Utorak, 26.01.2021.

13:57

"Nešto novo i veliko": Apple otkrio ko vodi misteriozni projekat

Izvor: B92

"Nešto novo i veliko": Apple otkrio ko vodi misteriozni projekat IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

ABIA

pre 3 godine

@Rynchinoi,

Nikada nece moci, blah blah blah.. sacekaj malo. Mozda je Microsoft ovo, mozda je Google ono, Apple sve to realizuje i dovodi na meru kakvu treba a za razliku od vecine, pametno koristi prednost kontrole hadvera i softvera i sa manje resursa izvlaci vise. A samo gledaj Apple silicijum kakve ce dugorocne rezultate da ostvari. Apple menja i diktira industriju. Drugii samo pokusavaju.

Ajme

pre 3 godine

Ono sto hocu da kazem je da bonusi svih CEO-a zavise od procenta skoka vrednosti akcija i da me strasno nervira pumpanje valuacije hajp naracijom a ne fundamentalima.
Ajde da vidimo da iphone ucesce u trzistu raste barem 10% godisnje, ajde da vidimo da Apple streaming servisi rastu procentualno yoy kao Netfliks. To sto pogode targete na kraju kvartala "za dlaku" ne opravdava P/E od 140.
Apple akcije su preskupe jer danas placate vrednost koju mislite da ce Apple vredeti za 20 godina a ne danas, u nadi da cete iste akcije prodati nekome po 5x vecoj ceni za 5 godina.
Treba nama jedan novi dot kom balon da pukne kao 2000te pa da se trziste malo resetuje, a to ce biti uskoro. A ovi sto sada ulazu u SP 500 IT segment po meni se ne razlikuju od onih koji kupuju bitkoine po 40 000 a prodaju po 30 000, ili idu u kladionicu.

Dejan Vu

pre 3 godine

Ričio je smenjen, ali je to prikazano kao unapređenje. Klasična Apple taktika: nedostatke prikazati kao prednosti, i to pompezno.
Provereno mnogo puta, takva taktika odlično funkcioniše.

021

pre 3 godine

Nemam ja pojma o tim vasim hardverima softverima pixelima. Znam samo jedno iPhone i ja se razumemo. Sa ostalim telefonima muku mucim.

Drnch

pre 3 godine

(Programer, 26. januar 2021 22:01)

Ajde da ti odgovorim iako ti je komentar nedostojan replike. Apple je ono sto je Sony bio 90’tih godina proslog veka. I tada su Sharp, Simens, Motorola idr neke stvari pravili bolje ali su opsti kvalitet, funkcionalnost i pouzdanost uglavnom bili na strani Sony-a. U kuci imam trenutno 8 Apple-ovih uredjaja i svi rade besprekorno. Sve sto sam imao od Samsunga nije radilo kako treba. Od njihovog papreno placenog “flagship” televizora koji nije sastavio 5 godina jer su se pojavile linije po ekranu, do skupe, ugradne mikrotalasne pecnice koja me izludjuje dok pisem ovaj komentar. Sa Samsungom sam zavrsio na duze. Ne pada mi na pamet da se bakcem sa njihovim telefonima. Sto se kineskih telefona tice, verujem da su dobri i da odradjuju posao ali mi nisu u uzem izboru. Razlog zasto su “Kauboji” pritisli Huawei malo ima veze sa uspehom prodaje njihovih telefona na ustrb IPhona. To si i onako dodao radi uverljivosti sopstvenog komentara pa nije ni vredno komentarisanja.

Veliki brat

pre 3 godine

najnoviji Galaxy S21 ultra ima senzor od 108mpix i opticki zum od 10x
(Programer, 26. januar 2021 22:01)

E, ako je tebi ključno tih 108MP...
Druže, pogledaj ti koliko košta PhaseOne ili Hasselblad sa senzorom od 100MP, a 10x zum nećeš naći nijedan za srednji format, a ni za 35mm DSLR fotoaparate da je cenjen kod fotografa (postojao je Canon 28-300 i bio je solidan, ali se ručno izvlačio unutrašnji element i pretežak je).

Problem je što te fotke sa telefona niko neće štampati u formatu 45x30cm ili većem, pa ga i ne zanima pravi kvalitet, bitno je da dobro izgleda na instagramu.

I to je u redu, sad su bitne instagram generacije i njihove želje, ali nazivati ove kamere u telefonima kvalitetnim... kakav je to kvalitet, gde AI softver šminka fotku i na svakoj fotografiji napravi grešku u nekom detalju?

Bolje da prave senzore od 6-12MP sa kojih fotku možete odštampati i na formatu plakata, a da liči na nešto. Ovako, na ekranu telefona je super, a kad pogledate na 27" monitoru, vidite koje je to smeće od kvaliteta - naravno, ako ste navikli na dobre fotografije DSLR kvaliteta, one sa srednjeg formata da ne pominjem, pod uslovom da su snimljene vrhunskim objektivom uz najbolja podešavanja aparata i objektiva, kao i precizan fokus postavljen tačno gde treba (DSLR aparati često imaju problem tačnog fokusa, jer je potrebna dodatna kalibracija u servisu).

Spin

pre 3 godine

@Iz Ciriha

Najbolje kad Apple korisnici skontaju da nešto postoji ili radi tek kad se to pojavi kod Apple-a, dugotrajna baterija, tri ili više kamera, bežično punjenje, savitljivi ekran... Daj i taj auto da se pojavi pa da zaseni Golf 2

Slepac Vidoje

pre 3 godine

Da mozda chip koji su ameri dobili sa vakcinom pFizera zapravo komunikacioni uredjaj tj telefon unutar tela, u krvotoku,.... a da pricamo mislima?


hahahahahahahaha
jos je daleko do toga!

Termodinamicar

pre 3 godine

Opaaa, Rici HW inzenjer. Mora da je ponosan na svoj rad, posto im je hardware na razini kamenog doba.
Idemo Rici, sekiru u ruke i na posao...

wer

pre 3 godine

ziv nisam,
verovatno ce biti nesto revolucionarno,
tipa hipstersko ogledalo koje korisniku dodaje buddy holy cvikere
ili samovozeci tricikl iz 1920

Plus size

pre 3 godine

Programer,
Ja vecito note Samsung,dete Iphone.Iz mog iskustva,ne znam ko koga sastavlja i koje delove ugradjuje ali mislim da je Iphone mnogo bolji.Touch nemerljivo brze i bolje reaguje,slike su im mnogo bolje.Odlican je Smsg ali Iph je mnogo kvalitetniji.Ostali su kopiranti ove dvojice.

Programer

pre 3 godine

@Drnch, hajde malo pojasni taj "fantastican kvalitet", nije dovoljno da ti samo tako kazes i svi ti verujemo na rec. Slazem se, dobar kvalitet, ali ako oni kupuju ekran od Samsunga (i to bar 2 generacije stariji model posto najnovije samsung cuva za svoje telefone), procesor im isto radi Samsung i TSMC, memoriju Samsung, na polju kamere znatno zaostaju za dosta proizvodjaca vec (najnoviji Galaxy S21 ultra ima senzor od 108mpix i opticki zum od 10x, pored generalno boljeg kvaliteta fotografije, dnevne i nocne), kao i trajanje baterije (i punjenje i po pitanju godina trajanja), po cemu su oni to onda tako kvalitetniji? Iphone je zapravo samo dobra kompilacija delova koje su pokupili od drugih, i pritom dosta kaskaju hardverski, za Samsungom pogotovo. Sto se softvera i tog zatvorenog ekosistema tice, od toga imas koristi samo ako si povrsan korisnik racunara i tehnologije uopste, pa ti je sasvim dovoljno to sto ti aplle daje za prevelika pare. Ako si imalo napredniji korisnik i treba ti sloboda u vidu jaceg hardvera ili softvera koji nije ogranicen samo na ono sto apple dozvoljava da radi, taj ekosistem postaje jako inferioran. Jedino u cemu je apple zaista najbolji je marketing i to sto prodaju osecaj prestiza i posebnosti, a ne sam tehnicki uredjaj. I da, apple je jak jer je americki brend, oni ga koriste najvise jer je domaci i namecu ga i ostatku sveta. Pogledajte samo kako kaubojski pritiskaju Huawei jer je poceo da im ugrozava primat

Rynchinoi

pre 3 godine

@iz Ciriha: Microsoft je odavno krenuo tim putem sa surface i win10 ARM64 . Guglov Chrome OS takođe i racunari. Tako da ne znam o čemu ti pišeš ovde.
Microsoft već preko 4 godina ima Universal app za sve platforme.
Opet inovator kopira druge i lepi svoj znak.

I dok ARM mora da poboljša performanse da bi došao do mogućnosti da bude u opštoj upotrebi, x86-64 to ne mora da radi. ARM je jednostavno kolač za bilo šta drugo osim slike i zvuka i lakih operacija. Za sve ostalo x86-64 će još duuuugo da bude u upotrebi kako za mikro računare, laptopove, radne stanice i za servere. Jednostavno postoje stvari koje ARM ne može da uradi i nikada neće moći.

Drnch

pre 3 godine

Postali su gori od Elona Maska. Samo se pumpa hajp da se dize cena akcija ...
(Ajme, 26. januar 2021 18:33)

Naprotiv. Cenu akcija im podize fantastican kvalitet. Vrhunski proizvodi, odlican ekosistem.

Spiclov

pre 3 godine

Postali su gori od Elona Maska. Samo se pumpa hajp da se dize cena akcija ...
(Ajme, 26. januar 2021 18:33)

He,he. Pa zato se i voli Apple. Na njihovim akcijama sam do sada zaradio desetak novih IPhone-a 12. Sto mi je onda problem da kupim jedan sebi? Odnosno, kupio mi Apple. Od vasih para.

Mile Dodik

pre 3 godine

Apl je prosečna kompanija, da joj nije bilo Bila Gejtsa i da ovaj nije osmislio Vindouz, a kasnije mobilni telefon nikada niko ne bi čuo za tu firmu. Čim je ovaj umro znao sam da dolazi kraj ovoj prenaduvanoj firmi. Odma sam naredio svim svojim dilerima na berzi da počnu da prodaju akcije koje poseduje naša firma. Inače, sam vlasnik jedno od naperspektivnije firme u IT sektoru. U ovom trenutku za našu kompaniju se bore najveći igrači iz USA, Izraela, V. Britanije, Sa,... Cena firme će uskoro biti poznata i to će bez svake sumnje biti najveća finansijska transakcija strane firme prema nekoj firmi iz Srbije. Taj novac neću izneti iz države kao ostali naši tajkuni već planiram da uložim u poljoprivredu i turizam Srbije i na taj način dalje razvijam našu državu.

Jasta pobro

pre 3 godine

(iz Ciriha, 26. januar 2021 18:37)

Zatvoren sistem ima svoje prednosti u smislu fluidnosti i optimatizacije svih programa.
Isto tako ima i mana.
Cena pogotovo.
Mene najvise interesuju igre i shodno tome i uzimam racunare.
Od apple nista jer nude malo za mnogo.
Tako i telefoni i ostale stvari.
Kao sto rekoh zatvoren sistem gde se skoro svaki app placa.

Đokče

pre 3 godine

Korisnici Apple uredjaja i usluga, zapamtite jedno:

najviše o vama i vašem novčaniku brinu prezadovoljni androidaši. To su vam Dositeji-prosvetitelji sa Zurkolomcem na čelu, koji će sa dve-tri rečenice da vas “prosvete” i objasne kako svoj OS na telefonu da tutu-rutujete kao i oni.

Nije njima dovoljno da budu istinski srećni sa svojim telefonima koji su, uzgred rečeno, sasvim dobri i služe svrsi, već vole da se “druže” sa vama na vestima o Apple-u: “Druže, vidi ovako...”, “Druže, da ti objasnim nešto....”.

Više prate vesti o Apple-u nego status svoje baterije na telefonu. I još nešto: pale se i resetuju na troll-button. Redovno. Samo pogledajte komentare ispod i iznad ovog.

Veliki pozdrav za sve “drugove”. ;-))

dimandi

pre 3 godine

Ја их обожавам.. раде на томе да са телефона може да се прича.. Хејтери одбијте, користим iPhone..

Stevica

pre 3 godine

(iz Ciriha, 26. januar 2021 18:37)

Meni je najjači Samsung, koji ih javno prozove zbog manjka punjača, da bi koji mesec kasnije i sam predstavio model bez punjača :) A da ne pričam da sam ruku mogao da dam da je Samsungov tablet ustvari iPad, liče kao jaje jajetu.

Šumadinac bre

pre 3 godine

Apple u mozgu , ne hardware je tvoja glava , a driver je njihov kod.

To da ponude , rasprodali bi sve , narod je krajnje povodljiv reklamom i iz nekog razloga ljudi se osecaju sigurniji u sebe kad imaju skupe telefone ili auta....pa nemali ni leva da jedu...

iz Ciriha

pre 3 godine

Možete ih mrzeti ali oni definitivno postavljaju standarde u IT svetu. Pre neki dan sam prvi put kupio Mekbuk i to samo što me je zainteresovala njihova ideja da pređu na ARM arhitekturu u desktop i laptop računarima. Rezultat je neverovatna brzina, trajanje baterije duže od 24 sata i hladan laptop čak i kad obavlja zahtevne zadatke.

Naravno pitanje je vremena kad će i ostali da krenu tim putem.

iz Ciriha

pre 3 godine

Možete ih mrzeti ali oni definitivno postavljaju standarde u IT svetu. Pre neki dan sam prvi put kupio Mekbuk i to samo što me je zainteresovala njihova ideja da pređu na ARM arhitekturu u desktop i laptop računarima. Rezultat je neverovatna brzina, trajanje baterije duže od 24 sata i hladan laptop čak i kad obavlja zahtevne zadatke.

Naravno pitanje je vremena kad će i ostali da krenu tim putem.

Stevica

pre 3 godine

(iz Ciriha, 26. januar 2021 18:37)

Meni je najjači Samsung, koji ih javno prozove zbog manjka punjača, da bi koji mesec kasnije i sam predstavio model bez punjača :) A da ne pričam da sam ruku mogao da dam da je Samsungov tablet ustvari iPad, liče kao jaje jajetu.

Đokče

pre 3 godine

Korisnici Apple uredjaja i usluga, zapamtite jedno:

najviše o vama i vašem novčaniku brinu prezadovoljni androidaši. To su vam Dositeji-prosvetitelji sa Zurkolomcem na čelu, koji će sa dve-tri rečenice da vas “prosvete” i objasne kako svoj OS na telefonu da tutu-rutujete kao i oni.

Nije njima dovoljno da budu istinski srećni sa svojim telefonima koji su, uzgred rečeno, sasvim dobri i služe svrsi, već vole da se “druže” sa vama na vestima o Apple-u: “Druže, vidi ovako...”, “Druže, da ti objasnim nešto....”.

Više prate vesti o Apple-u nego status svoje baterije na telefonu. I još nešto: pale se i resetuju na troll-button. Redovno. Samo pogledajte komentare ispod i iznad ovog.

Veliki pozdrav za sve “drugove”. ;-))

Drnch

pre 3 godine

Postali su gori od Elona Maska. Samo se pumpa hajp da se dize cena akcija ...
(Ajme, 26. januar 2021 18:33)

Naprotiv. Cenu akcija im podize fantastican kvalitet. Vrhunski proizvodi, odlican ekosistem.

Programer

pre 3 godine

@Drnch, hajde malo pojasni taj "fantastican kvalitet", nije dovoljno da ti samo tako kazes i svi ti verujemo na rec. Slazem se, dobar kvalitet, ali ako oni kupuju ekran od Samsunga (i to bar 2 generacije stariji model posto najnovije samsung cuva za svoje telefone), procesor im isto radi Samsung i TSMC, memoriju Samsung, na polju kamere znatno zaostaju za dosta proizvodjaca vec (najnoviji Galaxy S21 ultra ima senzor od 108mpix i opticki zum od 10x, pored generalno boljeg kvaliteta fotografije, dnevne i nocne), kao i trajanje baterije (i punjenje i po pitanju godina trajanja), po cemu su oni to onda tako kvalitetniji? Iphone je zapravo samo dobra kompilacija delova koje su pokupili od drugih, i pritom dosta kaskaju hardverski, za Samsungom pogotovo. Sto se softvera i tog zatvorenog ekosistema tice, od toga imas koristi samo ako si povrsan korisnik racunara i tehnologije uopste, pa ti je sasvim dovoljno to sto ti aplle daje za prevelika pare. Ako si imalo napredniji korisnik i treba ti sloboda u vidu jaceg hardvera ili softvera koji nije ogranicen samo na ono sto apple dozvoljava da radi, taj ekosistem postaje jako inferioran. Jedino u cemu je apple zaista najbolji je marketing i to sto prodaju osecaj prestiza i posebnosti, a ne sam tehnicki uredjaj. I da, apple je jak jer je americki brend, oni ga koriste najvise jer je domaci i namecu ga i ostatku sveta. Pogledajte samo kako kaubojski pritiskaju Huawei jer je poceo da im ugrozava primat

dimandi

pre 3 godine

Ја их обожавам.. раде на томе да са телефона може да се прича.. Хејтери одбијте, користим iPhone..

wer

pre 3 godine

ziv nisam,
verovatno ce biti nesto revolucionarno,
tipa hipstersko ogledalo koje korisniku dodaje buddy holy cvikere
ili samovozeci tricikl iz 1920

Spiclov

pre 3 godine

Postali su gori od Elona Maska. Samo se pumpa hajp da se dize cena akcija ...
(Ajme, 26. januar 2021 18:33)

He,he. Pa zato se i voli Apple. Na njihovim akcijama sam do sada zaradio desetak novih IPhone-a 12. Sto mi je onda problem da kupim jedan sebi? Odnosno, kupio mi Apple. Od vasih para.

Šumadinac bre

pre 3 godine

Apple u mozgu , ne hardware je tvoja glava , a driver je njihov kod.

To da ponude , rasprodali bi sve , narod je krajnje povodljiv reklamom i iz nekog razloga ljudi se osecaju sigurniji u sebe kad imaju skupe telefone ili auta....pa nemali ni leva da jedu...

Plus size

pre 3 godine

Programer,
Ja vecito note Samsung,dete Iphone.Iz mog iskustva,ne znam ko koga sastavlja i koje delove ugradjuje ali mislim da je Iphone mnogo bolji.Touch nemerljivo brze i bolje reaguje,slike su im mnogo bolje.Odlican je Smsg ali Iph je mnogo kvalitetniji.Ostali su kopiranti ove dvojice.

Jasta pobro

pre 3 godine

(iz Ciriha, 26. januar 2021 18:37)

Zatvoren sistem ima svoje prednosti u smislu fluidnosti i optimatizacije svih programa.
Isto tako ima i mana.
Cena pogotovo.
Mene najvise interesuju igre i shodno tome i uzimam racunare.
Od apple nista jer nude malo za mnogo.
Tako i telefoni i ostale stvari.
Kao sto rekoh zatvoren sistem gde se skoro svaki app placa.

Mile Dodik

pre 3 godine

Apl je prosečna kompanija, da joj nije bilo Bila Gejtsa i da ovaj nije osmislio Vindouz, a kasnije mobilni telefon nikada niko ne bi čuo za tu firmu. Čim je ovaj umro znao sam da dolazi kraj ovoj prenaduvanoj firmi. Odma sam naredio svim svojim dilerima na berzi da počnu da prodaju akcije koje poseduje naša firma. Inače, sam vlasnik jedno od naperspektivnije firme u IT sektoru. U ovom trenutku za našu kompaniju se bore najveći igrači iz USA, Izraela, V. Britanije, Sa,... Cena firme će uskoro biti poznata i to će bez svake sumnje biti najveća finansijska transakcija strane firme prema nekoj firmi iz Srbije. Taj novac neću izneti iz države kao ostali naši tajkuni već planiram da uložim u poljoprivredu i turizam Srbije i na taj način dalje razvijam našu državu.

Termodinamicar

pre 3 godine

Opaaa, Rici HW inzenjer. Mora da je ponosan na svoj rad, posto im je hardware na razini kamenog doba.
Idemo Rici, sekiru u ruke i na posao...

Rynchinoi

pre 3 godine

@iz Ciriha: Microsoft je odavno krenuo tim putem sa surface i win10 ARM64 . Guglov Chrome OS takođe i racunari. Tako da ne znam o čemu ti pišeš ovde.
Microsoft već preko 4 godina ima Universal app za sve platforme.
Opet inovator kopira druge i lepi svoj znak.

I dok ARM mora da poboljša performanse da bi došao do mogućnosti da bude u opštoj upotrebi, x86-64 to ne mora da radi. ARM je jednostavno kolač za bilo šta drugo osim slike i zvuka i lakih operacija. Za sve ostalo x86-64 će još duuuugo da bude u upotrebi kako za mikro računare, laptopove, radne stanice i za servere. Jednostavno postoje stvari koje ARM ne može da uradi i nikada neće moći.

Drnch

pre 3 godine

(Programer, 26. januar 2021 22:01)

Ajde da ti odgovorim iako ti je komentar nedostojan replike. Apple je ono sto je Sony bio 90’tih godina proslog veka. I tada su Sharp, Simens, Motorola idr neke stvari pravili bolje ali su opsti kvalitet, funkcionalnost i pouzdanost uglavnom bili na strani Sony-a. U kuci imam trenutno 8 Apple-ovih uredjaja i svi rade besprekorno. Sve sto sam imao od Samsunga nije radilo kako treba. Od njihovog papreno placenog “flagship” televizora koji nije sastavio 5 godina jer su se pojavile linije po ekranu, do skupe, ugradne mikrotalasne pecnice koja me izludjuje dok pisem ovaj komentar. Sa Samsungom sam zavrsio na duze. Ne pada mi na pamet da se bakcem sa njihovim telefonima. Sto se kineskih telefona tice, verujem da su dobri i da odradjuju posao ali mi nisu u uzem izboru. Razlog zasto su “Kauboji” pritisli Huawei malo ima veze sa uspehom prodaje njihovih telefona na ustrb IPhona. To si i onako dodao radi uverljivosti sopstvenog komentara pa nije ni vredno komentarisanja.

021

pre 3 godine

Nemam ja pojma o tim vasim hardverima softverima pixelima. Znam samo jedno iPhone i ja se razumemo. Sa ostalim telefonima muku mucim.

Veliki brat

pre 3 godine

najnoviji Galaxy S21 ultra ima senzor od 108mpix i opticki zum od 10x
(Programer, 26. januar 2021 22:01)

E, ako je tebi ključno tih 108MP...
Druže, pogledaj ti koliko košta PhaseOne ili Hasselblad sa senzorom od 100MP, a 10x zum nećeš naći nijedan za srednji format, a ni za 35mm DSLR fotoaparate da je cenjen kod fotografa (postojao je Canon 28-300 i bio je solidan, ali se ručno izvlačio unutrašnji element i pretežak je).

Problem je što te fotke sa telefona niko neće štampati u formatu 45x30cm ili većem, pa ga i ne zanima pravi kvalitet, bitno je da dobro izgleda na instagramu.

I to je u redu, sad su bitne instagram generacije i njihove želje, ali nazivati ove kamere u telefonima kvalitetnim... kakav je to kvalitet, gde AI softver šminka fotku i na svakoj fotografiji napravi grešku u nekom detalju?

Bolje da prave senzore od 6-12MP sa kojih fotku možete odštampati i na formatu plakata, a da liči na nešto. Ovako, na ekranu telefona je super, a kad pogledate na 27" monitoru, vidite koje je to smeće od kvaliteta - naravno, ako ste navikli na dobre fotografije DSLR kvaliteta, one sa srednjeg formata da ne pominjem, pod uslovom da su snimljene vrhunskim objektivom uz najbolja podešavanja aparata i objektiva, kao i precizan fokus postavljen tačno gde treba (DSLR aparati često imaju problem tačnog fokusa, jer je potrebna dodatna kalibracija u servisu).

Spin

pre 3 godine

@Iz Ciriha

Najbolje kad Apple korisnici skontaju da nešto postoji ili radi tek kad se to pojavi kod Apple-a, dugotrajna baterija, tri ili više kamera, bežično punjenje, savitljivi ekran... Daj i taj auto da se pojavi pa da zaseni Golf 2

Ajme

pre 3 godine

Ono sto hocu da kazem je da bonusi svih CEO-a zavise od procenta skoka vrednosti akcija i da me strasno nervira pumpanje valuacije hajp naracijom a ne fundamentalima.
Ajde da vidimo da iphone ucesce u trzistu raste barem 10% godisnje, ajde da vidimo da Apple streaming servisi rastu procentualno yoy kao Netfliks. To sto pogode targete na kraju kvartala "za dlaku" ne opravdava P/E od 140.
Apple akcije su preskupe jer danas placate vrednost koju mislite da ce Apple vredeti za 20 godina a ne danas, u nadi da cete iste akcije prodati nekome po 5x vecoj ceni za 5 godina.
Treba nama jedan novi dot kom balon da pukne kao 2000te pa da se trziste malo resetuje, a to ce biti uskoro. A ovi sto sada ulazu u SP 500 IT segment po meni se ne razlikuju od onih koji kupuju bitkoine po 40 000 a prodaju po 30 000, ili idu u kladionicu.

Slepac Vidoje

pre 3 godine

Da mozda chip koji su ameri dobili sa vakcinom pFizera zapravo komunikacioni uredjaj tj telefon unutar tela, u krvotoku,.... a da pricamo mislima?


hahahahahahahaha
jos je daleko do toga!

Dejan Vu

pre 3 godine

Ričio je smenjen, ali je to prikazano kao unapređenje. Klasična Apple taktika: nedostatke prikazati kao prednosti, i to pompezno.
Provereno mnogo puta, takva taktika odlično funkcioniše.

ABIA

pre 3 godine

@Rynchinoi,

Nikada nece moci, blah blah blah.. sacekaj malo. Mozda je Microsoft ovo, mozda je Google ono, Apple sve to realizuje i dovodi na meru kakvu treba a za razliku od vecine, pametno koristi prednost kontrole hadvera i softvera i sa manje resursa izvlaci vise. A samo gledaj Apple silicijum kakve ce dugorocne rezultate da ostvari. Apple menja i diktira industriju. Drugii samo pokusavaju.

Mile Dodik

pre 3 godine

Apl je prosečna kompanija, da joj nije bilo Bila Gejtsa i da ovaj nije osmislio Vindouz, a kasnije mobilni telefon nikada niko ne bi čuo za tu firmu. Čim je ovaj umro znao sam da dolazi kraj ovoj prenaduvanoj firmi. Odma sam naredio svim svojim dilerima na berzi da počnu da prodaju akcije koje poseduje naša firma. Inače, sam vlasnik jedno od naperspektivnije firme u IT sektoru. U ovom trenutku za našu kompaniju se bore najveći igrači iz USA, Izraela, V. Britanije, Sa,... Cena firme će uskoro biti poznata i to će bez svake sumnje biti najveća finansijska transakcija strane firme prema nekoj firmi iz Srbije. Taj novac neću izneti iz države kao ostali naši tajkuni već planiram da uložim u poljoprivredu i turizam Srbije i na taj način dalje razvijam našu državu.

Drnch

pre 3 godine

Postali su gori od Elona Maska. Samo se pumpa hajp da se dize cena akcija ...
(Ajme, 26. januar 2021 18:33)

Naprotiv. Cenu akcija im podize fantastican kvalitet. Vrhunski proizvodi, odlican ekosistem.

Đokče

pre 3 godine

Korisnici Apple uredjaja i usluga, zapamtite jedno:

najviše o vama i vašem novčaniku brinu prezadovoljni androidaši. To su vam Dositeji-prosvetitelji sa Zurkolomcem na čelu, koji će sa dve-tri rečenice da vas “prosvete” i objasne kako svoj OS na telefonu da tutu-rutujete kao i oni.

Nije njima dovoljno da budu istinski srećni sa svojim telefonima koji su, uzgred rečeno, sasvim dobri i služe svrsi, već vole da se “druže” sa vama na vestima o Apple-u: “Druže, vidi ovako...”, “Druže, da ti objasnim nešto....”.

Više prate vesti o Apple-u nego status svoje baterije na telefonu. I još nešto: pale se i resetuju na troll-button. Redovno. Samo pogledajte komentare ispod i iznad ovog.

Veliki pozdrav za sve “drugove”. ;-))

Spiclov

pre 3 godine

Postali su gori od Elona Maska. Samo se pumpa hajp da se dize cena akcija ...
(Ajme, 26. januar 2021 18:33)

He,he. Pa zato se i voli Apple. Na njihovim akcijama sam do sada zaradio desetak novih IPhone-a 12. Sto mi je onda problem da kupim jedan sebi? Odnosno, kupio mi Apple. Od vasih para.

Plus size

pre 3 godine

Programer,
Ja vecito note Samsung,dete Iphone.Iz mog iskustva,ne znam ko koga sastavlja i koje delove ugradjuje ali mislim da je Iphone mnogo bolji.Touch nemerljivo brze i bolje reaguje,slike su im mnogo bolje.Odlican je Smsg ali Iph je mnogo kvalitetniji.Ostali su kopiranti ove dvojice.

Programer

pre 3 godine

@Drnch, hajde malo pojasni taj "fantastican kvalitet", nije dovoljno da ti samo tako kazes i svi ti verujemo na rec. Slazem se, dobar kvalitet, ali ako oni kupuju ekran od Samsunga (i to bar 2 generacije stariji model posto najnovije samsung cuva za svoje telefone), procesor im isto radi Samsung i TSMC, memoriju Samsung, na polju kamere znatno zaostaju za dosta proizvodjaca vec (najnoviji Galaxy S21 ultra ima senzor od 108mpix i opticki zum od 10x, pored generalno boljeg kvaliteta fotografije, dnevne i nocne), kao i trajanje baterije (i punjenje i po pitanju godina trajanja), po cemu su oni to onda tako kvalitetniji? Iphone je zapravo samo dobra kompilacija delova koje su pokupili od drugih, i pritom dosta kaskaju hardverski, za Samsungom pogotovo. Sto se softvera i tog zatvorenog ekosistema tice, od toga imas koristi samo ako si povrsan korisnik racunara i tehnologije uopste, pa ti je sasvim dovoljno to sto ti aplle daje za prevelika pare. Ako si imalo napredniji korisnik i treba ti sloboda u vidu jaceg hardvera ili softvera koji nije ogranicen samo na ono sto apple dozvoljava da radi, taj ekosistem postaje jako inferioran. Jedino u cemu je apple zaista najbolji je marketing i to sto prodaju osecaj prestiza i posebnosti, a ne sam tehnicki uredjaj. I da, apple je jak jer je americki brend, oni ga koriste najvise jer je domaci i namecu ga i ostatku sveta. Pogledajte samo kako kaubojski pritiskaju Huawei jer je poceo da im ugrozava primat

iz Ciriha

pre 3 godine

Možete ih mrzeti ali oni definitivno postavljaju standarde u IT svetu. Pre neki dan sam prvi put kupio Mekbuk i to samo što me je zainteresovala njihova ideja da pređu na ARM arhitekturu u desktop i laptop računarima. Rezultat je neverovatna brzina, trajanje baterije duže od 24 sata i hladan laptop čak i kad obavlja zahtevne zadatke.

Naravno pitanje je vremena kad će i ostali da krenu tim putem.

Termodinamicar

pre 3 godine

Opaaa, Rici HW inzenjer. Mora da je ponosan na svoj rad, posto im je hardware na razini kamenog doba.
Idemo Rici, sekiru u ruke i na posao...

dimandi

pre 3 godine

Ја их обожавам.. раде на томе да са телефона може да се прича.. Хејтери одбијте, користим iPhone..

Rynchinoi

pre 3 godine

@iz Ciriha: Microsoft je odavno krenuo tim putem sa surface i win10 ARM64 . Guglov Chrome OS takođe i racunari. Tako da ne znam o čemu ti pišeš ovde.
Microsoft već preko 4 godina ima Universal app za sve platforme.
Opet inovator kopira druge i lepi svoj znak.

I dok ARM mora da poboljša performanse da bi došao do mogućnosti da bude u opštoj upotrebi, x86-64 to ne mora da radi. ARM je jednostavno kolač za bilo šta drugo osim slike i zvuka i lakih operacija. Za sve ostalo x86-64 će još duuuugo da bude u upotrebi kako za mikro računare, laptopove, radne stanice i za servere. Jednostavno postoje stvari koje ARM ne može da uradi i nikada neće moći.

Šumadinac bre

pre 3 godine

Apple u mozgu , ne hardware je tvoja glava , a driver je njihov kod.

To da ponude , rasprodali bi sve , narod je krajnje povodljiv reklamom i iz nekog razloga ljudi se osecaju sigurniji u sebe kad imaju skupe telefone ili auta....pa nemali ni leva da jedu...

wer

pre 3 godine

ziv nisam,
verovatno ce biti nesto revolucionarno,
tipa hipstersko ogledalo koje korisniku dodaje buddy holy cvikere
ili samovozeci tricikl iz 1920

Jasta pobro

pre 3 godine

(iz Ciriha, 26. januar 2021 18:37)

Zatvoren sistem ima svoje prednosti u smislu fluidnosti i optimatizacije svih programa.
Isto tako ima i mana.
Cena pogotovo.
Mene najvise interesuju igre i shodno tome i uzimam racunare.
Od apple nista jer nude malo za mnogo.
Tako i telefoni i ostale stvari.
Kao sto rekoh zatvoren sistem gde se skoro svaki app placa.

Stevica

pre 3 godine

(iz Ciriha, 26. januar 2021 18:37)

Meni je najjači Samsung, koji ih javno prozove zbog manjka punjača, da bi koji mesec kasnije i sam predstavio model bez punjača :) A da ne pričam da sam ruku mogao da dam da je Samsungov tablet ustvari iPad, liče kao jaje jajetu.

Veliki brat

pre 3 godine

najnoviji Galaxy S21 ultra ima senzor od 108mpix i opticki zum od 10x
(Programer, 26. januar 2021 22:01)

E, ako je tebi ključno tih 108MP...
Druže, pogledaj ti koliko košta PhaseOne ili Hasselblad sa senzorom od 100MP, a 10x zum nećeš naći nijedan za srednji format, a ni za 35mm DSLR fotoaparate da je cenjen kod fotografa (postojao je Canon 28-300 i bio je solidan, ali se ručno izvlačio unutrašnji element i pretežak je).

Problem je što te fotke sa telefona niko neće štampati u formatu 45x30cm ili većem, pa ga i ne zanima pravi kvalitet, bitno je da dobro izgleda na instagramu.

I to je u redu, sad su bitne instagram generacije i njihove želje, ali nazivati ove kamere u telefonima kvalitetnim... kakav je to kvalitet, gde AI softver šminka fotku i na svakoj fotografiji napravi grešku u nekom detalju?

Bolje da prave senzore od 6-12MP sa kojih fotku možete odštampati i na formatu plakata, a da liči na nešto. Ovako, na ekranu telefona je super, a kad pogledate na 27" monitoru, vidite koje je to smeće od kvaliteta - naravno, ako ste navikli na dobre fotografije DSLR kvaliteta, one sa srednjeg formata da ne pominjem, pod uslovom da su snimljene vrhunskim objektivom uz najbolja podešavanja aparata i objektiva, kao i precizan fokus postavljen tačno gde treba (DSLR aparati često imaju problem tačnog fokusa, jer je potrebna dodatna kalibracija u servisu).

Spin

pre 3 godine

@Iz Ciriha

Najbolje kad Apple korisnici skontaju da nešto postoji ili radi tek kad se to pojavi kod Apple-a, dugotrajna baterija, tri ili više kamera, bežično punjenje, savitljivi ekran... Daj i taj auto da se pojavi pa da zaseni Golf 2

Drnch

pre 3 godine

(Programer, 26. januar 2021 22:01)

Ajde da ti odgovorim iako ti je komentar nedostojan replike. Apple je ono sto je Sony bio 90’tih godina proslog veka. I tada su Sharp, Simens, Motorola idr neke stvari pravili bolje ali su opsti kvalitet, funkcionalnost i pouzdanost uglavnom bili na strani Sony-a. U kuci imam trenutno 8 Apple-ovih uredjaja i svi rade besprekorno. Sve sto sam imao od Samsunga nije radilo kako treba. Od njihovog papreno placenog “flagship” televizora koji nije sastavio 5 godina jer su se pojavile linije po ekranu, do skupe, ugradne mikrotalasne pecnice koja me izludjuje dok pisem ovaj komentar. Sa Samsungom sam zavrsio na duze. Ne pada mi na pamet da se bakcem sa njihovim telefonima. Sto se kineskih telefona tice, verujem da su dobri i da odradjuju posao ali mi nisu u uzem izboru. Razlog zasto su “Kauboji” pritisli Huawei malo ima veze sa uspehom prodaje njihovih telefona na ustrb IPhona. To si i onako dodao radi uverljivosti sopstvenog komentara pa nije ni vredno komentarisanja.

021

pre 3 godine

Nemam ja pojma o tim vasim hardverima softverima pixelima. Znam samo jedno iPhone i ja se razumemo. Sa ostalim telefonima muku mucim.

Dejan Vu

pre 3 godine

Ričio je smenjen, ali je to prikazano kao unapređenje. Klasična Apple taktika: nedostatke prikazati kao prednosti, i to pompezno.
Provereno mnogo puta, takva taktika odlično funkcioniše.

Ajme

pre 3 godine

Ono sto hocu da kazem je da bonusi svih CEO-a zavise od procenta skoka vrednosti akcija i da me strasno nervira pumpanje valuacije hajp naracijom a ne fundamentalima.
Ajde da vidimo da iphone ucesce u trzistu raste barem 10% godisnje, ajde da vidimo da Apple streaming servisi rastu procentualno yoy kao Netfliks. To sto pogode targete na kraju kvartala "za dlaku" ne opravdava P/E od 140.
Apple akcije su preskupe jer danas placate vrednost koju mislite da ce Apple vredeti za 20 godina a ne danas, u nadi da cete iste akcije prodati nekome po 5x vecoj ceni za 5 godina.
Treba nama jedan novi dot kom balon da pukne kao 2000te pa da se trziste malo resetuje, a to ce biti uskoro. A ovi sto sada ulazu u SP 500 IT segment po meni se ne razlikuju od onih koji kupuju bitkoine po 40 000 a prodaju po 30 000, ili idu u kladionicu.

ABIA

pre 3 godine

@Rynchinoi,

Nikada nece moci, blah blah blah.. sacekaj malo. Mozda je Microsoft ovo, mozda je Google ono, Apple sve to realizuje i dovodi na meru kakvu treba a za razliku od vecine, pametno koristi prednost kontrole hadvera i softvera i sa manje resursa izvlaci vise. A samo gledaj Apple silicijum kakve ce dugorocne rezultate da ostvari. Apple menja i diktira industriju. Drugii samo pokusavaju.

Slepac Vidoje

pre 3 godine

Da mozda chip koji su ameri dobili sa vakcinom pFizera zapravo komunikacioni uredjaj tj telefon unutar tela, u krvotoku,.... a da pricamo mislima?


hahahahahahahaha
jos je daleko do toga!