Ponedeljak, 12.08.2019.

20:00

Povratak na "dugmiće": Američka mornarica izbacuje iz upotrebe ekrane na dodir

Izvor: B92

Povratak na "dugmiæe": Amerièka mornarica izbacuje iz upotrebe ekrane na dodir IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Spyderco

pre 4 godine

Sve vojske sveta bije glas da su rigidne i konzervativne strukture, ali to nije bez neke. Od pouzdanosti naoružanja i opreme u oružanim sukobima ljudima zavise životi, i tu nema mesta za moderne cincilatore koji lepo izgledaju. Zamislite vojno sredstvo za komunikaciju napravljeno od stakla, kao današnji pametni telefoni? Ispadne vezisti, razbije se i prc, ode veza sa komandom. Zato se u vojskama koriste stara ali pouzdana i proverena rešenja, pa je tako glavno pešadijsko oružje na istoku još uvek bazirano na AK 47, a na zapadu na AR15-M16 familijama jurišnih pušaka, iako je prvo rešenje staro 70, a drugo 60 godina. Kolt pištolj M 1911 je bio službeno oružje u američkoj vojsci 70 godina - 1. i 2. svetski rat, Koreja, Vijetnam, pa je zamenjen tek osamdesetih godina prošlog veka. Dugmići i poluge su zakon.

Гиле

pre 4 godine

Glavni razlog je da im Rusi ne blokiraju elektroniku kao što su im uradili pre neku godinu u Crnom moru kada je krstarica Kuk elektronski blokirana.
(Boro, 14. avgust 2019 22:20)
Значи кад имаш тастатуру нема електронике. Електроника је у свему. Очигледно да је проблем у јасним процедурама, и да ли су прекомпликоване.

Boro

pre 4 godine

Glavni razlog je da im Rusi ne blokiraju elektroniku kao što su im uradili pre neku godinu u Crnom moru kada je krstarica Kuk elektronski blokirana.

kaboom

pre 4 godine

Al zato u automa ne smeš da pričaš telefonom dok gledaš na put, al smeš par sekundi da nabadaš po touch pandu bez šanse da ti u vidokrugu bude drum.

MonteGringo

pre 4 godine

Sjecam se iste vijesti od prosle ili predprosle godine samo vezano za Rusiju. Rusi su to usvojili odavno da nema tih scifi gluposti u vojsci.
Tada su komentari bili tipa "Zaostali kao i uvijek."

Sad nesto ne vidim takve komentare.

UDBA

pre 4 godine

hahahahahaha sjecate li se iste vijesti prosle godine kada je Ruska mornarica uradila isto?!

Sjecate li se komentara: "Rusija nazad u kameno doba" i tome slicno.

Masem vam pro-zapadni liberali.

Powerslave

pre 4 godine

Ko se seća, dok su telefoni sa dugmićima bili aktuelni većina nas je mogla da pošalje SMSove (neko kraće neko duže) bez gledanja u ekran, naslepo.
To je apsolutno nemoguće na ekranu osetljivom na dodir.

To nije neki problem kad ja sedim u fotelji i kucam poruke, ali jeste problem ako vozim kola, avion ili brod pa moram da skrenem pogled u ekran da bih video šta radim. Pogotovo to važi za vojna vozila gde se savršeni uslovi nikako ne mogu uzeti za podrazumevane i očekivane. Da ne pričam koliko je elektronika osetljivija na smetnje, ometanja, manje otporna na kvarove, fizička oštećenja...

Tačskrin jeste lepši, moderniji, deluje onako, sci-fi, ali to ne znači da je uvek funkcionalniji.

miki

pre 4 godine

Vidim da ima ljubitelja tehnike koji nisu u mogucnosti shvatiti sta je sustina - rec je o borbenim avionima, gde je brzin (mehanicke reakcije) pilota od kljucnog znacaja. Dakle, touch screen odmah ispada iz kombinacije. Dokaz: merite 2 serije pritiskanja dugmeta i polja na touch-screen i bice vam jasno ko je brzi. Da ne ulazimo u anatomiju zasto je to tako. Dakle, nije svaka stvar korisna na svim mestima.

poluge, dugmići, ručke, okidači.....

pre 4 godine

Svaka ratna mašina mora da računa da će kad tad biti pogođena sa neprijateljske strane. Kako komandovati sa slomljenim ekranom i pokidanom elektronikom?

Ja

pre 4 godine

Pa lepo je napisano na kraju teksta da im osoblje nije sposobno da savlada koristenje. Pa ce morati da se vrate par koraka unazad za neke sisteme.

Sam taj trend je zaista sjajan, svidja mi se taj minimalizam u automobilima. Jedan displej panel za kontrolu svega. A ne kao do sad, tockici, prekidaci, rucice, polugice k'o u kotlarnici. Centralno smesten panel, sve komande na njemu, uz kastomizaciju korisnickog interfejsa prema licnim potrebama. Prosto savrseno!

Верујем у једног Дарвина и његове следбен

pre 4 godine

Људи полако почињу да схватају да их западни робовласници праве мајмунима и терају их да и они сами верују да су мајмуни и да због тога треба да буду захвални и срећни. Важно је да изгледа лепо, да шљашти, пишти, светли, да изгледа као новогодишње дрвце. Третирају људе као мајмуне. А мајмуну је све забавно. Мени је лично најглупље питање кад ми неко каже - леп ти је мотор. Уживам у вожњи мотора, љубитељ сам истих, али мени је мотор - мотор. Превозно средство. Кола исто тако. Не знам шта је то ружан ауто. Само их делим на функционалне и нефункционалне. Телефоне исто тако. Имаш леп телефон. Мајмуне, имаш само телефон. Сви изгледају исто, сви имају исту сврху. Мајмуни не капирају суштину, капирају само мајмунарије. Полуга, браћо драга, полуга је највеће достигнуће човечанства, јер без полуге ни точак нема функцију. Сви ти ваши геџети, све те ваше сијалице и екрани - све је то мајмунисање. И толики носачи авиона, тенкови... све је то мајмунисање. Убице се хвале својим злочинима. Смишљају начине да убијају још боље. А чопор мајмуна код куће навија. Ужас. Дарвин је био у праву, какве религије, какви богови, какви бакрачи - само мајмун може да објасни понашање људске врсте. Ништа друго.

Mile

pre 4 godine

Rusi, koliko god izgledali zaostalo zapravo rade pravu stvar. Kada sam gledao kako izgledaju njihova vezbovna bojeva gadjanja delovalo je kao iz proslog veka. Ali zato pouzdanost, radi savrseno. Za automobile nisu bas najsrecnije resenje. Moglo bi to da se resi komandovanjem glasom. Pritisnes dugme i izgovoris komandu, sledi povratna informacija putem ekrana ili glasa, vozac potvrdi ili otkaze i gotovo. Mnogo lakse, sigurnije. Samo da nema vece buke u vozilu. Opet, uvek treba imati dugmice za ne daj Boze...

metak 12,7

pre 4 godine

sve je to zbog toga sto programeri na takav nacin pokazuju da su mnogo pametni umesto da programe prave jednostavnima za sve kategorije ljudi elem moj kolega je lepo otisao kod tehnicara i raspitao se sta nevalja na serveru koji se non stop kvario i bijo mnogo komplikovan i nepregledan lepo isprogramirao novi server tehnicari ga slave a server od 200000 evra je sada rezervni eto za nedaj boze

mare

pre 4 godine

Kabal je kabal, i dugme je dugme, to samo ne razumeju urbani dziberi. Za njih samo fensi leptirici, upotrebiljivi u lezaljci uz kafu (ako imaju para da ih plate). Ozbiljne stvari oni ne vide ni na horizontu, he, he ...

T

pre 4 godine

@trajce
Citao sam danas clanak o ovome. Paradoks je što američka mornarica ima stotine aviona koji ne koriste tač skrinove iz upravo navedenih razloga a koriste ih na brodovima.

P

pre 4 godine

Amerima je bilo potrebno 30 godina da shvate to ponovo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (trajce, 13. avgust 2019 00:06)

Pišeš gluposti. Zbog jedne nesreće menjati ceo sistem je glupo. Nesreća se mogla desiti i da je bilo dugmića. Ko ne zna šta da pritisne, taj ne zna ni sa dugmicima.

R

pre 4 godine

Interesantno i ja sam vratio u funkciju staru nokiju sa qwerty tastaturom kad mi je drugi put crkao touch na telefonu.(Nisam uspeo da objasnim šefu zašto se nisam javljao.)
(Milutin, 12. avgust 2019 23:58)

I dugme na tastaturi ti je moglo crći, udje voda. I šta onda? Protiv tehnologije su oni koji ne znaju da ju koriste. Zašto se onda vozite avionima, tu je sve elektronika koja “može da se pokvari”, vozite se na mahanje krilima.

+MAKSIM

pre 4 godine

Pred tač-ekranom su opake frustracije od pogrešnog dodira koji može neverovatno da zakomplikuje život u jurnjavi povrartka na željeni ekran! Ekran u kolima je kudi-kamo pogubnija stvar i od mobilnog telefona, pa čak i od nevezanog pojasa...
Ali, kapital je tekao tač i - tačka...

Sladja

pre 4 godine

Konacno nesto pametno.
Ekran je trebalo da ljudima omoguci brzu reakciju i vecu efikasnost.
Ali uglavnom je to postala zabava bez sagledavanja pravih cinjenica.
Mehanika je sporija i pruza coveku da u momentu promeni odluku.
Kod ekrana vec jedan pogresan dodir moze da dovede do nesagledivih posledica. Tu mora da postoje duple komande a ne samo kliktanje i setanje po ekranu. Za osetljive odluke mora da bude omogucen pristup samo visokomoralnim, stabilnim i obrazovanim ljudima. Bez zastite i licnih sifara nista.

милан

pre 4 godine

Не не, нису никакви екранчићи у питању већ женице. Некад су их бацали уморе уместо баласта, а данас се ку*вају по бродовима. Ах, times there a changin...

achitwn

pre 4 godine

Amerima je bilo potrebno 30 godina da shvate to ponovo. (trajce, 13. avgust 2019 00:06)

zar ti stvarno mislis da je tako u americkim avionima?

achitwn

pre 4 godine

To će se desiti i na kolima. Tač ekrani sa komandama su nerovaratno komplikovani. gledam na yt na primer Teslu.... non stop mora da se gleda u ekran, komande prekrivaju jedne druge, čas se vidi jedno, čas se vidi nešto drugo... jedina prednost ekrana što je lepše prikazano... (No Hope, 12. avgust 2019 21:54)

tacno ako imas teski akcent pa ne mozes da izdajes glasovne komande na engleskom.

deki 185

pre 4 godine

To se NEĆE desiti na automobilima koliko god ih hejtovali neki koji ne mogu sebi da ih priušte. (razvigorko, 12. avgust 2019 23:42)

Desice se sigurno, samo kad izadje na videlo koliko je sabracajnih nesreca izazvano nabadanjem prstiju po ekranima. Audi je u skoro svim modelima izbacio fizicke dugmice dok je BMW ostavio idrive kontroler. Ako sednes u Audi i probas nesto da ukljucis u toku voznje, videces koliko opasnosti nosi pipkanje po ekranima. Uzgred, ekrani se isprljaju posle jednog koriscenja mada to i nije neki veliki problem.

trajce

pre 4 godine

Kada se samo setim silnih komentara kako ađeri imaju sve digitalno u svojim ultra-super-giga avionima!?

Jedan ruski pilot je u intervjuu to lepo objasnio:

"Dok letim u borbenim uslovima, moram da se okrenem ispunjenju zadatka. Prekidač, poluga... lako se pronađu u mraku ili naslepo."

Još nešto, rusi su oduvek bili praktičan narod. Analogni instrumenti UVEK rade. Digitalni mogu lako da se ometaju, da signal da nije dobar, da se lakše oštete u borbi...

Amerima je bilo potrebno 30 godina da shvate to ponovo.

Milutin

pre 4 godine

Interesantno i ja sam vratio u funkciju staru nokiju sa qwerty tastaturom kad mi je drugi put crkao touch na telefonu.(Nisam uspeo da objasnim šefu zašto se nisam javljao.)

No Hope

pre 4 godine

To će se desiti i na kolima. Tač ekrani sa komandama su nerovaratno komplikovani. gledam na yt na primer Teslu.... non stop mora da se gleda u ekran, komande prekrivaju jedne druge, čas se vidi jedno, čas se vidi nešto drugo... jedina prednost ekrana što je lepše prikazano...

EU Citizen

pre 4 godine

Apsolutno, ovaj novi trend sa automobilima čije komandne table liče na tablete je najidiotskija stvar koja se može zamisliti. Touchscreen je OK za medija centar, kameru za parkiranje ili navigaciju, dakle sporedne stvari, ali tamo gde od komande može život da vam zavisi, to je potpuno suludo.

EU Citizen

pre 4 godine

Apsolutno, ovaj novi trend sa automobilima čije komandne table liče na tablete je najidiotskija stvar koja se može zamisliti. Touchscreen je OK za medija centar, kameru za parkiranje ili navigaciju, dakle sporedne stvari, ali tamo gde od komande može život da vam zavisi, to je potpuno suludo.

No Hope

pre 4 godine

To će se desiti i na kolima. Tač ekrani sa komandama su nerovaratno komplikovani. gledam na yt na primer Teslu.... non stop mora da se gleda u ekran, komande prekrivaju jedne druge, čas se vidi jedno, čas se vidi nešto drugo... jedina prednost ekrana što je lepše prikazano...

trajce

pre 4 godine

Kada se samo setim silnih komentara kako ađeri imaju sve digitalno u svojim ultra-super-giga avionima!?

Jedan ruski pilot je u intervjuu to lepo objasnio:

"Dok letim u borbenim uslovima, moram da se okrenem ispunjenju zadatka. Prekidač, poluga... lako se pronađu u mraku ili naslepo."

Još nešto, rusi su oduvek bili praktičan narod. Analogni instrumenti UVEK rade. Digitalni mogu lako da se ometaju, da signal da nije dobar, da se lakše oštete u borbi...

Amerima je bilo potrebno 30 godina da shvate to ponovo.

Milutin

pre 4 godine

Interesantno i ja sam vratio u funkciju staru nokiju sa qwerty tastaturom kad mi je drugi put crkao touch na telefonu.(Nisam uspeo da objasnim šefu zašto se nisam javljao.)

Верујем у једног Дарвина и његове следбен

pre 4 godine

Људи полако почињу да схватају да их западни робовласници праве мајмунима и терају их да и они сами верују да су мајмуни и да због тога треба да буду захвални и срећни. Важно је да изгледа лепо, да шљашти, пишти, светли, да изгледа као новогодишње дрвце. Третирају људе као мајмуне. А мајмуну је све забавно. Мени је лично најглупље питање кад ми неко каже - леп ти је мотор. Уживам у вожњи мотора, љубитељ сам истих, али мени је мотор - мотор. Превозно средство. Кола исто тако. Не знам шта је то ружан ауто. Само их делим на функционалне и нефункционалне. Телефоне исто тако. Имаш леп телефон. Мајмуне, имаш само телефон. Сви изгледају исто, сви имају исту сврху. Мајмуни не капирају суштину, капирају само мајмунарије. Полуга, браћо драга, полуга је највеће достигнуће човечанства, јер без полуге ни точак нема функцију. Сви ти ваши геџети, све те ваше сијалице и екрани - све је то мајмунисање. И толики носачи авиона, тенкови... све је то мајмунисање. Убице се хвале својим злочинима. Смишљају начине да убијају још боље. А чопор мајмуна код куће навија. Ужас. Дарвин је био у праву, какве религије, какви богови, какви бакрачи - само мајмун може да објасни понашање људске врсте. Ништа друго.

poluge, dugmići, ručke, okidači.....

pre 4 godine

Svaka ratna mašina mora da računa da će kad tad biti pogođena sa neprijateljske strane. Kako komandovati sa slomljenim ekranom i pokidanom elektronikom?

mare

pre 4 godine

Kabal je kabal, i dugme je dugme, to samo ne razumeju urbani dziberi. Za njih samo fensi leptirici, upotrebiljivi u lezaljci uz kafu (ako imaju para da ih plate). Ozbiljne stvari oni ne vide ni na horizontu, he, he ...

deki 185

pre 4 godine

To se NEĆE desiti na automobilima koliko god ih hejtovali neki koji ne mogu sebi da ih priušte. (razvigorko, 12. avgust 2019 23:42)

Desice se sigurno, samo kad izadje na videlo koliko je sabracajnih nesreca izazvano nabadanjem prstiju po ekranima. Audi je u skoro svim modelima izbacio fizicke dugmice dok je BMW ostavio idrive kontroler. Ako sednes u Audi i probas nesto da ukljucis u toku voznje, videces koliko opasnosti nosi pipkanje po ekranima. Uzgred, ekrani se isprljaju posle jednog koriscenja mada to i nije neki veliki problem.

Sladja

pre 4 godine

Konacno nesto pametno.
Ekran je trebalo da ljudima omoguci brzu reakciju i vecu efikasnost.
Ali uglavnom je to postala zabava bez sagledavanja pravih cinjenica.
Mehanika je sporija i pruza coveku da u momentu promeni odluku.
Kod ekrana vec jedan pogresan dodir moze da dovede do nesagledivih posledica. Tu mora da postoje duple komande a ne samo kliktanje i setanje po ekranu. Za osetljive odluke mora da bude omogucen pristup samo visokomoralnim, stabilnim i obrazovanim ljudima. Bez zastite i licnih sifara nista.

T

pre 4 godine

@trajce
Citao sam danas clanak o ovome. Paradoks je što američka mornarica ima stotine aviona koji ne koriste tač skrinove iz upravo navedenih razloga a koriste ih na brodovima.

+MAKSIM

pre 4 godine

Pred tač-ekranom su opake frustracije od pogrešnog dodira koji može neverovatno da zakomplikuje život u jurnjavi povrartka na željeni ekran! Ekran u kolima je kudi-kamo pogubnija stvar i od mobilnog telefona, pa čak i od nevezanog pojasa...
Ali, kapital je tekao tač i - tačka...

MonteGringo

pre 4 godine

Sjecam se iste vijesti od prosle ili predprosle godine samo vezano za Rusiju. Rusi su to usvojili odavno da nema tih scifi gluposti u vojsci.
Tada su komentari bili tipa "Zaostali kao i uvijek."

Sad nesto ne vidim takve komentare.

UDBA

pre 4 godine

hahahahahaha sjecate li se iste vijesti prosle godine kada je Ruska mornarica uradila isto?!

Sjecate li se komentara: "Rusija nazad u kameno doba" i tome slicno.

Masem vam pro-zapadni liberali.

Powerslave

pre 4 godine

Ko se seća, dok su telefoni sa dugmićima bili aktuelni većina nas je mogla da pošalje SMSove (neko kraće neko duže) bez gledanja u ekran, naslepo.
To je apsolutno nemoguće na ekranu osetljivom na dodir.

To nije neki problem kad ja sedim u fotelji i kucam poruke, ali jeste problem ako vozim kola, avion ili brod pa moram da skrenem pogled u ekran da bih video šta radim. Pogotovo to važi za vojna vozila gde se savršeni uslovi nikako ne mogu uzeti za podrazumevane i očekivane. Da ne pričam koliko je elektronika osetljivija na smetnje, ometanja, manje otporna na kvarove, fizička oštećenja...

Tačskrin jeste lepši, moderniji, deluje onako, sci-fi, ali to ne znači da je uvek funkcionalniji.

R

pre 4 godine

Interesantno i ja sam vratio u funkciju staru nokiju sa qwerty tastaturom kad mi je drugi put crkao touch na telefonu.(Nisam uspeo da objasnim šefu zašto se nisam javljao.)
(Milutin, 12. avgust 2019 23:58)

I dugme na tastaturi ti je moglo crći, udje voda. I šta onda? Protiv tehnologije su oni koji ne znaju da ju koriste. Zašto se onda vozite avionima, tu je sve elektronika koja “može da se pokvari”, vozite se na mahanje krilima.

miki

pre 4 godine

Vidim da ima ljubitelja tehnike koji nisu u mogucnosti shvatiti sta je sustina - rec je o borbenim avionima, gde je brzin (mehanicke reakcije) pilota od kljucnog znacaja. Dakle, touch screen odmah ispada iz kombinacije. Dokaz: merite 2 serije pritiskanja dugmeta i polja na touch-screen i bice vam jasno ko je brzi. Da ne ulazimo u anatomiju zasto je to tako. Dakle, nije svaka stvar korisna na svim mestima.

Mile

pre 4 godine

Rusi, koliko god izgledali zaostalo zapravo rade pravu stvar. Kada sam gledao kako izgledaju njihova vezbovna bojeva gadjanja delovalo je kao iz proslog veka. Ali zato pouzdanost, radi savrseno. Za automobile nisu bas najsrecnije resenje. Moglo bi to da se resi komandovanjem glasom. Pritisnes dugme i izgovoris komandu, sledi povratna informacija putem ekrana ili glasa, vozac potvrdi ili otkaze i gotovo. Mnogo lakse, sigurnije. Samo da nema vece buke u vozilu. Opet, uvek treba imati dugmice za ne daj Boze...

P

pre 4 godine

Amerima je bilo potrebno 30 godina da shvate to ponovo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (trajce, 13. avgust 2019 00:06)

Pišeš gluposti. Zbog jedne nesreće menjati ceo sistem je glupo. Nesreća se mogla desiti i da je bilo dugmića. Ko ne zna šta da pritisne, taj ne zna ni sa dugmicima.

metak 12,7

pre 4 godine

sve je to zbog toga sto programeri na takav nacin pokazuju da su mnogo pametni umesto da programe prave jednostavnima za sve kategorije ljudi elem moj kolega je lepo otisao kod tehnicara i raspitao se sta nevalja na serveru koji se non stop kvario i bijo mnogo komplikovan i nepregledan lepo isprogramirao novi server tehnicari ga slave a server od 200000 evra je sada rezervni eto za nedaj boze

милан

pre 4 godine

Не не, нису никакви екранчићи у питању већ женице. Некад су их бацали уморе уместо баласта, а данас се ку*вају по бродовима. Ах, times there a changin...

achitwn

pre 4 godine

Amerima je bilo potrebno 30 godina da shvate to ponovo. (trajce, 13. avgust 2019 00:06)

zar ti stvarno mislis da je tako u americkim avionima?

achitwn

pre 4 godine

To će se desiti i na kolima. Tač ekrani sa komandama su nerovaratno komplikovani. gledam na yt na primer Teslu.... non stop mora da se gleda u ekran, komande prekrivaju jedne druge, čas se vidi jedno, čas se vidi nešto drugo... jedina prednost ekrana što je lepše prikazano... (No Hope, 12. avgust 2019 21:54)

tacno ako imas teski akcent pa ne mozes da izdajes glasovne komande na engleskom.

Ja

pre 4 godine

Pa lepo je napisano na kraju teksta da im osoblje nije sposobno da savlada koristenje. Pa ce morati da se vrate par koraka unazad za neke sisteme.

Sam taj trend je zaista sjajan, svidja mi se taj minimalizam u automobilima. Jedan displej panel za kontrolu svega. A ne kao do sad, tockici, prekidaci, rucice, polugice k'o u kotlarnici. Centralno smesten panel, sve komande na njemu, uz kastomizaciju korisnickog interfejsa prema licnim potrebama. Prosto savrseno!

kaboom

pre 4 godine

Al zato u automa ne smeš da pričaš telefonom dok gledaš na put, al smeš par sekundi da nabadaš po touch pandu bez šanse da ti u vidokrugu bude drum.

Spyderco

pre 4 godine

Sve vojske sveta bije glas da su rigidne i konzervativne strukture, ali to nije bez neke. Od pouzdanosti naoružanja i opreme u oružanim sukobima ljudima zavise životi, i tu nema mesta za moderne cincilatore koji lepo izgledaju. Zamislite vojno sredstvo za komunikaciju napravljeno od stakla, kao današnji pametni telefoni? Ispadne vezisti, razbije se i prc, ode veza sa komandom. Zato se u vojskama koriste stara ali pouzdana i proverena rešenja, pa je tako glavno pešadijsko oružje na istoku još uvek bazirano na AK 47, a na zapadu na AR15-M16 familijama jurišnih pušaka, iako je prvo rešenje staro 70, a drugo 60 godina. Kolt pištolj M 1911 je bio službeno oružje u američkoj vojsci 70 godina - 1. i 2. svetski rat, Koreja, Vijetnam, pa je zamenjen tek osamdesetih godina prošlog veka. Dugmići i poluge su zakon.

Boro

pre 4 godine

Glavni razlog je da im Rusi ne blokiraju elektroniku kao što su im uradili pre neku godinu u Crnom moru kada je krstarica Kuk elektronski blokirana.

Гиле

pre 4 godine

Glavni razlog je da im Rusi ne blokiraju elektroniku kao što su im uradili pre neku godinu u Crnom moru kada je krstarica Kuk elektronski blokirana.
(Boro, 14. avgust 2019 22:20)
Значи кад имаш тастатуру нема електронике. Електроника је у свему. Очигледно да је проблем у јасним процедурама, и да ли су прекомпликоване.

trajce

pre 4 godine

Kada se samo setim silnih komentara kako ađeri imaju sve digitalno u svojim ultra-super-giga avionima!?

Jedan ruski pilot je u intervjuu to lepo objasnio:

"Dok letim u borbenim uslovima, moram da se okrenem ispunjenju zadatka. Prekidač, poluga... lako se pronađu u mraku ili naslepo."

Još nešto, rusi su oduvek bili praktičan narod. Analogni instrumenti UVEK rade. Digitalni mogu lako da se ometaju, da signal da nije dobar, da se lakše oštete u borbi...

Amerima je bilo potrebno 30 godina da shvate to ponovo.

Ja

pre 4 godine

Pa lepo je napisano na kraju teksta da im osoblje nije sposobno da savlada koristenje. Pa ce morati da se vrate par koraka unazad za neke sisteme.

Sam taj trend je zaista sjajan, svidja mi se taj minimalizam u automobilima. Jedan displej panel za kontrolu svega. A ne kao do sad, tockici, prekidaci, rucice, polugice k'o u kotlarnici. Centralno smesten panel, sve komande na njemu, uz kastomizaciju korisnickog interfejsa prema licnim potrebama. Prosto savrseno!

Верујем у једног Дарвина и његове следбен

pre 4 godine

Људи полако почињу да схватају да их западни робовласници праве мајмунима и терају их да и они сами верују да су мајмуни и да због тога треба да буду захвални и срећни. Важно је да изгледа лепо, да шљашти, пишти, светли, да изгледа као новогодишње дрвце. Третирају људе као мајмуне. А мајмуну је све забавно. Мени је лично најглупље питање кад ми неко каже - леп ти је мотор. Уживам у вожњи мотора, љубитељ сам истих, али мени је мотор - мотор. Превозно средство. Кола исто тако. Не знам шта је то ружан ауто. Само их делим на функционалне и нефункционалне. Телефоне исто тако. Имаш леп телефон. Мајмуне, имаш само телефон. Сви изгледају исто, сви имају исту сврху. Мајмуни не капирају суштину, капирају само мајмунарије. Полуга, браћо драга, полуга је највеће достигнуће човечанства, јер без полуге ни точак нема функцију. Сви ти ваши геџети, све те ваше сијалице и екрани - све је то мајмунисање. И толики носачи авиона, тенкови... све је то мајмунисање. Убице се хвале својим злочинима. Смишљају начине да убијају још боље. А чопор мајмуна код куће навија. Ужас. Дарвин је био у праву, какве религије, какви богови, какви бакрачи - само мајмун може да објасни понашање људске врсте. Ништа друго.

R

pre 4 godine

Interesantno i ja sam vratio u funkciju staru nokiju sa qwerty tastaturom kad mi je drugi put crkao touch na telefonu.(Nisam uspeo da objasnim šefu zašto se nisam javljao.)
(Milutin, 12. avgust 2019 23:58)

I dugme na tastaturi ti je moglo crći, udje voda. I šta onda? Protiv tehnologije su oni koji ne znaju da ju koriste. Zašto se onda vozite avionima, tu je sve elektronika koja “može da se pokvari”, vozite se na mahanje krilima.

metak 12,7

pre 4 godine

sve je to zbog toga sto programeri na takav nacin pokazuju da su mnogo pametni umesto da programe prave jednostavnima za sve kategorije ljudi elem moj kolega je lepo otisao kod tehnicara i raspitao se sta nevalja na serveru koji se non stop kvario i bijo mnogo komplikovan i nepregledan lepo isprogramirao novi server tehnicari ga slave a server od 200000 evra je sada rezervni eto za nedaj boze

P

pre 4 godine

Amerima je bilo potrebno 30 godina da shvate to ponovo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (trajce, 13. avgust 2019 00:06)

Pišeš gluposti. Zbog jedne nesreće menjati ceo sistem je glupo. Nesreća se mogla desiti i da je bilo dugmića. Ko ne zna šta da pritisne, taj ne zna ni sa dugmicima.

No Hope

pre 4 godine

To će se desiti i na kolima. Tač ekrani sa komandama su nerovaratno komplikovani. gledam na yt na primer Teslu.... non stop mora da se gleda u ekran, komande prekrivaju jedne druge, čas se vidi jedno, čas se vidi nešto drugo... jedina prednost ekrana što je lepše prikazano...

EU Citizen

pre 4 godine

Apsolutno, ovaj novi trend sa automobilima čije komandne table liče na tablete je najidiotskija stvar koja se može zamisliti. Touchscreen je OK za medija centar, kameru za parkiranje ili navigaciju, dakle sporedne stvari, ali tamo gde od komande može život da vam zavisi, to je potpuno suludo.

achitwn

pre 4 godine

To će se desiti i na kolima. Tač ekrani sa komandama su nerovaratno komplikovani. gledam na yt na primer Teslu.... non stop mora da se gleda u ekran, komande prekrivaju jedne druge, čas se vidi jedno, čas se vidi nešto drugo... jedina prednost ekrana što je lepše prikazano... (No Hope, 12. avgust 2019 21:54)

tacno ako imas teski akcent pa ne mozes da izdajes glasovne komande na engleskom.

милан

pre 4 godine

Не не, нису никакви екранчићи у питању већ женице. Некад су их бацали уморе уместо баласта, а данас се ку*вају по бродовима. Ах, times there a changin...

Milutin

pre 4 godine

Interesantno i ja sam vratio u funkciju staru nokiju sa qwerty tastaturom kad mi je drugi put crkao touch na telefonu.(Nisam uspeo da objasnim šefu zašto se nisam javljao.)

Mile

pre 4 godine

Rusi, koliko god izgledali zaostalo zapravo rade pravu stvar. Kada sam gledao kako izgledaju njihova vezbovna bojeva gadjanja delovalo je kao iz proslog veka. Ali zato pouzdanost, radi savrseno. Za automobile nisu bas najsrecnije resenje. Moglo bi to da se resi komandovanjem glasom. Pritisnes dugme i izgovoris komandu, sledi povratna informacija putem ekrana ili glasa, vozac potvrdi ili otkaze i gotovo. Mnogo lakse, sigurnije. Samo da nema vece buke u vozilu. Opet, uvek treba imati dugmice za ne daj Boze...

mare

pre 4 godine

Kabal je kabal, i dugme je dugme, to samo ne razumeju urbani dziberi. Za njih samo fensi leptirici, upotrebiljivi u lezaljci uz kafu (ako imaju para da ih plate). Ozbiljne stvari oni ne vide ni na horizontu, he, he ...

achitwn

pre 4 godine

Amerima je bilo potrebno 30 godina da shvate to ponovo. (trajce, 13. avgust 2019 00:06)

zar ti stvarno mislis da je tako u americkim avionima?

UDBA

pre 4 godine

hahahahahaha sjecate li se iste vijesti prosle godine kada je Ruska mornarica uradila isto?!

Sjecate li se komentara: "Rusija nazad u kameno doba" i tome slicno.

Masem vam pro-zapadni liberali.

MonteGringo

pre 4 godine

Sjecam se iste vijesti od prosle ili predprosle godine samo vezano za Rusiju. Rusi su to usvojili odavno da nema tih scifi gluposti u vojsci.
Tada su komentari bili tipa "Zaostali kao i uvijek."

Sad nesto ne vidim takve komentare.

poluge, dugmići, ručke, okidači.....

pre 4 godine

Svaka ratna mašina mora da računa da će kad tad biti pogođena sa neprijateljske strane. Kako komandovati sa slomljenim ekranom i pokidanom elektronikom?

Boro

pre 4 godine

Glavni razlog je da im Rusi ne blokiraju elektroniku kao što su im uradili pre neku godinu u Crnom moru kada je krstarica Kuk elektronski blokirana.

deki 185

pre 4 godine

To se NEĆE desiti na automobilima koliko god ih hejtovali neki koji ne mogu sebi da ih priušte. (razvigorko, 12. avgust 2019 23:42)

Desice se sigurno, samo kad izadje na videlo koliko je sabracajnih nesreca izazvano nabadanjem prstiju po ekranima. Audi je u skoro svim modelima izbacio fizicke dugmice dok je BMW ostavio idrive kontroler. Ako sednes u Audi i probas nesto da ukljucis u toku voznje, videces koliko opasnosti nosi pipkanje po ekranima. Uzgred, ekrani se isprljaju posle jednog koriscenja mada to i nije neki veliki problem.

Sladja

pre 4 godine

Konacno nesto pametno.
Ekran je trebalo da ljudima omoguci brzu reakciju i vecu efikasnost.
Ali uglavnom je to postala zabava bez sagledavanja pravih cinjenica.
Mehanika je sporija i pruza coveku da u momentu promeni odluku.
Kod ekrana vec jedan pogresan dodir moze da dovede do nesagledivih posledica. Tu mora da postoje duple komande a ne samo kliktanje i setanje po ekranu. Za osetljive odluke mora da bude omogucen pristup samo visokomoralnim, stabilnim i obrazovanim ljudima. Bez zastite i licnih sifara nista.

Powerslave

pre 4 godine

Ko se seća, dok su telefoni sa dugmićima bili aktuelni većina nas je mogla da pošalje SMSove (neko kraće neko duže) bez gledanja u ekran, naslepo.
To je apsolutno nemoguće na ekranu osetljivom na dodir.

To nije neki problem kad ja sedim u fotelji i kucam poruke, ali jeste problem ako vozim kola, avion ili brod pa moram da skrenem pogled u ekran da bih video šta radim. Pogotovo to važi za vojna vozila gde se savršeni uslovi nikako ne mogu uzeti za podrazumevane i očekivane. Da ne pričam koliko je elektronika osetljivija na smetnje, ometanja, manje otporna na kvarove, fizička oštećenja...

Tačskrin jeste lepši, moderniji, deluje onako, sci-fi, ali to ne znači da je uvek funkcionalniji.

+MAKSIM

pre 4 godine

Pred tač-ekranom su opake frustracije od pogrešnog dodira koji može neverovatno da zakomplikuje život u jurnjavi povrartka na željeni ekran! Ekran u kolima je kudi-kamo pogubnija stvar i od mobilnog telefona, pa čak i od nevezanog pojasa...
Ali, kapital je tekao tač i - tačka...

T

pre 4 godine

@trajce
Citao sam danas clanak o ovome. Paradoks je što američka mornarica ima stotine aviona koji ne koriste tač skrinove iz upravo navedenih razloga a koriste ih na brodovima.

kaboom

pre 4 godine

Al zato u automa ne smeš da pričaš telefonom dok gledaš na put, al smeš par sekundi da nabadaš po touch pandu bez šanse da ti u vidokrugu bude drum.

Гиле

pre 4 godine

Glavni razlog je da im Rusi ne blokiraju elektroniku kao što su im uradili pre neku godinu u Crnom moru kada je krstarica Kuk elektronski blokirana.
(Boro, 14. avgust 2019 22:20)
Значи кад имаш тастатуру нема електронике. Електроника је у свему. Очигледно да је проблем у јасним процедурама, и да ли су прекомпликоване.

miki

pre 4 godine

Vidim da ima ljubitelja tehnike koji nisu u mogucnosti shvatiti sta je sustina - rec je o borbenim avionima, gde je brzin (mehanicke reakcije) pilota od kljucnog znacaja. Dakle, touch screen odmah ispada iz kombinacije. Dokaz: merite 2 serije pritiskanja dugmeta i polja na touch-screen i bice vam jasno ko je brzi. Da ne ulazimo u anatomiju zasto je to tako. Dakle, nije svaka stvar korisna na svim mestima.

Spyderco

pre 4 godine

Sve vojske sveta bije glas da su rigidne i konzervativne strukture, ali to nije bez neke. Od pouzdanosti naoružanja i opreme u oružanim sukobima ljudima zavise životi, i tu nema mesta za moderne cincilatore koji lepo izgledaju. Zamislite vojno sredstvo za komunikaciju napravljeno od stakla, kao današnji pametni telefoni? Ispadne vezisti, razbije se i prc, ode veza sa komandom. Zato se u vojskama koriste stara ali pouzdana i proverena rešenja, pa je tako glavno pešadijsko oružje na istoku još uvek bazirano na AK 47, a na zapadu na AR15-M16 familijama jurišnih pušaka, iako je prvo rešenje staro 70, a drugo 60 godina. Kolt pištolj M 1911 je bio službeno oružje u američkoj vojsci 70 godina - 1. i 2. svetski rat, Koreja, Vijetnam, pa je zamenjen tek osamdesetih godina prošlog veka. Dugmići i poluge su zakon.