"Debeljko" se vraća, ovoga puta u originalnoj veličini VIDEO

Retro Games Ltd. iza sebe već ima jedan uspešan projekat oživljavanja nekada megapopularnog računara Commodore 64. Reinkarnacija kultnog kućnog kompjutera iz osamdesetih stigla je početkom 2018. godine u obliku gejming konzole.

Izvor: B92, Bug
Pošaljite komentar
 1. quickshot 2 joystick...
   (Nikola, 29. jun 2019 09:39)

  # Link komentara

 2. Ima neko da objasni zasto je uzitak igranja nekada bio daleko veci? 

  Nije u pitanju to sto smo bili deca, evo pogledajte danasnju decu. Ne osecaju taj uzitak koji smo mi osecali. Sve im je smor i dosadno im je. 


  Da mi je neko u ono vreme pokazao danasnje igre, odlepio bih. 

  A tek VR? Veliki san mnogih, prikazan u mnostvu filmova se ostvario.
  (Mikajlo, 26. jun 2019 16:58)

  Jednostavna stvar, tada su igrice bile nove, a sada su stare vec 40 godina manje vise. Ne vidis sada nekoga ko sedne u auto da izgleda presrecno zato sto je u autu, ali pre 100 godina pretpostavljam da je bilo tako. Nije isto kada nesto vec uveliko postoji od kada si se rodio, deluje ti da je oduvek bilo tu, odrastes uz tu stvar i ona postaje deo svakodnevnice (kao voznja automobilom) i kada je nesto izmisljeno kada si ti vec odrastao. Kad bi sada izmislili nesto na nivou igrica u to vreme, klinci bi sada osecali ono sto si ti tada osecao. Pozdrav :)
   (očigledno, 28. jun 2019 23:32)

  # Link komentara

 3. Tooooooo :-)
  (Sa1e, 28. jun 2019 14:01)

  # Link komentara

 4. @Mikajlo:

  Danasnju decu malo toga moze da odusevi jer im je mnogo toga dostupno. Mnoge stvari za koje smo mi stariji morali da izdvajamo pozamasne pare, a ponekad stojimo u redu satima, deci su danas dostupne na par klikova. Mnoge stvari su bile nedostizne pogotovo nama Jugoslovenima. Recimo, SFRJ je imala neku meni nerazumljivu zabranu uvoza tehnicke robe. Secam se kako su ljudima u 1980-ih oduzimali kasetofone, video-rikordere, kompjutere. To smo posle kupovali u Komisionima. A bilo je tu i jeftinijih stvari. Novi album ili koncert omiljenog benda. Novi Bond ili Indijana u bioskopu. Levisice sa crvenom trakicom (made in USA) i starke iz Trsta. Avio-karta do Amsterdama, o kojoj si sanjao uz Borine stihove. Danas svako dete moze da kupi low-cost avio-kartu dokle god hoce. Ni smestaj vise nije skup, tu je AirBnb. Za vozanje po gradu Uber! Farke "made in Istanbul" imas na svakom cosku, kao i "originalne" nike airmax (made in China, naravno). Za muziku tu je YT. Svaki film mozes da nadjes na netu, pre ili kasnije. Na Surcinu mozes da uvezes i ceo avion ako hoces, nisam jos video da su nekoga na zelenoj carinskoj stazi zaustavili i trazili mu da otvara kofer. A dostupno im je toliko informacija, za koje smo mi morali da prevrcemo gomilu knjiga, casopisa, enciklopedija ... Danas dete ode na Gugl i prepise ceo domaci, ostatak vremena bleji po Instagramu. Pa naravno da ga nista ne moze oduseviti. Ni pornjava nije kao sto je bila, sada i tu mozes da biras ... Mogucnost izbora!
  (maksa, 27. jun 2019 16:45)

  # Link komentara

 5. @lepa secanja ah Beosoft, zeleni papir sa igricama. Jedna od omiljenih mi je Army Moves, kad krene Most na reci Kwai. Detinjstvo
  (Nex, 27. jun 2019 16:20)

  # Link komentara

 6. Ima neko da objasni zasto je uzitak igranja nekada bio daleko veci?
  (Mikajlo, 26. jun 2019 16:58)

  Recimo zato što igrice nisu bile toliko dostupne kao danas ni za nabaviti ni za igrati. I kad nabaviš kasetu igranju je prethodio čitav ritual od pola sata, TURBO, pa premotavanje kasete, pa štelovanje glave ... doduše ja nisam imao baš tolike komplikacije na mom "Amstradu" ... ali sve to nas je učilo strpljenju. Danas klikneš mišem i za par sekundi se igraš, nema iščekivanja, nema planiranja, nema mašte i logčno da ih "smara" momentalno :)

  Drugo, ono što smo videli na ekranu i čuli na zvučnikui te grube "piksele", pištanje i zujanje smo popunjavali svojom maštom i to nam je bilo zanimljivo. Savremene 3D igrice u visokoj rezoluciji sa semplovanim efektima brzo postanu dosadne, jedino ako imaju jaku priču ili su neki internet multiplayer svetovi u kojima se igraš sa društvom iz škole. I u toj varijanti igrači po poravilu smesta traže neki "MOD" u kome mogu da sami kreiraju svoj svet i tek tada igranje postaje beskonačno zanimljivo.
  (Markus1975, 27. jun 2019 15:53)

  # Link komentara

 7. nenad@ upravo je to ono sto donosi zadovoljstvo ! Nepouzdana analogija koju kada nastelujes da radi pruza neopisiv osjecaj!
   (e viva montenegro, 27. jun 2019 14:23)

  # Link komentara

 8. Samantha Fox strip poker...
  Lepi dani moje mladosti.
   (ja, 27. jun 2019 14:10)

  # Link komentara

 9. Ja sam na C64 1982.g. uradio svoj kompletni doktorat iz tehničkih nauka: pisanje Basic programa za sve proračune, štampanje rezultata i pisanje konačnog teksta doktorata sa njegovim tekst-procesorom, a potom štampanje na matričnom štampaču. Naravno, u pauzama, igrale su se kultne igrice. "Debeljko" mi je bio (a pre njega i ZX81) sjajan uvod za kasniji nastavak rada na PC računarima.
  (Al' se nekad' dobro jelo, baš..., 27. jun 2019 14:02)

  # Link komentara

 10. Džaba sve dok ne budu napravili kasetaš za učitavanje kaseta i štelovanje glave kasetaša.... Tu leži zadovoljstvo....
  (Nenad, 26. jun 2019 21:27)

  Šiba te nostalgija, kakvo crno zadovoljstvo... Pola dana bre štelujem glavu po kasetofonu.
   (sladoledsmesom, 27. jun 2019 13:09)

  # Link komentara

 11. moze i comodore 116
   (dio mio, 27. jun 2019 12:24)

  # Link komentara

 12. I dan danas imam Commodore 64 (i kasete) do duše pokvaren :( Al' original :)! Moj prvi računar "debeljko" iz davneee 1984.godine :) uz njega sam zavoleo računare,igre i internet.Omiljena igra Boulder Dash, ona atletika, forumula
  (gogoyns, 26. jun 2019 17:03)

  Интернет????
  (dingoslav, 27. jun 2019 10:44)

  # Link komentara

 13. Prvo sam imao ZX Spectrum pa onda dobio C64 80 i neke. Sve drugare klince u komsiluku sam folirao kako na tom mocnom kompjuteru pravim automana, lika tada popularne sci-fi tv serije. "Samo nisam imao dovoljne energije da kursor iskoci iz ekrana" kako sam im govorio dok su vertikalne linije sarale ekran a C64 pistao. Svi mi poverovali pa i ja sa njima xD Inace spisak igara nije kompletan bez Microprose soccer, Who dares wins, International karate i Creatures.
  (Igor, 27. jun 2019 10:04)

  # Link komentara

 14. Ala smo pikali Boulder Deš...tada smo ga zvali "bolder daš"xD
  (Salle, 26. jun 2019 18:48)

  Ha, ha, ha, brate, prijatelju, gde me nadje :-D Tada sam se upoznao sa Boulder dash i ljubav traje i dan danas. NES verzija nezaboravna.
   (Bogoje Panajotovic, 27. jun 2019 09:23)

  # Link komentara

 15. Ko se vraća? Najprodavaniji računar u istoriji nikada nije ni otišao. Ovo što se nudi je bleda kopija originala. ARM bazirani emulator kome je nakačena "mehanička" tastatura (naravno cherry Mx). Povratak legende bi bio da je neko napravio 64 bitnu verziju, sa sve tandrčkom VC 1541, kasetašem VC 1530, i LCD varijantom legendarnog Commodore 1702 monitora. Ovako, dobijamo emulator na kome će pojedine igre imati input lag. Sve to za moderne hipstere kojima će ovo biti druga ili treća "mašina" u kući, a glavni PC im je vašarski lajt šou, monitor mu je razvijena rolna tapeta (ultrawide) a tastatura utišani cherry mx, naravno sa lajt šouom ispod tastera.... Nama koji smo na Debeljku počinjali, ovo samo podgreva sećanja. Mnogi od nas će ovo kupiti, i naravno razočarati se.
  Što se tiče pitanja zašto su igre tada bile primamljivije, razlog je što smo tada bili manje razmaženi konzumenti, a iste pisali(programirali) ljudi koji su znali i voleli svoj posao, a ne gomile copy paste "developera" zapošljenih u giga korporacijama u dilu sa proizvođačima hardvera.
  (Šone, 27. jun 2019 07:23)

  # Link komentara

 16. Auuuu vratili ste me u mladost
  (masinista, 27. jun 2019 01:40)

  # Link komentara

 17. Imamo u komšiluku , mini varijantu C-64 , koja se pominje u tekstu.
  Slakta je konzolica, ali ima par mana:
  Džoistik je jako loš (plastika) i brzo će stradati, i bez Dekatlona :)
  Disketne verzije igara su problematične sa kompatibilnošu (uspeli smo da nađemo Pirates koji radi)
  Tako da osim tastature, potrebno je rešiti i još par tih sitnijih problema, da bi to radilo punom parom
  (jojkic, 27. jun 2019 01:19)

  # Link komentara

 18. Ja poludeo od srece,kada sam kupio onaj modul na kome je bio instaliran turbo :).
  Bar njega nisam morao da ucitavam.
   (Mix, 26. jun 2019 23:59)

  # Link komentara

 19. Hipsteri, juris!
   (smoren, 26. jun 2019 23:01)

  # Link komentara

 20. Nema Decathlon, Ghosts 'n' Goblins, Sex Games, Commando i svasta jos nesta??? Dobro se secam da sam godinama narucivao igrice iz Beograda, 'firma' se zvala Beosoft i uvek su imali uredno isprintani cover sa sadrzajem kasete npr. ratne igre, arkade, olimpijske igre, platforme... itd.
  (lepa secanja, 26. jun 2019 22:03)

  # Link komentara

 21. Džaba sve dok ne budu napravili kasetaš za učitavanje kaseta i štelovanje glave kasetaša.... Tu leži zadovoljstvo....
   (Nenad, 26. jun 2019 21:27)

  # Link komentara

 22. C64 nije bio gaming konzola.
   (Dr. Pelagic, 26. jun 2019 20:42)

  # Link komentara

 23. Ima neko da objasni zasto je uzitak igranja nekada bio daleko veci?

  (Mikajlo, 26. jun 2019 16:58)

  Verovatno zato što su onda igre pravili oni koji su ih stvarno voleli, a sada je to velika, prezasićena industrija sa dedlajnima, bagovima, forsiranim nastavcima itd. A i osamdesetih i devedesetih nije bilo kupovina unutar igara. Zašto su one bitne? Pa mnoge igre su napravljene tako da baš budu malo smor, ako ne kupiš jaču pušku, lika, šta god. Pa ti bude zanimljivo neko vreme, dok ne dođe vreme za novu kupovinu...
  (Igor, 26. jun 2019 20:36)

  # Link komentara

 24. Legenda :-)
  Kad sam počeo da učim mašinac na njemu u početku mi ništa nije bilo jasno. Ali kad su kockice počele da se slažu, to je postalo nezaboravno iskustvo, koje mi je dosta pomoglo u deljem razvoju, kad je hobi postao životni poziv.
  Još se sjećam oduševljenja kad sam "otkrio" čuveni "raster" registar..
  Kakva magija :-)
   (zed, 26. jun 2019 20:24)

  # Link komentara

 25. E moj prvi komp ... kad se setim Pirates-a ... grafika pikseli ali sam ja taj letnji raspust ziveo u meksickom zalivu. Ehhh....
  (Lucky, 26. jun 2019 20:15)

  # Link komentara

 26. @Mikajlo: Iz istog razloga zašto su naši roditelji bili fascinirani TV i telefonom a nam je to bilo bezveze. Kada smo deca prihvatamo svoju okolinu zdravo za gotovo, uključujući postojece tehnologije. Samo ono sto je pojavi kao potpuno novo može da postane fascinacija za one koji mogu da prihvate novotarije, sto su obično mladi ljudi. Starijima novotarije sa druge strane budu potpuno strane i nikad ne budu prihvaćene. Da se kladimo da većina vas ne razume uopšte šta deca vide u socijalnim mrežama i aplikacijama za pametne telefone?
  (Joca, 26. jun 2019 20:05)

  # Link komentara

 27. A 'oće li taj ispravljač da smrdi isto kao i stari? Da imamo kompletan ugođaj. :D
   (Pedu, 26. jun 2019 19:51)

  # Link komentara

 28. Legendarni soccer sa kockastim igracima 6 na 6 + golman...
  1988., celo odeljenje 1.godine VI beogradake gimnazije, čekamo svi zajedno novu godinu, kućna žurka.
  Celu noć smo igrali Soccer i bacali petarde. Sve drugarice otišle kući pre 12.
  Kako je to nama tad bilo dobro kad se setim...
   (Karkadzu, 26. jun 2019 19:45)

  # Link komentara

 29. @Mikajlo: zato što su današnje igre glupe. zato ih i svi igraju. tada je to bilo nešto novo, i igrali su većinom ljudi koji su kasnije postali IT. danas je to samo industrija.
   (DaLanik, 26. jun 2019 19:43)

  # Link komentara

 30. Imam kući 3 originalna c64. U jednom ubačena modernija ploča sa hdmi, lan, wifi usb i sl... prošle godine uzeo prvi c64 mini.. sad i ovo izadje.. ima li kraja :)
   (obican_geek, 26. jun 2019 19:35)

  # Link komentara

 31. ukucaš "Load"
  pritisneš "Return"
  na ekranu izađe "Press Play On Tape"....

  :)
  (Toza, 26. jun 2019 19:31)

  # Link komentara

 32. Donio mi ga tata iz Hamburga '88 ali onu moderniju sivu verziju sa 5'25 disketama :))) sjajno.
   (Nikola MNE, 26. jun 2019 19:29)

  # Link komentara

 33. Ala smo pikali Boulder Deš...tada smo ga zvali "bolder daš"xD
  (Salle, 26. jun 2019 18:48)

  # Link komentara

 34. A kasetofon???
   (Vesna, 26. jun 2019 18:27)

  # Link komentara

 35. Za potpuni ugođaj potreban je CRT monitor, ovako nema nikakvog smisla, postoje C64 emulatori za android telefone i rade čak i na onim iz 2010. godine koje možete polovne kupiti za 1000 rsd
   (Sinclair ZX, 26. jun 2019 17:52)

  # Link komentara

 36. ja sam zx spectrumov-ac i ne prihvatam nikakve kutije
  (seljadin, 26. jun 2019 17:14)

  # Link komentara

 37. kupio bih da imam para ali slim verziju, nikad nisam imao ovaj stariji debeljko model...
  (kole, 26. jun 2019 17:10)

  # Link komentara

 38. Ekstra. Moj prvi komp na kom sam ispisao prve kodove u Simons Basic-u :)
  (Smuki, 26. jun 2019 17:09)

  # Link komentara

 39. Mehaničke tastatura, najbolja stvar.
   (Da, 26. jun 2019 17:05)

  # Link komentara

 40. I dan danas imam Commodore 64 (i kasete) do duše pokvaren :( Al' original :)! Moj prvi računar "debeljko" iz davneee 1984.godine :) uz njega sam zavoleo računare,igre i internet.Omiljena igra Boulder Dash, ona atletika, forumula
  (gogoyns, 26. jun 2019 17:03)

  # Link komentara

 41. Kada sam posegnuo za stvarima, koje su mi u sećanju ostale neprevaziđene...
  Upropastio sam sećanja.
  Ne radite to, ne dozvolite da vam srce i duša, izvetri...
   (Mediocritical, 26. jun 2019 17:00)

  # Link komentara

 42. Ima neko da objasni zasto je uzitak igranja nekada bio daleko veci?

  Nije u pitanju to sto smo bili deca, evo pogledajte danasnju decu. Ne osecaju taj uzitak koji smo mi osecali. Sve im je smor i dosadno im je.


  Da mi je neko u ono vreme pokazao danasnje igre, odlepio bih.

  A tek VR? Veliki san mnogih, prikazan u mnostvu filmova se ostvario.
  (Mikajlo, 26. jun 2019 16:58)

  # Link komentara