Nedelja, 09.03.2008.

09:28

Počinje registracija .RS domena

Izvor: B92

Poèinje registracija .RS domena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Novinar

pre 16 godina

Milose, u pravu si da neki kao sto su cri.co.yu ili sada cri.rs duplo skuplji. Ne razumem zasto? kad postoje drugi domeni za 5-10 dolara godisnje. Cri.co.yu daju mogucnost uplate registracije sa karticama, ok, pa su verovatno zbog toga popularni.

Jos me je vise sokiralo da ljudi pisu domacim listovima sa informacijama da isti provajder (www.cri.rs) uzima novac za predregistraciju i ne vraca posle neuspele registracije, iako su to garantovali pre uplate.

Kako kazu, cri.rs se prave gluvi i ne odgovoaraju na zahteve za povracaj novca.

Da li je neko imao iskustva sa ovim fenomenom zloupotrebe naplacivanja karticom od strane legalnih firmi? recimo od cri.rs ili firmi uopste? Da li postoji agencija koja to suzbija u Srbiji?

Dejan

pre 16 godina

Za komentar 16.WWW.CO.CO.YU
Nemora da bude vlasnistvo,moze da bude pravo koriscenja.
Ne spori se pravo RNIDS da rezervise co.rs domen ali oni to nisu nigde ucinili,a i da jesu valjda treba da se obrate onima koje su doveli u neravnopravan polozaj.Postavlja se pitanje zasto bas moj domen da proglase za genericki,zato sto je najbolji?
To je kao kad bi drzava,oduzela nekome plac sa najboljom lokacijom,i rekla ovo je najbolje mesto da se napravi opstina,srusicemo ti kucu zato sto je na najboljem mestu,napravicemo opstinu a ti niti imas pravo na nadoknadu,niti na neki slican plac.
To nije bilo ni u Sovjetskom Savezu.
I dalje nije jasno zasto RNIDS odbija da vlasniku domena co.co.yu registuje domen co.rs kada nije naveden u listi rezervisanih domena,a na svom sajtu svim vlasnicima firma.co.yu domena daje pravo registracije firma.rs domena(u slucaju co.co.yu to je co.rs).
Cak nisu dali nikakav odgovor,verovatno ne znaju ni sta da napisu,ovo ce verovatno biti skandal kakav dugo nije vidjen u IT svetu,jer ce najverovatnije morati da domenu co.co.yu dopuste da registruje co.rs domen zbog pravnih propusta koje su napravli.
Pravni strucnjaci koji su se upoznali sa problematikom se slazu da je slucaj jedinstven i veoma interesantan,i vec je pokrenuta siroka rasprava u pravnim krugovima,tako da ce biti interesantnih vesti u vezi ovog slucaja.

Djole

pre 16 godina

ZASTO DOMEN .RS ????
ZASTO NIJE .SR ILI .SB???
ZASTO MORA DA BUDE OD INICIJALA "REPLIKA SRBIJA"???
STA AKO SUTRA SRBIJA POSTANE KRALJEVINA???
MISLIM, STVAARNOO!

Sele

pre 16 godina

Sitacija sa registracijom co.co.yu domena koji polaze pravo na co.co.rs i co.rs domen se dodatno komplikuje.
Pred nasim sudovima RNIDS ima jos i sansu da se provuce ali pred Evropskim ne,zbog nekoliko sitnih ali bitnih pravnih propusta koje su napravili.Ne znam kako se moci da objasne svoju aroganciju kada Evopski sud donese odluku da domen co.rs pripada vlasniku co.co.yu domena.
Tuzice ih svi vlasnici .co.rs domena i nastace opsti haos na internet nebu Srbije.Zivi bili pa videli

Dex

pre 16 godina

Kada bude bilo moguce placanje preko PayPal-a, domaci host provajderi ce morati da spuste cene.
Pogledajte link:
http://www.hostingreviewsbyusers.com/
Meni su za registraciju .com domena trazili 7 US dolara, koliko kosta kod nas?

Sa zapadne strane

pre 16 godina

Posto Jugoslavija vise ne postoji, ne postoji ni ISO oznaka, pa je i domen .yu otisao u istoriju. Istina je da .su (domen bivseg SSSR)nije "penzionisan", ali za to postoje valjani razlozi, detaljno objasnjenje i plan postepenog gasenja tog domena. Pretrazite malo po Google-u na tu temu za one koje to zanima.

Pitanje co.co.yu i co.rs domena je zanimljivo. Kao sto registrant ima neka prava ima ih i RNIDS, a njihovo diskreciono pravo je da rezervisu odredjeni skup imena, bilo iz tehnickih ili nekih drugih razloga. Prava RNIDS su iznad prava vlasnika domena. Takodje, pitanje vlasnistva nad domenima je diskutabilno. Posto Internet domeni u nasim zakonima nigde nisu oznaceni kao privatna, intelektualna ili bilo kakva druga svojina tesko da bi bilo osnova za isterivanje pravde pred bilo kojim domacim sudom. Mozda pred sudom u Strazburu, mada su i tu sanse veoma male. Voleo bih da me pravnici opovrgnu i da kazu: po Zakonu ... objavljenom u Sluzbenom glasniku br. ... domeni jesu privatno vlasnistvo registranata. Da vas cujem.

Petar

pre 16 godina

Drzava je registrovala za sva pravna lica domen www.co.rs koji po svim pravnim normana treba da pripadne vlasniku www.co.co.yu koji ima pravo kao i svi ostali vlasnici co.yu domena na domene www.co.co.rs i www.co.rs.
Ako sud odluci da on ima to pravo,a nevidim zasto bi mu bilo uskraceno pravo koje imaju svi ostali vlasnici co.yu domena da dobije istoimeni .rs domen onda ce svi sajtovi pravnih lica,firmi i preduzetnika biti njegovi poddomeni.Zvuci neverovatno ali ne postoji ni jedan pravni razlog da mu jedno udruzenje gradjana (RNIDS),uskrati pravo koje imaju svi ostali vlasnici co.yu domena

Mx

pre 16 godina

A da li se morao menjati .yu domen? Meni se to bas svidjalo. I bilo je prepoznatljivo (mislim na ovim nasim balkanskim prostorima).

Vladimir Jovanovic

pre 16 godina

Meni je super IN.RS za domen. Jako zanimljivo i asocira na nešto "u republici Srbiji".

Zadovoljan sam i RS imenom. "Republika Srbija" - kratko i jasno.

Sa zapadne strane

pre 16 godina

Opet iste price o OTKUPU surinamskog (.sr) domena. Pa ljudi, koliko puta vama treba objasniti da teritorijalni (country-code) domeni NISU NA PRODAJU! Mogu jedino da se ustupe na upravljanje nekoj kompaniji, lokalnoj ili inostranoj, kao sto su to vec uradili Crnogorci (.me = GoDaddy), a daleko pre njih i .tv, .tk, pa i .sr. Da, i Surinam je svoj .sr domen VEC "prodao" drugima (www.register.sr)! Na isti nacin bilo koji privatni preduzetnik iz Srbije moze da se obrati, recimo, Solomonskim ostrvima (.sb) i otvori u Srbiji registar .sb domena i time konkurise .rs domenima. Ako mu se to isplati. Ali .rs ostaje zvanicno jedini srpski domen zato sto je ISO 3166 oznaka RS oznaka Srbije. Kao sto ce i .me uvek ostati domen Crne Gore, .tv ostrva Tuvalu, a .sr Surinama. ISO oznake su takve kakve jesu i tu nema nikakve trgovine, cak ni ustupanja na koriscenje drugima. Ali danas sve to uopste nije ni vazno - i .sb i .sr i .rs su samo dva slova i nista vise ... koja se u odredjenom marketinskom kontekstu mogu zgodno upotrebiti. I zloupotrebiti. Recimo, ako mi treba neko lepo ime za dating sajt pre cu za njega odabrati ime poljubi.me nego poljubac.rs. Jednostavno lepse zvuci ovo prvo. Ovo drugo zvuci vise kao "poljubim te i kazem ti marsh". Nazalost. :(

Venus D' Boy

pre 16 godina

To kakav ce biti buduci domen nase drzava nije nesto o cemu mozemo mi da odlucujemo; O tome odlucuje ICANN. Ja takodje mislim da bi bilo bolje da smo dobili domen (.sr) jer ovo (.rs) sto puta pre asocira na Republiku Srpsku, nego na Srbiju! Ali sta ako je (.sr) domen zauzet od strane neke druge drzave??? E bas zato kazem da smo mi kao obicni gradjani nemocni u tome. o tome odlucuje neko ko je na vrhu. Takodje... ko bi rekao da je (.se) domen Svedske? Ja koristim Svedski Yahoo (koji se zavrsava na @yahoo.se) I kada nekome kazem koji mi je mail - prosto ne veruje. Takodje, Estonija ima internet domen (.ee) i to je pomalo nelogicno, ali ne moze biti ni (.es) zato sto se taj domen vec koristi u Spaniji... Mozda nasi politicari planiraju da nam se pripoji Repubilka Srpska, pa su bas zato odlucili da potpisu sa ICANN-om sporazum o (.rs) domenu... Ko zna... videcemo sta ce se tu jos izdesavati... :-)

Bluealek

pre 16 godina

Ja već neko vreme pokušavam da smislim razlog zašto bi mi pored internacionalnih .com, .net i .org domena koje sam krajnje jednostavno, bez bilo kakvih administrativnih komplikacija, zakupio i koje hostujem kod stranih provajdera (po daleko povoljnijim uslovima od onih koje nude domaći provajderi), trebao i .rs domen i nešto ne uspevam da se setim ama baš nijednog. Sva ta .rs euforija deluje mi samo kao nova šansa za lov u mutnom i šišanje ovaca od strane (još uvek) komunističke birokratije ove patetične, zapravo, nepostojeće zemlje. Svima koji razmatraju kupovinu .rs domena savetujem da uporede cene .rs i internacionalnih domena, kao i cene hostovanja (odnosno onoga što za tu cenu dobijaju) kod domaćih i velikih svetskih provajdera i sve će im se kasti samo. Za internet usluge barem nije bitno da li se vaš provajder fizički nalazi u sokaku pored vaše kuće, na Antarktiku ili na Marsu.

Srbi, Srbija

pre 16 godina

Dobro je .rs. Šta bi bilo da su usvojili Draškovićev predlog .ss (Srbi Srbija)! Da, baš nam je to prva asocijacija na SS, mislim gimme a break! Šteta što nismo porazgovarali sa Surinamom (oni imaju ono što nam treba .sr) pa da oni uzmu .su . Ali to bi verovatno bilo teško izvodivo...

Nebojsa

pre 16 godina

Nemam nameru da kupujem .rs domen jer je 1)neadekvatan i neprepoznatljiv i 2)skuplji od .com ili .net domena (u varijanti firma.rs). Posto poslujem sa inostranstvom, mislim da bi domen .rs strance samo dovodio u enigmu. Njima jednostavno nece padati na pamet da je to domen Srbije.

Trebalo je otkupiti domen .sr od Surinama PO BILO KOJU CENU.

republic and royal

pre 16 godina

.rs (republic serbia), uk (united kingdom), us (united states). najbolje bi bilo da smo imali .sr ali ni .rs nije los. Bar u buducnosti necemo morati menjati opet ako promenimo uredjenje drzave tj. ako iz republike predjemo u kraljevinu u tom slucaju bi mogli da tumacimo .rs kao royal serbia...

milos

pre 16 godina

što se panlinea tiče, što dalje od njih, platiću i duplo samo da sa njima nemam posla!Loopia je mama, ostali su amateri! Bukvalo te drže kao malo vode na dlanu. Odgovaraju na svako pitanje, šalju ti sve što poželiš, javljaju ti se svim mogućim kanalima koje poželiš, a panline hoće da ti naplati da ti kaže koliko ti je MB na hostu ostalo! Možda malo preterujem, ali takav je odnos panline - loopia

Sa zapadne strane

pre 16 godina

Ogranicenja postoje jedino za .co.rs, .org.rs itd, dok su .rs domeni dostupni svima. I pored vise cene, medjutim, ocekujem da ce ipak domeni tipa ime.rs biti popularniji. Ipak, ne mogu da ne primetim zlobno da ce svaka iole ozbiljnija firma morati da plati sve moguce domene tipa firma.rs, firma.co.rs, firma.org.rs itd. A to samo znaci dodatno bacanje para ni za sta. Naravno, posto ce RNIDS zaraditi od toga lepe pare njima se to verovatno izuzetno dopada. Da ne govorim o tome da ce neko ko trazi npr. pekaru koja se zove Djevrek najpre kucati djevrek.rs, pa djevrek.co.rs, pa djevrek.co.yu ... da bi na kraju otisao na Google i ustanovio da je vlasnik pekare bio pametan da uzme samo djevrek.com (ili .info, ili .net ... pa i .tk ili cak i .me - sto da ne) i zaboravi na celu ovu .rs ujdurmu.

ab

pre 16 godina

meni se uopste ne svidja .rs domen. zato sto je dosadan neprepoznatljiv i prozaican kao i vecina domena drugih drzava. bolje da je bilo nesto kreativnije npr: .ys (yes,serbia) ili .ws (welcome to serbia) ili mozda .sx (tu smo najbolji:))

Саша Стаменковић

pre 16 godina

Потпуно се слажем да је велика грешка што РНИДС и даље инсистира на застарелим ограничењима која су требала да нестану са YU доменом.
А да не говоримо о томе што мењају правила 10 дана пре почетка регистрације! То само говори о њиховом непрофесионализму.

Nenad

pre 16 godina

Lepo je što se trudite da objavite korisne informacije, ali onda barem proverite šta izjavljuje vaš sagovornik. Nije tačno da je Loopia AB ponudila najniže cene, pošto najniže cene sa 0 dinara zarade u promo periodu ima Panline.net iz Novog Sada (www.panline.rs)

Miloš

pre 16 godina

Svaka čast za cene RS domena na loopia.co.yu , jedini ste ponudili fer i korektne cene.
Svi ostali ovlašćeni registri su znatno skuplji koliko sam imao prilike da vidim do sada.

Na primer cri.co.yu su duplo skuplji, dakle većina pokušava da u startu zaradi što više.

Preporuka svima je da dobro razmotre ponude domena pre kupovine, nema razloga da nekom plaćate duplo više za istu uslugu.

ab

pre 16 godina

meni se uopste ne svidja .rs domen. zato sto je dosadan neprepoznatljiv i prozaican kao i vecina domena drugih drzava. bolje da je bilo nesto kreativnije npr: .ys (yes,serbia) ili .ws (welcome to serbia) ili mozda .sx (tu smo najbolji:))

Sa zapadne strane

pre 16 godina

Opet iste price o OTKUPU surinamskog (.sr) domena. Pa ljudi, koliko puta vama treba objasniti da teritorijalni (country-code) domeni NISU NA PRODAJU! Mogu jedino da se ustupe na upravljanje nekoj kompaniji, lokalnoj ili inostranoj, kao sto su to vec uradili Crnogorci (.me = GoDaddy), a daleko pre njih i .tv, .tk, pa i .sr. Da, i Surinam je svoj .sr domen VEC "prodao" drugima (www.register.sr)! Na isti nacin bilo koji privatni preduzetnik iz Srbije moze da se obrati, recimo, Solomonskim ostrvima (.sb) i otvori u Srbiji registar .sb domena i time konkurise .rs domenima. Ako mu se to isplati. Ali .rs ostaje zvanicno jedini srpski domen zato sto je ISO 3166 oznaka RS oznaka Srbije. Kao sto ce i .me uvek ostati domen Crne Gore, .tv ostrva Tuvalu, a .sr Surinama. ISO oznake su takve kakve jesu i tu nema nikakve trgovine, cak ni ustupanja na koriscenje drugima. Ali danas sve to uopste nije ni vazno - i .sb i .sr i .rs su samo dva slova i nista vise ... koja se u odredjenom marketinskom kontekstu mogu zgodno upotrebiti. I zloupotrebiti. Recimo, ako mi treba neko lepo ime za dating sajt pre cu za njega odabrati ime poljubi.me nego poljubac.rs. Jednostavno lepse zvuci ovo prvo. Ovo drugo zvuci vise kao "poljubim te i kazem ti marsh". Nazalost. :(

Саша Стаменковић

pre 16 godina

Потпуно се слажем да је велика грешка што РНИДС и даље инсистира на застарелим ограничењима која су требала да нестану са YU доменом.
А да не говоримо о томе што мењају правила 10 дана пре почетка регистрације! То само говори о њиховом непрофесионализму.

Bluealek

pre 16 godina

Ja već neko vreme pokušavam da smislim razlog zašto bi mi pored internacionalnih .com, .net i .org domena koje sam krajnje jednostavno, bez bilo kakvih administrativnih komplikacija, zakupio i koje hostujem kod stranih provajdera (po daleko povoljnijim uslovima od onih koje nude domaći provajderi), trebao i .rs domen i nešto ne uspevam da se setim ama baš nijednog. Sva ta .rs euforija deluje mi samo kao nova šansa za lov u mutnom i šišanje ovaca od strane (još uvek) komunističke birokratije ove patetične, zapravo, nepostojeće zemlje. Svima koji razmatraju kupovinu .rs domena savetujem da uporede cene .rs i internacionalnih domena, kao i cene hostovanja (odnosno onoga što za tu cenu dobijaju) kod domaćih i velikih svetskih provajdera i sve će im se kasti samo. Za internet usluge barem nije bitno da li se vaš provajder fizički nalazi u sokaku pored vaše kuće, na Antarktiku ili na Marsu.

Miloš

pre 16 godina

Svaka čast za cene RS domena na loopia.co.yu , jedini ste ponudili fer i korektne cene.
Svi ostali ovlašćeni registri su znatno skuplji koliko sam imao prilike da vidim do sada.

Na primer cri.co.yu su duplo skuplji, dakle većina pokušava da u startu zaradi što više.

Preporuka svima je da dobro razmotre ponude domena pre kupovine, nema razloga da nekom plaćate duplo više za istu uslugu.

republic and royal

pre 16 godina

.rs (republic serbia), uk (united kingdom), us (united states). najbolje bi bilo da smo imali .sr ali ni .rs nije los. Bar u buducnosti necemo morati menjati opet ako promenimo uredjenje drzave tj. ako iz republike predjemo u kraljevinu u tom slucaju bi mogli da tumacimo .rs kao royal serbia...

Nenad

pre 16 godina

Lepo je što se trudite da objavite korisne informacije, ali onda barem proverite šta izjavljuje vaš sagovornik. Nije tačno da je Loopia AB ponudila najniže cene, pošto najniže cene sa 0 dinara zarade u promo periodu ima Panline.net iz Novog Sada (www.panline.rs)

Nebojsa

pre 16 godina

Nemam nameru da kupujem .rs domen jer je 1)neadekvatan i neprepoznatljiv i 2)skuplji od .com ili .net domena (u varijanti firma.rs). Posto poslujem sa inostranstvom, mislim da bi domen .rs strance samo dovodio u enigmu. Njima jednostavno nece padati na pamet da je to domen Srbije.

Trebalo je otkupiti domen .sr od Surinama PO BILO KOJU CENU.

Srbi, Srbija

pre 16 godina

Dobro je .rs. Šta bi bilo da su usvojili Draškovićev predlog .ss (Srbi Srbija)! Da, baš nam je to prva asocijacija na SS, mislim gimme a break! Šteta što nismo porazgovarali sa Surinamom (oni imaju ono što nam treba .sr) pa da oni uzmu .su . Ali to bi verovatno bilo teško izvodivo...

Venus D' Boy

pre 16 godina

To kakav ce biti buduci domen nase drzava nije nesto o cemu mozemo mi da odlucujemo; O tome odlucuje ICANN. Ja takodje mislim da bi bilo bolje da smo dobili domen (.sr) jer ovo (.rs) sto puta pre asocira na Republiku Srpsku, nego na Srbiju! Ali sta ako je (.sr) domen zauzet od strane neke druge drzave??? E bas zato kazem da smo mi kao obicni gradjani nemocni u tome. o tome odlucuje neko ko je na vrhu. Takodje... ko bi rekao da je (.se) domen Svedske? Ja koristim Svedski Yahoo (koji se zavrsava na @yahoo.se) I kada nekome kazem koji mi je mail - prosto ne veruje. Takodje, Estonija ima internet domen (.ee) i to je pomalo nelogicno, ali ne moze biti ni (.es) zato sto se taj domen vec koristi u Spaniji... Mozda nasi politicari planiraju da nam se pripoji Repubilka Srpska, pa su bas zato odlucili da potpisu sa ICANN-om sporazum o (.rs) domenu... Ko zna... videcemo sta ce se tu jos izdesavati... :-)

Vladimir Jovanovic

pre 16 godina

Meni je super IN.RS za domen. Jako zanimljivo i asocira na nešto "u republici Srbiji".

Zadovoljan sam i RS imenom. "Republika Srbija" - kratko i jasno.

Sa zapadne strane

pre 16 godina

Ogranicenja postoje jedino za .co.rs, .org.rs itd, dok su .rs domeni dostupni svima. I pored vise cene, medjutim, ocekujem da ce ipak domeni tipa ime.rs biti popularniji. Ipak, ne mogu da ne primetim zlobno da ce svaka iole ozbiljnija firma morati da plati sve moguce domene tipa firma.rs, firma.co.rs, firma.org.rs itd. A to samo znaci dodatno bacanje para ni za sta. Naravno, posto ce RNIDS zaraditi od toga lepe pare njima se to verovatno izuzetno dopada. Da ne govorim o tome da ce neko ko trazi npr. pekaru koja se zove Djevrek najpre kucati djevrek.rs, pa djevrek.co.rs, pa djevrek.co.yu ... da bi na kraju otisao na Google i ustanovio da je vlasnik pekare bio pametan da uzme samo djevrek.com (ili .info, ili .net ... pa i .tk ili cak i .me - sto da ne) i zaboravi na celu ovu .rs ujdurmu.

milos

pre 16 godina

što se panlinea tiče, što dalje od njih, platiću i duplo samo da sa njima nemam posla!Loopia je mama, ostali su amateri! Bukvalo te drže kao malo vode na dlanu. Odgovaraju na svako pitanje, šalju ti sve što poželiš, javljaju ti se svim mogućim kanalima koje poželiš, a panline hoće da ti naplati da ti kaže koliko ti je MB na hostu ostalo! Možda malo preterujem, ali takav je odnos panline - loopia

Mx

pre 16 godina

A da li se morao menjati .yu domen? Meni se to bas svidjalo. I bilo je prepoznatljivo (mislim na ovim nasim balkanskim prostorima).

Petar

pre 16 godina

Drzava je registrovala za sva pravna lica domen www.co.rs koji po svim pravnim normana treba da pripadne vlasniku www.co.co.yu koji ima pravo kao i svi ostali vlasnici co.yu domena na domene www.co.co.rs i www.co.rs.
Ako sud odluci da on ima to pravo,a nevidim zasto bi mu bilo uskraceno pravo koje imaju svi ostali vlasnici co.yu domena da dobije istoimeni .rs domen onda ce svi sajtovi pravnih lica,firmi i preduzetnika biti njegovi poddomeni.Zvuci neverovatno ali ne postoji ni jedan pravni razlog da mu jedno udruzenje gradjana (RNIDS),uskrati pravo koje imaju svi ostali vlasnici co.yu domena

Sa zapadne strane

pre 16 godina

Posto Jugoslavija vise ne postoji, ne postoji ni ISO oznaka, pa je i domen .yu otisao u istoriju. Istina je da .su (domen bivseg SSSR)nije "penzionisan", ali za to postoje valjani razlozi, detaljno objasnjenje i plan postepenog gasenja tog domena. Pretrazite malo po Google-u na tu temu za one koje to zanima.

Pitanje co.co.yu i co.rs domena je zanimljivo. Kao sto registrant ima neka prava ima ih i RNIDS, a njihovo diskreciono pravo je da rezervisu odredjeni skup imena, bilo iz tehnickih ili nekih drugih razloga. Prava RNIDS su iznad prava vlasnika domena. Takodje, pitanje vlasnistva nad domenima je diskutabilno. Posto Internet domeni u nasim zakonima nigde nisu oznaceni kao privatna, intelektualna ili bilo kakva druga svojina tesko da bi bilo osnova za isterivanje pravde pred bilo kojim domacim sudom. Mozda pred sudom u Strazburu, mada su i tu sanse veoma male. Voleo bih da me pravnici opovrgnu i da kazu: po Zakonu ... objavljenom u Sluzbenom glasniku br. ... domeni jesu privatno vlasnistvo registranata. Da vas cujem.

Dex

pre 16 godina

Kada bude bilo moguce placanje preko PayPal-a, domaci host provajderi ce morati da spuste cene.
Pogledajte link:
http://www.hostingreviewsbyusers.com/
Meni su za registraciju .com domena trazili 7 US dolara, koliko kosta kod nas?

Sele

pre 16 godina

Sitacija sa registracijom co.co.yu domena koji polaze pravo na co.co.rs i co.rs domen se dodatno komplikuje.
Pred nasim sudovima RNIDS ima jos i sansu da se provuce ali pred Evropskim ne,zbog nekoliko sitnih ali bitnih pravnih propusta koje su napravili.Ne znam kako se moci da objasne svoju aroganciju kada Evopski sud donese odluku da domen co.rs pripada vlasniku co.co.yu domena.
Tuzice ih svi vlasnici .co.rs domena i nastace opsti haos na internet nebu Srbije.Zivi bili pa videli

Djole

pre 16 godina

ZASTO DOMEN .RS ????
ZASTO NIJE .SR ILI .SB???
ZASTO MORA DA BUDE OD INICIJALA "REPLIKA SRBIJA"???
STA AKO SUTRA SRBIJA POSTANE KRALJEVINA???
MISLIM, STVAARNOO!

Dejan

pre 16 godina

Za komentar 16.WWW.CO.CO.YU
Nemora da bude vlasnistvo,moze da bude pravo koriscenja.
Ne spori se pravo RNIDS da rezervise co.rs domen ali oni to nisu nigde ucinili,a i da jesu valjda treba da se obrate onima koje su doveli u neravnopravan polozaj.Postavlja se pitanje zasto bas moj domen da proglase za genericki,zato sto je najbolji?
To je kao kad bi drzava,oduzela nekome plac sa najboljom lokacijom,i rekla ovo je najbolje mesto da se napravi opstina,srusicemo ti kucu zato sto je na najboljem mestu,napravicemo opstinu a ti niti imas pravo na nadoknadu,niti na neki slican plac.
To nije bilo ni u Sovjetskom Savezu.
I dalje nije jasno zasto RNIDS odbija da vlasniku domena co.co.yu registuje domen co.rs kada nije naveden u listi rezervisanih domena,a na svom sajtu svim vlasnicima firma.co.yu domena daje pravo registracije firma.rs domena(u slucaju co.co.yu to je co.rs).
Cak nisu dali nikakav odgovor,verovatno ne znaju ni sta da napisu,ovo ce verovatno biti skandal kakav dugo nije vidjen u IT svetu,jer ce najverovatnije morati da domenu co.co.yu dopuste da registruje co.rs domen zbog pravnih propusta koje su napravli.
Pravni strucnjaci koji su se upoznali sa problematikom se slazu da je slucaj jedinstven i veoma interesantan,i vec je pokrenuta siroka rasprava u pravnim krugovima,tako da ce biti interesantnih vesti u vezi ovog slucaja.

Novinar

pre 16 godina

Milose, u pravu si da neki kao sto su cri.co.yu ili sada cri.rs duplo skuplji. Ne razumem zasto? kad postoje drugi domeni za 5-10 dolara godisnje. Cri.co.yu daju mogucnost uplate registracije sa karticama, ok, pa su verovatno zbog toga popularni.

Jos me je vise sokiralo da ljudi pisu domacim listovima sa informacijama da isti provajder (www.cri.rs) uzima novac za predregistraciju i ne vraca posle neuspele registracije, iako su to garantovali pre uplate.

Kako kazu, cri.rs se prave gluvi i ne odgovoaraju na zahteve za povracaj novca.

Da li je neko imao iskustva sa ovim fenomenom zloupotrebe naplacivanja karticom od strane legalnih firmi? recimo od cri.rs ili firmi uopste? Da li postoji agencija koja to suzbija u Srbiji?

ab

pre 16 godina

meni se uopste ne svidja .rs domen. zato sto je dosadan neprepoznatljiv i prozaican kao i vecina domena drugih drzava. bolje da je bilo nesto kreativnije npr: .ys (yes,serbia) ili .ws (welcome to serbia) ili mozda .sx (tu smo najbolji:))

Bluealek

pre 16 godina

Ja već neko vreme pokušavam da smislim razlog zašto bi mi pored internacionalnih .com, .net i .org domena koje sam krajnje jednostavno, bez bilo kakvih administrativnih komplikacija, zakupio i koje hostujem kod stranih provajdera (po daleko povoljnijim uslovima od onih koje nude domaći provajderi), trebao i .rs domen i nešto ne uspevam da se setim ama baš nijednog. Sva ta .rs euforija deluje mi samo kao nova šansa za lov u mutnom i šišanje ovaca od strane (još uvek) komunističke birokratije ove patetične, zapravo, nepostojeće zemlje. Svima koji razmatraju kupovinu .rs domena savetujem da uporede cene .rs i internacionalnih domena, kao i cene hostovanja (odnosno onoga što za tu cenu dobijaju) kod domaćih i velikih svetskih provajdera i sve će im se kasti samo. Za internet usluge barem nije bitno da li se vaš provajder fizički nalazi u sokaku pored vaše kuće, na Antarktiku ili na Marsu.

Miloš

pre 16 godina

Svaka čast za cene RS domena na loopia.co.yu , jedini ste ponudili fer i korektne cene.
Svi ostali ovlašćeni registri su znatno skuplji koliko sam imao prilike da vidim do sada.

Na primer cri.co.yu su duplo skuplji, dakle većina pokušava da u startu zaradi što više.

Preporuka svima je da dobro razmotre ponude domena pre kupovine, nema razloga da nekom plaćate duplo više za istu uslugu.

Nenad

pre 16 godina

Lepo je što se trudite da objavite korisne informacije, ali onda barem proverite šta izjavljuje vaš sagovornik. Nije tačno da je Loopia AB ponudila najniže cene, pošto najniže cene sa 0 dinara zarade u promo periodu ima Panline.net iz Novog Sada (www.panline.rs)

Саша Стаменковић

pre 16 godina

Потпуно се слажем да је велика грешка што РНИДС и даље инсистира на застарелим ограничењима која су требала да нестану са YU доменом.
А да не говоримо о томе што мењају правила 10 дана пре почетка регистрације! То само говори о њиховом непрофесионализму.

Sa zapadne strane

pre 16 godina

Opet iste price o OTKUPU surinamskog (.sr) domena. Pa ljudi, koliko puta vama treba objasniti da teritorijalni (country-code) domeni NISU NA PRODAJU! Mogu jedino da se ustupe na upravljanje nekoj kompaniji, lokalnoj ili inostranoj, kao sto su to vec uradili Crnogorci (.me = GoDaddy), a daleko pre njih i .tv, .tk, pa i .sr. Da, i Surinam je svoj .sr domen VEC "prodao" drugima (www.register.sr)! Na isti nacin bilo koji privatni preduzetnik iz Srbije moze da se obrati, recimo, Solomonskim ostrvima (.sb) i otvori u Srbiji registar .sb domena i time konkurise .rs domenima. Ako mu se to isplati. Ali .rs ostaje zvanicno jedini srpski domen zato sto je ISO 3166 oznaka RS oznaka Srbije. Kao sto ce i .me uvek ostati domen Crne Gore, .tv ostrva Tuvalu, a .sr Surinama. ISO oznake su takve kakve jesu i tu nema nikakve trgovine, cak ni ustupanja na koriscenje drugima. Ali danas sve to uopste nije ni vazno - i .sb i .sr i .rs su samo dva slova i nista vise ... koja se u odredjenom marketinskom kontekstu mogu zgodno upotrebiti. I zloupotrebiti. Recimo, ako mi treba neko lepo ime za dating sajt pre cu za njega odabrati ime poljubi.me nego poljubac.rs. Jednostavno lepse zvuci ovo prvo. Ovo drugo zvuci vise kao "poljubim te i kazem ti marsh". Nazalost. :(

Djole

pre 16 godina

ZASTO DOMEN .RS ????
ZASTO NIJE .SR ILI .SB???
ZASTO MORA DA BUDE OD INICIJALA "REPLIKA SRBIJA"???
STA AKO SUTRA SRBIJA POSTANE KRALJEVINA???
MISLIM, STVAARNOO!

Sa zapadne strane

pre 16 godina

Ogranicenja postoje jedino za .co.rs, .org.rs itd, dok su .rs domeni dostupni svima. I pored vise cene, medjutim, ocekujem da ce ipak domeni tipa ime.rs biti popularniji. Ipak, ne mogu da ne primetim zlobno da ce svaka iole ozbiljnija firma morati da plati sve moguce domene tipa firma.rs, firma.co.rs, firma.org.rs itd. A to samo znaci dodatno bacanje para ni za sta. Naravno, posto ce RNIDS zaraditi od toga lepe pare njima se to verovatno izuzetno dopada. Da ne govorim o tome da ce neko ko trazi npr. pekaru koja se zove Djevrek najpre kucati djevrek.rs, pa djevrek.co.rs, pa djevrek.co.yu ... da bi na kraju otisao na Google i ustanovio da je vlasnik pekare bio pametan da uzme samo djevrek.com (ili .info, ili .net ... pa i .tk ili cak i .me - sto da ne) i zaboravi na celu ovu .rs ujdurmu.

milos

pre 16 godina

što se panlinea tiče, što dalje od njih, platiću i duplo samo da sa njima nemam posla!Loopia je mama, ostali su amateri! Bukvalo te drže kao malo vode na dlanu. Odgovaraju na svako pitanje, šalju ti sve što poželiš, javljaju ti se svim mogućim kanalima koje poželiš, a panline hoće da ti naplati da ti kaže koliko ti je MB na hostu ostalo! Možda malo preterujem, ali takav je odnos panline - loopia

republic and royal

pre 16 godina

.rs (republic serbia), uk (united kingdom), us (united states). najbolje bi bilo da smo imali .sr ali ni .rs nije los. Bar u buducnosti necemo morati menjati opet ako promenimo uredjenje drzave tj. ako iz republike predjemo u kraljevinu u tom slucaju bi mogli da tumacimo .rs kao royal serbia...

Nebojsa

pre 16 godina

Nemam nameru da kupujem .rs domen jer je 1)neadekvatan i neprepoznatljiv i 2)skuplji od .com ili .net domena (u varijanti firma.rs). Posto poslujem sa inostranstvom, mislim da bi domen .rs strance samo dovodio u enigmu. Njima jednostavno nece padati na pamet da je to domen Srbije.

Trebalo je otkupiti domen .sr od Surinama PO BILO KOJU CENU.

Srbi, Srbija

pre 16 godina

Dobro je .rs. Šta bi bilo da su usvojili Draškovićev predlog .ss (Srbi Srbija)! Da, baš nam je to prva asocijacija na SS, mislim gimme a break! Šteta što nismo porazgovarali sa Surinamom (oni imaju ono što nam treba .sr) pa da oni uzmu .su . Ali to bi verovatno bilo teško izvodivo...

Venus D' Boy

pre 16 godina

To kakav ce biti buduci domen nase drzava nije nesto o cemu mozemo mi da odlucujemo; O tome odlucuje ICANN. Ja takodje mislim da bi bilo bolje da smo dobili domen (.sr) jer ovo (.rs) sto puta pre asocira na Republiku Srpsku, nego na Srbiju! Ali sta ako je (.sr) domen zauzet od strane neke druge drzave??? E bas zato kazem da smo mi kao obicni gradjani nemocni u tome. o tome odlucuje neko ko je na vrhu. Takodje... ko bi rekao da je (.se) domen Svedske? Ja koristim Svedski Yahoo (koji se zavrsava na @yahoo.se) I kada nekome kazem koji mi je mail - prosto ne veruje. Takodje, Estonija ima internet domen (.ee) i to je pomalo nelogicno, ali ne moze biti ni (.es) zato sto se taj domen vec koristi u Spaniji... Mozda nasi politicari planiraju da nam se pripoji Repubilka Srpska, pa su bas zato odlucili da potpisu sa ICANN-om sporazum o (.rs) domenu... Ko zna... videcemo sta ce se tu jos izdesavati... :-)

Vladimir Jovanovic

pre 16 godina

Meni je super IN.RS za domen. Jako zanimljivo i asocira na nešto "u republici Srbiji".

Zadovoljan sam i RS imenom. "Republika Srbija" - kratko i jasno.

Mx

pre 16 godina

A da li se morao menjati .yu domen? Meni se to bas svidjalo. I bilo je prepoznatljivo (mislim na ovim nasim balkanskim prostorima).

Petar

pre 16 godina

Drzava je registrovala za sva pravna lica domen www.co.rs koji po svim pravnim normana treba da pripadne vlasniku www.co.co.yu koji ima pravo kao i svi ostali vlasnici co.yu domena na domene www.co.co.rs i www.co.rs.
Ako sud odluci da on ima to pravo,a nevidim zasto bi mu bilo uskraceno pravo koje imaju svi ostali vlasnici co.yu domena da dobije istoimeni .rs domen onda ce svi sajtovi pravnih lica,firmi i preduzetnika biti njegovi poddomeni.Zvuci neverovatno ali ne postoji ni jedan pravni razlog da mu jedno udruzenje gradjana (RNIDS),uskrati pravo koje imaju svi ostali vlasnici co.yu domena

Sa zapadne strane

pre 16 godina

Posto Jugoslavija vise ne postoji, ne postoji ni ISO oznaka, pa je i domen .yu otisao u istoriju. Istina je da .su (domen bivseg SSSR)nije "penzionisan", ali za to postoje valjani razlozi, detaljno objasnjenje i plan postepenog gasenja tog domena. Pretrazite malo po Google-u na tu temu za one koje to zanima.

Pitanje co.co.yu i co.rs domena je zanimljivo. Kao sto registrant ima neka prava ima ih i RNIDS, a njihovo diskreciono pravo je da rezervisu odredjeni skup imena, bilo iz tehnickih ili nekih drugih razloga. Prava RNIDS su iznad prava vlasnika domena. Takodje, pitanje vlasnistva nad domenima je diskutabilno. Posto Internet domeni u nasim zakonima nigde nisu oznaceni kao privatna, intelektualna ili bilo kakva druga svojina tesko da bi bilo osnova za isterivanje pravde pred bilo kojim domacim sudom. Mozda pred sudom u Strazburu, mada su i tu sanse veoma male. Voleo bih da me pravnici opovrgnu i da kazu: po Zakonu ... objavljenom u Sluzbenom glasniku br. ... domeni jesu privatno vlasnistvo registranata. Da vas cujem.

Dex

pre 16 godina

Kada bude bilo moguce placanje preko PayPal-a, domaci host provajderi ce morati da spuste cene.
Pogledajte link:
http://www.hostingreviewsbyusers.com/
Meni su za registraciju .com domena trazili 7 US dolara, koliko kosta kod nas?

Sele

pre 16 godina

Sitacija sa registracijom co.co.yu domena koji polaze pravo na co.co.rs i co.rs domen se dodatno komplikuje.
Pred nasim sudovima RNIDS ima jos i sansu da se provuce ali pred Evropskim ne,zbog nekoliko sitnih ali bitnih pravnih propusta koje su napravili.Ne znam kako se moci da objasne svoju aroganciju kada Evopski sud donese odluku da domen co.rs pripada vlasniku co.co.yu domena.
Tuzice ih svi vlasnici .co.rs domena i nastace opsti haos na internet nebu Srbije.Zivi bili pa videli

Dejan

pre 16 godina

Za komentar 16.WWW.CO.CO.YU
Nemora da bude vlasnistvo,moze da bude pravo koriscenja.
Ne spori se pravo RNIDS da rezervise co.rs domen ali oni to nisu nigde ucinili,a i da jesu valjda treba da se obrate onima koje su doveli u neravnopravan polozaj.Postavlja se pitanje zasto bas moj domen da proglase za genericki,zato sto je najbolji?
To je kao kad bi drzava,oduzela nekome plac sa najboljom lokacijom,i rekla ovo je najbolje mesto da se napravi opstina,srusicemo ti kucu zato sto je na najboljem mestu,napravicemo opstinu a ti niti imas pravo na nadoknadu,niti na neki slican plac.
To nije bilo ni u Sovjetskom Savezu.
I dalje nije jasno zasto RNIDS odbija da vlasniku domena co.co.yu registuje domen co.rs kada nije naveden u listi rezervisanih domena,a na svom sajtu svim vlasnicima firma.co.yu domena daje pravo registracije firma.rs domena(u slucaju co.co.yu to je co.rs).
Cak nisu dali nikakav odgovor,verovatno ne znaju ni sta da napisu,ovo ce verovatno biti skandal kakav dugo nije vidjen u IT svetu,jer ce najverovatnije morati da domenu co.co.yu dopuste da registruje co.rs domen zbog pravnih propusta koje su napravli.
Pravni strucnjaci koji su se upoznali sa problematikom se slazu da je slucaj jedinstven i veoma interesantan,i vec je pokrenuta siroka rasprava u pravnim krugovima,tako da ce biti interesantnih vesti u vezi ovog slucaja.

Novinar

pre 16 godina

Milose, u pravu si da neki kao sto su cri.co.yu ili sada cri.rs duplo skuplji. Ne razumem zasto? kad postoje drugi domeni za 5-10 dolara godisnje. Cri.co.yu daju mogucnost uplate registracije sa karticama, ok, pa su verovatno zbog toga popularni.

Jos me je vise sokiralo da ljudi pisu domacim listovima sa informacijama da isti provajder (www.cri.rs) uzima novac za predregistraciju i ne vraca posle neuspele registracije, iako su to garantovali pre uplate.

Kako kazu, cri.rs se prave gluvi i ne odgovoaraju na zahteve za povracaj novca.

Da li je neko imao iskustva sa ovim fenomenom zloupotrebe naplacivanja karticom od strane legalnih firmi? recimo od cri.rs ili firmi uopste? Da li postoji agencija koja to suzbija u Srbiji?