Petak, 24.07.2020.

08:00

iPhone SE 2020: Najjeftiniji najbrži iPhone

Izvor: Ivan Jeliæ

iPhone SE 2020: Najjeftiniji najbrži iPhone IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Modute1447xxty1781

pre 3 godine

Najbrzi dok ga ne uspore, kao sto su ranije radili, pa sad ne mogu da koristim iPhone 6 koji imam jer je spor kao puz. Uzasno koliko me nervira. Nisam ga ukljucio 2 godine. Ne kupujem iPhone vise, samo OnePlus.

bakicar

pre 3 godine

@George Costanza izgleda da nisi upućen o čemu se radi, taj dio je mogao izdržati samo određen broj mikro-savijanja poput čelične žice koju savijaš rukom. Zato lem koji drži čip napukne i pravi neke simptome mada telefon nije neupotrebljiv ali se teško koristi. Oni jako vode računa o tim stvarima, da tehnologija bude jeftina a proizvod bude najskuplji mogući, ne bi inače bili milijarderi. Nisam protiv kupovine ovog telefona ali preporučujem da ga se otarasite odmah poslije garantnog roka.

Kada

pre 3 godine

Baterija je jedina mana. Zato ću ovog puta pre pogledati neki polovni iPhone X.
(Dior, 24. jul 2020 11:14)

Da, polovni X ima bateriju u odlicnom stanju :)

George Costanza

pre 3 godine

taman posla da će praviti novo, istina je da čipset nije isti ali je ovaj kvarljivi čip sporedna komponenta i ne vjerujem da su ga mijenjali ako to nije naznačeno. To je korporacija koja ima normalno kao prvi cilj profit i ovaj telefon se se projektuje da bude što jeftiniji tako da bih pozvao potrošače na oprez.
(bakicar, 25. jul 2020 12:20)
Ako cemo precizno "kvarljivi čip" je audio chip na koji su povezani mikrofon i zvučnik. Taj ceo chip sa sve mikrofonom i zvučnikom Apple ne košta 1 dolar, i to na 11 pro modelu, ako su i imali problem na 7-ci mala je verovatnoca da su taj "kvarljivi" specijalno cuvali 5 godina kako bi ga ugradili u nov model 2020 godine. Te periferije su najjeftinije. Ono sto je najskuplje na telefonu su procesor i ekran. Apple ekrane kupuje od LG i Samsunga, sada je poceo da kupuje i od kineskog BOE-a panele, koji su vrhunski i koje Sony koristi u pojedinim televizorima. Ono zbog čega, izmedju ostalog, Apple ima vecu zaradu su procesori, sam ih dizajnira a TSMC ih izradjuje, i jedan procesor kosta Apple 20-30 dolara, dok ostali proizvodjaci placaju Qualcomm - u 200 dolara za snapdragon 865...

b

pre 3 godine

Ne pricajte gluposti za bateriju. Koristio sam iphone 8 koji je imao identicnu bateriju i dan gura bez problema i sa zahtjevnijim koristenjem. Vecina vas procita na internetu da je 1800 mAh baterija o odma ne valja. Jednostavno ne treba mu vise. Svaki iphone ima odlicnu bateriju pogotovo plus/max modeli.

Laza

pre 3 godine

Sjajan telefon za ljubitelje slabih baterija, koji vole da pune telefon na svaka 4 ipo sata. Smešno bre! Imao sam iPhone 8 i prodao ga zbog baterije koja je ista i na SE 2020.
Koristim Samsung s10e koji je jeftiniji 15.000 dinara a bolji. Svaka preporuka za S10e.

bakicar

pre 3 godine

@George Costanza taman posla da će praviti novo, istina je da čipset nije isti ali je ovaj kvarljivi čip sporedna komponenta i ne vjerujem da su ga mijenjali ako to nije naznačeno. To je korporacija koja ima normalno kao prvi cilj profit i ovaj telefon se se projektuje da bude što jeftiniji tako da bih pozvao potrošače na oprez.

Ja ib

pre 3 godine

Apk@

Ne mozes racunati carinu, porez, prevoz na maloprodajnu cenu telefona u americi. Nasi uvoznici ga sigurno ne placaju 400 dolara vec siguran sam upola te cene. Kod nas je u zemlji praksa da cene budu jake a prodata količina nije bitna. Na zapadu je druga pesma, gleda se sto veca prodaja zbog budućih benefita kod proizvodjača.
Naš trgovac ima drugacije razmišljane bolje da prodam dva sa 100% zarade nego pet sa 20%.
Nema konkurencije i može im se.

C i n i k

pre 3 godine

Na kupujem prodajem se može naći za 450 evra otprilike. Da li vredi uzimati od tih pteprodavaca? I 11 je oko 670 evra, a u radnjama dosta skuplja
(Samo pitam, 24. jul 2020 14:40)


Proveri.
Misim da je generalno tu sve ok ali ipak oprez nije na odmet.
Kad su drndoidi u pitanju znm pouzdano da je sve ok sa telefonima kupljenim preko oglasa.

Mega Smarac

pre 3 godine

@(Felixv, 24. jul 2020 13:55)

Svestan si da su danas procesori i na osrednjim android telefonima dovoljno jaki da rade i narednih 5 godina bez problema, a i memorije sad idu 4-6GB i vise, tako da ni tu nece biti mnogo problema. Cak su i ti novi osrednji drndroidi veoma fluidni. Sam primer koji si naveo je totalno banalan. SE ima najjaci procesor, to zvuci tako kul i mnogo je dobra stvar, ali zasto? Retko ko koristi i 20% od tog potencijala koji taj procesor ima.

Vitez Koja

pre 3 godine

@Pera Kojot

Evo meni ne izdrži 8 sati igranja niti 16 sati interneta. Kupio sam telefon za 500 evra i moram da se ustručavam u korišćenju tokom dana da bi mi izgurao do uveče. Moj lični utisak mi je najbolji test.

George Costanza

pre 3 godine

Ovdje treba biti oprezan ako je baziran na 7/8 jer su njihove sistemske ploče bile sklone kvaru čipa mikrofona zbog čega vam čitav telefon efektivno postane neupotrebljiv, ima na yt opisano. Ja sam prodao moju sedmicu čim sam čuo za ovo, garancija ne pokriva, samo vam daju nov telefon u pola cijene ako želite. Treba vidjeti tehničke biltene da li su napravili modifikaciju.
(bakicar, 24. jul 2020 21:32)
Ne treba biti oprezan. Dizajn i ekran su isti kao na IPhone 8, ali se2 ima a13 procesor, dok 7 i 8 a9 ili a10... Najnoviji procesor, novi chipset i nova matična ploča, ne može najnoviji procesor na 5 god. staru matičnu...

bakicar

pre 3 godine

Ovdje treba biti oprezan ako je baziran na 7/8 jer su njihove sistemske ploče bile sklone kvaru čipa mikrofona zbog čega vam čitav telefon efektivno postane neupotrebljiv, ima na yt opisano. Ja sam prodao moju sedmicu čim sam čuo za ovo, garancija ne pokriva, samo vam daju nov telefon u pola cijene ako želite. Treba vidjeti tehničke biltene da li su napravili modifikaciju.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Jedini iPhone koji bih (mozda) kupio za svoje pare...a onda razmislim i na pamet mi padne Xiaomi Mi10, za iste pare...i nema dalje.

Marija

pre 3 godine

Prvi iPhone koji sam imala je bio stariji SE (koji radi i dalje), pa 7 i od pre mesečak dana novi SE. Za sada bez mane, mnogo bolji od 7-ice u mom slučaju. Realno, SE je najbolja opcija za ljude poput mene koje vole iPhone zbog svoje funkcionalnosti i zbog manjih ekrana, a koji nisu toliko ludi da troše preko hiljadu evra za neki napredniji i veći model.

Gryphon

pre 3 godine

"Mala ispravka oko ugradjene kamere. U SE se ugradjuje kamera iz modela 8 pro , sto omogucuje portrait mode i jos nekoliko funkcija koje normalna 8 ica nema. Live long and prosper!"

Druže, koji je to model 8 pro? Strašno ko sve ima internet danas, jos se predstavlja kao informisan strucnjak.

Pera Kojot

pre 3 godine

Evo ja kažem da je na igrama izdržao 8 sati, a za surf ceo dan odnosno 16 sati. Svako moze da kaze sta zeli i to je super, ali hajde malo potkrepite te tvrdnje nekim linkom, relevantnim testom i sl. Svako iole relevantan ko je probao SE kaze da moze da izgura dan koriscenja. Kratka Google pretraga vraća nekoliko rezultata od medija koji baterije i telefone testiraju više nego što mnogi ovde imaju godina i koji kažu da traje bar 10 sati surfa, AnandTech izmerio 10.7 na primer, link: https://www.anandtech.com/show/15745/the-iphone-se-2020-quick-review-reinvigorated-classic/7

Samo nemojte molim vas da postujete linkove ka nekim random jutjub zabavljačima

Samo pitam

pre 3 godine

Na kupujem prodajem se može naći za 450 evra otprilike. Da li vredi uzimati od tih pteprodavaca? I 11 je oko 670 evra, a u radnjama dosta skuplja

bali

pre 3 godine

Презирем огромне телефоне, није ми проблем да их користим, немам малу шаку, али у сваком тренутку желим телефон који могу увек и вавек користити једном руком. Са тренутним 6s дефинитивно прелазим на овај SE 2020. Што се тиче Apple уређаја, коришћење је само ствар навике, немам ништа против Android телефона.
(Аудакс, 24. jul 2020 09:55)

Kao da sam ja pisao ovaj tekst. Upravo presao sa 6s - baterija frustrirajuca. Preporucujem odmah SE sa 128Gb. Baterija traje ceo dan. Ne gejmujem ali dosta koristim video, sto nismo napomenuli GPU sa 4 cora daje dodatni konfort.

C i n i k

pre 3 godine

Besmisleno.
Koja je to "brzina" cipa odlycujuca za prosecnog korisnika?
Prosecan korisnik uvidja razlike u fotografijama?
Nzn ali platiti nsto od 4,7 inci 500 e po meni je off,sem ako vas pare nista ne kostaju...

brana

pre 3 godine

Mala ispravka oko ugradjene kamere. U SE se ugradjuje kamera iz modela 8 pro , sto omogucuje portrait mode i jos nekoliko funkcija koje normalna 8 ica nema. Live long and prosper!

Felixv

pre 3 godine

I kako cete svi vi korisnici iskoristiti to sto ima ultra mega giga brz procesor? (Mega Smarac, 24. jul 2020 13:27)

Tako što će nam trajati bar 4 godine, možda i 5, uvek sa najnovijom verzijom operativnog sistema i aplikacija. Plus će bar 3 godine sve raditi fluidno i bez usporenja (ako programeri ne zeznu stvar pri nadogradnji ios-a)

CHE

pre 3 godine

Imao sam 6s,solidno je radio ali baterija je kriminalna. Vidim i ovaj ima istu bateriju i neki bedni punjac, znaci ista prica. Presao sam na Huawei 5t i ne vukljam vise akumulator sa sobom, a u odnosu na 6s je avion. Iphone vredi samo od modela X pa dalje,ali u zadnje vreme android se usavrsio i sad je to mrtva trka.

Fristajler

pre 3 godine

Kupio ga pre dve nedelje za 470€.
Razlog zasto sam kupio ovaj telefon je zato sto i prvi SE koristio sam tri pune godine!
Za te tri godine, telefon nikad mi nije zabagovao ili slicno. Koristim neke od zahtevnijih app, ali ne i igrice, jer ih ne igram. Kod prvog SE je baterija iskreno losa, i jedino je to mana.
A ovaj novi SE za ove dve nedelje kako ga imam, zaista radi perfektno sto se moze uociti razlika, zaista. Baterija meni licno izdrzi ceo jedan dan.
Inace ovaj telefon nije namenjen za gejmere, zato nemojte se zaliti na bateriju i slicno.

apk

pre 3 godine

Dolar po zvanicnom kusrsu NBS vredi oko 101 din. telefon kosta 400$ = 40400 din. U Srbiji se prodaje za 25000 din vise!? Kupujem, evo samo prvo da nadjem kosulju koja se zakopcava na ledjima i odmah potom kupujem ovaj telefon.
(Pitam se pitam, 24. jul 2020 09:50)

Tih 400$ je bez poreza. Dakle računaj na to PDV i carina (jedno je 20%, a drugo 10% i dodaje se na prvo, tako sve ukupno 32% više) to sve zajedno izađe oko 53000. Na to transport do nas je skuplji, pa tu dodaj još malo. Uz to, kada je formirana cena u aprilu, dolar je bio 110!
Sve skupa računaj da naši uzimaju malo manje od 10000 po uređaju, ako nisam još nešto ispustio. I to je previše, ali znaju da je onaj ko želi Apple spreman da plati!

Što se samog uređaja tiče, baterija je slaba, ostalo je super. U Americi za 400$ ovaj uređaj je možda i best buy, kod nas nažalost to nije jer mu je cena veća za 25000. U suštini telefon ne treba preporučiti svakome, već sledećim grupama:
1) Fanovi brenda koji ne žele/nemaju da plate više (apsolutno ne osuđujem ako ne zbog brenda bira uređaj, bilo da je razlog izgled, imidž brenda, IOS, Apple servisi, sinhronizacija sa MACom i drugim uređajima)
2) Ljudi koji žele telefon koji je mali, zgodan i lagan za korišćenje, a pritom nisu zahtevni korisnici (ne koriste ga mnogo u toku dana i ne igraju puno igrice, ne gledaju filmove, serije...)
3) Ljudi koji imaju IPhone 6-8 ili prvi IPhone SE i zadovoljni su njime. Ovde dobijaju isto to, samo malo bolje i plus podršku za narednih 5 godina.

kralj

pre 3 godine

@Bob Rock A ustvari, što bi Dragan Torbica rekao, nismo :) A13 brži je od bilo kog Snapdragona/Exynosa/Kirina ili čega god drugog, takvi su brojevi. SE je stvarno ima brži procesor od najskupljih Androida. Što se kompjutera tiče, A13 u SE brži je od većine procesora u laptopovima koji se u Srbiji mogu kupiti za 65 hiljada i manje, to možete proveriti i sami, Geekbench brojevi su javni. Zanimljivo je i to da je developerski ARM Mac pod emulacijom napravio rezultate koji su takođe konkurentni laptopovima u ovom segmentu, doduše sa iPad čipom koji je unapređena prethodna generacija, ali je bolji u radu sa više jezgara od A13. Na kraju, Apple kontroliše celu vertikalu, pa kada pravite i procesor i operativni sistem imate mnogo bolju poziciju da maksimalno optimizujete softver i hardver od ovih što jedno, drugo ili oba uzmu od nekog trećeg. Ali, kao što napisah, trenutno je to manje važno, biće za dve ili tri godine kada SE i dalje bude radio skoro kao prvog dana i bude imao najnoviji iOS.

Pogledaj malo testove brzine na Youtube , uvjerices se da nije brži od android flagshipova, možda u nekim segmentima. Otvaranje nekih igrica. Sve drugo ili su jednaki ili je sporiji iphone

Ivan Jelić

pre 3 godine

@Pitam se pitam Ovde dugujem napomenu da je cena u SAD bez poreza, tamo svaka savezna država ima svoju stopu poreza. Izmena je dodata i u tekst sa cenom u Nemačkoj (za porezom) kao još jednom referencom, izvinjavam se što nije odmah tako urađeno.

Ivan Jelić

pre 3 godine

@Bob Rock A ustvari, što bi Dragan Torbica rekao, nismo :) A13 brži je od bilo kog Snapdragona/Exynosa/Kirina ili čega god drugog, takvi su brojevi. SE je stvarno ima brži procesor od najskupljih Androida. Što se kompjutera tiče, A13 u SE brži je od većine procesora u laptopovima koji se u Srbiji mogu kupiti za 65 hiljada i manje, to možete proveriti i sami, Geekbench brojevi su javni. Zanimljivo je i to da je developerski ARM Mac pod emulacijom napravio rezultate koji su takođe konkurentni laptopovima u ovom segmentu, doduše sa iPad čipom koji je unapređena prethodna generacija, ali je bolji u radu sa više jezgara od A13. Na kraju, Apple kontroliše celu vertikalu, pa kada pravite i procesor i operativni sistem imate mnogo bolju poziciju da maksimalno optimizujete softver i hardver od ovih što jedno, drugo ili oba uzmu od nekog trećeg. Ali, kao što napisah, trenutno je to manje važno, biće za dve ili tri godine kada SE i dalje bude radio skoro kao prvog dana i bude imao najnoviji iOS.

www

pre 3 godine

Ako izuzmo retro izgled(verovatno ostalo na zalihama) baterija je neprihvatljivo mala. Ovo ako sastavi pola dana bice dobro. Al Apple-u svaka cast sta sve moze da proda.

Pitam se pitam

pre 3 godine

Dolar po zvanicnom kusrsu NBS vredi oko 101 din. telefon kosta 400$ = 40400 din. U Srbiji se prodaje za 25000 din vise!? Kupujem, evo samo prvo da nadjem kosulju koja se zakopcava na ledjima i odmah potom kupujem ovaj telefon.

Аудакс

pre 3 godine

Презирем огромне телефоне, није ми проблем да их користим, немам малу шаку, али у сваком тренутку желим телефон који могу увек и вавек користити једном руком. Са тренутним 6s дефинитивно прелазим на овај SE 2020. Што се тиче Apple уређаја, коришћење је само ствар навике, немам ништа против Android телефона.

Nebojša

pre 3 godine

Mnogo snage udruženo sa slabim napajanjem = utičnica posle 3-4 sata upotrebe a tu treba dodati i da se puni skoro isto toliko dugo koliko mu treba da se isprazni.

Pitam se pitam

pre 3 godine

Dolar po zvanicnom kusrsu NBS vredi oko 101 din. telefon kosta 400$ = 40400 din. U Srbiji se prodaje za 25000 din vise!? Kupujem, evo samo prvo da nadjem kosulju koja se zakopcava na ledjima i odmah potom kupujem ovaj telefon.

Аудакс

pre 3 godine

Презирем огромне телефоне, није ми проблем да их користим, немам малу шаку, али у сваком тренутку желим телефон који могу увек и вавек користити једном руком. Са тренутним 6s дефинитивно прелазим на овај SE 2020. Што се тиче Apple уређаја, коришћење је само ствар навике, немам ништа против Android телефона.

www

pre 3 godine

Ako izuzmo retro izgled(verovatno ostalo na zalihama) baterija je neprihvatljivo mala. Ovo ako sastavi pola dana bice dobro. Al Apple-u svaka cast sta sve moze da proda.

apk

pre 3 godine

Dolar po zvanicnom kusrsu NBS vredi oko 101 din. telefon kosta 400$ = 40400 din. U Srbiji se prodaje za 25000 din vise!? Kupujem, evo samo prvo da nadjem kosulju koja se zakopcava na ledjima i odmah potom kupujem ovaj telefon.
(Pitam se pitam, 24. jul 2020 09:50)

Tih 400$ je bez poreza. Dakle računaj na to PDV i carina (jedno je 20%, a drugo 10% i dodaje se na prvo, tako sve ukupno 32% više) to sve zajedno izađe oko 53000. Na to transport do nas je skuplji, pa tu dodaj još malo. Uz to, kada je formirana cena u aprilu, dolar je bio 110!
Sve skupa računaj da naši uzimaju malo manje od 10000 po uređaju, ako nisam još nešto ispustio. I to je previše, ali znaju da je onaj ko želi Apple spreman da plati!

Što se samog uređaja tiče, baterija je slaba, ostalo je super. U Americi za 400$ ovaj uređaj je možda i best buy, kod nas nažalost to nije jer mu je cena veća za 25000. U suštini telefon ne treba preporučiti svakome, već sledećim grupama:
1) Fanovi brenda koji ne žele/nemaju da plate više (apsolutno ne osuđujem ako ne zbog brenda bira uređaj, bilo da je razlog izgled, imidž brenda, IOS, Apple servisi, sinhronizacija sa MACom i drugim uređajima)
2) Ljudi koji žele telefon koji je mali, zgodan i lagan za korišćenje, a pritom nisu zahtevni korisnici (ne koriste ga mnogo u toku dana i ne igraju puno igrice, ne gledaju filmove, serije...)
3) Ljudi koji imaju IPhone 6-8 ili prvi IPhone SE i zadovoljni su njime. Ovde dobijaju isto to, samo malo bolje i plus podršku za narednih 5 godina.

Fristajler

pre 3 godine

Kupio ga pre dve nedelje za 470€.
Razlog zasto sam kupio ovaj telefon je zato sto i prvi SE koristio sam tri pune godine!
Za te tri godine, telefon nikad mi nije zabagovao ili slicno. Koristim neke od zahtevnijih app, ali ne i igrice, jer ih ne igram. Kod prvog SE je baterija iskreno losa, i jedino je to mana.
A ovaj novi SE za ove dve nedelje kako ga imam, zaista radi perfektno sto se moze uociti razlika, zaista. Baterija meni licno izdrzi ceo jedan dan.
Inace ovaj telefon nije namenjen za gejmere, zato nemojte se zaliti na bateriju i slicno.

Nebojša

pre 3 godine

Mnogo snage udruženo sa slabim napajanjem = utičnica posle 3-4 sata upotrebe a tu treba dodati i da se puni skoro isto toliko dugo koliko mu treba da se isprazni.

CHE

pre 3 godine

Imao sam 6s,solidno je radio ali baterija je kriminalna. Vidim i ovaj ima istu bateriju i neki bedni punjac, znaci ista prica. Presao sam na Huawei 5t i ne vukljam vise akumulator sa sobom, a u odnosu na 6s je avion. Iphone vredi samo od modela X pa dalje,ali u zadnje vreme android se usavrsio i sad je to mrtva trka.

Ivan Jelić

pre 3 godine

@Bob Rock A ustvari, što bi Dragan Torbica rekao, nismo :) A13 brži je od bilo kog Snapdragona/Exynosa/Kirina ili čega god drugog, takvi su brojevi. SE je stvarno ima brži procesor od najskupljih Androida. Što se kompjutera tiče, A13 u SE brži je od većine procesora u laptopovima koji se u Srbiji mogu kupiti za 65 hiljada i manje, to možete proveriti i sami, Geekbench brojevi su javni. Zanimljivo je i to da je developerski ARM Mac pod emulacijom napravio rezultate koji su takođe konkurentni laptopovima u ovom segmentu, doduše sa iPad čipom koji je unapređena prethodna generacija, ali je bolji u radu sa više jezgara od A13. Na kraju, Apple kontroliše celu vertikalu, pa kada pravite i procesor i operativni sistem imate mnogo bolju poziciju da maksimalno optimizujete softver i hardver od ovih što jedno, drugo ili oba uzmu od nekog trećeg. Ali, kao što napisah, trenutno je to manje važno, biće za dve ili tri godine kada SE i dalje bude radio skoro kao prvog dana i bude imao najnoviji iOS.

Felixv

pre 3 godine

I kako cete svi vi korisnici iskoristiti to sto ima ultra mega giga brz procesor? (Mega Smarac, 24. jul 2020 13:27)

Tako što će nam trajati bar 4 godine, možda i 5, uvek sa najnovijom verzijom operativnog sistema i aplikacija. Plus će bar 3 godine sve raditi fluidno i bez usporenja (ako programeri ne zeznu stvar pri nadogradnji ios-a)

Marija

pre 3 godine

Prvi iPhone koji sam imala je bio stariji SE (koji radi i dalje), pa 7 i od pre mesečak dana novi SE. Za sada bez mane, mnogo bolji od 7-ice u mom slučaju. Realno, SE je najbolja opcija za ljude poput mene koje vole iPhone zbog svoje funkcionalnosti i zbog manjih ekrana, a koji nisu toliko ludi da troše preko hiljadu evra za neki napredniji i veći model.

Gryphon

pre 3 godine

"Mala ispravka oko ugradjene kamere. U SE se ugradjuje kamera iz modela 8 pro , sto omogucuje portrait mode i jos nekoliko funkcija koje normalna 8 ica nema. Live long and prosper!"

Druže, koji je to model 8 pro? Strašno ko sve ima internet danas, jos se predstavlja kao informisan strucnjak.

Kada

pre 3 godine

Baterija je jedina mana. Zato ću ovog puta pre pogledati neki polovni iPhone X.
(Dior, 24. jul 2020 11:14)

Da, polovni X ima bateriju u odlicnom stanju :)

kralj

pre 3 godine

@Bob Rock A ustvari, što bi Dragan Torbica rekao, nismo :) A13 brži je od bilo kog Snapdragona/Exynosa/Kirina ili čega god drugog, takvi su brojevi. SE je stvarno ima brži procesor od najskupljih Androida. Što se kompjutera tiče, A13 u SE brži je od većine procesora u laptopovima koji se u Srbiji mogu kupiti za 65 hiljada i manje, to možete proveriti i sami, Geekbench brojevi su javni. Zanimljivo je i to da je developerski ARM Mac pod emulacijom napravio rezultate koji su takođe konkurentni laptopovima u ovom segmentu, doduše sa iPad čipom koji je unapređena prethodna generacija, ali je bolji u radu sa više jezgara od A13. Na kraju, Apple kontroliše celu vertikalu, pa kada pravite i procesor i operativni sistem imate mnogo bolju poziciju da maksimalno optimizujete softver i hardver od ovih što jedno, drugo ili oba uzmu od nekog trećeg. Ali, kao što napisah, trenutno je to manje važno, biće za dve ili tri godine kada SE i dalje bude radio skoro kao prvog dana i bude imao najnoviji iOS.

Pogledaj malo testove brzine na Youtube , uvjerices se da nije brži od android flagshipova, možda u nekim segmentima. Otvaranje nekih igrica. Sve drugo ili su jednaki ili je sporiji iphone

Pera Kojot

pre 3 godine

Evo ja kažem da je na igrama izdržao 8 sati, a za surf ceo dan odnosno 16 sati. Svako moze da kaze sta zeli i to je super, ali hajde malo potkrepite te tvrdnje nekim linkom, relevantnim testom i sl. Svako iole relevantan ko je probao SE kaze da moze da izgura dan koriscenja. Kratka Google pretraga vraća nekoliko rezultata od medija koji baterije i telefone testiraju više nego što mnogi ovde imaju godina i koji kažu da traje bar 10 sati surfa, AnandTech izmerio 10.7 na primer, link: https://www.anandtech.com/show/15745/the-iphone-se-2020-quick-review-reinvigorated-classic/7

Samo nemojte molim vas da postujete linkove ka nekim random jutjub zabavljačima

Ivan Jelić

pre 3 godine

@Pitam se pitam Ovde dugujem napomenu da je cena u SAD bez poreza, tamo svaka savezna država ima svoju stopu poreza. Izmena je dodata i u tekst sa cenom u Nemačkoj (za porezom) kao još jednom referencom, izvinjavam se što nije odmah tako urađeno.

bali

pre 3 godine

Презирем огромне телефоне, није ми проблем да их користим, немам малу шаку, али у сваком тренутку желим телефон који могу увек и вавек користити једном руком. Са тренутним 6s дефинитивно прелазим на овај SE 2020. Што се тиче Apple уређаја, коришћење је само ствар навике, немам ништа против Android телефона.
(Аудакс, 24. jul 2020 09:55)

Kao da sam ja pisao ovaj tekst. Upravo presao sa 6s - baterija frustrirajuca. Preporucujem odmah SE sa 128Gb. Baterija traje ceo dan. Ne gejmujem ali dosta koristim video, sto nismo napomenuli GPU sa 4 cora daje dodatni konfort.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Jedini iPhone koji bih (mozda) kupio za svoje pare...a onda razmislim i na pamet mi padne Xiaomi Mi10, za iste pare...i nema dalje.

C i n i k

pre 3 godine

Besmisleno.
Koja je to "brzina" cipa odlycujuca za prosecnog korisnika?
Prosecan korisnik uvidja razlike u fotografijama?
Nzn ali platiti nsto od 4,7 inci 500 e po meni je off,sem ako vas pare nista ne kostaju...

b

pre 3 godine

Ne pricajte gluposti za bateriju. Koristio sam iphone 8 koji je imao identicnu bateriju i dan gura bez problema i sa zahtjevnijim koristenjem. Vecina vas procita na internetu da je 1800 mAh baterija o odma ne valja. Jednostavno ne treba mu vise. Svaki iphone ima odlicnu bateriju pogotovo plus/max modeli.

Samo pitam

pre 3 godine

Na kupujem prodajem se može naći za 450 evra otprilike. Da li vredi uzimati od tih pteprodavaca? I 11 je oko 670 evra, a u radnjama dosta skuplja

Laza

pre 3 godine

Sjajan telefon za ljubitelje slabih baterija, koji vole da pune telefon na svaka 4 ipo sata. Smešno bre! Imao sam iPhone 8 i prodao ga zbog baterije koja je ista i na SE 2020.
Koristim Samsung s10e koji je jeftiniji 15.000 dinara a bolji. Svaka preporuka za S10e.

C i n i k

pre 3 godine

Na kupujem prodajem se može naći za 450 evra otprilike. Da li vredi uzimati od tih pteprodavaca? I 11 je oko 670 evra, a u radnjama dosta skuplja
(Samo pitam, 24. jul 2020 14:40)


Proveri.
Misim da je generalno tu sve ok ali ipak oprez nije na odmet.
Kad su drndoidi u pitanju znm pouzdano da je sve ok sa telefonima kupljenim preko oglasa.

Mega Smarac

pre 3 godine

@(Felixv, 24. jul 2020 13:55)

Svestan si da su danas procesori i na osrednjim android telefonima dovoljno jaki da rade i narednih 5 godina bez problema, a i memorije sad idu 4-6GB i vise, tako da ni tu nece biti mnogo problema. Cak su i ti novi osrednji drndroidi veoma fluidni. Sam primer koji si naveo je totalno banalan. SE ima najjaci procesor, to zvuci tako kul i mnogo je dobra stvar, ali zasto? Retko ko koristi i 20% od tog potencijala koji taj procesor ima.

George Costanza

pre 3 godine

Ovdje treba biti oprezan ako je baziran na 7/8 jer su njihove sistemske ploče bile sklone kvaru čipa mikrofona zbog čega vam čitav telefon efektivno postane neupotrebljiv, ima na yt opisano. Ja sam prodao moju sedmicu čim sam čuo za ovo, garancija ne pokriva, samo vam daju nov telefon u pola cijene ako želite. Treba vidjeti tehničke biltene da li su napravili modifikaciju.
(bakicar, 24. jul 2020 21:32)
Ne treba biti oprezan. Dizajn i ekran su isti kao na IPhone 8, ali se2 ima a13 procesor, dok 7 i 8 a9 ili a10... Najnoviji procesor, novi chipset i nova matična ploča, ne može najnoviji procesor na 5 god. staru matičnu...

Vitez Koja

pre 3 godine

@Pera Kojot

Evo meni ne izdrži 8 sati igranja niti 16 sati interneta. Kupio sam telefon za 500 evra i moram da se ustručavam u korišćenju tokom dana da bi mi izgurao do uveče. Moj lični utisak mi je najbolji test.

Ja ib

pre 3 godine

Apk@

Ne mozes racunati carinu, porez, prevoz na maloprodajnu cenu telefona u americi. Nasi uvoznici ga sigurno ne placaju 400 dolara vec siguran sam upola te cene. Kod nas je u zemlji praksa da cene budu jake a prodata količina nije bitna. Na zapadu je druga pesma, gleda se sto veca prodaja zbog budućih benefita kod proizvodjača.
Naš trgovac ima drugacije razmišljane bolje da prodam dva sa 100% zarade nego pet sa 20%.
Nema konkurencije i može im se.

brana

pre 3 godine

Mala ispravka oko ugradjene kamere. U SE se ugradjuje kamera iz modela 8 pro , sto omogucuje portrait mode i jos nekoliko funkcija koje normalna 8 ica nema. Live long and prosper!

bakicar

pre 3 godine

Ovdje treba biti oprezan ako je baziran na 7/8 jer su njihove sistemske ploče bile sklone kvaru čipa mikrofona zbog čega vam čitav telefon efektivno postane neupotrebljiv, ima na yt opisano. Ja sam prodao moju sedmicu čim sam čuo za ovo, garancija ne pokriva, samo vam daju nov telefon u pola cijene ako želite. Treba vidjeti tehničke biltene da li su napravili modifikaciju.

George Costanza

pre 3 godine

taman posla da će praviti novo, istina je da čipset nije isti ali je ovaj kvarljivi čip sporedna komponenta i ne vjerujem da su ga mijenjali ako to nije naznačeno. To je korporacija koja ima normalno kao prvi cilj profit i ovaj telefon se se projektuje da bude što jeftiniji tako da bih pozvao potrošače na oprez.
(bakicar, 25. jul 2020 12:20)
Ako cemo precizno "kvarljivi čip" je audio chip na koji su povezani mikrofon i zvučnik. Taj ceo chip sa sve mikrofonom i zvučnikom Apple ne košta 1 dolar, i to na 11 pro modelu, ako su i imali problem na 7-ci mala je verovatnoca da su taj "kvarljivi" specijalno cuvali 5 godina kako bi ga ugradili u nov model 2020 godine. Te periferije su najjeftinije. Ono sto je najskuplje na telefonu su procesor i ekran. Apple ekrane kupuje od LG i Samsunga, sada je poceo da kupuje i od kineskog BOE-a panele, koji su vrhunski i koje Sony koristi u pojedinim televizorima. Ono zbog čega, izmedju ostalog, Apple ima vecu zaradu su procesori, sam ih dizajnira a TSMC ih izradjuje, i jedan procesor kosta Apple 20-30 dolara, dok ostali proizvodjaci placaju Qualcomm - u 200 dolara za snapdragon 865...

bakicar

pre 3 godine

@George Costanza izgleda da nisi upućen o čemu se radi, taj dio je mogao izdržati samo određen broj mikro-savijanja poput čelične žice koju savijaš rukom. Zato lem koji drži čip napukne i pravi neke simptome mada telefon nije neupotrebljiv ali se teško koristi. Oni jako vode računa o tim stvarima, da tehnologija bude jeftina a proizvod bude najskuplji mogući, ne bi inače bili milijarderi. Nisam protiv kupovine ovog telefona ali preporučujem da ga se otarasite odmah poslije garantnog roka.

bakicar

pre 3 godine

@George Costanza taman posla da će praviti novo, istina je da čipset nije isti ali je ovaj kvarljivi čip sporedna komponenta i ne vjerujem da su ga mijenjali ako to nije naznačeno. To je korporacija koja ima normalno kao prvi cilj profit i ovaj telefon se se projektuje da bude što jeftiniji tako da bih pozvao potrošače na oprez.

Modute1447xxty1781

pre 3 godine

Najbrzi dok ga ne uspore, kao sto su ranije radili, pa sad ne mogu da koristim iPhone 6 koji imam jer je spor kao puz. Uzasno koliko me nervira. Nisam ga ukljucio 2 godine. Ne kupujem iPhone vise, samo OnePlus.

kralj

pre 3 godine

@Bob Rock A ustvari, što bi Dragan Torbica rekao, nismo :) A13 brži je od bilo kog Snapdragona/Exynosa/Kirina ili čega god drugog, takvi su brojevi. SE je stvarno ima brži procesor od najskupljih Androida. Što se kompjutera tiče, A13 u SE brži je od većine procesora u laptopovima koji se u Srbiji mogu kupiti za 65 hiljada i manje, to možete proveriti i sami, Geekbench brojevi su javni. Zanimljivo je i to da je developerski ARM Mac pod emulacijom napravio rezultate koji su takođe konkurentni laptopovima u ovom segmentu, doduše sa iPad čipom koji je unapređena prethodna generacija, ali je bolji u radu sa više jezgara od A13. Na kraju, Apple kontroliše celu vertikalu, pa kada pravite i procesor i operativni sistem imate mnogo bolju poziciju da maksimalno optimizujete softver i hardver od ovih što jedno, drugo ili oba uzmu od nekog trećeg. Ali, kao što napisah, trenutno je to manje važno, biće za dve ili tri godine kada SE i dalje bude radio skoro kao prvog dana i bude imao najnoviji iOS.

Pogledaj malo testove brzine na Youtube , uvjerices se da nije brži od android flagshipova, možda u nekim segmentima. Otvaranje nekih igrica. Sve drugo ili su jednaki ili je sporiji iphone

CHE

pre 3 godine

Imao sam 6s,solidno je radio ali baterija je kriminalna. Vidim i ovaj ima istu bateriju i neki bedni punjac, znaci ista prica. Presao sam na Huawei 5t i ne vukljam vise akumulator sa sobom, a u odnosu na 6s je avion. Iphone vredi samo od modela X pa dalje,ali u zadnje vreme android se usavrsio i sad je to mrtva trka.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Jedini iPhone koji bih (mozda) kupio za svoje pare...a onda razmislim i na pamet mi padne Xiaomi Mi10, za iste pare...i nema dalje.

Laza

pre 3 godine

Sjajan telefon za ljubitelje slabih baterija, koji vole da pune telefon na svaka 4 ipo sata. Smešno bre! Imao sam iPhone 8 i prodao ga zbog baterije koja je ista i na SE 2020.
Koristim Samsung s10e koji je jeftiniji 15.000 dinara a bolji. Svaka preporuka za S10e.

Nebojša

pre 3 godine

Mnogo snage udruženo sa slabim napajanjem = utičnica posle 3-4 sata upotrebe a tu treba dodati i da se puni skoro isto toliko dugo koliko mu treba da se isprazni.

www

pre 3 godine

Ako izuzmo retro izgled(verovatno ostalo na zalihama) baterija je neprihvatljivo mala. Ovo ako sastavi pola dana bice dobro. Al Apple-u svaka cast sta sve moze da proda.

Fristajler

pre 3 godine

Kupio ga pre dve nedelje za 470€.
Razlog zasto sam kupio ovaj telefon je zato sto i prvi SE koristio sam tri pune godine!
Za te tri godine, telefon nikad mi nije zabagovao ili slicno. Koristim neke od zahtevnijih app, ali ne i igrice, jer ih ne igram. Kod prvog SE je baterija iskreno losa, i jedino je to mana.
A ovaj novi SE za ove dve nedelje kako ga imam, zaista radi perfektno sto se moze uociti razlika, zaista. Baterija meni licno izdrzi ceo jedan dan.
Inace ovaj telefon nije namenjen za gejmere, zato nemojte se zaliti na bateriju i slicno.

Аудакс

pre 3 godine

Презирем огромне телефоне, није ми проблем да их користим, немам малу шаку, али у сваком тренутку желим телефон који могу увек и вавек користити једном руком. Са тренутним 6s дефинитивно прелазим на овај SE 2020. Што се тиче Apple уређаја, коришћење је само ствар навике, немам ништа против Android телефона.

brana

pre 3 godine

Mala ispravka oko ugradjene kamere. U SE se ugradjuje kamera iz modela 8 pro , sto omogucuje portrait mode i jos nekoliko funkcija koje normalna 8 ica nema. Live long and prosper!

C i n i k

pre 3 godine

Besmisleno.
Koja je to "brzina" cipa odlycujuca za prosecnog korisnika?
Prosecan korisnik uvidja razlike u fotografijama?
Nzn ali platiti nsto od 4,7 inci 500 e po meni je off,sem ako vas pare nista ne kostaju...

Felixv

pre 3 godine

I kako cete svi vi korisnici iskoristiti to sto ima ultra mega giga brz procesor? (Mega Smarac, 24. jul 2020 13:27)

Tako što će nam trajati bar 4 godine, možda i 5, uvek sa najnovijom verzijom operativnog sistema i aplikacija. Plus će bar 3 godine sve raditi fluidno i bez usporenja (ako programeri ne zeznu stvar pri nadogradnji ios-a)

Ivan Jelić

pre 3 godine

@Bob Rock A ustvari, što bi Dragan Torbica rekao, nismo :) A13 brži je od bilo kog Snapdragona/Exynosa/Kirina ili čega god drugog, takvi su brojevi. SE je stvarno ima brži procesor od najskupljih Androida. Što se kompjutera tiče, A13 u SE brži je od većine procesora u laptopovima koji se u Srbiji mogu kupiti za 65 hiljada i manje, to možete proveriti i sami, Geekbench brojevi su javni. Zanimljivo je i to da je developerski ARM Mac pod emulacijom napravio rezultate koji su takođe konkurentni laptopovima u ovom segmentu, doduše sa iPad čipom koji je unapređena prethodna generacija, ali je bolji u radu sa više jezgara od A13. Na kraju, Apple kontroliše celu vertikalu, pa kada pravite i procesor i operativni sistem imate mnogo bolju poziciju da maksimalno optimizujete softver i hardver od ovih što jedno, drugo ili oba uzmu od nekog trećeg. Ali, kao što napisah, trenutno je to manje važno, biće za dve ili tri godine kada SE i dalje bude radio skoro kao prvog dana i bude imao najnoviji iOS.

b

pre 3 godine

Ne pricajte gluposti za bateriju. Koristio sam iphone 8 koji je imao identicnu bateriju i dan gura bez problema i sa zahtjevnijim koristenjem. Vecina vas procita na internetu da je 1800 mAh baterija o odma ne valja. Jednostavno ne treba mu vise. Svaki iphone ima odlicnu bateriju pogotovo plus/max modeli.

Pitam se pitam

pre 3 godine

Dolar po zvanicnom kusrsu NBS vredi oko 101 din. telefon kosta 400$ = 40400 din. U Srbiji se prodaje za 25000 din vise!? Kupujem, evo samo prvo da nadjem kosulju koja se zakopcava na ledjima i odmah potom kupujem ovaj telefon.

bakicar

pre 3 godine

Ovdje treba biti oprezan ako je baziran na 7/8 jer su njihove sistemske ploče bile sklone kvaru čipa mikrofona zbog čega vam čitav telefon efektivno postane neupotrebljiv, ima na yt opisano. Ja sam prodao moju sedmicu čim sam čuo za ovo, garancija ne pokriva, samo vam daju nov telefon u pola cijene ako želite. Treba vidjeti tehničke biltene da li su napravili modifikaciju.

Modute1447xxty1781

pre 3 godine

Najbrzi dok ga ne uspore, kao sto su ranije radili, pa sad ne mogu da koristim iPhone 6 koji imam jer je spor kao puz. Uzasno koliko me nervira. Nisam ga ukljucio 2 godine. Ne kupujem iPhone vise, samo OnePlus.

Mega Smarac

pre 3 godine

@(Felixv, 24. jul 2020 13:55)

Svestan si da su danas procesori i na osrednjim android telefonima dovoljno jaki da rade i narednih 5 godina bez problema, a i memorije sad idu 4-6GB i vise, tako da ni tu nece biti mnogo problema. Cak su i ti novi osrednji drndroidi veoma fluidni. Sam primer koji si naveo je totalno banalan. SE ima najjaci procesor, to zvuci tako kul i mnogo je dobra stvar, ali zasto? Retko ko koristi i 20% od tog potencijala koji taj procesor ima.

apk

pre 3 godine

Dolar po zvanicnom kusrsu NBS vredi oko 101 din. telefon kosta 400$ = 40400 din. U Srbiji se prodaje za 25000 din vise!? Kupujem, evo samo prvo da nadjem kosulju koja se zakopcava na ledjima i odmah potom kupujem ovaj telefon.
(Pitam se pitam, 24. jul 2020 09:50)

Tih 400$ je bez poreza. Dakle računaj na to PDV i carina (jedno je 20%, a drugo 10% i dodaje se na prvo, tako sve ukupno 32% više) to sve zajedno izađe oko 53000. Na to transport do nas je skuplji, pa tu dodaj još malo. Uz to, kada je formirana cena u aprilu, dolar je bio 110!
Sve skupa računaj da naši uzimaju malo manje od 10000 po uređaju, ako nisam još nešto ispustio. I to je previše, ali znaju da je onaj ko želi Apple spreman da plati!

Što se samog uređaja tiče, baterija je slaba, ostalo je super. U Americi za 400$ ovaj uređaj je možda i best buy, kod nas nažalost to nije jer mu je cena veća za 25000. U suštini telefon ne treba preporučiti svakome, već sledećim grupama:
1) Fanovi brenda koji ne žele/nemaju da plate više (apsolutno ne osuđujem ako ne zbog brenda bira uređaj, bilo da je razlog izgled, imidž brenda, IOS, Apple servisi, sinhronizacija sa MACom i drugim uređajima)
2) Ljudi koji žele telefon koji je mali, zgodan i lagan za korišćenje, a pritom nisu zahtevni korisnici (ne koriste ga mnogo u toku dana i ne igraju puno igrice, ne gledaju filmove, serije...)
3) Ljudi koji imaju IPhone 6-8 ili prvi IPhone SE i zadovoljni su njime. Ovde dobijaju isto to, samo malo bolje i plus podršku za narednih 5 godina.

Pera Kojot

pre 3 godine

Evo ja kažem da je na igrama izdržao 8 sati, a za surf ceo dan odnosno 16 sati. Svako moze da kaze sta zeli i to je super, ali hajde malo potkrepite te tvrdnje nekim linkom, relevantnim testom i sl. Svako iole relevantan ko je probao SE kaze da moze da izgura dan koriscenja. Kratka Google pretraga vraća nekoliko rezultata od medija koji baterije i telefone testiraju više nego što mnogi ovde imaju godina i koji kažu da traje bar 10 sati surfa, AnandTech izmerio 10.7 na primer, link: https://www.anandtech.com/show/15745/the-iphone-se-2020-quick-review-reinvigorated-classic/7

Samo nemojte molim vas da postujete linkove ka nekim random jutjub zabavljačima

Samo pitam

pre 3 godine

Na kupujem prodajem se može naći za 450 evra otprilike. Da li vredi uzimati od tih pteprodavaca? I 11 je oko 670 evra, a u radnjama dosta skuplja

Gryphon

pre 3 godine

"Mala ispravka oko ugradjene kamere. U SE se ugradjuje kamera iz modela 8 pro , sto omogucuje portrait mode i jos nekoliko funkcija koje normalna 8 ica nema. Live long and prosper!"

Druže, koji je to model 8 pro? Strašno ko sve ima internet danas, jos se predstavlja kao informisan strucnjak.

Marija

pre 3 godine

Prvi iPhone koji sam imala je bio stariji SE (koji radi i dalje), pa 7 i od pre mesečak dana novi SE. Za sada bez mane, mnogo bolji od 7-ice u mom slučaju. Realno, SE je najbolja opcija za ljude poput mene koje vole iPhone zbog svoje funkcionalnosti i zbog manjih ekrana, a koji nisu toliko ludi da troše preko hiljadu evra za neki napredniji i veći model.

C i n i k

pre 3 godine

Na kupujem prodajem se može naći za 450 evra otprilike. Da li vredi uzimati od tih pteprodavaca? I 11 je oko 670 evra, a u radnjama dosta skuplja
(Samo pitam, 24. jul 2020 14:40)


Proveri.
Misim da je generalno tu sve ok ali ipak oprez nije na odmet.
Kad su drndoidi u pitanju znm pouzdano da je sve ok sa telefonima kupljenim preko oglasa.

Kada

pre 3 godine

Baterija je jedina mana. Zato ću ovog puta pre pogledati neki polovni iPhone X.
(Dior, 24. jul 2020 11:14)

Da, polovni X ima bateriju u odlicnom stanju :)

bali

pre 3 godine

Презирем огромне телефоне, није ми проблем да их користим, немам малу шаку, али у сваком тренутку желим телефон који могу увек и вавек користити једном руком. Са тренутним 6s дефинитивно прелазим на овај SE 2020. Што се тиче Apple уређаја, коришћење је само ствар навике, немам ништа против Android телефона.
(Аудакс, 24. jul 2020 09:55)

Kao da sam ja pisao ovaj tekst. Upravo presao sa 6s - baterija frustrirajuca. Preporucujem odmah SE sa 128Gb. Baterija traje ceo dan. Ne gejmujem ali dosta koristim video, sto nismo napomenuli GPU sa 4 cora daje dodatni konfort.

Vitez Koja

pre 3 godine

@Pera Kojot

Evo meni ne izdrži 8 sati igranja niti 16 sati interneta. Kupio sam telefon za 500 evra i moram da se ustručavam u korišćenju tokom dana da bi mi izgurao do uveče. Moj lični utisak mi je najbolji test.

George Costanza

pre 3 godine

taman posla da će praviti novo, istina je da čipset nije isti ali je ovaj kvarljivi čip sporedna komponenta i ne vjerujem da su ga mijenjali ako to nije naznačeno. To je korporacija koja ima normalno kao prvi cilj profit i ovaj telefon se se projektuje da bude što jeftiniji tako da bih pozvao potrošače na oprez.
(bakicar, 25. jul 2020 12:20)
Ako cemo precizno "kvarljivi čip" je audio chip na koji su povezani mikrofon i zvučnik. Taj ceo chip sa sve mikrofonom i zvučnikom Apple ne košta 1 dolar, i to na 11 pro modelu, ako su i imali problem na 7-ci mala je verovatnoca da su taj "kvarljivi" specijalno cuvali 5 godina kako bi ga ugradili u nov model 2020 godine. Te periferije su najjeftinije. Ono sto je najskuplje na telefonu su procesor i ekran. Apple ekrane kupuje od LG i Samsunga, sada je poceo da kupuje i od kineskog BOE-a panele, koji su vrhunski i koje Sony koristi u pojedinim televizorima. Ono zbog čega, izmedju ostalog, Apple ima vecu zaradu su procesori, sam ih dizajnira a TSMC ih izradjuje, i jedan procesor kosta Apple 20-30 dolara, dok ostali proizvodjaci placaju Qualcomm - u 200 dolara za snapdragon 865...

bakicar

pre 3 godine

@George Costanza izgleda da nisi upućen o čemu se radi, taj dio je mogao izdržati samo određen broj mikro-savijanja poput čelične žice koju savijaš rukom. Zato lem koji drži čip napukne i pravi neke simptome mada telefon nije neupotrebljiv ali se teško koristi. Oni jako vode računa o tim stvarima, da tehnologija bude jeftina a proizvod bude najskuplji mogući, ne bi inače bili milijarderi. Nisam protiv kupovine ovog telefona ali preporučujem da ga se otarasite odmah poslije garantnog roka.

Ivan Jelić

pre 3 godine

@Pitam se pitam Ovde dugujem napomenu da je cena u SAD bez poreza, tamo svaka savezna država ima svoju stopu poreza. Izmena je dodata i u tekst sa cenom u Nemačkoj (za porezom) kao još jednom referencom, izvinjavam se što nije odmah tako urađeno.

George Costanza

pre 3 godine

Ovdje treba biti oprezan ako je baziran na 7/8 jer su njihove sistemske ploče bile sklone kvaru čipa mikrofona zbog čega vam čitav telefon efektivno postane neupotrebljiv, ima na yt opisano. Ja sam prodao moju sedmicu čim sam čuo za ovo, garancija ne pokriva, samo vam daju nov telefon u pola cijene ako želite. Treba vidjeti tehničke biltene da li su napravili modifikaciju.
(bakicar, 24. jul 2020 21:32)
Ne treba biti oprezan. Dizajn i ekran su isti kao na IPhone 8, ali se2 ima a13 procesor, dok 7 i 8 a9 ili a10... Najnoviji procesor, novi chipset i nova matična ploča, ne može najnoviji procesor na 5 god. staru matičnu...

bakicar

pre 3 godine

@George Costanza taman posla da će praviti novo, istina je da čipset nije isti ali je ovaj kvarljivi čip sporedna komponenta i ne vjerujem da su ga mijenjali ako to nije naznačeno. To je korporacija koja ima normalno kao prvi cilj profit i ovaj telefon se se projektuje da bude što jeftiniji tako da bih pozvao potrošače na oprez.

Ja ib

pre 3 godine

Apk@

Ne mozes racunati carinu, porez, prevoz na maloprodajnu cenu telefona u americi. Nasi uvoznici ga sigurno ne placaju 400 dolara vec siguran sam upola te cene. Kod nas je u zemlji praksa da cene budu jake a prodata količina nije bitna. Na zapadu je druga pesma, gleda se sto veca prodaja zbog budućih benefita kod proizvodjača.
Naš trgovac ima drugacije razmišljane bolje da prodam dva sa 100% zarade nego pet sa 20%.
Nema konkurencije i može im se.