"Niko neće silom kontrolisati TSMC"

U jeku aktuelne situacije u Aziji, pozicija u kojoj bi mogao da se nađe jedan od najvećih proizvođača čipova na svetu bi mogla da zakomplikuje stanje na IT tržištu.

Izvor: B92, Tom'sHardware
Pošaljite komentar
 1. TSMC je trenutno vodeca kompanija u svojoj bransi, ali relativno lako je zamenjiva. Masine u njihovoj fabrici koje proizvode cipove, prave Holandjani (ASML). U SAD se prave dve fabrike cipova, jednu pravi korejski Samsung. To znaci da se Amerikanci spremaju da Kina osvoji Tajvan.
  Jedini problem mozemo imati mi krajnji potrosaci, da telefone i kompjutere par godina placamo skuplje...
  (Marko, 7. avgust 2022 08:19)

  # Link komentara

 2. TSMC ima proizvod koji bukvalno niko na svetu nema, ni Ameri, ni Kinezi ni Evropljani, a kamoli smešni Rusi. Taj proizvod im je garant suvereniteta Tajvana kao države. Svaki procesor koji vidite danas, nastao je pomoću mašina koje izvoze tajvanski TSMC.
  (Dule, 05. avgust 2022 11:19)

  Vjeruj mi Sarmat je mnooogo veći garant suvereniteta..
  (Jaaa, 5. avgust 2022 23:32)

  # Link komentara

 3. @Dule

  Nisi u pravu. TSMC nista nebi mogao da napravi bez ASML-ovih masina.

  Opet, naravno u krug, ni ASML nebi mogao da pravi te masine bez komponenti nekih drugih japanskih, evropskih, americkih kompanija, ali najbitnije znanje potrebno da bi te masine uopste radile je njihovo.
  Inace, radi se o holandskoj kompaniji.

  TSMC jeste trenutno najjaci, ali Intel u Amirici vec uveliko gradi novu fabriku cipova - jasan pokazatelj da Amerika ne zeli da zavisi od bilo koga, pa ni od Tajvana, mozda je to cak i prvi znak da su svesni da u nekoj buducnosti moraju da prepuste Tajvan Kini. Ko to zna
  (analiticar amater, 5. avgust 2022 17:14)

  # Link komentara

 4. "TSMC ima proizvod koji bukvalno niko na svetu nema, ni Ameri, ni Kinezi ni Evropljani, a kamoli smešni Rusi. Taj proizvod im je garant suvereniteta Tajvana kao države. Svaki procesor koji vidite danas, nastao je pomoću mašina koje izvoze tajvanski TSMC."
  Dule, 5. avgust 2022 11:19

  TSMC je proizvođač čipova, prvenstveno procesora za računare i mobilne telefone. Mašine proizvodi kompanija ASML sa sedištem u Holandiji.
  (Dragi zeka, 5. avgust 2022 16:41)

  # Link komentara

 5. Nema potrebe samo vam prekinu lanac snadbevanja sirovinama i vi ste pukli...
  (Jaaa, 5. avgust 2022 12:43)

  Prema povelji UN pomorska blokada je ekvivalent objavi rata i daje pravo blokiranom (i njegovim saveznicima) da se odblokiraju vojnim sredstvima.
  (status_update, 5. avgust 2022 16:29)

  # Link komentara

 6. Nema potrebe samo vam prekinu lanac snadbevanja sirovinama i vi ste pukli...
  (Jaaa, 5. avgust 2022 12:43)

  # Link komentara

 7. TSMC ima proizvod koji bukvalno niko na svetu nema, ni Ameri, ni Kinezi ni Evropljani, a kamoli smešni Rusi. Taj proizvod im je garant suvereniteta Tajvana kao države. Svaki procesor koji vidite danas, nastao je pomoću mašina koje izvoze tajvanski TSMC.
  (Dule, 5. avgust 2022 11:19)

  # Link komentara

 8. TSMC verovatno i jeste jedan od glavnih razloga zasto kina zeli da joj pripadne Tajvan. Zele da otimacinom uhvate tehnoloski korak.

  S druge strane ni po koju cenu im se ne sme dopustiti da ga se docepaju.
  (Dragan, 5. avgust 2022 10:38)

  # Link komentara

 9. A odkad je to tsmc najvrednija kompanija u Aziji na Tajvanu verovatno u Aziji nikako.
  (Nebojša, 5. avgust 2022 10:29)

  # Link komentara