentara - čemu to?
Treba omogućiti svakome ko želi internet prezentaciju na ćirilici da dobije i tu mogućnost. A tržište će mu reći šta dalje da radi! Jednostavno, zar ne?

Glup

pre 12 godina

Ovo je ziva glupost. Samo ce kostati 3-4 hiljade i nista vise.
btw, webbrowseri ne podrzavaju cirilicu u linku tako da nznm sta misle da rade s ovim. -.-'

Mashinovodja

pre 12 godina

Srednjoškolac, lepo od tebe što tako požrtvovano braniš ćirilicu, ali ja bih radije branio srpski jezik.
Glagol "trebati" u srpskom jeziku, ekavska varijanta, koristi se samo u obliku "treba" (za razliku od hrvatskog jezika gde je to sasvim običan glagol). Zato u Srbiji mi ništa ne "trebamo čuvati", niti oni "trebaju čuvati", šta god to bilo. Ali svakako "treba čuvati" pravilnu upotrebu jezika, zar ne?

Средњошколац

pre 12 godina

У праву су што стављају ћирилични домен. Ћирилица је наше писмо и требамо га чувати! Сви овде покушавају да живе, понашају се и изгледају као Американци, али знате шта? Ми НИСМО Американци, и много сам захвалан на томе. Свако има право да пише и на латиничном и на ћириличном писму, како вам је лепше, али треба увек имати избор, и требамо поштовати наше писмо и чувати га, макар увек било у мањини... Да знате да не мрзим Америку нити било шта слично, једноставно мислим да су наш менталитет и услови другачији за такву врсту живота.

dejan

pre 12 godina

sad kad nam krene pos'o :))))) Ja sam znao da nesto nije u redu a to je zbog toga sto nismo imali cirilicni domen!!!

Ko sa tablicama... nisam ni znao da sam Srbin dok nisu stavili cirilicu na tablice kao i grb... jeste da ga kerovi zapisavaju i da je vazda isprskan blatom i prasinom.... ali nema veze... da se zna!

Марко

pre 12 godina

Ало, људи, ћирилица се не чува тако што се уведе ћирилични домен, већ свакодневним кампањама и на оним местима где је то могуће. Иако поштујем наше писмо и мислим да га требамо сачувати и неговати, сматрам да је ово невиђена глупост која никако не може да се одржи у пракси.

Zrenjanin

pre 12 godina

Pošto je našoj zemlji cilj da dostigne životni standard iz 1989. godine, znači da će Srbija postati normalna zemlja kada kao i 1989. većina u njoj budu ateisti koji koriste latinicu.

suboticki mornar

pre 12 godina

Gospodina koji bi uveo povecanje poreza od 100% za firme koje koriste stranu rec u nazivu, srdacno pozdravljam. Kakva je sreca sto su takvi ljudi uglavnom na marginama drustva... Smatram da je ovakvo forsiranje cirilice u skladu sa tradicijom da preterujemo u svemu. Srbija do tokija i po cenu svakog (osim ideologa).

Марко

pre 12 godina

Извињавам се, морам да додам још нешто. Не могу да верујем колико људи "бале" због ћириличног домена, као да је то нешто од пресудног значаја да би постојала ова држава. Аман, погледајте која вам папирологија треба да бисте, рецимо, регистровали ауто, или завршили најобичнији посао у државној администрацији. Нико не унапређује електронски систем обраде података, да грађанима олакша свакодневан живот, него бацили паре и ресурсе у ћирилични домен који се никако неће примити.

Не каже се џабе да је интернет светска, интернационална, мрежа. Самим тим важе глобална, интернационална правила. А ми смо нашли и ту да србујемо.

Морам да поновим, невиђена глупост. Оног ко је ово измислио бих оптужио за ненаменско трошење средстава из буџета.

Dejan Stanić

pre 12 godina

Znači: ввиндовс??? Al smo zeznuli ostatak sveta! Ali smo zato jos blize braci Rusima po glupostima i LAZNOM patriotizmu tamo gde nije potreban.
P.S. a eto prostora da se jos nauzima para oko promene,preregistracije domena...

Shankly... ko to tamo zvizdi?

pre 12 godina

Ova situacija sa velnes primerom je slika i prilika naseg sistema. Sto mora normalno, kad mozemo i naopako/nenormalno. Sto kaze Paja Patak, cemu ovo sluzi, a pritom i ne radi?

ROKO

pre 12 godina

Zivim u inostranstvu i stvarno ste preterali s cirilicom. Ovo ce nas dovesti do totalne marginalizacije . U ostalom pogledajte na guglu sve sto je na latinici to se prevodi kao hrvatski jezik kao na primer sve novine na latinici su hrvatske. Samo tako napred i bicemo tamo negde za Kavkazom.

bandere cekaju

pre 12 godina

Ali ljudi, urazumite se, da li je vama svrha da to sto okacite vidi sto vise ljudi? Koliko ljudi ce posetiti i procitati to sto je na cirilici? Nismo svi Dulici pa da nije bitno sta je na sajtu. Nismo mi japanci. Nama ,,obicnima" je ostalo da poslove sa svetom samo ovako promovisemo. Opet skacete sebi u stomak. Sidjite malo sa tog trona, dokle vise? Ovo je dokaz da se 20 godina vrte isti ljudi. Valjda mi je cilj da to sto okacim bude malo globalnije, t.j. da ceo svet moze da vidi. I sad kakve je koristi da to sto okacim bude na cirilici? Ko bi to posetio? Ajde, kazite mi.

Иванковић

pre 12 godina

Коначно да се неко сетио! надам се да ће и они из "народне канцеларије" почети да читају мејлове на НАРОДНОМ писму!!!

бт

pre 12 godina

Није проблем да ли ће писати ввеллнесс или велнес већ зашто неко у Србији уопште користи ту страну реч (на латиници или ћирилици) и зашто државне институције Србије не брину о очувању српског језика и писма. Рецимо, за употребу стране речи у називу фирме или места на Интернету (или Интернет сајту, како се каже на "новом" српском) за коју постоји одговарајућа реч на српском увело би се увећање пореза на доходак фирме од 100%. Па ако се власнику то више исплати него да користи назив који ће свако разумети онда нека слободно користи wellness.

Марко И.

pre 12 godina

Пар техничких коментара:

- У њебброњсери подржавају ћирилицу у линку. Чак постоји и стандард за превођење (тзв. Punny Code).

- Заиста може да се подеси у DNS да адреса попут њњњ.њелнесс.срб ради. Надам се да ће то неко и урадити, чисто форе ради.
- Проблем нашег интернета је што у већини случајева не користимо ни комплетно латинично писмо, већ само 22 од 30 слова колико је потребно за фонетски запис.

- На интернету не постоје препреке да се користи ћириличко писмо, а одатле по потреби добије и латинична верзија. Обратно је много теже (или немогуће) урадити без грешке. Гугл је пробао нешто, потражити „Гуглов пресловљивач“ (Google Transliterator) — подржава унос срског језика са 22 слова, и ослањајући се на статистику углавном допуни исправан запис.

- Ретко ко користи и латиницу у њеном уникод фонетском запису (где као једно слово постоје: љ-lj, њ-nj i џ-dž) — ово би ставило ћирилицу и латиницу у исту техничку раван где би се разликовало Tanjug и Tanjug (nj је овде једно слово).

- Ћирилица је потпуно фонетско писмо и омогућава нам да уз мала улагања, или страну помоћ (Микрософт, Гугл) добијемо алат који може без грешке да изговара интернет странице, или чита нешто на телефонски позив.


И политичке теме:

- Неке стране земље заиста захтевају да се при регистрацији фирме користе само слова из њиховог алфабета. На примеру Србије то можда не би требало да буде обавезно при регистрацији али би у посебном пољу требало ћирилицом да се напише како се то име заиста изговара. Београд је пун назива фирми које 99% становништва не зна да изговори како је то власник наумио.

- Срби писмо везују за политику: то доводи до културолошког распада на дуже стазе. Неки од коментара и подељене оцене на остављеним порукама су најбољи доказ.


Ћирилица или латиница, то код нас више није ни технички ни културолошки проблем: то је један велики ментални проблем.

Rendzer

pre 12 godina

Stvarno nemam nista protiv ovoga, sto vise opcija to bolje. Svako ce zakljuciti kom trzistu se obraca i naspram toga ce praviti ili na latinici za Srbiju i ceo svet ili na cirilici za samo unutar Srbije.

Medjutim treba samo obratiti paznju na jednu stvar a to je koliko ce to da kosta. Ako opet udare neke nebeske cifre onda ni nema svrhe truditi se i celu stvar ce napraviti DOA.

Никола

pre 12 godina

Оно што је на мене оставило утисак јесте начин на који странци виде ћирилицу. Ево једног примера, са једног угледног сајта посвећеном графичком дизајну. Једна девојка је прокоментарисала ћирилички логотип следећим речима: "Love these! I love looking at foreign languages because i see each letter’s beauty instead of words and sentences." На фејсбуку постоји група посвећена ћирилици чији чланови су углавном држављани оних земаља које не користе ћирилицу. Они тврде да је ћирилица лепша, да им је досадила латиница а један Италијан је чак направио и италијанску верзију ћирилице и веб сајт посвећен томе. Hишта не треба наметати, можда чак треба забранити ћирилицу јер познавајући људе који овде живе, тада би сви намерно користили баш ћирилицу :D Једино што ми повремено ствара одбојност према ћирилици је незнање људи који мисле да је то писмо српско (а није) и повезивање ћирилице са националистима и националним идентитетом. Ја сам увек за идентитет појединца испред заједничког, кога сам сам се увек гнушао. Све у свему, не видим ништа лоше у увођењу овог домена мада ни сам нисам сигуран да ли ћу га користити.

Марко

pre 12 godina

Волео бих да неко направи емисију и објасни ми зашто се свако ко помене ћирилицу у Србији означи као националиста, противник света, европе и цивилизацијских тековина. А онда може да ме просветли и зашто је .срб домен лош за нас.

Малден

pre 12 godina

@(novosadjanin, 26. april 2011 22:30)::

Јапанци могу да пишу латиницом (http://en.wikipedia.org/wiki/Romanization_of_Japanese), као и већи део Азије (Кинези: http://en.wikipedia.org/wiki/Romanization_of_Mandarin_Chinese). И Грци некада записују свој језик латиницом, и за то постоји стандард: http://en.wikipedia.org/wiki/Romanization_of_Greek. Али те земље једноставно неће да се одрекну онога што им је одредило идентитет кроз векове.

Надам се да је неко бар приметио да ни Кинези у Србији не користе ни латиницу, ни ћирилицу — већ све пишу на кинеском. Зашто од њих нико не тражи да име радње напишу неким другим писмом? И поред свих предности и једноставности латиничког писма они не одустају од писања својих „хијероглифа“ — а људи у Србији су спремни да разапну свакога ко каже да је срећан што смо добили ћирилички домен и имамо своје писмо? Надам се да ће бар неко приметити где нас то води.

Изјава о доминантним писмима на интернету потиче од ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), који ради званичне статистике. На захтев те веће половине човечанства који жели да користи своје писмо морало да се изађе у сусрет увођењем интернационалних домена. Да ли неко овде заиста сматра да Србија није требала да тражи доме на ћириличком писму?

Ми имамо срећу да од нашег ћириличног писма можемо да добијемо све остале верзије: латиницу и ошишану латиницу, или чак и дуал који су раније користили новинари (џ-dx, ч-cx, ћ-cy, ...). То нам даје техничку предност да за наш језик понудимо сервисе за које многи други треба да потроше богатство да би потерали да раде како треба (поменути изговор, аутоматска латинизација за потребе изговора наших имена на западу).

Уместо тога на интернету имамо ћирилични материјал, латинични материјал, ошишани латинични материјал и већи део текста у срблишу: јако је тешко да неко аутоматизује и изговор или машински тренира преводилац са српског на неки други језик, и обратно. Наши стручњаци са ЕТФ-а би могли да испишу књигу на ту тему. Уз све то имамо и хаос на аутомобилским таблицама где смо увели и слова која никада нисмо користили: w, x, y.

У Србији је иначе и језик запостављен. Хроми Вук Караџић је успео да пером и под светлом свеће састави речник, а САНУ има десетак људи који на томе раде, све заједно са рачунарима и опремом, и у протеклих 30 година нису успели ништа да заврше! Колико је пара ту бачено, а да нико није положио рачун, а прозива се рад који је профитабилан?

.срб домен није обавезан, купиће га ко то пожели, и за ту куповину ће морати да плати: те паре завршавају у Србији, а за инфраструктуру није морало ништа додатно да се инвестира.

Надам се да је неко овде урадио процене колико је Србија могла да добије нових радних места и прилив страног новца да је од фирми које пласирају робу на наше тржиште тражила пристојно преведено упутство на српском, и нешто слично за мобилне телефоне. Онда би фирме, попут Микрософта, запослиле наше људе да им раде превод; запослили би неке наше инжењере да ураде део система који би подржао наше писмо (а истовремено би радила и латиница, у неизмењеном облику). Можда би неке стране фирме онда пре наступа на наше тржиште унајмиле пар наших људи да им одраде ствари за српски: као што то чини Фејсбук (који је на српски преведен ћирилицом), или Микрософт, или чак и Мозилина фондација.

Уместо што се код нас огађује и писмо и традиција апелима попова, „данима ћирилице“ у Баваништу, упирањем прста на ону или ову странку, дељење на издајице, четнике, партизане и европејце: можда би могли да реално схватимо где нам је место, шта смо и како од посебности да извучемо који поен за туризам и успут запослимо људе — баш зато јер смо различити, и знамо и једно и друго.

генерално нисте ми објавили ни претходни

pre 12 godina

Ћирилични домени су намењени искључиво ДОМАЋЕМ тржишту. То што је Тесла патентирао масу ствари као Американац српског порекла не значи да само он и само Америка имају право да те патенте нуде свету у облику у коме они хоће. Када ми се отвори сајт б92 транслејт препозна хрватску латиницу и пита за превод. Када тражим било какве ствари које имају везе са Србијом на латиници, углавном 90% резултата је са хрватских сајтова. На ћирилици то није проблем.
Ми смо једина нација са 2 различита писма. То није срамота, већ потпуно назадна шизофренија настала пре 80так година.
Када приступим рачунару у Холандији добијам углавном ВИНДОУС који је на њиховом језику мени у потпуности неразумљив. Зашто вама смета да и мој рачунар буде њима неразумљив?
Странцима је досадила латиница и то да цео свет буде латиница. Досадили су им Старбаксови, Костакафе, Мекдоналдси и Мадоне на сваком ћошку код њих, па сада није мало то него мора и код нас све то исто да буде па да будемо срећни?

migizigi

pre 12 godina

E sad neka mi neko objasni zasto odbacujemo latinicu kao da je anti srpska?
Svi srbi u evropi kad instaliraju recimo facebook ili google, mozila ili bilo sta instalirace na hrvatskom jeziku zato sto je srpski na cirilici. Naj vise se osjeti kad se koristi google prevodioc i kad ukljucite da prevede na srpski o to uradi na cirilici. zato svi mi u inostranstvu koristimo hrvatski jezik za prevodjenje, a tek da znate kakve oni rijeci koriste za neke pojmove! da izludite, ali nema alternative srpski je na cirilici a to jos vise iritira( kad je internet u pitanju) inace citav zivot sam pisao cirilicom ali sad je problem da koristim to pismo posto onda kad pisem njemacki desi se da ubacim neko nase slovo pa svabe se nadju u cudu kad vide takve gluposti. Mislim da se bespotrebno previse forsira cirilica kad se latinicom pisu Engleski, njemacki, francuski, latinski, spanski... samo smo mi pametni oni su budale...

Мира

pre 12 godina

Да је по закону, и сајт Б92 би био на српском језику ( то значи - ћирилицом) Да би смо очували језик , морамо чувати писмо. Наивни су они који мисле да није важно.

novosadjanin

pre 12 godina

(Милан Петровић, 26. april 2011 21:59) uhvatio si se toga da japanci, kinezi i druge azijske zemlje !ZACUDO! ne koriste latinicu ?!?! Kako to?!

миш

pre 12 godina

@Glup
Па ја не знам како си ти закључио да браузери не подржавају ћирилицу!? Ево мени овај сајт ради најнормалније: http://президент.рф/

dragisha

pre 12 godina

Stvarno ne razumem toliko negativnih komentara, pa dobijamo nesto globalno sto je opet toliko specificno nase! Sto da ne. Pa nije sve sto je vezano za Srbiju i srpski narod sugavo i bljak. To je jednostavno nasa posebnost da imamo i latinicu i cirilicu kao pismo. Treba da budemo ponosni na to. To je tako pogresna slika da se cirilicom sluze samo nacionalisti (zasto je uopste biti nacionalista lose?!) i da je to nesto zatucano i nazadno. Najverovatnije su oni sami tome doprineli tako da im je bolje da koriste latinicu, da se ne pravi jos veci jaz ka upotrebi cirilice.

nikolam

pre 12 godina

За оне који нису технички обавештени и не знају: оно "www" у имену домена није обавезно. То је прилично реликт прошлости али изгледа лепо кад се напише, да не би морало да се пише http:/www... Значи мрежни прегледачи су довољно паметни да оду на yahoo.com без префикса.
Сем ако неки ЛОШ администратор није заборавио да www и без www преусмерии на исту страну.

Иначе, забезекнут сам навалом необразованих људи који ништа не знају у ствари о интернту и начину на који функционише а који се из петних жила залажу ПРОТИВ српске културе, на све могуће начине.
Знате шта? Такви НАЗАДНИ Југословени кој не знају којој култури припадају, нам не требају у Србији, ионако кукате на Србију у пљујете је кад год зинете, а нисте нити способни нити вољни
да се лишите плате коју примате од СТРАНАЦА и да заврнете рукаве и да нешто УРАДИТЕ да србима, грађанима Србије буде боље у самој Србији.
Ово је ствар која ће помоћи очувању српсе културе а свим онима који српску културу мрзе, желим да се што пре и експресније иселе где им је боље и антисрпскије.

Милан Петровић

pre 12 godina

„Не каже се џабе да је интернет светска, интернационална, мрежа. Самим тим важе глобална, интернационална правила. А ми смо нашли и ту да србујемо. Морам да поновим, невиђена глупост. Оног ко је ово измислио бих оптужио за ненаменско трошење средстава из буџета. (Марко, 26. april 2011 19:07)“ — Марко, ћирилицу не уводимо ради странаца, већ ради нас. Друго, није тачно да су на ово бачене паре: продаваће се више домена, и зарађиваће се више пара, тако да је постојање ћириличног домена и финансијски исплативо. Већ сада више од половине становништва не користи латинично писмо, већ гледа да интернет прилагоди свом језику и традицији:

"Of the 1.6 billion internet users today worldwide, more than half use languages that have scripts that are not Latin-based," said Rod Beckstrom at the opening of Icann's conference in Seoul, South Korea. — (Би-Би-Си: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8326241.stm)

???

pre 12 godina

WTF...??? Cemu ta glupost? Ako neko hoce internet prezentaciju na cirilici, moze to da ucini i na svojoj stranici sa latinicnim imenom domena. Cemu uopste sluzi cirilicni domen? Da ga posecuju uskljucivo oni koji imaju mogucnost tipkanja na cirilici?

Ma nebeska Srbija sama za sebe, pa i na internetu...necemo mi da radimo kao drugi! Mi cemo da imamo "svoj" internet....lol

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

najveci cirilicari pijacu danas nazivaju i ispisuju cirilicom sa 'farm market'

a nisu okrenuli ni slikovnicu da bi znali sta je guska, konj ili krava.

предлагач

pre 12 godina

Da bar neko nekad odavde napravi nesto poput facebook-a, browser-a, windows-a... da ne kazem computer-a i internet-a... pa da ga onda nazove подржавач, чепркач, оштроживњавка... ili kako vec hoce... pa da se onda stranci muce sa prevodom...

nikolam

pre 12 godina

Odlično je ako je primenjen metod gde se dobija istovremeno i latinični i ćirilični domen po istoj ceni.

И они који би да заузму две словне комбинације, управо овако како је објашњено, могу да региструју и још један (пар домена), да би били идеално Енглези и идеално Срби.

Све у свему ако добро и паметно изаберем име домена и оно има смисла и на латиници и на ћирилици, нема зиме.

Користимо и заштитимо своје национално писмо док нам га енглешчићи нису уништили своји европејством.
Поштујмо устав и истакнимо називе фирми и латиничним писмом поред обавезног ћириличног назива ;)

Shankly

pre 12 godina

@Masinovodja i ostali reformatori: konstrukcija da+prezent (treba da cuvamo) kao i konstrukcija prezent+infinitiv (trebamo cuvati) su obe deo srpskog jezika, tako da pricate gluposti. Druga je stvar sto se ova druga redje korisi. Nikad ne komentarisem tudju pismenost, ali vas sto ste glavni gramaticari po kojekavim forumima i izmisljate kojesta jednostavno moram. A o domenu sam rekao sta sam imao.

migizigi

pre 12 godina

iz prakticnih razloga je ovo glupost! Kod nas sve sto vuce ka zapadu smatra se antisrpsko! Objasnite mi zasto latinica nije i nase pismo? reci vam ja ako neznate: iz istih razloga koristimo Julijanski kalendar iako zna se da kasni 13 dana, ali necemo da uvedemo Gregorijanski zato sto potice od tamo nekog pape iz 14 ili 15 vijeka a on je mrzio srbe( ako je uopste znao za nas posto smo tada bili pod turcima)

DM

pre 12 godina

Evo odmah negativnih komentara - čemu to?
Treba omogućiti svakome ko želi internet prezentaciju na ćirilici da dobije i tu mogućnost. A tržište će mu reći šta dalje da radi! Jednostavno, zar ne?

jiggy

pre 12 godina

Znate sta? Dosadni ste, vise, sa cirilicom. Svuda je poturate, namecete, a sve u cilju "ocuvanja". Ako joj je sudjeno da bude marginalizovana, neka tako bude. Pogledajte samo, sta ste uradili sa novim tablicama za automobile. Sramota.

Средњошколац

pre 12 godina

У праву су што стављају ћирилични домен. Ћирилица је наше писмо и требамо га чувати! Сви овде покушавају да живе, понашају се и изгледају као Американци, али знате шта? Ми НИСМО Американци, и много сам захвалан на томе. Свако има право да пише и на латиничном и на ћириличном писму, како вам је лепше, али треба увек имати избор, и требамо поштовати наше писмо и чувати га, макар увек било у мањини... Да знате да не мрзим Америку нити било шта слично, једноставно мислим да су наш менталитет и услови другачији за такву врсту живота.

Иванковић

pre 12 godina

Коначно да се неко сетио! надам се да ће и они из "народне канцеларије" почети да читају мејлове на НАРОДНОМ писму!!!

prohujalno sa vihorom

pre 12 godina

Glupost koja samo košta para, vremena, energije... Dezorijentisana zemlja, koja unutar sebe piše latinicom, a preko granice se busa ćirilicom, koja ne zna gde su joj granice... Da ne nabrajam dalje sve nedoslednosti koje ne dozvoljavaju Srbiji da uhvati korak sa modernim svetom, učini život jednostavnijim i naprednijim. Vreme prolazi, menjaju se narodi na licu ove zemlje, a ne nekakve njihove konvencije kako će da napišu ono što izgovore. Pa ne može se istorija promeniti. Ako smo već stvarali Kraljevinu SHS, Jugoslaviju, živeli i štampali skoro jedan vek sa narodima od kojih smo dobili univerzalije pismo (i prepoznali taj kvalitet), zašto bismo sada silom vraćali točak istorije unazad! Zajedničko življenje je, u jednom datom istorijskom trenutku, ostavilo je svoj trag/činjenicu - a to je da latinica većinsko pismo u Srbiji. I hvala Bogu da je tako, šta ima veze. Kažem, točak istorije za jednu konvenciju se ne može vratiti unazad. Da ne govorim o uticaju globalizacije i internetizacije svih društvenih fenomena (pa i pisma i njegove potrebe da olakša sporazumevanje a ne da ga umanjuje). Sada ćemo mi da vaskrsavamo nešto što polako, ali svakako odlazi u sferu tradicije i folklora, samo da bismo potencirali naš nesporazum sa svetom u kome živimo. Nedoraslo, vremenu i prostoru.

Мира

pre 12 godina

Да је по закону, и сајт Б92 би био на српском језику ( то значи - ћирилицом) Да би смо очували језик , морамо чувати писмо. Наивни су они који мисле да није важно.

Милан Петровић

pre 12 godina

„Не каже се џабе да је интернет светска, интернационална, мрежа. Самим тим важе глобална, интернационална правила. А ми смо нашли и ту да србујемо. Морам да поновим, невиђена глупост. Оног ко је ово измислио бих оптужио за ненаменско трошење средстава из буџета. (Марко, 26. april 2011 19:07)“ — Марко, ћирилицу не уводимо ради странаца, већ ради нас. Друго, није тачно да су на ово бачене паре: продаваће се више домена, и зарађиваће се више пара, тако да је постојање ћириличног домена и финансијски исплативо. Већ сада више од половине становништва не користи латинично писмо, већ гледа да интернет прилагоди свом језику и традицији:

"Of the 1.6 billion internet users today worldwide, more than half use languages that have scripts that are not Latin-based," said Rod Beckstrom at the opening of Icann's conference in Seoul, South Korea. — (Би-Би-Си: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8326241.stm)

Марко И.

pre 12 godina

Пар техничких коментара:

- У њебброњсери подржавају ћирилицу у линку. Чак постоји и стандард за превођење (тзв. Punny Code).

- Заиста може да се подеси у DNS да адреса попут њњњ.њелнесс.срб ради. Надам се да ће то неко и урадити, чисто форе ради.
- Проблем нашег интернета је што у већини случајева не користимо ни комплетно латинично писмо, већ само 22 од 30 слова колико је потребно за фонетски запис.

- На интернету не постоје препреке да се користи ћириличко писмо, а одатле по потреби добије и латинична верзија. Обратно је много теже (или немогуће) урадити без грешке. Гугл је пробао нешто, потражити „Гуглов пресловљивач“ (Google Transliterator) — подржава унос срског језика са 22 слова, и ослањајући се на статистику углавном допуни исправан запис.

- Ретко ко користи и латиницу у њеном уникод фонетском запису (где као једно слово постоје: љ-lj, њ-nj i џ-dž) — ово би ставило ћирилицу и латиницу у исту техничку раван где би се разликовало Tanjug и Tanjug (nj је овде једно слово).

- Ћирилица је потпуно фонетско писмо и омогућава нам да уз мала улагања, или страну помоћ (Микрософт, Гугл) добијемо алат који може без грешке да изговара интернет странице, или чита нешто на телефонски позив.


И политичке теме:

- Неке стране земље заиста захтевају да се при регистрацији фирме користе само слова из њиховог алфабета. На примеру Србије то можда не би требало да буде обавезно при регистрацији али би у посебном пољу требало ћирилицом да се напише како се то име заиста изговара. Београд је пун назива фирми које 99% становништва не зна да изговори како је то власник наумио.

- Срби писмо везују за политику: то доводи до културолошког распада на дуже стазе. Неки од коментара и подељене оцене на остављеним порукама су најбољи доказ.


Ћирилица или латиница, то код нас више није ни технички ни културолошки проблем: то је један велики ментални проблем.

бт

pre 12 godina

Није проблем да ли ће писати ввеллнесс или велнес већ зашто неко у Србији уопште користи ту страну реч (на латиници или ћирилици) и зашто државне институције Србије не брину о очувању српског језика и писма. Рецимо, за употребу стране речи у називу фирме или места на Интернету (или Интернет сајту, како се каже на "новом" српском) за коју постоји одговарајућа реч на српском увело би се увећање пореза на доходак фирме од 100%. Па ако се власнику то више исплати него да користи назив који ће свако разумети онда нека слободно користи wellness.

миш

pre 12 godina

@Glup
Па ја не знам како си ти закључио да браузери не подржавају ћирилицу!? Ево мени овај сајт ради најнормалније: http://президент.рф/

Никола

pre 12 godina

Оно што је на мене оставило утисак јесте начин на који странци виде ћирилицу. Ево једног примера, са једног угледног сајта посвећеном графичком дизајну. Једна девојка је прокоментарисала ћирилички логотип следећим речима: "Love these! I love looking at foreign languages because i see each letter’s beauty instead of words and sentences." На фејсбуку постоји група посвећена ћирилици чији чланови су углавном држављани оних земаља које не користе ћирилицу. Они тврде да је ћирилица лепша, да им је досадила латиница а један Италијан је чак направио и италијанску верзију ћирилице и веб сајт посвећен томе. Hишта не треба наметати, можда чак треба забранити ћирилицу јер познавајући људе који овде живе, тада би сви намерно користили баш ћирилицу :D Једино што ми повремено ствара одбојност према ћирилици је незнање људи који мисле да је то писмо српско (а није) и повезивање ћирилице са националистима и националним идентитетом. Ја сам увек за идентитет појединца испред заједничког, кога сам сам се увек гнушао. Све у свему, не видим ништа лоше у увођењу овог домена мада ни сам нисам сигуран да ли ћу га користити.

dejan

pre 12 godina

sad kad nam krene pos'o :))))) Ja sam znao da nesto nije u redu a to je zbog toga sto nismo imali cirilicni domen!!!

Ko sa tablicama... nisam ni znao da sam Srbin dok nisu stavili cirilicu na tablice kao i grb... jeste da ga kerovi zapisavaju i da je vazda isprskan blatom i prasinom.... ali nema veze... da se zna!

Glup

pre 12 godina

Ovo je ziva glupost. Samo ce kostati 3-4 hiljade i nista vise.
btw, webbrowseri ne podrzavaju cirilicu u linku tako da nznm sta misle da rade s ovim. -.-'

ROKO

pre 12 godina

Zivim u inostranstvu i stvarno ste preterali s cirilicom. Ovo ce nas dovesti do totalne marginalizacije . U ostalom pogledajte na guglu sve sto je na latinici to se prevodi kao hrvatski jezik kao na primer sve novine na latinici su hrvatske. Samo tako napred i bicemo tamo negde za Kavkazom.

Марко

pre 12 godina

Ало, људи, ћирилица се не чува тако што се уведе ћирилични домен, већ свакодневним кампањама и на оним местима где је то могуће. Иако поштујем наше писмо и мислим да га требамо сачувати и неговати, сматрам да је ово невиђена глупост која никако не може да се одржи у пракси.

dragisha

pre 12 godina

Stvarno ne razumem toliko negativnih komentara, pa dobijamo nesto globalno sto je opet toliko specificno nase! Sto da ne. Pa nije sve sto je vezano za Srbiju i srpski narod sugavo i bljak. To je jednostavno nasa posebnost da imamo i latinicu i cirilicu kao pismo. Treba da budemo ponosni na to. To je tako pogresna slika da se cirilicom sluze samo nacionalisti (zasto je uopste biti nacionalista lose?!) i da je to nesto zatucano i nazadno. Najverovatnije su oni sami tome doprineli tako da im je bolje da koriste latinicu, da se ne pravi jos veci jaz ka upotrebi cirilice.

Mashinovodja

pre 12 godina

Srednjoškolac, lepo od tebe što tako požrtvovano braniš ćirilicu, ali ja bih radije branio srpski jezik.
Glagol "trebati" u srpskom jeziku, ekavska varijanta, koristi se samo u obliku "treba" (za razliku od hrvatskog jezika gde je to sasvim običan glagol). Zato u Srbiji mi ništa ne "trebamo čuvati", niti oni "trebaju čuvati", šta god to bilo. Ali svakako "treba čuvati" pravilnu upotrebu jezika, zar ne?

migizigi

pre 12 godina

iz prakticnih razloga je ovo glupost! Kod nas sve sto vuce ka zapadu smatra se antisrpsko! Objasnite mi zasto latinica nije i nase pismo? reci vam ja ako neznate: iz istih razloga koristimo Julijanski kalendar iako zna se da kasni 13 dana, ali necemo da uvedemo Gregorijanski zato sto potice od tamo nekog pape iz 14 ili 15 vijeka a on je mrzio srbe( ako je uopste znao za nas posto smo tada bili pod turcima)

Dejan Stanić

pre 12 godina

Znači: ввиндовс??? Al smo zeznuli ostatak sveta! Ali smo zato jos blize braci Rusima po glupostima i LAZNOM patriotizmu tamo gde nije potreban.
P.S. a eto prostora da se jos nauzima para oko promene,preregistracije domena...

migizigi

pre 12 godina

E sad neka mi neko objasni zasto odbacujemo latinicu kao da je anti srpska?
Svi srbi u evropi kad instaliraju recimo facebook ili google, mozila ili bilo sta instalirace na hrvatskom jeziku zato sto je srpski na cirilici. Naj vise se osjeti kad se koristi google prevodioc i kad ukljucite da prevede na srpski o to uradi na cirilici. zato svi mi u inostranstvu koristimo hrvatski jezik za prevodjenje, a tek da znate kakve oni rijeci koriste za neke pojmove! da izludite, ali nema alternative srpski je na cirilici a to jos vise iritira( kad je internet u pitanju) inace citav zivot sam pisao cirilicom ali sad je problem da koristim to pismo posto onda kad pisem njemacki desi se da ubacim neko nase slovo pa svabe se nadju u cudu kad vide takve gluposti. Mislim da se bespotrebno previse forsira cirilica kad se latinicom pisu Engleski, njemacki, francuski, latinski, spanski... samo smo mi pametni oni su budale...

генерално нисте ми објавили ни претходни

pre 12 godina

Ћирилични домени су намењени искључиво ДОМАЋЕМ тржишту. То што је Тесла патентирао масу ствари као Американац српског порекла не значи да само он и само Америка имају право да те патенте нуде свету у облику у коме они хоће. Када ми се отвори сајт б92 транслејт препозна хрватску латиницу и пита за превод. Када тражим било какве ствари које имају везе са Србијом на латиници, углавном 90% резултата је са хрватских сајтова. На ћирилици то није проблем.
Ми смо једина нација са 2 различита писма. То није срамота, већ потпуно назадна шизофренија настала пре 80так година.
Када приступим рачунару у Холандији добијам углавном ВИНДОУС који је на њиховом језику мени у потпуности неразумљив. Зашто вама смета да и мој рачунар буде њима неразумљив?
Странцима је досадила латиница и то да цео свет буде латиница. Досадили су им Старбаксови, Костакафе, Мекдоналдси и Мадоне на сваком ћошку код њих, па сада није мало то него мора и код нас све то исто да буде па да будемо срећни?

Марко

pre 12 godina

Извињавам се, морам да додам још нешто. Не могу да верујем колико људи "бале" због ћириличног домена, као да је то нешто од пресудног значаја да би постојала ова држава. Аман, погледајте која вам папирологија треба да бисте, рецимо, регистровали ауто, или завршили најобичнији посао у државној администрацији. Нико не унапређује електронски систем обраде података, да грађанима олакша свакодневан живот, него бацили паре и ресурсе у ћирилични домен који се никако неће примити.

Не каже се џабе да је интернет светска, интернационална, мрежа. Самим тим важе глобална, интернационална правила. А ми смо нашли и ту да србујемо.

Морам да поновим, невиђена глупост. Оног ко је ово измислио бих оптужио за ненаменско трошење средстава из буџета.

Марко

pre 12 godina

Волео бих да неко направи емисију и објасни ми зашто се свако ко помене ћирилицу у Србији означи као националиста, противник света, европе и цивилизацијских тековина. А онда може да ме просветли и зашто је .срб домен лош за нас.

Shankly... ko to tamo zvizdi?

pre 12 godina

Ova situacija sa velnes primerom je slika i prilika naseg sistema. Sto mora normalno, kad mozemo i naopako/nenormalno. Sto kaze Paja Patak, cemu ovo sluzi, a pritom i ne radi?

Zrenjanin

pre 12 godina

Pošto je našoj zemlji cilj da dostigne životni standard iz 1989. godine, znači da će Srbija postati normalna zemlja kada kao i 1989. većina u njoj budu ateisti koji koriste latinicu.

bandere cekaju

pre 12 godina

Ali ljudi, urazumite se, da li je vama svrha da to sto okacite vidi sto vise ljudi? Koliko ljudi ce posetiti i procitati to sto je na cirilici? Nismo svi Dulici pa da nije bitno sta je na sajtu. Nismo mi japanci. Nama ,,obicnima" je ostalo da poslove sa svetom samo ovako promovisemo. Opet skacete sebi u stomak. Sidjite malo sa tog trona, dokle vise? Ovo je dokaz da se 20 godina vrte isti ljudi. Valjda mi je cilj da to sto okacim bude malo globalnije, t.j. da ceo svet moze da vidi. I sad kakve je koristi da to sto okacim bude na cirilici? Ko bi to posetio? Ajde, kazite mi.

suboticki mornar

pre 12 godina

Gospodina koji bi uveo povecanje poreza od 100% za firme koje koriste stranu rec u nazivu, srdacno pozdravljam. Kakva je sreca sto su takvi ljudi uglavnom na marginama drustva... Smatram da je ovakvo forsiranje cirilice u skladu sa tradicijom da preterujemo u svemu. Srbija do tokija i po cenu svakog (osim ideologa).

nikolam

pre 12 godina

За оне који нису технички обавештени и не знају: оно "www" у имену домена није обавезно. То је прилично реликт прошлости али изгледа лепо кад се напише, да не би морало да се пише http:/www... Значи мрежни прегледачи су довољно паметни да оду на yahoo.com без префикса.
Сем ако неки ЛОШ администратор није заборавио да www и без www преусмерии на исту страну.

Иначе, забезекнут сам навалом необразованих људи који ништа не знају у ствари о интернту и начину на који функционише а који се из петних жила залажу ПРОТИВ српске културе, на све могуће начине.
Знате шта? Такви НАЗАДНИ Југословени кој не знају којој култури припадају, нам не требају у Србији, ионако кукате на Србију у пљујете је кад год зинете, а нисте нити способни нити вољни
да се лишите плате коју примате од СТРАНАЦА и да заврнете рукаве и да нешто УРАДИТЕ да србима, грађанима Србије буде боље у самој Србији.
Ово је ствар која ће помоћи очувању српсе културе а свим онима који српску културу мрзе, желим да се што пре и експресније иселе где им је боље и антисрпскије.

Shankly

pre 12 godina

@Masinovodja i ostali reformatori: konstrukcija da+prezent (treba da cuvamo) kao i konstrukcija prezent+infinitiv (trebamo cuvati) su obe deo srpskog jezika, tako da pricate gluposti. Druga je stvar sto se ova druga redje korisi. Nikad ne komentarisem tudju pismenost, ali vas sto ste glavni gramaticari po kojekavim forumima i izmisljate kojesta jednostavno moram. A o domenu sam rekao sta sam imao.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

najveci cirilicari pijacu danas nazivaju i ispisuju cirilicom sa 'farm market'

a nisu okrenuli ni slikovnicu da bi znali sta je guska, konj ili krava.

novosadjanin

pre 12 godina

(Милан Петровић, 26. april 2011 21:59) uhvatio si se toga da japanci, kinezi i druge azijske zemlje !ZACUDO! ne koriste latinicu ?!?! Kako to?!

предлагач

pre 12 godina

Da bar neko nekad odavde napravi nesto poput facebook-a, browser-a, windows-a... da ne kazem computer-a i internet-a... pa da ga onda nazove подржавач, чепркач, оштроживњавка... ili kako vec hoce... pa da se onda stranci muce sa prevodom...

Малден

pre 12 godina

@(novosadjanin, 26. april 2011 22:30)::

Јапанци могу да пишу латиницом (http://en.wikipedia.org/wiki/Romanization_of_Japanese), као и већи део Азије (Кинези: http://en.wikipedia.org/wiki/Romanization_of_Mandarin_Chinese). И Грци некада записују свој језик латиницом, и за то постоји стандард: http://en.wikipedia.org/wiki/Romanization_of_Greek. Али те земље једноставно неће да се одрекну онога што им је одредило идентитет кроз векове.

Надам се да је неко бар приметио да ни Кинези у Србији не користе ни латиницу, ни ћирилицу — већ све пишу на кинеском. Зашто од њих нико не тражи да име радње напишу неким другим писмом? И поред свих предности и једноставности латиничког писма они не одустају од писања својих „хијероглифа“ — а људи у Србији су спремни да разапну свакога ко каже да је срећан што смо добили ћирилички домен и имамо своје писмо? Надам се да ће бар неко приметити где нас то води.

Изјава о доминантним писмима на интернету потиче од ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), који ради званичне статистике. На захтев те веће половине човечанства који жели да користи своје писмо морало да се изађе у сусрет увођењем интернационалних домена. Да ли неко овде заиста сматра да Србија није требала да тражи доме на ћириличком писму?

Ми имамо срећу да од нашег ћириличног писма можемо да добијемо све остале верзије: латиницу и ошишану латиницу, или чак и дуал који су раније користили новинари (џ-dx, ч-cx, ћ-cy, ...). То нам даје техничку предност да за наш језик понудимо сервисе за које многи други треба да потроше богатство да би потерали да раде како треба (поменути изговор, аутоматска латинизација за потребе изговора наших имена на западу).

Уместо тога на интернету имамо ћирилични материјал, латинични материјал, ошишани латинични материјал и већи део текста у срблишу: јако је тешко да неко аутоматизује и изговор или машински тренира преводилац са српског на неки други језик, и обратно. Наши стручњаци са ЕТФ-а би могли да испишу књигу на ту тему. Уз све то имамо и хаос на аутомобилским таблицама где смо увели и слова која никада нисмо користили: w, x, y.

У Србији је иначе и језик запостављен. Хроми Вук Караџић је успео да пером и под светлом свеће састави речник, а САНУ има десетак људи који на томе раде, све заједно са рачунарима и опремом, и у протеклих 30 година нису успели ништа да заврше! Колико је пара ту бачено, а да нико није положио рачун, а прозива се рад који је профитабилан?

.срб домен није обавезан, купиће га ко то пожели, и за ту куповину ће морати да плати: те паре завршавају у Србији, а за инфраструктуру није морало ништа додатно да се инвестира.

Надам се да је неко овде урадио процене колико је Србија могла да добије нових радних места и прилив страног новца да је од фирми које пласирају робу на наше тржиште тражила пристојно преведено упутство на српском, и нешто слично за мобилне телефоне. Онда би фирме, попут Микрософта, запослиле наше људе да им раде превод; запослили би неке наше инжењере да ураде део система који би подржао наше писмо (а истовремено би радила и латиница, у неизмењеном облику). Можда би неке стране фирме онда пре наступа на наше тржиште унајмиле пар наших људи да им одраде ствари за српски: као што то чини Фејсбук (који је на српски преведен ћирилицом), или Микрософт, или чак и Мозилина фондација.

Уместо што се код нас огађује и писмо и традиција апелима попова, „данима ћирилице“ у Баваништу, упирањем прста на ону или ову странку, дељење на издајице, четнике, партизане и европејце: можда би могли да реално схватимо где нам је место, шта смо и како од посебности да извучемо који поен за туризам и успут запослимо људе — баш зато јер смо различити, и знамо и једно и друго.

???

pre 12 godina

WTF...??? Cemu ta glupost? Ako neko hoce internet prezentaciju na cirilici, moze to da ucini i na svojoj stranici sa latinicnim imenom domena. Cemu uopste sluzi cirilicni domen? Da ga posecuju uskljucivo oni koji imaju mogucnost tipkanja na cirilici?

Ma nebeska Srbija sama za sebe, pa i na internetu...necemo mi da radimo kao drugi! Mi cemo da imamo "svoj" internet....lol

Rendzer

pre 12 godina

Stvarno nemam nista protiv ovoga, sto vise opcija to bolje. Svako ce zakljuciti kom trzistu se obraca i naspram toga ce praviti ili na latinici za Srbiju i ceo svet ili na cirilici za samo unutar Srbije.

Medjutim treba samo obratiti paznju na jednu stvar a to je koliko ce to da kosta. Ako opet udare neke nebeske cifre onda ni nema svrhe truditi se i celu stvar ce napraviti DOA.

nikolam

pre 12 godina

Odlično je ako je primenjen metod gde se dobija istovremeno i latinični i ćirilični domen po istoj ceni.

И они који би да заузму две словне комбинације, управо овако како је објашњено, могу да региструју и још један (пар домена), да би били идеално Енглези и идеално Срби.

Све у свему ако добро и паметно изаберем име домена и оно има смисла и на латиници и на ћирилици, нема зиме.

Користимо и заштитимо своје национално писмо док нам га енглешчићи нису уништили своји европејством.
Поштујмо устав и истакнимо називе фирми и латиничним писмом поред обавезног ћириличног назива ;)