Subota, 04.12.2021.

13:23

Gde je najsporiji internet na svetu? Za skidanje filma potreban je skoro ceo dan

Izvor: B92

Gde je najsporiji internet na svetu? Za skidanje filma potreban je skoro ceo dan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Slivovitsa

pre 2 godine

ne gube mnogo,ja ne volim da skidam filmove nego ih gledam direktno sa torenta ili strima a imam 1gb/s protok pa opet je tesko naci torente koji imaju dovoljno brz protok da se mogu gledati u 4k,maltene sve preko 5-6 gigabajta ide na gurku a ima filmova i preko 80gb,ko ima preporuke gde gledati direktno bez baferovanja neka kaze
(andrmoljid, 4. decembar 2021 13:45)

Druze uzmi real debrid (16e za 6 meseci). Kodi i addoni Venom, TheOath, Fen i videces kako se 4k remux-ovi od 50-60 gb strimuju glatko.

Valerij

pre 2 godine

@Jova
Normalan film u današnje vreme je min 2gb, oni koji su zahtevniji sa izraženim efektima koje želiš verno da vidiš i čuješ, idu i do 40gb. Ja nisam skidao neki od 700mb sigurno 10 godina. Možda si propustio da je sve to mnogo napredovalo. S ozbzirom da sam nekad, pre 20 godina, skidao jedan film po celu noć, sve što se skine ispod sat vremena je extra. Mada sad to ide mnogo brže. Mislim da je u Srbiji, bar u Beogradu, net ozbiljno dobar. Dosta bre kukanja, ipak smo mi po mnogim pitanjima u svetskom vrhu, ne zaboravite da u svetu postoji preko 200 zemalja.

Vlada

pre 2 godine

Nije toliko stvar da li mogu ili ne mogu da priuste koliko van gradova nema infrastrukture (a ni u manjim gradovima). Retko gde van grada mozete da se nadate brzini vecoj od 20mbit, nema kroz sta da se pusti...

Vlada

pre 2 godine

Супернова.

1000/100

Морао сам да купим М.2 диск како бих испратио ту брзину. Презадовољан сам.

:-)
(Срђан Јовановић, 4. decembar 2021 16:02)

Ajde dečko ne lupetaj. Nema servera koji će te pustiti da povučeš zoliku brzinu. Znači nigde.
(Logikar, 4. decembar 2021 19:51)

Cinjenice:

Ima, nije nedostizno, npr Akamai mreza... Nego 1000Mbit/s je "samo" 125MB/s (ako potpuno zanemarimo overhead, u praksi je zbog overheada bar 10% manje), a to moze da izgura SATA2 interfejs (moze i SATA1 ali postaje knap).

Osim ako se niste z, pa kupili ove nove QLC SSD (bilo koji) ili dramless TLC, to je gori krs i od ne tako novih HDD sto se sekvencijalne brzine upisa tice (mada i dalje imaju odlican access time).

Milos

pre 2 godine

Provajderi, ulozite u IPV6, nemojte da stavljate ljude iz CG NAT-a, to je sada ekvivalentno dovjniku na tel. centralama! Ima nas koji se malo razumemo pa znamo koliko je ovo bitno!

Jova

pre 2 godine

Kakvi su vam to filmovi od 5 gigabajta? Normalan film 720p zauzima oko 700mb, sto znaci da Turkemnistanac može da skine film za oko 3,5 sata. Dok gleda jedan skida se drugi film, posle malo popije kaficu prošeta i eto download gotov. Brzina interneta je najmanji problem u zivotu. Ne bi me cudilo da su ljudi tamo srećniji i zadovoljniji od Svedjana, koji odavno imaju gigabitne likove i koji nikako da ubiju nezadovoljstvo alkoholom.

Ne treba mi brz net

pre 2 godine

Ja imam 60Mbps, realno dovoljno bi mi bilo i 20-30. Da može strim u full hd-u, a ne downloadujem ništa veće od par gigabajta pa da mi je frka. Kad bi mi neko ponudio 20Mbps za neke male pare, tipa 400din mesečno, apsolutno ne bih razmišljao da ga uzmem

Podji od sebe

pre 2 godine

Nedavno sam bio u Novom Sadu, u centru grada i tamo je 40mbs brzina interneta. Jako, jako sporo. Mogu mislit kako je u Boru i Leskovcu, kad je u NS u takav.

Igor

pre 2 godine

Ajde dečko ne lupetaj. Nema servera koji će te pustiti da povučeš zoliku brzinu. Znači nigde.
(Logikar, 4. decembar 2021 19:51)

Naravno da ima, a ima i torrent.

absolutezero

pre 2 godine

Nemačka.
(Dušožder, 04. decembar 2021 13:44)

Potvrđujem. Internet u Srbiji za ovaj njemački je kao ferari u odnosu na fiću.

Genije

pre 2 godine

Prvi internet od kuce 1997. preko modema 14.400bps i to sat vremena. Castio fakultet. Za one koji se ne snalaze sa mernim jedinicama, to je 0,014 Mbps. Nisam mogao ni jedan megabajt da preuzmem za sat vremena. A onda 2003. visio po krovu i postavljao rucno pravljenu antenu za bezicni internet od cak 1Mbps. E to su bili dani.

latino

pre 2 godine

Ja ću da usporedim Gigabit konekciju Vodafona u Nemačkoj koja samo na računu se vidi da je Giga sa konekcijom firme Claro u Dominikanskoj Republici koja je za konekciju veću od 100Mbit uvlačila optički kabel do kućnog modema. Ugovor od firme Claro je bio da garantuju minimum 100Mbit na modemu a zavisno od opterećenosti mreze i servera ta brzina je u realitetu bila i do 10x veća. Drugim rečima u Evropi kupujete mačku u dzaku koja sluzi da vam zamaze oči za skupe pare

Shigman

pre 2 godine

Vi što kukate na mts ništa bolje i ne zaslužujete. Besplatno da mi daju taj paket televizije i interneta, a SBB da košta duplo više nego sada, opet bih izabrao SBB, iz inata.

Valerij

pre 2 godine

Iskreno nisam ni imao pojma kolika mi je brzina pa malopre izmerim i piše 290mbs/29, ja stvarno ne znam za koje to normalne potrebe je potrebno brže od ovoga, skinem film brzo, net radi normalno. Nije da je sad nešto džaba, plaćam 4000 mesečno za Duo paket, TV + net u SBB, kontam da dobar deo Srbije ne može sebi da priušti toliko, ali opet to pokazuje da smo verovatno u onoj grupi zemalja sa dobrim netom.

miloje

pre 2 godine

Srbija je na 62.mestu sa brzinom od 36,59 Mbps, iza Slovenije (30.mesto 67,20 Mbps), Hrvatske 46.mesto 47,79 Mpbs) i Crne Gore (57. mesto, 40,14Mpbs) a ispred BiH, Makedonije i Kosova. Ocekivano?

mikin

pre 2 godine

@Zakeralo ... A na kojem je mestu Srbija??? To ste zaboravili da navedete...

Daaa, uvek "zaborave" da navedu gde je Srbija. To se zove fer i objektivno izvestavanje.
Stvar nije tako crna kako mislis da jeste - Srbija je na 62.mestu sa brzinom od 36,59 Mbps, iza Slovenije (30.mesto 67,20 Mbps), Hrvatske 46.mesto 47,79 Mpbs) i Crne Gore (57. mesto, 40,14Mpbs) a ispred BiH, Makedonije i Kosova. To je i bilo za ocekivati.

La la iz Banata

pre 2 godine

SBB internet - Premium paket - download 500 Mb/s, upload 50 Mb/s. Film od 2 Gb skinem za oko 2 minuta.
(Iskustvo, 04. decembar 2021 19:43)

Zar neko još uvek skida filmove sa neta, pored servisa kao što je Netflix ili ovih naših domaćih, na primer Eon?

Preuzimač

pre 2 godine

U Srbiji ako niste daleko od centrale možete dobiti 50 Mbit/s, možda u stvarnosti oko 45 Mbit/s, za 1500 do 1800 dinara po mesecu, već nekoliko godina. Ja imam Telekomov od 1700 dinara, 20/4 paket, ali oni meni pustaju 16/2 jer kada su mi pustili 20/2 nije radilo jer im ne valja infrastruktura i tu nema pomoći. Inače dobijam stvarno 15,35/1,9. Za samo 100 dinara postoji 50/8 paket ali ne za mene već za ove u centru.

Horezu

pre 2 godine

100/100mbps je dovoljno. Sve preko toga je isprđivanje. Čisto informacije radi, u mestu Horezu imam 150/50 za 4€ mesečno preko mobilnog.

Срђан Јовановић

pre 2 godine

@ Logikar, 4. decembar 2021 19:51

1. Као прво, како те није срамота да некоме кажеш да лупета, а ни сам не знаш материју?
2. Као друго, за тебе нисам дечко. То ако ти треба, пронађи негде другде.
3. Штета што на овом форуму не могу да поставим слике. Спид тест, торенти...

У овом послу сам од краја прошлог миленијума. Кренуо сам од ДОС-а 5.0 или старијег, не сећам се више... Сваку технологију сам у међувремену дочекао, користио и испратио. Сада је оптика актуелна, арутери са обе стране су постали толико моћни и јефтини, да неко ко није у току 5 година не може ни да замисли.

Да ми је неко рекао пре 5 година да ми ССД неће моћи испратити пуну брзину интернета, послао бих га у Ковин. Али, пошто се у тих 5 година свашта издешавало у свету технике, и то смо дочекали.

Ослободио сам се безобразлука и ароганције СББ-а и сада величам на сва звона Супернову и кровну им фирму Телеком Србије.

Будите ми живи и здрави. И у току!

Nbgd

pre 2 godine

Ne zaboravite da brzina zavisi i od hardvera. I to ne samo od ruteta,extender i sl. Zavisi i od procesora na primer. Imam veliku brzinu 1Gb/1Gb ali 4 telefona i 4 laptop a na primer svi različitu brzinu. Naravno novi mobilni i novi laptop vode za 30% od najstariji.
PS Podrazumeva se da instalacija bude kvalitetno urađeno odnosno sa minimalnim otporom.

Kalesu

pre 2 godine

Kao neko, ko je već 37 godina u telekomunikacijama, nekoliko stvari bih spomenuo. Prvo: svi operateri, koji imaju ADSL ili (sada uglavnom) VDSL uslugu preko bakarne mreže, samo daju svoju korisničku opremu (ruter i prateće kablove), a ostalo je infrastruktura Telekoma, koju zakupljuju po veleprodajnim uslovima. Tu vam menjanje operatera ne garantuje bolju brzinu. Drugo: kada dobijete ugovor, u njemu piše DO (n.pr.) 50 mbps. Tu spada sve što je preko prethodne varijante (iznad 20 mbps, u ovom primeru, bar kod Telekoma). Treće: uzimati brzine od 50 ili više mbps, a koristiti net samo na wi fi nema puno smisla, jer većina modema neće dati tu brzinu na wi fiju (do cca 35, retko 40 mbps, a ni većina mob. uređaja ne mogu bolje). I četvrto: ekstenderi samo povećavaju domet, ali ne i brzinu wi fija (ne može brže od onoga, što daje osnovni ruter).

rebro

pre 2 godine

@Aleksandar, možeš da kupiš šta god hoćeš, ali wifi kartica na laptopu/tabletu ne pušta koliko ti misliš da treba. Ja u Pragu sam imao 300mbit, a tokom merenja nije prelazilo 150mbit. Kupim drugi ruter koji dozvoljava 450mbit i ista brzina.
Skapiram da bez kabla to ne mere ići i snizim sebi brzinu na 100 mbita, a uzmem sve žive kanale na tv.

466453

pre 2 godine

Tek kad sam prešao na 500/500 Mbps je NextCloud server postao koristan. 0.5 hm.. bila bi ogromna iritacija u početku ali bi se sigurno svi prilagodili ako već nema izbora.

Logikar

pre 2 godine

Супернова.

1000/100

Морао сам да купим М.2 диск како бих испратио ту брзину. Презадовољан сам.

:-)
(Срђан Јовановић, 4. decembar 2021 16:02)

Ajde dečko ne lupetaj. Nema servera koji će te pustiti da povučeš zoliku brzinu. Znači nigde.

ASOT

pre 2 godine

Ja imam Supernovu na optici paket mi je do 150 Mb/s naravno nikad nema tacno toliko vec 130-140... Ali za mene kao prosecnog korisnika isto mi je bilo i sa internetom od 20, ili 50 Mb/s jer i sa tim brzinama sve ide normalno. E sad da skidam po ceo dan nesto verovatno bih osetio,a ovako za normalnu upotrebu sve jedno.

Aleksandar

pre 2 godine

Druze, kupi ruter. Uglavnom to sto dobijes od operatera je krs.. Postoje i ekstenderi za wifi, mesh sistemi, ako kojim slucajem hoces da imas signal na drugom kraju kuce, sve zavisi sta ti treba ali postoji toliko opcija danas...

Hashas

pre 2 godine

Evo vam info iz prve rukee. Skoro 10 godina radim u kablovskih operaterima, promenio sam 4 kao radnik, a kod 5. sam korisnik. Jeste, imaju različite tehnologije, imaju različite pakete, ali brzina i kvalitet vam najviše zavise od lokacije na kojoj ste, a najmanje od operatera i paketa. Kod istog operatera na istom paketu imaćete u zavisnosti od lokacije i do 5-10 puta bolji internet (brži, stabilniji, pouzdaniji..), i to se teško menja. Infrastruktura je uglavnom izgrađena pre 10-15 godina, i osime optike, malo šta se menja. U principu - to vam je što vam je. Možda bude bolje za koju godinu. Zato se raspitajte kod komšija, ako je njima dobro kod njihovog operatera, pređite i vi, ne slušajte to što je kod tog istog operatera na drugom kraju grada ili naselja očajna usluga. Ponavljam, sve zavisi od lokacije.

Срђан Јовановић

pre 2 godine

Супернова.

1000/100

Морао сам да купим М.2 диск како бих испратио ту брзину. Презадовољан сам.

:-)

Nebojša

pre 2 godine

Znam ja kako im je moj prvi Internet bio je na onom usb stiku celih 5gb brzog 4g interneta a kada ta "neverovatna" količina istekne ostajao bi mi extra giga mega brzi EDGE 100-250 kbps do novog preseka u mesecu.

Blok

pre 2 godine

Ako imate mts internet to vam je to, kao da ste u Turkmenistanu..
(statebriga, 4. decembar 2021 13:41)
MTS optika kod mene radi kao sat vec 3 godine, apsolutno ni jedan problem.

mihajlo

pre 2 godine

U srbiji ko ima srece zaista ima mogucnost za nepojmljivo brz internet cak i za vecinu sveta. Medjutim, trecina srbije i dalje ima brzinu od 10 mbit/s (u praksi je to manje), tako da na kraju meso kupus, u proseku jedemo sarme.

andrmoljid

pre 2 godine

ne gube mnogo,ja ne volim da skidam filmove nego ih gledam direktno sa torenta ili strima a imam 1gb/s protok pa opet je tesko naci torente koji imaju dovoljno brz protok da se mogu gledati u 4k,maltene sve preko 5-6 gigabajta ide na gurku a ima filmova i preko 80gb,ko ima preporuke gde gledati direktno bez baferovanja neka kaze

Hashas

pre 2 godine

Evo vam info iz prve rukee. Skoro 10 godina radim u kablovskih operaterima, promenio sam 4 kao radnik, a kod 5. sam korisnik. Jeste, imaju različite tehnologije, imaju različite pakete, ali brzina i kvalitet vam najviše zavise od lokacije na kojoj ste, a najmanje od operatera i paketa. Kod istog operatera na istom paketu imaćete u zavisnosti od lokacije i do 5-10 puta bolji internet (brži, stabilniji, pouzdaniji..), i to se teško menja. Infrastruktura je uglavnom izgrađena pre 10-15 godina, i osime optike, malo šta se menja. U principu - to vam je što vam je. Možda bude bolje za koju godinu. Zato se raspitajte kod komšija, ako je njima dobro kod njihovog operatera, pređite i vi, ne slušajte to što je kod tog istog operatera na drugom kraju grada ili naselja očajna usluga. Ponavljam, sve zavisi od lokacije.

Kalesu

pre 2 godine

Kao neko, ko je već 37 godina u telekomunikacijama, nekoliko stvari bih spomenuo. Prvo: svi operateri, koji imaju ADSL ili (sada uglavnom) VDSL uslugu preko bakarne mreže, samo daju svoju korisničku opremu (ruter i prateće kablove), a ostalo je infrastruktura Telekoma, koju zakupljuju po veleprodajnim uslovima. Tu vam menjanje operatera ne garantuje bolju brzinu. Drugo: kada dobijete ugovor, u njemu piše DO (n.pr.) 50 mbps. Tu spada sve što je preko prethodne varijante (iznad 20 mbps, u ovom primeru, bar kod Telekoma). Treće: uzimati brzine od 50 ili više mbps, a koristiti net samo na wi fi nema puno smisla, jer većina modema neće dati tu brzinu na wi fiju (do cca 35, retko 40 mbps, a ni većina mob. uređaja ne mogu bolje). I četvrto: ekstenderi samo povećavaju domet, ali ne i brzinu wi fija (ne može brže od onoga, što daje osnovni ruter).

mihajlo

pre 2 godine

U srbiji ko ima srece zaista ima mogucnost za nepojmljivo brz internet cak i za vecinu sveta. Medjutim, trecina srbije i dalje ima brzinu od 10 mbit/s (u praksi je to manje), tako da na kraju meso kupus, u proseku jedemo sarme.

ASOT

pre 2 godine

Ja imam Supernovu na optici paket mi je do 150 Mb/s naravno nikad nema tacno toliko vec 130-140... Ali za mene kao prosecnog korisnika isto mi je bilo i sa internetom od 20, ili 50 Mb/s jer i sa tim brzinama sve ide normalno. E sad da skidam po ceo dan nesto verovatno bih osetio,a ovako za normalnu upotrebu sve jedno.

Logikar

pre 2 godine

Супернова.

1000/100

Морао сам да купим М.2 диск како бих испратио ту брзину. Презадовољан сам.

:-)
(Срђан Јовановић, 4. decembar 2021 16:02)

Ajde dečko ne lupetaj. Nema servera koji će te pustiti da povučeš zoliku brzinu. Znači nigde.

Nebojša

pre 2 godine

Znam ja kako im je moj prvi Internet bio je na onom usb stiku celih 5gb brzog 4g interneta a kada ta "neverovatna" količina istekne ostajao bi mi extra giga mega brzi EDGE 100-250 kbps do novog preseka u mesecu.

Aleksandar

pre 2 godine

Druze, kupi ruter. Uglavnom to sto dobijes od operatera je krs.. Postoje i ekstenderi za wifi, mesh sistemi, ako kojim slucajem hoces da imas signal na drugom kraju kuce, sve zavisi sta ti treba ali postoji toliko opcija danas...

rebro

pre 2 godine

@Aleksandar, možeš da kupiš šta god hoćeš, ali wifi kartica na laptopu/tabletu ne pušta koliko ti misliš da treba. Ja u Pragu sam imao 300mbit, a tokom merenja nije prelazilo 150mbit. Kupim drugi ruter koji dozvoljava 450mbit i ista brzina.
Skapiram da bez kabla to ne mere ići i snizim sebi brzinu na 100 mbita, a uzmem sve žive kanale na tv.

Nbgd

pre 2 godine

Ne zaboravite da brzina zavisi i od hardvera. I to ne samo od ruteta,extender i sl. Zavisi i od procesora na primer. Imam veliku brzinu 1Gb/1Gb ali 4 telefona i 4 laptop a na primer svi različitu brzinu. Naravno novi mobilni i novi laptop vode za 30% od najstariji.
PS Podrazumeva se da instalacija bude kvalitetno urađeno odnosno sa minimalnim otporom.

Blok

pre 2 godine

Ako imate mts internet to vam je to, kao da ste u Turkmenistanu..
(statebriga, 4. decembar 2021 13:41)
MTS optika kod mene radi kao sat vec 3 godine, apsolutno ni jedan problem.

Срђан Јовановић

pre 2 godine

Супернова.

1000/100

Морао сам да купим М.2 диск како бих испратио ту брзину. Презадовољан сам.

:-)

andrmoljid

pre 2 godine

ne gube mnogo,ja ne volim da skidam filmove nego ih gledam direktno sa torenta ili strima a imam 1gb/s protok pa opet je tesko naci torente koji imaju dovoljno brz protok da se mogu gledati u 4k,maltene sve preko 5-6 gigabajta ide na gurku a ima filmova i preko 80gb,ko ima preporuke gde gledati direktno bez baferovanja neka kaze

Genije

pre 2 godine

Prvi internet od kuce 1997. preko modema 14.400bps i to sat vremena. Castio fakultet. Za one koji se ne snalaze sa mernim jedinicama, to je 0,014 Mbps. Nisam mogao ni jedan megabajt da preuzmem za sat vremena. A onda 2003. visio po krovu i postavljao rucno pravljenu antenu za bezicni internet od cak 1Mbps. E to su bili dani.

Milos

pre 2 godine

Provajderi, ulozite u IPV6, nemojte da stavljate ljude iz CG NAT-a, to je sada ekvivalentno dovjniku na tel. centralama! Ima nas koji se malo razumemo pa znamo koliko je ovo bitno!

Jova

pre 2 godine

Kakvi su vam to filmovi od 5 gigabajta? Normalan film 720p zauzima oko 700mb, sto znaci da Turkemnistanac može da skine film za oko 3,5 sata. Dok gleda jedan skida se drugi film, posle malo popije kaficu prošeta i eto download gotov. Brzina interneta je najmanji problem u zivotu. Ne bi me cudilo da su ljudi tamo srećniji i zadovoljniji od Svedjana, koji odavno imaju gigabitne likove i koji nikako da ubiju nezadovoljstvo alkoholom.

Ne treba mi brz net

pre 2 godine

Ja imam 60Mbps, realno dovoljno bi mi bilo i 20-30. Da može strim u full hd-u, a ne downloadujem ništa veće od par gigabajta pa da mi je frka. Kad bi mi neko ponudio 20Mbps za neke male pare, tipa 400din mesečno, apsolutno ne bih razmišljao da ga uzmem

466453

pre 2 godine

Tek kad sam prešao na 500/500 Mbps je NextCloud server postao koristan. 0.5 hm.. bila bi ogromna iritacija u početku ali bi se sigurno svi prilagodili ako već nema izbora.

Shigman

pre 2 godine

Vi što kukate na mts ništa bolje i ne zaslužujete. Besplatno da mi daju taj paket televizije i interneta, a SBB da košta duplo više nego sada, opet bih izabrao SBB, iz inata.

absolutezero

pre 2 godine

Nemačka.
(Dušožder, 04. decembar 2021 13:44)

Potvrđujem. Internet u Srbiji za ovaj njemački je kao ferari u odnosu na fiću.

Valerij

pre 2 godine

Iskreno nisam ni imao pojma kolika mi je brzina pa malopre izmerim i piše 290mbs/29, ja stvarno ne znam za koje to normalne potrebe je potrebno brže od ovoga, skinem film brzo, net radi normalno. Nije da je sad nešto džaba, plaćam 4000 mesečno za Duo paket, TV + net u SBB, kontam da dobar deo Srbije ne može sebi da priušti toliko, ali opet to pokazuje da smo verovatno u onoj grupi zemalja sa dobrim netom.

latino

pre 2 godine

Ja ću da usporedim Gigabit konekciju Vodafona u Nemačkoj koja samo na računu se vidi da je Giga sa konekcijom firme Claro u Dominikanskoj Republici koja je za konekciju veću od 100Mbit uvlačila optički kabel do kućnog modema. Ugovor od firme Claro je bio da garantuju minimum 100Mbit na modemu a zavisno od opterećenosti mreze i servera ta brzina je u realitetu bila i do 10x veća. Drugim rečima u Evropi kupujete mačku u dzaku koja sluzi da vam zamaze oči za skupe pare

Igor

pre 2 godine

Ajde dečko ne lupetaj. Nema servera koji će te pustiti da povučeš zoliku brzinu. Znači nigde.
(Logikar, 4. decembar 2021 19:51)

Naravno da ima, a ima i torrent.

Podji od sebe

pre 2 godine

Nedavno sam bio u Novom Sadu, u centru grada i tamo je 40mbs brzina interneta. Jako, jako sporo. Mogu mislit kako je u Boru i Leskovcu, kad je u NS u takav.

Vlada

pre 2 godine

Nije toliko stvar da li mogu ili ne mogu da priuste koliko van gradova nema infrastrukture (a ni u manjim gradovima). Retko gde van grada mozete da se nadate brzini vecoj od 20mbit, nema kroz sta da se pusti...

miloje

pre 2 godine

Srbija je na 62.mestu sa brzinom od 36,59 Mbps, iza Slovenije (30.mesto 67,20 Mbps), Hrvatske 46.mesto 47,79 Mpbs) i Crne Gore (57. mesto, 40,14Mpbs) a ispred BiH, Makedonije i Kosova. Ocekivano?

mikin

pre 2 godine

@Zakeralo ... A na kojem je mestu Srbija??? To ste zaboravili da navedete...

Daaa, uvek "zaborave" da navedu gde je Srbija. To se zove fer i objektivno izvestavanje.
Stvar nije tako crna kako mislis da jeste - Srbija je na 62.mestu sa brzinom od 36,59 Mbps, iza Slovenije (30.mesto 67,20 Mbps), Hrvatske 46.mesto 47,79 Mpbs) i Crne Gore (57. mesto, 40,14Mpbs) a ispred BiH, Makedonije i Kosova. To je i bilo za ocekivati.

Vlada

pre 2 godine

Супернова.

1000/100

Морао сам да купим М.2 диск како бих испратио ту брзину. Презадовољан сам.

:-)
(Срђан Јовановић, 4. decembar 2021 16:02)

Ajde dečko ne lupetaj. Nema servera koji će te pustiti da povučeš zoliku brzinu. Znači nigde.
(Logikar, 4. decembar 2021 19:51)

Cinjenice:

Ima, nije nedostizno, npr Akamai mreza... Nego 1000Mbit/s je "samo" 125MB/s (ako potpuno zanemarimo overhead, u praksi je zbog overheada bar 10% manje), a to moze da izgura SATA2 interfejs (moze i SATA1 ali postaje knap).

Osim ako se niste z, pa kupili ove nove QLC SSD (bilo koji) ili dramless TLC, to je gori krs i od ne tako novih HDD sto se sekvencijalne brzine upisa tice (mada i dalje imaju odlican access time).

Preuzimač

pre 2 godine

U Srbiji ako niste daleko od centrale možete dobiti 50 Mbit/s, možda u stvarnosti oko 45 Mbit/s, za 1500 do 1800 dinara po mesecu, već nekoliko godina. Ja imam Telekomov od 1700 dinara, 20/4 paket, ali oni meni pustaju 16/2 jer kada su mi pustili 20/2 nije radilo jer im ne valja infrastruktura i tu nema pomoći. Inače dobijam stvarno 15,35/1,9. Za samo 100 dinara postoji 50/8 paket ali ne za mene već za ove u centru.

Valerij

pre 2 godine

@Jova
Normalan film u današnje vreme je min 2gb, oni koji su zahtevniji sa izraženim efektima koje želiš verno da vidiš i čuješ, idu i do 40gb. Ja nisam skidao neki od 700mb sigurno 10 godina. Možda si propustio da je sve to mnogo napredovalo. S ozbzirom da sam nekad, pre 20 godina, skidao jedan film po celu noć, sve što se skine ispod sat vremena je extra. Mada sad to ide mnogo brže. Mislim da je u Srbiji, bar u Beogradu, net ozbiljno dobar. Dosta bre kukanja, ipak smo mi po mnogim pitanjima u svetskom vrhu, ne zaboravite da u svetu postoji preko 200 zemalja.

Horezu

pre 2 godine

100/100mbps je dovoljno. Sve preko toga je isprđivanje. Čisto informacije radi, u mestu Horezu imam 150/50 za 4€ mesečno preko mobilnog.

Срђан Јовановић

pre 2 godine

@ Logikar, 4. decembar 2021 19:51

1. Као прво, како те није срамота да некоме кажеш да лупета, а ни сам не знаш материју?
2. Као друго, за тебе нисам дечко. То ако ти треба, пронађи негде другде.
3. Штета што на овом форуму не могу да поставим слике. Спид тест, торенти...

У овом послу сам од краја прошлог миленијума. Кренуо сам од ДОС-а 5.0 или старијег, не сећам се више... Сваку технологију сам у међувремену дочекао, користио и испратио. Сада је оптика актуелна, арутери са обе стране су постали толико моћни и јефтини, да неко ко није у току 5 година не може ни да замисли.

Да ми је неко рекао пре 5 година да ми ССД неће моћи испратити пуну брзину интернета, послао бих га у Ковин. Али, пошто се у тих 5 година свашта издешавало у свету технике, и то смо дочекали.

Ослободио сам се безобразлука и ароганције СББ-а и сада величам на сва звона Супернову и кровну им фирму Телеком Србије.

Будите ми живи и здрави. И у току!

La la iz Banata

pre 2 godine

SBB internet - Premium paket - download 500 Mb/s, upload 50 Mb/s. Film od 2 Gb skinem za oko 2 minuta.
(Iskustvo, 04. decembar 2021 19:43)

Zar neko još uvek skida filmove sa neta, pored servisa kao što je Netflix ili ovih naših domaćih, na primer Eon?

Slivovitsa

pre 2 godine

ne gube mnogo,ja ne volim da skidam filmove nego ih gledam direktno sa torenta ili strima a imam 1gb/s protok pa opet je tesko naci torente koji imaju dovoljno brz protok da se mogu gledati u 4k,maltene sve preko 5-6 gigabajta ide na gurku a ima filmova i preko 80gb,ko ima preporuke gde gledati direktno bez baferovanja neka kaze
(andrmoljid, 4. decembar 2021 13:45)

Druze uzmi real debrid (16e za 6 meseci). Kodi i addoni Venom, TheOath, Fen i videces kako se 4k remux-ovi od 50-60 gb strimuju glatko.

andrmoljid

pre 2 godine

ne gube mnogo,ja ne volim da skidam filmove nego ih gledam direktno sa torenta ili strima a imam 1gb/s protok pa opet je tesko naci torente koji imaju dovoljno brz protok da se mogu gledati u 4k,maltene sve preko 5-6 gigabajta ide na gurku a ima filmova i preko 80gb,ko ima preporuke gde gledati direktno bez baferovanja neka kaze

Blok

pre 2 godine

Ako imate mts internet to vam je to, kao da ste u Turkmenistanu..
(statebriga, 4. decembar 2021 13:41)
MTS optika kod mene radi kao sat vec 3 godine, apsolutno ni jedan problem.

Срђан Јовановић

pre 2 godine

Супернова.

1000/100

Морао сам да купим М.2 диск како бих испратио ту брзину. Презадовољан сам.

:-)

466453

pre 2 godine

Tek kad sam prešao na 500/500 Mbps je NextCloud server postao koristan. 0.5 hm.. bila bi ogromna iritacija u početku ali bi se sigurno svi prilagodili ako već nema izbora.

Nbgd

pre 2 godine

Ne zaboravite da brzina zavisi i od hardvera. I to ne samo od ruteta,extender i sl. Zavisi i od procesora na primer. Imam veliku brzinu 1Gb/1Gb ali 4 telefona i 4 laptop a na primer svi različitu brzinu. Naravno novi mobilni i novi laptop vode za 30% od najstariji.
PS Podrazumeva se da instalacija bude kvalitetno urađeno odnosno sa minimalnim otporom.

Logikar

pre 2 godine

Супернова.

1000/100

Морао сам да купим М.2 диск како бих испратио ту брзину. Презадовољан сам.

:-)
(Срђан Јовановић, 4. decembar 2021 16:02)

Ajde dečko ne lupetaj. Nema servera koji će te pustiti da povučeš zoliku brzinu. Znači nigde.

Kalesu

pre 2 godine

Kao neko, ko je već 37 godina u telekomunikacijama, nekoliko stvari bih spomenuo. Prvo: svi operateri, koji imaju ADSL ili (sada uglavnom) VDSL uslugu preko bakarne mreže, samo daju svoju korisničku opremu (ruter i prateće kablove), a ostalo je infrastruktura Telekoma, koju zakupljuju po veleprodajnim uslovima. Tu vam menjanje operatera ne garantuje bolju brzinu. Drugo: kada dobijete ugovor, u njemu piše DO (n.pr.) 50 mbps. Tu spada sve što je preko prethodne varijante (iznad 20 mbps, u ovom primeru, bar kod Telekoma). Treće: uzimati brzine od 50 ili više mbps, a koristiti net samo na wi fi nema puno smisla, jer većina modema neće dati tu brzinu na wi fiju (do cca 35, retko 40 mbps, a ni većina mob. uređaja ne mogu bolje). I četvrto: ekstenderi samo povećavaju domet, ali ne i brzinu wi fija (ne može brže od onoga, što daje osnovni ruter).

La la iz Banata

pre 2 godine

SBB internet - Premium paket - download 500 Mb/s, upload 50 Mb/s. Film od 2 Gb skinem za oko 2 minuta.
(Iskustvo, 04. decembar 2021 19:43)

Zar neko još uvek skida filmove sa neta, pored servisa kao što je Netflix ili ovih naših domaćih, na primer Eon?

Jova

pre 2 godine

Kakvi su vam to filmovi od 5 gigabajta? Normalan film 720p zauzima oko 700mb, sto znaci da Turkemnistanac može da skine film za oko 3,5 sata. Dok gleda jedan skida se drugi film, posle malo popije kaficu prošeta i eto download gotov. Brzina interneta je najmanji problem u zivotu. Ne bi me cudilo da su ljudi tamo srećniji i zadovoljniji od Svedjana, koji odavno imaju gigabitne likove i koji nikako da ubiju nezadovoljstvo alkoholom.

Hashas

pre 2 godine

Evo vam info iz prve rukee. Skoro 10 godina radim u kablovskih operaterima, promenio sam 4 kao radnik, a kod 5. sam korisnik. Jeste, imaju različite tehnologije, imaju različite pakete, ali brzina i kvalitet vam najviše zavise od lokacije na kojoj ste, a najmanje od operatera i paketa. Kod istog operatera na istom paketu imaćete u zavisnosti od lokacije i do 5-10 puta bolji internet (brži, stabilniji, pouzdaniji..), i to se teško menja. Infrastruktura je uglavnom izgrađena pre 10-15 godina, i osime optike, malo šta se menja. U principu - to vam je što vam je. Možda bude bolje za koju godinu. Zato se raspitajte kod komšija, ako je njima dobro kod njihovog operatera, pređite i vi, ne slušajte to što je kod tog istog operatera na drugom kraju grada ili naselja očajna usluga. Ponavljam, sve zavisi od lokacije.

ASOT

pre 2 godine

Ja imam Supernovu na optici paket mi je do 150 Mb/s naravno nikad nema tacno toliko vec 130-140... Ali za mene kao prosecnog korisnika isto mi je bilo i sa internetom od 20, ili 50 Mb/s jer i sa tim brzinama sve ide normalno. E sad da skidam po ceo dan nesto verovatno bih osetio,a ovako za normalnu upotrebu sve jedno.

mihajlo

pre 2 godine

U srbiji ko ima srece zaista ima mogucnost za nepojmljivo brz internet cak i za vecinu sveta. Medjutim, trecina srbije i dalje ima brzinu od 10 mbit/s (u praksi je to manje), tako da na kraju meso kupus, u proseku jedemo sarme.

Aleksandar

pre 2 godine

Druze, kupi ruter. Uglavnom to sto dobijes od operatera je krs.. Postoje i ekstenderi za wifi, mesh sistemi, ako kojim slucajem hoces da imas signal na drugom kraju kuce, sve zavisi sta ti treba ali postoji toliko opcija danas...

Nebojša

pre 2 godine

Znam ja kako im je moj prvi Internet bio je na onom usb stiku celih 5gb brzog 4g interneta a kada ta "neverovatna" količina istekne ostajao bi mi extra giga mega brzi EDGE 100-250 kbps do novog preseka u mesecu.

rebro

pre 2 godine

@Aleksandar, možeš da kupiš šta god hoćeš, ali wifi kartica na laptopu/tabletu ne pušta koliko ti misliš da treba. Ja u Pragu sam imao 300mbit, a tokom merenja nije prelazilo 150mbit. Kupim drugi ruter koji dozvoljava 450mbit i ista brzina.
Skapiram da bez kabla to ne mere ići i snizim sebi brzinu na 100 mbita, a uzmem sve žive kanale na tv.

Срђан Јовановић

pre 2 godine

@ Logikar, 4. decembar 2021 19:51

1. Као прво, како те није срамота да некоме кажеш да лупета, а ни сам не знаш материју?
2. Као друго, за тебе нисам дечко. То ако ти треба, пронађи негде другде.
3. Штета што на овом форуму не могу да поставим слике. Спид тест, торенти...

У овом послу сам од краја прошлог миленијума. Кренуо сам од ДОС-а 5.0 или старијег, не сећам се више... Сваку технологију сам у међувремену дочекао, користио и испратио. Сада је оптика актуелна, арутери са обе стране су постали толико моћни и јефтини, да неко ко није у току 5 година не може ни да замисли.

Да ми је неко рекао пре 5 година да ми ССД неће моћи испратити пуну брзину интернета, послао бих га у Ковин. Али, пошто се у тих 5 година свашта издешавало у свету технике, и то смо дочекали.

Ослободио сам се безобразлука и ароганције СББ-а и сада величам на сва звона Супернову и кровну им фирму Телеком Србије.

Будите ми живи и здрави. И у току!

Shigman

pre 2 godine

Vi što kukate na mts ništa bolje i ne zaslužujete. Besplatno da mi daju taj paket televizije i interneta, a SBB da košta duplo više nego sada, opet bih izabrao SBB, iz inata.

absolutezero

pre 2 godine

Nemačka.
(Dušožder, 04. decembar 2021 13:44)

Potvrđujem. Internet u Srbiji za ovaj njemački je kao ferari u odnosu na fiću.

Podji od sebe

pre 2 godine

Nedavno sam bio u Novom Sadu, u centru grada i tamo je 40mbs brzina interneta. Jako, jako sporo. Mogu mislit kako je u Boru i Leskovcu, kad je u NS u takav.

Vlada

pre 2 godine

Супернова.

1000/100

Морао сам да купим М.2 диск како бих испратио ту брзину. Презадовољан сам.

:-)
(Срђан Јовановић, 4. decembar 2021 16:02)

Ajde dečko ne lupetaj. Nema servera koji će te pustiti da povučeš zoliku brzinu. Znači nigde.
(Logikar, 4. decembar 2021 19:51)

Cinjenice:

Ima, nije nedostizno, npr Akamai mreza... Nego 1000Mbit/s je "samo" 125MB/s (ako potpuno zanemarimo overhead, u praksi je zbog overheada bar 10% manje), a to moze da izgura SATA2 interfejs (moze i SATA1 ali postaje knap).

Osim ako se niste z, pa kupili ove nove QLC SSD (bilo koji) ili dramless TLC, to je gori krs i od ne tako novih HDD sto se sekvencijalne brzine upisa tice (mada i dalje imaju odlican access time).

Milos

pre 2 godine

Provajderi, ulozite u IPV6, nemojte da stavljate ljude iz CG NAT-a, to je sada ekvivalentno dovjniku na tel. centralama! Ima nas koji se malo razumemo pa znamo koliko je ovo bitno!

Ne treba mi brz net

pre 2 godine

Ja imam 60Mbps, realno dovoljno bi mi bilo i 20-30. Da može strim u full hd-u, a ne downloadujem ništa veće od par gigabajta pa da mi je frka. Kad bi mi neko ponudio 20Mbps za neke male pare, tipa 400din mesečno, apsolutno ne bih razmišljao da ga uzmem

Horezu

pre 2 godine

100/100mbps je dovoljno. Sve preko toga je isprđivanje. Čisto informacije radi, u mestu Horezu imam 150/50 za 4€ mesečno preko mobilnog.

mikin

pre 2 godine

@Zakeralo ... A na kojem je mestu Srbija??? To ste zaboravili da navedete...

Daaa, uvek "zaborave" da navedu gde je Srbija. To se zove fer i objektivno izvestavanje.
Stvar nije tako crna kako mislis da jeste - Srbija je na 62.mestu sa brzinom od 36,59 Mbps, iza Slovenije (30.mesto 67,20 Mbps), Hrvatske 46.mesto 47,79 Mpbs) i Crne Gore (57. mesto, 40,14Mpbs) a ispred BiH, Makedonije i Kosova. To je i bilo za ocekivati.

miloje

pre 2 godine

Srbija je na 62.mestu sa brzinom od 36,59 Mbps, iza Slovenije (30.mesto 67,20 Mbps), Hrvatske 46.mesto 47,79 Mpbs) i Crne Gore (57. mesto, 40,14Mpbs) a ispred BiH, Makedonije i Kosova. Ocekivano?

latino

pre 2 godine

Ja ću da usporedim Gigabit konekciju Vodafona u Nemačkoj koja samo na računu se vidi da je Giga sa konekcijom firme Claro u Dominikanskoj Republici koja je za konekciju veću od 100Mbit uvlačila optički kabel do kućnog modema. Ugovor od firme Claro je bio da garantuju minimum 100Mbit na modemu a zavisno od opterećenosti mreze i servera ta brzina je u realitetu bila i do 10x veća. Drugim rečima u Evropi kupujete mačku u dzaku koja sluzi da vam zamaze oči za skupe pare

Igor

pre 2 godine

Ajde dečko ne lupetaj. Nema servera koji će te pustiti da povučeš zoliku brzinu. Znači nigde.
(Logikar, 4. decembar 2021 19:51)

Naravno da ima, a ima i torrent.

Vlada

pre 2 godine

Nije toliko stvar da li mogu ili ne mogu da priuste koliko van gradova nema infrastrukture (a ni u manjim gradovima). Retko gde van grada mozete da se nadate brzini vecoj od 20mbit, nema kroz sta da se pusti...

Preuzimač

pre 2 godine

U Srbiji ako niste daleko od centrale možete dobiti 50 Mbit/s, možda u stvarnosti oko 45 Mbit/s, za 1500 do 1800 dinara po mesecu, već nekoliko godina. Ja imam Telekomov od 1700 dinara, 20/4 paket, ali oni meni pustaju 16/2 jer kada su mi pustili 20/2 nije radilo jer im ne valja infrastruktura i tu nema pomoći. Inače dobijam stvarno 15,35/1,9. Za samo 100 dinara postoji 50/8 paket ali ne za mene već za ove u centru.

Valerij

pre 2 godine

Iskreno nisam ni imao pojma kolika mi je brzina pa malopre izmerim i piše 290mbs/29, ja stvarno ne znam za koje to normalne potrebe je potrebno brže od ovoga, skinem film brzo, net radi normalno. Nije da je sad nešto džaba, plaćam 4000 mesečno za Duo paket, TV + net u SBB, kontam da dobar deo Srbije ne može sebi da priušti toliko, ali opet to pokazuje da smo verovatno u onoj grupi zemalja sa dobrim netom.

Genije

pre 2 godine

Prvi internet od kuce 1997. preko modema 14.400bps i to sat vremena. Castio fakultet. Za one koji se ne snalaze sa mernim jedinicama, to je 0,014 Mbps. Nisam mogao ni jedan megabajt da preuzmem za sat vremena. A onda 2003. visio po krovu i postavljao rucno pravljenu antenu za bezicni internet od cak 1Mbps. E to su bili dani.

Valerij

pre 2 godine

@Jova
Normalan film u današnje vreme je min 2gb, oni koji su zahtevniji sa izraženim efektima koje želiš verno da vidiš i čuješ, idu i do 40gb. Ja nisam skidao neki od 700mb sigurno 10 godina. Možda si propustio da je sve to mnogo napredovalo. S ozbzirom da sam nekad, pre 20 godina, skidao jedan film po celu noć, sve što se skine ispod sat vremena je extra. Mada sad to ide mnogo brže. Mislim da je u Srbiji, bar u Beogradu, net ozbiljno dobar. Dosta bre kukanja, ipak smo mi po mnogim pitanjima u svetskom vrhu, ne zaboravite da u svetu postoji preko 200 zemalja.

Slivovitsa

pre 2 godine

ne gube mnogo,ja ne volim da skidam filmove nego ih gledam direktno sa torenta ili strima a imam 1gb/s protok pa opet je tesko naci torente koji imaju dovoljno brz protok da se mogu gledati u 4k,maltene sve preko 5-6 gigabajta ide na gurku a ima filmova i preko 80gb,ko ima preporuke gde gledati direktno bez baferovanja neka kaze
(andrmoljid, 4. decembar 2021 13:45)

Druze uzmi real debrid (16e za 6 meseci). Kodi i addoni Venom, TheOath, Fen i videces kako se 4k remux-ovi od 50-60 gb strimuju glatko.