Utorak, 29.03.2011.

12:42

Besplatan internet na svim javnim mestima?

Izvor: B92

Besplatan internet na svim javnim mestima? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

myname

pre 13 godina

vest na prvo čitanje zvuči zanimljivo.. ali... kome to treba?
već sada, pored beograda i u mnoooogim manjim mestima postoji besplatan wifi po kafićima, i može se hvatati signal uglavnom i u centrima/trgovima tih mesta.
mislim da bi bilo pametnije obezbediti celoj srbiji broadband KOJI SE PLAĆA, pa da svi mogu da plate i koriste šta hoće. ja sam na listi čekanja za ADSL od 2006. god. sada sam jedva dobio wireless, imam 1,5 mbps a plaćam kao što neko plaća 6 mbps na npr orion ADSLu..

Dragan Galovic

pre 13 godina

Mislim da je predlog doticne partije vrlo dobar,samo ne smatram da bi ga pokrenuli ili podrzali da su vecinska stranka u vladi.Ovako ispada da su urbani i sirokogrudi,a svi znamo istinu!Nadam se da ce predlog ipak zaziveti,dajmo mladima (a i starijima) bar nesto besplatno.Poznato je koliko smo kreativni,a nemaju svi mogucnosti a ni uslova za svakodnevnu aktivnost na netu.Pozdrav.

radivoje lepojevic

pre 13 godina

sjajna ideja,mislim da je korisno pustiti net na svim stajalistima i stanicama, u bolnicama u opstinama,svuda gde su redovi i beskorisno gubljenje vremena. potrebno je da gradjanima omogucimo sto jeftinije resurse kako bi uhvatili korak sa net kulturom. mada mislim da i tu treba ograniciti net,na korisne informacije a ne na gluposti. mozda i kao referencu kako bi svaki gradjanin mogao biti svedok ucesnik u nekakvim dogadjajima, svuda gde je dobra zelja i volja postoji i zloupotreba,tako da dobro treba osmisliti sta ponuditi i kojoj ciljnoj grupi,svaka pohvala vanpoliticno

T-com

pre 13 godina

Celu Srbiju treba pokriti 3G signalom-i Gradove i sela pa cemo imati kakav-takav internet.A pokrivenost 3G signala sva tri operatora je samo u centru gradova-sto je ocajno...

drveni advokat

pre 13 godina

Ovako...ja nisam ni izdaleka simpatizer LDP-a, ali ovaj pomenuti gospodin Randjic je predsednik gradskog odbora LDP - grada Beograda, pa je prema tome logicno da se zalaze da njegov grad napreduje. Gospodo iz manjih sredina, da li treba da dodje neko iz BG da vam uvede internet ili cete malo sami da zasucete rukave? Prestanite da kukate i krivite druge za svoj nerad. Odrastite. Siguran sam da ne postoji ni jedan jedini zakon koji brani nekome u opstini XYZ da organizuje privrednike date opstine da sponzorisu projekat takvog tipa (WiMax npr.)u svojoj sredini. To naravno podrazumeva da su ljudi vredni, preduzetni, da su pismeni i da umeju da koriste racunar. I tu sam vec nabrojao nekoliko nepremostivih prepreka. Imao sam prilike da radim neki projekat za siromasne opstine sa juga Srbije. Kaze covek koji je administrator: Prosle godine smo dobili racunare iz donacije (celih nekoliko komada),a ove godine je plan da ih povezemo! WTF???? Ceka baja da dodje neko iz BG da ubode pet kablova u svic. Eto zato nemate internet. Dokazite da gresim, radovacu se zbog vas i zbog svih nas zajedno.

Ja

pre 13 godina

Postoje razni načini da se besplatni internet tako ograniči da služi isključivo svojoj nameni, a ne pedofilima ili onima koji bi da se besplatno prikače umesto da plate ADSL u svom stanu. Na primer, filtriranje po protokolu (dozvoliti samo HTTP i Skype, na primer), ograničenje konekcije na 5 minuta za jednu MAC adresu pa onda obavezna pauza od minuta, ograničenje veličine uploada na 100kb i slično. Sve se dakle može izvesti, ako se hoće. Takođe se može uvesti obavezno plaćanje SMS-om, za konekciju koja traje jedan dan do ponoći ili tako nekako - pa da internet ne bude baš besplatan, ali da ga ima za sitne novce. Ne kažem da sve ovo treba sprovesti baš tako, ali opcije postoje. Posebno je važno za turiste, koji žele da se na brzinu porukicom jave kući i da provere mail.

Peki

pre 13 godina

@MDK
Navedi mi molim te i ostale razloge da se jos malo smejem. Eh da si samo na par sekundi stao i razmislio o tome sta ces napisati. Bilo je pedofila i mnogo pre interneta :)

Nazadnjak

pre 13 godina

@BadMan
Da ali Vucic je tad bio prijatelj sa Seseljem, protivnik ulaska srbije u EU, postovalac lika i dela Ratka Mladica... Sada je sve suprotno. Mozda Vucic vise ne zeli besplatan internet u BG-u, mislim kako ja kao birac da verujem tom coveku. I Tomi. Sta ako za godinu dana bude opet za Seselja i Veliku Srbiju i besplatan internet? I Toma.

dgbdalv

pre 13 godina

Dosta kukanja u komentarima o kostanju tj ceni pomenutog potencijalnog wifi sirom grada. Pa provajderi bi se prvi otimali ko ce na kojoj lokaciji za malo reklame da priusti tu uslugu. Marketing je cudo. Pogledajte samo kafice po Beogradu, dosta njih nudi wi fi hotspot i ako malo bolje pogledate uvek je tu i reklama provajdera koji je tom kaficu "izasao u susret" davsi mu kao kompenzaciju za reklamu pisljivih 4 megabita na primer i wi fi ruter.

dejan

pre 13 godina

Al je "ideja"! Ta "ideja" je postojala i u EU, Kanadi i USA, i ostvarana je neki period pa se onda od nje odustalo iz vise razloga. Bilo kako bilo, vec sada u Beogradu, kao i skoro svuda u svetu gde idem, nadjem besplatan otvoreni wireless bez po muke. Ako su to dostignuca LDPa, i ako zbog ovog treba da glasam za njih, evo prestacu da koristim wireless vec sada, pre i nego sto ga "uvedu"

Nikola

pre 13 godina

Besplatan internet na javnim mestima ima Maribor u Sloveniji, tako da Beograd ne bi bio prvi grad u Evropi sa besplatnim internetom na javnom mestu.

Mozak a ne stomak

pre 13 godina

A da svi malo uključite mozak kada pročitate da je nešto "besplatno"?

Prvo - potpuno je nebitno hoće li ovo postojati samo u Beogradu ili u svim "većim" gradovima, ili i u "manjim" gradovima, itd. Bitno je kako bi ovaj koncept izgledao u stvarnosti (van Zemlje snova). Sve i da je samo u Beogradu, na "većim trgovima" gomila studentarije i ovih koji danas kradu tuđu net bi se sjatila, tako da bi brzina bila jedva upotrebljiva/neupotrebljiva. I onda se gubi poenta ideje, jer - ko bi koristio ultra spori net samo na trgovima? Za nešto malo para to imamo i preko mobilnog telefona (provera maila, itd).

Drugo - there's no free lunch. Sve bi se to plaćalo iz budžeta. Dakle umesto u ostale budžetske korisnike(vojska, obrazovanje, zdravlje, itd), išlo bi za free net.

Treće - pošto bi net bio besplatan, kao i kod ostalih "besplatnih" stvari kao što su vazduh i visibabe - ne bi više bilo drugih dobavljača. Dakle, na kraju bi ostao jedan državni dobavljač koji bi pružao ovu uslugu.

Četvrto - bez konkurencije ceo ISP sektor bi zamro, brzine bi stagnirale godinama, i uostalom ovu priču već znamo od pre par godina.

i poslednje - ostaje nam da se zahvalimo LDP službeniku što želi da nas vrati u vreme od pre 5+ godina, kada je internet bio spor, praktično besplatan, i praktično neupotrebljiv.

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

nema razlike izmedju sps/jul i ostalih demokratskih aktivista.
da li se neko od njih zapitao zasto je bas u centru ns-a u besplatan internet i koje su to druge lokacije?

zbog obicnih korisnika sigurno nije

wlado

pre 13 godina

ovo je lepa zamisao da mi budemo prvi po necemu, ali garantujem da je ovo sarena laza....nista od ovoga !!!

ove je vest tipa sta bi bilo da ds ostane...

Zoran

pre 13 godina

Odlicna ideja.

Za one koji pricaju o troskovima, troskovi su minimalni.

Radije bih dao delic mog poreza na svuda prisutni WiFi nego za MILION drugih stvarni na koje se BACAJU pare od poreza.

BRAVO jos jednom. Najzad pocinju da se sire pametne ideje!

iRobot

pre 13 godina

Bravo!Ne znam sta je sa vama koji ostavljate negativne komentare, valjda ste od onih vazda nezadovoljnih, obrni okreni uvek ne valja.Das slepcu kiflu, on kaze kriva je.

MDK

pre 13 godina

kad se ekipa iz LDP prizemlji, predlazem da prostudiraju nemacki zakon o bezicnim komunikacijama gde izricito stoji da ne sme da postoji nezasticena WIFI "ad hoc" mreza.
(pedofil koji bezbedan od trazenja po IP adresi, sa jednog od 100 laptopova u parku, uredjuje svoj sajt je samo jedan od razloga zasto).

Hogar

pre 13 godina

to ne valja....na taj način građani koji su još uvek tehnički neobrazovano mogu da vide podatak da je prosečna neto zarada u Srbiji, isplaćena u februaru, iznosila je oko 340 evra, dok je prosečna plata po zaposlenom u Hrvatskoj isplaćena u januaru ove godine iznosila oko 730 evra. U Sloveniji prosečna zarada je oko 1.000 evra, dok je kod Crnogoraca oko 515 evra.Internet na javnom mestu raširiće ovaj podatak kao maslačak seme pa će onda postati opasno da se daju izjave kako niko nezna zašto narod i prosvetari štrajkuju!

Мики

pre 13 godina

Само људи који још живе у социјализму верују у "бесплатно". Чињеница да ниједан град у Европи то нема говори о трошковима истог у односу на исплативост. Бесплатно другим речима значи да ће се директно неће плаћати али да ће сваки становник Београда, па и гомила оних који ни лаптоп не могу да приуште, морати да плаћају само зато што ЛДП мами млађу популацију својим де факто социјалистичким методама. (а као либерали смешшно).
Док ЛДП (и ДС) од Бограда прави (жели) светску метрополу, тај исти град има буквално десетине хиљада гладних и једина им је жеља да имају да једу као људи. Нажалост ЛДП-овци немају неку свест о таквим случајевима јер иапк следе амерички начин размишљања а то је "ако немаш, ко те ј...".
Због свега овога се противим било каквим "бесплатним" акцијама јер и мало дете већ зна да се све у животу плаћа. Само овде је питање ко ће то да плаћа у сред кризе и немаштине?? Хвала ЛДП, мислио сам да сте разумна странка али после овог је питање да ли ћете добити мој глас.

razumni Hrvat

pre 13 godina

Poštovani srbi, ukoliko u Beogradu internet bude besplatan (pretpostavljam putem WiFija) tada će i telefoniranje biti besplatno, a tada će i Telekom vrijediti max. 200 mil.EURA, pa će ga možda i Hrvati kupiti.

Igor

pre 13 godina

Citajte vest i razmislite pre nego sto ostavljate komentare.

GRADSKI odbor LDP-a, ovo je lokalna vest. Ne moze gradski odbrod LDP-a Beograda da predlaze ovo za celu Srbiju.

Umesto sto ste aktivni na svim temama koje se ticu Beograda bolje se aktivirajte u svojoj lokalnoj sredini ako vam je stalo do toga da bude bolje.

Sloba

pre 13 godina

To je lepo, u drugim gradovima to obicno rade internet provajderi, i na taj način reklamiraju svoje usluge... U Pirotu recimo, na oba gradska trga u centru imate SBB Hotspotove, lepo kompanija SBB videla interes u tome da pusti recimo 6Mbit/s internet besplatno, ali je SSID mreže SBB Hotspot Pirot 1 i 2...

U Nišu u Obrenovićevoj ulici imate mreže više provajdera - zovi me, exe-net, ima čak i 8/8Mbit - merio na androidu, i sve te mreže u svom nazivu imaju naziv provajdera koji nudi taj internet, i mislim da je sasvim uredu... Ne znam kako se u Beogradu ne desava isto?

A, da u Beogradu će mreža da se zove LDP WiFi - siri dalje!

Milan

pre 13 godina

Odlična inicijativa, ali nije tačno da bi Beograd bio prvi takav grad u Evropi. Pre čini mi se 3 godine, u Hrvatskom gradu Rijeka omogućen je besplatan pristup wireless internetu na teritoriji celog grada, a Finska već radi na tome da takav pristup internetu omogući na teritoriji cele države.

bns

pre 13 godina

U novom Sadu je vec uradjen internet u centru i na jos nekoliko javnih lokacija. Neradi bas savrseno ali ga ima. Nista novo ali to btw i nije bas tako jednostavno izvesti (koliko sam cuo). Slazem se da u manjim sredinama treba vise potencirati takve stvari ali za to moraju sami da pokrenu nekakvu inicijativu. Ovo bi radio grad Beograd kao sto je uradio grad NS (o svom trosku), neradi se o zajednickim sredstvima. Barem sam ja tako razumeo.

Olaf

pre 13 godina

Aman ljudi, organizujte se u tim vasim selima pa uvedite internet gde hocete. Ovo je gradska inicijativa i nema nikakve veze sa republikom tako da ce vase pare ostati vama. U Beogradu se svasta naplacuje,a sumnjam da se sve to naplacuje u vasim selima. Zato, menjate nesto u vasim sredinama, a nemojte da kukate sto se nesto desava u Beogradu!

brm

pre 13 godina

Obezbedite vi internet koji parira i cenom i kvalitetom sa zapadnim i niko nece da se buni. Al' kao sto vidim, predizborne kampanje su pocele.

tomkarlo

pre 13 godina

Apsolutno sam protiv toga da se u Beogradu obezbedi besplatan internet na javnim mestima pre nego što i poslednje selo u Srbiji ne dobije širokopojasni internet koji bi plaćali oni koji ga koriste. LDP neka vodi akciju da cela Srbija bude na plaćenom netu pa posle neka za svoj račun pruža besplatan internet po javnim mestima Beograda.

vampirbg

pre 13 godina

Ne verujem koliko ljudi ima nesto protiv Beograda, a sve trce i saplicu se da dodju u taj isti. Retki su oni koji posle fakulteta odluce da se vrate u grad iz kog su dosli. Desava se da su i plate vece po unutrasnjosti nego u BG (pogledajte npr farmaceute) ali oni ostaju da rade u trafici u BG samo da se slucajno ne bi vratili.

Za same gradove, evo predloga. Uvedite i vi gradski porez od 3% pa ubiranjem istog finansirajte projekte u gradu. Cinjenica je da vasom krivicom u vasim mestima ima sve manje ljudi i samim tim manje i para. Niko vam nece nista dati. Morate sami da zaradite.

seljak pod sljivom

pre 13 godina

...odlicna ideja!ali zaista,jos bolje bi bilo,da pokrijte tako celu srbiju,pa da nam i ruralno stanovnistvo uziva prednosti novih tehnologija i bude informaticki pismeno!(ali , za pocetak , neka bude i beograd samo!) BESPLATAN INTERNET ZA SVE!...sve to ce u veoma bliskoj buducnosti dati rezultate , u svim sferama zivota ! ...

vladimir

pre 13 godina

@Dantes
naravno da nije centar sveta, ali ovo nije predlozilo drzavno telo vec beogradski gradski odbornik, kada tako nesto budu predlozili odbornici vranja i surdulice necu imati nista protiv.

nostradamus

pre 13 godina

Prjatelji dragi niste bas nesto obvesteni,besplatan internet postoji u vecini nasih gradova kao pilot program lokalnih samouprava,a to sto je g Randjic pronasao toplu vodu,zasluzuje stvarno da se objavi.Seoske sredine prvo moraju biti pokrivene fiksnom telefonijom,pa onda ko zeli dobice internet,a ne da nekim nebuloznim predlozima ljudi iz LDP skupljaju politicke poene, i navlace bes ljudi iz ostatka Srbije.Internet za sve g Randjicu to je ideja ,mi ga imamo u Beogradu,i bez politizacije i tople vode,ostaje rupa na saksiji,tu moze nesto da se politicki ucari,pa probajte sa rupom i saksijom g Randjicu internet je politicki promasaj.

bk

pre 13 godina

a zasto LDP ne plati taj "javni" internet nego da "dobru " ideju, samo bez finansijske konstrukcije ili da neko drugi placa?isprsite se, politicari!

Petar Prečanin

pre 13 godina

Zar nikome nije čudno da nema besplatnog Internet pristupa po EU?

Odgovor je prost - ukoliko je moguće anonimno koristiti pristup, otvaraju se vrata mnogim zloupotrebama (od dečje pornografije, sopam-a, hakerskih napada ... ).

Bolje da se pozabavimo prvo infrastrukturama XIX veka (pa da putujemo normalnim vozovima i normalnim brzinama, industrijalizacija) ili infrastrukturama XX veka (jeftiniji pravi auto-putevi, ) pa onda sve ostalo dođe samo ...

KENGUR

pre 13 godina

beograd nije prvi grad sa besplatnim internetom vec poslednji, ovaj gospodin van beograda nigde nije bio, a sto se tice izvan beograda mnogi bi bili zadovoljni da mogu da plate da imaju internet i bolje na tome da radi

vampirbg

pre 13 godina

To ce biti tesko izvodljivo. Prvo, Beograd je ogroman i tesko ce ga pokriti celog. Mozda jedino da pokriju samo centar grada u kom vec ima veliki broj otvorenih mreza. (skoro svaki kafic sada ima wireless). Takodje, na ovaj nacin se drzava direktno takmici sa wireless provajderima sto nije dobro.

Bojan

pre 13 godina

A da barem jednom bilo koja partija iz SOPSTVENOG džepa plati izborne trikove. Lako je iz naših para (a budžet, to svi građani plaćaju da bi vlast rasipala i sebi presipala) biti velikodušan.

nego, neka LDP i sve partije koje žele da im se pridruže u "ideji", svakog meseca plati taj "besplatan" internet, pa neka se onda hvali kako je Beograd Prvi.

BadMan

pre 13 godina

Inače, Vučić je imao ovakvu inicijativu, kada je bio kandidat za gradonačelnika (ispred SRS):
http://www.mondo.rs/v2/tekst.php?vest=95522

Vuk Lau

pre 13 godina

Koliko god kao Beogradjanin podrzavam ovaj predlog, mnogo bih bio srecniji da se besplatnim internetom pokriju manja mesta/gradovi po Srbiji. Koliko para trosimo na gluposti (da ne pominjem korupciju) ovo bi bila odlicna investicija za ruralna podrucja. Beograd svakako vec ima odlicnu pokrivenost internetom.

Pera

pre 13 godina

Potpuno se slazem sa Jovom.
Ne razumem taj egoizam predloga: time bi Bg postao jedini grad u Evropi sa besplatnim internetom... Znaci to samo radi samoreklamerstva a za ostale me bas briga...? Kakva egocentriranost, neverovatno!!??
Treba uvesti internet u seoske sredine i to besplatno!!
Tako bi ucinili makar nesto i delimicno stimulisali mladje ljude koji zive tamo!!!
Slazem se da i u Beogradu treba da postoji pristup internetu na svim javnim mestima, ali ne vidim razloga da bude besplatan. Makar bio i po 1 dinar za 24h (npr. preko nekih vaucera u turistickim organizacijama) mislim da je vazno da to nije besplatno. Ionako u BG poostoje brojni kafici i radnje na javnim mestima gde je besplatan wifi internet...

Jovan

pre 13 godina

Zasto je potrebno preuvelicavati sve sto se pruza kao normalno poboljsanje zivota ljudi. Naravno da Beograd ne bi bio jedini grad u kojem je Internet na javnim mestima besplatan. Drugo, mnogo bolje bi bilo zaista takvu uslugu omoguciti u svim gradovima gde to dozvoljavaju tehnicki uslovi. Na zalost, tu pocinje problem, i vidi se koliko je tesko s reci preci na dela.

mile

pre 13 godina

U zemlji u kojoj se i vazduh (zagađen) naplaćuje, vi pričate o besplatnom internetu!? Ne budite smešni. Ovaj siroti narod nema pare ni za hleb a kamoli za prenosivi računar! Čime će to siroti narod da se priključi na "besplatan" internet? Prstom?

x2

pre 13 godina

Ljudi nemojte da ste smesni! pa ko ce ovo dozvoliti?! svi internet provajderi bi propali! bilo bi dovoljno izbaciti wireless antenu kroz prozor i imate dzabe net! Smesno!

Oz

pre 13 godina

Aha..a ogradjivanje Beograda besplatnim internetom je besplatno? lepo je to "mi hocemo"..imaju li predlog o nekim vrstama opreme, tehnickih zahteva, cenama i sl?

Dantes

pre 13 godina

Nije mi jasno KO je davao negativne ocene za komentare koji su trazili i besplatan internet van Beograda?
Da li je Beograd centar sveta pa svi moraju da dodju u njega?

Aleksandar

pre 13 godina

Sve je to kul i pozdravljam, ali da li je ovo jedno od sustinskih problema na kojima treba raditi? Uostalom kao sto vec neko rece, nije samo Beograd Srbija.

mail

pre 13 godina

Jeftini trikovi. Ja hocu da platim internet, da ga imam u selu, ali dzaba, jedva i telefoni rade. Priznacete, jedinstveni smo i lideri u Evropi, kakav region.

Milan

pre 13 godina

Dokle vise taj BEOGRAD! Muka mi je vise, hajde onda lepo da se Srbija odcepi od Beograda! Dosadni ste vise sa tim Beogradom.... Stvarno vise muka mi je..

Platon

pre 13 godina

Neverovatno je koliko se nipodastava vecinska populacija Srbije koja kao i Beogradjani placa jednako poreze ovoj drzavi a ima tretman kao pas od shintera... Gradjanstvo po unutrasnjosti Srbije npr. o ADSL uslugama jos uvek uglavnom samo sanja a pri tome placa jednako kao i korisnici ADSL-a a godinama niko ne postavlja pitanje zasto samo bratija po vecim gradovima uziva privilegije koje se finansiraju bukvalno iz 'potlacenog' polozaja poreskih obveznika iz unutrasnjosti...

Goca

pre 13 godina

Ovo je jeftin marketinsko politicki potez! Zasto? Pa zato sto je LDP opoziciona partija koja ne daje predlog kako da se to izvede, ko to da placa, itd, itd... Nravno da bi svi voleli da imamo besplatan internet na svim javnim mestima i to ne samo u Beogradu ali... to vam je kao kada bi bilo koja partija izasla sa inicijativom da na svim javnim mestima imamo stand sa besplatnom kafom i osvezavajucim picem da se ljudi malo odmore u prolazu... Bili bi prvi u svetu sa takvom inicijativom :-)) Dajte ljudi, manite se jeftinih marketinskih poteza, radite nesto... Bice i interneta ali bitno je da se pokrene proizvodnja, da se uposle ljudi, da mogu da zive od svoje plate...

LDP=SRS

pre 13 godina

Kakva tužna stranačka propaganda, ovo je u rangu hleba za tri dinara.

Šta su "sva javna mesta", koliko košta da se sva umreže i ko će to da plati?

gradjanin Beograda

pre 13 godina

Odlična stvar,ali šta će crkva da kaže o tome.Bojim se da u mentalnom stanju u kakvom je ovo društvo to nije moguče jer će večina da se trudi da obori i uništi svu opremu.Ono što bude radilo služiće za podršku Gadafiju i sličnim umobolnicima koji imaju nogo sledbenika u Srbiji.

Jovo

pre 13 godina

U Srbiji ne postoji nista sem Beograda, kolika je pokrivenost Internetom seoskih sredina!? (koji nece nista dzaba). Zasto se ne pokrene inicijativa " pokrijimo sela Internetom ", mladi u ovim sredinama i ovako nemaju nista, nemaju gde da izadju, a ako bi i hteli nemaju novca jer nemaju gde da ga zarade, pa dajte bar da imaju Internet. (ne za dzaba). Seoske sredine su nasim politickim partijama interesantne samo u vreme izbora, posle toga - mrak. Ma, nema veze, dajte Beogradu besplatan Internet.

Jovo

pre 13 godina

U Srbiji ne postoji nista sem Beograda, kolika je pokrivenost Internetom seoskih sredina!? (koji nece nista dzaba). Zasto se ne pokrene inicijativa " pokrijimo sela Internetom ", mladi u ovim sredinama i ovako nemaju nista, nemaju gde da izadju, a ako bi i hteli nemaju novca jer nemaju gde da ga zarade, pa dajte bar da imaju Internet. (ne za dzaba). Seoske sredine su nasim politickim partijama interesantne samo u vreme izbora, posle toga - mrak. Ma, nema veze, dajte Beogradu besplatan Internet.

mail

pre 13 godina

Jeftini trikovi. Ja hocu da platim internet, da ga imam u selu, ali dzaba, jedva i telefoni rade. Priznacete, jedinstveni smo i lideri u Evropi, kakav region.

Vuk Lau

pre 13 godina

Koliko god kao Beogradjanin podrzavam ovaj predlog, mnogo bih bio srecniji da se besplatnim internetom pokriju manja mesta/gradovi po Srbiji. Koliko para trosimo na gluposti (da ne pominjem korupciju) ovo bi bila odlicna investicija za ruralna podrucja. Beograd svakako vec ima odlicnu pokrivenost internetom.

Dantes

pre 13 godina

Nije mi jasno KO je davao negativne ocene za komentare koji su trazili i besplatan internet van Beograda?
Da li je Beograd centar sveta pa svi moraju da dodju u njega?

LDP=SRS

pre 13 godina

Kakva tužna stranačka propaganda, ovo je u rangu hleba za tri dinara.

Šta su "sva javna mesta", koliko košta da se sva umreže i ko će to da plati?

Goca

pre 13 godina

Ovo je jeftin marketinsko politicki potez! Zasto? Pa zato sto je LDP opoziciona partija koja ne daje predlog kako da se to izvede, ko to da placa, itd, itd... Nravno da bi svi voleli da imamo besplatan internet na svim javnim mestima i to ne samo u Beogradu ali... to vam je kao kada bi bilo koja partija izasla sa inicijativom da na svim javnim mestima imamo stand sa besplatnom kafom i osvezavajucim picem da se ljudi malo odmore u prolazu... Bili bi prvi u svetu sa takvom inicijativom :-)) Dajte ljudi, manite se jeftinih marketinskih poteza, radite nesto... Bice i interneta ali bitno je da se pokrene proizvodnja, da se uposle ljudi, da mogu da zive od svoje plate...

Milan

pre 13 godina

Dokle vise taj BEOGRAD! Muka mi je vise, hajde onda lepo da se Srbija odcepi od Beograda! Dosadni ste vise sa tim Beogradom.... Stvarno vise muka mi je..

Platon

pre 13 godina

Neverovatno je koliko se nipodastava vecinska populacija Srbije koja kao i Beogradjani placa jednako poreze ovoj drzavi a ima tretman kao pas od shintera... Gradjanstvo po unutrasnjosti Srbije npr. o ADSL uslugama jos uvek uglavnom samo sanja a pri tome placa jednako kao i korisnici ADSL-a a godinama niko ne postavlja pitanje zasto samo bratija po vecim gradovima uziva privilegije koje se finansiraju bukvalno iz 'potlacenog' polozaja poreskih obveznika iz unutrasnjosti...

tomkarlo

pre 13 godina

Apsolutno sam protiv toga da se u Beogradu obezbedi besplatan internet na javnim mestima pre nego što i poslednje selo u Srbiji ne dobije širokopojasni internet koji bi plaćali oni koji ga koriste. LDP neka vodi akciju da cela Srbija bude na plaćenom netu pa posle neka za svoj račun pruža besplatan internet po javnim mestima Beograda.

Bojan

pre 13 godina

A da barem jednom bilo koja partija iz SOPSTVENOG džepa plati izborne trikove. Lako je iz naših para (a budžet, to svi građani plaćaju da bi vlast rasipala i sebi presipala) biti velikodušan.

nego, neka LDP i sve partije koje žele da im se pridruže u "ideji", svakog meseca plati taj "besplatan" internet, pa neka se onda hvali kako je Beograd Prvi.

mile

pre 13 godina

U zemlji u kojoj se i vazduh (zagađen) naplaćuje, vi pričate o besplatnom internetu!? Ne budite smešni. Ovaj siroti narod nema pare ni za hleb a kamoli za prenosivi računar! Čime će to siroti narod da se priključi na "besplatan" internet? Prstom?

brm

pre 13 godina

Obezbedite vi internet koji parira i cenom i kvalitetom sa zapadnim i niko nece da se buni. Al' kao sto vidim, predizborne kampanje su pocele.

Pera

pre 13 godina

Potpuno se slazem sa Jovom.
Ne razumem taj egoizam predloga: time bi Bg postao jedini grad u Evropi sa besplatnim internetom... Znaci to samo radi samoreklamerstva a za ostale me bas briga...? Kakva egocentriranost, neverovatno!!??
Treba uvesti internet u seoske sredine i to besplatno!!
Tako bi ucinili makar nesto i delimicno stimulisali mladje ljude koji zive tamo!!!
Slazem se da i u Beogradu treba da postoji pristup internetu na svim javnim mestima, ali ne vidim razloga da bude besplatan. Makar bio i po 1 dinar za 24h (npr. preko nekih vaucera u turistickim organizacijama) mislim da je vazno da to nije besplatno. Ionako u BG poostoje brojni kafici i radnje na javnim mestima gde je besplatan wifi internet...

Zoran

pre 13 godina

Odlicna ideja.

Za one koji pricaju o troskovima, troskovi su minimalni.

Radije bih dao delic mog poreza na svuda prisutni WiFi nego za MILION drugih stvarni na koje se BACAJU pare od poreza.

BRAVO jos jednom. Najzad pocinju da se sire pametne ideje!

x2

pre 13 godina

Ljudi nemojte da ste smesni! pa ko ce ovo dozvoliti?! svi internet provajderi bi propali! bilo bi dovoljno izbaciti wireless antenu kroz prozor i imate dzabe net! Smesno!

KENGUR

pre 13 godina

beograd nije prvi grad sa besplatnim internetom vec poslednji, ovaj gospodin van beograda nigde nije bio, a sto se tice izvan beograda mnogi bi bili zadovoljni da mogu da plate da imaju internet i bolje na tome da radi

Milan

pre 13 godina

Odlična inicijativa, ali nije tačno da bi Beograd bio prvi takav grad u Evropi. Pre čini mi se 3 godine, u Hrvatskom gradu Rijeka omogućen je besplatan pristup wireless internetu na teritoriji celog grada, a Finska već radi na tome da takav pristup internetu omogući na teritoriji cele države.

Olaf

pre 13 godina

Aman ljudi, organizujte se u tim vasim selima pa uvedite internet gde hocete. Ovo je gradska inicijativa i nema nikakve veze sa republikom tako da ce vase pare ostati vama. U Beogradu se svasta naplacuje,a sumnjam da se sve to naplacuje u vasim selima. Zato, menjate nesto u vasim sredinama, a nemojte da kukate sto se nesto desava u Beogradu!

Aleksandar

pre 13 godina

Sve je to kul i pozdravljam, ali da li je ovo jedno od sustinskih problema na kojima treba raditi? Uostalom kao sto vec neko rece, nije samo Beograd Srbija.

BadMan

pre 13 godina

Inače, Vučić je imao ovakvu inicijativu, kada je bio kandidat za gradonačelnika (ispred SRS):
http://www.mondo.rs/v2/tekst.php?vest=95522

drveni advokat

pre 13 godina

Ovako...ja nisam ni izdaleka simpatizer LDP-a, ali ovaj pomenuti gospodin Randjic je predsednik gradskog odbora LDP - grada Beograda, pa je prema tome logicno da se zalaze da njegov grad napreduje. Gospodo iz manjih sredina, da li treba da dodje neko iz BG da vam uvede internet ili cete malo sami da zasucete rukave? Prestanite da kukate i krivite druge za svoj nerad. Odrastite. Siguran sam da ne postoji ni jedan jedini zakon koji brani nekome u opstini XYZ da organizuje privrednike date opstine da sponzorisu projekat takvog tipa (WiMax npr.)u svojoj sredini. To naravno podrazumeva da su ljudi vredni, preduzetni, da su pismeni i da umeju da koriste racunar. I tu sam vec nabrojao nekoliko nepremostivih prepreka. Imao sam prilike da radim neki projekat za siromasne opstine sa juga Srbije. Kaze covek koji je administrator: Prosle godine smo dobili racunare iz donacije (celih nekoliko komada),a ove godine je plan da ih povezemo! WTF???? Ceka baja da dodje neko iz BG da ubode pet kablova u svic. Eto zato nemate internet. Dokazite da gresim, radovacu se zbog vas i zbog svih nas zajedno.

Oz

pre 13 godina

Aha..a ogradjivanje Beograda besplatnim internetom je besplatno? lepo je to "mi hocemo"..imaju li predlog o nekim vrstama opreme, tehnickih zahteva, cenama i sl?

Hogar

pre 13 godina

to ne valja....na taj način građani koji su još uvek tehnički neobrazovano mogu da vide podatak da je prosečna neto zarada u Srbiji, isplaćena u februaru, iznosila je oko 340 evra, dok je prosečna plata po zaposlenom u Hrvatskoj isplaćena u januaru ove godine iznosila oko 730 evra. U Sloveniji prosečna zarada je oko 1.000 evra, dok je kod Crnogoraca oko 515 evra.Internet na javnom mestu raširiće ovaj podatak kao maslačak seme pa će onda postati opasno da se daju izjave kako niko nezna zašto narod i prosvetari štrajkuju!

Petar Prečanin

pre 13 godina

Zar nikome nije čudno da nema besplatnog Internet pristupa po EU?

Odgovor je prost - ukoliko je moguće anonimno koristiti pristup, otvaraju se vrata mnogim zloupotrebama (od dečje pornografije, sopam-a, hakerskih napada ... ).

Bolje da se pozabavimo prvo infrastrukturama XIX veka (pa da putujemo normalnim vozovima i normalnim brzinama, industrijalizacija) ili infrastrukturama XX veka (jeftiniji pravi auto-putevi, ) pa onda sve ostalo dođe samo ...

Sloba

pre 13 godina

To je lepo, u drugim gradovima to obicno rade internet provajderi, i na taj način reklamiraju svoje usluge... U Pirotu recimo, na oba gradska trga u centru imate SBB Hotspotove, lepo kompanija SBB videla interes u tome da pusti recimo 6Mbit/s internet besplatno, ali je SSID mreže SBB Hotspot Pirot 1 i 2...

U Nišu u Obrenovićevoj ulici imate mreže više provajdera - zovi me, exe-net, ima čak i 8/8Mbit - merio na androidu, i sve te mreže u svom nazivu imaju naziv provajdera koji nudi taj internet, i mislim da je sasvim uredu... Ne znam kako se u Beogradu ne desava isto?

A, da u Beogradu će mreža da se zove LDP WiFi - siri dalje!

iRobot

pre 13 godina

Bravo!Ne znam sta je sa vama koji ostavljate negativne komentare, valjda ste od onih vazda nezadovoljnih, obrni okreni uvek ne valja.Das slepcu kiflu, on kaze kriva je.

gradjanin Beograda

pre 13 godina

Odlična stvar,ali šta će crkva da kaže o tome.Bojim se da u mentalnom stanju u kakvom je ovo društvo to nije moguče jer će večina da se trudi da obori i uništi svu opremu.Ono što bude radilo služiće za podršku Gadafiju i sličnim umobolnicima koji imaju nogo sledbenika u Srbiji.

vampirbg

pre 13 godina

Ne verujem koliko ljudi ima nesto protiv Beograda, a sve trce i saplicu se da dodju u taj isti. Retki su oni koji posle fakulteta odluce da se vrate u grad iz kog su dosli. Desava se da su i plate vece po unutrasnjosti nego u BG (pogledajte npr farmaceute) ali oni ostaju da rade u trafici u BG samo da se slucajno ne bi vratili.

Za same gradove, evo predloga. Uvedite i vi gradski porez od 3% pa ubiranjem istog finansirajte projekte u gradu. Cinjenica je da vasom krivicom u vasim mestima ima sve manje ljudi i samim tim manje i para. Niko vam nece nista dati. Morate sami da zaradite.

seljak pod sljivom

pre 13 godina

...odlicna ideja!ali zaista,jos bolje bi bilo,da pokrijte tako celu srbiju,pa da nam i ruralno stanovnistvo uziva prednosti novih tehnologija i bude informaticki pismeno!(ali , za pocetak , neka bude i beograd samo!) BESPLATAN INTERNET ZA SVE!...sve to ce u veoma bliskoj buducnosti dati rezultate , u svim sferama zivota ! ...

Jovan

pre 13 godina

Zasto je potrebno preuvelicavati sve sto se pruza kao normalno poboljsanje zivota ljudi. Naravno da Beograd ne bi bio jedini grad u kojem je Internet na javnim mestima besplatan. Drugo, mnogo bolje bi bilo zaista takvu uslugu omoguciti u svim gradovima gde to dozvoljavaju tehnicki uslovi. Na zalost, tu pocinje problem, i vidi se koliko je tesko s reci preci na dela.

MDK

pre 13 godina

kad se ekipa iz LDP prizemlji, predlazem da prostudiraju nemacki zakon o bezicnim komunikacijama gde izricito stoji da ne sme da postoji nezasticena WIFI "ad hoc" mreza.
(pedofil koji bezbedan od trazenja po IP adresi, sa jednog od 100 laptopova u parku, uredjuje svoj sajt je samo jedan od razloga zasto).

nostradamus

pre 13 godina

Prjatelji dragi niste bas nesto obvesteni,besplatan internet postoji u vecini nasih gradova kao pilot program lokalnih samouprava,a to sto je g Randjic pronasao toplu vodu,zasluzuje stvarno da se objavi.Seoske sredine prvo moraju biti pokrivene fiksnom telefonijom,pa onda ko zeli dobice internet,a ne da nekim nebuloznim predlozima ljudi iz LDP skupljaju politicke poene, i navlace bes ljudi iz ostatka Srbije.Internet za sve g Randjicu to je ideja ,mi ga imamo u Beogradu,i bez politizacije i tople vode,ostaje rupa na saksiji,tu moze nesto da se politicki ucari,pa probajte sa rupom i saksijom g Randjicu internet je politicki promasaj.

Igor

pre 13 godina

Citajte vest i razmislite pre nego sto ostavljate komentare.

GRADSKI odbor LDP-a, ovo je lokalna vest. Ne moze gradski odbrod LDP-a Beograda da predlaze ovo za celu Srbiju.

Umesto sto ste aktivni na svim temama koje se ticu Beograda bolje se aktivirajte u svojoj lokalnoj sredini ako vam je stalo do toga da bude bolje.

vladimir

pre 13 godina

@Dantes
naravno da nije centar sveta, ali ovo nije predlozilo drzavno telo vec beogradski gradski odbornik, kada tako nesto budu predlozili odbornici vranja i surdulice necu imati nista protiv.

vampirbg

pre 13 godina

To ce biti tesko izvodljivo. Prvo, Beograd je ogroman i tesko ce ga pokriti celog. Mozda jedino da pokriju samo centar grada u kom vec ima veliki broj otvorenih mreza. (skoro svaki kafic sada ima wireless). Takodje, na ovaj nacin se drzava direktno takmici sa wireless provajderima sto nije dobro.

bk

pre 13 godina

a zasto LDP ne plati taj "javni" internet nego da "dobru " ideju, samo bez finansijske konstrukcije ili da neko drugi placa?isprsite se, politicari!

wlado

pre 13 godina

ovo je lepa zamisao da mi budemo prvi po necemu, ali garantujem da je ovo sarena laza....nista od ovoga !!!

ove je vest tipa sta bi bilo da ds ostane...

Мики

pre 13 godina

Само људи који још живе у социјализму верују у "бесплатно". Чињеница да ниједан град у Европи то нема говори о трошковима истог у односу на исплативост. Бесплатно другим речима значи да ће се директно неће плаћати али да ће сваки становник Београда, па и гомила оних који ни лаптоп не могу да приуште, морати да плаћају само зато што ЛДП мами млађу популацију својим де факто социјалистичким методама. (а као либерали смешшно).
Док ЛДП (и ДС) од Бограда прави (жели) светску метрополу, тај исти град има буквално десетине хиљада гладних и једина им је жеља да имају да једу као људи. Нажалост ЛДП-овци немају неку свест о таквим случајевима јер иапк следе амерички начин размишљања а то је "ако немаш, ко те ј...".
Због свега овога се противим било каквим "бесплатним" акцијама јер и мало дете већ зна да се све у животу плаћа. Само овде је питање ко ће то да плаћа у сред кризе и немаштине?? Хвала ЛДП, мислио сам да сте разумна странка али после овог је питање да ли ћете добити мој глас.

bns

pre 13 godina

U novom Sadu je vec uradjen internet u centru i na jos nekoliko javnih lokacija. Neradi bas savrseno ali ga ima. Nista novo ali to btw i nije bas tako jednostavno izvesti (koliko sam cuo). Slazem se da u manjim sredinama treba vise potencirati takve stvari ali za to moraju sami da pokrenu nekakvu inicijativu. Ovo bi radio grad Beograd kao sto je uradio grad NS (o svom trosku), neradi se o zajednickim sredstvima. Barem sam ja tako razumeo.

Mozak a ne stomak

pre 13 godina

A da svi malo uključite mozak kada pročitate da je nešto "besplatno"?

Prvo - potpuno je nebitno hoće li ovo postojati samo u Beogradu ili u svim "većim" gradovima, ili i u "manjim" gradovima, itd. Bitno je kako bi ovaj koncept izgledao u stvarnosti (van Zemlje snova). Sve i da je samo u Beogradu, na "većim trgovima" gomila studentarije i ovih koji danas kradu tuđu net bi se sjatila, tako da bi brzina bila jedva upotrebljiva/neupotrebljiva. I onda se gubi poenta ideje, jer - ko bi koristio ultra spori net samo na trgovima? Za nešto malo para to imamo i preko mobilnog telefona (provera maila, itd).

Drugo - there's no free lunch. Sve bi se to plaćalo iz budžeta. Dakle umesto u ostale budžetske korisnike(vojska, obrazovanje, zdravlje, itd), išlo bi za free net.

Treće - pošto bi net bio besplatan, kao i kod ostalih "besplatnih" stvari kao što su vazduh i visibabe - ne bi više bilo drugih dobavljača. Dakle, na kraju bi ostao jedan državni dobavljač koji bi pružao ovu uslugu.

Četvrto - bez konkurencije ceo ISP sektor bi zamro, brzine bi stagnirale godinama, i uostalom ovu priču već znamo od pre par godina.

i poslednje - ostaje nam da se zahvalimo LDP službeniku što želi da nas vrati u vreme od pre 5+ godina, kada je internet bio spor, praktično besplatan, i praktično neupotrebljiv.

Ja

pre 13 godina

Postoje razni načini da se besplatni internet tako ograniči da služi isključivo svojoj nameni, a ne pedofilima ili onima koji bi da se besplatno prikače umesto da plate ADSL u svom stanu. Na primer, filtriranje po protokolu (dozvoliti samo HTTP i Skype, na primer), ograničenje konekcije na 5 minuta za jednu MAC adresu pa onda obavezna pauza od minuta, ograničenje veličine uploada na 100kb i slično. Sve se dakle može izvesti, ako se hoće. Takođe se može uvesti obavezno plaćanje SMS-om, za konekciju koja traje jedan dan do ponoći ili tako nekako - pa da internet ne bude baš besplatan, ali da ga ima za sitne novce. Ne kažem da sve ovo treba sprovesti baš tako, ali opcije postoje. Posebno je važno za turiste, koji žele da se na brzinu porukicom jave kući i da provere mail.

dejan

pre 13 godina

Al je "ideja"! Ta "ideja" je postojala i u EU, Kanadi i USA, i ostvarana je neki period pa se onda od nje odustalo iz vise razloga. Bilo kako bilo, vec sada u Beogradu, kao i skoro svuda u svetu gde idem, nadjem besplatan otvoreni wireless bez po muke. Ako su to dostignuca LDPa, i ako zbog ovog treba da glasam za njih, evo prestacu da koristim wireless vec sada, pre i nego sto ga "uvedu"

Peki

pre 13 godina

@MDK
Navedi mi molim te i ostale razloge da se jos malo smejem. Eh da si samo na par sekundi stao i razmislio o tome sta ces napisati. Bilo je pedofila i mnogo pre interneta :)

Nazadnjak

pre 13 godina

@BadMan
Da ali Vucic je tad bio prijatelj sa Seseljem, protivnik ulaska srbije u EU, postovalac lika i dela Ratka Mladica... Sada je sve suprotno. Mozda Vucic vise ne zeli besplatan internet u BG-u, mislim kako ja kao birac da verujem tom coveku. I Tomi. Sta ako za godinu dana bude opet za Seselja i Veliku Srbiju i besplatan internet? I Toma.

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

nema razlike izmedju sps/jul i ostalih demokratskih aktivista.
da li se neko od njih zapitao zasto je bas u centru ns-a u besplatan internet i koje su to druge lokacije?

zbog obicnih korisnika sigurno nije

Nikola

pre 13 godina

Besplatan internet na javnim mestima ima Maribor u Sloveniji, tako da Beograd ne bi bio prvi grad u Evropi sa besplatnim internetom na javnom mestu.

razumni Hrvat

pre 13 godina

Poštovani srbi, ukoliko u Beogradu internet bude besplatan (pretpostavljam putem WiFija) tada će i telefoniranje biti besplatno, a tada će i Telekom vrijediti max. 200 mil.EURA, pa će ga možda i Hrvati kupiti.

T-com

pre 13 godina

Celu Srbiju treba pokriti 3G signalom-i Gradove i sela pa cemo imati kakav-takav internet.A pokrivenost 3G signala sva tri operatora je samo u centru gradova-sto je ocajno...

radivoje lepojevic

pre 13 godina

sjajna ideja,mislim da je korisno pustiti net na svim stajalistima i stanicama, u bolnicama u opstinama,svuda gde su redovi i beskorisno gubljenje vremena. potrebno je da gradjanima omogucimo sto jeftinije resurse kako bi uhvatili korak sa net kulturom. mada mislim da i tu treba ograniciti net,na korisne informacije a ne na gluposti. mozda i kao referencu kako bi svaki gradjanin mogao biti svedok ucesnik u nekakvim dogadjajima, svuda gde je dobra zelja i volja postoji i zloupotreba,tako da dobro treba osmisliti sta ponuditi i kojoj ciljnoj grupi,svaka pohvala vanpoliticno

myname

pre 13 godina

vest na prvo čitanje zvuči zanimljivo.. ali... kome to treba?
već sada, pored beograda i u mnoooogim manjim mestima postoji besplatan wifi po kafićima, i može se hvatati signal uglavnom i u centrima/trgovima tih mesta.
mislim da bi bilo pametnije obezbediti celoj srbiji broadband KOJI SE PLAĆA, pa da svi mogu da plate i koriste šta hoće. ja sam na listi čekanja za ADSL od 2006. god. sada sam jedva dobio wireless, imam 1,5 mbps a plaćam kao što neko plaća 6 mbps na npr orion ADSLu..

dgbdalv

pre 13 godina

Dosta kukanja u komentarima o kostanju tj ceni pomenutog potencijalnog wifi sirom grada. Pa provajderi bi se prvi otimali ko ce na kojoj lokaciji za malo reklame da priusti tu uslugu. Marketing je cudo. Pogledajte samo kafice po Beogradu, dosta njih nudi wi fi hotspot i ako malo bolje pogledate uvek je tu i reklama provajdera koji je tom kaficu "izasao u susret" davsi mu kao kompenzaciju za reklamu pisljivih 4 megabita na primer i wi fi ruter.

Dragan Galovic

pre 13 godina

Mislim da je predlog doticne partije vrlo dobar,samo ne smatram da bi ga pokrenuli ili podrzali da su vecinska stranka u vladi.Ovako ispada da su urbani i sirokogrudi,a svi znamo istinu!Nadam se da ce predlog ipak zaziveti,dajmo mladima (a i starijima) bar nesto besplatno.Poznato je koliko smo kreativni,a nemaju svi mogucnosti a ni uslova za svakodnevnu aktivnost na netu.Pozdrav.

Jovo

pre 13 godina

U Srbiji ne postoji nista sem Beograda, kolika je pokrivenost Internetom seoskih sredina!? (koji nece nista dzaba). Zasto se ne pokrene inicijativa " pokrijimo sela Internetom ", mladi u ovim sredinama i ovako nemaju nista, nemaju gde da izadju, a ako bi i hteli nemaju novca jer nemaju gde da ga zarade, pa dajte bar da imaju Internet. (ne za dzaba). Seoske sredine su nasim politickim partijama interesantne samo u vreme izbora, posle toga - mrak. Ma, nema veze, dajte Beogradu besplatan Internet.

Мики

pre 13 godina

Само људи који још живе у социјализму верују у "бесплатно". Чињеница да ниједан град у Европи то нема говори о трошковима истог у односу на исплативост. Бесплатно другим речима значи да ће се директно неће плаћати али да ће сваки становник Београда, па и гомила оних који ни лаптоп не могу да приуште, морати да плаћају само зато што ЛДП мами млађу популацију својим де факто социјалистичким методама. (а као либерали смешшно).
Док ЛДП (и ДС) од Бограда прави (жели) светску метрополу, тај исти град има буквално десетине хиљада гладних и једина им је жеља да имају да једу као људи. Нажалост ЛДП-овци немају неку свест о таквим случајевима јер иапк следе амерички начин размишљања а то је "ако немаш, ко те ј...".
Због свега овога се противим било каквим "бесплатним" акцијама јер и мало дете већ зна да се све у животу плаћа. Само овде је питање ко ће то да плаћа у сред кризе и немаштине?? Хвала ЛДП, мислио сам да сте разумна странка али после овог је питање да ли ћете добити мој глас.

Milan

pre 13 godina

Dokle vise taj BEOGRAD! Muka mi je vise, hajde onda lepo da se Srbija odcepi od Beograda! Dosadni ste vise sa tim Beogradom.... Stvarno vise muka mi je..

gradjanin Beograda

pre 13 godina

Odlična stvar,ali šta će crkva da kaže o tome.Bojim se da u mentalnom stanju u kakvom je ovo društvo to nije moguče jer će večina da se trudi da obori i uništi svu opremu.Ono što bude radilo služiće za podršku Gadafiju i sličnim umobolnicima koji imaju nogo sledbenika u Srbiji.

LDP=SRS

pre 13 godina

Kakva tužna stranačka propaganda, ovo je u rangu hleba za tri dinara.

Šta su "sva javna mesta", koliko košta da se sva umreže i ko će to da plati?

Dantes

pre 13 godina

Nije mi jasno KO je davao negativne ocene za komentare koji su trazili i besplatan internet van Beograda?
Da li je Beograd centar sveta pa svi moraju da dodju u njega?

Olaf

pre 13 godina

Aman ljudi, organizujte se u tim vasim selima pa uvedite internet gde hocete. Ovo je gradska inicijativa i nema nikakve veze sa republikom tako da ce vase pare ostati vama. U Beogradu se svasta naplacuje,a sumnjam da se sve to naplacuje u vasim selima. Zato, menjate nesto u vasim sredinama, a nemojte da kukate sto se nesto desava u Beogradu!

mile

pre 13 godina

U zemlji u kojoj se i vazduh (zagađen) naplaćuje, vi pričate o besplatnom internetu!? Ne budite smešni. Ovaj siroti narod nema pare ni za hleb a kamoli za prenosivi računar! Čime će to siroti narod da se priključi na "besplatan" internet? Prstom?

vampirbg

pre 13 godina

Ne verujem koliko ljudi ima nesto protiv Beograda, a sve trce i saplicu se da dodju u taj isti. Retki su oni koji posle fakulteta odluce da se vrate u grad iz kog su dosli. Desava se da su i plate vece po unutrasnjosti nego u BG (pogledajte npr farmaceute) ali oni ostaju da rade u trafici u BG samo da se slucajno ne bi vratili.

Za same gradove, evo predloga. Uvedite i vi gradski porez od 3% pa ubiranjem istog finansirajte projekte u gradu. Cinjenica je da vasom krivicom u vasim mestima ima sve manje ljudi i samim tim manje i para. Niko vam nece nista dati. Morate sami da zaradite.

bk

pre 13 godina

a zasto LDP ne plati taj "javni" internet nego da "dobru " ideju, samo bez finansijske konstrukcije ili da neko drugi placa?isprsite se, politicari!

x2

pre 13 godina

Ljudi nemojte da ste smesni! pa ko ce ovo dozvoliti?! svi internet provajderi bi propali! bilo bi dovoljno izbaciti wireless antenu kroz prozor i imate dzabe net! Smesno!

Goca

pre 13 godina

Ovo je jeftin marketinsko politicki potez! Zasto? Pa zato sto je LDP opoziciona partija koja ne daje predlog kako da se to izvede, ko to da placa, itd, itd... Nravno da bi svi voleli da imamo besplatan internet na svim javnim mestima i to ne samo u Beogradu ali... to vam je kao kada bi bilo koja partija izasla sa inicijativom da na svim javnim mestima imamo stand sa besplatnom kafom i osvezavajucim picem da se ljudi malo odmore u prolazu... Bili bi prvi u svetu sa takvom inicijativom :-)) Dajte ljudi, manite se jeftinih marketinskih poteza, radite nesto... Bice i interneta ali bitno je da se pokrene proizvodnja, da se uposle ljudi, da mogu da zive od svoje plate...

Aleksandar

pre 13 godina

Sve je to kul i pozdravljam, ali da li je ovo jedno od sustinskih problema na kojima treba raditi? Uostalom kao sto vec neko rece, nije samo Beograd Srbija.

tomkarlo

pre 13 godina

Apsolutno sam protiv toga da se u Beogradu obezbedi besplatan internet na javnim mestima pre nego što i poslednje selo u Srbiji ne dobije širokopojasni internet koji bi plaćali oni koji ga koriste. LDP neka vodi akciju da cela Srbija bude na plaćenom netu pa posle neka za svoj račun pruža besplatan internet po javnim mestima Beograda.

Igor

pre 13 godina

Citajte vest i razmislite pre nego sto ostavljate komentare.

GRADSKI odbor LDP-a, ovo je lokalna vest. Ne moze gradski odbrod LDP-a Beograda da predlaze ovo za celu Srbiju.

Umesto sto ste aktivni na svim temama koje se ticu Beograda bolje se aktivirajte u svojoj lokalnoj sredini ako vam je stalo do toga da bude bolje.

vampirbg

pre 13 godina

To ce biti tesko izvodljivo. Prvo, Beograd je ogroman i tesko ce ga pokriti celog. Mozda jedino da pokriju samo centar grada u kom vec ima veliki broj otvorenih mreza. (skoro svaki kafic sada ima wireless). Takodje, na ovaj nacin se drzava direktno takmici sa wireless provajderima sto nije dobro.

mail

pre 13 godina

Jeftini trikovi. Ja hocu da platim internet, da ga imam u selu, ali dzaba, jedva i telefoni rade. Priznacete, jedinstveni smo i lideri u Evropi, kakav region.

Platon

pre 13 godina

Neverovatno je koliko se nipodastava vecinska populacija Srbije koja kao i Beogradjani placa jednako poreze ovoj drzavi a ima tretman kao pas od shintera... Gradjanstvo po unutrasnjosti Srbije npr. o ADSL uslugama jos uvek uglavnom samo sanja a pri tome placa jednako kao i korisnici ADSL-a a godinama niko ne postavlja pitanje zasto samo bratija po vecim gradovima uziva privilegije koje se finansiraju bukvalno iz 'potlacenog' polozaja poreskih obveznika iz unutrasnjosti...

drveni advokat

pre 13 godina

Ovako...ja nisam ni izdaleka simpatizer LDP-a, ali ovaj pomenuti gospodin Randjic je predsednik gradskog odbora LDP - grada Beograda, pa je prema tome logicno da se zalaze da njegov grad napreduje. Gospodo iz manjih sredina, da li treba da dodje neko iz BG da vam uvede internet ili cete malo sami da zasucete rukave? Prestanite da kukate i krivite druge za svoj nerad. Odrastite. Siguran sam da ne postoji ni jedan jedini zakon koji brani nekome u opstini XYZ da organizuje privrednike date opstine da sponzorisu projekat takvog tipa (WiMax npr.)u svojoj sredini. To naravno podrazumeva da su ljudi vredni, preduzetni, da su pismeni i da umeju da koriste racunar. I tu sam vec nabrojao nekoliko nepremostivih prepreka. Imao sam prilike da radim neki projekat za siromasne opstine sa juga Srbije. Kaze covek koji je administrator: Prosle godine smo dobili racunare iz donacije (celih nekoliko komada),a ove godine je plan da ih povezemo! WTF???? Ceka baja da dodje neko iz BG da ubode pet kablova u svic. Eto zato nemate internet. Dokazite da gresim, radovacu se zbog vas i zbog svih nas zajedno.

Vuk Lau

pre 13 godina

Koliko god kao Beogradjanin podrzavam ovaj predlog, mnogo bih bio srecniji da se besplatnim internetom pokriju manja mesta/gradovi po Srbiji. Koliko para trosimo na gluposti (da ne pominjem korupciju) ovo bi bila odlicna investicija za ruralna podrucja. Beograd svakako vec ima odlicnu pokrivenost internetom.

BadMan

pre 13 godina

Inače, Vučić je imao ovakvu inicijativu, kada je bio kandidat za gradonačelnika (ispred SRS):
http://www.mondo.rs/v2/tekst.php?vest=95522

MDK

pre 13 godina

kad se ekipa iz LDP prizemlji, predlazem da prostudiraju nemacki zakon o bezicnim komunikacijama gde izricito stoji da ne sme da postoji nezasticena WIFI "ad hoc" mreza.
(pedofil koji bezbedan od trazenja po IP adresi, sa jednog od 100 laptopova u parku, uredjuje svoj sajt je samo jedan od razloga zasto).

Mozak a ne stomak

pre 13 godina

A da svi malo uključite mozak kada pročitate da je nešto "besplatno"?

Prvo - potpuno je nebitno hoće li ovo postojati samo u Beogradu ili u svim "većim" gradovima, ili i u "manjim" gradovima, itd. Bitno je kako bi ovaj koncept izgledao u stvarnosti (van Zemlje snova). Sve i da je samo u Beogradu, na "većim trgovima" gomila studentarije i ovih koji danas kradu tuđu net bi se sjatila, tako da bi brzina bila jedva upotrebljiva/neupotrebljiva. I onda se gubi poenta ideje, jer - ko bi koristio ultra spori net samo na trgovima? Za nešto malo para to imamo i preko mobilnog telefona (provera maila, itd).

Drugo - there's no free lunch. Sve bi se to plaćalo iz budžeta. Dakle umesto u ostale budžetske korisnike(vojska, obrazovanje, zdravlje, itd), išlo bi za free net.

Treće - pošto bi net bio besplatan, kao i kod ostalih "besplatnih" stvari kao što su vazduh i visibabe - ne bi više bilo drugih dobavljača. Dakle, na kraju bi ostao jedan državni dobavljač koji bi pružao ovu uslugu.

Četvrto - bez konkurencije ceo ISP sektor bi zamro, brzine bi stagnirale godinama, i uostalom ovu priču već znamo od pre par godina.

i poslednje - ostaje nam da se zahvalimo LDP službeniku što želi da nas vrati u vreme od pre 5+ godina, kada je internet bio spor, praktično besplatan, i praktično neupotrebljiv.

Pera

pre 13 godina

Potpuno se slazem sa Jovom.
Ne razumem taj egoizam predloga: time bi Bg postao jedini grad u Evropi sa besplatnim internetom... Znaci to samo radi samoreklamerstva a za ostale me bas briga...? Kakva egocentriranost, neverovatno!!??
Treba uvesti internet u seoske sredine i to besplatno!!
Tako bi ucinili makar nesto i delimicno stimulisali mladje ljude koji zive tamo!!!
Slazem se da i u Beogradu treba da postoji pristup internetu na svim javnim mestima, ali ne vidim razloga da bude besplatan. Makar bio i po 1 dinar za 24h (npr. preko nekih vaucera u turistickim organizacijama) mislim da je vazno da to nije besplatno. Ionako u BG poostoje brojni kafici i radnje na javnim mestima gde je besplatan wifi internet...

Petar Prečanin

pre 13 godina

Zar nikome nije čudno da nema besplatnog Internet pristupa po EU?

Odgovor je prost - ukoliko je moguće anonimno koristiti pristup, otvaraju se vrata mnogim zloupotrebama (od dečje pornografije, sopam-a, hakerskih napada ... ).

Bolje da se pozabavimo prvo infrastrukturama XIX veka (pa da putujemo normalnim vozovima i normalnim brzinama, industrijalizacija) ili infrastrukturama XX veka (jeftiniji pravi auto-putevi, ) pa onda sve ostalo dođe samo ...

Oz

pre 13 godina

Aha..a ogradjivanje Beograda besplatnim internetom je besplatno? lepo je to "mi hocemo"..imaju li predlog o nekim vrstama opreme, tehnickih zahteva, cenama i sl?

Bojan

pre 13 godina

A da barem jednom bilo koja partija iz SOPSTVENOG džepa plati izborne trikove. Lako je iz naših para (a budžet, to svi građani plaćaju da bi vlast rasipala i sebi presipala) biti velikodušan.

nego, neka LDP i sve partije koje žele da im se pridruže u "ideji", svakog meseca plati taj "besplatan" internet, pa neka se onda hvali kako je Beograd Prvi.

vladimir

pre 13 godina

@Dantes
naravno da nije centar sveta, ali ovo nije predlozilo drzavno telo vec beogradski gradski odbornik, kada tako nesto budu predlozili odbornici vranja i surdulice necu imati nista protiv.

wlado

pre 13 godina

ovo je lepa zamisao da mi budemo prvi po necemu, ali garantujem da je ovo sarena laza....nista od ovoga !!!

ove je vest tipa sta bi bilo da ds ostane...

dejan

pre 13 godina

Al je "ideja"! Ta "ideja" je postojala i u EU, Kanadi i USA, i ostvarana je neki period pa se onda od nje odustalo iz vise razloga. Bilo kako bilo, vec sada u Beogradu, kao i skoro svuda u svetu gde idem, nadjem besplatan otvoreni wireless bez po muke. Ako su to dostignuca LDPa, i ako zbog ovog treba da glasam za njih, evo prestacu da koristim wireless vec sada, pre i nego sto ga "uvedu"

KENGUR

pre 13 godina

beograd nije prvi grad sa besplatnim internetom vec poslednji, ovaj gospodin van beograda nigde nije bio, a sto se tice izvan beograda mnogi bi bili zadovoljni da mogu da plate da imaju internet i bolje na tome da radi

nostradamus

pre 13 godina

Prjatelji dragi niste bas nesto obvesteni,besplatan internet postoji u vecini nasih gradova kao pilot program lokalnih samouprava,a to sto je g Randjic pronasao toplu vodu,zasluzuje stvarno da se objavi.Seoske sredine prvo moraju biti pokrivene fiksnom telefonijom,pa onda ko zeli dobice internet,a ne da nekim nebuloznim predlozima ljudi iz LDP skupljaju politicke poene, i navlace bes ljudi iz ostatka Srbije.Internet za sve g Randjicu to je ideja ,mi ga imamo u Beogradu,i bez politizacije i tople vode,ostaje rupa na saksiji,tu moze nesto da se politicki ucari,pa probajte sa rupom i saksijom g Randjicu internet je politicki promasaj.

Hogar

pre 13 godina

to ne valja....na taj način građani koji su još uvek tehnički neobrazovano mogu da vide podatak da je prosečna neto zarada u Srbiji, isplaćena u februaru, iznosila je oko 340 evra, dok je prosečna plata po zaposlenom u Hrvatskoj isplaćena u januaru ove godine iznosila oko 730 evra. U Sloveniji prosečna zarada je oko 1.000 evra, dok je kod Crnogoraca oko 515 evra.Internet na javnom mestu raširiće ovaj podatak kao maslačak seme pa će onda postati opasno da se daju izjave kako niko nezna zašto narod i prosvetari štrajkuju!

Zoran

pre 13 godina

Odlicna ideja.

Za one koji pricaju o troskovima, troskovi su minimalni.

Radije bih dao delic mog poreza na svuda prisutni WiFi nego za MILION drugih stvarni na koje se BACAJU pare od poreza.

BRAVO jos jednom. Najzad pocinju da se sire pametne ideje!

seljak pod sljivom

pre 13 godina

...odlicna ideja!ali zaista,jos bolje bi bilo,da pokrijte tako celu srbiju,pa da nam i ruralno stanovnistvo uziva prednosti novih tehnologija i bude informaticki pismeno!(ali , za pocetak , neka bude i beograd samo!) BESPLATAN INTERNET ZA SVE!...sve to ce u veoma bliskoj buducnosti dati rezultate , u svim sferama zivota ! ...

Ja

pre 13 godina

Postoje razni načini da se besplatni internet tako ograniči da služi isključivo svojoj nameni, a ne pedofilima ili onima koji bi da se besplatno prikače umesto da plate ADSL u svom stanu. Na primer, filtriranje po protokolu (dozvoliti samo HTTP i Skype, na primer), ograničenje konekcije na 5 minuta za jednu MAC adresu pa onda obavezna pauza od minuta, ograničenje veličine uploada na 100kb i slično. Sve se dakle može izvesti, ako se hoće. Takođe se može uvesti obavezno plaćanje SMS-om, za konekciju koja traje jedan dan do ponoći ili tako nekako - pa da internet ne bude baš besplatan, ali da ga ima za sitne novce. Ne kažem da sve ovo treba sprovesti baš tako, ali opcije postoje. Posebno je važno za turiste, koji žele da se na brzinu porukicom jave kući i da provere mail.

Jovan

pre 13 godina

Zasto je potrebno preuvelicavati sve sto se pruza kao normalno poboljsanje zivota ljudi. Naravno da Beograd ne bi bio jedini grad u kojem je Internet na javnim mestima besplatan. Drugo, mnogo bolje bi bilo zaista takvu uslugu omoguciti u svim gradovima gde to dozvoljavaju tehnicki uslovi. Na zalost, tu pocinje problem, i vidi se koliko je tesko s reci preci na dela.

brm

pre 13 godina

Obezbedite vi internet koji parira i cenom i kvalitetom sa zapadnim i niko nece da se buni. Al' kao sto vidim, predizborne kampanje su pocele.

iRobot

pre 13 godina

Bravo!Ne znam sta je sa vama koji ostavljate negativne komentare, valjda ste od onih vazda nezadovoljnih, obrni okreni uvek ne valja.Das slepcu kiflu, on kaze kriva je.

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

nema razlike izmedju sps/jul i ostalih demokratskih aktivista.
da li se neko od njih zapitao zasto je bas u centru ns-a u besplatan internet i koje su to druge lokacije?

zbog obicnih korisnika sigurno nije

T-com

pre 13 godina

Celu Srbiju treba pokriti 3G signalom-i Gradove i sela pa cemo imati kakav-takav internet.A pokrivenost 3G signala sva tri operatora je samo u centru gradova-sto je ocajno...

Sloba

pre 13 godina

To je lepo, u drugim gradovima to obicno rade internet provajderi, i na taj način reklamiraju svoje usluge... U Pirotu recimo, na oba gradska trga u centru imate SBB Hotspotove, lepo kompanija SBB videla interes u tome da pusti recimo 6Mbit/s internet besplatno, ali je SSID mreže SBB Hotspot Pirot 1 i 2...

U Nišu u Obrenovićevoj ulici imate mreže više provajdera - zovi me, exe-net, ima čak i 8/8Mbit - merio na androidu, i sve te mreže u svom nazivu imaju naziv provajdera koji nudi taj internet, i mislim da je sasvim uredu... Ne znam kako se u Beogradu ne desava isto?

A, da u Beogradu će mreža da se zove LDP WiFi - siri dalje!

Nikola

pre 13 godina

Besplatan internet na javnim mestima ima Maribor u Sloveniji, tako da Beograd ne bi bio prvi grad u Evropi sa besplatnim internetom na javnom mestu.

myname

pre 13 godina

vest na prvo čitanje zvuči zanimljivo.. ali... kome to treba?
već sada, pored beograda i u mnoooogim manjim mestima postoji besplatan wifi po kafićima, i može se hvatati signal uglavnom i u centrima/trgovima tih mesta.
mislim da bi bilo pametnije obezbediti celoj srbiji broadband KOJI SE PLAĆA, pa da svi mogu da plate i koriste šta hoće. ja sam na listi čekanja za ADSL od 2006. god. sada sam jedva dobio wireless, imam 1,5 mbps a plaćam kao što neko plaća 6 mbps na npr orion ADSLu..

Nazadnjak

pre 13 godina

@BadMan
Da ali Vucic je tad bio prijatelj sa Seseljem, protivnik ulaska srbije u EU, postovalac lika i dela Ratka Mladica... Sada je sve suprotno. Mozda Vucic vise ne zeli besplatan internet u BG-u, mislim kako ja kao birac da verujem tom coveku. I Tomi. Sta ako za godinu dana bude opet za Seselja i Veliku Srbiju i besplatan internet? I Toma.

razumni Hrvat

pre 13 godina

Poštovani srbi, ukoliko u Beogradu internet bude besplatan (pretpostavljam putem WiFija) tada će i telefoniranje biti besplatno, a tada će i Telekom vrijediti max. 200 mil.EURA, pa će ga možda i Hrvati kupiti.

Dragan Galovic

pre 13 godina

Mislim da je predlog doticne partije vrlo dobar,samo ne smatram da bi ga pokrenuli ili podrzali da su vecinska stranka u vladi.Ovako ispada da su urbani i sirokogrudi,a svi znamo istinu!Nadam se da ce predlog ipak zaziveti,dajmo mladima (a i starijima) bar nesto besplatno.Poznato je koliko smo kreativni,a nemaju svi mogucnosti a ni uslova za svakodnevnu aktivnost na netu.Pozdrav.

dgbdalv

pre 13 godina

Dosta kukanja u komentarima o kostanju tj ceni pomenutog potencijalnog wifi sirom grada. Pa provajderi bi se prvi otimali ko ce na kojoj lokaciji za malo reklame da priusti tu uslugu. Marketing je cudo. Pogledajte samo kafice po Beogradu, dosta njih nudi wi fi hotspot i ako malo bolje pogledate uvek je tu i reklama provajdera koji je tom kaficu "izasao u susret" davsi mu kao kompenzaciju za reklamu pisljivih 4 megabita na primer i wi fi ruter.

radivoje lepojevic

pre 13 godina

sjajna ideja,mislim da je korisno pustiti net na svim stajalistima i stanicama, u bolnicama u opstinama,svuda gde su redovi i beskorisno gubljenje vremena. potrebno je da gradjanima omogucimo sto jeftinije resurse kako bi uhvatili korak sa net kulturom. mada mislim da i tu treba ograniciti net,na korisne informacije a ne na gluposti. mozda i kao referencu kako bi svaki gradjanin mogao biti svedok ucesnik u nekakvim dogadjajima, svuda gde je dobra zelja i volja postoji i zloupotreba,tako da dobro treba osmisliti sta ponuditi i kojoj ciljnoj grupi,svaka pohvala vanpoliticno

Milan

pre 13 godina

Odlična inicijativa, ali nije tačno da bi Beograd bio prvi takav grad u Evropi. Pre čini mi se 3 godine, u Hrvatskom gradu Rijeka omogućen je besplatan pristup wireless internetu na teritoriji celog grada, a Finska već radi na tome da takav pristup internetu omogući na teritoriji cele države.

bns

pre 13 godina

U novom Sadu je vec uradjen internet u centru i na jos nekoliko javnih lokacija. Neradi bas savrseno ali ga ima. Nista novo ali to btw i nije bas tako jednostavno izvesti (koliko sam cuo). Slazem se da u manjim sredinama treba vise potencirati takve stvari ali za to moraju sami da pokrenu nekakvu inicijativu. Ovo bi radio grad Beograd kao sto je uradio grad NS (o svom trosku), neradi se o zajednickim sredstvima. Barem sam ja tako razumeo.

Peki

pre 13 godina

@MDK
Navedi mi molim te i ostale razloge da se jos malo smejem. Eh da si samo na par sekundi stao i razmislio o tome sta ces napisati. Bilo je pedofila i mnogo pre interneta :)