Četvrtak, 23.09.2021.

14:41

EU predlaže univerzalni punjač: USB-C konektor za sve; Apple: "Zabrinuti smo"

Izvor: B92

EU predlaže univerzalni punjaè: USB-C konektor za sve; Apple: "Zabrinuti smo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

Lozo

pre 2 meseca

Evo jedno vrlo prosto pitanje pa ako neko zna nek odgovori da li kabel ulaz u telefon c type kupljen u srbiji ili je kineski jer je ovde sve iz rep.ch.ili ... , da li je isti potpuno sa evropskim
(npr. ako narucite iz nemacke ,danske itd..nebitno iz eu )ili ima razlike tj da li ulaze lagano na klik ili se teze stavljaju na konektor ? unazad hvala ;)

Marko Medić

pre 2 godine

Puno bitnije bi bilo da Apple ukine iTunes, i dozvoli klasični usb transfer fajlova, odnosno da telefon na pc-u bude prepoznat kao obična nova particija, bez posredničkog softvera.

Soko

pre 2 godine

Hahaha gusi inovacije... pa punjac je najstandardniji sklop i tu bema inovacije, svi koriste iste energetske sklopove i cipove istih funkcija. Cuj inovacije.
(Milenko Podgorica, 24. septembar 2021 08:47)

A type C nije inovacija u odnosu na Micro USB? :)

гопн

pre 2 godine

Сада је јасније зашто Епл продаје уређаје без пуњача, а биће још јасније зашто ће њихови уређаји у Европи бити још скупљи.

Malo paznje

pre 2 godine

Da li mozete da stavite izvor za vase vesti. Jer vest na engleskom lepo kaze: Apple podrzava da se tako ustedi, ali da ce forsiranje samo USB-C dovesti do toga da kompanije ne pokusavaju da nadju novi i jos bolji nacin. Ovako potpaljujete masu, koja retko kad zna sta prica.

ja

pre 2 godine

Ko pita EU za nešto, pitaju se samo Ameri, Rusi i Kinezi a ova naša Evropska unija je propala.
(Maximus Decimus Meridius, 23. septembar 2021 23:43)

Izadje li ti prijatelju ikad za života iz svog atara?

ja

pre 2 godine

Kakvo nebulozno smaranje.. sta oni ima da teraju neku privatnu kompaniju kakve ce uredjaje da prave i koje kablove koriste?
(r53, 23. septembar 2021 23:23)

Probam da ti objasnim, moooožda i shvatiš.. EU puno vodi računa o ekologiji, smisao je da se smanji količina elektronskog otpada i da se naprave univerzalni punjači. Kod nas je još uvek normalno da se smeće baca po šumama i potocima, a u nemačkoj (ne dao ti Bog) iscuri motorno ulje, komunalne službe izvade zagađeni deo tla i recikliraju. Prijatelju je prokuvao kamion na parkingu tik uz jezero, da su dokazali da je antifriz stigao do jezera ne bi otplatio kaznu za 3 života i ovako je bilo preskupo, ako se ne varam uslugu i kaznu je platio preko 10.000 eur

Milenko Podgorica

pre 2 godine

Hahaha gusi inovacije... pa punjac je najstandardniji sklop i tu bema inovacije, svi koriste iste energetske sklopove i cipove istih funkcija. Cuj inovacije.

DaLanik

pre 2 godine

Ovo je trebalo uraditi pre 6-7 godina (naravno sa mikro USB, pa onda unapredjivati). sada nema smisla. EU birokratija je prespora. ionako ce se ovo razvuci još godinu dve dana, a onda će se preći na bežično punjenje. meni je veći problem sto moj Galaxy ne mogu da punim drugim bežičnim, tj mogu, ali sporo. Softver ne dozvoljava drugi bežični osim Samsungovog. Bezobrazluk. a Samsungov bežični košta 40 evra.

Zok1

pre 2 godine

(Veliki brat, 23. septembar 2021 23:13) Dotakao si jednu veoma interesantnu temu, o kojoj se jako malo govori, a još manje se radi na njoj, a to je različita implementacija USB-C, ali ne samo USB-C. To je ono kada vam kabl radi na jednom uređaju, a na drugom ne. Što se tiše ove odluke EU, ona nije vezana za zrelost tehnologije, nego za ekologiju. EU do dana današnjeg nije uspela da standardizuje električne i telefonske priključke na celoj teritoriji unije. Mislim da bi bilo dovoljno da se standardizuje da svi kablovi imaju isti priključak na punjač, a da punjač ne treba da ima integrisani kabl. Ekološki problem nisu kablovi, nego punjači. Što se tiče Apple koprisnika, ekološki je prihvatljivije da koriste lighting za sve Apple uređaje, nego da imaju posebno punjenje za telefone, koje se razlikuje od konekcija na perifernim uređejima.

Boki

pre 2 godine

Apple moze da napravi ekstenziju za svoje potrosace koji bi je stavili na svoj punjač, realno ajde da telefon bude skup ali da 40$ naplacujes punjac to je pljacka.
Po meni od tih silnih kucnih punjaca bolje resenje je bezicni punjac gde sve marke mogu koristiti isti, samo spustis telefon.

Aleksandar

pre 2 godine

A pustite jabučare neka zadrže njihov lightnig standard za punjače, kad osim punjena tel i slikanja ispred ogledala neće ništa drugo raditi. Šta zna prosečan apple korisnik šta znači brzna prenosa na lighting i usbC tunderbolt standardu

Stefan

pre 2 godine

Šta je sledeće, svi ćemo morati da živimo u istim kućama, radimo iste poslove i izgledamo isto kako bismo zadovoljili evropske standarde. Bolje rešite problem što se uz kupljene telefone ne dobija nikakav punjač

Gross

pre 2 godine

Koristim skoro 10 godina iskljucivo iphone telefon i ovo je odlična odluka. Drugi kraj “lightening utičnice je USB (A ili C) port. Znaci prenos podataka i punjenje funkcionišu preko USB-a. Cisto iživljavanje i nepotrebni troškovi za krajnje korisnike.

Milos Radunovic

pre 2 godine

Čemu služi kabal za punjenje? Da li potoji i jedan razlog da bude drugačiji kod iphone uređaja? Stvar je veoma prosta da se objasni...

baki

pre 2 godine

prvo standard da ne možete da nas špijunirate, gledate mailove, poruke i snimate kad god vam pada na pamet pa onda kablovi. Jbt, bitniji su kablovi nego ljudi.
Od kablova su bitnije korporacije i banke, normalno.

KillBill

pre 2 godine

Koristim skoro sve Apple-ove uređaje od 2010. godine ali živim za dan kada će EU narediti Apple-u da u iPhone ugradi USB-C. Apple koristi USB-C na svim svojim uređajima (osim na iPhone-u), a sada odjednom će implemetiranje USB-C u iPhone naštetiti potrošačima u Evropi. Ma kako da neće. Ceo Svet koristi USB-C samo oni našli da mudroseraju. Mali im je profit pa daj da zaradimo još malo od kablova i punjača…

Nemanja

pre 2 godine

Sta se cudis sto nece jedan na drugi punjac.... pa go i treba da prilagode u dve naredne godine. 2 punjaca od 40w., jedan samsung., jedan xaomi i nece oba da pune samsung brzo ali oce oba na xaomi da rade brzo... samo softver je problem u Samsungu....

Veliki brat

pre 2 godine

Drugi problem je da se ograničavaju inovacije u budućnosti. Da je ovo svojevremeno standardizovano na npr. USB Mini-B, nikada se ne bi pomerili na USB-C.
(Zok1, 23. septembar 2021 18:25)

Pa zato i nije, davno je razmatrano unificiranje punjača, još dok je bio OTG kabl za prenos podataka, ali se čekalo da zaživi novi standard upravo zbog toga.
Paralelno sa OTG za podatke i sporije punjenje korišćen je džek koji se razlikovao kod različitih brendova, pa čak i različitih modela istog proizvođača, i tada se EU parlament razmatrao unificiranje konektora za punjače.
Ali, sačekali su da zaživi novi standard koji je daleko bolji, da ne postoje odvojeni konektori/portovi za punjenje i prenos podataka kablom, tako da je došlo vreme da USB-C može da se uvede kao obavezan standard. USB-C podržava preko jednostavnog adaptera HDMI i LAN, a postaje polako dostupan i na svim laptopovima, pa će telefoni moći da se povezuju kablom koji na obe strane ima USB-C, ali i na TV uređaje preko kabla koji je na jednoj strani USB-C, a na drugoj HDMI.

Što se tiče nas potrošača, i ne mora da se insistira da svi telefoni imaju USB-C (npr. Apple), ali da oni koji imaju USB-C, moraju taj USB-C da ugrade po standardu.
Neki proizvođači stavljaju USB-C, ali tako da sa jeftinijim kablovima ne radi prenos podataka između telefona i računara.
Kad bi ispoštovali standard, vlasnici telefona ne bi morali da kupuju 3-4 puta skuplje kablove!

Igor

pre 2 godine

@hahaha pa zar jos neko u dve iljade dvajesprvoj godini puni telefon preko kabla? brate s kojom ja sirotinjom delim podneblje lolcina
(najjaci, 23. septembar 2021 19:03)

Punjaci na kabl imaju iskoriscenje el. energije preko 95%. Bezicni punjaci imaju iskoriscenje izmedju 40 i 50%. To znaci da vise od pola struje koja izadje iz stekera ode u nista, a tek nesto manje od polovine ide u telefon. Jel smesno sad? Nije! Da ovog trenutka svi u evropi krenu da pune telefon bezicnim punjacima elektricna mreza ne bi izdrzala.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@Goku, 23. septembar 2021 18:03
Svaki Apple telefon i svaki punjač za isti je, tehnički, kineski. So...

Ali koliki idiot neko treba biti, pa pomisliti kako Appleov rant o "gušenju inovacija" zaista ima veze s istinom? Ili da je njihova zabrinutost za prava potrošača iskrena? Yeah, right. Predlog EU je apsolutno na mestu - univerzalni punjači, kablovi i slično će olakšati stvari, smanjiti količinu e-otpada, zaštititi prava potrošača ma koliko stoka iz firme nekoć znane kao Apple Computer, Inc. tvrdila suprotno. Budući da su zaista bolja opcija ze okoliš, univerzalne bi se punjače i kablove trebalo forsirati i zbog toga. Biće da škvadru iz Applea boli što ne mogu nastaviti sa svojim lupeškim poslovnim praksama, mada, ne treba brinuti za njih - đubrad će svakako smisliti neku novu foru da izvuku novce od zabludjelih ovčica koje se lože na Zagriženu Jabuku™.
A predlog nadležnih institucija EU, samo pokazuje i u kojoj meri su euroskeptici i ini zapravo slučajevi za posmatranje.

IME

pre 2 godine

Epl je jako inventivan pravo iz njihovog u vasa ... https://youtu.be/ynpnYh4o_Qo Epl koristi izlizane stare trikove sto su koristili svi proizvodjaci telefona gde je svaki imao svoj port i morao si da kipujes druge punjace i kablove kad si god menjao telefon jer nista nije bilo komoatibilno. Zato je EU uveo mikro USB standard koji su vidimo nekako zaobisli svi. Isto tako epl je napravio glupost iz pohlepe eliminisuci 3.5 mm dzek samo zato da bi prodao jos novih slusalica a taj idiotizam iz pohlepe naravno prvo ismevaju pa prate trag pohlepe. Ko hoce da guta eplovu dijareju i da trpi to samo napred ja necu. Ima drugih ...

Nikola

pre 2 godine

Mnogo novi laptoovi imaju usb-c Ali ima tu jedan problem.. A to je laptop prepoznao da nije njegov I nece da puni.. Npr imam Lenovo usb-c punjac 65 wati.. I jedan HP hoce da puni a drugi odbija..sto je zanimljivo da radi veci HP od 15 inca a ovaj od 13 inca nece Lenovo punjac.. Dok npr Taj Lenovo laptop radi I sa Hp punjacem.. Ali zato Lenovo yoga koji isto ima usb-c nece da radi sa hp punjacem.. Znaci ludilo

Locutus

pre 2 godine

Apple samo gleda € dok ostali gledaju korisnike. USB-C je bolji nego sto bi lighting ikada mogao biti!
(Aleksandar, 23. septembar 2021 16:00)

Ma niko ne gleda korisnike, svi gledaju profit, neko manje neko više. Sreća pa u EU postoje Švabe, Austrijanci i još poneki koji ne žele da ih šišaju kao ovce.

sladoledsmesom

pre 2 godine

Što bi rekao Bill Burr misleći na Apple i pokojno im božanstvo Steve J.: "Old charger doesn't fit new phone? Thats your hero?"

milos

pre 2 godine

Kako lupate. Naravno da i sad mozes da nabavis punjac za npr iphone za 2 eur, niko ne tera nikog da kupi original. Tako ce biti i ako bude standardizovano. Ko bude hteo original, kupice ga, tako da sto se tice zarade nista se ne menja

m

pre 2 godine

Hehe ovi iz Apple nisu glupi.
Sad odugovlače jer se spremaju da ukinu kompletno žičano punjenje i ljudi će hteli ili ne hteli morati da kupe bežični punjač.
Tako da ih ova regulativa neće nešto preterano da pogodi...
(Dušan, 23. septembar 2021 19:48)

pa i taj bezicni punjac mora nekako da se prikljuci na struju a i to ide zasebno adapter i kabal. kabal ce naravni biti drugaciji za apple uredjaje.

Milan

pre 2 godine

Nemojte da se brinete, vecina kao ja mogla je da bude prevarena jednom i nikad vise vas telefon nece biti u mojim rukama. Android je zakon.

Gmaz

pre 2 godine

> ovo he trebalo davno da se uradi, pricaju bar 10 godina o ovome, troma i prespora evropa

Dok su, međutim, države izvan EU sa malim i agilnim zakonodavstvom već odavno rešile taj problem.

Dušan

pre 2 godine

Hehe ovi iz Apple nisu glupi.
Sad odugovlače jer se spremaju da ukinu kompletno žičano punjenje i ljudi će hteli ili ne hteli morati da kupe bežični punjač.
Tako da ih ova regulativa neće nešto preterano da pogodi...

mishel

pre 2 godine

Aha , bas su zabrinuti , pre 4 godine su usb tip c stavili za punjac na MacBook i ukinuli magic safe konektor za punjenje koji je bio jedan od najboljih patenata Apple.

DnK (°~°)

pre 2 godine

Mnogo bolja varijanta je usb c,na obe strane su kontakti zasticeni i pogotovo sto su iglice tj kontakti na konektoru punjaca,a koje cesto stradaju na iphone kad probamo da ocistimo mahom cackalicom.Sve u svemu ko je prvi patentirao a ko je prvi izbacio nije bitno ,mada mahom je apple taj koji kasni ,kamera,ecran fhd,120hz itd itd...

Zok1

pre 2 godine

Poruka Apple-u - aoovam ne odgovara, ne morate prodavati u EU, nitko vas pištoljem ne sili. 400.000.000 ljudi tako odlucilo. (Onako realno, 23. septembar 2021 16:37) Nije odlučilo 400 miliona ljudi nego 400 birokrata koje niko nije birao. Ovde se radi o dva problema. Jedan je vertikalna standardizacija, gde različiti Apple uređaji i dodaci koriste iste priključke: slušalice, Apple TV, daljinski, olovka za iPad... Apple korisniku je puno bitnija standardizacija na tom nivou, nego standardizacija sa Android telefonima koje ne poseduju i neće posedovati. Drugi problem je da se ograničavaju inovacije u budućnosti. Da je ovo svojevremeno standardizovano na npr. USB Mini-B, nikada se ne bi pomerili na USB-C.

Građanin

pre 2 godine

Nešto razmišljam oko ovog ukidanja isporuke punjača uz uređaj. Time se prevashodno oslobađaju proizvođači uređaja od odgivornosti usled samozapaljivanja ili drugih neželjenih događaja jer, eto, korisnik je koristio “ko zna kakav” punjač.
Da njih brine ekologija… ni najmanje.

Nebojša

pre 2 godine

Neko će da pomisli da kupi kineski punjač za Apple telefon, sačuvaj Bože, hahahahaha...
(Goku, 23. septembar 2021 18:03)

Iphone je kinez isto tako i punjači i kablovi koji su pravljeni za njega samo što su lošijeg kvaliteta od onih isto kineskih kablova za recimo Huawei.

Ica Luben

pre 2 godine

A šta je sa laptopovima,tu je gori problem??
(Stefan, 23. septembar 2021 15:02)

Svi noviji laptopovi vec koriste USB-C, pa cak i MacBook :)

JoXim

pre 2 godine

Bacanje prašine u oči...
Apple ionako prelazi na potpuno bežično punjenje od sledeće generacije, ovo mi više deluje kao ustupak njima.
Kao trebalo im je 10 godina da se dogovore...
Inače, smučila mi se priča oko punjača, da li dolazi ili ne sa uređajem.
Zna se šta pravi najveći otpad i ima najštetnije komponente po okolinu u sebi...baterija naravno.

deda

pre 2 godine

koja inovativnost kad deceniju ili vise niste promenili ...ahd vozdra, ovo he trebalo davno da se uradi, pricaju bar 10 godina o ovome, troma i prespora evropa..

Iv

pre 2 godine

Da malo smirimo strasti. Apple je uveo lightning kada USB-C nije ni postojao, a standard bio inferioran. Igralo je i to što je mogao da se priključi bilo kako, evo i USB-C je sada takav, a svi su se smejali da Apple svoje korisnike tretira kao debile jer, avaj, koliko je teško naciljati stari USB kako valja. Elem, sada kada USB-C postoji nema razloga za lightning, podataka o tome koliko Apple zarađuje na kablovima nema (punjač odavno ima standardni USB A, a sada i C konektor), verovatno ne puno jer postoji mnogo alternativa koje su ok. Objektivan razlog što iPhone još nema USB-C može biti da će prelazak na njega biti "bolan" za sve one koji imaju neke dodatke koji su specifično napravljeni za lightning, a pošto iPhonea ima preko milijardu, verovatno ih ima puno. Do skoro je subjektivan (za Apple) argument bila kontrola, lightning je vlasnički i Apple je tu držao konce, ali iPadi prelaze na USB-C, očigledno da im nije toliko važno. Da je sreće da je Apple otvorio lightning, pa bi danas verovatno sve bilo lightning, ali to je druga tema. Ono što je ovde realan problem je što neko propisuje tačno koju tehnologiju moraju da koriste, pa je pitanje kako će nastati neki sledeći lightning ili USB-C, ako se sad zaključamo na ovo što imamo. Ok, možda će sledeća inovacija morati da ide na otvorenom USB-Cu, pa hajde da vidimo da li će neki sledeći Apple umesto da narpavi svoje i zatvoreno, odluciti da neki sledeći lightning bude otvoreni standard.

JoXim

pre 2 godine

Jel moze neko da kaze zasto jos uvek drze taj lightining za iphone ? Dobro jedan razlog su pare ali koji je drugi razlog ?

Pa možda još više para?

srb

pre 2 godine

A šta je sa laptopovima,tu je gori problem??
(Stefan, 23. septembar 2021 15:02)

Svi bolji (skuplji) modeli imaju C port, neki pored tog imaju i port svojstven proizvodjacu, sto je svakako plus...tj veca sansa da vec imate kompatibilan punjac.
Ali ipak ostaje problem sa laptopovima ispod tih, jer se na C port gleda kao na dodatnu opremu, pa ga tu izbacuju.

Onako realno

pre 2 godine

Poruka Apple-u - aoovam ne odgovara, ne morate prodavati u EU, nitko vas pištoljem ne sili. 400.000.000 ljudi tako odlucilo. Za sve koji niste u EU, a razmisljate "bi -ne bi" cisto za informaciju...oko ovih stvari je EU perfektna, a i po pitanju mnogih drugih. Naravno, uvijek ima prostora za poboljsanje.

Dragan

pre 2 godine

Ne znam zbog cega je aple zabrinut kada ne daje punjace uz telefon ?!? Ni samsung flagsip ne daje. Prvo,iako dobijemo punjace od nekih oni su u 90 % slucajeva spori (do 15 w) a drugo kablovi za punjac su nekada bili 2 m standard a danas 1 m plafon i moramo drzati glavu zbog toga kod uticnice ukoliko koristimo telefon. Jadno od proizvodjaca,kupis telefon od 1500 € i moras kupiti punjac od minimum 25 w i kabl od makar 1,5 m.

Rokabili

pre 2 godine

Ma da, Apple bi sa svakom generaciji novih telefona novi konektor, jer kako bi naplatili drugačije...
Usb-c za sve, dojadilo je više da ne znam koji je punjač od čega...

Goran

pre 2 godine

Bravo EU. Dosta mudrovanja kompanija da neki kabl prave na svoj način, pa prodaju skuplje i moraš baš njihov da kupuješ ako zatreba. Standardizovati.

marko96

pre 2 godine

Inovacije da pucnjas sto manje traje,i da kupuju druge, iskajati se ne mogu kad sam kupio mrtvi ajfon.. kabal citav izdrvao godinu dana posle toga plastika pocela da se guli morao da ga upeljuj ceo izolir trakom

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Kabal sa konektorom sa priključkom može da bude jedinstven, samo svojstven jednom prizvođaču kao što radi Aple. I to je ok.
Ako više proizvođača deli taj standard, i to je ok.
Ali je bitan punjač sa USB priključkom koji je univerzalno standardizovan za sve krajeve kablova, sa naponom i strujama, koji može postati i standard za ugradnju u sklopu zidnih utičnica.
Ako Aple hoće da bude izuzetan neka plaća ogromne poreze za svoj jedinstveni standard, i za utičnice i za punjače, i to porez u procentima koliko plaćaju ameri za BMW i Mercedes dakle preko 100%. u vrednosti uređaja.

Goran

pre 2 godine

Bravo EU. Dosta mudrovanja kompanija da neki kabl prave na svoj način, pa prodaju skuplje i moraš baš njihov da kupuješ ako zatreba. Standardizovati.

Rokabili

pre 2 godine

Ma da, Apple bi sa svakom generaciji novih telefona novi konektor, jer kako bi naplatili drugačije...
Usb-c za sve, dojadilo je više da ne znam koji je punjač od čega...

Dragan

pre 2 godine

Ne znam zbog cega je aple zabrinut kada ne daje punjace uz telefon ?!? Ni samsung flagsip ne daje. Prvo,iako dobijemo punjace od nekih oni su u 90 % slucajeva spori (do 15 w) a drugo kablovi za punjac su nekada bili 2 m standard a danas 1 m plafon i moramo drzati glavu zbog toga kod uticnice ukoliko koristimo telefon. Jadno od proizvodjaca,kupis telefon od 1500 € i moras kupiti punjac od minimum 25 w i kabl od makar 1,5 m.

Nebojša

pre 2 godine

Neko će da pomisli da kupi kineski punjač za Apple telefon, sačuvaj Bože, hahahahaha...
(Goku, 23. septembar 2021 18:03)

Iphone je kinez isto tako i punjači i kablovi koji su pravljeni za njega samo što su lošijeg kvaliteta od onih isto kineskih kablova za recimo Huawei.

Onako realno

pre 2 godine

Poruka Apple-u - aoovam ne odgovara, ne morate prodavati u EU, nitko vas pištoljem ne sili. 400.000.000 ljudi tako odlucilo. Za sve koji niste u EU, a razmisljate "bi -ne bi" cisto za informaciju...oko ovih stvari je EU perfektna, a i po pitanju mnogih drugih. Naravno, uvijek ima prostora za poboljsanje.

Građanin

pre 2 godine

Nešto razmišljam oko ovog ukidanja isporuke punjača uz uređaj. Time se prevashodno oslobađaju proizvođači uređaja od odgivornosti usled samozapaljivanja ili drugih neželjenih događaja jer, eto, korisnik je koristio “ko zna kakav” punjač.
Da njih brine ekologija… ni najmanje.

Locutus

pre 2 godine

Apple samo gleda € dok ostali gledaju korisnike. USB-C je bolji nego sto bi lighting ikada mogao biti!
(Aleksandar, 23. septembar 2021 16:00)

Ma niko ne gleda korisnike, svi gledaju profit, neko manje neko više. Sreća pa u EU postoje Švabe, Austrijanci i još poneki koji ne žele da ih šišaju kao ovce.

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Kabal sa konektorom sa priključkom može da bude jedinstven, samo svojstven jednom prizvođaču kao što radi Aple. I to je ok.
Ako više proizvođača deli taj standard, i to je ok.
Ali je bitan punjač sa USB priključkom koji je univerzalno standardizovan za sve krajeve kablova, sa naponom i strujama, koji može postati i standard za ugradnju u sklopu zidnih utičnica.
Ako Aple hoće da bude izuzetan neka plaća ogromne poreze za svoj jedinstveni standard, i za utičnice i za punjače, i to porez u procentima koliko plaćaju ameri za BMW i Mercedes dakle preko 100%. u vrednosti uređaja.

Igor

pre 2 godine

@hahaha pa zar jos neko u dve iljade dvajesprvoj godini puni telefon preko kabla? brate s kojom ja sirotinjom delim podneblje lolcina
(najjaci, 23. septembar 2021 19:03)

Punjaci na kabl imaju iskoriscenje el. energije preko 95%. Bezicni punjaci imaju iskoriscenje izmedju 40 i 50%. To znaci da vise od pola struje koja izadje iz stekera ode u nista, a tek nesto manje od polovine ide u telefon. Jel smesno sad? Nije! Da ovog trenutka svi u evropi krenu da pune telefon bezicnim punjacima elektricna mreza ne bi izdrzala.

marko96

pre 2 godine

Inovacije da pucnjas sto manje traje,i da kupuju druge, iskajati se ne mogu kad sam kupio mrtvi ajfon.. kabal citav izdrvao godinu dana posle toga plastika pocela da se guli morao da ga upeljuj ceo izolir trakom

DnK (°~°)

pre 2 godine

Mnogo bolja varijanta je usb c,na obe strane su kontakti zasticeni i pogotovo sto su iglice tj kontakti na konektoru punjaca,a koje cesto stradaju na iphone kad probamo da ocistimo mahom cackalicom.Sve u svemu ko je prvi patentirao a ko je prvi izbacio nije bitno ,mada mahom je apple taj koji kasni ,kamera,ecran fhd,120hz itd itd...

Iv

pre 2 godine

Da malo smirimo strasti. Apple je uveo lightning kada USB-C nije ni postojao, a standard bio inferioran. Igralo je i to što je mogao da se priključi bilo kako, evo i USB-C je sada takav, a svi su se smejali da Apple svoje korisnike tretira kao debile jer, avaj, koliko je teško naciljati stari USB kako valja. Elem, sada kada USB-C postoji nema razloga za lightning, podataka o tome koliko Apple zarađuje na kablovima nema (punjač odavno ima standardni USB A, a sada i C konektor), verovatno ne puno jer postoji mnogo alternativa koje su ok. Objektivan razlog što iPhone još nema USB-C može biti da će prelazak na njega biti "bolan" za sve one koji imaju neke dodatke koji su specifično napravljeni za lightning, a pošto iPhonea ima preko milijardu, verovatno ih ima puno. Do skoro je subjektivan (za Apple) argument bila kontrola, lightning je vlasnički i Apple je tu držao konce, ali iPadi prelaze na USB-C, očigledno da im nije toliko važno. Da je sreće da je Apple otvorio lightning, pa bi danas verovatno sve bilo lightning, ali to je druga tema. Ono što je ovde realan problem je što neko propisuje tačno koju tehnologiju moraju da koriste, pa je pitanje kako će nastati neki sledeći lightning ili USB-C, ako se sad zaključamo na ovo što imamo. Ok, možda će sledeća inovacija morati da ide na otvorenom USB-Cu, pa hajde da vidimo da li će neki sledeći Apple umesto da narpavi svoje i zatvoreno, odluciti da neki sledeći lightning bude otvoreni standard.

IME

pre 2 godine

Epl je jako inventivan pravo iz njihovog u vasa ... https://youtu.be/ynpnYh4o_Qo Epl koristi izlizane stare trikove sto su koristili svi proizvodjaci telefona gde je svaki imao svoj port i morao si da kipujes druge punjace i kablove kad si god menjao telefon jer nista nije bilo komoatibilno. Zato je EU uveo mikro USB standard koji su vidimo nekako zaobisli svi. Isto tako epl je napravio glupost iz pohlepe eliminisuci 3.5 mm dzek samo zato da bi prodao jos novih slusalica a taj idiotizam iz pohlepe naravno prvo ismevaju pa prate trag pohlepe. Ko hoce da guta eplovu dijareju i da trpi to samo napred ja necu. Ima drugih ...

deda

pre 2 godine

koja inovativnost kad deceniju ili vise niste promenili ...ahd vozdra, ovo he trebalo davno da se uradi, pricaju bar 10 godina o ovome, troma i prespora evropa..

Nikola

pre 2 godine

Mnogo novi laptoovi imaju usb-c Ali ima tu jedan problem.. A to je laptop prepoznao da nije njegov I nece da puni.. Npr imam Lenovo usb-c punjac 65 wati.. I jedan HP hoce da puni a drugi odbija..sto je zanimljivo da radi veci HP od 15 inca a ovaj od 13 inca nece Lenovo punjac.. Dok npr Taj Lenovo laptop radi I sa Hp punjacem.. Ali zato Lenovo yoga koji isto ima usb-c nece da radi sa hp punjacem.. Znaci ludilo

sladoledsmesom

pre 2 godine

Što bi rekao Bill Burr misleći na Apple i pokojno im božanstvo Steve J.: "Old charger doesn't fit new phone? Thats your hero?"

JoXim

pre 2 godine

Jel moze neko da kaze zasto jos uvek drze taj lightining za iphone ? Dobro jedan razlog su pare ali koji je drugi razlog ?

Pa možda još više para?

Ica Luben

pre 2 godine

A šta je sa laptopovima,tu je gori problem??
(Stefan, 23. septembar 2021 15:02)

Svi noviji laptopovi vec koriste USB-C, pa cak i MacBook :)

JoXim

pre 2 godine

Bacanje prašine u oči...
Apple ionako prelazi na potpuno bežično punjenje od sledeće generacije, ovo mi više deluje kao ustupak njima.
Kao trebalo im je 10 godina da se dogovore...
Inače, smučila mi se priča oko punjača, da li dolazi ili ne sa uređajem.
Zna se šta pravi najveći otpad i ima najštetnije komponente po okolinu u sebi...baterija naravno.

Milan

pre 2 godine

Nemojte da se brinete, vecina kao ja mogla je da bude prevarena jednom i nikad vise vas telefon nece biti u mojim rukama. Android je zakon.

m

pre 2 godine

Hehe ovi iz Apple nisu glupi.
Sad odugovlače jer se spremaju da ukinu kompletno žičano punjenje i ljudi će hteli ili ne hteli morati da kupe bežični punjač.
Tako da ih ova regulativa neće nešto preterano da pogodi...
(Dušan, 23. septembar 2021 19:48)

pa i taj bezicni punjac mora nekako da se prikljuci na struju a i to ide zasebno adapter i kabal. kabal ce naravni biti drugaciji za apple uredjaje.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@Goku, 23. septembar 2021 18:03
Svaki Apple telefon i svaki punjač za isti je, tehnički, kineski. So...

Ali koliki idiot neko treba biti, pa pomisliti kako Appleov rant o "gušenju inovacija" zaista ima veze s istinom? Ili da je njihova zabrinutost za prava potrošača iskrena? Yeah, right. Predlog EU je apsolutno na mestu - univerzalni punjači, kablovi i slično će olakšati stvari, smanjiti količinu e-otpada, zaštititi prava potrošača ma koliko stoka iz firme nekoć znane kao Apple Computer, Inc. tvrdila suprotno. Budući da su zaista bolja opcija ze okoliš, univerzalne bi se punjače i kablove trebalo forsirati i zbog toga. Biće da škvadru iz Applea boli što ne mogu nastaviti sa svojim lupeškim poslovnim praksama, mada, ne treba brinuti za njih - đubrad će svakako smisliti neku novu foru da izvuku novce od zabludjelih ovčica koje se lože na Zagriženu Jabuku™.
A predlog nadležnih institucija EU, samo pokazuje i u kojoj meri su euroskeptici i ini zapravo slučajevi za posmatranje.

Gmaz

pre 2 godine

> ovo he trebalo davno da se uradi, pricaju bar 10 godina o ovome, troma i prespora evropa

Dok su, međutim, države izvan EU sa malim i agilnim zakonodavstvom već odavno rešile taj problem.

ja

pre 2 godine

Kakvo nebulozno smaranje.. sta oni ima da teraju neku privatnu kompaniju kakve ce uredjaje da prave i koje kablove koriste?
(r53, 23. septembar 2021 23:23)

Probam da ti objasnim, moooožda i shvatiš.. EU puno vodi računa o ekologiji, smisao je da se smanji količina elektronskog otpada i da se naprave univerzalni punjači. Kod nas je još uvek normalno da se smeće baca po šumama i potocima, a u nemačkoj (ne dao ti Bog) iscuri motorno ulje, komunalne službe izvade zagađeni deo tla i recikliraju. Prijatelju je prokuvao kamion na parkingu tik uz jezero, da su dokazali da je antifriz stigao do jezera ne bi otplatio kaznu za 3 života i ovako je bilo preskupo, ako se ne varam uslugu i kaznu je platio preko 10.000 eur

Zok1

pre 2 godine

Poruka Apple-u - aoovam ne odgovara, ne morate prodavati u EU, nitko vas pištoljem ne sili. 400.000.000 ljudi tako odlucilo. (Onako realno, 23. septembar 2021 16:37) Nije odlučilo 400 miliona ljudi nego 400 birokrata koje niko nije birao. Ovde se radi o dva problema. Jedan je vertikalna standardizacija, gde različiti Apple uređaji i dodaci koriste iste priključke: slušalice, Apple TV, daljinski, olovka za iPad... Apple korisniku je puno bitnija standardizacija na tom nivou, nego standardizacija sa Android telefonima koje ne poseduju i neće posedovati. Drugi problem je da se ograničavaju inovacije u budućnosti. Da je ovo svojevremeno standardizovano na npr. USB Mini-B, nikada se ne bi pomerili na USB-C.

srb

pre 2 godine

A šta je sa laptopovima,tu je gori problem??
(Stefan, 23. septembar 2021 15:02)

Svi bolji (skuplji) modeli imaju C port, neki pored tog imaju i port svojstven proizvodjacu, sto je svakako plus...tj veca sansa da vec imate kompatibilan punjac.
Ali ipak ostaje problem sa laptopovima ispod tih, jer se na C port gleda kao na dodatnu opremu, pa ga tu izbacuju.

Veliki brat

pre 2 godine

Drugi problem je da se ograničavaju inovacije u budućnosti. Da je ovo svojevremeno standardizovano na npr. USB Mini-B, nikada se ne bi pomerili na USB-C.
(Zok1, 23. septembar 2021 18:25)

Pa zato i nije, davno je razmatrano unificiranje punjača, još dok je bio OTG kabl za prenos podataka, ali se čekalo da zaživi novi standard upravo zbog toga.
Paralelno sa OTG za podatke i sporije punjenje korišćen je džek koji se razlikovao kod različitih brendova, pa čak i različitih modela istog proizvođača, i tada se EU parlament razmatrao unificiranje konektora za punjače.
Ali, sačekali su da zaživi novi standard koji je daleko bolji, da ne postoje odvojeni konektori/portovi za punjenje i prenos podataka kablom, tako da je došlo vreme da USB-C može da se uvede kao obavezan standard. USB-C podržava preko jednostavnog adaptera HDMI i LAN, a postaje polako dostupan i na svim laptopovima, pa će telefoni moći da se povezuju kablom koji na obe strane ima USB-C, ali i na TV uređaje preko kabla koji je na jednoj strani USB-C, a na drugoj HDMI.

Što se tiče nas potrošača, i ne mora da se insistira da svi telefoni imaju USB-C (npr. Apple), ali da oni koji imaju USB-C, moraju taj USB-C da ugrade po standardu.
Neki proizvođači stavljaju USB-C, ali tako da sa jeftinijim kablovima ne radi prenos podataka između telefona i računara.
Kad bi ispoštovali standard, vlasnici telefona ne bi morali da kupuju 3-4 puta skuplje kablove!

ja

pre 2 godine

Ko pita EU za nešto, pitaju se samo Ameri, Rusi i Kinezi a ova naša Evropska unija je propala.
(Maximus Decimus Meridius, 23. septembar 2021 23:43)

Izadje li ti prijatelju ikad za života iz svog atara?

mishel

pre 2 godine

Aha , bas su zabrinuti , pre 4 godine su usb tip c stavili za punjac na MacBook i ukinuli magic safe konektor za punjenje koji je bio jedan od najboljih patenata Apple.

Nemanja

pre 2 godine

Sta se cudis sto nece jedan na drugi punjac.... pa go i treba da prilagode u dve naredne godine. 2 punjaca od 40w., jedan samsung., jedan xaomi i nece oba da pune samsung brzo ali oce oba na xaomi da rade brzo... samo softver je problem u Samsungu....

Malo paznje

pre 2 godine

Da li mozete da stavite izvor za vase vesti. Jer vest na engleskom lepo kaze: Apple podrzava da se tako ustedi, ali da ce forsiranje samo USB-C dovesti do toga da kompanije ne pokusavaju da nadju novi i jos bolji nacin. Ovako potpaljujete masu, koja retko kad zna sta prica.

Dušan

pre 2 godine

Hehe ovi iz Apple nisu glupi.
Sad odugovlače jer se spremaju da ukinu kompletno žičano punjenje i ljudi će hteli ili ne hteli morati da kupe bežični punjač.
Tako da ih ova regulativa neće nešto preterano da pogodi...

KillBill

pre 2 godine

Koristim skoro sve Apple-ove uređaje od 2010. godine ali živim za dan kada će EU narediti Apple-u da u iPhone ugradi USB-C. Apple koristi USB-C na svim svojim uređajima (osim na iPhone-u), a sada odjednom će implemetiranje USB-C u iPhone naštetiti potrošačima u Evropi. Ma kako da neće. Ceo Svet koristi USB-C samo oni našli da mudroseraju. Mali im je profit pa daj da zaradimo još malo od kablova i punjača…

Aleksandar

pre 2 godine

A pustite jabučare neka zadrže njihov lightnig standard za punjače, kad osim punjena tel i slikanja ispred ogledala neće ništa drugo raditi. Šta zna prosečan apple korisnik šta znači brzna prenosa na lighting i usbC tunderbolt standardu

baki

pre 2 godine

prvo standard da ne možete da nas špijunirate, gledate mailove, poruke i snimate kad god vam pada na pamet pa onda kablovi. Jbt, bitniji su kablovi nego ljudi.
Od kablova su bitnije korporacije i banke, normalno.

Gross

pre 2 godine

Koristim skoro 10 godina iskljucivo iphone telefon i ovo je odlična odluka. Drugi kraj “lightening utičnice je USB (A ili C) port. Znaci prenos podataka i punjenje funkcionišu preko USB-a. Cisto iživljavanje i nepotrebni troškovi za krajnje korisnike.

Zok1

pre 2 godine

(Veliki brat, 23. septembar 2021 23:13) Dotakao si jednu veoma interesantnu temu, o kojoj se jako malo govori, a još manje se radi na njoj, a to je različita implementacija USB-C, ali ne samo USB-C. To je ono kada vam kabl radi na jednom uređaju, a na drugom ne. Što se tiše ove odluke EU, ona nije vezana za zrelost tehnologije, nego za ekologiju. EU do dana današnjeg nije uspela da standardizuje električne i telefonske priključke na celoj teritoriji unije. Mislim da bi bilo dovoljno da se standardizuje da svi kablovi imaju isti priključak na punjač, a da punjač ne treba da ima integrisani kabl. Ekološki problem nisu kablovi, nego punjači. Što se tiče Apple koprisnika, ekološki je prihvatljivije da koriste lighting za sve Apple uređaje, nego da imaju posebno punjenje za telefone, koje se razlikuje od konekcija na perifernim uređejima.

Milenko Podgorica

pre 2 godine

Hahaha gusi inovacije... pa punjac je najstandardniji sklop i tu bema inovacije, svi koriste iste energetske sklopove i cipove istih funkcija. Cuj inovacije.

Boki

pre 2 godine

Apple moze da napravi ekstenziju za svoje potrosace koji bi je stavili na svoj punjač, realno ajde da telefon bude skup ali da 40$ naplacujes punjac to je pljacka.
Po meni od tih silnih kucnih punjaca bolje resenje je bezicni punjac gde sve marke mogu koristiti isti, samo spustis telefon.

milos

pre 2 godine

Kako lupate. Naravno da i sad mozes da nabavis punjac za npr iphone za 2 eur, niko ne tera nikog da kupi original. Tako ce biti i ako bude standardizovano. Ko bude hteo original, kupice ga, tako da sto se tice zarade nista se ne menja

гопн

pre 2 godine

Сада је јасније зашто Епл продаје уређаје без пуњача, а биће још јасније зашто ће њихови уређаји у Европи бити још скупљи.

Milos Radunovic

pre 2 godine

Čemu služi kabal za punjenje? Da li potoji i jedan razlog da bude drugačiji kod iphone uređaja? Stvar je veoma prosta da se objasni...

DaLanik

pre 2 godine

Ovo je trebalo uraditi pre 6-7 godina (naravno sa mikro USB, pa onda unapredjivati). sada nema smisla. EU birokratija je prespora. ionako ce se ovo razvuci još godinu dve dana, a onda će se preći na bežično punjenje. meni je veći problem sto moj Galaxy ne mogu da punim drugim bežičnim, tj mogu, ali sporo. Softver ne dozvoljava drugi bežični osim Samsungovog. Bezobrazluk. a Samsungov bežični košta 40 evra.

Stefan

pre 2 godine

Šta je sledeće, svi ćemo morati da živimo u istim kućama, radimo iste poslove i izgledamo isto kako bismo zadovoljili evropske standarde. Bolje rešite problem što se uz kupljene telefone ne dobija nikakav punjač

Soko

pre 2 godine

Hahaha gusi inovacije... pa punjac je najstandardniji sklop i tu bema inovacije, svi koriste iste energetske sklopove i cipove istih funkcija. Cuj inovacije.
(Milenko Podgorica, 24. septembar 2021 08:47)

A type C nije inovacija u odnosu na Micro USB? :)

Marko Medić

pre 2 godine

Puno bitnije bi bilo da Apple ukine iTunes, i dozvoli klasični usb transfer fajlova, odnosno da telefon na pc-u bude prepoznat kao obična nova particija, bez posredničkog softvera.

Lozo

pre 2 meseca

Evo jedno vrlo prosto pitanje pa ako neko zna nek odgovori da li kabel ulaz u telefon c type kupljen u srbiji ili je kineski jer je ovde sve iz rep.ch.ili ... , da li je isti potpuno sa evropskim
(npr. ako narucite iz nemacke ,danske itd..nebitno iz eu )ili ima razlike tj da li ulaze lagano na klik ili se teze stavljaju na konektor ? unazad hvala ;)

Zok1

pre 2 godine

Poruka Apple-u - aoovam ne odgovara, ne morate prodavati u EU, nitko vas pištoljem ne sili. 400.000.000 ljudi tako odlucilo. (Onako realno, 23. septembar 2021 16:37) Nije odlučilo 400 miliona ljudi nego 400 birokrata koje niko nije birao. Ovde se radi o dva problema. Jedan je vertikalna standardizacija, gde različiti Apple uređaji i dodaci koriste iste priključke: slušalice, Apple TV, daljinski, olovka za iPad... Apple korisniku je puno bitnija standardizacija na tom nivou, nego standardizacija sa Android telefonima koje ne poseduju i neće posedovati. Drugi problem je da se ograničavaju inovacije u budućnosti. Da je ovo svojevremeno standardizovano na npr. USB Mini-B, nikada se ne bi pomerili na USB-C.

milos

pre 2 godine

Kako lupate. Naravno da i sad mozes da nabavis punjac za npr iphone za 2 eur, niko ne tera nikog da kupi original. Tako ce biti i ako bude standardizovano. Ko bude hteo original, kupice ga, tako da sto se tice zarade nista se ne menja

Stefan

pre 2 godine

Šta je sledeće, svi ćemo morati da živimo u istim kućama, radimo iste poslove i izgledamo isto kako bismo zadovoljili evropske standarde. Bolje rešite problem što se uz kupljene telefone ne dobija nikakav punjač

Dušan

pre 2 godine

Hehe ovi iz Apple nisu glupi.
Sad odugovlače jer se spremaju da ukinu kompletno žičano punjenje i ljudi će hteli ili ne hteli morati da kupe bežični punjač.
Tako da ih ova regulativa neće nešto preterano da pogodi...

Onako realno

pre 2 godine

Poruka Apple-u - aoovam ne odgovara, ne morate prodavati u EU, nitko vas pištoljem ne sili. 400.000.000 ljudi tako odlucilo. Za sve koji niste u EU, a razmisljate "bi -ne bi" cisto za informaciju...oko ovih stvari je EU perfektna, a i po pitanju mnogih drugih. Naravno, uvijek ima prostora za poboljsanje.

Nemanja

pre 2 godine

Sta se cudis sto nece jedan na drugi punjac.... pa go i treba da prilagode u dve naredne godine. 2 punjaca od 40w., jedan samsung., jedan xaomi i nece oba da pune samsung brzo ali oce oba na xaomi da rade brzo... samo softver je problem u Samsungu....

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Kabal sa konektorom sa priključkom može da bude jedinstven, samo svojstven jednom prizvođaču kao što radi Aple. I to je ok.
Ako više proizvođača deli taj standard, i to je ok.
Ali je bitan punjač sa USB priključkom koji je univerzalno standardizovan za sve krajeve kablova, sa naponom i strujama, koji može postati i standard za ugradnju u sklopu zidnih utičnica.
Ako Aple hoće da bude izuzetan neka plaća ogromne poreze za svoj jedinstveni standard, i za utičnice i za punjače, i to porez u procentima koliko plaćaju ameri za BMW i Mercedes dakle preko 100%. u vrednosti uređaja.

Iv

pre 2 godine

Da malo smirimo strasti. Apple je uveo lightning kada USB-C nije ni postojao, a standard bio inferioran. Igralo je i to što je mogao da se priključi bilo kako, evo i USB-C je sada takav, a svi su se smejali da Apple svoje korisnike tretira kao debile jer, avaj, koliko je teško naciljati stari USB kako valja. Elem, sada kada USB-C postoji nema razloga za lightning, podataka o tome koliko Apple zarađuje na kablovima nema (punjač odavno ima standardni USB A, a sada i C konektor), verovatno ne puno jer postoji mnogo alternativa koje su ok. Objektivan razlog što iPhone još nema USB-C može biti da će prelazak na njega biti "bolan" za sve one koji imaju neke dodatke koji su specifično napravljeni za lightning, a pošto iPhonea ima preko milijardu, verovatno ih ima puno. Do skoro je subjektivan (za Apple) argument bila kontrola, lightning je vlasnički i Apple je tu držao konce, ali iPadi prelaze na USB-C, očigledno da im nije toliko važno. Da je sreće da je Apple otvorio lightning, pa bi danas verovatno sve bilo lightning, ali to je druga tema. Ono što je ovde realan problem je što neko propisuje tačno koju tehnologiju moraju da koriste, pa je pitanje kako će nastati neki sledeći lightning ili USB-C, ako se sad zaključamo na ovo što imamo. Ok, možda će sledeća inovacija morati da ide na otvorenom USB-Cu, pa hajde da vidimo da li će neki sledeći Apple umesto da narpavi svoje i zatvoreno, odluciti da neki sledeći lightning bude otvoreni standard.

Milan

pre 2 godine

Nemojte da se brinete, vecina kao ja mogla je da bude prevarena jednom i nikad vise vas telefon nece biti u mojim rukama. Android je zakon.

Goran

pre 2 godine

Bravo EU. Dosta mudrovanja kompanija da neki kabl prave na svoj način, pa prodaju skuplje i moraš baš njihov da kupuješ ako zatreba. Standardizovati.

Rokabili

pre 2 godine

Ma da, Apple bi sa svakom generaciji novih telefona novi konektor, jer kako bi naplatili drugačije...
Usb-c za sve, dojadilo je više da ne znam koji je punjač od čega...

Nebojša

pre 2 godine

Neko će da pomisli da kupi kineski punjač za Apple telefon, sačuvaj Bože, hahahahaha...
(Goku, 23. septembar 2021 18:03)

Iphone je kinez isto tako i punjači i kablovi koji su pravljeni za njega samo što su lošijeg kvaliteta od onih isto kineskih kablova za recimo Huawei.

Dragan

pre 2 godine

Ne znam zbog cega je aple zabrinut kada ne daje punjace uz telefon ?!? Ni samsung flagsip ne daje. Prvo,iako dobijemo punjace od nekih oni su u 90 % slucajeva spori (do 15 w) a drugo kablovi za punjac su nekada bili 2 m standard a danas 1 m plafon i moramo drzati glavu zbog toga kod uticnice ukoliko koristimo telefon. Jadno od proizvodjaca,kupis telefon od 1500 € i moras kupiti punjac od minimum 25 w i kabl od makar 1,5 m.

Građanin

pre 2 godine

Nešto razmišljam oko ovog ukidanja isporuke punjača uz uređaj. Time se prevashodno oslobađaju proizvođači uređaja od odgivornosti usled samozapaljivanja ili drugih neželjenih događaja jer, eto, korisnik je koristio “ko zna kakav” punjač.
Da njih brine ekologija… ni najmanje.

ja

pre 2 godine

Kakvo nebulozno smaranje.. sta oni ima da teraju neku privatnu kompaniju kakve ce uredjaje da prave i koje kablove koriste?
(r53, 23. septembar 2021 23:23)

Probam da ti objasnim, moooožda i shvatiš.. EU puno vodi računa o ekologiji, smisao je da se smanji količina elektronskog otpada i da se naprave univerzalni punjači. Kod nas je još uvek normalno da se smeće baca po šumama i potocima, a u nemačkoj (ne dao ti Bog) iscuri motorno ulje, komunalne službe izvade zagađeni deo tla i recikliraju. Prijatelju je prokuvao kamion na parkingu tik uz jezero, da su dokazali da je antifriz stigao do jezera ne bi otplatio kaznu za 3 života i ovako je bilo preskupo, ako se ne varam uslugu i kaznu je platio preko 10.000 eur

DnK (°~°)

pre 2 godine

Mnogo bolja varijanta je usb c,na obe strane su kontakti zasticeni i pogotovo sto su iglice tj kontakti na konektoru punjaca,a koje cesto stradaju na iphone kad probamo da ocistimo mahom cackalicom.Sve u svemu ko je prvi patentirao a ko je prvi izbacio nije bitno ,mada mahom je apple taj koji kasni ,kamera,ecran fhd,120hz itd itd...

deda

pre 2 godine

koja inovativnost kad deceniju ili vise niste promenili ...ahd vozdra, ovo he trebalo davno da se uradi, pricaju bar 10 godina o ovome, troma i prespora evropa..

Igor

pre 2 godine

@hahaha pa zar jos neko u dve iljade dvajesprvoj godini puni telefon preko kabla? brate s kojom ja sirotinjom delim podneblje lolcina
(najjaci, 23. septembar 2021 19:03)

Punjaci na kabl imaju iskoriscenje el. energije preko 95%. Bezicni punjaci imaju iskoriscenje izmedju 40 i 50%. To znaci da vise od pola struje koja izadje iz stekera ode u nista, a tek nesto manje od polovine ide u telefon. Jel smesno sad? Nije! Da ovog trenutka svi u evropi krenu da pune telefon bezicnim punjacima elektricna mreza ne bi izdrzala.

marko96

pre 2 godine

Inovacije da pucnjas sto manje traje,i da kupuju druge, iskajati se ne mogu kad sam kupio mrtvi ajfon.. kabal citav izdrvao godinu dana posle toga plastika pocela da se guli morao da ga upeljuj ceo izolir trakom

JoXim

pre 2 godine

Bacanje prašine u oči...
Apple ionako prelazi na potpuno bežično punjenje od sledeće generacije, ovo mi više deluje kao ustupak njima.
Kao trebalo im je 10 godina da se dogovore...
Inače, smučila mi se priča oko punjača, da li dolazi ili ne sa uređajem.
Zna se šta pravi najveći otpad i ima najštetnije komponente po okolinu u sebi...baterija naravno.

Gmaz

pre 2 godine

> ovo he trebalo davno da se uradi, pricaju bar 10 godina o ovome, troma i prespora evropa

Dok su, međutim, države izvan EU sa malim i agilnim zakonodavstvom već odavno rešile taj problem.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@Goku, 23. septembar 2021 18:03
Svaki Apple telefon i svaki punjač za isti je, tehnički, kineski. So...

Ali koliki idiot neko treba biti, pa pomisliti kako Appleov rant o "gušenju inovacija" zaista ima veze s istinom? Ili da je njihova zabrinutost za prava potrošača iskrena? Yeah, right. Predlog EU je apsolutno na mestu - univerzalni punjači, kablovi i slično će olakšati stvari, smanjiti količinu e-otpada, zaštititi prava potrošača ma koliko stoka iz firme nekoć znane kao Apple Computer, Inc. tvrdila suprotno. Budući da su zaista bolja opcija ze okoliš, univerzalne bi se punjače i kablove trebalo forsirati i zbog toga. Biće da škvadru iz Applea boli što ne mogu nastaviti sa svojim lupeškim poslovnim praksama, mada, ne treba brinuti za njih - đubrad će svakako smisliti neku novu foru da izvuku novce od zabludjelih ovčica koje se lože na Zagriženu Jabuku™.
A predlog nadležnih institucija EU, samo pokazuje i u kojoj meri su euroskeptici i ini zapravo slučajevi za posmatranje.

IME

pre 2 godine

Epl je jako inventivan pravo iz njihovog u vasa ... https://youtu.be/ynpnYh4o_Qo Epl koristi izlizane stare trikove sto su koristili svi proizvodjaci telefona gde je svaki imao svoj port i morao si da kipujes druge punjace i kablove kad si god menjao telefon jer nista nije bilo komoatibilno. Zato je EU uveo mikro USB standard koji su vidimo nekako zaobisli svi. Isto tako epl je napravio glupost iz pohlepe eliminisuci 3.5 mm dzek samo zato da bi prodao jos novih slusalica a taj idiotizam iz pohlepe naravno prvo ismevaju pa prate trag pohlepe. Ko hoce da guta eplovu dijareju i da trpi to samo napred ja necu. Ima drugih ...

Aleksandar

pre 2 godine

A pustite jabučare neka zadrže njihov lightnig standard za punjače, kad osim punjena tel i slikanja ispred ogledala neće ništa drugo raditi. Šta zna prosečan apple korisnik šta znači brzna prenosa na lighting i usbC tunderbolt standardu

Zok1

pre 2 godine

(Veliki brat, 23. septembar 2021 23:13) Dotakao si jednu veoma interesantnu temu, o kojoj se jako malo govori, a još manje se radi na njoj, a to je različita implementacija USB-C, ali ne samo USB-C. To je ono kada vam kabl radi na jednom uređaju, a na drugom ne. Što se tiše ove odluke EU, ona nije vezana za zrelost tehnologije, nego za ekologiju. EU do dana današnjeg nije uspela da standardizuje električne i telefonske priključke na celoj teritoriji unije. Mislim da bi bilo dovoljno da se standardizuje da svi kablovi imaju isti priključak na punjač, a da punjač ne treba da ima integrisani kabl. Ekološki problem nisu kablovi, nego punjači. Što se tiče Apple koprisnika, ekološki je prihvatljivije da koriste lighting za sve Apple uređaje, nego da imaju posebno punjenje za telefone, koje se razlikuje od konekcija na perifernim uređejima.

Milenko Podgorica

pre 2 godine

Hahaha gusi inovacije... pa punjac je najstandardniji sklop i tu bema inovacije, svi koriste iste energetske sklopove i cipove istih funkcija. Cuj inovacije.

mishel

pre 2 godine

Aha , bas su zabrinuti , pre 4 godine su usb tip c stavili za punjac na MacBook i ukinuli magic safe konektor za punjenje koji je bio jedan od najboljih patenata Apple.

Locutus

pre 2 godine

Apple samo gleda € dok ostali gledaju korisnike. USB-C je bolji nego sto bi lighting ikada mogao biti!
(Aleksandar, 23. septembar 2021 16:00)

Ma niko ne gleda korisnike, svi gledaju profit, neko manje neko više. Sreća pa u EU postoje Švabe, Austrijanci i još poneki koji ne žele da ih šišaju kao ovce.

Boki

pre 2 godine

Apple moze da napravi ekstenziju za svoje potrosace koji bi je stavili na svoj punjač, realno ajde da telefon bude skup ali da 40$ naplacujes punjac to je pljacka.
Po meni od tih silnih kucnih punjaca bolje resenje je bezicni punjac gde sve marke mogu koristiti isti, samo spustis telefon.

DaLanik

pre 2 godine

Ovo je trebalo uraditi pre 6-7 godina (naravno sa mikro USB, pa onda unapredjivati). sada nema smisla. EU birokratija je prespora. ionako ce se ovo razvuci još godinu dve dana, a onda će se preći na bežično punjenje. meni je veći problem sto moj Galaxy ne mogu da punim drugim bežičnim, tj mogu, ali sporo. Softver ne dozvoljava drugi bežični osim Samsungovog. Bezobrazluk. a Samsungov bežični košta 40 evra.

sladoledsmesom

pre 2 godine

Što bi rekao Bill Burr misleći na Apple i pokojno im božanstvo Steve J.: "Old charger doesn't fit new phone? Thats your hero?"

Veliki brat

pre 2 godine

Drugi problem je da se ograničavaju inovacije u budućnosti. Da je ovo svojevremeno standardizovano na npr. USB Mini-B, nikada se ne bi pomerili na USB-C.
(Zok1, 23. septembar 2021 18:25)

Pa zato i nije, davno je razmatrano unificiranje punjača, još dok je bio OTG kabl za prenos podataka, ali se čekalo da zaživi novi standard upravo zbog toga.
Paralelno sa OTG za podatke i sporije punjenje korišćen je džek koji se razlikovao kod različitih brendova, pa čak i različitih modela istog proizvođača, i tada se EU parlament razmatrao unificiranje konektora za punjače.
Ali, sačekali su da zaživi novi standard koji je daleko bolji, da ne postoje odvojeni konektori/portovi za punjenje i prenos podataka kablom, tako da je došlo vreme da USB-C može da se uvede kao obavezan standard. USB-C podržava preko jednostavnog adaptera HDMI i LAN, a postaje polako dostupan i na svim laptopovima, pa će telefoni moći da se povezuju kablom koji na obe strane ima USB-C, ali i na TV uređaje preko kabla koji je na jednoj strani USB-C, a na drugoj HDMI.

Što se tiče nas potrošača, i ne mora da se insistira da svi telefoni imaju USB-C (npr. Apple), ali da oni koji imaju USB-C, moraju taj USB-C da ugrade po standardu.
Neki proizvođači stavljaju USB-C, ali tako da sa jeftinijim kablovima ne radi prenos podataka između telefona i računara.
Kad bi ispoštovali standard, vlasnici telefona ne bi morali da kupuju 3-4 puta skuplje kablove!

baki

pre 2 godine

prvo standard da ne možete da nas špijunirate, gledate mailove, poruke i snimate kad god vam pada na pamet pa onda kablovi. Jbt, bitniji su kablovi nego ljudi.
Od kablova su bitnije korporacije i banke, normalno.

Malo paznje

pre 2 godine

Da li mozete da stavite izvor za vase vesti. Jer vest na engleskom lepo kaze: Apple podrzava da se tako ustedi, ali da ce forsiranje samo USB-C dovesti do toga da kompanije ne pokusavaju da nadju novi i jos bolji nacin. Ovako potpaljujete masu, koja retko kad zna sta prica.

JoXim

pre 2 godine

Jel moze neko da kaze zasto jos uvek drze taj lightining za iphone ? Dobro jedan razlog su pare ali koji je drugi razlog ?

Pa možda još više para?

m

pre 2 godine

Hehe ovi iz Apple nisu glupi.
Sad odugovlače jer se spremaju da ukinu kompletno žičano punjenje i ljudi će hteli ili ne hteli morati da kupe bežični punjač.
Tako da ih ova regulativa neće nešto preterano da pogodi...
(Dušan, 23. septembar 2021 19:48)

pa i taj bezicni punjac mora nekako da se prikljuci na struju a i to ide zasebno adapter i kabal. kabal ce naravni biti drugaciji za apple uredjaje.

KillBill

pre 2 godine

Koristim skoro sve Apple-ove uređaje od 2010. godine ali živim za dan kada će EU narediti Apple-u da u iPhone ugradi USB-C. Apple koristi USB-C na svim svojim uređajima (osim na iPhone-u), a sada odjednom će implemetiranje USB-C u iPhone naštetiti potrošačima u Evropi. Ma kako da neće. Ceo Svet koristi USB-C samo oni našli da mudroseraju. Mali im je profit pa daj da zaradimo još malo od kablova i punjača…

Milos Radunovic

pre 2 godine

Čemu služi kabal za punjenje? Da li potoji i jedan razlog da bude drugačiji kod iphone uređaja? Stvar je veoma prosta da se objasni...

srb

pre 2 godine

A šta je sa laptopovima,tu je gori problem??
(Stefan, 23. septembar 2021 15:02)

Svi bolji (skuplji) modeli imaju C port, neki pored tog imaju i port svojstven proizvodjacu, sto je svakako plus...tj veca sansa da vec imate kompatibilan punjac.
Ali ipak ostaje problem sa laptopovima ispod tih, jer se na C port gleda kao na dodatnu opremu, pa ga tu izbacuju.

Ica Luben

pre 2 godine

A šta je sa laptopovima,tu je gori problem??
(Stefan, 23. septembar 2021 15:02)

Svi noviji laptopovi vec koriste USB-C, pa cak i MacBook :)

Gross

pre 2 godine

Koristim skoro 10 godina iskljucivo iphone telefon i ovo je odlična odluka. Drugi kraj “lightening utičnice je USB (A ili C) port. Znaci prenos podataka i punjenje funkcionišu preko USB-a. Cisto iživljavanje i nepotrebni troškovi za krajnje korisnike.

ja

pre 2 godine

Ko pita EU za nešto, pitaju se samo Ameri, Rusi i Kinezi a ova naša Evropska unija je propala.
(Maximus Decimus Meridius, 23. septembar 2021 23:43)

Izadje li ti prijatelju ikad za života iz svog atara?

гопн

pre 2 godine

Сада је јасније зашто Епл продаје уређаје без пуњача, а биће још јасније зашто ће њихови уређаји у Европи бити још скупљи.

Soko

pre 2 godine

Hahaha gusi inovacije... pa punjac je najstandardniji sklop i tu bema inovacije, svi koriste iste energetske sklopove i cipove istih funkcija. Cuj inovacije.
(Milenko Podgorica, 24. septembar 2021 08:47)

A type C nije inovacija u odnosu na Micro USB? :)

Marko Medić

pre 2 godine

Puno bitnije bi bilo da Apple ukine iTunes, i dozvoli klasični usb transfer fajlova, odnosno da telefon na pc-u bude prepoznat kao obična nova particija, bez posredničkog softvera.

Nikola

pre 2 godine

Mnogo novi laptoovi imaju usb-c Ali ima tu jedan problem.. A to je laptop prepoznao da nije njegov I nece da puni.. Npr imam Lenovo usb-c punjac 65 wati.. I jedan HP hoce da puni a drugi odbija..sto je zanimljivo da radi veci HP od 15 inca a ovaj od 13 inca nece Lenovo punjac.. Dok npr Taj Lenovo laptop radi I sa Hp punjacem.. Ali zato Lenovo yoga koji isto ima usb-c nece da radi sa hp punjacem.. Znaci ludilo

Lozo

pre 2 meseca

Evo jedno vrlo prosto pitanje pa ako neko zna nek odgovori da li kabel ulaz u telefon c type kupljen u srbiji ili je kineski jer je ovde sve iz rep.ch.ili ... , da li je isti potpuno sa evropskim
(npr. ako narucite iz nemacke ,danske itd..nebitno iz eu )ili ima razlike tj da li ulaze lagano na klik ili se teze stavljaju na konektor ? unazad hvala ;)