Koliko telefoni zrače: Da li su stvarno tako opasni?

Procenjuje se da u svetu ima skoro pet milijardi korisnika mobilnih telefona. Samim tim, ne smemo da zanemarujemo uticaj koji oni imaju na naše svakodnevno funkcionisanje, ali ni na zdravlje.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. "Veće zračenje je zabeleženo u situacijama slabijeg signala, jer tada telefon koristi više energije, što povećava količinu zračenja."

  Ova rečenica je ključna,zato što obara teoriju protiv 5G da vise baznih stanica znaci vece zracenje.

  Više baznih stanica znači bolji signal telefona, sto je signal bolji telefon koristi manje energije i manje zrači. I da, veće je zračenje telefona onome u selu pored Pirota kome telefon juri signal bazne sranice udaljene 500m nego nama u Bg kome su bazne stanice udaljene 100m.
   (Mare, 19. oktobar 2020 00:03)

  # Link komentara

 2. Ne. Tu je dovoljna i samo statistika, telefoni se koriste već tridesetak godina, a za to vreme, koje je već dovoljno za koješta, nije zapažen nikakav nagli porast nekakvih oboljenja glave ili vrata gde mobilni najduže i najintenzivnije zrači. To.znači da u porseku to zračenje svakako nije opasno, ali opet, ako pričate satima, ništa vas ne košta da nabavite bluetooth :)
   (EU Citizen, 18. oktobar 2020 01:13)

  # Link komentara

 3. Jačina sunca (u toki leta) prosečno za 10 sati ozrači čoveka isto kao i telefon za 3 sata razgovora . Da li ima zračenja ? Ima naravno . Da li je opasno ? Pa jeste kad neko preteruje. Što bi reko moj otac . Od čaše vina glava ne boli od dve flaše mnogo boli .
  Izbegavajte jako sunce 120 minuta isto kao i razgovor mobilnim telefonom duže od 20 minuta neprekidno!
  Lično ja ne mogu da pričam duže od 7 minuta neprekidno , jer zaista ne znam šta bi više da kažem .
   (DWaLiN, 15. oktobar 2020 14:59)

  # Link komentara

 4. Dodatak - pogledajte gde se nalazi antena na vašem telefonu pa telefon uvek držite antenom od sebe (na stolu ili dok se puni). Obično se nalazi blizu mikrofona, donji deo telefona, kako bi bila najviše udaljena od nas dok razgovaramo, u pravcu brade i od tela. Zato je vrlo loše što dosta ljudi, naročito mladih, drže telefon uperen direktno mikrofonom u usta, na spikerfonu.
  Sve se inače komplikuje sa 5g telefonima koji imaju 3-4 antene, na sve četiri strane, pa sve ovo gore što sam napisao neće imati previše smisla kada se 5g komercijalizuje i kod nas jednog dana.
   (dzigi, 15. oktobar 2020 12:35)

  # Link komentara

 5. ako mislis da te zraci ne koristi telefon.
   (dragan jove torbica, 15. oktobar 2020 12:05)

  # Link komentara

 6. A koliko pomaže blutut u ovom slučaju?
   (Dejan, 15. oktobar 2020 12:03)

  # Link komentara

 7. Jel zna mozda neko za ono sto se zalepi na pozadinu telefona (okruglo), prodaje se kao nesto protiv radiacije ili tako nesto?
  (Petar, 15. oktobar 2020 11:44)

  # Link komentara

 8. E ovako. Razliciti materijali reaguju na zracenja energije na odredjenoj frekvenciji. Kako smo mi 70% voda, ona nam je najzanimljivija.
  Nama najvaznija rezonantna frekvencija vode je 2.45 GHz (ima ih vise). Sva energija na ovoj freqvenciji ce biti "upijena" od strane vode i molekule vode ce poceti oscilovati i grejati se. Na ovaj nacin radi mikrotalasna pecnica.

  Mobilni telefoni, a i cela telekomunikacija bezi od te frekvencije, jer je cilj prenos podataka, a ne grejanje vazduha. Ali ni jedan predajnik nije idealan, i iako je podesen da emituje na odredjenoj frekvenciji, postoji "curenje" na drugim frekvencijama, pa i na 2.45 GHz. One brzo slabe (oblik zvona, ili Gausove funkcije), tako da na razdaljini nisu opasne.

  Ali mobilni drzimo PORED GLAVE, na milimetrima udaljenosti, i tu je problem - grejemo mozak. Upoteba slusalica DRASTICNO smanjuje snagu koju primamo na 2.45 GHz, tj. postaje zanemarljiva.

  Ovo se inace ucilo na ETF (kod profesora Paunovica), bar ja kad sam bio, polovinom 90tih. Mobilni nisu bili rasireni, ali prenosne radiostanice da, recimo jedna verzija je imala antenu na ramenu vojnika, i bas su tu radjena istrazivanja.
  (Posmatrac, 15. oktobar 2020 11:39)

  # Link komentara

 9. Mislim da ova tema srbadiji nije interesantna iz razloga što smo svi nekako negativni pa je naše zračenje daleko jače od ovoga navedenog u opisu texta. Sećate se tema kako nemate dobar Wi-Fi, te nemate signal ... eee to je to naše zračenje guši mobilni, a ne on nas.
   (XXL, 15. oktobar 2020 11:16)

  # Link komentara