1. Da li netko zna, kako se instalira i sta je SVE DOBRO za macOS?
  (samo MAC, 23. novembar 2020 22:32)

  # Link komentara

 2. Hehe, kako je dobro citati komentare. Nista vas ne razumem a zamisljam vas kao likove iz jedne popularne serije, ima neka plavusa i neki likovi koji su cimeri..
  (fidel, 22. novembar 2020 18:33)

  # Link komentara

 3. [link]

  Osim što ako radite u npr Google morate da napišete obrazložen zahtev da vam istaliraju i windows uz obavezan Ubuntu.
  (samovasgledam, 22. novembar 2020 18:19)

  # Link komentara

 4. Wine prijatelju
  (@ (Digitalni miš, 20. novembar 2020 21:21), 21. novembar 2020 19:27)

  # Link komentara

 5. Instalirajte Linux Mint, bolji je od Windowsa 10 10 puta. Tačno je da ima više ažuriranja, ali su opcionalni. Windows zahtjeva ažuriranja i nemoguće ih je isključiti, čak iako kvare sistem. I to "open-source nedovršeno đubre od Linuxa" vam je bolje od usranog i nedovršenog sranja od Windowsa. Ako vam Linux nevalja, slobodni ste izmjeniti potpuno sve u sistemu, ako vam Windows nevalja, možete baciti računar. Linux je bezbjedan, ne zato što nema virusa za njega(ima, ali dosta manje od Windowsa) nego što se stalno nadograđuje. Kad se otkrije i najmanji problem, Linuxovi programeri ga poprave za 2-3 dana, a ako se desi veliki sistemski problem na Windowsu, Microsoft razvlači nadogradnje na 2-3 mjeseca. Pored toga, od Windowsa XP Microsoft je počeo kopirati i izgled Linuxa i MacOS X-a, kao Linuxovu Xfce radnu površinu, koja ima nevjerovatnu sličnost sa XP-ovom, a i Xfce je nastao mnogo ranije. I ako želite da koristite OS koji vaše privatne podatke šalje Microsoftu i jedan je od najranjivijih, plus za legalno korištenje trebate izdvojiti oko 100$ za nešto što ni upola ne vrijedi toliko, Windows 10 je odlično rješenje za upropaštavanje računara. Ako ipak želite maksimalnu bezbjednost, privatnost, brzinu, funkcionalnost i da ne potrošite ni paru za legalan OS, bilo koji Linux će vam odgovarati.
  (Marko, 21. novembar 2020 16:17)

  # Link komentara

 6. orak 1. Skinete neku finu distribuciju, npr. Kubuntu 20.04.
  Korak 2. Instalirate je na celom disku.
  Korak 3. Uživate u slobodi, lepoti i brzini.
  (josipbroz, 20. novembar 2020 11:13)

  Zaboravio si Korak 4.
  4. Kad zavrsite sa slobodom, lepotom i brzinom, idite kod komsije da obradite fotografiju na WIN10 u Photoshopu. Iskoriatite i da napravite neku tabelu u excelu jer tabela koju ste napravili u OO nece da se otvori u kopirnici.

  Koliko prosečnih korisnika računara koristi Photoshop za išta, 1 ili 2%? XLSX fajlovi se najnormalnije mogu obrađivati u LibreOffice Calcu, radio to puno puta bez problema.
  (komentator, 21. novembar 2020 16:05)

  # Link komentara

 7. Kao neko ko je radio za SUSE i Red Hat tvrdim da je Linuks dobar samo za servere i ništa više.
  Nijedan firma na planeti ne vodi poslove preko Linuksa jer ne postoji iole dobar office paket kao ni Project paket. O obradama fotografije i video snimaka da i ne govorim.
  Skeneri, štampači, periferia će možda da radi, a možda i neće. Prema tome ne mlatite više sa Kubuntu, Mint i ostalim distroima. Da ste iole linuks nastrojeni onda bi s gnušanjem odbili grafički interfejs i kao pravi "hakeri" sve radili iz shella, a email čitali preko pine ili mutt.
  (rebro, 21. novembar 2020 15:14)

  # Link komentara

 8. Ja prvo ubacim classic schell.
  Ne podnosim w10 start menu.
   (AB+, 21. novembar 2020 08:33)

  # Link komentara

 9. Na linuxu radi 90% programa sa windowsa, čak i sam windows.
  Nažalost potrebno vam je znanje isto kao kad ste se prvi put susreli sa windows-om.

  Linux je otvoren sistem i u njemu ne leži zarada, zato se svi programeri okreću prema windowsu a na linux idu kad na windowsu ne mogu nešto da završe.

  Za običnog korisnika linux je štur - prazan.
  I to će biti tako zauvek.
  Windows je nešto što prvo naučiš, a ne želi svako da ide dalje, već samo da može da koristi komp.

  Da svi žele dalje programeri ne bi ni imali platu, jer bi svaki čovek (pošto već ima komp) bio programer.
  Ali svako ima svoje želje i potrebe a ne da se bavi računarima.
  (Lradeeca, 21. novembar 2020 06:55)

  # Link komentara

 10. Na fakultetu iz predmeta Operativni sistemi 1 i 2 učim samo Linux. Na pitanje zašto Linux, profesor nam je odgovorio. "Ne učimo vas da igrate igrice ili da uživate u lepoti i dizajnu sistema, nego za rad na serverima gde Linux dominira. Kompletna mreža škole je na bazi Linux-a i košta 0$. Ista ta mreža na Windows platformi košta pakleno mnogo, pride je Linux daleko napredniji u tom polju. Ako želite zabavu onda Windows, ako želite posao, znanje i novac, onda Linux".
   (Milašin, 21. novembar 2020 00:49)

  # Link komentara

 11. Zaboravio si Korak 4.
  4. Kad zavrsite sa slobodom, lepotom i brzinom, idite kod komsije da obradite fotografiju na WIN10 u Photoshopu. Iskoriatite i da napravite neku tabelu u excelu jer tabela koju ste napravili u OO nece da se otvori u kopirnici.
  (mr.wolf, 20. novembar 2020 20:52)

  Jer sam profesionalni fotograf?! Meni Krita sasvim lepo završi posao. OO niko normalan ne koristi već godinama, nego Libre Office, a i Google Docs u oblaku ferceraju sve u 16.
  Da ne pominjem da se sve može lepo izvesti u Pdf-u, a i kućni štampač radi samo što sam ga uštekao, pa nema potrebe za kopirnicom.
  I sve to legalno. I bez virusa.
  Pozdrav!
   (josipbroz, 21. novembar 2020 00:29)

  # Link komentara

 12. Koristim paralelno i Win i Linux, Win na desktopu a Linux na laptopu. Koristio bih vrlo rado Linux i na desku ali, na Linuxu nijedna alternativa ne radi ni upola dobro kao Adobe Lightroom za fotografije, I zato što ne postoji ni upola dobar softver sa efektima za električnu gitaru (sviram je preko računara) kao što je Guitar FX Box. Kada Linux bude imao tako dobar softver, i kada budem mogao da instaliram drajvere za štampač, skener i ostale periferije bez mnogo zezanja, onda ću u potpunosti preći na Linux.
   (Digitalni miš, 20. novembar 2020 21:21)

  # Link komentara

 13. Da mi neko oce napisati zaato mi se sat pomjera non stop na original vindovsu. Dzaba stavim automatski sat, manuelni sat, razni tutorijali. Sinhronizujem ga i onda je tacan nakon sat kasni 15 minuta, sjutra kad ga upalim kasni 6 sati.
  (Zabjelcanin??, 20. novembar 2020 12:43)

  Zvuči kao loša baterija na matičnoj ploči, verovatno je zrela za zamenu
  (Felixv, 20. novembar 2020 21:18)

  # Link komentara

 14. Korak 1. Skinete neku finu distribuciju, npr. Kubuntu 20.04.
  Korak 2. Instalirate je na celom disku.
  Korak 3. Uživate u slobodi, lepoti i brzini.
  (josipbroz, 20. novembar 2020 11:13)

  Zaboravio si Korak 4.
  4. Kad zavrsite sa slobodom, lepotom i brzinom, idite kod komsije da obradite fotografiju na WIN10 u Photoshopu. Iskoriatite i da napravite neku tabelu u excelu jer tabela koju ste napravili u OO nece da se otvori u kopirnici.
   (mr.wolf, 20. novembar 2020 20:52)

  # Link komentara

 15. Sta radite sa Linuxom sem surfovanja i gledanja slika?
  (g pen, 20. novembar 2020 12:00)
  Kako sta rade ? Pa ubedjuju nas da je Linuks "bolji".
   (mr.wolf, 20. novembar 2020 20:47)

  # Link komentara

 16. Ovi “linuksaši” postadoše sekta brojnija i od “Xiaomijaša”.
  Kakav bre linux? Vi stvarno misliste da je ostalih 90% planete informaticki pismeni kao i vi, hakeri? Windows 10 je zakon, ne zato sto je bog zna kako stabilan, vec zato sto ga koristi ogromna vecina planete. Najbolje bi bilo da mi iz Indonezije posalju excel tabelu sa komplikovanim proracunima i makroima i da ga otvaram u Open ili slicnom office po linuksom. Ma vazi...
  (Hakeri, hakeri, 20. novembar 2020 12:08)

  Dzaba pricas. Nije stvar ni da li je Linuks bolji ili nije. Ti "linuksasi", naravno ne svi, su vecina "fenseri" koji bi da su "unikatni" i "drugaxiji od drugih". Isto kao i pre 30 godina. Postajli su Rokeri i "fensi Rokeri". Prvi, stvar karaktera, ubedjenja, buntovnici....Drugi, zna 5 rok grupe, drze predavanja onim koji nisu "rokeri" a na voli na svadbama da odpeva malo. Tako i sada. Ozbiljni "linuksasi" nema sanse da se ubedjuju sa tobom sta je bolje (10%), ostali ce da te ubedjuju i ako nemaju pojma zasto koriste linuks (90%).
  Na kraju, ne postoje bolji ili gori OS sistemi. OS je dobar onoliko koliko ima podrusku developera. Takodje, OS je dobar, onoliko koliko gampoznaje korisnik.
  Koristio sam OS od Geosa, WorkBencha , Win 3.11, Linuksa sve do WIN10.....
  Nikad problem. Ono sto vecina ne razume, jeste cinjenica, da windows10 nije isyi sistem sada i kada se pojavio. Ovaj sada je toliko drugaciji od onog iz 2015te i da nije Microsoft napustio politiku davanja novih imena OS-u, ovaj danasni WIN10 je vise WIN11.
   (mr.wolf, 20. novembar 2020 20:45)

  # Link komentara

 17. Instalirajte Garuda ili Manjaro, može i Artix Linux. Onda nećete imati problema sa povezivanjem skenera ili štampača.
  Živela sloboda, živeli sistemi koji ne špijuniraju svoje korisnike.
  (Chrysler Imperial iz 81, 20. novembar 2020 17:17)

  # Link komentara

 18. Imao sam još win3.1 pa skoro sve kasnije verzije i nikada nisam imao većih problema pod uslovom da je hardver bio ispravan. Jedino me je win98 nervirao pa sam koristio WinOsr2 sa drajverima isčupanim iz 98. Vistu sam preskočio, omiljeni mi je bio win2000.

  Jedna od prvih stvari koje uradim na win10 je "Taskbar settings" -> "Select which icons appear on the taskbar" -> "Always show all icons in the notification area" jer me nervira ona strelica i sakrivene ikonice programa koji jedu resurse. Za čišćenje najviše volim CCleaner. Superkoristan program mi je SpaceSniffer, naročito kad zafali mesta na disku.

  Ljudima koji koriste komp isključivo za surfovanje OS je potpuno nebitan, bitniji je brauzer. Najnoviji Edge je odličan.
  (Locutus, 20. novembar 2020 16:52)

  # Link komentara

 19. Ovi linuksasi su postali poput vegana. Daj bre pustite ljude da koriste sta im odgovara.
  (fanboy, 20. novembar 2020 16:05)

  # Link komentara

 20. Koristio bih Linux kad bi imao podrsku za Adobe paket. Zato koristim Mac OS, odnosno Linux sa podrskom za Adobe. :)
  (r53, 20. novembar 2020 15:16)

  # Link komentara

 21. ---…--
  Da mi neko oce napisati zaato mi se sat pomjera non stop na original vindovsu. Dzaba stavim automatski sat, manuelni sat, razni tutorijali. Sinhronizujem ga i onda je tacan nakon sat kasni 15 minuta, sjutra kad ga upalim kasni 6 sati.
  (Zabjelcanin??, 20. novembar 2020 12:43)
  ---…--
  Zameni bateriju na matičnoj ploči
   (Borg, 20. novembar 2020 15:03)

  # Link komentara

 22. (kaboom, 20. novembar 2020 13:06)
  Gresis, mislim, grdno gresis sinak.. nista, bukvalno nista ne moze da spreci update.. osim jedne stvari. Provereno radi preko 19 meseci. Evo resenja [link]
  (Pedja, 20. novembar 2020 14:38)

  # Link komentara

 23. Ako svi predjemo na Linux, onda ce on biti hakerski napadan, pa ce u tom slucaju Windows biti bolji. Mislim da ne treba biti pristrasan, Linux je dobar za starije kompjutere i kompjutere sa slabijim procesorom (manje je zahtevan), OSX za Mac, a za moderne nove kompjutere sa brzim procesorom (i3,i5,i7, AMD Rysen novijih generacija, RAM 4GB minimum) Windows 10 je najbolji. To je ipak najsavremeniji OS. Ako imate problema sa bagovanjem, raznim napadima, instalirajte Windows 10 S-mode, on koristi aplikacije samo iz Microsoft Stora. Sigurno vise necete imati problema. Pozdrav.
  (Milan, 20. novembar 2020 13:36)

  # Link komentara

 24. Kupite još jedan, za svaki slučaj!
   (LJUBITELJ FASADA I PUMPI, 20. novembar 2020 13:32)

  # Link komentara

 25. Prva stvar i instaliranje programcica koji skida sve ms gluposti i potpuno ukida komunikaciju sa ms serverima, update je moguc rucno sa dva klika, toliko.
   (trt, 20. novembar 2020 13:07)

  # Link komentara

 26. GPEdit.msc pa Administrative Templates->Windows Components-> Windows Update-> Configure Automatic Updates na DISABLED.
  E onda, nadjete Win10Debloater i pokrenete iz powershella (ima malo uputstvo sta mora pre pokretanja, al nije tesko), i u debloateru pogasite sve, a ako ste iskljucili update, cak vise nece svako malo glupedge da vam otvara PDF ako već imate Adobe reader.

  Takođe Windows Settings->Security Settings -> Account Policies->LocalPolicies-> Secutiry option -> Accounts: Block Microsoft accounts da vas ne bi svako malo smarao da otvorite i to smeće
  I tako... pošto im se može, maltretiraju i skupljaju telemetrije koliko ti je volja, ovako im malkice smanjiš to, al ne može im niko ništa, isti su kao i google i apple.
  (kaboom, 20. novembar 2020 13:06)

  # Link komentara

 27. prvo treba da se instalira...
   (Hogar ljuti, 20. novembar 2020 13:02)

  # Link komentara

 28. Boze, kakvi komentari...
  Koristim racunar od win 95 sistema. Nikad nikakav problem sa win-om nisam imao, pri tome sa prilicno zahtevan korisnik. Bavio se i web dizajnom kao srednjoskolac i student, obradjivao video materijale, sada, zadnjih 10 godina programiram od kompleksnih sistema u telekomunikacijama do nekih istrazivackih projektica.
  Windows koristim 90% , linux samo za servere.
  Ne razumem cemu prepiranje, kao sto neko rece, ako si prosecan korisnik, horor ti je na linuxu povezati stampac, skener ili bilo sta sa strane.
  Zasto bi se mucio ako ne moras.

  Vecinu stvari moze da uradi i win i linux ali stvar je komfora.
  Win je 10% komforniji za vecinu korsinika. Tu se prica zavrsava.
  (Nikola, 20. novembar 2020 12:56)

  # Link komentara

 29. @milos pa manje bulji u linux, pa zena nece skupljati malware po kojekakvim "interesantnijim" sajtovima... ovako dok ti kompajliras kernele razlicitih distribucija, njoj na windowsu dosadno...

  samo kazem...
   (Samo kazem, 20. novembar 2020 12:53)

  # Link komentara

 30. instaliram sledece:
  1. win 7
  2. moje programe: rootkit i exploit
  3. malwarebytes corporate
  4. mozilu i u njoj:
  1. uBlock Origin
  2. NoScript
  3. HTTPS everywhere
  5. BitTorrent (zbog serija)
  6. BSplayer
  7. STEAM
  pa prikljucim na PiHole/DNS/VPN

  search engine u mozili koristim duckduckgo
   (Son of nolifer, 20. novembar 2020 12:48)

  # Link komentara

 31. Da mi neko oce napisati zaato mi se sat pomjera non stop na original vindovsu. Dzaba stavim automatski sat, manuelni sat, razni tutorijali. Sinhronizujem ga i onda je tacan nakon sat kasni 15 minuta, sjutra kad ga upalim kasni 6 sati.
   (Zabjelcanin??, 20. novembar 2020 12:43)

  # Link komentara

 32. oslobodite se Windowsa i instalirate Linux - daleko od nedovršenog sistema sa critical update-ima :)

  Koristim ga od 2002. nikad nisam imao problema sa update-ima, za razliku od ženinog Lap top-a sa Windowsom koji se više puta zeznuo update-om nego što je počeo da radi bolje :D
   (milos, 20. novembar 2020 12:22)

  # Link komentara

 33. Skinite poslednju verziju w10 i instalirajte je.Zatim skinite poslednje update-ove.Nakon toga najbitnine instalirajte km spico.Na kraju pozeljno je odgledati neki tutorijal kako ugasiti i saseci svaki dalji update i kontakt sa Microsoftom.
   (Zoran33, 20. novembar 2020 12:14)

  # Link komentara

 34. Ovi “linuksaši” postadoše sekta brojnija i od “Xiaomijaša”.
  Kakav bre linux? Vi stvarno misliste da je ostalih 90% planete informaticki pismeni kao i vi, hakeri? Windows 10 je zakon, ne zato sto je bog zna kako stabilan, vec zato sto ga koristi ogromna vecina planete. Najbolje bi bilo da mi iz Indonezije posalju excel tabelu sa komplikovanim proracunima i makroima i da ga otvaram u Open ili slicnom office po linuksom. Ma vazi...
  (Hakeri, hakeri, 20. novembar 2020 12:08)

  # Link komentara

 35. Ja sam instalirao Linux mint jer imam 7 godina star laptop i Windows 10 sporo radi, a ne igram igrice tako da mi Linux odgovara, radi brže od Windowsa i nema bagova. Ali nije tačno što neki pišu da nema apdejtova, ima ih i to na svakih par dana
   (30STM, 20. novembar 2020 12:08)

  # Link komentara

 36. @ukoliko niste zahtevan korisnik, instalirajte LINUX, neki od njih. I oslobodite se virusa, updatova, i bagovanja Windowsa.

  samo dualni sistem, sa win 10 i Linuxom, i uživajte
  (s mile, 20. novembar 2020 10:49)
  Upravo jer nisam zahtevni korisnik nemam primedbu ni na 7, ni na 10. Sve radi kako treba. Na desktopu imam pored sedmice dual boot za Linux mint, jeste brzi, lepse radi, ali ne mogu sve sa njim. Mrzi me da proucavam forume da bi namestio skener i stampac, sve je to plug i play na windowsu. Absolutno nikakvih problema nemam na windowsima, Linux uckljucim samo za neki live stream dva puta godisnje. Jeste dobar, ali sto neko ranije rece, jednostavno je nedovrsen sistem
  (White trash, 20. novembar 2020 12:02)

  # Link komentara

 37. Sta radite sa Linuxom sem surfovanja i gledanja slika?
  (g pen, 20. novembar 2020 12:00)

  # Link komentara

 38. Ja ne znam sta se to desava ljudima na windows-u, da im nesto baguje preterano, pa da prelaze na linuks. Evo ja oduvek koristim iskljucivo win, 98, pa xp, pa 7, pa sad 10 i ne mogu reci da sam imao nekih problema da me je ometalo u radu. Kad instaliram win sredim updatovanje, defender, aplikacije koje se butuju i usput radim podesavanja kad se ukaze potreba. Kredibilitet 90% ojih koji tvrde da je win djubre je isti koliki i moj da tvrdim da je linuks djubre, a
   (Djoni, 20. novembar 2020 11:40)

  # Link komentara

 39. Prvo ću da izbegavam da čitam komentare za tekstove o Windows-u jer su prepuni linux smarača...
  (forsale, 20. novembar 2020 11:38)

  # Link komentara

 40. ukoliko niste zahtevan korisnik, instalirajte LINUX, neki od njih. I oslobodite se virusa, updatova, i bagovanja Windowsa.

  samo dualni sistem, sa win 10 i Linuxom, i uživajte
  (s mile, 20. novembar 2020 10:49

  A linux nema sigurnosne propuste, update i bagove? Više "critical" update-ova imaju linuks distributicije nego Windows.
   (Ankh, 20. novembar 2020 11:35)

  # Link komentara

 41. Linux
  (100%, 20. novembar 2020 11:13)

  Pa nisu kupili računar da bi se igrali sa nedovršenim open source smećem, nego da ga koriste za rad, zabavu itd.
   (Ankh, 20. novembar 2020 11:33)

  # Link komentara

 42. Kupite mac i resili ste sve probleme, zadnje dve godine sam se preporodio...
  (Aleksandar I, 20. novembar 2020 11:31)

  # Link komentara

 43. Kupite prvo dosta lekova za smirenje. A kada skapirate da ni to nije rešenje, kupite uređaj na MacOS sistemu i nađite način da sve što vam treba radite na njemu. Možda će vam malo više vremena trebati da se privinete, ali bar nećete kidati sebi živce i gubiti vreme na restartovanja i bagove...
  (Igor, 20. novembar 2020 11:16)

  # Link komentara

 44. Linux
  (100%, 20. novembar 2020 11:13)

  # Link komentara

 45. Korak 1. Skinete neku finu distribuciju, npr. Kubuntu 20.04.
  Korak 2. Instalirate je na celom disku.
  Korak 3. Uživate u slobodi, lepoti i brzini.
   (josipbroz, 20. novembar 2020 11:13)

  # Link komentara

 46. Mnogo kul likova predlaze da instalirate Linux. Mozete i to, odlican je sistem, ali nemojte to raditi samo da biste bili u trendu i posebni. Windows je super operativni sistem, a kul je prozivati ga da ne valja, posto ga koristi preko 90% "ovaca", medju njima i vecina firmi.
  (Djoda, 20. novembar 2020 11:12)

  # Link komentara

 47. A ja mislio prvo da ga izvadim iz kutije i uključim u struju?
   (XXL, 20. novembar 2020 11:08)

  # Link komentara

 48. Osecam da ove "instaliraj linux" komentare ostavlja jedan isti lik ;)
  (ja, 20. novembar 2020 11:05)

  # Link komentara

 49. Formatirati disk...
  (Abrakadabra, 20. novembar 2020 10:57)

  # Link komentara

 50. Prva i najbitnija stvar koju treba da uradite, je da se otarasite "prozora" i da instalirate Linux.
   (Guevara, 20. novembar 2020 10:52)

  # Link komentara

 51. ukoliko niste zahtevan korisnik, instalirajte LINUX, neki od njih. I oslobodite se virusa, updatova, i bagovanja Windowsa.

  samo dualni sistem, sa win 10 i Linuxom, i uživajte
  (s mile, 20. novembar 2020 10:49)

  # Link komentara

 52. Prvo formarirate disk i instalirate zeljenu Linux distribuciju.
  (Pre svega, 20. novembar 2020 10:43)

  # Link komentara

 53. Najkorisnije je da napisete kako se ukida Cortana
  (AlCapo, 20. novembar 2020 10:42)

  # Link komentara

 54. Instalirajte linux.
  (Paja Patak, 20. novembar 2020 10:39)

  # Link komentara

 55. Kao kad kupiš nov auto pa odeš kod majstora da našteluje paljenje.
   (Debeli Sava, 20. novembar 2020 10:03)

  # Link komentara

 56. Ja kad kupim novi računar prvo ga sastavim, flešujem bios/uefi, ako je potrebno, pa tek onda instaliram Windows.
   (bezobraznik, 20. novembar 2020 09:59)

  # Link komentara

 57. Pod 1. Instalirajte Linux i obrišite Windoze
   (Neplivač, 20. novembar 2020 09:54)

  # Link komentara

 58. prvo treba da formatirate ssd, i stavi ili ubuntu ili mint, tu ste zavrsili 96,5% svojih problema, naravno ako vam komp ne sluzi samo za igrice
   (nenad, 20. novembar 2020 09:53)

  # Link komentara