Sreda, 25.11.2020.

14:45

Konzole ili PC: Ko ima bolju grafiku? VIDEO

Izvor: B92

Konzole ili PC: Ko ima bolju grafiku? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

PowerRanger

pre 3 godine

na komjuteru su igrice programirane i dizajnirane, tako da nijedna konzola ne moze da se takmici sa kompjuterom, konzole su vrlo ogranicene masine u poredjenju sa PC-om

Godslittleboy15

pre 3 godine

Normalno da ce PC imati neuporedivo bolju grafiku nego konzola. Samim tim sto se PC moze nadogradjivati znaci da automatski moze, a i e mora, imati bolju grafiku. Naravno to ne znaci da su konzole "smece" to samo ukazuje na prednosti PC-a u poredjenju sa konzolom. Samo zelim da ljudi imaju na umu da su konzole zabavan dio naseg djetinjsta koje smo svi prosli i da nije bitno koliko losiju grafiku mogu imati od PC-a one mogu i dalje da daju dobro gameing iskistvo.

Hvala vam!

necromancer

pre 3 godine

Pc master race (samo ze one koji mogu da priuste)

Sem cene i par ekskluziva konzole nemaju nekakvu prednost.
Sve je manje takvih igara, cesto dodju posle i na pc, ili jednostavno nisu nesto zanimljive.

Trenutne konzole nemaju opciju za high refresh rate monitor, ove nove bi trebalo da imaju 120hz ili 144hz.
Ostaje da se vidi da li ce moci da guraju
zahtevnije naslove na toliko fps.

Bez podrske za freesync ili g-sync sto je tuzno.

Plus milion drugih stvari, ali kome to nista ne znaci i nema potrebu za tim konzola je najbolji izbor.

Isto zabave za manje para!

Saywuu

pre 3 godine

Low Key Lyesmith
Da ne ulazim u ostatak price,God of War svi delovi, Uncharted, Spiderman, Last of us prvi deo, Gears of War, Blodborn sve su vrhunske igre prihvacene I od strane publike I kriticara. Volim I ja rpg ali postoje I ostale dobre igre. Ja licno imam I pc I Sony ali polenta je bila da danas 99% stvari zavrsis na telefon. Ako ces da programiras ne pravis gaming pc. I izmedju ostalog druzim se sa par programera bukvakno svi do jednog imaju konzole I ne kazem to samo da bi dokazao nesto nego pisem iskreno.

Saywuu

pre 3 godine

Low Key Lyesmith
Da ne ulazim u ostatak price,God of War svi delovi, Uncharted, Spiderman, Last of us prvi deo, Gears of War, Blodborn sve su vrhunske igre prihvacene I od strane publike I kriticara. Volim I ja rpg ali postoje I ostale dobre igre. Ja licno imam I pc I Sony ali polenta je bila da danas 99% stvari zavrsis na telefon. Ako ces da programiras ne pravis gaming pc. I izmedju ostalog druzim se sa par programera bukvakno svi do jednog imaju konzole I ne kazem to samo da bi dokazao nesto nego pisem iskreno.

T-Rex

pre 3 godine

Mislim da je poredjenje besmisleno, najvise zbog cene, jer je PC skuplji, ali i vecih mogucnosti. Drugi razlog zasto je poredjenje besmisleno je opet cena. Naime, ako neko proizvede PC za 600$, on ga prodaje za 750-800$, da bi zaradio. Ako Sony proizvede konzolu za 600$, on je prodaje za 400$, jer ce sav gubitak naplatiti prodajom igrica.

aabb

pre 3 godine

Tetris, gameboy i pentium 3 su najbolji.
Sad imas 20 000 igara, na 3 konzole i PCu, sa milion komandi. Treba ti godinu dana da bi naucio da igras i da shvatis sve opcije u igri.
Pre udaras tastaturu ili dzojstik 10 dana, izivis se ko covek i predjes na sledecu igricu. Sad mi treba iq 200, brzina prstiju ko klavijaturista, da se hranim ko Djokovic , imam doktorat iz matematike i fizike i pricam 4 jezika. Ma idi

Mikloš Salamander

pre 3 godine

Za mene konzola,jednostavno je kupis i miran si 7 godina,licno ja,ne razmisljam ubacim disc i cepam igrice,cena mi nije toliki problem i da je kupim u fizickom obliku,a takodje za one sa malo plitkijim dzepom postoji share varijanta igrice tako da to ispadne dosta povoljnije,e sad grafika jeste malo bolja ali za recimo PS5 sastaviti priblizno takvu konfig.trebalo bi ti najmanje preko 1000 evra.U svakom slucaju ziveo Sony playstation!

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

@Saywuu, 27. novembar 2020 11:21
Koliko console igrača poznajete da zaista koriste tastaturu i miš? Čak i ako su upoznati sa tom mogućnošću i imaju miš i tastaturu pri ruci...
I nisam mislio na YouTube, Netflix i slične budalaštine - mislio sam na ozbiljne stvari. Možete li koristiti consoles za, say, office aplikacije ili coding ili slično? Ne. Bilo je pokušaja pretvaranja PS2 i PS3 konzola u nekakve upotrebljive PC ekvivalente sa GNU/Linux opertivnim sistemom, ali niti su ti pokušaji bili preterano uspešni, niti je Sony, u konačnici, zvanično odobravao iste. Xbox je bio zamišljen u nekoliko navrata kao nekakav HTPC, ali to jednostavno nije to. Što se traženja drivers, shaders i sličnih stvari tiče - ta, to je pola zabave! To su neke od stvari koje su zainteresovale nemali broj klinaca da kasnije postanu programeri i slično. Koliko console gamers - mislim na one koji se od samog početka igraju isključivo na konzolama - znate, a da su programeri? Ili DB Admins, ili Systems Admins? Just saying.
"I naravno konzole nazalost imaju igre koje PC nece imati nikada.."
Navedite mi jednu jedinu console exclusive igru - sem, možda, The Legend of Zelda: Breath of the Wild - koja apsolutno opravdava nabavku, ali i nabavku pripadajuće konzole, naravno. Nema ih...

karlito

pre 3 godine

PC po ceni PS5 - uvek sony!
Mislim, ko ima para da izdvoji za neku zver od kompa onda komp normalno, ali s'obzirom da kada kupite ps5 mirni ste 6 7 godina i pored exluziva ce te dobiti i brutalne dzojstike.
Sve u svemu, ovde je tema gejming, a ne kako neki pisu i neke druge stvari, onda za 52k-65k sony definitivno !

Saywuu

pre 3 godine

Low Key Lyesmith, 27. novembar 2020 09:33)
I na Sonyu I Xboxu rade tastatura I mis bukvakno samo utaknes I to je to. Grafika je naravno bolja na PCu I bice uvek ali PC je mnogo skuplji I taj koji ga sklopi za gejming koristice ga za to u 99% slucajeva tako da ta prica ima vise namena slabo pije vodu. YouTube Netflix I te stvari mozes da koristis I na konzoli. E sada ti kupis konzolu I miran si 7 do 10 godina ako ne patis samo za grafikom. Koliko cesto za tih 10 godina moras da unapredjujes PC, koliko cesto moras da trazis drajvere, skidaju se sejderi itd... I naravno konzole nazalost imaju igre koje PC nece imati nikada... I da cene koje si napisao za konzole nisu tacne jeste sada frka za novu generaciju jel je sve tek izaslo ali ps5 je 400$ a Xbox ima slabiju verziju za 320$

nik

pre 3 godine

Posedujem i konzolu i pc ali igre preferiram samo preko konzole iskljucivo zato sto igram online i daleko manje ima cheatera nego na pc u de svaki drugi igrac koristi cheat

realno

pre 3 godine

>>PC sposoban za igranje u 4K, se može sastaviti za ispod $1000 - i apsolutno vam neće služiti samo za igranje.
ako si "pravi" gamer - tesko da ces koristiti TAJ PC za nesto drugo...
da, ima IT profesionalaca - koji nesto ozbiljno rade sa racunarem a onda rado odigraju i neku igru ali velika vecina nisu takvi. Velika vecina ce upaliti taj PC samo za igrice (i poneki youtube twich ... video)

Svakako - dileme nema - moze se MNOGO VISE novca potrositi birajuci komponente za PC i samim tim ce i krajnji rezultat biti (sve) bolji neko ga konzoli

Ali cak i tad, mi smo na poslu iako svi imamo azdaje od racunara - kupili par komada konzola za relaksaciju - da ne bi blokirali/zauzimali ozbiljne racunare dok se neko igra (a i da ne bi morali na svim racunarima da kupimo/instaliramo igre - ovako imamo 4 dedicated uredjaja a ostali sluze za rad...)

zvezdarac

pre 3 godine

Prvo, bilo bi fer (prema konzolama) porediti PS5 ili XBOX series X sa PC-em. Next Gen konzole su se nedavno pojavile u prodaji mada nema trenutno ni jedna igra ne koristi full mogućnosti tog hardvera. E tu smo, taj hardver u je u PC svetu mid-range klasa. Ako bi poredili najjaču PC konf. i npr. PS5, čiste performanse su daleko na strani PC-a.
Problem je što za novac za takav PC može da se kupi PS5 konzola, pretplata na PSPlus za 5 godina i da se plati još 10ak igara. I ostane para...

pcgamer

pre 3 godine

Ne mozes objasniti ljudima da je gejming na pc-u bolji. Na konzolama je cak i sa x box series x i sony 5 dinamicna rezolucija nije pravi 4k i nikad nece biti kao na pc-u. Isto tako nekim ljudima ne mogu objasniti da je gejming bolji na mom 2k monitoru manjih dimenzija nego na 1080p tv-u veih dimenzija.

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

Pa, svako ko se iole razume u tematiku, zna da PC ima - i da će uvek imati - bolju grafiku. Problem može nastati samo ako developeri, pod pritiskom izdavača, namerno "zaprljaju" code PC verzije neke igre. Sad, neki će reći kako za okvirno iste performanse trebate potrošiti bar duplo više novca za odgovarajući PC. Gluposti. Zaista. Primer iz članka istina upoređuje Playstation 4 Pro konzolu i PC - sigurno će se javiti zabludjeli console fanboys & fangirls sa pričama kako poređenje i nema smisla i kako treba porediti PS5 i PC, ali valjda je svima jasno da bi i u tom slučaju PC izvojevao pobedu - ali to nije zaista bitno. Suština je da PS4 Pro košta $400+ i neće vam koristiti nizašta drugo, sem za igranje. Isto važi i za PS5, koji nominalno košta $550. PC sposoban za igranje u 4K, se može sastaviti za ispod $1000 - zanimljivo, to je čak izvodljivo i u Srbiji - i apsolutno vam neće služiti samo za igranje. PC koji omogućava prilično udobno igranje u 1920x1080, se već može naći u cenovnom rangu PS5. Ali, ne treba se fokusirati samo na grafiku - tu je i skladišni prostor (koji pride pruža i veće brzine čitanja i pisanja u odnosu na ono što postoji na konzolama, mada je Xbox napravio nekakav napredak na tom polju) i ono što je možda najbitnije, control scheme koji podrazumeva miš i tastaturu - budimo iskreni, samo osobe upitnih sposobnosti rasuđivanja mogu smatrati kako se igre poput Cyberpunk 2077 mogu igrati na joypadu (samo kažem).

ll

pre 3 godine

Nepotrebno poredjenje. Konzole su namenjene za budget gaming, i ako bi poredili jacinu PC po ceni konzole, 250, 300e za ps4 i 250-300 PC, konzola bi daleko bila bolja. Na vecem budzetu PC neuporediv, bez granice u fpsu i rezoluciji. Pa sad zavisi kome sta treba i odgovara.

Djoni

pre 3 godine

Uvek je pc imao bolju grafiku, ali je stvar kvaliteta grafike prema ulozenom novcu. Razlika je u tome da se za konzolu igrica optimizuje prema hardveru, a pc se hardver optimizuje prema igricama (bar za one kojima pc sluzi samo za igrice), tako da onaj na konzoli nema preteranih briga da li ce i kako nesto raditi, dok pc moze da varira od sjaja do ocaja, sve u zavisnosti koliko ste $$$ spremni da izdvojite. Da li u ovom slucaju vredi uloziti vise za bolju grafiku? Ozbiljnijim i gejmerima sa stazom je obicno grafika poslednja stavka, ali ima klinaca koji su spremni da plate sta god za ultra high 4k podesavanja, do poslednjeg tatinog dinara.

ll

pre 3 godine

Nepotrebno poredjenje. Konzole su namenjene za budget gaming, i ako bi poredili jacinu PC po ceni konzole, 250, 300e za ps4 i 250-300 PC, konzola bi daleko bila bolja. Na vecem budzetu PC neuporediv, bez granice u fpsu i rezoluciji. Pa sad zavisi kome sta treba i odgovara.

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

Pa, svako ko se iole razume u tematiku, zna da PC ima - i da će uvek imati - bolju grafiku. Problem može nastati samo ako developeri, pod pritiskom izdavača, namerno "zaprljaju" code PC verzije neke igre. Sad, neki će reći kako za okvirno iste performanse trebate potrošiti bar duplo više novca za odgovarajući PC. Gluposti. Zaista. Primer iz članka istina upoređuje Playstation 4 Pro konzolu i PC - sigurno će se javiti zabludjeli console fanboys & fangirls sa pričama kako poređenje i nema smisla i kako treba porediti PS5 i PC, ali valjda je svima jasno da bi i u tom slučaju PC izvojevao pobedu - ali to nije zaista bitno. Suština je da PS4 Pro košta $400+ i neće vam koristiti nizašta drugo, sem za igranje. Isto važi i za PS5, koji nominalno košta $550. PC sposoban za igranje u 4K, se može sastaviti za ispod $1000 - zanimljivo, to je čak izvodljivo i u Srbiji - i apsolutno vam neće služiti samo za igranje. PC koji omogućava prilično udobno igranje u 1920x1080, se već može naći u cenovnom rangu PS5. Ali, ne treba se fokusirati samo na grafiku - tu je i skladišni prostor (koji pride pruža i veće brzine čitanja i pisanja u odnosu na ono što postoji na konzolama, mada je Xbox napravio nekakav napredak na tom polju) i ono što je možda najbitnije, control scheme koji podrazumeva miš i tastaturu - budimo iskreni, samo osobe upitnih sposobnosti rasuđivanja mogu smatrati kako se igre poput Cyberpunk 2077 mogu igrati na joypadu (samo kažem).

Djoni

pre 3 godine

Uvek je pc imao bolju grafiku, ali je stvar kvaliteta grafike prema ulozenom novcu. Razlika je u tome da se za konzolu igrica optimizuje prema hardveru, a pc se hardver optimizuje prema igricama (bar za one kojima pc sluzi samo za igrice), tako da onaj na konzoli nema preteranih briga da li ce i kako nesto raditi, dok pc moze da varira od sjaja do ocaja, sve u zavisnosti koliko ste $$$ spremni da izdvojite. Da li u ovom slucaju vredi uloziti vise za bolju grafiku? Ozbiljnijim i gejmerima sa stazom je obicno grafika poslednja stavka, ali ima klinaca koji su spremni da plate sta god za ultra high 4k podesavanja, do poslednjeg tatinog dinara.

pcgamer

pre 3 godine

Ne mozes objasniti ljudima da je gejming na pc-u bolji. Na konzolama je cak i sa x box series x i sony 5 dinamicna rezolucija nije pravi 4k i nikad nece biti kao na pc-u. Isto tako nekim ljudima ne mogu objasniti da je gejming bolji na mom 2k monitoru manjih dimenzija nego na 1080p tv-u veih dimenzija.

zvezdarac

pre 3 godine

Prvo, bilo bi fer (prema konzolama) porediti PS5 ili XBOX series X sa PC-em. Next Gen konzole su se nedavno pojavile u prodaji mada nema trenutno ni jedna igra ne koristi full mogućnosti tog hardvera. E tu smo, taj hardver u je u PC svetu mid-range klasa. Ako bi poredili najjaču PC konf. i npr. PS5, čiste performanse su daleko na strani PC-a.
Problem je što za novac za takav PC može da se kupi PS5 konzola, pretplata na PSPlus za 5 godina i da se plati još 10ak igara. I ostane para...

Mikloš Salamander

pre 3 godine

Za mene konzola,jednostavno je kupis i miran si 7 godina,licno ja,ne razmisljam ubacim disc i cepam igrice,cena mi nije toliki problem i da je kupim u fizickom obliku,a takodje za one sa malo plitkijim dzepom postoji share varijanta igrice tako da to ispadne dosta povoljnije,e sad grafika jeste malo bolja ali za recimo PS5 sastaviti priblizno takvu konfig.trebalo bi ti najmanje preko 1000 evra.U svakom slucaju ziveo Sony playstation!

aabb

pre 3 godine

Tetris, gameboy i pentium 3 su najbolji.
Sad imas 20 000 igara, na 3 konzole i PCu, sa milion komandi. Treba ti godinu dana da bi naucio da igras i da shvatis sve opcije u igri.
Pre udaras tastaturu ili dzojstik 10 dana, izivis se ko covek i predjes na sledecu igricu. Sad mi treba iq 200, brzina prstiju ko klavijaturista, da se hranim ko Djokovic , imam doktorat iz matematike i fizike i pricam 4 jezika. Ma idi

Saywuu

pre 3 godine

Low Key Lyesmith, 27. novembar 2020 09:33)
I na Sonyu I Xboxu rade tastatura I mis bukvakno samo utaknes I to je to. Grafika je naravno bolja na PCu I bice uvek ali PC je mnogo skuplji I taj koji ga sklopi za gejming koristice ga za to u 99% slucajeva tako da ta prica ima vise namena slabo pije vodu. YouTube Netflix I te stvari mozes da koristis I na konzoli. E sada ti kupis konzolu I miran si 7 do 10 godina ako ne patis samo za grafikom. Koliko cesto za tih 10 godina moras da unapredjujes PC, koliko cesto moras da trazis drajvere, skidaju se sejderi itd... I naravno konzole nazalost imaju igre koje PC nece imati nikada... I da cene koje si napisao za konzole nisu tacne jeste sada frka za novu generaciju jel je sve tek izaslo ali ps5 je 400$ a Xbox ima slabiju verziju za 320$

T-Rex

pre 3 godine

Mislim da je poredjenje besmisleno, najvise zbog cene, jer je PC skuplji, ali i vecih mogucnosti. Drugi razlog zasto je poredjenje besmisleno je opet cena. Naime, ako neko proizvede PC za 600$, on ga prodaje za 750-800$, da bi zaradio. Ako Sony proizvede konzolu za 600$, on je prodaje za 400$, jer ce sav gubitak naplatiti prodajom igrica.

karlito

pre 3 godine

PC po ceni PS5 - uvek sony!
Mislim, ko ima para da izdvoji za neku zver od kompa onda komp normalno, ali s'obzirom da kada kupite ps5 mirni ste 6 7 godina i pored exluziva ce te dobiti i brutalne dzojstike.
Sve u svemu, ovde je tema gejming, a ne kako neki pisu i neke druge stvari, onda za 52k-65k sony definitivno !

Godslittleboy15

pre 3 godine

Normalno da ce PC imati neuporedivo bolju grafiku nego konzola. Samim tim sto se PC moze nadogradjivati znaci da automatski moze, a i e mora, imati bolju grafiku. Naravno to ne znaci da su konzole "smece" to samo ukazuje na prednosti PC-a u poredjenju sa konzolom. Samo zelim da ljudi imaju na umu da su konzole zabavan dio naseg djetinjsta koje smo svi prosli i da nije bitno koliko losiju grafiku mogu imati od PC-a one mogu i dalje da daju dobro gameing iskistvo.

Hvala vam!

nik

pre 3 godine

Posedujem i konzolu i pc ali igre preferiram samo preko konzole iskljucivo zato sto igram online i daleko manje ima cheatera nego na pc u de svaki drugi igrac koristi cheat

PowerRanger

pre 3 godine

na komjuteru su igrice programirane i dizajnirane, tako da nijedna konzola ne moze da se takmici sa kompjuterom, konzole su vrlo ogranicene masine u poredjenju sa PC-om

realno

pre 3 godine

>>PC sposoban za igranje u 4K, se može sastaviti za ispod $1000 - i apsolutno vam neće služiti samo za igranje.
ako si "pravi" gamer - tesko da ces koristiti TAJ PC za nesto drugo...
da, ima IT profesionalaca - koji nesto ozbiljno rade sa racunarem a onda rado odigraju i neku igru ali velika vecina nisu takvi. Velika vecina ce upaliti taj PC samo za igrice (i poneki youtube twich ... video)

Svakako - dileme nema - moze se MNOGO VISE novca potrositi birajuci komponente za PC i samim tim ce i krajnji rezultat biti (sve) bolji neko ga konzoli

Ali cak i tad, mi smo na poslu iako svi imamo azdaje od racunara - kupili par komada konzola za relaksaciju - da ne bi blokirali/zauzimali ozbiljne racunare dok se neko igra (a i da ne bi morali na svim racunarima da kupimo/instaliramo igre - ovako imamo 4 dedicated uredjaja a ostali sluze za rad...)

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

@Saywuu, 27. novembar 2020 11:21
Koliko console igrača poznajete da zaista koriste tastaturu i miš? Čak i ako su upoznati sa tom mogućnošću i imaju miš i tastaturu pri ruci...
I nisam mislio na YouTube, Netflix i slične budalaštine - mislio sam na ozbiljne stvari. Možete li koristiti consoles za, say, office aplikacije ili coding ili slično? Ne. Bilo je pokušaja pretvaranja PS2 i PS3 konzola u nekakve upotrebljive PC ekvivalente sa GNU/Linux opertivnim sistemom, ali niti su ti pokušaji bili preterano uspešni, niti je Sony, u konačnici, zvanično odobravao iste. Xbox je bio zamišljen u nekoliko navrata kao nekakav HTPC, ali to jednostavno nije to. Što se traženja drivers, shaders i sličnih stvari tiče - ta, to je pola zabave! To su neke od stvari koje su zainteresovale nemali broj klinaca da kasnije postanu programeri i slično. Koliko console gamers - mislim na one koji se od samog početka igraju isključivo na konzolama - znate, a da su programeri? Ili DB Admins, ili Systems Admins? Just saying.
"I naravno konzole nazalost imaju igre koje PC nece imati nikada.."
Navedite mi jednu jedinu console exclusive igru - sem, možda, The Legend of Zelda: Breath of the Wild - koja apsolutno opravdava nabavku, ali i nabavku pripadajuće konzole, naravno. Nema ih...

necromancer

pre 3 godine

Pc master race (samo ze one koji mogu da priuste)

Sem cene i par ekskluziva konzole nemaju nekakvu prednost.
Sve je manje takvih igara, cesto dodju posle i na pc, ili jednostavno nisu nesto zanimljive.

Trenutne konzole nemaju opciju za high refresh rate monitor, ove nove bi trebalo da imaju 120hz ili 144hz.
Ostaje da se vidi da li ce moci da guraju
zahtevnije naslove na toliko fps.

Bez podrske za freesync ili g-sync sto je tuzno.

Plus milion drugih stvari, ali kome to nista ne znaci i nema potrebu za tim konzola je najbolji izbor.

Isto zabave za manje para!

Saywuu

pre 3 godine

Low Key Lyesmith
Da ne ulazim u ostatak price,God of War svi delovi, Uncharted, Spiderman, Last of us prvi deo, Gears of War, Blodborn sve su vrhunske igre prihvacene I od strane publike I kriticara. Volim I ja rpg ali postoje I ostale dobre igre. Ja licno imam I pc I Sony ali polenta je bila da danas 99% stvari zavrsis na telefon. Ako ces da programiras ne pravis gaming pc. I izmedju ostalog druzim se sa par programera bukvakno svi do jednog imaju konzole I ne kazem to samo da bi dokazao nesto nego pisem iskreno.

Saywuu

pre 3 godine

Low Key Lyesmith
Da ne ulazim u ostatak price,God of War svi delovi, Uncharted, Spiderman, Last of us prvi deo, Gears of War, Blodborn sve su vrhunske igre prihvacene I od strane publike I kriticara. Volim I ja rpg ali postoje I ostale dobre igre. Ja licno imam I pc I Sony ali polenta je bila da danas 99% stvari zavrsis na telefon. Ako ces da programiras ne pravis gaming pc. I izmedju ostalog druzim se sa par programera bukvakno svi do jednog imaju konzole I ne kazem to samo da bi dokazao nesto nego pisem iskreno.

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

Pa, svako ko se iole razume u tematiku, zna da PC ima - i da će uvek imati - bolju grafiku. Problem može nastati samo ako developeri, pod pritiskom izdavača, namerno "zaprljaju" code PC verzije neke igre. Sad, neki će reći kako za okvirno iste performanse trebate potrošiti bar duplo više novca za odgovarajući PC. Gluposti. Zaista. Primer iz članka istina upoređuje Playstation 4 Pro konzolu i PC - sigurno će se javiti zabludjeli console fanboys & fangirls sa pričama kako poređenje i nema smisla i kako treba porediti PS5 i PC, ali valjda je svima jasno da bi i u tom slučaju PC izvojevao pobedu - ali to nije zaista bitno. Suština je da PS4 Pro košta $400+ i neće vam koristiti nizašta drugo, sem za igranje. Isto važi i za PS5, koji nominalno košta $550. PC sposoban za igranje u 4K, se može sastaviti za ispod $1000 - zanimljivo, to je čak izvodljivo i u Srbiji - i apsolutno vam neće služiti samo za igranje. PC koji omogućava prilično udobno igranje u 1920x1080, se već može naći u cenovnom rangu PS5. Ali, ne treba se fokusirati samo na grafiku - tu je i skladišni prostor (koji pride pruža i veće brzine čitanja i pisanja u odnosu na ono što postoji na konzolama, mada je Xbox napravio nekakav napredak na tom polju) i ono što je možda najbitnije, control scheme koji podrazumeva miš i tastaturu - budimo iskreni, samo osobe upitnih sposobnosti rasuđivanja mogu smatrati kako se igre poput Cyberpunk 2077 mogu igrati na joypadu (samo kažem).

Saywuu

pre 3 godine

Low Key Lyesmith, 27. novembar 2020 09:33)
I na Sonyu I Xboxu rade tastatura I mis bukvakno samo utaknes I to je to. Grafika je naravno bolja na PCu I bice uvek ali PC je mnogo skuplji I taj koji ga sklopi za gejming koristice ga za to u 99% slucajeva tako da ta prica ima vise namena slabo pije vodu. YouTube Netflix I te stvari mozes da koristis I na konzoli. E sada ti kupis konzolu I miran si 7 do 10 godina ako ne patis samo za grafikom. Koliko cesto za tih 10 godina moras da unapredjujes PC, koliko cesto moras da trazis drajvere, skidaju se sejderi itd... I naravno konzole nazalost imaju igre koje PC nece imati nikada... I da cene koje si napisao za konzole nisu tacne jeste sada frka za novu generaciju jel je sve tek izaslo ali ps5 je 400$ a Xbox ima slabiju verziju za 320$

Saywuu

pre 3 godine

Low Key Lyesmith
Da ne ulazim u ostatak price,God of War svi delovi, Uncharted, Spiderman, Last of us prvi deo, Gears of War, Blodborn sve su vrhunske igre prihvacene I od strane publike I kriticara. Volim I ja rpg ali postoje I ostale dobre igre. Ja licno imam I pc I Sony ali polenta je bila da danas 99% stvari zavrsis na telefon. Ako ces da programiras ne pravis gaming pc. I izmedju ostalog druzim se sa par programera bukvakno svi do jednog imaju konzole I ne kazem to samo da bi dokazao nesto nego pisem iskreno.

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

@Saywuu, 27. novembar 2020 11:21
Koliko console igrača poznajete da zaista koriste tastaturu i miš? Čak i ako su upoznati sa tom mogućnošću i imaju miš i tastaturu pri ruci...
I nisam mislio na YouTube, Netflix i slične budalaštine - mislio sam na ozbiljne stvari. Možete li koristiti consoles za, say, office aplikacije ili coding ili slično? Ne. Bilo je pokušaja pretvaranja PS2 i PS3 konzola u nekakve upotrebljive PC ekvivalente sa GNU/Linux opertivnim sistemom, ali niti su ti pokušaji bili preterano uspešni, niti je Sony, u konačnici, zvanično odobravao iste. Xbox je bio zamišljen u nekoliko navrata kao nekakav HTPC, ali to jednostavno nije to. Što se traženja drivers, shaders i sličnih stvari tiče - ta, to je pola zabave! To su neke od stvari koje su zainteresovale nemali broj klinaca da kasnije postanu programeri i slično. Koliko console gamers - mislim na one koji se od samog početka igraju isključivo na konzolama - znate, a da su programeri? Ili DB Admins, ili Systems Admins? Just saying.
"I naravno konzole nazalost imaju igre koje PC nece imati nikada.."
Navedite mi jednu jedinu console exclusive igru - sem, možda, The Legend of Zelda: Breath of the Wild - koja apsolutno opravdava nabavku, ali i nabavku pripadajuće konzole, naravno. Nema ih...

Mikloš Salamander

pre 3 godine

Za mene konzola,jednostavno je kupis i miran si 7 godina,licno ja,ne razmisljam ubacim disc i cepam igrice,cena mi nije toliki problem i da je kupim u fizickom obliku,a takodje za one sa malo plitkijim dzepom postoji share varijanta igrice tako da to ispadne dosta povoljnije,e sad grafika jeste malo bolja ali za recimo PS5 sastaviti priblizno takvu konfig.trebalo bi ti najmanje preko 1000 evra.U svakom slucaju ziveo Sony playstation!

pcgamer

pre 3 godine

Ne mozes objasniti ljudima da je gejming na pc-u bolji. Na konzolama je cak i sa x box series x i sony 5 dinamicna rezolucija nije pravi 4k i nikad nece biti kao na pc-u. Isto tako nekim ljudima ne mogu objasniti da je gejming bolji na mom 2k monitoru manjih dimenzija nego na 1080p tv-u veih dimenzija.

nik

pre 3 godine

Posedujem i konzolu i pc ali igre preferiram samo preko konzole iskljucivo zato sto igram online i daleko manje ima cheatera nego na pc u de svaki drugi igrac koristi cheat

PowerRanger

pre 3 godine

na komjuteru su igrice programirane i dizajnirane, tako da nijedna konzola ne moze da se takmici sa kompjuterom, konzole su vrlo ogranicene masine u poredjenju sa PC-om

karlito

pre 3 godine

PC po ceni PS5 - uvek sony!
Mislim, ko ima para da izdvoji za neku zver od kompa onda komp normalno, ali s'obzirom da kada kupite ps5 mirni ste 6 7 godina i pored exluziva ce te dobiti i brutalne dzojstike.
Sve u svemu, ovde je tema gejming, a ne kako neki pisu i neke druge stvari, onda za 52k-65k sony definitivno !

aabb

pre 3 godine

Tetris, gameboy i pentium 3 su najbolji.
Sad imas 20 000 igara, na 3 konzole i PCu, sa milion komandi. Treba ti godinu dana da bi naucio da igras i da shvatis sve opcije u igri.
Pre udaras tastaturu ili dzojstik 10 dana, izivis se ko covek i predjes na sledecu igricu. Sad mi treba iq 200, brzina prstiju ko klavijaturista, da se hranim ko Djokovic , imam doktorat iz matematike i fizike i pricam 4 jezika. Ma idi

realno

pre 3 godine

>>PC sposoban za igranje u 4K, se može sastaviti za ispod $1000 - i apsolutno vam neće služiti samo za igranje.
ako si "pravi" gamer - tesko da ces koristiti TAJ PC za nesto drugo...
da, ima IT profesionalaca - koji nesto ozbiljno rade sa racunarem a onda rado odigraju i neku igru ali velika vecina nisu takvi. Velika vecina ce upaliti taj PC samo za igrice (i poneki youtube twich ... video)

Svakako - dileme nema - moze se MNOGO VISE novca potrositi birajuci komponente za PC i samim tim ce i krajnji rezultat biti (sve) bolji neko ga konzoli

Ali cak i tad, mi smo na poslu iako svi imamo azdaje od racunara - kupili par komada konzola za relaksaciju - da ne bi blokirali/zauzimali ozbiljne racunare dok se neko igra (a i da ne bi morali na svim racunarima da kupimo/instaliramo igre - ovako imamo 4 dedicated uredjaja a ostali sluze za rad...)

Saywuu

pre 3 godine

Low Key Lyesmith
Da ne ulazim u ostatak price,God of War svi delovi, Uncharted, Spiderman, Last of us prvi deo, Gears of War, Blodborn sve su vrhunske igre prihvacene I od strane publike I kriticara. Volim I ja rpg ali postoje I ostale dobre igre. Ja licno imam I pc I Sony ali polenta je bila da danas 99% stvari zavrsis na telefon. Ako ces da programiras ne pravis gaming pc. I izmedju ostalog druzim se sa par programera bukvakno svi do jednog imaju konzole I ne kazem to samo da bi dokazao nesto nego pisem iskreno.

T-Rex

pre 3 godine

Mislim da je poredjenje besmisleno, najvise zbog cene, jer je PC skuplji, ali i vecih mogucnosti. Drugi razlog zasto je poredjenje besmisleno je opet cena. Naime, ako neko proizvede PC za 600$, on ga prodaje za 750-800$, da bi zaradio. Ako Sony proizvede konzolu za 600$, on je prodaje za 400$, jer ce sav gubitak naplatiti prodajom igrica.

ll

pre 3 godine

Nepotrebno poredjenje. Konzole su namenjene za budget gaming, i ako bi poredili jacinu PC po ceni konzole, 250, 300e za ps4 i 250-300 PC, konzola bi daleko bila bolja. Na vecem budzetu PC neuporediv, bez granice u fpsu i rezoluciji. Pa sad zavisi kome sta treba i odgovara.

necromancer

pre 3 godine

Pc master race (samo ze one koji mogu da priuste)

Sem cene i par ekskluziva konzole nemaju nekakvu prednost.
Sve je manje takvih igara, cesto dodju posle i na pc, ili jednostavno nisu nesto zanimljive.

Trenutne konzole nemaju opciju za high refresh rate monitor, ove nove bi trebalo da imaju 120hz ili 144hz.
Ostaje da se vidi da li ce moci da guraju
zahtevnije naslove na toliko fps.

Bez podrske za freesync ili g-sync sto je tuzno.

Plus milion drugih stvari, ali kome to nista ne znaci i nema potrebu za tim konzola je najbolji izbor.

Isto zabave za manje para!

zvezdarac

pre 3 godine

Prvo, bilo bi fer (prema konzolama) porediti PS5 ili XBOX series X sa PC-em. Next Gen konzole su se nedavno pojavile u prodaji mada nema trenutno ni jedna igra ne koristi full mogućnosti tog hardvera. E tu smo, taj hardver u je u PC svetu mid-range klasa. Ako bi poredili najjaču PC konf. i npr. PS5, čiste performanse su daleko na strani PC-a.
Problem je što za novac za takav PC može da se kupi PS5 konzola, pretplata na PSPlus za 5 godina i da se plati još 10ak igara. I ostane para...

Godslittleboy15

pre 3 godine

Normalno da ce PC imati neuporedivo bolju grafiku nego konzola. Samim tim sto se PC moze nadogradjivati znaci da automatski moze, a i e mora, imati bolju grafiku. Naravno to ne znaci da su konzole "smece" to samo ukazuje na prednosti PC-a u poredjenju sa konzolom. Samo zelim da ljudi imaju na umu da su konzole zabavan dio naseg djetinjsta koje smo svi prosli i da nije bitno koliko losiju grafiku mogu imati od PC-a one mogu i dalje da daju dobro gameing iskistvo.

Hvala vam!

Djoni

pre 3 godine

Uvek je pc imao bolju grafiku, ali je stvar kvaliteta grafike prema ulozenom novcu. Razlika je u tome da se za konzolu igrica optimizuje prema hardveru, a pc se hardver optimizuje prema igricama (bar za one kojima pc sluzi samo za igrice), tako da onaj na konzoli nema preteranih briga da li ce i kako nesto raditi, dok pc moze da varira od sjaja do ocaja, sve u zavisnosti koliko ste $$$ spremni da izdvojite. Da li u ovom slucaju vredi uloziti vise za bolju grafiku? Ozbiljnijim i gejmerima sa stazom je obicno grafika poslednja stavka, ali ima klinaca koji su spremni da plate sta god za ultra high 4k podesavanja, do poslednjeg tatinog dinara.