1. Ovo sy poslednji trzaj jedne deformisane sile...
  (Rade, 15. oktobar 2020 13:04)

  Da.. To slušam već 3o godina od kako sam se rodio, samo što neće. Ako jedna Rusija opstaje pored sve represije jednog čoveka već dve decenije, ako Kina sa onako nakaradnim sistemom opstaje i razvija neće SAD i EU nikad propasti u nauci.
  (Miš, 16. oktobar 2020 15:16)

  # Link komentara

 2. @srb: Ma ti si neupućen. Najefikasniji motor ikada je RS-25, na vodonik sa Space Shuttle-a. Najmoćniji motor ikada napravljen je F-1 za Apollo. Ovi ruski RD-180 su efikasni jer su dva motora nabudžena na istu turbinu, jer Rusija u vreme Apollo misija nije imala tehnološke mogućnosti da napravi tako velike motore, pa su godinama usavršavali te RD motore kao nastavak NK motora sa propale N1 ruske rakete za Mesec. Rusija nema full flow staged motor kao što ima SpaceX, niti BE-4 i jedan i drugi na metan, što je izuzetno važno da bi se motori višestruko koristili. Zato i dalje i lete ne Soyuzima, bez perspektive za dalji razvoj. U fazonu dok im USA plaća, dobro je. A USA je inače kupila licencu za te RD-180 motore i mogu sami da ih prave da hoće, medjutim poenta je bila da ih rusi orave da bi se Energomaš držao zaposlenim i da ne bi stučnjaci otišli da razvijaju rakete za Iran ili Kinu. Malo manje čitaj rusofilske medije, i malo više čitaj relevantne izvore o tehnologiji.
  (Los Angeles, 16. oktobar 2020 06:17)

  # Link komentara

 3. kao Monsanto na primer, firma Iz merike sto pravi seme za zitarice.
  Kad ga kupite, obavezujete se da im dozvolite da vas provjeravaju kada god zele, ne smete gajiti svoje sopstveni seme, I obavezujete se da cete kupovati samo njihovi seme za svaku setvu.
  Pa malo promislite kakvo je ovo oruzje u geopolitickom smislu kada imate najmocniju armiju.
  E to je ta demokratija, rec izmisljena da bi se sva sredstva odobrila da se bogati. zrtve Su nebitne.
   (trtemrtet, 16. oktobar 2020 03:23)

  # Link komentara

 4. za ne upućene, da rusi nisu dali amerima motore nikad ne bi poleteli u svemir, to je činjenica.
  I dalje se zna da su ruski motori najbolji
  Proverite ako ne verujete...
   (srb, 15. oktobar 2020 22:58)

  # Link komentara

 5. Problem je samo sto Kinezi ne nabavljaju vec prave i izmisljaju a onda ih usa " NABAVLJA*
  (Dimi, 15. oktobar 2020 12:30)

  Pa što onda kinezi nisu prvi napravili program za njihovu igru Go (kineski: Weiqi) koji može da pobedi i najjače profesionalne igrače, nego je to uradio Google? Doduše, i Google je u stvari kupio jednu londonsku firmu, DeepMinds, koja je već bila započela razvoje softvera baziranog na neuronskim mrežama opšte namene.

  Nakon nekoliko mečeva Google je objavio određene informacije, pa su i kinezi "progledali" i počeli izradu svog AI programa za igru koji radi na sličan način.

  SAD ovim potezom samo hoće da zabrane objavljivanje informacija koje bi pomogle drugima da kopiraju tehnologiju, odnosno kao ovo sa slučajem Google AI, hoće da zabrane iznošenje bilo kakvih činjenica o tome KAKO radi njihov AI, čime se usporavaju drugi u dostizanju istih rezultata.

  Ovo je samo primer za AI, cilj SAD je da tako uradi u svim oblastima gde hoće da zadrži prednost u odnosu na ostatak sveta.


  Dali će u tome uspeti je neko drugo pitanje, ali po meni i svet treba isto tako da postupi prema njima - prvo treba naučni instituti i univerziteti u Evropi da zabrane publikovanje naučnih radova u svim časopisima IEEE (američko društvo inženjera elektrotehnike), a koji se u celoj Evropi tretiraju tako da onaj ko tamo objavi rad, ima status kao da je akademik.
  A za to vreme, ameri dobijaju besplatno najnovije naučne rezultate iz celog sveta!
  (Veliki brat, 15. oktobar 2020 20:54)

  # Link komentara

 6. Meni ovo vise lici na spisak tehnologija kojima niko u svetu nece smeti da se bavi kako bi monopol ostao americi. Ovo sy poslednji trzaj jedne deformisane sile...
  (Rade, 15. oktobar 2020 13:04)

  # Link komentara

 7. Problem je samo sto Kinezi ne nabavljaju vec prave i izmisljaju a onda ih usa " NABAVLJA*
   (Dimi, 15. oktobar 2020 12:30)

  # Link komentara