EU upozorava milione korisnika na skrivene opasnosti iza besplatnih strimova i preuzimanja

Evropska unija je pokrenula novu javnu informativnu kampanju osmišljenu da informiše ljude o opasnostima internet piraterije, uključujući besplatne strimove kanala i filmova koji se plaćaju, preuzimanja torenata i još mnogo toga. EU vidi kršenje intelektualne svojine kao značajan rizik za javnost.

Izvor: express.co.uk
Pošaljite komentar
 1. Napravim ugovor sa kablovskom televizijom samo da bi mogao gledati Sport Klub (99% drugih kanala me ne interesuje). Oni ga ukinu nakon par mjeseci... Zatim pređem na Mtel sa kojim se desi isto to nakon godinu dana... Da li sam ja kriminalac ako me smori da se i dalje cimam, pa bitnu utakmicu ili meč odgledam nelegalno preko interneta?
  (Đorđe, 17. jun 2021 19:53)

  # Link komentara

 2. "Prema Evropskoj uniji, podržavanje piraterije može značiti da nesvesno podržavate i druge oblike kriminalnih aktivnosti. Kaže se da postoje konkretne veze piratizovanog materijala i trgovine drogom i ljudima"

  Kakva gomila da ne kazem cega, evo skinuh pre par dana neke knjige (koje ne mogu nigde da nadjem) sa torenta nesvestan su ih okacili neki trgovci ljudima i drogom...
  (WoonaMax, 17. jun 2021 06:13)

  # Link komentara

 3. Ili da potrošiš minut-dva da mi objasniš (argumentovano) kako piratizovani film ili muzika utiče na trgovinu drogom, pa ću ti priznati da si u pravu.
  Nije teško...
  (XP, 16. jun 2021 13:44)

  Naravno da priznajem da piratizovani film i muzika NE uticu na trgovinu drogom. Ja prvi skidam torrente! Nije mi tesko da platim film, evo imao sam dobru volju juce da sve Indiana Jonese pogledam na netflix-u na koji imam pretplatu. Na americkom nema ni jedan (kroz VPN), na srpskom ima 2, 3 i 4, ali nema prvi?!?!? Da pogledam Serlok Holmsa, nema na nasem, kaci se na americki. Za nesto trece, kaci se na Australiju. Znovo nesto izadje, nema kod nas. Na Prime odem nesto da platim pojedinacno, ne moze nasa kartica (a vec imam pretplatu). Dizni i Hulu ne moze uopste. Pa znas koliko me zabole, SVE skidam sa torrenta. Kad budu u stanju da ponude sadrzaj na razuman nacin ja cu ga platiti. Inace smatram da je dobro platiti nekome za nesto sto je radio. Ali da se mlatim 45 minuta svaki put kad hocu da pogledm film sa VPN-ovima i da na kraju ne uspem, ne pada mi napamet.

  Ali to je SASVIM odvojena tema.

  Ono sto sam ja tebi rekao je da besplatan servis i sadrzaj idu uz reklame. Simple as that. Ovaj sajt npr ne placas, ni kad citas vest, ni kad si pisao komentar. Onda pogledaj reklamu. Hoces besplatane google mape, YouTube, cloud storage, mail? E pa uzmi lepo pa plati i onda neces gledati reklame. Ako hoces da je za dzabe, onda se ne buni. Bavio sam se onime sto si PISAO a ne sta si mislio.
  (Dejan, 16. jun 2021 14:16)

  # Link komentara

 4. Istini za volju dosao si da se besplatno nakacis na neciju hardversko/softversku infrastrukturu i da se malo posluzis za svoje potrebe informacijama ili da iskoristis neku uslugu (a sve to zajedno mozda kosta milione ili milijarde onoga ko je postavio). Budi faca (ili bar minimalno posten) pa PLATI sadrzaj i uslugu za koju si dosao da se ogrebes, pa ti niko nece "koristiti tvoj internet da ti prikaze reklame". Koje licemerje, ja ne verujem...
  (Dejan, 16. jun 2021 12:19)

  Za tvoju informaciju, tamo gde treba da se plati da dobijem informaciju koja mi je potrebna, ja platim. Ako mi neki softver treba, a nije besplatan ja ga platim.
  Drugo, promašio si poentu moje poruke. Ne radi se ni u ovom tekstu ni u mojoj poruci o tome da li ja hoću da platim nešto ili ne, nego što se koristi zastrašivanje i povezuju stvari koje jedna sa drugom veze nemaju.
  Ili da potrošiš minut-dva da mi objasniš (argumentovano) kako piratizovani film ili muzika utiče na trgovinu drogom, pa ću ti priznati da si u pravu.
  Nije teško...
  (XP, 16. jun 2021 13:44)

  # Link komentara

 5. Istinu za volju mnogi sajtovi za besplatan striming su puni virusa.
  (banat, 15. jun 2021 17:37)

  Istini za volju, mnogi legalni sajtovi pokušavaju više da iskoriste moj internet da mi prikažu reklame nego informacije zbog kojih sam i došao na taj sajt.
  (XP, 16. jun 2021 05:12)

  Istini za volju dosao si da se besplatno nakacis na neciju hardversko/softversku infrastrukturu i da se malo posluzis za svoje potrebe informacijama ili da iskoristis neku uslugu (a sve to zajedno mozda kosta milione ili milijarde onoga ko je postavio). Budi faca (ili bar minimalno posten) pa PLATI sadrzaj i uslugu za koju si dosao da se ogrebes, pa ti niko nece "koristiti tvoj internet da ti prikaze reklame". Koje licemerje, ja ne verujem...
  (Dejan, 16. jun 2021 12:19)

  # Link komentara

 6. Istinu za volju mnogi sajtovi za besplatan striming su puni virusa.
  (banat, 15. jun 2021 17:37)

  Istini za volju, mnogi legalni sajtovi pokušavaju više da iskoriste moj internet da mi prikažu reklame nego informacije zbog kojih sam i došao na taj sajt.
  (XP, 16. jun 2021 05:12)

  # Link komentara

 7. Koja gomila budalaština. Kakve veze ima film ili muzika sa trgovinom drogom ili nekim drugim kriminalom?
  OK, razumem, zabranjeno je, ali na koji način je povezano?
  Vlada neka opšta moda tovarenja na gomilu svih negativnih stvari, lepljenja raznih etiketa, tako da čak i ako uspeš da skineš mnoge, uvek će neka ostati zalepljena.
  Podseća na priču o bitkoinu. Koristi se za kriminal. Znači nije bilo kriminala do pojave bitkoina, kriminalci i ubice nisu koristili keš?
  Stvarno?
  (XP, 16. jun 2021 05:10)

  # Link komentara

 8. "Intelektualna svojina", osim što je logički nonsense i zahteva steoen narušavanja privatnosti slobodnog toka informacija koji se može postići damo u diktaturi, predstavlja, uz državni fiat novac i sistematsko podmićivanje parazitskih glasačkih mašinerija jedan od tri stuba neomarksističke i crony pljačke, manipulacije i strahovlade.
  (EU Citizen, 15. jun 2021 23:11)

  # Link komentara

 9. Istinu za volju mnogi sajtovi za besplatan striming su puni virusa.
  (banat, 15. jun 2021 17:37)

  # Link komentara

 10. Jao baš ste me dirnuli vašom brižljivošću, evo odmah ću pola plate da odvojim pa da punim džepove multimilijarderskim korporacijama.

  Paze na našu bezbednost samo kad im treba keša. More marš bre
  (Oki, 15. jun 2021 16:16)

  # Link komentara

 11. Onda neka kazu i da je opasno placati poreze drzavi zato sto veliki deo prihoda od poreza ide u naoruzavanje raznoraznih vojski evrope i amerike koje onda dalje 'sire demokratiju' sirom planeta cime unesrecuju na desetine i stotine miliona ljudi. Ili ih to uopste ne brine???
  (zapadniludaci, 15. jun 2021 14:59)

  # Link komentara

 12. > naši dokazi pokazuju veze između falsifikovanja i piraterije, kao i drugih krivičnih dela kao što su trgovina drogom i ljudima, sajber kriminal ili prevara

  Pravo u policiju sa takvim dokazima.
  (Lepi, 15. jun 2021 14:53)

  # Link komentara

 13. Živim opasno, skidam torrente.
  (jer sam u mogućnosti, 15. jun 2021 14:16)

  # Link komentara