Utorak, 05.10.2021.

08:00

Izašao Windows 11: Šta bi trebalo da znate o izdanju Microsoftovog novog operativnog sistema?

Izvor: B92

Izašao Windows 11: Šta bi trebalo da znate o izdanju Microsoftovog novog operativnog sistema? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Maks

pre 2 godine

@(Veliki brat, 5. oktobar 2021 22:01)

Uzgred... što se tiče administracije 1200 računara... ako si mislio da se "nasmeješ" macOS-u i Linuxu jer si možda mislio da "nisu" za neke malo veće firme...

UNIX je u startu bio zamišljen za mainframe računare koje koristi ogroman broj korisnika u orgomnim firmama poput AT&T (za čije potrebe je UNIX i pravljen)... tako da je u startu bio pravljen i za više korisnika i da administatori imaju šta im je potrebno...

AT&T je Američki Telekom, ako možda ne znaš... u toj firmi su postavljene osnove UNIX-a, a osnovu onoga što je njima trebalo za firmu.

Na toj osnovi su i macOS i Linux nastali (macOS je bio i zvanično certifikovan kao UNIX sistem)... pričam za macOS, to jest OS X, koji je nastao na osnovu Jobsovog NeXTSTEP OS-a (taj OS skoro uopšte i nije bio korišćen među kućnim korisnicima jer su NeXT računari bili jako skupe profesionalne radne stanice), ne za "Classic Mac OS" (Mac OS 9 i stariji) koji nije UNIX sistem.

Windows nije originalno ni bio predviđen za bilo šta slično, MS-DOS (na čijoj je osnovi Windows nastao) pogotovo... Windows je prvenstveno bio pravljen za kućne korisnike, pa su kasnije "nakalemili" stvari koje su bile bitne firmama da bi takmičili sa UNIX sistemima.

MS-DOS je nastao kao "klon" CP/M OS-a, koji je bio napravljnen kao OS za hobiste koji su se kući igrali sa nekim jeftinim računarem jer su računari koji su mogli da teraju UNIX tada bilo preterano skupi za kućne korisnike.

Maks

pre 2 godine

@(Veliki brat, 5. oktobar 2021 22:01)

Kažeš "I na kraju, što se tiče Linux-a i MacOS-a, zamislite firmu sa 1200 računara, i treba na svakih 2-3 godine da reinstalirate OS i sav softver. To ćete baš lagano da uradite sa Linux-om, a MacOS da ne pominjem."

Ne znam kako ti zamišljaš macOS, al' probaj da koristiš macOS, umesto što "zamišljaš" kako je ko-zna-kolko težak za korišćenje

Je l' znaš bilo kojeg macOS ili Linux korisnika, koji nije sa Windowsa doneo takvu naviku, da na 2 godine reinstalira bilo šta, a kamoli kompletan OS i sav software?

Ta navika se pojavila među Windows korisnicima jer Windows nije automatski "čistio" za sobom nakon updatea, nego bi instalacija Windowsa sve više rasla kako su se stari sistemski fajlovi skupljali, a i kako se Registry punio i kako je dolazilo do fragmentacije na hard disku, sve je duže trajalo učitavanje Windowsa.

To nije bio slučaj na macOS... niti macOS ima Registry, nego aplikacije podešavanja čuvaju u zasebnim fajlovima... tako da i da neko hoće da resetuje neku aplikaciju, dovoljno je da obriše fajl sa podešavanjima za određenu aplikaciju... ne mora celu aplikaciju da briše.

A ne znam šta si hteo da kažeš sa "MacOS da ne pominjem"

Velika većina aplikacija na macOS čak i ne mora da se instalira uopšte... obično se samo odvuče u Applications folder (ako aplikacija to traži) i to je to, mada mnoge aplikacije ni to ne traže, nego mogu bilo gde da se stave... a "deinstalira" se tako što se samo odvuče u kantu.

krindz buraz

pre 2 godine

@toliko

Ali da bi "slucajno" poslao fotke na klaud, morao si ozbiljno da ne gledas sta klikces, posto se to apsolutno nikad ne desava. Ogroman broj softvera uopste ne podrzava XP tako da ima jako usku namenu

neko nebitan

pre 2 godine

Konkretno, imam gigabyte B460m DS3h ploču i intel i5 desete generacije.
Skenirao programčićem - kaže ne podržava win 11 zbog TMP.
Morao sam da uđem u bios, pronađem i da uradim enable TMP. Sad programčić koji skenira kaže da podržava win 11. Nisam još probao win 11, ima vremena.

innbecilo

pre 2 godine

Sad će da vas prate šta radite svakih 11 sekundi umesto 10 hahaha
(Miloš M., 06. oktobar 2021 06:37)

Verovatno si mislio reći "svakih 9 sekundi", logičnije je, zar ne?

toliko

pre 2 godine

Ne slusajte zadrte korisnike Windows XP, 7 i slicnih, ne budite tehnoloski neobrazovani kao oni...
(krindz buraz, 05. oktobar 2021 15:47)

Koristim windows od verzije 3.1 pa i dalje mislim da je xp bolji od 8,10 itd. Bar nisam slao fotke na klaud ne svojom voljom i nisam morao da pokrivam kameru. O hardveru da me pricam. Sve zivo je bilo podržano. I usb i lpt i com portovi i agp i vlb i pcie. I ddr 1 2 3...

yoyo

pre 2 godine

Ne podržava M1 i rsyc5 procesore koji su prekretnica tehnologije. Win 11 je Završio pre nego što se i pojavio. Kao kupi novi HW a u stvari ga win 11 ne podržava.

Ćuj bolan

pre 2 godine

"Imam 4790k procesor, 24GB RAMa, 2xSSD, 2xHDD i nemam kompatibilan hardver? Zvanicno Intel 4790k procesor nije podrzan, a procesor ima 4 core-a (8 virtuelnih) i radi na baznoj frekvenciji od 4GHz sa turbo boostom na 4.4GHz. Masina je zver, a nije podrzana, zbog cega? Samo zato sto MS kaze da procesori ispod 8. generacije nisu podrzani. Uzas
(Boki, 5. oktobar 2021 20:23)"

- Boki, najverovatnije ti je TPM modul u BIOS-u veryija 1.2,
a MS traži 2.0 najmanje.
Oni bi da štite svoj serial number i zaključaju ga preko TPM-a i svoje baze.

Procenjujem ti ploču, na osnovu procesora 4-te generacije.

Dejan

pre 2 godine

Meni na poslu jos dobro sluzi XP, jer mi trebaju word i excel, i da procitam neke vesti.
Kod kuce na desktopu mi i dalje sluzi Win7 - sve sto mi treba radi.
Na laptopu imam Win10 ali ga retko koristim jer sam navikao na komoditet da radim na stonom racunaru, tako da je laptop uglavnom da deca geldaju nesto.

Žurkolomac

pre 2 godine

Treba sačekati da se zvanično počne sa prodajom nove DDR5 memorije i onda kupiti kompletno novu mašinu sa aktuelnim procesorom i matičnom pločom. To će onda biti pravo osveženje i uživanje u radu sa novim W11...

Ja sam Niko

pre 2 godine

@BorG

Malo si pomešao. Windows 8.1 ima podršku do 2023. godine (fazon početak januara). Nema šanse da je bilo u planu da 2 godine noviji OS ima isti datum prestanka podrške, pogotovo ako uzmemo šta se sve desilo vezano za Windows 8 i 8.1

Ja ipak mislim da bi podrška za prvu public verziju 10ke (1507?) trajala do 2025. godine, dakle 10 godina od objave. Tako bi bilo za svaku narednu Windows 10 verziju - 10 godina podrške. Tad verovatno ovaj Win 11 nije bio u planu.

Fabrika čipova

pre 2 godine

@Blokovski: Pokušavaš da kažeš da je Win bolji od Linuxa za serversko korišćenje?
Valjda zato su u većini firmi gde sam radio programi hostovani na Linuxu, a moj prijatelj koji je bio sistemaš na Windowsu jedva pronašao novi posao. Gde će raditi, prirodno, u Linuxu.

Badji

pre 2 godine

Сад кад навали "пређи на Линукс" секта у кокентаре.
(Комша, 5. oktobar 2021 22:38)

Pređi brate na Linuks, veruj mi :D

jarevid

pre 2 godine

neke ploce, ponavljam NEKE, imaju opciju dodavanja TPM-a na plocu, morate dobro da guglate i nadjete da li ima izvaden konektor i da li to podrzava (da ne bude da je za 1.2).

drugo, win mora biti podignut kao gpt format a ne mbr i trece, vas bios mora biti uefi (da podrzava secure boot). bez toga, zaboravite na win 11.
mada su se pojavile verzije win11 na nasem nam blagom narodnom sajtu za download koje ne traze sve ovo ali, nisam probao, niti zelim trenutno zbog velike sanse da zaradite ransom (nijedan nema komentar niti je nesto puno download-ovan)

Miloš M.

pre 2 godine

Sad kad navale svi antivakcinalisti na nov Gejcov OS haha..a šta ćemo sa čipovima u novom windowsu 11? Sad će da vas prate šta radite svakih 11 sekundi umesto 10 hahaha

Sonik

pre 2 godine

Imajte svi na umu da na window 11 ne mozete uopste pokrenuti krekovane igre bar za sada dok hakeri ne smisle neki zaobilazni nacin, jer sistem koristi denuvo zastitu i svaki put kad se windows 11 apdejtuje, apdejtuje se i nova verzija denuvo na njega. Jos nesto, windows defender ne mozete nikako iskjluciti kao kod 10. Zato pamet u glavu pre nego sto instalirate najgori windows 11 koji iskreno ne pruza nista novo u odnosu na verziiju 10.

krindz buraz

pre 2 godine

Ko god promovise Linux kao vrhunski OS, postoji ogroman broj ljudi koji koriste softvere za Windows platformu i ne moze da koristi Linux

Posmatrac

pre 2 godine

TPM 2.0 Vam nije potreban. Potrebne su Vam SAMO dve registry vrednosti, i mozete ga instalirati i gurati i na masini staroj 10 godina. Nije uvek samo u potrositi novac, vec i znati.

puz

pre 2 godine

do 2025 ko ziv ko mrtav. Istorija je pokazala da im neke verzije OS nisu bile dugo u upotrebi, narocito kad god su pokudali da "siluju" korisnike. Ne bi me cudilo da brzo izadje verzija 12 na koja nece imati ogranicenje TPM 2.0 i 8 generacije CPU, ili ce se naci dobre duse koje ce da iskljuce ovu proveru...

гопн

pre 2 godine

80% њихових корисника има хардвер који не може да подржи једанаестицу.. они као да желе да их људи заобиђу. Потпуно нејасан поступак Мајкрософта.

Vladimir

pre 2 godine

Upravo instalirao. Jednostavan, logican, lak za upotrebu, brz.. Sad nekom smeta sto treba novije generacije racunar meni licno ne. Smatram da tehniku treba bar svakih 5 god mijenjati ko ima mogucnosti. U svakom slucaju super program pa ko voli i ima kompatibilan racunar nek izvoli.
(alex, 05. oktobar 2021 23:20)

Dzaba ti pare kad si instalirao program a ne operativni sistem ;) to je fazon da budem prvi u selu hahaha

Blokovski

pre 2 godine

Meni, koji brinem oko ~800 racunara zaposlenih na 3 kontinenta i oko 20win servera, promena na win11 je pakao. sva sreca pa vlasnici nisu voljni da u narednih par godina naprave budzet za kupovinu svega novog zbog tpmv2 i sva je prilika da ce se ispucati win 10 do kraja podrske i verovatno kupiti produzena podrska za jos dve godine. Tako da cu tek 2026 razmisljati sta dalje. Ako jos uvek budem u istoj firmi za 5 godina. Zamislite da trazim da se aplikacija, koja je placena milione, za poslovanje, sada radi ponovo zbog win11 a tek uvedena pre godinu dana... ubili bi me.

zato linux i macos nikada nece stici microsoft. nije sve u igricama i pozeraju "jao sto je lep desktop". Verovali ili ne postoje ljudi koji jos uvek rade ozbiljne poslove na poslovnim masinama.

alex

pre 2 godine

Upravo instalirao. Jednostavan, logican, lak za upotrebu, brz.. Sad nekom smeta sto treba novije generacije racunar meni licno ne. Smatram da tehniku treba bar svakih 5 god mijenjati ko ima mogucnosti. U svakom slucaju super program pa ko voli i ima kompatibilan racunar nek izvoli.

Veliki brat

pre 2 godine

E, ubiše više ovi anti-windows i anti-ms... sa njihovim Linux-om i MacOS-om.

Mrzim i ja Windows, ali sam od istog tog Linux-a digao ruke pre oko 18 godina, jer sam imao pametnija posla, a to je rad u aplikacijama, koje su tada postojale samo na Win platformi.

Ne zanima me OS nimalo sve dok mi ne uzima previše vremena i živaca, bitno mi je da mogu da instaliram i pokrenem programe koji su mi potrebni, i to je to.


A što se tiče čuđenja kako se Windows zapatio kod toliko broja korisnika - odgovor je jednostavan: zapatio se u firmama još u vreme kad je mali broj ljudi imao računar kod kuće, a kasnije kad su kupovali, normalno da su kupovali PC i instalirali Windows, jer su ga koristili i na poslu i već imali neko znanje za rad na njemu. Posle se to prenosilo na decu, deca išla na studije, i tako se svugde nametnuo Windows.

Zašto se Linux nije nametnuo u firmama, ili možda MacOS? Linux nije zbog slabe podrške za kancelarijski softver, kao i problema sa administracijom (MS je bar imao neke kurseve i sertifikate, a Linux ko je i znao dobro, nije hteo da radi za "običnu" platu, već se bavio administracijom servera za mnogo ozbiljniji novac), MacOS nije mogao da se nametne zbog cene hardvera na kome radi.

I na kraju, što se tiče Linux-a i MacOS-a, zamislite firmu sa 1200 računara, i treba na svakih 2-3 godine da reinstalirate OS i sav softver. To ćete baš lagano da uradite sa Linux-om, a MacOS da ne pominjem.

BorG

pre 2 godine

Treba zaista duboko razmisliti zašto Majkrosoft produžava podršku na desetki do 2025 (bilo je do 2023) godine.
Prosto - sigurni su da 70% njihovih korisnika neće preći na 11 a da će skoro 15 do 20% korisnika preći na drugi OS.
Ova jedanestica sa sobom pokušava da nosi novi svetski hardver ,odnosno pokušava da nadoknadi preko leđa korisnika, sve nove tehnologije u koje su firme dale ogroman novac . Nemojte da mislite da sve svetske firme nemaju udela u ovom . Tržište polovnih delova u svetu je dostiglo neverovatni uspon a firme to pokušavaju da reše Operativnim Sistemima koji su gladni hardverskih resursa . Čak je primetan i sve veći nedostatak novih drajvera za hardver koji nije star ni 4 godine.
Lično mislim da je ovaj put Majkrosoft pucao sebi u noge a primetno je i veliko interesovanje korisnika za Linuks .
To samo znači da su korisnici vindovsa sve dezorjentisaniji .

Veliki brat

pre 2 godine

Imam 4790k procesor, 24GB RAMa, 2xSSD, 2xHDD i nemam kompatibilan hardver?
(Boki, 5. oktobar 2021 20:23)

Windows 11 zahteva TPM (Trusted Platform Module), i to 2.0 ako sam dobro pročitao, što kod Intela podrazumeva podršku za Intel® Trusted Execution Technology, što taj procesor nema.
Interesantno je da "običan" model tog procesora (bez K sufiksa) ima tu opciju, samo ne znam da li je podržan TPM 2.0.

Maks

pre 2 godine

@(lol, 5. oktobar 2021 21:22)

Pa gde ćeš veće "sektašenje" od reklama za Windows u fazonu kao "Apple ovo, Apple ono, aj pređite na Windows" 😂 Još toše pare da snimaju i prikazuju takve reklame 😂

Eno danas izbacili novu reklamu u kojoj su kao našli neke nasumične osobe koje bi da kupe Mac jer već koriste i Mac i druge Apple proizvode, a oni im kao pokazuju neke kompove za koje im pričaju da imaju touchscreen, pričaju im kako bi mogli da igraju na hiljade igrica (ko da neko Mac kupuje za igrice) i onda na kraju kao "Pa ovaj komp ne pravi Apple"

Eno Luke Miani izbacio video reakciju na YouTube gde komentariše u fazonu kao "OK, a šta ćete da kažete tim ljudima kad saznaju da im na tom kompu neće raditi ni iMessage, ni razne druge Apple aplikacije i servisi na koje su navikli, integraija sa iPhone i slično?"

Zamisli kad bi neko tako preporučivao Linux nekom ko traži možda komp baš za Adobe aplikacije, a da mu priča kao "Ma pusti sad Adobe aplikacije... nego vidi ovu novu temu za GNOME kako je cool... da ipak ti pređeš na Linux, je l' može?" i da taj što to radi ne radi to samo iz nekog svog "entuzijama" onako "volonterski", nego da još troši pare da pravi takve reklame 😂

D

pre 2 godine

Instalirajte ga prvo u virtuelnoj mašini da vidite da li vam se sviđa (meni je užasan u odnosu na 10), vidim da su se neki bespotrebno opekli.

ProkopijeElGrande

pre 2 godine

Jos pre par meseci je jedno desetak "uticajnih komentatora" sa sajta B92 "imalo" instaliran Windows 11, koji im je "besprekorno sljakao"... Tacno se vidi sta ti je elita...

Burazer

pre 2 godine

Instalirao jutros preko Upgrade Assistant-a, jer nestrpljivost. Iskreno, moje mišljenje, samo našminkana desetka. Komplikovaniji pristup nekim prečicama koje sam do sada koristio. Sve u svemu, očekivao sam više.
(Stefaneli, 5. oktobar 2021 20:06) # Link komentara

Pa nema dzaba rucak, ali moze facelift da se zadrzi relevantnost i taj procenat trzista.

Lemi

pre 2 godine

Od 2007. godine na PC instalirao Ubuntu i do sada samo nadogradjivao hardver i upgrejdovao OS, nijednom nisam morao da radim reinstal ili one bolesne fragmentacije, antivirisna skeniranja i cuda kojekakva koja sam morao dok sam bio na Windowsu.

Za rad naravno koristim macbook pro i trenutno BigSur OS. Nedavno sam zbog posla dobio i jedan thinkpad sa windowsom i verujte da kad moram da ga upalim prevrne mi se stomak. Kada samo stavim BigSur i Windows jedno pored drugog, razlika je za plakanje :) Nije mi jasno kako je Microsoft uspeo da uceni celokupan svet da koristi njihove proizvode pored open source Linux distribucija itd.

Radovan Treći

pre 2 godine

Plaćati za nekvalitetan operativni sistem kod boljih i pouzdanijih besplatnih varijanti je mimo elementarne ekonomske logike. Nekvalitetan i nasilan sistem recimo obori računar/server bez pitanja Y/N, jer je zaboga instalirao apdejt i procenio da mu se može!? "Idi begaj..."

Boki

pre 2 godine

Imam 4790k procesor, 24GB RAMa, 2xSSD, 2xHDD i nemam kompatibilan hardver? Zvanicno Intel 4790k procesor nije podrzan, a procesor ima 4 core-a (8 virtuelnih) i radi na baznoj frekvenciji od 4GHz sa turbo boostom na 4.4GHz. Masina je zver, a nije podrzana, zbog cega? Samo zato sto MS kaze da procesori ispod 8. generacije nisu podrzani. Uzas

Stefaneli

pre 2 godine

Instalirao jutros preko Upgrade Assistant-a, jer nestrpljivost. Iskreno, moje mišljenje, samo našminkana desetka. Komplikovaniji pristup nekim prečicama koje sam do sada koristio. Sve u svemu, očekivao sam više.

Nikola

pre 2 godine

Dva mlada stručnjaka iz predhodnih komentara su jako lepo opisala problem. Baš je lepo kada si tako mlad, usijane glave i pun znanja o tome šta je bolje a šta dobro.

Arsenije

pre 2 godine

Hoću li moći sada da trajno deinstaliram sve one metro aplikacije i da mi se novim ažuriranjem više ne pojavljuju?
Hoću li moći da zadržim softvere koji nisu bezbedni (rade na W10, ali ih svako ažuriranje deinstalira). Svestan sam da su zastareli i nebezbedni i preuzeo sam rizik, jer ne mogu svoje korisnike da ostavim bez podrške, a oni nemaju para da zanove opremu. Da neće MS da im pokloni novu opremu pa da mi ne treba više taj zastareli i nebezbedan softver?
Zar nisu rekli da je Windows 10 zamišljen kao super OS i da neće izmišljati Windows 11 već će zakrpama i ažuriranjima unapređivati taj super OS.

mazohisti vole da ih kar.. u mozak majkrosoft

pre 2 godine

Ajmoo, tri pune decenije, jovo nanovo, pa ne radi, pa kritična zakrpa, pa sve pobriso posle updejta, pa ima rupu, pa zakrpa, pa tupa zakrpa, pa neće da radi, pa hakerisanje da neradi updejt ,.. i tako nekoliko godina do novog WIN, kada će da opet da kažu kako su eto sada sve rešili.

krindz buraz

pre 2 godine

Ne slusajte zadrte korisnike Windows XP, 7 i slicnih, ne budite tehnoloski neobrazovani kao oni. Windows 11 ce biti dobar, ali ne treba jos updateovati, pricekajte na Win10 jedno dobrih godinu, godinu i po dana da se sve oko 11 stabilizuje, pa onda prelaz.

Nasuprot prosecnom srblju koje ce reci windows update odma gasim ne treba, zakrpe su zapravo jako bitna stvar. U vecini slucaja ljudi izmisljaju kako su imali probleme i bagove (vrlo oskudno opisane), kako bi uzdigli svoja uverenja iz groblja u nebesa

pera detlić

pre 2 godine

Za ogromnu vecinu obicnih korisnika dosadni update i nije potreban.

11-ka moze da se instalira i na starijem hw (clean install, usb/iso) - s tim da nece biti moguc update i ako zelite.

Uz to naravno ide i office 2021 :)

Jedina muka je ponovo instalirati gomilu aplikacija/igrica nakon reinstaliranja OSa.

Boki

pre 2 godine

Imam 4790k procesor, 24GB RAMa, 2xSSD, 2xHDD i nemam kompatibilan hardver? Zvanicno Intel 4790k procesor nije podrzan, a procesor ima 4 core-a (8 virtuelnih) i radi na baznoj frekvenciji od 4GHz sa turbo boostom na 4.4GHz. Masina je zver, a nije podrzana, zbog cega? Samo zato sto MS kaze da procesori ispod 8. generacije nisu podrzani. Uzas

krindz buraz

pre 2 godine

Ne slusajte zadrte korisnike Windows XP, 7 i slicnih, ne budite tehnoloski neobrazovani kao oni. Windows 11 ce biti dobar, ali ne treba jos updateovati, pricekajte na Win10 jedno dobrih godinu, godinu i po dana da se sve oko 11 stabilizuje, pa onda prelaz.

Nasuprot prosecnom srblju koje ce reci windows update odma gasim ne treba, zakrpe su zapravo jako bitna stvar. U vecini slucaja ljudi izmisljaju kako su imali probleme i bagove (vrlo oskudno opisane), kako bi uzdigli svoja uverenja iz groblja u nebesa

mazohisti vole da ih kar.. u mozak majkrosoft

pre 2 godine

Ajmoo, tri pune decenije, jovo nanovo, pa ne radi, pa kritična zakrpa, pa sve pobriso posle updejta, pa ima rupu, pa zakrpa, pa tupa zakrpa, pa neće da radi, pa hakerisanje da neradi updejt ,.. i tako nekoliko godina do novog WIN, kada će da opet da kažu kako su eto sada sve rešili.

Arsenije

pre 2 godine

Hoću li moći sada da trajno deinstaliram sve one metro aplikacije i da mi se novim ažuriranjem više ne pojavljuju?
Hoću li moći da zadržim softvere koji nisu bezbedni (rade na W10, ali ih svako ažuriranje deinstalira). Svestan sam da su zastareli i nebezbedni i preuzeo sam rizik, jer ne mogu svoje korisnike da ostavim bez podrške, a oni nemaju para da zanove opremu. Da neće MS da im pokloni novu opremu pa da mi ne treba više taj zastareli i nebezbedan softver?
Zar nisu rekli da je Windows 10 zamišljen kao super OS i da neće izmišljati Windows 11 već će zakrpama i ažuriranjima unapređivati taj super OS.

Stefaneli

pre 2 godine

Instalirao jutros preko Upgrade Assistant-a, jer nestrpljivost. Iskreno, moje mišljenje, samo našminkana desetka. Komplikovaniji pristup nekim prečicama koje sam do sada koristio. Sve u svemu, očekivao sam više.

Blokovski

pre 2 godine

Meni, koji brinem oko ~800 racunara zaposlenih na 3 kontinenta i oko 20win servera, promena na win11 je pakao. sva sreca pa vlasnici nisu voljni da u narednih par godina naprave budzet za kupovinu svega novog zbog tpmv2 i sva je prilika da ce se ispucati win 10 do kraja podrske i verovatno kupiti produzena podrska za jos dve godine. Tako da cu tek 2026 razmisljati sta dalje. Ako jos uvek budem u istoj firmi za 5 godina. Zamislite da trazim da se aplikacija, koja je placena milione, za poslovanje, sada radi ponovo zbog win11 a tek uvedena pre godinu dana... ubili bi me.

zato linux i macos nikada nece stici microsoft. nije sve u igricama i pozeraju "jao sto je lep desktop". Verovali ili ne postoje ljudi koji jos uvek rade ozbiljne poslove na poslovnim masinama.

pera detlić

pre 2 godine

Za ogromnu vecinu obicnih korisnika dosadni update i nije potreban.

11-ka moze da se instalira i na starijem hw (clean install, usb/iso) - s tim da nece biti moguc update i ako zelite.

Uz to naravno ide i office 2021 :)

Jedina muka je ponovo instalirati gomilu aplikacija/igrica nakon reinstaliranja OSa.

Veliki brat

pre 2 godine

E, ubiše više ovi anti-windows i anti-ms... sa njihovim Linux-om i MacOS-om.

Mrzim i ja Windows, ali sam od istog tog Linux-a digao ruke pre oko 18 godina, jer sam imao pametnija posla, a to je rad u aplikacijama, koje su tada postojale samo na Win platformi.

Ne zanima me OS nimalo sve dok mi ne uzima previše vremena i živaca, bitno mi je da mogu da instaliram i pokrenem programe koji su mi potrebni, i to je to.


A što se tiče čuđenja kako se Windows zapatio kod toliko broja korisnika - odgovor je jednostavan: zapatio se u firmama još u vreme kad je mali broj ljudi imao računar kod kuće, a kasnije kad su kupovali, normalno da su kupovali PC i instalirali Windows, jer su ga koristili i na poslu i već imali neko znanje za rad na njemu. Posle se to prenosilo na decu, deca išla na studije, i tako se svugde nametnuo Windows.

Zašto se Linux nije nametnuo u firmama, ili možda MacOS? Linux nije zbog slabe podrške za kancelarijski softver, kao i problema sa administracijom (MS je bar imao neke kurseve i sertifikate, a Linux ko je i znao dobro, nije hteo da radi za "običnu" platu, već se bavio administracijom servera za mnogo ozbiljniji novac), MacOS nije mogao da se nametne zbog cene hardvera na kome radi.

I na kraju, što se tiče Linux-a i MacOS-a, zamislite firmu sa 1200 računara, i treba na svakih 2-3 godine da reinstalirate OS i sav softver. To ćete baš lagano da uradite sa Linux-om, a MacOS da ne pominjem.

Radovan Treći

pre 2 godine

Plaćati za nekvalitetan operativni sistem kod boljih i pouzdanijih besplatnih varijanti je mimo elementarne ekonomske logike. Nekvalitetan i nasilan sistem recimo obori računar/server bez pitanja Y/N, jer je zaboga instalirao apdejt i procenio da mu se može!? "Idi begaj..."

Veliki brat

pre 2 godine

Imam 4790k procesor, 24GB RAMa, 2xSSD, 2xHDD i nemam kompatibilan hardver?
(Boki, 5. oktobar 2021 20:23)

Windows 11 zahteva TPM (Trusted Platform Module), i to 2.0 ako sam dobro pročitao, što kod Intela podrazumeva podršku za Intel® Trusted Execution Technology, što taj procesor nema.
Interesantno je da "običan" model tog procesora (bez K sufiksa) ima tu opciju, samo ne znam da li je podržan TPM 2.0.

BorG

pre 2 godine

Treba zaista duboko razmisliti zašto Majkrosoft produžava podršku na desetki do 2025 (bilo je do 2023) godine.
Prosto - sigurni su da 70% njihovih korisnika neće preći na 11 a da će skoro 15 do 20% korisnika preći na drugi OS.
Ova jedanestica sa sobom pokušava da nosi novi svetski hardver ,odnosno pokušava da nadoknadi preko leđa korisnika, sve nove tehnologije u koje su firme dale ogroman novac . Nemojte da mislite da sve svetske firme nemaju udela u ovom . Tržište polovnih delova u svetu je dostiglo neverovatni uspon a firme to pokušavaju da reše Operativnim Sistemima koji su gladni hardverskih resursa . Čak je primetan i sve veći nedostatak novih drajvera za hardver koji nije star ni 4 godine.
Lično mislim da je ovaj put Majkrosoft pucao sebi u noge a primetno je i veliko interesovanje korisnika za Linuks .
To samo znači da su korisnici vindovsa sve dezorjentisaniji .

ProkopijeElGrande

pre 2 godine

Jos pre par meseci je jedno desetak "uticajnih komentatora" sa sajta B92 "imalo" instaliran Windows 11, koji im je "besprekorno sljakao"... Tacno se vidi sta ti je elita...

D

pre 2 godine

Instalirajte ga prvo u virtuelnoj mašini da vidite da li vam se sviđa (meni je užasan u odnosu na 10), vidim da su se neki bespotrebno opekli.

Lemi

pre 2 godine

Od 2007. godine na PC instalirao Ubuntu i do sada samo nadogradjivao hardver i upgrejdovao OS, nijednom nisam morao da radim reinstal ili one bolesne fragmentacije, antivirisna skeniranja i cuda kojekakva koja sam morao dok sam bio na Windowsu.

Za rad naravno koristim macbook pro i trenutno BigSur OS. Nedavno sam zbog posla dobio i jedan thinkpad sa windowsom i verujte da kad moram da ga upalim prevrne mi se stomak. Kada samo stavim BigSur i Windows jedno pored drugog, razlika je za plakanje :) Nije mi jasno kako je Microsoft uspeo da uceni celokupan svet da koristi njihove proizvode pored open source Linux distribucija itd.

Maks

pre 2 godine

@(lol, 5. oktobar 2021 21:22)

Pa gde ćeš veće "sektašenje" od reklama za Windows u fazonu kao "Apple ovo, Apple ono, aj pređite na Windows" 😂 Još toše pare da snimaju i prikazuju takve reklame 😂

Eno danas izbacili novu reklamu u kojoj su kao našli neke nasumične osobe koje bi da kupe Mac jer već koriste i Mac i druge Apple proizvode, a oni im kao pokazuju neke kompove za koje im pričaju da imaju touchscreen, pričaju im kako bi mogli da igraju na hiljade igrica (ko da neko Mac kupuje za igrice) i onda na kraju kao "Pa ovaj komp ne pravi Apple"

Eno Luke Miani izbacio video reakciju na YouTube gde komentariše u fazonu kao "OK, a šta ćete da kažete tim ljudima kad saznaju da im na tom kompu neće raditi ni iMessage, ni razne druge Apple aplikacije i servisi na koje su navikli, integraija sa iPhone i slično?"

Zamisli kad bi neko tako preporučivao Linux nekom ko traži možda komp baš za Adobe aplikacije, a da mu priča kao "Ma pusti sad Adobe aplikacije... nego vidi ovu novu temu za GNOME kako je cool... da ipak ti pređeš na Linux, je l' može?" i da taj što to radi ne radi to samo iz nekog svog "entuzijama" onako "volonterski", nego da još troši pare da pravi takve reklame 😂

alex

pre 2 godine

Upravo instalirao. Jednostavan, logican, lak za upotrebu, brz.. Sad nekom smeta sto treba novije generacije racunar meni licno ne. Smatram da tehniku treba bar svakih 5 god mijenjati ko ima mogucnosti. U svakom slucaju super program pa ko voli i ima kompatibilan racunar nek izvoli.

Badji

pre 2 godine

Сад кад навали "пређи на Линукс" секта у кокентаре.
(Комша, 5. oktobar 2021 22:38)

Pređi brate na Linuks, veruj mi :D

Burazer

pre 2 godine

Instalirao jutros preko Upgrade Assistant-a, jer nestrpljivost. Iskreno, moje mišljenje, samo našminkana desetka. Komplikovaniji pristup nekim prečicama koje sam do sada koristio. Sve u svemu, očekivao sam više.
(Stefaneli, 5. oktobar 2021 20:06) # Link komentara

Pa nema dzaba rucak, ali moze facelift da se zadrzi relevantnost i taj procenat trzista.

Nikola

pre 2 godine

Dva mlada stručnjaka iz predhodnih komentara su jako lepo opisala problem. Baš je lepo kada si tako mlad, usijane glave i pun znanja o tome šta je bolje a šta dobro.

Vladimir

pre 2 godine

Upravo instalirao. Jednostavan, logican, lak za upotrebu, brz.. Sad nekom smeta sto treba novije generacije racunar meni licno ne. Smatram da tehniku treba bar svakih 5 god mijenjati ko ima mogucnosti. U svakom slucaju super program pa ko voli i ima kompatibilan racunar nek izvoli.
(alex, 05. oktobar 2021 23:20)

Dzaba ti pare kad si instalirao program a ne operativni sistem ;) to je fazon da budem prvi u selu hahaha

Sonik

pre 2 godine

Imajte svi na umu da na window 11 ne mozete uopste pokrenuti krekovane igre bar za sada dok hakeri ne smisle neki zaobilazni nacin, jer sistem koristi denuvo zastitu i svaki put kad se windows 11 apdejtuje, apdejtuje se i nova verzija denuvo na njega. Jos nesto, windows defender ne mozete nikako iskjluciti kao kod 10. Zato pamet u glavu pre nego sto instalirate najgori windows 11 koji iskreno ne pruza nista novo u odnosu na verziiju 10.

Posmatrac

pre 2 godine

TPM 2.0 Vam nije potreban. Potrebne su Vam SAMO dve registry vrednosti, i mozete ga instalirati i gurati i na masini staroj 10 godina. Nije uvek samo u potrositi novac, vec i znati.

Fabrika čipova

pre 2 godine

@Blokovski: Pokušavaš da kažeš da je Win bolji od Linuxa za serversko korišćenje?
Valjda zato su u većini firmi gde sam radio programi hostovani na Linuxu, a moj prijatelj koji je bio sistemaš na Windowsu jedva pronašao novi posao. Gde će raditi, prirodno, u Linuxu.

гопн

pre 2 godine

80% њихових корисника има хардвер који не може да подржи једанаестицу.. они као да желе да их људи заобиђу. Потпуно нејасан поступак Мајкрософта.

Dejan

pre 2 godine

Meni na poslu jos dobro sluzi XP, jer mi trebaju word i excel, i da procitam neke vesti.
Kod kuce na desktopu mi i dalje sluzi Win7 - sve sto mi treba radi.
Na laptopu imam Win10 ali ga retko koristim jer sam navikao na komoditet da radim na stonom racunaru, tako da je laptop uglavnom da deca geldaju nesto.

krindz buraz

pre 2 godine

Ko god promovise Linux kao vrhunski OS, postoji ogroman broj ljudi koji koriste softvere za Windows platformu i ne moze da koristi Linux

Ja sam Niko

pre 2 godine

@BorG

Malo si pomešao. Windows 8.1 ima podršku do 2023. godine (fazon početak januara). Nema šanse da je bilo u planu da 2 godine noviji OS ima isti datum prestanka podrške, pogotovo ako uzmemo šta se sve desilo vezano za Windows 8 i 8.1

Ja ipak mislim da bi podrška za prvu public verziju 10ke (1507?) trajala do 2025. godine, dakle 10 godina od objave. Tako bi bilo za svaku narednu Windows 10 verziju - 10 godina podrške. Tad verovatno ovaj Win 11 nije bio u planu.

toliko

pre 2 godine

Ne slusajte zadrte korisnike Windows XP, 7 i slicnih, ne budite tehnoloski neobrazovani kao oni...
(krindz buraz, 05. oktobar 2021 15:47)

Koristim windows od verzije 3.1 pa i dalje mislim da je xp bolji od 8,10 itd. Bar nisam slao fotke na klaud ne svojom voljom i nisam morao da pokrivam kameru. O hardveru da me pricam. Sve zivo je bilo podržano. I usb i lpt i com portovi i agp i vlb i pcie. I ddr 1 2 3...

puz

pre 2 godine

do 2025 ko ziv ko mrtav. Istorija je pokazala da im neke verzije OS nisu bile dugo u upotrebi, narocito kad god su pokudali da "siluju" korisnike. Ne bi me cudilo da brzo izadje verzija 12 na koja nece imati ogranicenje TPM 2.0 i 8 generacije CPU, ili ce se naci dobre duse koje ce da iskljuce ovu proveru...

Ćuj bolan

pre 2 godine

"Imam 4790k procesor, 24GB RAMa, 2xSSD, 2xHDD i nemam kompatibilan hardver? Zvanicno Intel 4790k procesor nije podrzan, a procesor ima 4 core-a (8 virtuelnih) i radi na baznoj frekvenciji od 4GHz sa turbo boostom na 4.4GHz. Masina je zver, a nije podrzana, zbog cega? Samo zato sto MS kaze da procesori ispod 8. generacije nisu podrzani. Uzas
(Boki, 5. oktobar 2021 20:23)"

- Boki, najverovatnije ti je TPM modul u BIOS-u veryija 1.2,
a MS traži 2.0 najmanje.
Oni bi da štite svoj serial number i zaključaju ga preko TPM-a i svoje baze.

Procenjujem ti ploču, na osnovu procesora 4-te generacije.

innbecilo

pre 2 godine

Sad će da vas prate šta radite svakih 11 sekundi umesto 10 hahaha
(Miloš M., 06. oktobar 2021 06:37)

Verovatno si mislio reći "svakih 9 sekundi", logičnije je, zar ne?

jarevid

pre 2 godine

neke ploce, ponavljam NEKE, imaju opciju dodavanja TPM-a na plocu, morate dobro da guglate i nadjete da li ima izvaden konektor i da li to podrzava (da ne bude da je za 1.2).

drugo, win mora biti podignut kao gpt format a ne mbr i trece, vas bios mora biti uefi (da podrzava secure boot). bez toga, zaboravite na win 11.
mada su se pojavile verzije win11 na nasem nam blagom narodnom sajtu za download koje ne traze sve ovo ali, nisam probao, niti zelim trenutno zbog velike sanse da zaradite ransom (nijedan nema komentar niti je nesto puno download-ovan)

Miloš M.

pre 2 godine

Sad kad navale svi antivakcinalisti na nov Gejcov OS haha..a šta ćemo sa čipovima u novom windowsu 11? Sad će da vas prate šta radite svakih 11 sekundi umesto 10 hahaha

yoyo

pre 2 godine

Ne podržava M1 i rsyc5 procesore koji su prekretnica tehnologije. Win 11 je Završio pre nego što se i pojavio. Kao kupi novi HW a u stvari ga win 11 ne podržava.

krindz buraz

pre 2 godine

@toliko

Ali da bi "slucajno" poslao fotke na klaud, morao si ozbiljno da ne gledas sta klikces, posto se to apsolutno nikad ne desava. Ogroman broj softvera uopste ne podrzava XP tako da ima jako usku namenu

Maks

pre 2 godine

@(Veliki brat, 5. oktobar 2021 22:01)

Uzgred... što se tiče administracije 1200 računara... ako si mislio da se "nasmeješ" macOS-u i Linuxu jer si možda mislio da "nisu" za neke malo veće firme...

UNIX je u startu bio zamišljen za mainframe računare koje koristi ogroman broj korisnika u orgomnim firmama poput AT&T (za čije potrebe je UNIX i pravljen)... tako da je u startu bio pravljen i za više korisnika i da administatori imaju šta im je potrebno...

AT&T je Američki Telekom, ako možda ne znaš... u toj firmi su postavljene osnove UNIX-a, a osnovu onoga što je njima trebalo za firmu.

Na toj osnovi su i macOS i Linux nastali (macOS je bio i zvanično certifikovan kao UNIX sistem)... pričam za macOS, to jest OS X, koji je nastao na osnovu Jobsovog NeXTSTEP OS-a (taj OS skoro uopšte i nije bio korišćen među kućnim korisnicima jer su NeXT računari bili jako skupe profesionalne radne stanice), ne za "Classic Mac OS" (Mac OS 9 i stariji) koji nije UNIX sistem.

Windows nije originalno ni bio predviđen za bilo šta slično, MS-DOS (na čijoj je osnovi Windows nastao) pogotovo... Windows je prvenstveno bio pravljen za kućne korisnike, pa su kasnije "nakalemili" stvari koje su bile bitne firmama da bi takmičili sa UNIX sistemima.

MS-DOS je nastao kao "klon" CP/M OS-a, koji je bio napravljnen kao OS za hobiste koji su se kući igrali sa nekim jeftinim računarem jer su računari koji su mogli da teraju UNIX tada bilo preterano skupi za kućne korisnike.

neko nebitan

pre 2 godine

Konkretno, imam gigabyte B460m DS3h ploču i intel i5 desete generacije.
Skenirao programčićem - kaže ne podržava win 11 zbog TMP.
Morao sam da uđem u bios, pronađem i da uradim enable TMP. Sad programčić koji skenira kaže da podržava win 11. Nisam još probao win 11, ima vremena.

Maks

pre 2 godine

@(Veliki brat, 5. oktobar 2021 22:01)

Kažeš "I na kraju, što se tiče Linux-a i MacOS-a, zamislite firmu sa 1200 računara, i treba na svakih 2-3 godine da reinstalirate OS i sav softver. To ćete baš lagano da uradite sa Linux-om, a MacOS da ne pominjem."

Ne znam kako ti zamišljaš macOS, al' probaj da koristiš macOS, umesto što "zamišljaš" kako je ko-zna-kolko težak za korišćenje

Je l' znaš bilo kojeg macOS ili Linux korisnika, koji nije sa Windowsa doneo takvu naviku, da na 2 godine reinstalira bilo šta, a kamoli kompletan OS i sav software?

Ta navika se pojavila među Windows korisnicima jer Windows nije automatski "čistio" za sobom nakon updatea, nego bi instalacija Windowsa sve više rasla kako su se stari sistemski fajlovi skupljali, a i kako se Registry punio i kako je dolazilo do fragmentacije na hard disku, sve je duže trajalo učitavanje Windowsa.

To nije bio slučaj na macOS... niti macOS ima Registry, nego aplikacije podešavanja čuvaju u zasebnim fajlovima... tako da i da neko hoće da resetuje neku aplikaciju, dovoljno je da obriše fajl sa podešavanjima za određenu aplikaciju... ne mora celu aplikaciju da briše.

A ne znam šta si hteo da kažeš sa "MacOS da ne pominjem"

Velika većina aplikacija na macOS čak i ne mora da se instalira uopšte... obično se samo odvuče u Applications folder (ako aplikacija to traži) i to je to, mada mnoge aplikacije ni to ne traže, nego mogu bilo gde da se stave... a "deinstalira" se tako što se samo odvuče u kantu.

Žurkolomac

pre 2 godine

Treba sačekati da se zvanično počne sa prodajom nove DDR5 memorije i onda kupiti kompletno novu mašinu sa aktuelnim procesorom i matičnom pločom. To će onda biti pravo osveženje i uživanje u radu sa novim W11...

krindz buraz

pre 2 godine

Ne slusajte zadrte korisnike Windows XP, 7 i slicnih, ne budite tehnoloski neobrazovani kao oni. Windows 11 ce biti dobar, ali ne treba jos updateovati, pricekajte na Win10 jedno dobrih godinu, godinu i po dana da se sve oko 11 stabilizuje, pa onda prelaz.

Nasuprot prosecnom srblju koje ce reci windows update odma gasim ne treba, zakrpe su zapravo jako bitna stvar. U vecini slucaja ljudi izmisljaju kako su imali probleme i bagove (vrlo oskudno opisane), kako bi uzdigli svoja uverenja iz groblja u nebesa

Lemi

pre 2 godine

Od 2007. godine na PC instalirao Ubuntu i do sada samo nadogradjivao hardver i upgrejdovao OS, nijednom nisam morao da radim reinstal ili one bolesne fragmentacije, antivirisna skeniranja i cuda kojekakva koja sam morao dok sam bio na Windowsu.

Za rad naravno koristim macbook pro i trenutno BigSur OS. Nedavno sam zbog posla dobio i jedan thinkpad sa windowsom i verujte da kad moram da ga upalim prevrne mi se stomak. Kada samo stavim BigSur i Windows jedno pored drugog, razlika je za plakanje :) Nije mi jasno kako je Microsoft uspeo da uceni celokupan svet da koristi njihove proizvode pored open source Linux distribucija itd.

alex

pre 2 godine

Upravo instalirao. Jednostavan, logican, lak za upotrebu, brz.. Sad nekom smeta sto treba novije generacije racunar meni licno ne. Smatram da tehniku treba bar svakih 5 god mijenjati ko ima mogucnosti. U svakom slucaju super program pa ko voli i ima kompatibilan racunar nek izvoli.

Boki

pre 2 godine

Imam 4790k procesor, 24GB RAMa, 2xSSD, 2xHDD i nemam kompatibilan hardver? Zvanicno Intel 4790k procesor nije podrzan, a procesor ima 4 core-a (8 virtuelnih) i radi na baznoj frekvenciji od 4GHz sa turbo boostom na 4.4GHz. Masina je zver, a nije podrzana, zbog cega? Samo zato sto MS kaze da procesori ispod 8. generacije nisu podrzani. Uzas

Veliki brat

pre 2 godine

E, ubiše više ovi anti-windows i anti-ms... sa njihovim Linux-om i MacOS-om.

Mrzim i ja Windows, ali sam od istog tog Linux-a digao ruke pre oko 18 godina, jer sam imao pametnija posla, a to je rad u aplikacijama, koje su tada postojale samo na Win platformi.

Ne zanima me OS nimalo sve dok mi ne uzima previše vremena i živaca, bitno mi je da mogu da instaliram i pokrenem programe koji su mi potrebni, i to je to.


A što se tiče čuđenja kako se Windows zapatio kod toliko broja korisnika - odgovor je jednostavan: zapatio se u firmama još u vreme kad je mali broj ljudi imao računar kod kuće, a kasnije kad su kupovali, normalno da su kupovali PC i instalirali Windows, jer su ga koristili i na poslu i već imali neko znanje za rad na njemu. Posle se to prenosilo na decu, deca išla na studije, i tako se svugde nametnuo Windows.

Zašto se Linux nije nametnuo u firmama, ili možda MacOS? Linux nije zbog slabe podrške za kancelarijski softver, kao i problema sa administracijom (MS je bar imao neke kurseve i sertifikate, a Linux ko je i znao dobro, nije hteo da radi za "običnu" platu, već se bavio administracijom servera za mnogo ozbiljniji novac), MacOS nije mogao da se nametne zbog cene hardvera na kome radi.

I na kraju, što se tiče Linux-a i MacOS-a, zamislite firmu sa 1200 računara, i treba na svakih 2-3 godine da reinstalirate OS i sav softver. To ćete baš lagano da uradite sa Linux-om, a MacOS da ne pominjem.

Radovan Treći

pre 2 godine

Plaćati za nekvalitetan operativni sistem kod boljih i pouzdanijih besplatnih varijanti je mimo elementarne ekonomske logike. Nekvalitetan i nasilan sistem recimo obori računar/server bez pitanja Y/N, jer je zaboga instalirao apdejt i procenio da mu se može!? "Idi begaj..."

BorG

pre 2 godine

Treba zaista duboko razmisliti zašto Majkrosoft produžava podršku na desetki do 2025 (bilo je do 2023) godine.
Prosto - sigurni su da 70% njihovih korisnika neće preći na 11 a da će skoro 15 do 20% korisnika preći na drugi OS.
Ova jedanestica sa sobom pokušava da nosi novi svetski hardver ,odnosno pokušava da nadoknadi preko leđa korisnika, sve nove tehnologije u koje su firme dale ogroman novac . Nemojte da mislite da sve svetske firme nemaju udela u ovom . Tržište polovnih delova u svetu je dostiglo neverovatni uspon a firme to pokušavaju da reše Operativnim Sistemima koji su gladni hardverskih resursa . Čak je primetan i sve veći nedostatak novih drajvera za hardver koji nije star ni 4 godine.
Lično mislim da je ovaj put Majkrosoft pucao sebi u noge a primetno je i veliko interesovanje korisnika za Linuks .
To samo znači da su korisnici vindovsa sve dezorjentisaniji .

pera detlić

pre 2 godine

Za ogromnu vecinu obicnih korisnika dosadni update i nije potreban.

11-ka moze da se instalira i na starijem hw (clean install, usb/iso) - s tim da nece biti moguc update i ako zelite.

Uz to naravno ide i office 2021 :)

Jedina muka je ponovo instalirati gomilu aplikacija/igrica nakon reinstaliranja OSa.

mazohisti vole da ih kar.. u mozak majkrosoft

pre 2 godine

Ajmoo, tri pune decenije, jovo nanovo, pa ne radi, pa kritična zakrpa, pa sve pobriso posle updejta, pa ima rupu, pa zakrpa, pa tupa zakrpa, pa neće da radi, pa hakerisanje da neradi updejt ,.. i tako nekoliko godina do novog WIN, kada će da opet da kažu kako su eto sada sve rešili.

D

pre 2 godine

Instalirajte ga prvo u virtuelnoj mašini da vidite da li vam se sviđa (meni je užasan u odnosu na 10), vidim da su se neki bespotrebno opekli.

Blokovski

pre 2 godine

Meni, koji brinem oko ~800 racunara zaposlenih na 3 kontinenta i oko 20win servera, promena na win11 je pakao. sva sreca pa vlasnici nisu voljni da u narednih par godina naprave budzet za kupovinu svega novog zbog tpmv2 i sva je prilika da ce se ispucati win 10 do kraja podrske i verovatno kupiti produzena podrska za jos dve godine. Tako da cu tek 2026 razmisljati sta dalje. Ako jos uvek budem u istoj firmi za 5 godina. Zamislite da trazim da se aplikacija, koja je placena milione, za poslovanje, sada radi ponovo zbog win11 a tek uvedena pre godinu dana... ubili bi me.

zato linux i macos nikada nece stici microsoft. nije sve u igricama i pozeraju "jao sto je lep desktop". Verovali ili ne postoje ljudi koji jos uvek rade ozbiljne poslove na poslovnim masinama.

Žurkolomac

pre 2 godine

Treba sačekati da se zvanično počne sa prodajom nove DDR5 memorije i onda kupiti kompletno novu mašinu sa aktuelnim procesorom i matičnom pločom. To će onda biti pravo osveženje i uživanje u radu sa novim W11...

Maks

pre 2 godine

@(lol, 5. oktobar 2021 21:22)

Pa gde ćeš veće "sektašenje" od reklama za Windows u fazonu kao "Apple ovo, Apple ono, aj pređite na Windows" 😂 Još toše pare da snimaju i prikazuju takve reklame 😂

Eno danas izbacili novu reklamu u kojoj su kao našli neke nasumične osobe koje bi da kupe Mac jer već koriste i Mac i druge Apple proizvode, a oni im kao pokazuju neke kompove za koje im pričaju da imaju touchscreen, pričaju im kako bi mogli da igraju na hiljade igrica (ko da neko Mac kupuje za igrice) i onda na kraju kao "Pa ovaj komp ne pravi Apple"

Eno Luke Miani izbacio video reakciju na YouTube gde komentariše u fazonu kao "OK, a šta ćete da kažete tim ljudima kad saznaju da im na tom kompu neće raditi ni iMessage, ni razne druge Apple aplikacije i servisi na koje su navikli, integraija sa iPhone i slično?"

Zamisli kad bi neko tako preporučivao Linux nekom ko traži možda komp baš za Adobe aplikacije, a da mu priča kao "Ma pusti sad Adobe aplikacije... nego vidi ovu novu temu za GNOME kako je cool... da ipak ti pređeš na Linux, je l' može?" i da taj što to radi ne radi to samo iz nekog svog "entuzijama" onako "volonterski", nego da još troši pare da pravi takve reklame 😂

Miloš M.

pre 2 godine

Sad kad navale svi antivakcinalisti na nov Gejcov OS haha..a šta ćemo sa čipovima u novom windowsu 11? Sad će da vas prate šta radite svakih 11 sekundi umesto 10 hahaha

Stefaneli

pre 2 godine

Instalirao jutros preko Upgrade Assistant-a, jer nestrpljivost. Iskreno, moje mišljenje, samo našminkana desetka. Komplikovaniji pristup nekim prečicama koje sam do sada koristio. Sve u svemu, očekivao sam više.

Dejan

pre 2 godine

Meni na poslu jos dobro sluzi XP, jer mi trebaju word i excel, i da procitam neke vesti.
Kod kuce na desktopu mi i dalje sluzi Win7 - sve sto mi treba radi.
Na laptopu imam Win10 ali ga retko koristim jer sam navikao na komoditet da radim na stonom racunaru, tako da je laptop uglavnom da deca geldaju nesto.

ProkopijeElGrande

pre 2 godine

Jos pre par meseci je jedno desetak "uticajnih komentatora" sa sajta B92 "imalo" instaliran Windows 11, koji im je "besprekorno sljakao"... Tacno se vidi sta ti je elita...

Arsenije

pre 2 godine

Hoću li moći sada da trajno deinstaliram sve one metro aplikacije i da mi se novim ažuriranjem više ne pojavljuju?
Hoću li moći da zadržim softvere koji nisu bezbedni (rade na W10, ali ih svako ažuriranje deinstalira). Svestan sam da su zastareli i nebezbedni i preuzeo sam rizik, jer ne mogu svoje korisnike da ostavim bez podrške, a oni nemaju para da zanove opremu. Da neće MS da im pokloni novu opremu pa da mi ne treba više taj zastareli i nebezbedan softver?
Zar nisu rekli da je Windows 10 zamišljen kao super OS i da neće izmišljati Windows 11 već će zakrpama i ažuriranjima unapređivati taj super OS.

Nikola

pre 2 godine

Dva mlada stručnjaka iz predhodnih komentara su jako lepo opisala problem. Baš je lepo kada si tako mlad, usijane glave i pun znanja o tome šta je bolje a šta dobro.

Sonik

pre 2 godine

Imajte svi na umu da na window 11 ne mozete uopste pokrenuti krekovane igre bar za sada dok hakeri ne smisle neki zaobilazni nacin, jer sistem koristi denuvo zastitu i svaki put kad se windows 11 apdejtuje, apdejtuje se i nova verzija denuvo na njega. Jos nesto, windows defender ne mozete nikako iskjluciti kao kod 10. Zato pamet u glavu pre nego sto instalirate najgori windows 11 koji iskreno ne pruza nista novo u odnosu na verziiju 10.

krindz buraz

pre 2 godine

Ko god promovise Linux kao vrhunski OS, postoji ogroman broj ljudi koji koriste softvere za Windows platformu i ne moze da koristi Linux

Veliki brat

pre 2 godine

Imam 4790k procesor, 24GB RAMa, 2xSSD, 2xHDD i nemam kompatibilan hardver?
(Boki, 5. oktobar 2021 20:23)

Windows 11 zahteva TPM (Trusted Platform Module), i to 2.0 ako sam dobro pročitao, što kod Intela podrazumeva podršku za Intel® Trusted Execution Technology, što taj procesor nema.
Interesantno je da "običan" model tog procesora (bez K sufiksa) ima tu opciju, samo ne znam da li je podržan TPM 2.0.

Vladimir

pre 2 godine

Upravo instalirao. Jednostavan, logican, lak za upotrebu, brz.. Sad nekom smeta sto treba novije generacije racunar meni licno ne. Smatram da tehniku treba bar svakih 5 god mijenjati ko ima mogucnosti. U svakom slucaju super program pa ko voli i ima kompatibilan racunar nek izvoli.
(alex, 05. oktobar 2021 23:20)

Dzaba ti pare kad si instalirao program a ne operativni sistem ;) to je fazon da budem prvi u selu hahaha

toliko

pre 2 godine

Ne slusajte zadrte korisnike Windows XP, 7 i slicnih, ne budite tehnoloski neobrazovani kao oni...
(krindz buraz, 05. oktobar 2021 15:47)

Koristim windows od verzije 3.1 pa i dalje mislim da je xp bolji od 8,10 itd. Bar nisam slao fotke na klaud ne svojom voljom i nisam morao da pokrivam kameru. O hardveru da me pricam. Sve zivo je bilo podržano. I usb i lpt i com portovi i agp i vlb i pcie. I ddr 1 2 3...

innbecilo

pre 2 godine

Sad će da vas prate šta radite svakih 11 sekundi umesto 10 hahaha
(Miloš M., 06. oktobar 2021 06:37)

Verovatno si mislio reći "svakih 9 sekundi", logičnije je, zar ne?

yoyo

pre 2 godine

Ne podržava M1 i rsyc5 procesore koji su prekretnica tehnologije. Win 11 je Završio pre nego što se i pojavio. Kao kupi novi HW a u stvari ga win 11 ne podržava.

krindz buraz

pre 2 godine

@toliko

Ali da bi "slucajno" poslao fotke na klaud, morao si ozbiljno da ne gledas sta klikces, posto se to apsolutno nikad ne desava. Ogroman broj softvera uopste ne podrzava XP tako da ima jako usku namenu

Burazer

pre 2 godine

Instalirao jutros preko Upgrade Assistant-a, jer nestrpljivost. Iskreno, moje mišljenje, samo našminkana desetka. Komplikovaniji pristup nekim prečicama koje sam do sada koristio. Sve u svemu, očekivao sam više.
(Stefaneli, 5. oktobar 2021 20:06) # Link komentara

Pa nema dzaba rucak, ali moze facelift da se zadrzi relevantnost i taj procenat trzista.

Fabrika čipova

pre 2 godine

@Blokovski: Pokušavaš da kažeš da je Win bolji od Linuxa za serversko korišćenje?
Valjda zato su u većini firmi gde sam radio programi hostovani na Linuxu, a moj prijatelj koji je bio sistemaš na Windowsu jedva pronašao novi posao. Gde će raditi, prirodno, u Linuxu.

гопн

pre 2 godine

80% њихових корисника има хардвер који не може да подржи једанаестицу.. они као да желе да их људи заобиђу. Потпуно нејасан поступак Мајкрософта.

Posmatrac

pre 2 godine

TPM 2.0 Vam nije potreban. Potrebne su Vam SAMO dve registry vrednosti, i mozete ga instalirati i gurati i na masini staroj 10 godina. Nije uvek samo u potrositi novac, vec i znati.

Badji

pre 2 godine

Сад кад навали "пређи на Линукс" секта у кокентаре.
(Комша, 5. oktobar 2021 22:38)

Pređi brate na Linuks, veruj mi :D

puz

pre 2 godine

do 2025 ko ziv ko mrtav. Istorija je pokazala da im neke verzije OS nisu bile dugo u upotrebi, narocito kad god su pokudali da "siluju" korisnike. Ne bi me cudilo da brzo izadje verzija 12 na koja nece imati ogranicenje TPM 2.0 i 8 generacije CPU, ili ce se naci dobre duse koje ce da iskljuce ovu proveru...

jarevid

pre 2 godine

neke ploce, ponavljam NEKE, imaju opciju dodavanja TPM-a na plocu, morate dobro da guglate i nadjete da li ima izvaden konektor i da li to podrzava (da ne bude da je za 1.2).

drugo, win mora biti podignut kao gpt format a ne mbr i trece, vas bios mora biti uefi (da podrzava secure boot). bez toga, zaboravite na win 11.
mada su se pojavile verzije win11 na nasem nam blagom narodnom sajtu za download koje ne traze sve ovo ali, nisam probao, niti zelim trenutno zbog velike sanse da zaradite ransom (nijedan nema komentar niti je nesto puno download-ovan)

Ja sam Niko

pre 2 godine

@BorG

Malo si pomešao. Windows 8.1 ima podršku do 2023. godine (fazon početak januara). Nema šanse da je bilo u planu da 2 godine noviji OS ima isti datum prestanka podrške, pogotovo ako uzmemo šta se sve desilo vezano za Windows 8 i 8.1

Ja ipak mislim da bi podrška za prvu public verziju 10ke (1507?) trajala do 2025. godine, dakle 10 godina od objave. Tako bi bilo za svaku narednu Windows 10 verziju - 10 godina podrške. Tad verovatno ovaj Win 11 nije bio u planu.

Maks

pre 2 godine

@(Veliki brat, 5. oktobar 2021 22:01)

Kažeš "I na kraju, što se tiče Linux-a i MacOS-a, zamislite firmu sa 1200 računara, i treba na svakih 2-3 godine da reinstalirate OS i sav softver. To ćete baš lagano da uradite sa Linux-om, a MacOS da ne pominjem."

Ne znam kako ti zamišljaš macOS, al' probaj da koristiš macOS, umesto što "zamišljaš" kako je ko-zna-kolko težak za korišćenje

Je l' znaš bilo kojeg macOS ili Linux korisnika, koji nije sa Windowsa doneo takvu naviku, da na 2 godine reinstalira bilo šta, a kamoli kompletan OS i sav software?

Ta navika se pojavila među Windows korisnicima jer Windows nije automatski "čistio" za sobom nakon updatea, nego bi instalacija Windowsa sve više rasla kako su se stari sistemski fajlovi skupljali, a i kako se Registry punio i kako je dolazilo do fragmentacije na hard disku, sve je duže trajalo učitavanje Windowsa.

To nije bio slučaj na macOS... niti macOS ima Registry, nego aplikacije podešavanja čuvaju u zasebnim fajlovima... tako da i da neko hoće da resetuje neku aplikaciju, dovoljno je da obriše fajl sa podešavanjima za određenu aplikaciju... ne mora celu aplikaciju da briše.

A ne znam šta si hteo da kažeš sa "MacOS da ne pominjem"

Velika većina aplikacija na macOS čak i ne mora da se instalira uopšte... obično se samo odvuče u Applications folder (ako aplikacija to traži) i to je to, mada mnoge aplikacije ni to ne traže, nego mogu bilo gde da se stave... a "deinstalira" se tako što se samo odvuče u kantu.

Ćuj bolan

pre 2 godine

"Imam 4790k procesor, 24GB RAMa, 2xSSD, 2xHDD i nemam kompatibilan hardver? Zvanicno Intel 4790k procesor nije podrzan, a procesor ima 4 core-a (8 virtuelnih) i radi na baznoj frekvenciji od 4GHz sa turbo boostom na 4.4GHz. Masina je zver, a nije podrzana, zbog cega? Samo zato sto MS kaze da procesori ispod 8. generacije nisu podrzani. Uzas
(Boki, 5. oktobar 2021 20:23)"

- Boki, najverovatnije ti je TPM modul u BIOS-u veryija 1.2,
a MS traži 2.0 najmanje.
Oni bi da štite svoj serial number i zaključaju ga preko TPM-a i svoje baze.

Procenjujem ti ploču, na osnovu procesora 4-te generacije.

neko nebitan

pre 2 godine

Konkretno, imam gigabyte B460m DS3h ploču i intel i5 desete generacije.
Skenirao programčićem - kaže ne podržava win 11 zbog TMP.
Morao sam da uđem u bios, pronađem i da uradim enable TMP. Sad programčić koji skenira kaže da podržava win 11. Nisam još probao win 11, ima vremena.

Maks

pre 2 godine

@(Veliki brat, 5. oktobar 2021 22:01)

Uzgred... što se tiče administracije 1200 računara... ako si mislio da se "nasmeješ" macOS-u i Linuxu jer si možda mislio da "nisu" za neke malo veće firme...

UNIX je u startu bio zamišljen za mainframe računare koje koristi ogroman broj korisnika u orgomnim firmama poput AT&T (za čije potrebe je UNIX i pravljen)... tako da je u startu bio pravljen i za više korisnika i da administatori imaju šta im je potrebno...

AT&T je Američki Telekom, ako možda ne znaš... u toj firmi su postavljene osnove UNIX-a, a osnovu onoga što je njima trebalo za firmu.

Na toj osnovi su i macOS i Linux nastali (macOS je bio i zvanično certifikovan kao UNIX sistem)... pričam za macOS, to jest OS X, koji je nastao na osnovu Jobsovog NeXTSTEP OS-a (taj OS skoro uopšte i nije bio korišćen među kućnim korisnicima jer su NeXT računari bili jako skupe profesionalne radne stanice), ne za "Classic Mac OS" (Mac OS 9 i stariji) koji nije UNIX sistem.

Windows nije originalno ni bio predviđen za bilo šta slično, MS-DOS (na čijoj je osnovi Windows nastao) pogotovo... Windows je prvenstveno bio pravljen za kućne korisnike, pa su kasnije "nakalemili" stvari koje su bile bitne firmama da bi takmičili sa UNIX sistemima.

MS-DOS je nastao kao "klon" CP/M OS-a, koji je bio napravljnen kao OS za hobiste koji su se kući igrali sa nekim jeftinim računarem jer su računari koji su mogli da teraju UNIX tada bilo preterano skupi za kućne korisnike.