1. Jbg... Nema rezač!?
  (Goran, 23. oktobar 2019 09:00)

  # Link komentara

 2. Ovo je baš dobra fora! Kod kuće imaš monitor, na poslu monitor... Ne vukljaš bezveze ceo komp. Ili ako negde putuješ, poneseš ovo da imaš bitne stvari. Normalno sve je u cloudu inače. Nešto slično je Raspberry pi. U svakom slučaju odlično da se ovaj segment povećava. Ne može svako da priušti skuplji komp ili možda nema prostora u stanu. (Onaj koji nije otišao na izložbu)

  Ovo je bila ideja Windows Phone koncepta sa Windows 10 i onim deck priključkom, zato ga google i jeste onako silovito sabotirao. Nema ozbiljnog rada bez Windows ekosistema, svidelo se to nekome ili ne. Ja bih prvi voleo da stavim tel u to i kući radim jedno na lokalnom nalogu, na poslu drugo na domenskom. Kad zazvoni uzmem tel ionako ne radim i pričam istovremeno, mada je bila i opcija sa nešto sporijim wifi displejom. Sa 8cx ARM za PC/laptop procesorima to bi polako postalo moguće ali ubiše WP (na vreme).
   (TecHiFi, 23. oktobar 2019 07:54)

  # Link komentara

 3. Nema to previše poente, a to je očito jedini adut tog račurarčića. Na AliExpressu odavno mogu da se kupe računarčići malo veći od pakle cigareta sa jakim procesori a, mnogo više rama i 2,5" diskom.

  Budućnost je (barem u to žele da nas ubede veliki) u SaaS i ovakvi računarčići na to pucaju, jer on sam za sebe nema nikakvu snagu. Opet, korosnici će morati da se povinuju ako se prosto "normalan hardver" ne bude uopšte proizvodio. Svi ćemo u Cloud da plaćamo svaki sekund kucanja poruka na portalima, upotrebe text editora, upotrebe Web browsera... Ultra velike firme već kreću na to, što znači da verovatno u narednih 10 godina to dolazi pod moranje i u kućni segment.

  Osim ako se ne dogodi neki opasno veliki gaf ili više istih pa firme shvate koliko je to šarena laža, nalik na vlasništvo kroz akcije (akcionarstvo) ili savremena demokratija (biranje između ponuđenih kandidata).
   (Pera, 23. oktobar 2019 07:33)

  # Link komentara

 4. Minijaturizacija naravno nije besmislena, ali u jednom trenutku gubi prvobitni smisao. Mislim da su ovim već to dostigli pa za kablove za povezivanje treba više prostora nego sam kompjuter. Za ovu i dalju minijaturizaciju neophodno je osmisliti nekakav inteligentan modularni sistem i možda da napuste taj model "kutije šibica", a pređu na "tablu čokolade". Naravno govorim o onoj od 100 grama čokolade. :)

  Primera radi, memorijska tabla bi mogla da bude za čitava 4 slota izmenjive SODIMM memorije uz minimalno povećavanje ukupne debljine "table". Power-pack, sekundarni (pomoćni) monitor takođe... sve što može da smanji broj neophodnih kablova. Čak ni u kancelarijama, bankama, prodavnicama gde bi takav kompjuter imao široku primenu, nije problem to malo razlike prostora na stolu, nego zapetljani brojni kablovi.
  (Džoni, 23. oktobar 2019 01:41)

  # Link komentara

 5. pemtijum šes'!
   (АЗ-5, 23. oktobar 2019 00:42)

  # Link komentara

 6. Ovo je baš dobra fora! Kod kuće imaš monitor, na poslu monitor... Ne vukljaš bezveze ceo komp. Ili ako negde putuješ, poneseš ovo da imaš bitne stvari. Normalno sve je u cloudu inače. Nešto slično je Raspberry pi. U svakom slučaju odlično da se ovaj segment povećava. Ne može svako da priušti skuplji komp ili možda nema prostora u stanu.
  (Onaj koji nije otišao na izložbu, 23. oktobar 2019 00:31)

  # Link komentara

 7. (Mediocritical, 22. oktobar 2019 22:18)

  Ma sto posto sam siguran da ćeš ovaj Threadripper 3990x što izlazi za par dana moći da staviš u kutiju od šibica i da mu je ovaj celeron u kutijici sličan sa performansama i da mi koji se bavimo ičim zahtevnijim smo budaletine i dinosaurusi koje je vreme pregazilo.

  Sreća da je svaki i5 ili i7 koji ide laptop totalno isto brz kao i i5/i7 za desktop, i da su grafičke kartice na telefonima iste kao i RTX 2080 Ti.

  A tek da ne spominjemo da ako nisi previše zahtevan da solidan desktop star 9-10 godina itekako može i dalje da služi, dok bi promenio 10 laptopova i telefona za to vreme.
  (Dule, 23. oktobar 2019 00:00)

  # Link komentara

 8. Zasto bi umesto sto tanjeg i lakseg laptopa ili telefona imao neki dodatni uredjaj pa koliko god on bio mali.
  (max, 22. oktobar 2019 21:45)

  Zato sto ti laptop ne treba ako ga nigde neces nositi i zato sto je i ovakav krs od hardvera dosta jaci i od najjaceg telefona?
  (odose i firme i ljudi, 22. oktobar 2019 23:22)

  # Link komentara

 9. (Mediocritical, 22. oktobar 2019 22:18)

  Upravo tako!

  Danas sam završio jedan projekat totalne IoT kontrole teniskih hala i kompletne infrastrukture i sve je stalo u kućište mrežnog modularnog ATXa, koristeći konektore na njemu i aktivno hladjenje, celih 47 žica (31 aktivno upravljana linija) je povezano na razvodnu centralu sa osiguračima objekta.
  Prvi takav objekat u Švedskoj uključujući interaktivni audio sistem za navođenje kroz objekat.

  Uvek za smanjivanje fizičkih gabarita!
  Tako da je i ATX našao primenu (kućište) i u 2019. :D
   (Swdenonline, 22. oktobar 2019 23:17)

  # Link komentara

 10. za sve koji se bave officeom i internetom nista vise netreba
   (mitar, 22. oktobar 2019 23:01)

  # Link komentara

 11. Odlično izgleda, ali mora da ima integrisan BT i WiFi, to nije veliko, kad može RPi da ima... Eventualno i lan priključak i to je to...
   (Jabučilo, 22. oktobar 2019 22:39)

  # Link komentara

 12. Zasto bi umesto sto tanjeg i lakseg laptopa ili telefona imao neki dodatni uredjaj pa koliko god on bio mali.
  (max, 22. oktobar 2019 21:45)

  Piše ti da je ovo iz Hong Konga.
  Tamo je kvadrat stana 10k dolara pa ti vidi.
  (dvd, 22. oktobar 2019 22:38)

  # Link komentara

 13. Za word, net i jućub
   (Domaćin, 22. oktobar 2019 22:23)

  # Link komentara

 14. Jasno je, da je zahvaljujući minijaturnoj athitekturi telefona, nastao ovaj PC... Da se ona primenjivala kako su mogućnosti nalagale, odavno bi se ratosiljali atx kućišata, pa čak i ovih mini itx... Ali još su tu naši dinosaurusi, koji žderu i struju i prostor...
  Ali napredak plaćamo mi, decenijama, a i industrija traži i radna mesta, i potrošače. Jer da se IT evolucija razvijala(bez komercijalne zadrške na kašičici)... Ne bi se IT industrija razvila ovoliko globalno, i ne bi postojalo ovoliko tržište računara, igara, i softvera, naročito ovog, koji držimo na dlanu. I plaćamo korak sa vremenom, redovno, svake ili svake 2ge godine, za neki pomak od 10-20% performansi, i 200% višu cenu...
   (Mediocritical, 22. oktobar 2019 22:18)

  # Link komentara

 15. Mali ali tehnicar.
  (shok, 22. oktobar 2019 22:01)

  # Link komentara

 16. Besmisleno jer ako ti treba neki normalan ekran i neka normalna tastatura tu je vec laptop. A ako zelis sto manje dimenzije tu je telefon. Zasto bi umesto sto tanjeg i lakseg laptopa ili telefona imao neki dodatni uredjaj pa koliko god on bio mali.
   (max, 22. oktobar 2019 21:45)

  # Link komentara