Sreda, 14.08.2019.

14:00

Skraćujete radni vek laptopa, a da toga niste ni svesni

Izvor: B92, Tportal

Skraæujete radni vek laptopa, a da toga niste ni svesni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

mr.wolf

pre 4 godine

Moj laptop je konstantno ukljucen u struju i doslovno nikada, ni jedan jedini put, nisam koristila bateriju. Mada je baterija stalno u laptopu jer cini mi se da kad izvadim bateriju onda laptop ni ne radi. A prijasnji laptop je radio i sa izvadjenom baterijom (ukljucen u struju). Zasto je to tako? Jel moze neko da mi objasni? Hvala!
(helena, 15. avgust 2019 13:04)

Sve zavisi kako je vezana maticna ploca i dovod el. energije. U svakom slucaju, to sto ti radis (non stop ukljucen u struju) je smrt za bateriju. Verovatno ti baterija i ne radi vise.... probaj je.

Pobesneo Maks

pre 4 godine

@hit, potupuno punjenje i praznjenje nije dobro za litijumske baterije zbog hemiskih reakcija litijuma i anode. (puniti do 85-90% i prazniti do 10%). Ovo produzava zivotni vek i kapacitet baterije.

Toplota utice na sve komponente, najvise na tranzistore i IC, zato ne igrajte igrice na obicnom lap-topu (meni je pregoreo Toshiba od 900 evra).

(Djo, 15. avgust 2019 11:51)

Dobro,svi imate google,pa zasto nesto i ne naucite?
Potpuno je beskorisno paziti na punjenje i koriscenje baterija,jer ih ne mozete isprazniti do kraja,kao ni napuniti do kraja.Svaka ima kolo koje prekida punjenje na oko 90% kapaciteta i prekida struju na oko 10% ispraznjenosti.

Toplota se resava tako sto se racunar redovno cisti i ne drzi na krevetima,carsafima i sl.vec na ravnoj podlozi.

Laptopove koristim jako,jako dugo i nijedan mi nije crkao do sada,a ne gase se nikada.Neki budjavi Rover iz '98,radi i dan danas kao print server i gura Xp na 128 mb rama,bateriju nema,a kuleri su davno crkli ,tako da sam stavio neke vece ,koji rade na eksterno napajanje.

Kod kuce imam 4 laptopa ,od koji se dva ne gase bukvalno nikada.Baterije imaju,ali ne znam da li rade ,posto ih ne skidam sa napajanja.
Dovoljno us jaki za sve moje potrebe,kao sto je shop,malo CAD-a,pisanje kodova ,a koristim ih vezane na 32-incne televizore,umesto monitora.

r53

pre 4 godine

U periodu od 2003. do danas imao sam 3 windows laptopa i 2 Macbooka. Moram da priznam da je MBP daleko isplativija i kvalitetnija stvar. Evo uporedo, ASUS iz 2010. (bio je high-end od preko 1200e)se poprilicno raspao u smislu da stalno pali kuler, zagrejan do maksimuma, jedva moze za osnovni browsing da se koristi, dok 2011. MBP i dalje radi sasvim stabilno i relativno brzo (oba imaju 16gb ram i ssd). Nikad ih i ne koristim vise naravno, ali tu su jer nemaju neku vrednost da bi ih prodavao. Svakodnevni uredjaj mi je retina MBP late 2015 (16/512) i vec cesto pomisljam kako bi ga trebalo apdejtovati ali jednostavno sve radi i dalje sasvim pristojno (photoshop, illustrator, lightroom + browsing) da bi imalo smisla potrositi neke pare na noviji.

neutralni felsh

pre 4 godine

da se ne bi pregrejao, 
ja drzim laptop na kartonu od jaja. 
idealnih je dimenzija i vazduh cirkulise ispod. 
"Držite laptop dalje od onih kojima ne verujete" - ovo je isto bitno. 
ne dam laptop ni mami ni sestri ni sestricu. oni su smotani i nemam poverenja da ce da budu pažljivi koliko ja umen da budem. 
kupio sam laptop 2013 i dan danas me lepo i verno sluzi.
(Belmont, 15. avgust 2019 10:02)

ok sve, ali karton od jaja? od tolike ponude postolja za laptom, i sa ventilatorima i bez njih, pristojno i hlade i izgledaju. hm

rale

pre 4 godine

Laptop je koristan samo ako hoces da se setas okolo ali nista ne moze da zameni dugotrajnost, modularnost i kvalitet desktop racunara, kao i udobnost ako imas dobar sto i stolicu sa kvalitetnom tastaturom i misem.

brm

pre 4 godine

Laptop računari u Srbiji su daleko od kvalitetnih, zato sve gore navedeno nema smisla, s obzirom da oni kupljeni u Srbiji sami sebe kvare. Koliko para toliko i muzike. Nazalost
(Toza Vampir, 15. avgust 2019 09:57)

Četiri laptopa, 2 moja, 2 firmina. Dva trenutno koristim, a za druga dva i dalje imam informaciju da rade, i nisu niti jednom do sada bili na servisu, samo dodavan ram na dva. Svi kupljeni u Srbiji. Starosti 8, 6, 3 i 1 godinu.

how?

pre 4 godine

Kupite ASUS i ne brinite. ;)
Jedan u kući kupljen 2010. instaliran još tada Win7 blokirana ažuriranja, i dan danas radi kao prvog dana.
Drugi Zenbook kupljen 2017. neshvatljivo dobra mašina kojoj ništa ne može da naudi niti da joj parira. Bezobrazna mašina koja je prešla kilometara u rancu koliko i ja i neuništiv je!
ASUS je firmetina za lapove!

Pragmatic

pre 4 godine

Ako izuzmemo neadekvatno koriscenje, polivanje i padove, najveca boljka laptopova je temperatura. Ona polako vremenim slabi lemove i konektore kao i samu bateriju sto na kraju najcesce i dovodi do kvara. Verujem serviseru koji mi je rekao da 80% laptopova strada od prasine koja se nakupi i smeta kuleru tj. hladjenju. Zbog toga jednom u 2 god, lap top nosim u servis i platim da ga otvore i ociste. To obisno kosta od 1-2.000 dinara a lako je obaviti i sam. Zadnih 10 god sam imao vise laptopova (po 2-3 u porodici i obicno 2 poslovna istovremeno) nijedan mi se nije pokvario ali sam ih sve nekom davao posle 4-5 godina zbog zastarelosti.

Aleks

pre 4 godine

Realno koje je probao Lenovo thinkpad u bilo kojoj varijanti nije vise kupovao nista drugo. Imam u kuci lenovo flex pro i thinkpad carbon, i jedan i drugi vec 5tu godinu rade svaki dan i oba su kao nova. Naravno ips ekran iskljucivo jer dobre oci imas samo jednom.

Sve veći fušeraj

pre 4 godine

Ne vodite seks sedeći na laptopu, jer su u poslednje vreme kućišta, a posebno poklopci sa LCD ekranom, napravljeni od loše, neizdržljive plastike. Provereno!!!

Marko

pre 4 godine

Pozeljno je nabaviti dodatnu tastaturu i misa za rad u mestu. To ce laptop postedeti dosta udaranja, prolivanja tecnosti ali ce i rad biti udobniji, ako naravno imate mesta. Hladjenje moze da se poboljsa ako se zadnji kraj malo izdigne. Ubaciti neki predmet velicine kutije sibica, ili bolje dva simetricno da ne dodje do pada. Baterije periodicno (na mesec-dva) prazniti do minimum pet posto i odmah poceti punjenje do sto posto jer se time vrsi kalibracija baterije i odrzava njeno "zdravlje". Tako pise u uputstvu a i primetiio sam da ako se to ne radi punjenje moze da "zabrljavi", bas zbog kalibracije. Kvalitet laptopova u Srbiji jeste malo losiji. Po nekada stigne kontigent koji u nekoj drugoj drzavi nije prosao. Ali retko pri normalnom koriscenju radni vek retko bude ispod pet godina. Mislim da je neka optimalna temperatura do 70 celzijusovih. Kupiti laptop prema potrebama. Smejao sam se kada je devojka kupila "dobar laptop jer je skup" a trebo joj je za net po kuci, ali ne na punjacu. Bila je razocarana jer je baterija trajala samo sat vremena. U pitanju je bio gejming laptop sa eksternom grafickom, njoj potpuno nepotreban uz bacanje para. Jedino je dobro sto ga nije pregrevala:). Sada najcesce ima resenja sa integrisanom + eksternom grafickom, sto je fenomenalna kombinacija, doduse skuplja ali ume da se isplati ko voli "po nekad nesto da odigra zahtevnije". Vljda ce ova iskustva biti nekom od koristi. Pozdrav

genije

pre 4 godine

(OBJEKTIVNI STRUČNJAK, 15. avgust 2019 10:16)

Pa za blejanje po netu i (a)socijalnim mrezama laptop ti vise i nije potreban. Pisanje tekstova, pravljenje prezentacija, programiranje itd. ce vec daleko teze ici preko telefona, ali obicna raja ionako nista od toga ne radi, tako da je za njih telefon sasvim dovoljan.

helena

pre 4 godine

Moj laptop je konstantno ukljucen u struju i doslovno nikada, ni jedan jedini put, nisam koristila bateriju. Mada je baterija stalno u laptopu jer cini mi se da kad izvadim bateriju onda laptop ni ne radi. A prijasnji laptop je radio i sa izvadjenom baterijom (ukljucen u struju). Zasto je to tako? Jel moze neko da mi objasni? Hvala!

Aca

pre 4 godine

ovo za pregrevanje nije tacno,moj se pregrevao oko godinu dana konstantno posto nisam mogo da ga otvorim jer mi se jedan sraf zaglavio nakrivo i bilo me stra da ne pojebem nesto unutra posto je prolazio kroz matucnu a niko od servisera nije hteo da skupi hrabrost i proba da ga otvori zbog tog strafa.Tad se jos nije pregrevao al kasnije jeste i nikad mu se nista nije desilo dok mi nije dosadilo pa sam istopio taj deo oko sttafa i izvuku sad imam rupu malecku al sam uspeo da iscupam straf bez problema i sad sljaka bez pregrevanja.Mnogo su kvalitetnije komponente u laptopu nego li u obucnom Kompu.

barba

pre 4 godine

Imam HP lap top od 2006. Nikada nije ni reinstaliran. Jos ga redovno koristim, ali kao desk top, jer je slaba baterija. Tajna je u tome sto nemam zastitni program, a kada ne radim na njemu, on je on line. Jedini period kada sam imao problema je bio kada sam instalirao AVAST. Cim sam ga izbrisao, sve je opet OK!

Toto-ko-tunjo-na-Lenovo-krsu-evocirajuci-uspomene-na-Win7

pre 4 godine

Skracuje mu vek sve kvalitetnija izrada, "sjajni" fabricki Windows 10 sa svojim preko potrebnim update-ima i dodacima poput mocne Animotica-e sa vodenim zigom, Google koji iskace iz frizidera sa Chrome-om jer na IE otvaram YT ili pretrazujem... Tuzno vreme tehnoloskog monopola bez razmisljanja o korisniku.

.

pre 4 godine

Evo imam jedan, vec 10 godina sljaka, bolje da ne pricam sta mu sve radim, asus je u pitanju i svaka mu cast :-)
(Lj, 15. avgust 2019 10:16)
Isto imam Asus, već sedmu godinu. Gotovo stalno je upaljen, zna biti po 9-10 kartica upaljenih, filmova, videa, foldera sa slikama, jednom sam ga čak zafrljačila na pod, na pločice, jer me nešto iznerviralo na TV-u, ništa mu nije bilo. Jedino što je stalno uključen u struju, tj ne koristim ga samo sa baterijom.

star of the east

pre 4 godine

"u području gde su rizici od naglog porasta napona veliki, pametno je nabaviti posebnu prenaponsku zaštitu."

Kod nas kradu na struji tj potrošačima isporučuju struju lošijeg kvaliteta. Tako da, ne brinite, napon može da bude manji, ali nikako veći.

Djo

pre 4 godine

@hit, potupuno punjenje i praznjenje nije dobro za litijumske baterije zbog hemiskih reakcija litijuma i anode. (puniti do 85-90% i prazniti do 10%). Ovo produzava zivotni vek i kapacitet baterije.

Toplota utice na sve komponente, najvise na tranzistore i IC, zato ne igrajte igrice na obicnom lap-topu (meni je pregoreo Toshiba od 900 evra).

Ukoliko imate HDD drzite dalje magnete od njega, SSD ne upisujte puno (prebacite upis/brisanje na HDD).

Vlada

pre 4 godine

Prvo i osnovno nemojte držati laptop na ćebetu ili krevetu, zapušili ste mu donje usisne kanale za ventilator procesora i grafike, a plus navlači vlakna pamuka i prašine koja za 2-3 god. potpuno zapuše hladnjak.
Drugo pazite na kablove ispravljača, najviše je prekida blizu konektora na laptop ili sam konektor da je izvaljen/razlemljen sa ploče.
Treće, ubacite mu ssd, cena im je pala drastično ;D
pozdrav od ing. iformatike

Guja Struja

pre 4 godine

Gomila gluposti. Osteceni kabl za napajanje se kupi nov, kosta kao 2-3 piva. Od prenapona moze samo da crkne napajanje, a rezervno se lako da nabaviti i nije skupo. Ali zato ako ostavite laptop ukljucen danima dok ste na odmoru je svakako opterecenje za bateriju, jer se baterija stalno puni i prazni. Gomila fajlova mozda nije problem, ali guzva na desktopu itekako jeste i usporava rad jer Windows iznova skenira desktop cim kliknes na neku ikonicu. Neki ljudi imaju ruznu naviku da fajlove snimaju direktno na desktop, pa se posle cude sto im masina radi sporo. Iz slicnog razloga treba redovno prazniti bowser cache. Windows dize gomilu nepitrebnih servisa koje treba procesljati i iskljuciti sve nepotrebne. Na kraju jedan savet: ako putujete avionom i nosite laptop zalepite mu neku nalepnicu (ili vise njih) kako biste ga lako uocili kada vam ga izvade na security kontroli, sto me inace posebno nervira jer je ocihledno smisljeno za maltreriiramje ljudi (ne vidim nikakav drugi razlog za vadjenje laptopa iz torbe)

Oki

pre 4 godine

Antivirus instalirajte jedino ako je full verzija. One besplatne verzije ne služe ničemu, neće vas zaštiti od potencijalnih napada, a troše RAM i procesor non stop. Za viruse vam je dovoljan windows defender

OBJEKTIVNI STRUČNJAK

pre 4 godine

Dao onomad silne pare za taj laptop, a oni posle ubapredise mobilni da ga nisam upalio već 8 godine odkad imam smartfoun. kome više to treba da vuče tamo vamo kad sve imaš u džepu.

Belmont

pre 4 godine

da se ne bi pregrejao,
ja drzim laptop na kartonu od jaja.
idealnih je dimenzija i vazduh cirkulise ispod.
"Držite laptop dalje od onih kojima ne verujete" - ovo je isto bitno.
ne dam laptop ni mami ni sestri ni sestricu. oni su smotani i nemam poverenja da ce da budu pažljivi koliko ja umen da budem.
kupio sam laptop 2013 i dan danas me lepo i verno sluzi.

hit

pre 4 godine

Baterija treba da se puni do kraja i prazni. Unistava je upravo to polovicno dopunjavanje i stalno guranje i skidanje kabla sa baterije/latopa/telefona/.......

kunta bez kinte

pre 4 godine

Dell inspiron 1545, kupljen nov 2009, normalno koriscenje, prosle god. zvekne baterija, pa ubrzo i HD. Zamenim oboje za oko 100€ i sljaka i danas skroz ok, na W7 naravno. A stacionarni , isto dell iz 2003, su me ukucani naterali da bacim prosli mesec, a skroz u funkciji, samo na linux-u , jednom zamenio ventilator.

Toza Vampir

pre 4 godine

Laptop računari u Srbiji su daleko od kvalitetnih, zato sve gore navedeno nema smisla, s obzirom da oni kupljeni u Srbiji sami sebe kvare. Koliko para toliko i muzike. Nazalost

Vlada

pre 4 godine

Prvo i osnovno nemojte držati laptop na ćebetu ili krevetu, zapušili ste mu donje usisne kanale za ventilator procesora i grafike, a plus navlači vlakna pamuka i prašine koja za 2-3 god. potpuno zapuše hladnjak.
Drugo pazite na kablove ispravljača, najviše je prekida blizu konektora na laptop ili sam konektor da je izvaljen/razlemljen sa ploče.
Treće, ubacite mu ssd, cena im je pala drastično ;D
pozdrav od ing. iformatike

Belmont

pre 4 godine

da se ne bi pregrejao,
ja drzim laptop na kartonu od jaja.
idealnih je dimenzija i vazduh cirkulise ispod.
"Držite laptop dalje od onih kojima ne verujete" - ovo je isto bitno.
ne dam laptop ni mami ni sestri ni sestricu. oni su smotani i nemam poverenja da ce da budu pažljivi koliko ja umen da budem.
kupio sam laptop 2013 i dan danas me lepo i verno sluzi.

kunta bez kinte

pre 4 godine

Dell inspiron 1545, kupljen nov 2009, normalno koriscenje, prosle god. zvekne baterija, pa ubrzo i HD. Zamenim oboje za oko 100€ i sljaka i danas skroz ok, na W7 naravno. A stacionarni , isto dell iz 2003, su me ukucani naterali da bacim prosli mesec, a skroz u funkciji, samo na linux-u , jednom zamenio ventilator.

genije

pre 4 godine

(OBJEKTIVNI STRUČNJAK, 15. avgust 2019 10:16)

Pa za blejanje po netu i (a)socijalnim mrezama laptop ti vise i nije potreban. Pisanje tekstova, pravljenje prezentacija, programiranje itd. ce vec daleko teze ici preko telefona, ali obicna raja ionako nista od toga ne radi, tako da je za njih telefon sasvim dovoljan.

Sve veći fušeraj

pre 4 godine

Ne vodite seks sedeći na laptopu, jer su u poslednje vreme kućišta, a posebno poklopci sa LCD ekranom, napravljeni od loše, neizdržljive plastike. Provereno!!!

hit

pre 4 godine

Baterija treba da se puni do kraja i prazni. Unistava je upravo to polovicno dopunjavanje i stalno guranje i skidanje kabla sa baterije/latopa/telefona/.......

rale

pre 4 godine

Laptop je koristan samo ako hoces da se setas okolo ali nista ne moze da zameni dugotrajnost, modularnost i kvalitet desktop racunara, kao i udobnost ako imas dobar sto i stolicu sa kvalitetnom tastaturom i misem.

Toza Vampir

pre 4 godine

Laptop računari u Srbiji su daleko od kvalitetnih, zato sve gore navedeno nema smisla, s obzirom da oni kupljeni u Srbiji sami sebe kvare. Koliko para toliko i muzike. Nazalost

Marko

pre 4 godine

Pozeljno je nabaviti dodatnu tastaturu i misa za rad u mestu. To ce laptop postedeti dosta udaranja, prolivanja tecnosti ali ce i rad biti udobniji, ako naravno imate mesta. Hladjenje moze da se poboljsa ako se zadnji kraj malo izdigne. Ubaciti neki predmet velicine kutije sibica, ili bolje dva simetricno da ne dodje do pada. Baterije periodicno (na mesec-dva) prazniti do minimum pet posto i odmah poceti punjenje do sto posto jer se time vrsi kalibracija baterije i odrzava njeno "zdravlje". Tako pise u uputstvu a i primetiio sam da ako se to ne radi punjenje moze da "zabrljavi", bas zbog kalibracije. Kvalitet laptopova u Srbiji jeste malo losiji. Po nekada stigne kontigent koji u nekoj drugoj drzavi nije prosao. Ali retko pri normalnom koriscenju radni vek retko bude ispod pet godina. Mislim da je neka optimalna temperatura do 70 celzijusovih. Kupiti laptop prema potrebama. Smejao sam se kada je devojka kupila "dobar laptop jer je skup" a trebo joj je za net po kuci, ali ne na punjacu. Bila je razocarana jer je baterija trajala samo sat vremena. U pitanju je bio gejming laptop sa eksternom grafickom, njoj potpuno nepotreban uz bacanje para. Jedino je dobro sto ga nije pregrevala:). Sada najcesce ima resenja sa integrisanom + eksternom grafickom, sto je fenomenalna kombinacija, doduse skuplja ali ume da se isplati ko voli "po nekad nesto da odigra zahtevnije". Vljda ce ova iskustva biti nekom od koristi. Pozdrav

Pragmatic

pre 4 godine

Ako izuzmemo neadekvatno koriscenje, polivanje i padove, najveca boljka laptopova je temperatura. Ona polako vremenim slabi lemove i konektore kao i samu bateriju sto na kraju najcesce i dovodi do kvara. Verujem serviseru koji mi je rekao da 80% laptopova strada od prasine koja se nakupi i smeta kuleru tj. hladjenju. Zbog toga jednom u 2 god, lap top nosim u servis i platim da ga otvore i ociste. To obisno kosta od 1-2.000 dinara a lako je obaviti i sam. Zadnih 10 god sam imao vise laptopova (po 2-3 u porodici i obicno 2 poslovna istovremeno) nijedan mi se nije pokvario ali sam ih sve nekom davao posle 4-5 godina zbog zastarelosti.

Toto-ko-tunjo-na-Lenovo-krsu-evocirajuci-uspomene-na-Win7

pre 4 godine

Skracuje mu vek sve kvalitetnija izrada, "sjajni" fabricki Windows 10 sa svojim preko potrebnim update-ima i dodacima poput mocne Animotica-e sa vodenim zigom, Google koji iskace iz frizidera sa Chrome-om jer na IE otvaram YT ili pretrazujem... Tuzno vreme tehnoloskog monopola bez razmisljanja o korisniku.

Aleks

pre 4 godine

Realno koje je probao Lenovo thinkpad u bilo kojoj varijanti nije vise kupovao nista drugo. Imam u kuci lenovo flex pro i thinkpad carbon, i jedan i drugi vec 5tu godinu rade svaki dan i oba su kao nova. Naravno ips ekran iskljucivo jer dobre oci imas samo jednom.

star of the east

pre 4 godine

"u području gde su rizici od naglog porasta napona veliki, pametno je nabaviti posebnu prenaponsku zaštitu."

Kod nas kradu na struji tj potrošačima isporučuju struju lošijeg kvaliteta. Tako da, ne brinite, napon može da bude manji, ali nikako veći.

Oki

pre 4 godine

Antivirus instalirajte jedino ako je full verzija. One besplatne verzije ne služe ničemu, neće vas zaštiti od potencijalnih napada, a troše RAM i procesor non stop. Za viruse vam je dovoljan windows defender

Guja Struja

pre 4 godine

Gomila gluposti. Osteceni kabl za napajanje se kupi nov, kosta kao 2-3 piva. Od prenapona moze samo da crkne napajanje, a rezervno se lako da nabaviti i nije skupo. Ali zato ako ostavite laptop ukljucen danima dok ste na odmoru je svakako opterecenje za bateriju, jer se baterija stalno puni i prazni. Gomila fajlova mozda nije problem, ali guzva na desktopu itekako jeste i usporava rad jer Windows iznova skenira desktop cim kliknes na neku ikonicu. Neki ljudi imaju ruznu naviku da fajlove snimaju direktno na desktop, pa se posle cude sto im masina radi sporo. Iz slicnog razloga treba redovno prazniti bowser cache. Windows dize gomilu nepitrebnih servisa koje treba procesljati i iskljuciti sve nepotrebne. Na kraju jedan savet: ako putujete avionom i nosite laptop zalepite mu neku nalepnicu (ili vise njih) kako biste ga lako uocili kada vam ga izvade na security kontroli, sto me inace posebno nervira jer je ocihledno smisljeno za maltreriiramje ljudi (ne vidim nikakav drugi razlog za vadjenje laptopa iz torbe)

OBJEKTIVNI STRUČNJAK

pre 4 godine

Dao onomad silne pare za taj laptop, a oni posle ubapredise mobilni da ga nisam upalio već 8 godine odkad imam smartfoun. kome više to treba da vuče tamo vamo kad sve imaš u džepu.

.

pre 4 godine

Evo imam jedan, vec 10 godina sljaka, bolje da ne pricam sta mu sve radim, asus je u pitanju i svaka mu cast :-)
(Lj, 15. avgust 2019 10:16)
Isto imam Asus, već sedmu godinu. Gotovo stalno je upaljen, zna biti po 9-10 kartica upaljenih, filmova, videa, foldera sa slikama, jednom sam ga čak zafrljačila na pod, na pločice, jer me nešto iznerviralo na TV-u, ništa mu nije bilo. Jedino što je stalno uključen u struju, tj ne koristim ga samo sa baterijom.

brm

pre 4 godine

Laptop računari u Srbiji su daleko od kvalitetnih, zato sve gore navedeno nema smisla, s obzirom da oni kupljeni u Srbiji sami sebe kvare. Koliko para toliko i muzike. Nazalost
(Toza Vampir, 15. avgust 2019 09:57)

Četiri laptopa, 2 moja, 2 firmina. Dva trenutno koristim, a za druga dva i dalje imam informaciju da rade, i nisu niti jednom do sada bili na servisu, samo dodavan ram na dva. Svi kupljeni u Srbiji. Starosti 8, 6, 3 i 1 godinu.

Djo

pre 4 godine

@hit, potupuno punjenje i praznjenje nije dobro za litijumske baterije zbog hemiskih reakcija litijuma i anode. (puniti do 85-90% i prazniti do 10%). Ovo produzava zivotni vek i kapacitet baterije.

Toplota utice na sve komponente, najvise na tranzistore i IC, zato ne igrajte igrice na obicnom lap-topu (meni je pregoreo Toshiba od 900 evra).

Ukoliko imate HDD drzite dalje magnete od njega, SSD ne upisujte puno (prebacite upis/brisanje na HDD).

barba

pre 4 godine

Imam HP lap top od 2006. Nikada nije ni reinstaliran. Jos ga redovno koristim, ali kao desk top, jer je slaba baterija. Tajna je u tome sto nemam zastitni program, a kada ne radim na njemu, on je on line. Jedini period kada sam imao problema je bio kada sam instalirao AVAST. Cim sam ga izbrisao, sve je opet OK!

neutralni felsh

pre 4 godine

da se ne bi pregrejao, 
ja drzim laptop na kartonu od jaja. 
idealnih je dimenzija i vazduh cirkulise ispod. 
"Držite laptop dalje od onih kojima ne verujete" - ovo je isto bitno. 
ne dam laptop ni mami ni sestri ni sestricu. oni su smotani i nemam poverenja da ce da budu pažljivi koliko ja umen da budem. 
kupio sam laptop 2013 i dan danas me lepo i verno sluzi.
(Belmont, 15. avgust 2019 10:02)

ok sve, ali karton od jaja? od tolike ponude postolja za laptom, i sa ventilatorima i bez njih, pristojno i hlade i izgledaju. hm

how?

pre 4 godine

Kupite ASUS i ne brinite. ;)
Jedan u kući kupljen 2010. instaliran još tada Win7 blokirana ažuriranja, i dan danas radi kao prvog dana.
Drugi Zenbook kupljen 2017. neshvatljivo dobra mašina kojoj ništa ne može da naudi niti da joj parira. Bezobrazna mašina koja je prešla kilometara u rancu koliko i ja i neuništiv je!
ASUS je firmetina za lapove!

helena

pre 4 godine

Moj laptop je konstantno ukljucen u struju i doslovno nikada, ni jedan jedini put, nisam koristila bateriju. Mada je baterija stalno u laptopu jer cini mi se da kad izvadim bateriju onda laptop ni ne radi. A prijasnji laptop je radio i sa izvadjenom baterijom (ukljucen u struju). Zasto je to tako? Jel moze neko da mi objasni? Hvala!

Aca

pre 4 godine

ovo za pregrevanje nije tacno,moj se pregrevao oko godinu dana konstantno posto nisam mogo da ga otvorim jer mi se jedan sraf zaglavio nakrivo i bilo me stra da ne pojebem nesto unutra posto je prolazio kroz matucnu a niko od servisera nije hteo da skupi hrabrost i proba da ga otvori zbog tog strafa.Tad se jos nije pregrevao al kasnije jeste i nikad mu se nista nije desilo dok mi nije dosadilo pa sam istopio taj deo oko sttafa i izvuku sad imam rupu malecku al sam uspeo da iscupam straf bez problema i sad sljaka bez pregrevanja.Mnogo su kvalitetnije komponente u laptopu nego li u obucnom Kompu.

r53

pre 4 godine

U periodu od 2003. do danas imao sam 3 windows laptopa i 2 Macbooka. Moram da priznam da je MBP daleko isplativija i kvalitetnija stvar. Evo uporedo, ASUS iz 2010. (bio je high-end od preko 1200e)se poprilicno raspao u smislu da stalno pali kuler, zagrejan do maksimuma, jedva moze za osnovni browsing da se koristi, dok 2011. MBP i dalje radi sasvim stabilno i relativno brzo (oba imaju 16gb ram i ssd). Nikad ih i ne koristim vise naravno, ali tu su jer nemaju neku vrednost da bi ih prodavao. Svakodnevni uredjaj mi je retina MBP late 2015 (16/512) i vec cesto pomisljam kako bi ga trebalo apdejtovati ali jednostavno sve radi i dalje sasvim pristojno (photoshop, illustrator, lightroom + browsing) da bi imalo smisla potrositi neke pare na noviji.

mr.wolf

pre 4 godine

Moj laptop je konstantno ukljucen u struju i doslovno nikada, ni jedan jedini put, nisam koristila bateriju. Mada je baterija stalno u laptopu jer cini mi se da kad izvadim bateriju onda laptop ni ne radi. A prijasnji laptop je radio i sa izvadjenom baterijom (ukljucen u struju). Zasto je to tako? Jel moze neko da mi objasni? Hvala!
(helena, 15. avgust 2019 13:04)

Sve zavisi kako je vezana maticna ploca i dovod el. energije. U svakom slucaju, to sto ti radis (non stop ukljucen u struju) je smrt za bateriju. Verovatno ti baterija i ne radi vise.... probaj je.

Pobesneo Maks

pre 4 godine

@hit, potupuno punjenje i praznjenje nije dobro za litijumske baterije zbog hemiskih reakcija litijuma i anode. (puniti do 85-90% i prazniti do 10%). Ovo produzava zivotni vek i kapacitet baterije.

Toplota utice na sve komponente, najvise na tranzistore i IC, zato ne igrajte igrice na obicnom lap-topu (meni je pregoreo Toshiba od 900 evra).

(Djo, 15. avgust 2019 11:51)

Dobro,svi imate google,pa zasto nesto i ne naucite?
Potpuno je beskorisno paziti na punjenje i koriscenje baterija,jer ih ne mozete isprazniti do kraja,kao ni napuniti do kraja.Svaka ima kolo koje prekida punjenje na oko 90% kapaciteta i prekida struju na oko 10% ispraznjenosti.

Toplota se resava tako sto se racunar redovno cisti i ne drzi na krevetima,carsafima i sl.vec na ravnoj podlozi.

Laptopove koristim jako,jako dugo i nijedan mi nije crkao do sada,a ne gase se nikada.Neki budjavi Rover iz '98,radi i dan danas kao print server i gura Xp na 128 mb rama,bateriju nema,a kuleri su davno crkli ,tako da sam stavio neke vece ,koji rade na eksterno napajanje.

Kod kuce imam 4 laptopa ,od koji se dva ne gase bukvalno nikada.Baterije imaju,ali ne znam da li rade ,posto ih ne skidam sa napajanja.
Dovoljno us jaki za sve moje potrebe,kao sto je shop,malo CAD-a,pisanje kodova ,a koristim ih vezane na 32-incne televizore,umesto monitora.

OBJEKTIVNI STRUČNJAK

pre 4 godine

Dao onomad silne pare za taj laptop, a oni posle ubapredise mobilni da ga nisam upalio već 8 godine odkad imam smartfoun. kome više to treba da vuče tamo vamo kad sve imaš u džepu.

hit

pre 4 godine

Baterija treba da se puni do kraja i prazni. Unistava je upravo to polovicno dopunjavanje i stalno guranje i skidanje kabla sa baterije/latopa/telefona/.......

Toza Vampir

pre 4 godine

Laptop računari u Srbiji su daleko od kvalitetnih, zato sve gore navedeno nema smisla, s obzirom da oni kupljeni u Srbiji sami sebe kvare. Koliko para toliko i muzike. Nazalost

Aca

pre 4 godine

ovo za pregrevanje nije tacno,moj se pregrevao oko godinu dana konstantno posto nisam mogo da ga otvorim jer mi se jedan sraf zaglavio nakrivo i bilo me stra da ne pojebem nesto unutra posto je prolazio kroz matucnu a niko od servisera nije hteo da skupi hrabrost i proba da ga otvori zbog tog strafa.Tad se jos nije pregrevao al kasnije jeste i nikad mu se nista nije desilo dok mi nije dosadilo pa sam istopio taj deo oko sttafa i izvuku sad imam rupu malecku al sam uspeo da iscupam straf bez problema i sad sljaka bez pregrevanja.Mnogo su kvalitetnije komponente u laptopu nego li u obucnom Kompu.

helena

pre 4 godine

Moj laptop je konstantno ukljucen u struju i doslovno nikada, ni jedan jedini put, nisam koristila bateriju. Mada je baterija stalno u laptopu jer cini mi se da kad izvadim bateriju onda laptop ni ne radi. A prijasnji laptop je radio i sa izvadjenom baterijom (ukljucen u struju). Zasto je to tako? Jel moze neko da mi objasni? Hvala!

Belmont

pre 4 godine

da se ne bi pregrejao,
ja drzim laptop na kartonu od jaja.
idealnih je dimenzija i vazduh cirkulise ispod.
"Držite laptop dalje od onih kojima ne verujete" - ovo je isto bitno.
ne dam laptop ni mami ni sestri ni sestricu. oni su smotani i nemam poverenja da ce da budu pažljivi koliko ja umen da budem.
kupio sam laptop 2013 i dan danas me lepo i verno sluzi.

barba

pre 4 godine

Imam HP lap top od 2006. Nikada nije ni reinstaliran. Jos ga redovno koristim, ali kao desk top, jer je slaba baterija. Tajna je u tome sto nemam zastitni program, a kada ne radim na njemu, on je on line. Jedini period kada sam imao problema je bio kada sam instalirao AVAST. Cim sam ga izbrisao, sve je opet OK!

Vlada

pre 4 godine

Prvo i osnovno nemojte držati laptop na ćebetu ili krevetu, zapušili ste mu donje usisne kanale za ventilator procesora i grafike, a plus navlači vlakna pamuka i prašine koja za 2-3 god. potpuno zapuše hladnjak.
Drugo pazite na kablove ispravljača, najviše je prekida blizu konektora na laptop ili sam konektor da je izvaljen/razlemljen sa ploče.
Treće, ubacite mu ssd, cena im je pala drastično ;D
pozdrav od ing. iformatike

Aleks

pre 4 godine

Realno koje je probao Lenovo thinkpad u bilo kojoj varijanti nije vise kupovao nista drugo. Imam u kuci lenovo flex pro i thinkpad carbon, i jedan i drugi vec 5tu godinu rade svaki dan i oba su kao nova. Naravno ips ekran iskljucivo jer dobre oci imas samo jednom.

how?

pre 4 godine

Kupite ASUS i ne brinite. ;)
Jedan u kući kupljen 2010. instaliran još tada Win7 blokirana ažuriranja, i dan danas radi kao prvog dana.
Drugi Zenbook kupljen 2017. neshvatljivo dobra mašina kojoj ništa ne može da naudi niti da joj parira. Bezobrazna mašina koja je prešla kilometara u rancu koliko i ja i neuništiv je!
ASUS je firmetina za lapove!

rale

pre 4 godine

Laptop je koristan samo ako hoces da se setas okolo ali nista ne moze da zameni dugotrajnost, modularnost i kvalitet desktop racunara, kao i udobnost ako imas dobar sto i stolicu sa kvalitetnom tastaturom i misem.

star of the east

pre 4 godine

"u području gde su rizici od naglog porasta napona veliki, pametno je nabaviti posebnu prenaponsku zaštitu."

Kod nas kradu na struji tj potrošačima isporučuju struju lošijeg kvaliteta. Tako da, ne brinite, napon može da bude manji, ali nikako veći.

Marko

pre 4 godine

Pozeljno je nabaviti dodatnu tastaturu i misa za rad u mestu. To ce laptop postedeti dosta udaranja, prolivanja tecnosti ali ce i rad biti udobniji, ako naravno imate mesta. Hladjenje moze da se poboljsa ako se zadnji kraj malo izdigne. Ubaciti neki predmet velicine kutije sibica, ili bolje dva simetricno da ne dodje do pada. Baterije periodicno (na mesec-dva) prazniti do minimum pet posto i odmah poceti punjenje do sto posto jer se time vrsi kalibracija baterije i odrzava njeno "zdravlje". Tako pise u uputstvu a i primetiio sam da ako se to ne radi punjenje moze da "zabrljavi", bas zbog kalibracije. Kvalitet laptopova u Srbiji jeste malo losiji. Po nekada stigne kontigent koji u nekoj drugoj drzavi nije prosao. Ali retko pri normalnom koriscenju radni vek retko bude ispod pet godina. Mislim da je neka optimalna temperatura do 70 celzijusovih. Kupiti laptop prema potrebama. Smejao sam se kada je devojka kupila "dobar laptop jer je skup" a trebo joj je za net po kuci, ali ne na punjacu. Bila je razocarana jer je baterija trajala samo sat vremena. U pitanju je bio gejming laptop sa eksternom grafickom, njoj potpuno nepotreban uz bacanje para. Jedino je dobro sto ga nije pregrevala:). Sada najcesce ima resenja sa integrisanom + eksternom grafickom, sto je fenomenalna kombinacija, doduse skuplja ali ume da se isplati ko voli "po nekad nesto da odigra zahtevnije". Vljda ce ova iskustva biti nekom od koristi. Pozdrav

Oki

pre 4 godine

Antivirus instalirajte jedino ako je full verzija. One besplatne verzije ne služe ničemu, neće vas zaštiti od potencijalnih napada, a troše RAM i procesor non stop. Za viruse vam je dovoljan windows defender

Guja Struja

pre 4 godine

Gomila gluposti. Osteceni kabl za napajanje se kupi nov, kosta kao 2-3 piva. Od prenapona moze samo da crkne napajanje, a rezervno se lako da nabaviti i nije skupo. Ali zato ako ostavite laptop ukljucen danima dok ste na odmoru je svakako opterecenje za bateriju, jer se baterija stalno puni i prazni. Gomila fajlova mozda nije problem, ali guzva na desktopu itekako jeste i usporava rad jer Windows iznova skenira desktop cim kliknes na neku ikonicu. Neki ljudi imaju ruznu naviku da fajlove snimaju direktno na desktop, pa se posle cude sto im masina radi sporo. Iz slicnog razloga treba redovno prazniti bowser cache. Windows dize gomilu nepitrebnih servisa koje treba procesljati i iskljuciti sve nepotrebne. Na kraju jedan savet: ako putujete avionom i nosite laptop zalepite mu neku nalepnicu (ili vise njih) kako biste ga lako uocili kada vam ga izvade na security kontroli, sto me inace posebno nervira jer je ocihledno smisljeno za maltreriiramje ljudi (ne vidim nikakav drugi razlog za vadjenje laptopa iz torbe)

.

pre 4 godine

Evo imam jedan, vec 10 godina sljaka, bolje da ne pricam sta mu sve radim, asus je u pitanju i svaka mu cast :-)
(Lj, 15. avgust 2019 10:16)
Isto imam Asus, već sedmu godinu. Gotovo stalno je upaljen, zna biti po 9-10 kartica upaljenih, filmova, videa, foldera sa slikama, jednom sam ga čak zafrljačila na pod, na pločice, jer me nešto iznerviralo na TV-u, ništa mu nije bilo. Jedino što je stalno uključen u struju, tj ne koristim ga samo sa baterijom.

Sve veći fušeraj

pre 4 godine

Ne vodite seks sedeći na laptopu, jer su u poslednje vreme kućišta, a posebno poklopci sa LCD ekranom, napravljeni od loše, neizdržljive plastike. Provereno!!!

Toto-ko-tunjo-na-Lenovo-krsu-evocirajuci-uspomene-na-Win7

pre 4 godine

Skracuje mu vek sve kvalitetnija izrada, "sjajni" fabricki Windows 10 sa svojim preko potrebnim update-ima i dodacima poput mocne Animotica-e sa vodenim zigom, Google koji iskace iz frizidera sa Chrome-om jer na IE otvaram YT ili pretrazujem... Tuzno vreme tehnoloskog monopola bez razmisljanja o korisniku.

r53

pre 4 godine

U periodu od 2003. do danas imao sam 3 windows laptopa i 2 Macbooka. Moram da priznam da je MBP daleko isplativija i kvalitetnija stvar. Evo uporedo, ASUS iz 2010. (bio je high-end od preko 1200e)se poprilicno raspao u smislu da stalno pali kuler, zagrejan do maksimuma, jedva moze za osnovni browsing da se koristi, dok 2011. MBP i dalje radi sasvim stabilno i relativno brzo (oba imaju 16gb ram i ssd). Nikad ih i ne koristim vise naravno, ali tu su jer nemaju neku vrednost da bi ih prodavao. Svakodnevni uredjaj mi je retina MBP late 2015 (16/512) i vec cesto pomisljam kako bi ga trebalo apdejtovati ali jednostavno sve radi i dalje sasvim pristojno (photoshop, illustrator, lightroom + browsing) da bi imalo smisla potrositi neke pare na noviji.

kunta bez kinte

pre 4 godine

Dell inspiron 1545, kupljen nov 2009, normalno koriscenje, prosle god. zvekne baterija, pa ubrzo i HD. Zamenim oboje za oko 100€ i sljaka i danas skroz ok, na W7 naravno. A stacionarni , isto dell iz 2003, su me ukucani naterali da bacim prosli mesec, a skroz u funkciji, samo na linux-u , jednom zamenio ventilator.

Djo

pre 4 godine

@hit, potupuno punjenje i praznjenje nije dobro za litijumske baterije zbog hemiskih reakcija litijuma i anode. (puniti do 85-90% i prazniti do 10%). Ovo produzava zivotni vek i kapacitet baterije.

Toplota utice na sve komponente, najvise na tranzistore i IC, zato ne igrajte igrice na obicnom lap-topu (meni je pregoreo Toshiba od 900 evra).

Ukoliko imate HDD drzite dalje magnete od njega, SSD ne upisujte puno (prebacite upis/brisanje na HDD).

Pragmatic

pre 4 godine

Ako izuzmemo neadekvatno koriscenje, polivanje i padove, najveca boljka laptopova je temperatura. Ona polako vremenim slabi lemove i konektore kao i samu bateriju sto na kraju najcesce i dovodi do kvara. Verujem serviseru koji mi je rekao da 80% laptopova strada od prasine koja se nakupi i smeta kuleru tj. hladjenju. Zbog toga jednom u 2 god, lap top nosim u servis i platim da ga otvore i ociste. To obisno kosta od 1-2.000 dinara a lako je obaviti i sam. Zadnih 10 god sam imao vise laptopova (po 2-3 u porodici i obicno 2 poslovna istovremeno) nijedan mi se nije pokvario ali sam ih sve nekom davao posle 4-5 godina zbog zastarelosti.

genije

pre 4 godine

(OBJEKTIVNI STRUČNJAK, 15. avgust 2019 10:16)

Pa za blejanje po netu i (a)socijalnim mrezama laptop ti vise i nije potreban. Pisanje tekstova, pravljenje prezentacija, programiranje itd. ce vec daleko teze ici preko telefona, ali obicna raja ionako nista od toga ne radi, tako da je za njih telefon sasvim dovoljan.

mr.wolf

pre 4 godine

Moj laptop je konstantno ukljucen u struju i doslovno nikada, ni jedan jedini put, nisam koristila bateriju. Mada je baterija stalno u laptopu jer cini mi se da kad izvadim bateriju onda laptop ni ne radi. A prijasnji laptop je radio i sa izvadjenom baterijom (ukljucen u struju). Zasto je to tako? Jel moze neko da mi objasni? Hvala!
(helena, 15. avgust 2019 13:04)

Sve zavisi kako je vezana maticna ploca i dovod el. energije. U svakom slucaju, to sto ti radis (non stop ukljucen u struju) je smrt za bateriju. Verovatno ti baterija i ne radi vise.... probaj je.

brm

pre 4 godine

Laptop računari u Srbiji su daleko od kvalitetnih, zato sve gore navedeno nema smisla, s obzirom da oni kupljeni u Srbiji sami sebe kvare. Koliko para toliko i muzike. Nazalost
(Toza Vampir, 15. avgust 2019 09:57)

Četiri laptopa, 2 moja, 2 firmina. Dva trenutno koristim, a za druga dva i dalje imam informaciju da rade, i nisu niti jednom do sada bili na servisu, samo dodavan ram na dva. Svi kupljeni u Srbiji. Starosti 8, 6, 3 i 1 godinu.

neutralni felsh

pre 4 godine

da se ne bi pregrejao, 
ja drzim laptop na kartonu od jaja. 
idealnih je dimenzija i vazduh cirkulise ispod. 
"Držite laptop dalje od onih kojima ne verujete" - ovo je isto bitno. 
ne dam laptop ni mami ni sestri ni sestricu. oni su smotani i nemam poverenja da ce da budu pažljivi koliko ja umen da budem. 
kupio sam laptop 2013 i dan danas me lepo i verno sluzi.
(Belmont, 15. avgust 2019 10:02)

ok sve, ali karton od jaja? od tolike ponude postolja za laptom, i sa ventilatorima i bez njih, pristojno i hlade i izgledaju. hm

Pobesneo Maks

pre 4 godine

@hit, potupuno punjenje i praznjenje nije dobro za litijumske baterije zbog hemiskih reakcija litijuma i anode. (puniti do 85-90% i prazniti do 10%). Ovo produzava zivotni vek i kapacitet baterije.

Toplota utice na sve komponente, najvise na tranzistore i IC, zato ne igrajte igrice na obicnom lap-topu (meni je pregoreo Toshiba od 900 evra).

(Djo, 15. avgust 2019 11:51)

Dobro,svi imate google,pa zasto nesto i ne naucite?
Potpuno je beskorisno paziti na punjenje i koriscenje baterija,jer ih ne mozete isprazniti do kraja,kao ni napuniti do kraja.Svaka ima kolo koje prekida punjenje na oko 90% kapaciteta i prekida struju na oko 10% ispraznjenosti.

Toplota se resava tako sto se racunar redovno cisti i ne drzi na krevetima,carsafima i sl.vec na ravnoj podlozi.

Laptopove koristim jako,jako dugo i nijedan mi nije crkao do sada,a ne gase se nikada.Neki budjavi Rover iz '98,radi i dan danas kao print server i gura Xp na 128 mb rama,bateriju nema,a kuleri su davno crkli ,tako da sam stavio neke vece ,koji rade na eksterno napajanje.

Kod kuce imam 4 laptopa ,od koji se dva ne gase bukvalno nikada.Baterije imaju,ali ne znam da li rade ,posto ih ne skidam sa napajanja.
Dovoljno us jaki za sve moje potrebe,kao sto je shop,malo CAD-a,pisanje kodova ,a koristim ih vezane na 32-incne televizore,umesto monitora.