U Nemačkoj postavljen prvi kvantni računar u Evropi

Nemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je danas prvi kvantni računar koji je u Nemačkoj instalirao američki računarski gigant IBM, dok je Evropa aktivna na unapređenju te obećavajuće tehnologije.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. Jel vidite sa kakvim se znanjem ide u kafanu. Lepo covek objasnio...
  (radagast, 20. jun 2021 23:23)

  # Link komentara

 2. Gospođo Merkel, imao li iko od vaše nemačke stručne domaće javnosti vezane za informacije koje se tiču nemačkog integriteta i ustava, neka pitanja, i da li je pre instalacije, javnost bila informisana... Ili ste vi u ime boljitka za vaš narod poslušali najbolje svetske američke stručnjake koji sarađuju sa vašim nemačkim, ili uopšte ne sarađuju? Jer su naučnici kosmopolite, bez nacionalnosti?
  (Mediocritical, 17. jun 2021 05:14)

  # Link komentara

 3. "Umesto bitova koji se koriste za klasične računare, kvantni svet koristi kjubitove (Qubits) koji mogu paralelno radi nekoliko stvari i to mnogo brzo."

  Ne mogu da rade paralelno više stvari ništa bolje i više nego obični računari, već 1 kjubit (ili, po srpski: kubit) može istovremeno da ima i vredno 0 i vrednost 1 sa verovatnoćama čiji je zbir veći od 1, ali je zbir kvadrata tih verovatnoća 1 (u klasičnoj verovatnoći algebarski zbir verovatnoća više ishoda nekog događaja je 1).

  Međutim, u praksi to znači da imate veoma komlikovanu formulu za računanje, koja umesto bitova koristi kubite tako da se te verovatnoće da je neki kubit 0 ili 1 tako podešavaju da na kraju računanja vi "pročitate" prave vrednosti kubita, odnosno isključivo 0 ili 1.

  To znači da za 4 različite vrednosti umesto 4 različita stanja za 2 bita (00, 01, 10, 11) možemo koristiti jedno stanje za 2 kubita (svaki od 2 kubita može istovremeno imati vrednost 0 i 1), dakle npr. za prosto brojanje od 0 do 3, za šta je potrebno 3 takta procesora, sa kubitima možemo to brojanje uraditi u jednom taktu.

  Za veći broj kubita situacija je još povoljnija, a za ogromne brojeve koji se koriste u određenim oblastima kriptogravije, razlika u u vremenu potrebnom za računanje između klasičnog i kvantnog računar je ogromna, reda stotina ili hiljada godina.


  Takođe, kvantni računari umesto pseudoslučajnih brojeva mogu da generišu zaista slučajne brojeve u najstrožem matematičkom smislu.
  (Veliki brat, 17. jun 2021 01:13)

  # Link komentara