Ponedeljak, 11.12.2006.

12:32

Zastareli domeni pred brisanjem

Izvor: B92

Zastareli domeni pred brisanjem IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

12 Komentari

Sortiraj po:

Tvrkto prvi

pre 17 godina

Ne znam - MI TREBA da budemo .sr , a nikako .rs jer mi možda nećemo biti REPUBLIKA. Ako postanemo Kraljevina Srbija moraćemo da menjamo ponovo domen.

Neko nebitan

pre 17 godina

ISO 3166 oznake (YU, SR, RS ...) se ne koriste samo za nazive domena, vec u mnogim drugim oblastima: kao osnova za skracenicu valuta (bili smo YUD, pa CSD, sad smo RSD), na pasosima, postanskim posiljkama, bibliotekarstvu (za klasifikaciju knjiga i casopisa) itd. Pomenute kodove koriste i mnoge velike medjunarodne firme za sopstvene potrebe (npr. za izradu baza podataka o klijentima itd.) Svaka promena drzavnog koda unosi znatne potrese u sve navedene oblasti, a kolicina gresaka i zabuna u tim potresima je enormna: posiljke zavrsavaju u pogresnim zemljama, klijenti koji placaju zavisno od drzave u kojoj zive dobijaju pogresne fakture, nasi pisci u bibliotekarskim bazama podataka naprasno postaju ceski (a ako idemo na ovu SR/SU varijantu nije iskljuceno da ce i Andric postati Surinamac ili Rus u barem jednom delu svetskih bibliioteka) itd. Promena sa YU na CS je samo u mojoj firmi (inostranoj) napravila pravi kosmar u sistemu za fakturisanje klijenata, da ne govorimo sada o tome sta ce biti kada CS treba pocepati na RS i ME. Mnogi klijenti su preko noci postali Cesi ili Slovaci. :)

O problemima koje takvi potezi prave ljudima na Internetu ne bih ni pricao. Dovoljno je reci da .cs domen nije otvoren upravo iz straha da bi retke zalutale email poruke na stare cehoslovacke adrese mogle da zavrse u pogresnim rukama. Upravo zato je IAB (Internet Architecture Board) pre tri godine bio savetovao ICANNu da ne otvori domen .cs i da zadrzi .yu do daljeg. Sta bi tek bilo kada bi Surinam dobio .su, a mi .sr ne smem ni da pomislim. Cisto vase informacije radi, .sr domen se AKTIVNO KORISTI, postoji firma koja prodaje .sr domene. Otkucajte "site:.sr" na Google - 261000 stranica! Otkucajte "site:.su" - preko 3 miliona!

A to kolike probleme smo mi koji zivimo u inostranstvu imali zbog cestih promena drzave u kojoj smo rodjeni posebna je prica. Morao sam pre 3 godine da se zlopatim po ovdasnjoj administraciji kako bih u boravisnoj vizi ispravio drzavljanstvo (bilo jugoslovensko, pa su mi stavili "drzavljanin SCG"). Sada ocekujem novi poziv iz opstine, a novi pasos kojim drzavljanstvo Srbije treba da dokazem nemam ... CIRKUS!

Lako je svima vama da pricate o drzavnim oznakama kao o praziluku, sportu ili vremenu. I da u mislima trgujete sa celim svetom i solite pamet drugima. Bolje se drzite neke sebi srodne teme nego da diskutujete o stvarima koje ne razumete potpuno ili problemima cije dimenzije i posledice ne shvatate u dovoljnoj meri. A pustite kompetentne ljude kojima je to struka da se bave standardizacijom, to nije nimalo zanimljiv posao, a krajnje je odgovoran. Toliko!

Dima

pre 17 godina

Ma ne radi se o uvredama ili stilu, vec se radi o pausalnim ocenama ili tvrdnjama koje se izlazu bez potrkrepljivanja. Evo jos jednog: Dima je budala! Moja poenta je: 1 da sama dvoslovna skracenica ne resava problem srpske ponude na internetu (a cak i odlicno izabrana dvoslvna skracenica moze da se iskompromituje lose vodjenom PR kampanjom ili losim sadrzajem); 2 da bi ovakvi komentari i diskusije imali smisla trebalo bi da navedemo bar jedan razlog koji bi obrazlozio tvrdnju. Zao mi je ako je nesto shvaceno kao uvreda, ali ovakav moj nacin komuniciranja govori ponesto i o meni. Milose, nista licno, samo ne volim parole, mnogo me potsecaju na ona 'zlatna' vremena drustvenog preporoda. Meni je ipak bitnija sustina od forme, jer koliko sam oprimetio, dobar sadrzaj uvek na kraju dobije i dobru formu, dok dobra forma nikada ne moze da sakrije losu sustinu. Smatram da ako kazem nesto u javnom prostoru, u obavezi sam da navedem i razlog za moju tvrdnju, nista vise, i nista manje... Ako nekoga jos interesuje zasto mislim da je izbor dvoslovnog domena od sekundarnog znacaja (osim .ss abog ociglednih asocijacija) za Srbiju mogu jos da pisem tome, ali ne verujem da sam preterano vazna osoba da bi neko bio posebno zainteresovan za moje misljenje. Sto se tice toga gde radim, imam malo bolje misljenje o sebi da bih mogao da sebi dozvolim posao u ovoj nasoj vladi ili bliskim agencijama.

Rade

pre 17 godina

Mnogi potcenjuju znacaj dvoslovnog koda koji osim za Internet sluzi i za mnoge druge namene. Jednostavno, taj kod je uz troslovni kod SRB neka vrsta licnog pecata i identifikacije nase drzave u svetu, i nije nimalo svejedno kako glasi. Dobra skracenica je dobar PR koji promovise zemlju pa i priliv novca kupovinom tog domena, losa skracenica je los ili u najboljem slucaju nikakav PR...

U datim okolnostima izabrano je najmanje lose resenje izborom skracenice odnosno domena RS, ali u perspektivi bi Srbija zaista trebala da barem pokusa da se sporazume sa Surinamom da oni odustanu od domena SR i predju na SU, cim Rusi budu prestali da ga koriste...

Ipak, da to nece ici glatko svedoci cinjenica da po pravilima direktna trgovina domenima nije dozvoljena a uz to mora proci petogodisnji moratorijum da bi jedna drzava mogla da zauzme bivsi kod neke druge drzave...

U ovom slucaju bi to od trenutka ukidanja domena .SU podrazumevalo prvo 5 godina cekanja da Surinam preuzme .SU i pritom se odrekne .SR i potom jos 5 godina cekanja da Srbija preuzme .SR, dakle sveukupno 10 godina cekanja u najboljem slucaju ako bi nadlezna institucija ekspresno izasla u susret zahtevima i jedne i druge drzave...

Ali, to ne znaci da ne vredi pokusati, 10 godina je u nekim politickim okvirima takoreci nista a Internet nece do tada nestati nego ce svakako biti jos aktuelniji. I, ako smo vec mogli da cekamo 15 godina da bismo usvojili pravu himnu i zastavu onda valjda mozemo cekati i 10 godina za pravi domen, jer ce nacionalni domeni u vremenima koja dolaze za pripadnike jedne drzave imati isti nacionalni znacaj kao i himnne i zastave ako ne mozda i veci...

marko

pre 17 godina

elem, ovom narodu izgleda stvarno nikad nece biti jasno gde je i koliki je...pazi, nam treba ovaj domen koji je dat surinamu...diplomatija...a sta ako surinam nece? uvescemo im sankcije? platicemo? nestalo nam gladnim valjda.....

Milosh

pre 17 godina

Pa znas kako Dima.
Hteo si mnogo reci a ustvari nista nisi rekao!
Hvala na uvredi, to ipak nije moj stil.
Razmisljao sam zasto bi se neko nasao prozvan kada ja nikoga nisam prozvao ali sam se onda setio onih iz one internet kancelarije u nasoj vladi.
Pa da nisi ti iz te drzavne kancelarije za internet koja ni sama nema web-site pa je jos za to i dobila najveceg naivcinu godine kao nagradu?

Takvima je ja verujem domain .rs odlican jer se osecaju da su nesto pametno odradili a meni kao i mnogima apsolutno nije.
Problem nije u homoseksualnim brakovima koje si spomenuo,iako ce se i oni legalizovati kod nas samo nebi li stranke dobile sto vise pristalica.
Vec je problem u ljudima tvog tipa kojima su krivi homoseksualci i koji mesaju zardjale kasike i tri prsta u diskusiji o internet domenu.
I na kraju, uvek je bolje gledati od onih koji znaju ako vec sam nisi kadar da uradis kako valja.

Dima

pre 17 godina

I milosh je glup isto kao sto je i domen .rs glup. E sad, problem je sto ovo moze da bude a i ne mora da bude tacno, jer ovde nisam video nikakve argumente za tvrdnju da je .rs domen glup, kao sto ovde niko nije naveo ni jedan argument zasto je milosh glup (osim mozda argumentat koje je sam milosh izneo u tom smislu, o cemu ipak ne zelim da trenutno da sudim). :-) Da li zbog cinjenice da postoji 'Mnogo je drzava koje su republike pa im je domain .hu, .cz, .hr a ne .rh, .rcz ili .rh ?!' i da takodje postoji mnogo drzava u kojima je brak homoseksualaca legalan to treba da bude slucaj i sa Srbijom? Ako je to logika koju treba primeniti ovde slazem se, ako se i Surinam slaze. A ako ne? Sta cemo onda, opet u rat? Za dva slova, tri prsta, zardjalu kasiku?

Milosh

pre 17 godina

.rs je totalno glup domain ali bi se moglo reci da je najbolji od onoga sto nam je kao novokomponovanoj drzavi u 21 veku ponudjeno.
I to sto je Srbija Republika nema smisla da domain bude .rs.
Mnogo je drzava koje su republike pa im je domain .hu, .cz, .hr a ne .rh, .rcz ili .rh ?!
Nama treba .sr koji je dat Surinamu !
Inace ovo su zvanicni podatci o toe koja zemlja koristi vise net.

Surinam:
30,000 Internet users as of Sept/2005, 6.5% of the population, according to ITU.

Serbia:

1,400,000 Internet users as of Sept./06, 14.3% of the population, according to the CIA.

Realno

pre 17 godina

Ponovio sam to vec bezbroj puta na raznim forumima, ali izgleda da ljudima ne vredi objasnjavati: nacionalni domeni (.yu, .rs, .su, .ru itd.) nisu roba i ne mogu se ni kupiti ni prodati, vec samo koristiti ili prepustiti drugima na koriscenje (slucaj .tv i .nu, recimo). Ali sami domeni uvek ostaju vezani za dvoslovnu skracenicu drzave koju odredjuje ISO (standard 3166) i tu jednostavno nema dileme. A osto ni SU ni YU vise nisu legalne skracenice stekli su se svi uslovi da se ti domeni izbrisu iz root zone. Pitanje je jedino na koji rok to treba uciniti. Godinu dana je ipak prekratak period! U tom periodu treba sve stampane materijale - brosure, plakate, reklame, transparente, memorandume, vizit-karte itd. ponovo odstampati sa novim adresama. Ali isto tako treba prilagoditi gomilu softvera, baza podataka itd. Imajuci u vidu iskustvo Cehoslovacke ni 10 godina za to nije dovoljno, narocito ako se ima u vidu da u .yu trenutno ima sigurno preko 50000 registrovanih imena (a da je u bivsem .cs domenu bilo tek par stotina). Zato je i prakticno nemoguce iste arsine primenjivati za zemlje sa 10 i sa 10000000 domena, pa je i bilo kakvo fiksno odredjivanje rokova za brisanje bespredmetno.

Dima

pre 17 godina

Pa da, i sad ce ceo svet da se skupi i da kaze, ajde da Srbiji damo dva slova po njenom ceifu ;-) Ma to su sve glupe rasprave, jer ta dva slova ne cine identitet, ona samo obelezavaju ono sto bi mi eventualno imali da ponudimo civilizovanom svetu. Ako su dva slova sve sto nam je bitno, onda OK. Ali to je onda koriscenje ova dva slova iz domena da se sakrije cinjenica da nemamo nista da ponudimo kao kvalitetan sadrzaj... A i cini mi se da je trenutni domen .rs? Mi zivimo u republici Srbiji i ne vidim problem u ovome.

Vlasta

pre 17 godina

Odlicno ako ukidaju domen .su. Treba pregovarati sa Surinamom da ga on preuzme, a nama da oslobodi .sr, najnormalniji sufiks za Srbiju. Da vidimo da li je srpska diplomatija u stanju da napravi ikakav uspeh. Ako traze, treba i platiti, u internetu je buducnost.

Vlasta

pre 17 godina

Odlicno ako ukidaju domen .su. Treba pregovarati sa Surinamom da ga on preuzme, a nama da oslobodi .sr, najnormalniji sufiks za Srbiju. Da vidimo da li je srpska diplomatija u stanju da napravi ikakav uspeh. Ako traze, treba i platiti, u internetu je buducnost.

Dima

pre 17 godina

Pa da, i sad ce ceo svet da se skupi i da kaze, ajde da Srbiji damo dva slova po njenom ceifu ;-) Ma to su sve glupe rasprave, jer ta dva slova ne cine identitet, ona samo obelezavaju ono sto bi mi eventualno imali da ponudimo civilizovanom svetu. Ako su dva slova sve sto nam je bitno, onda OK. Ali to je onda koriscenje ova dva slova iz domena da se sakrije cinjenica da nemamo nista da ponudimo kao kvalitetan sadrzaj... A i cini mi se da je trenutni domen .rs? Mi zivimo u republici Srbiji i ne vidim problem u ovome.

Realno

pre 17 godina

Ponovio sam to vec bezbroj puta na raznim forumima, ali izgleda da ljudima ne vredi objasnjavati: nacionalni domeni (.yu, .rs, .su, .ru itd.) nisu roba i ne mogu se ni kupiti ni prodati, vec samo koristiti ili prepustiti drugima na koriscenje (slucaj .tv i .nu, recimo). Ali sami domeni uvek ostaju vezani za dvoslovnu skracenicu drzave koju odredjuje ISO (standard 3166) i tu jednostavno nema dileme. A osto ni SU ni YU vise nisu legalne skracenice stekli su se svi uslovi da se ti domeni izbrisu iz root zone. Pitanje je jedino na koji rok to treba uciniti. Godinu dana je ipak prekratak period! U tom periodu treba sve stampane materijale - brosure, plakate, reklame, transparente, memorandume, vizit-karte itd. ponovo odstampati sa novim adresama. Ali isto tako treba prilagoditi gomilu softvera, baza podataka itd. Imajuci u vidu iskustvo Cehoslovacke ni 10 godina za to nije dovoljno, narocito ako se ima u vidu da u .yu trenutno ima sigurno preko 50000 registrovanih imena (a da je u bivsem .cs domenu bilo tek par stotina). Zato je i prakticno nemoguce iste arsine primenjivati za zemlje sa 10 i sa 10000000 domena, pa je i bilo kakvo fiksno odredjivanje rokova za brisanje bespredmetno.

Milosh

pre 17 godina

.rs je totalno glup domain ali bi se moglo reci da je najbolji od onoga sto nam je kao novokomponovanoj drzavi u 21 veku ponudjeno.
I to sto je Srbija Republika nema smisla da domain bude .rs.
Mnogo je drzava koje su republike pa im je domain .hu, .cz, .hr a ne .rh, .rcz ili .rh ?!
Nama treba .sr koji je dat Surinamu !
Inace ovo su zvanicni podatci o toe koja zemlja koristi vise net.

Surinam:
30,000 Internet users as of Sept/2005, 6.5% of the population, according to ITU.

Serbia:

1,400,000 Internet users as of Sept./06, 14.3% of the population, according to the CIA.

Dima

pre 17 godina

I milosh je glup isto kao sto je i domen .rs glup. E sad, problem je sto ovo moze da bude a i ne mora da bude tacno, jer ovde nisam video nikakve argumente za tvrdnju da je .rs domen glup, kao sto ovde niko nije naveo ni jedan argument zasto je milosh glup (osim mozda argumentat koje je sam milosh izneo u tom smislu, o cemu ipak ne zelim da trenutno da sudim). :-) Da li zbog cinjenice da postoji 'Mnogo je drzava koje su republike pa im je domain .hu, .cz, .hr a ne .rh, .rcz ili .rh ?!' i da takodje postoji mnogo drzava u kojima je brak homoseksualaca legalan to treba da bude slucaj i sa Srbijom? Ako je to logika koju treba primeniti ovde slazem se, ako se i Surinam slaze. A ako ne? Sta cemo onda, opet u rat? Za dva slova, tri prsta, zardjalu kasiku?

Milosh

pre 17 godina

Pa znas kako Dima.
Hteo si mnogo reci a ustvari nista nisi rekao!
Hvala na uvredi, to ipak nije moj stil.
Razmisljao sam zasto bi se neko nasao prozvan kada ja nikoga nisam prozvao ali sam se onda setio onih iz one internet kancelarije u nasoj vladi.
Pa da nisi ti iz te drzavne kancelarije za internet koja ni sama nema web-site pa je jos za to i dobila najveceg naivcinu godine kao nagradu?

Takvima je ja verujem domain .rs odlican jer se osecaju da su nesto pametno odradili a meni kao i mnogima apsolutno nije.
Problem nije u homoseksualnim brakovima koje si spomenuo,iako ce se i oni legalizovati kod nas samo nebi li stranke dobile sto vise pristalica.
Vec je problem u ljudima tvog tipa kojima su krivi homoseksualci i koji mesaju zardjale kasike i tri prsta u diskusiji o internet domenu.
I na kraju, uvek je bolje gledati od onih koji znaju ako vec sam nisi kadar da uradis kako valja.

marko

pre 17 godina

elem, ovom narodu izgleda stvarno nikad nece biti jasno gde je i koliki je...pazi, nam treba ovaj domen koji je dat surinamu...diplomatija...a sta ako surinam nece? uvescemo im sankcije? platicemo? nestalo nam gladnim valjda.....

Rade

pre 17 godina

Mnogi potcenjuju znacaj dvoslovnog koda koji osim za Internet sluzi i za mnoge druge namene. Jednostavno, taj kod je uz troslovni kod SRB neka vrsta licnog pecata i identifikacije nase drzave u svetu, i nije nimalo svejedno kako glasi. Dobra skracenica je dobar PR koji promovise zemlju pa i priliv novca kupovinom tog domena, losa skracenica je los ili u najboljem slucaju nikakav PR...

U datim okolnostima izabrano je najmanje lose resenje izborom skracenice odnosno domena RS, ali u perspektivi bi Srbija zaista trebala da barem pokusa da se sporazume sa Surinamom da oni odustanu od domena SR i predju na SU, cim Rusi budu prestali da ga koriste...

Ipak, da to nece ici glatko svedoci cinjenica da po pravilima direktna trgovina domenima nije dozvoljena a uz to mora proci petogodisnji moratorijum da bi jedna drzava mogla da zauzme bivsi kod neke druge drzave...

U ovom slucaju bi to od trenutka ukidanja domena .SU podrazumevalo prvo 5 godina cekanja da Surinam preuzme .SU i pritom se odrekne .SR i potom jos 5 godina cekanja da Srbija preuzme .SR, dakle sveukupno 10 godina cekanja u najboljem slucaju ako bi nadlezna institucija ekspresno izasla u susret zahtevima i jedne i druge drzave...

Ali, to ne znaci da ne vredi pokusati, 10 godina je u nekim politickim okvirima takoreci nista a Internet nece do tada nestati nego ce svakako biti jos aktuelniji. I, ako smo vec mogli da cekamo 15 godina da bismo usvojili pravu himnu i zastavu onda valjda mozemo cekati i 10 godina za pravi domen, jer ce nacionalni domeni u vremenima koja dolaze za pripadnike jedne drzave imati isti nacionalni znacaj kao i himnne i zastave ako ne mozda i veci...

Dima

pre 17 godina

Ma ne radi se o uvredama ili stilu, vec se radi o pausalnim ocenama ili tvrdnjama koje se izlazu bez potrkrepljivanja. Evo jos jednog: Dima je budala! Moja poenta je: 1 da sama dvoslovna skracenica ne resava problem srpske ponude na internetu (a cak i odlicno izabrana dvoslvna skracenica moze da se iskompromituje lose vodjenom PR kampanjom ili losim sadrzajem); 2 da bi ovakvi komentari i diskusije imali smisla trebalo bi da navedemo bar jedan razlog koji bi obrazlozio tvrdnju. Zao mi je ako je nesto shvaceno kao uvreda, ali ovakav moj nacin komuniciranja govori ponesto i o meni. Milose, nista licno, samo ne volim parole, mnogo me potsecaju na ona 'zlatna' vremena drustvenog preporoda. Meni je ipak bitnija sustina od forme, jer koliko sam oprimetio, dobar sadrzaj uvek na kraju dobije i dobru formu, dok dobra forma nikada ne moze da sakrije losu sustinu. Smatram da ako kazem nesto u javnom prostoru, u obavezi sam da navedem i razlog za moju tvrdnju, nista vise, i nista manje... Ako nekoga jos interesuje zasto mislim da je izbor dvoslovnog domena od sekundarnog znacaja (osim .ss abog ociglednih asocijacija) za Srbiju mogu jos da pisem tome, ali ne verujem da sam preterano vazna osoba da bi neko bio posebno zainteresovan za moje misljenje. Sto se tice toga gde radim, imam malo bolje misljenje o sebi da bih mogao da sebi dozvolim posao u ovoj nasoj vladi ili bliskim agencijama.

Neko nebitan

pre 17 godina

ISO 3166 oznake (YU, SR, RS ...) se ne koriste samo za nazive domena, vec u mnogim drugim oblastima: kao osnova za skracenicu valuta (bili smo YUD, pa CSD, sad smo RSD), na pasosima, postanskim posiljkama, bibliotekarstvu (za klasifikaciju knjiga i casopisa) itd. Pomenute kodove koriste i mnoge velike medjunarodne firme za sopstvene potrebe (npr. za izradu baza podataka o klijentima itd.) Svaka promena drzavnog koda unosi znatne potrese u sve navedene oblasti, a kolicina gresaka i zabuna u tim potresima je enormna: posiljke zavrsavaju u pogresnim zemljama, klijenti koji placaju zavisno od drzave u kojoj zive dobijaju pogresne fakture, nasi pisci u bibliotekarskim bazama podataka naprasno postaju ceski (a ako idemo na ovu SR/SU varijantu nije iskljuceno da ce i Andric postati Surinamac ili Rus u barem jednom delu svetskih bibliioteka) itd. Promena sa YU na CS je samo u mojoj firmi (inostranoj) napravila pravi kosmar u sistemu za fakturisanje klijenata, da ne govorimo sada o tome sta ce biti kada CS treba pocepati na RS i ME. Mnogi klijenti su preko noci postali Cesi ili Slovaci. :)

O problemima koje takvi potezi prave ljudima na Internetu ne bih ni pricao. Dovoljno je reci da .cs domen nije otvoren upravo iz straha da bi retke zalutale email poruke na stare cehoslovacke adrese mogle da zavrse u pogresnim rukama. Upravo zato je IAB (Internet Architecture Board) pre tri godine bio savetovao ICANNu da ne otvori domen .cs i da zadrzi .yu do daljeg. Sta bi tek bilo kada bi Surinam dobio .su, a mi .sr ne smem ni da pomislim. Cisto vase informacije radi, .sr domen se AKTIVNO KORISTI, postoji firma koja prodaje .sr domene. Otkucajte "site:.sr" na Google - 261000 stranica! Otkucajte "site:.su" - preko 3 miliona!

A to kolike probleme smo mi koji zivimo u inostranstvu imali zbog cestih promena drzave u kojoj smo rodjeni posebna je prica. Morao sam pre 3 godine da se zlopatim po ovdasnjoj administraciji kako bih u boravisnoj vizi ispravio drzavljanstvo (bilo jugoslovensko, pa su mi stavili "drzavljanin SCG"). Sada ocekujem novi poziv iz opstine, a novi pasos kojim drzavljanstvo Srbije treba da dokazem nemam ... CIRKUS!

Lako je svima vama da pricate o drzavnim oznakama kao o praziluku, sportu ili vremenu. I da u mislima trgujete sa celim svetom i solite pamet drugima. Bolje se drzite neke sebi srodne teme nego da diskutujete o stvarima koje ne razumete potpuno ili problemima cije dimenzije i posledice ne shvatate u dovoljnoj meri. A pustite kompetentne ljude kojima je to struka da se bave standardizacijom, to nije nimalo zanimljiv posao, a krajnje je odgovoran. Toliko!

Tvrkto prvi

pre 17 godina

Ne znam - MI TREBA da budemo .sr , a nikako .rs jer mi možda nećemo biti REPUBLIKA. Ako postanemo Kraljevina Srbija moraćemo da menjamo ponovo domen.

Vlasta

pre 17 godina

Odlicno ako ukidaju domen .su. Treba pregovarati sa Surinamom da ga on preuzme, a nama da oslobodi .sr, najnormalniji sufiks za Srbiju. Da vidimo da li je srpska diplomatija u stanju da napravi ikakav uspeh. Ako traze, treba i platiti, u internetu je buducnost.

Milosh

pre 17 godina

.rs je totalno glup domain ali bi se moglo reci da je najbolji od onoga sto nam je kao novokomponovanoj drzavi u 21 veku ponudjeno.
I to sto je Srbija Republika nema smisla da domain bude .rs.
Mnogo je drzava koje su republike pa im je domain .hu, .cz, .hr a ne .rh, .rcz ili .rh ?!
Nama treba .sr koji je dat Surinamu !
Inace ovo su zvanicni podatci o toe koja zemlja koristi vise net.

Surinam:
30,000 Internet users as of Sept/2005, 6.5% of the population, according to ITU.

Serbia:

1,400,000 Internet users as of Sept./06, 14.3% of the population, according to the CIA.

Rade

pre 17 godina

Mnogi potcenjuju znacaj dvoslovnog koda koji osim za Internet sluzi i za mnoge druge namene. Jednostavno, taj kod je uz troslovni kod SRB neka vrsta licnog pecata i identifikacije nase drzave u svetu, i nije nimalo svejedno kako glasi. Dobra skracenica je dobar PR koji promovise zemlju pa i priliv novca kupovinom tog domena, losa skracenica je los ili u najboljem slucaju nikakav PR...

U datim okolnostima izabrano je najmanje lose resenje izborom skracenice odnosno domena RS, ali u perspektivi bi Srbija zaista trebala da barem pokusa da se sporazume sa Surinamom da oni odustanu od domena SR i predju na SU, cim Rusi budu prestali da ga koriste...

Ipak, da to nece ici glatko svedoci cinjenica da po pravilima direktna trgovina domenima nije dozvoljena a uz to mora proci petogodisnji moratorijum da bi jedna drzava mogla da zauzme bivsi kod neke druge drzave...

U ovom slucaju bi to od trenutka ukidanja domena .SU podrazumevalo prvo 5 godina cekanja da Surinam preuzme .SU i pritom se odrekne .SR i potom jos 5 godina cekanja da Srbija preuzme .SR, dakle sveukupno 10 godina cekanja u najboljem slucaju ako bi nadlezna institucija ekspresno izasla u susret zahtevima i jedne i druge drzave...

Ali, to ne znaci da ne vredi pokusati, 10 godina je u nekim politickim okvirima takoreci nista a Internet nece do tada nestati nego ce svakako biti jos aktuelniji. I, ako smo vec mogli da cekamo 15 godina da bismo usvojili pravu himnu i zastavu onda valjda mozemo cekati i 10 godina za pravi domen, jer ce nacionalni domeni u vremenima koja dolaze za pripadnike jedne drzave imati isti nacionalni znacaj kao i himnne i zastave ako ne mozda i veci...

Tvrkto prvi

pre 17 godina

Ne znam - MI TREBA da budemo .sr , a nikako .rs jer mi možda nećemo biti REPUBLIKA. Ako postanemo Kraljevina Srbija moraćemo da menjamo ponovo domen.

Dima

pre 17 godina

I milosh je glup isto kao sto je i domen .rs glup. E sad, problem je sto ovo moze da bude a i ne mora da bude tacno, jer ovde nisam video nikakve argumente za tvrdnju da je .rs domen glup, kao sto ovde niko nije naveo ni jedan argument zasto je milosh glup (osim mozda argumentat koje je sam milosh izneo u tom smislu, o cemu ipak ne zelim da trenutno da sudim). :-) Da li zbog cinjenice da postoji 'Mnogo je drzava koje su republike pa im je domain .hu, .cz, .hr a ne .rh, .rcz ili .rh ?!' i da takodje postoji mnogo drzava u kojima je brak homoseksualaca legalan to treba da bude slucaj i sa Srbijom? Ako je to logika koju treba primeniti ovde slazem se, ako se i Surinam slaze. A ako ne? Sta cemo onda, opet u rat? Za dva slova, tri prsta, zardjalu kasiku?

marko

pre 17 godina

elem, ovom narodu izgleda stvarno nikad nece biti jasno gde je i koliki je...pazi, nam treba ovaj domen koji je dat surinamu...diplomatija...a sta ako surinam nece? uvescemo im sankcije? platicemo? nestalo nam gladnim valjda.....

Dima

pre 17 godina

Pa da, i sad ce ceo svet da se skupi i da kaze, ajde da Srbiji damo dva slova po njenom ceifu ;-) Ma to su sve glupe rasprave, jer ta dva slova ne cine identitet, ona samo obelezavaju ono sto bi mi eventualno imali da ponudimo civilizovanom svetu. Ako su dva slova sve sto nam je bitno, onda OK. Ali to je onda koriscenje ova dva slova iz domena da se sakrije cinjenica da nemamo nista da ponudimo kao kvalitetan sadrzaj... A i cini mi se da je trenutni domen .rs? Mi zivimo u republici Srbiji i ne vidim problem u ovome.

Realno

pre 17 godina

Ponovio sam to vec bezbroj puta na raznim forumima, ali izgleda da ljudima ne vredi objasnjavati: nacionalni domeni (.yu, .rs, .su, .ru itd.) nisu roba i ne mogu se ni kupiti ni prodati, vec samo koristiti ili prepustiti drugima na koriscenje (slucaj .tv i .nu, recimo). Ali sami domeni uvek ostaju vezani za dvoslovnu skracenicu drzave koju odredjuje ISO (standard 3166) i tu jednostavno nema dileme. A osto ni SU ni YU vise nisu legalne skracenice stekli su se svi uslovi da se ti domeni izbrisu iz root zone. Pitanje je jedino na koji rok to treba uciniti. Godinu dana je ipak prekratak period! U tom periodu treba sve stampane materijale - brosure, plakate, reklame, transparente, memorandume, vizit-karte itd. ponovo odstampati sa novim adresama. Ali isto tako treba prilagoditi gomilu softvera, baza podataka itd. Imajuci u vidu iskustvo Cehoslovacke ni 10 godina za to nije dovoljno, narocito ako se ima u vidu da u .yu trenutno ima sigurno preko 50000 registrovanih imena (a da je u bivsem .cs domenu bilo tek par stotina). Zato je i prakticno nemoguce iste arsine primenjivati za zemlje sa 10 i sa 10000000 domena, pa je i bilo kakvo fiksno odredjivanje rokova za brisanje bespredmetno.

Milosh

pre 17 godina

Pa znas kako Dima.
Hteo si mnogo reci a ustvari nista nisi rekao!
Hvala na uvredi, to ipak nije moj stil.
Razmisljao sam zasto bi se neko nasao prozvan kada ja nikoga nisam prozvao ali sam se onda setio onih iz one internet kancelarije u nasoj vladi.
Pa da nisi ti iz te drzavne kancelarije za internet koja ni sama nema web-site pa je jos za to i dobila najveceg naivcinu godine kao nagradu?

Takvima je ja verujem domain .rs odlican jer se osecaju da su nesto pametno odradili a meni kao i mnogima apsolutno nije.
Problem nije u homoseksualnim brakovima koje si spomenuo,iako ce se i oni legalizovati kod nas samo nebi li stranke dobile sto vise pristalica.
Vec je problem u ljudima tvog tipa kojima su krivi homoseksualci i koji mesaju zardjale kasike i tri prsta u diskusiji o internet domenu.
I na kraju, uvek je bolje gledati od onih koji znaju ako vec sam nisi kadar da uradis kako valja.

Dima

pre 17 godina

Ma ne radi se o uvredama ili stilu, vec se radi o pausalnim ocenama ili tvrdnjama koje se izlazu bez potrkrepljivanja. Evo jos jednog: Dima je budala! Moja poenta je: 1 da sama dvoslovna skracenica ne resava problem srpske ponude na internetu (a cak i odlicno izabrana dvoslvna skracenica moze da se iskompromituje lose vodjenom PR kampanjom ili losim sadrzajem); 2 da bi ovakvi komentari i diskusije imali smisla trebalo bi da navedemo bar jedan razlog koji bi obrazlozio tvrdnju. Zao mi je ako je nesto shvaceno kao uvreda, ali ovakav moj nacin komuniciranja govori ponesto i o meni. Milose, nista licno, samo ne volim parole, mnogo me potsecaju na ona 'zlatna' vremena drustvenog preporoda. Meni je ipak bitnija sustina od forme, jer koliko sam oprimetio, dobar sadrzaj uvek na kraju dobije i dobru formu, dok dobra forma nikada ne moze da sakrije losu sustinu. Smatram da ako kazem nesto u javnom prostoru, u obavezi sam da navedem i razlog za moju tvrdnju, nista vise, i nista manje... Ako nekoga jos interesuje zasto mislim da je izbor dvoslovnog domena od sekundarnog znacaja (osim .ss abog ociglednih asocijacija) za Srbiju mogu jos da pisem tome, ali ne verujem da sam preterano vazna osoba da bi neko bio posebno zainteresovan za moje misljenje. Sto se tice toga gde radim, imam malo bolje misljenje o sebi da bih mogao da sebi dozvolim posao u ovoj nasoj vladi ili bliskim agencijama.

Neko nebitan

pre 17 godina

ISO 3166 oznake (YU, SR, RS ...) se ne koriste samo za nazive domena, vec u mnogim drugim oblastima: kao osnova za skracenicu valuta (bili smo YUD, pa CSD, sad smo RSD), na pasosima, postanskim posiljkama, bibliotekarstvu (za klasifikaciju knjiga i casopisa) itd. Pomenute kodove koriste i mnoge velike medjunarodne firme za sopstvene potrebe (npr. za izradu baza podataka o klijentima itd.) Svaka promena drzavnog koda unosi znatne potrese u sve navedene oblasti, a kolicina gresaka i zabuna u tim potresima je enormna: posiljke zavrsavaju u pogresnim zemljama, klijenti koji placaju zavisno od drzave u kojoj zive dobijaju pogresne fakture, nasi pisci u bibliotekarskim bazama podataka naprasno postaju ceski (a ako idemo na ovu SR/SU varijantu nije iskljuceno da ce i Andric postati Surinamac ili Rus u barem jednom delu svetskih bibliioteka) itd. Promena sa YU na CS je samo u mojoj firmi (inostranoj) napravila pravi kosmar u sistemu za fakturisanje klijenata, da ne govorimo sada o tome sta ce biti kada CS treba pocepati na RS i ME. Mnogi klijenti su preko noci postali Cesi ili Slovaci. :)

O problemima koje takvi potezi prave ljudima na Internetu ne bih ni pricao. Dovoljno je reci da .cs domen nije otvoren upravo iz straha da bi retke zalutale email poruke na stare cehoslovacke adrese mogle da zavrse u pogresnim rukama. Upravo zato je IAB (Internet Architecture Board) pre tri godine bio savetovao ICANNu da ne otvori domen .cs i da zadrzi .yu do daljeg. Sta bi tek bilo kada bi Surinam dobio .su, a mi .sr ne smem ni da pomislim. Cisto vase informacije radi, .sr domen se AKTIVNO KORISTI, postoji firma koja prodaje .sr domene. Otkucajte "site:.sr" na Google - 261000 stranica! Otkucajte "site:.su" - preko 3 miliona!

A to kolike probleme smo mi koji zivimo u inostranstvu imali zbog cestih promena drzave u kojoj smo rodjeni posebna je prica. Morao sam pre 3 godine da se zlopatim po ovdasnjoj administraciji kako bih u boravisnoj vizi ispravio drzavljanstvo (bilo jugoslovensko, pa su mi stavili "drzavljanin SCG"). Sada ocekujem novi poziv iz opstine, a novi pasos kojim drzavljanstvo Srbije treba da dokazem nemam ... CIRKUS!

Lako je svima vama da pricate o drzavnim oznakama kao o praziluku, sportu ili vremenu. I da u mislima trgujete sa celim svetom i solite pamet drugima. Bolje se drzite neke sebi srodne teme nego da diskutujete o stvarima koje ne razumete potpuno ili problemima cije dimenzije i posledice ne shvatate u dovoljnoj meri. A pustite kompetentne ljude kojima je to struka da se bave standardizacijom, to nije nimalo zanimljiv posao, a krajnje je odgovoran. Toliko!