Ponedeljak, 17.06.2019.

13:12

Kontraofanziva: Huawei traži milijardu dolara za korišćenje svojih patenata u SAD

Izvor: Priredio: Miloš B. Jovanoviæ

Kontraofanziva: Huawei traži milijardu dolara za korišæenje svojih patenata u SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

grunf

pre 4 godine

kako se svi prepucavate a nemate pojma u cemu je vic.
kinezi napravili prvi 5g koji ce imati veliku primenu u celom svetu(mobilni,video nadzor,televizija,navigacije,sateliti sto civilni sto vojni,auto industrija,itd)
tacnije sva komunikacija prenos podataka ne samo interneta video linkovi,mobilne telefonije, ostali (usa) kasne za njima ako ih puste da osvoje trziste oni ce biti br1 u buducnosti zato kad ameri naprave 5g sve ce da se smiri a rade ubrzano na tome

Mix

pre 4 godine

Zvanicna politika Kine je dedolarizacija svetske ekonomije, i to vec vise od 10 godina. Vrlo su blizu da povuku okidac, a onda sve price padaju u vodu.
(Ivan, 17. jun 2019 17:58)

A koji ce to drugi papir zameniti USD ako je Kini najveci partner bas taj SAD i u toj istoj Kini svi bogati stede u USD kao mi sto slamaricu imamo u EUR? Ne razumem

Langus

pre 4 godine

Sta je patent ako nije intelektualna svojina? Svako danas komentarise... (Locutus, 17. jun 2019 19:16)

Intelektualna svojina je zaštićena pravom intelektualne svojine koje se deli na autorsko pravo, patente, dizajn, žigove, oznake geografskog porekla kao i poslovnu tajnu. https://zuniclaw.com/zastita-intelektualne-svojine/

Jest vala, svako danas komentarise...

kole

pre 4 godine

@(Totem, 17. jun 2019 18:32)

haha kao da je huavez centar sveta,pa kina ima jos x proizvodjaca telefona,jos xx usa kompanija,jos xxx kompanija koje posluju u usa... ako kina udje u rat zbog jednog huaveza znaci da je usa u pravu sto ih je blokirala.sta ce da jedu kinezi ako obustave prodaju,ako ne ide naprade krenuce da napadaju partiju.lenovo godinama radi normalno i jos xx kompanija,a huavez je samo prosle godine bio optuzen za kradju samsung tehnologije.google svake godine placa milijarde po sudovima u eu i usa,a ovi se odmah nadurili,kao trafiku da drze,mrzi ih usa odmah,neka urade sta treba,neka placaju reket drzavama ako hoce da zaradjuju i dalje,kao sto sve velike kompanije rade...

Langus

pre 4 godine

Vrste intelektualne svojine

Postoje četiri vrste intelektualne svojine: zaštitni znak, autorsko pravo, patent i pravo poslovne tajne. https://www.iserbia.rs/biznis-i-edukacija/ta-je-intelektualna-svojina-3926

Sta je patent ako nije intelektualna svojina? Svako danas komentarise...
(Locutus, 17. jun 2019 19:16)

Vala bas!

Hehe

pre 4 godine

Ako neko drzi neki patent ne znaci da je on to i otkrio, razvio, vec samo da je prvi prijavio komisiji za patente u toj zemlji, regionu, a komisija odobrila. Drugo, "toplu vodu" ne mozete vise da patentirate.

Žika Pavlović

pre 4 godine

Milijarda :D
pa daj nemojte biti smešni, ako im ne uspe sa ovim novim OS, pukli su 50 milijardi ...
Tako da se US itekako isplati ovaj rizik...
A tu milijardu, pa to im Tramp može lično isplatiti iz svog džepa i da ne oseti ...
Eto toliko su se potresli ...

Posteno!

pre 4 godine

Zabranite uvoz koka kole i pepsija u Kinu.. Za pocetak..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzaj dzej, 17. jun 2019 15:03

Coca Cola i Pepsi vec drze izvore vode u Kini, kao sto ih drze i u Rusiji, Indiji... a bogami od nedavna i u Srbiji. Prema tome bice da je kasno za neki bojkot.

Šta ja lično mislim? Sve će biti ok za neko vreme, a Huawei će biti na Guglovom androidu Q

Sve najbolje.

Locutus

pre 4 godine

Toliki si hejter da i ne čitaš šta piše... Ne tuži ih za kradju intelektualne svojine već traži da im plate za korišćenje patenata koje je Huavei zaštitio.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Nije nego..., 17. jun 2019 15:13)

Sta je patent ako nije intelektualna svojina? Svako danas komentarise...

levi

pre 4 godine

Doći će vreme kada će Kinezi obračunati patent za barut i porcelan i svilu. Pa da vidimo koliko je to para??? (GORANNS, 17. jun 2019 14:35)

Crni barut koji su izmislili Kinezi se ne koristi jer je primitivan! Što se svile i porcelana tiče ok.

P.S. Amerikanci su izmislili plastiku. Pa da se obračuna!

Totem

pre 4 godine

Ajde da posmatramo ovo kao šah i da pretpostavimo ko će biti gubitnik:

1. Zbog 5G tehnologije Ameri su u panici jer najmodernija buduća tehnologija ne podrazumeva samo telefone već SVE industrije, počev od auto industrije i bezbednih vozila, ali otom potom. Niko ali niko nije toliko odmakao kao Hiawei. Recimo da beži godina ispred Eriksona i Nokije.
2. Američka administracija daje šah Huaweiju preko Gugla i engleskog ARM.
3. Huawei ima unapred spremljene čipove ARM arhitekture Kirin 985 tako da će telefoni idućeg proleća izići samo tako.
4. Ameri ponovo udaraju preko podrške za Android i Gugl servisa ali im Gugl daje rok od 90 dana potajno se nadajući da će sve da se zaboravi.
5. Huawei uzvraća udarac za početak preko ove firme (u članku) i spreman je na udar na Ajfon.

Budućnost>

6. Ajfon ne izdaje novi telefon (proizvodi se u Kini) i gubi ogromnu štetu
7. Amerika blokira Hiawei telefone u svim Nato zemljama zbog bezbednosti o prisluškivanju. Huawei trpi strahovite gubitke i obustavlja proizvodnju telefona. Obustavlja proizvodnju telekomunikacione robe! Ćao zdravo za Huawei. Fokskon je pred propadanjem.

Konačni šah mat:

8. Kina zbog Huaweja udara sankcije na retke metale od kojih amerika kupuje čak 80% sirovina i pravi čipove i ekrane. Sa radom staju postepeno kalkom, samsung i apl. Na drugoj strani šaomi ne može da podmiri tržište ni u kini i indiji, a kamo li u svetu. LG, Sony, HTC raste prodaja sa Medijatekom i Tsmc.

Šta to znači za nas korisnike?

Cene telefona na tržištu lete u nebo!

Angel

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Kinezi najveći lopovi od sveta i veka, nisu izmislili ništa od devetog veka na ovamo. Na svu sreću imaju podršku našeg zabludelog glasačkog tela SNS-a, to će im jako pomoći hahahhahaha

buzzz

pre 4 godine

Jutros je na sastanku Ren Zhengfei rekao da nikako nisu ocekivali ovakvu reakciju SAD, i da ce ih debelo kostati trenutne mere jer ne mogu da koriste Americke komponente, ne mogu da ucestvuju u odredjenim medjunarodnim organizacijama, ne mogu da rade sa univerzitetima... Njegova procena je da ce prihodi pasti za oko 30 milijardi dolara, skoro trecinu od trenutnih godisnjih prihoda. Drugim recima, totalni sumrak. Ren je CEO ove firme. (Sasa, 17. jun 2019 15:07)

Huawei godišnje prihoduje oko 120 milijardi dolara. Smanjenje prihoda od 30 milijardi je na period od dve godine, što znači nešto više o 10% godišnje. Međutim rečeno je da je smanjenje od planiranih prihoda, a s'obzirom na značajni rast prihoda zadnjih godina i da su planovi na osnovu tih trendova, može se zaključiti da smanjenja prihoda neće ni biti, već će oni ostati na sadašnjem nivou.

Miki

pre 4 godine

Dosta komentatora se poziva na drevnu civilizaciju, a kompletna nauka i tehnologija dolazi iz najmladje zemlje. Kinezi nisu znali sta je vhs 90ih. Iz kamenog doba su usli u 21 vek jer su im pomogli sa zapada.
I kako drevna civilizacija razmislja? Krade i otima tudje ideje i tehnologiju. Niste ni svesni u koga se nadate.

Ivan

pre 4 godine

Neće im platiti, jer će američki sud doneti drukciju odluku. I sta im mogu, da zebrane roming za verzion kartice u Kini? Nisu Kinezi u povlastenom polozaju. Da kojim slučajem Kina uvozi iz USA za 500 milijardi a izvozi 50 bila bi druga priča. Sve dok ameri kupuju oni diktiraju a mogu da kupuju jer je kod njih štamparija za papiriće koji ceo svet koristi. (šuplja glava, 17. jun 2019 14:55)

Tacno, dokle god te papirice koristi ceo svet, a nece jos dugo. U tome i jeste cela fora. A onda onaj ko kupuje za 500 milijardi dolara odjednom mora da na svetskom trzistu ponudi jos nesto osim papirica.

Zvanicna politika Kine je dedolarizacija svetske ekonomije, i to vec vise od 10 godina. Vrlo su blizu da povuku okidac, a onda sve price padaju u vodu.

Mirko

pre 4 godine

Civilizacija stara preko 2 500 godina nastala na filozofiji i matematici I civilizacija stara 150-200 godina nastala na genocidu jednog naroda sukobljavaju mišljenje, da vidimo kojim putem ko ide. (Misa, 17. jun 2019 15:36)

Majko mila! Slabo vi znate bilo sta o Kini. Danasnja Kina bas kao i SAD je nastala na tlacenju nepodobnog naroda i drzanju u kavezu istog do dana danasnjeg.

shanker

pre 4 godine

stvarno si bre suplja glava pa kinesko trziste je najvece trziste u svetu okrenuce se indijcima nemcima grcima i td. i kome ce da prodaju gluposti svoje..???..supljim glavama samo...!!!!

Hmmm

pre 4 godine

Jutros je na sastanku Ren Zhengfei rekao da nikako nisu ocekivali ovakvu reakciju SAD, i da ce ih debelo kostati trenutne mere jer ne mogu da koriste Americke komponente, ne mogu da ucestvuju u odredjenim medjunarodnim organizacijama, ne mogu da rade sa univerzitetima... Njegova procena je da ce prihodi pasti za oko 30 milijardi dolara, skoro trecinu od trentnih godisnjih prihoda. Drugim recima, totalni sumrak. Ren je CEO ove firme. (Sasa, 17. jun 2019 15:07)

Ne kapiram šta nije jasno našem narodu. Runda za amere, šteta je na kineskoj strani mnogosteuko veća. Šteta za ceo svet nemerljiva. Ovih milijardu će biti na kraju 100mil.

Bogoje Panajotovic

pre 4 godine

Што би рекла моја тетка, удри магаре док је у блату. (Sad je vreme za naplatu, 17. jun 2019 14:44)

Nije bas "udri", ima jedan slikovitiji izraz :)) Verovatno je tetka na to mislila ;)

мики

pre 4 godine

"Pritiskati do kraja... sa amerima ne može drugačije nego politika reciprociteta."

Али крај у трговинском рату какав ти замишљаш, у којем би наводно једна страна профитирала не постоји. Стално се вуку реципрочне мере које на крају донесу штету обема економија. Не испаштају ту политичари, већ искључиво радници, сељаци и приватници који држе различите компаније. Мени је невероватно да у држави где се родио неолиберализам, као правац економије у коме се промовише управо слободно тржиште и одсуство државног интервенционизма и протекционизма, Трамп је председник и чини ове сулуде потезе. Нобеловац Милтон Фридман и остали професори Чикашке школе економије се преврћу у гробу. Трамп је један обичан популиста и демагог, а што је најгоре и као такав делује ми бољи од Хилари.

Qwer

pre 4 godine

Што би рекла моја тетка, удри магаре док је у блату. (Sad je vreme za naplatu, 17. jun 2019 14:44)

Ne znam da li se šalite ili je distanca od realnosti prevelika. Ceo Huaweia je juče izjavio da će ta kompanija izgubiti 30 milijardi dolara prihoda za naredne 2 godine. To je 15% godišnjih prihoda, a ceo šok je samo od prodaje telefona. Ovih milijardu dolara će doći jedva na 500 miliona koje će možda platiti nekoliko američkih kompanija. Njima je to kao da vama sada uzmu 100 rsd. Skoro, pa ništa. Magare nije u blatu, Ameri nemaju problem, Huawei ima. Samo da se zna da ne navijam za amere, ali je situacija takva da imaju monopol na svetskom nivou.

Ja

pre 4 godine

@Toliki si hejter da i ne čitaš šta piše... Ne tuži ih za kradju intelektualne svojine već traži da im plate za korišćenje patenata koje je Huavei zaštitio.

Vidiš dečko, upravo se to naziva krađa intelektualne svojine.

+MAKSIM

pre 4 godine

Možeš mrzeti Kinu i Kineze. Ali Ameri su postali vlasnici naših života i mogu da nas ucenjuju dok ne izludimo. Kina jedina ima moć i petlju da malo obuzda bahate, ratoborne i nezajažljive "američke interese" koji bukvalno ponižavaju planetu...

dzeryy

pre 4 godine

Жива истина! Да Кинезе није открио Колумбо, још би пуцали луком и стрелом. Лако је Америма јер им древна цивилизација броји више хиљада година, на челу са чувеном династијом Минг. (Партибрејкер, 17. jun 2019 14:49)

@parti..
po tebi je Dubai najgori od svih posto je super mlad grad. Kako pricas sa detetom svojim, zanima me.

MadMax

pre 4 godine

Kinezi nemaju nikakve patente, niti tehnologije, pitajte ove nase pro-americke liberale. Problem Amerike je sto je ostala na tehnoloskom revolucionarnom nivou koji je "stvorila" sa kraja 90' pocetkom 00' godina. Svijet sada ulazi u cetvrtu tehnolosku industrijalizaciju, tj pojedine zemlje, a tu eru je zapocela Kina sa njihovom kvantnom tehnologijom, 5G tehnologijom, mikro i nano tehnologijama. Zemlja koja gleda u kosmos... Pokusavaju da je prate za sad Rusija sa njenom satelitskom i AI i hiper-sonicnom raketnom tehnologijom... takodje Japan i Juzna Koreja koji imaju odlicu AI tehnologiju, a najavljuju to Njemacka, Svedska, Finska i Norveska u Evropi... (mada je nejasno kako ce Evropljani to da izvedu s' obzirom da se sve svodi na trgovinu resursima i masinsku indrustriju... Tu ce uskociti i drugi. Amerikanaca tu nema nidje. Kod njih se jos uvijek sve svodi na spijunazu, vojsku, softverima i licencama, a novo doba tehnologije sa 5G nam kuca na vratima. To je problem Amerikanaca. Nisu se oni bzv uzrujali. Nije Tramp bzv najavio "Svemirske snage". Amerika ce pokusati na sve, ponavljam SVE nacine da zaustavi Kinu i ostale. Pa i Evropa je usla u "rat" sa njima iako je okupirana vojno.

+MAKSIM

pre 4 godine

Volim ove koji plaču za Amerima, koji su sve izumeli, a drugi im to pokradoše. Posebno volim te Amere koji polažu pravo na celu planetu, pravo koje "brane" milionima ljudi koje su pobili po planeti...

dzeryy

pre 4 godine

Civilizacija stara preko 2 500 godina nastala na filozofiji i matematici I civilizacija stara 150-200 godina nastala na genocidu jednog naroda sukobljavaju mišljenje, da vidimo kojim putem ko ide. (Misa, 17. jun 2019 15:36)

@misa
hoces da kazes i da smo mi nastali na genocidu nad vizantijom u 6. veku?

A.Einstain

pre 4 godine

Hehehe koliko nepismenih. Nekima je dzaba sto su zavrsili fakultete. Mozete te diplome da okacite o zid da vas podsjeca dje ste izgubili vrijeme! Jos jedan "pametnjakovic" napisa': "Kinezi su svoju drzavu stvorili na kradji." - Ti treba u predskolsko da se vratis.

- Malo ljudi zna npr. da su Amerikanci svojevremeno ukrali, da UKRALI industrijsku tehnologiju Britanaca. Zbog toga su ih Britanci i napadali i optuzivali... Malo ljudi zna da su npr Japanci, Njemci i drugi isto tako uzimali i kopirali tada vec ravijenu americku industrijsku tehnologiju, ujedno i britansku, i od njihovih para se i razvili. Danas kada su se te zemlje razvile sto treba, da upremo prstom u njih i da ih optuzimo sto je djak nadmudrio ucitelja? Pa svacije vrijeme dodje i prodje.

- Kinezi zapocinju cetvrtu ind. revoluciju, a zapad, prije svega SAD zaostaju. Ko ih bude pratio kao sto to rade Rusija, Japan, Juzna Koreja, a to je najavila i Merkelova prije mjesec dana, taj ce biti na vrhu. Amerikanci mogu samo da galame i prijete ili zapocnu kakav rat dok su jos u mogucnosti, ali ni to vise ne mogu kao prije 10 i vise godina. Usijane glave jos uvijek ne shvataju da se svijet mijenja. Tako ni devedesetih nisu shvatali ko je gazda.

Vudu

pre 4 godine

Sve i da ameri sada kazu ok nikom nista, salili smo se, vec je velika steta nanesena Huaweiju. Mnogi ce ubuduce dobro da razmisle pre nego sto kupe Huawei jer uvek postoji mogucnost da ameri opet uvedu sankcije.

Misa

pre 4 godine

Civilizacija stara preko 2 500 godina nastala na filozofiji i matematici I civilizacija stara 150-200 godina nastala na genocidu jednog naroda sukobljavaju mišljenje, da vidimo kojim putem ko ide.

Бата Стојковић

pre 4 godine

Још нисам чуо да дужник уводи санкције и подиже тарифе ономе коме је дужан до гуше али ајде да видимо и то чудо.

kole

pre 4 godine

@(Misa, 17. jun 2019 15:36)
danasnja komunisticka kina je bila gora prema "staroj kini" nego sto su amerikanci bili prema indijancima, i to pre manje od veka... kod nas kao nije smela da slavi slava, kod njih su svestenike kamenovali na ulicama, spaljivali hramove...

kad se najveca sirotinja pravi pametna...

pre 4 godine

Juce izgubili 30 milijardi sad kao traze 1... Jos tuze za intelektualnu svojinu a ceo svet prekopirali i pokrali... jezivi su.

Nije nego...

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Toliki si hejter da i ne čitaš šta piše... Ne tuži ih za kradju intelektualne svojine već traži da im plate za korišćenje patenata koje je Huavei zaštitio.

igor

pre 4 godine

Doći će vreme kada će Kinezi obračunati patent za barut i porcelan i svilu. Pa da vidimo koliko je to para??? (GORANNS, 17. jun 2019 14:35)

Pa, jesu li patentirali barut, porcelan i svilu?

igor

pre 4 godine

Koliko ostrašćenih i navijačkih komentara ko će kome da zaprži čorbu...uhvati za onu stvar i slično. Ljudi, ekonomija ne počiva na crkavanju komšijske krave. Nikome ne odgovara uništen Huawei jer je on ogroman kupac raznih komponenti i patenata i slično koje donose zaradu zapadnim kompanijama. Uništenjem Huawei-a padaju i mnogi dobavljači, smanjuju broj zaposlenih. Sve ide lančano

šemsudin

pre 4 godine

bukvalno niko pre 'smešnog' trampa nije uvideo da su ih kinezi preveslali za vreme koje su političari bili uljuljkani u pobedi hladnog rata i zavrtanja ruku sadamu, slobi, gadafiju i svakom drugom ko im nije ljubio stopala.

i sad su videli da lagodan život koji im omogćava proizvodnja negde gde je ona džabe u problemu. ako zagovaraš slobodno tržište samo kad ti treba da uđeš negde a kad tebi zakucaju na vrata ti udaraš rezu i držiš se monopola kakvog bi se i staljin zadiveo. to vreme je prošlo.

Sasa

pre 4 godine

Jutros je na sastanku Ren Zhengfei rekao da nikako nisu ocekivali ovakvu reakciju SAD, i da ce ih debelo kostati trenutne mere jer ne mogu da koriste Americke komponente, ne mogu da ucestvuju u odredjenim medjunarodnim organizacijama, ne mogu da rade sa univerzitetima... Njegova procena je da ce prihodi pasti za oko 30 milijardi dolara, skoro trecinu od trentnih godisnjih prihoda. Drugim recima, totalni sumrak. Ren je CEO ove firme.

šuplja glava

pre 4 godine

Neće im platiti, jer će američki sud doneti drukciju odluku. I sta im mogu, da zebrane roming za verzion kartice u Kini? Nisu Kinezi u povlastenom polozaju. Da kojim slučajem Kina uvozi iz USA za 500 milijardi a izvozi 50 bila bi druga priča. Sve dok ameri kupuju oni diktiraju a mogu da kupuju jer je kod njih štamparija za papiriće koji ceo svet koristi.

K.G.

pre 4 godine

Prema tvrdnjama kineske kompanije, Verizon krši prava korišćenja za više od 230 patenata, koji se odnose na raznovrsnu...

I sta kažu stručnjaci, kinezi samo kopiraju i kradu.

CooLeR

pre 4 godine

@(to je to, 17. jun 2019 13:54)

To je tačno. Ali isto tako je tačno da su na istom principu sve razvijene države napravile svoju privredu. Kada je velika Britanija pokrenula industrijsku revoluciju - Amerika je krala njene patente. Onda se razvila i počela da "glumi finoću". Japan je krao patente od Amerike dok se nije razvio... Sada ima jake zakone o patentnim pravima.

Sada je bio red na Kinu. Ne sumnjam da će za x godina svetska perjanica u zaštiti intelektualne svojine biti upravo Kina. Prvo se razviješ krađom, a onda zaštitom patenata pokušavaš da sprečiš ostale da te stignu...

znaš ti dobro koji

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Prijatelju, ako hoćeš da budeš ubedljiv i ciničan u isto vreme, a sve to u komentaru, glupo je da pišeš ovo "hahaha". Dobro, kao mali si čitao crtane romane, pa su oni tako objašnjavali da se smeju. Ali, danas si ti veliki dečko, obrazovan, lep majci ki upisan, intelektualac koji u malom prstu ima sve cake moderne digitalne tehnologije. Stavi brate svoju fotografiju koju si snimio dok si se kezio na ovu vest, biće više u skladu sa vremenom, tvojim karakterom i onda ćemo svi da ti damo +.

matori

pre 4 godine

Zar neko misli da patenti shodno zakonu nece biti placeni? Reciprocno, kao sto Kina placa patente SAD koje koristi. Niko nikoga ne vuce za nos, normalno je placanje koriscenja patenata, kao sto nije normalna kradja i kopiranje istih.

Партибрејкер

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Жива истина! Да Кинезе није открио Колумбо, још би пуцали луком и стрелом. Лако је Америма јер им древна цивилизација броји више хиљада година, на челу са чувеном династијом Минг.

Liga Šampiona

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Naravno, kineska civilizacija je čuvena po falsifikatima i krađi. Jedino što su kroz istoriju civilizacije izmislili skoro 50% svega dok su tvoji do 20og veka jahali konje prerijom i ubijali indijance. Šuštinski to i danas rade, otimaju i ubijaju. U paralelnom univerzumu da je Kina bila (a hvala Bogu biće) na mestu Amerike u prošlosti, siguran sam da bi smo sada u svakom smislu bili u 100 puta boljoj situaciji u globalu.

Misa

pre 4 godine

Civilizacija stara preko 2 500 godina nastala na filozofiji i matematici I civilizacija stara 150-200 godina nastala na genocidu jednog naroda sukobljavaju mišljenje, da vidimo kojim putem ko ide.

Nije nego...

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Toliki si hejter da i ne čitaš šta piše... Ne tuži ih za kradju intelektualne svojine već traži da im plate za korišćenje patenata koje je Huavei zaštitio.

Партибрејкер

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Жива истина! Да Кинезе није открио Колумбо, још би пуцали луком и стрелом. Лако је Америма јер им древна цивилизација броји више хиљада година, на челу са чувеном династијом Минг.

Liga Šampiona

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Naravno, kineska civilizacija je čuvena po falsifikatima i krađi. Jedino što su kroz istoriju civilizacije izmislili skoro 50% svega dok su tvoji do 20og veka jahali konje prerijom i ubijali indijance. Šuštinski to i danas rade, otimaju i ubijaju. U paralelnom univerzumu da je Kina bila (a hvala Bogu biće) na mestu Amerike u prošlosti, siguran sam da bi smo sada u svakom smislu bili u 100 puta boljoj situaciji u globalu.

K.G.

pre 4 godine

Prema tvrdnjama kineske kompanije, Verizon krši prava korišćenja za više od 230 patenata, koji se odnose na raznovrsnu...

I sta kažu stručnjaci, kinezi samo kopiraju i kradu.

znaš ti dobro koji

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Prijatelju, ako hoćeš da budeš ubedljiv i ciničan u isto vreme, a sve to u komentaru, glupo je da pišeš ovo "hahaha". Dobro, kao mali si čitao crtane romane, pa su oni tako objašnjavali da se smeju. Ali, danas si ti veliki dečko, obrazovan, lep majci ki upisan, intelektualac koji u malom prstu ima sve cake moderne digitalne tehnologije. Stavi brate svoju fotografiju koju si snimio dok si se kezio na ovu vest, biće više u skladu sa vremenom, tvojim karakterom i onda ćemo svi da ti damo +.

Бата Стојковић

pre 4 godine

Још нисам чуо да дужник уводи санкције и подиже тарифе ономе коме је дужан до гуше али ајде да видимо и то чудо.

CooLeR

pre 4 godine

@(to je to, 17. jun 2019 13:54)

To je tačno. Ali isto tako je tačno da su na istom principu sve razvijene države napravile svoju privredu. Kada je velika Britanija pokrenula industrijsku revoluciju - Amerika je krala njene patente. Onda se razvila i počela da "glumi finoću". Japan je krao patente od Amerike dok se nije razvio... Sada ima jake zakone o patentnim pravima.

Sada je bio red na Kinu. Ne sumnjam da će za x godina svetska perjanica u zaštiti intelektualne svojine biti upravo Kina. Prvo se razviješ krađom, a onda zaštitom patenata pokušavaš da sprečiš ostale da te stignu...

Sasa

pre 4 godine

Jutros je na sastanku Ren Zhengfei rekao da nikako nisu ocekivali ovakvu reakciju SAD, i da ce ih debelo kostati trenutne mere jer ne mogu da koriste Americke komponente, ne mogu da ucestvuju u odredjenim medjunarodnim organizacijama, ne mogu da rade sa univerzitetima... Njegova procena je da ce prihodi pasti za oko 30 milijardi dolara, skoro trecinu od trentnih godisnjih prihoda. Drugim recima, totalni sumrak. Ren je CEO ove firme.

šemsudin

pre 4 godine

bukvalno niko pre 'smešnog' trampa nije uvideo da su ih kinezi preveslali za vreme koje su političari bili uljuljkani u pobedi hladnog rata i zavrtanja ruku sadamu, slobi, gadafiju i svakom drugom ko im nije ljubio stopala.

i sad su videli da lagodan život koji im omogćava proizvodnja negde gde je ona džabe u problemu. ako zagovaraš slobodno tržište samo kad ti treba da uđeš negde a kad tebi zakucaju na vrata ti udaraš rezu i držiš se monopola kakvog bi se i staljin zadiveo. to vreme je prošlo.

kad se najveca sirotinja pravi pametna...

pre 4 godine

Juce izgubili 30 milijardi sad kao traze 1... Jos tuze za intelektualnu svojinu a ceo svet prekopirali i pokrali... jezivi su.

šuplja glava

pre 4 godine

Neće im platiti, jer će američki sud doneti drukciju odluku. I sta im mogu, da zebrane roming za verzion kartice u Kini? Nisu Kinezi u povlastenom polozaju. Da kojim slučajem Kina uvozi iz USA za 500 milijardi a izvozi 50 bila bi druga priča. Sve dok ameri kupuju oni diktiraju a mogu da kupuju jer je kod njih štamparija za papiriće koji ceo svet koristi.

Vudu

pre 4 godine

Sve i da ameri sada kazu ok nikom nista, salili smo se, vec je velika steta nanesena Huaweiju. Mnogi ce ubuduce dobro da razmisle pre nego sto kupe Huawei jer uvek postoji mogucnost da ameri opet uvedu sankcije.

matori

pre 4 godine

Zar neko misli da patenti shodno zakonu nece biti placeni? Reciprocno, kao sto Kina placa patente SAD koje koristi. Niko nikoga ne vuce za nos, normalno je placanje koriscenja patenata, kao sto nije normalna kradja i kopiranje istih.

levi

pre 4 godine

Doći će vreme kada će Kinezi obračunati patent za barut i porcelan i svilu. Pa da vidimo koliko je to para??? (GORANNS, 17. jun 2019 14:35)

Crni barut koji su izmislili Kinezi se ne koristi jer je primitivan! Što se svile i porcelana tiče ok.

P.S. Amerikanci su izmislili plastiku. Pa da se obračuna!

Posteno!

pre 4 godine

Zabranite uvoz koka kole i pepsija u Kinu.. Za pocetak..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzaj dzej, 17. jun 2019 15:03

Coca Cola i Pepsi vec drze izvore vode u Kini, kao sto ih drze i u Rusiji, Indiji... a bogami od nedavna i u Srbiji. Prema tome bice da je kasno za neki bojkot.

Šta ja lično mislim? Sve će biti ok za neko vreme, a Huawei će biti na Guglovom androidu Q

Sve najbolje.

Angel

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Kinezi najveći lopovi od sveta i veka, nisu izmislili ništa od devetog veka na ovamo. Na svu sreću imaju podršku našeg zabludelog glasačkog tela SNS-a, to će im jako pomoći hahahhahaha

+MAKSIM

pre 4 godine

Volim ove koji plaču za Amerima, koji su sve izumeli, a drugi im to pokradoše. Posebno volim te Amere koji polažu pravo na celu planetu, pravo koje "brane" milionima ljudi koje su pobili po planeti...

Bogoje Panajotovic

pre 4 godine

Што би рекла моја тетка, удри магаре док је у блату. (Sad je vreme za naplatu, 17. jun 2019 14:44)

Nije bas "udri", ima jedan slikovitiji izraz :)) Verovatno je tetka na to mislila ;)

igor

pre 4 godine

Koliko ostrašćenih i navijačkih komentara ko će kome da zaprži čorbu...uhvati za onu stvar i slično. Ljudi, ekonomija ne počiva na crkavanju komšijske krave. Nikome ne odgovara uništen Huawei jer je on ogroman kupac raznih komponenti i patenata i slično koje donose zaradu zapadnim kompanijama. Uništenjem Huawei-a padaju i mnogi dobavljači, smanjuju broj zaposlenih. Sve ide lančano

A.Einstain

pre 4 godine

Hehehe koliko nepismenih. Nekima je dzaba sto su zavrsili fakultete. Mozete te diplome da okacite o zid da vas podsjeca dje ste izgubili vrijeme! Jos jedan "pametnjakovic" napisa': "Kinezi su svoju drzavu stvorili na kradji." - Ti treba u predskolsko da se vratis.

- Malo ljudi zna npr. da su Amerikanci svojevremeno ukrali, da UKRALI industrijsku tehnologiju Britanaca. Zbog toga su ih Britanci i napadali i optuzivali... Malo ljudi zna da su npr Japanci, Njemci i drugi isto tako uzimali i kopirali tada vec ravijenu americku industrijsku tehnologiju, ujedno i britansku, i od njihovih para se i razvili. Danas kada su se te zemlje razvile sto treba, da upremo prstom u njih i da ih optuzimo sto je djak nadmudrio ucitelja? Pa svacije vrijeme dodje i prodje.

- Kinezi zapocinju cetvrtu ind. revoluciju, a zapad, prije svega SAD zaostaju. Ko ih bude pratio kao sto to rade Rusija, Japan, Juzna Koreja, a to je najavila i Merkelova prije mjesec dana, taj ce biti na vrhu. Amerikanci mogu samo da galame i prijete ili zapocnu kakav rat dok su jos u mogucnosti, ali ni to vise ne mogu kao prije 10 i vise godina. Usijane glave jos uvijek ne shvataju da se svijet mijenja. Tako ni devedesetih nisu shvatali ko je gazda.

MadMax

pre 4 godine

Kinezi nemaju nikakve patente, niti tehnologije, pitajte ove nase pro-americke liberale. Problem Amerike je sto je ostala na tehnoloskom revolucionarnom nivou koji je "stvorila" sa kraja 90' pocetkom 00' godina. Svijet sada ulazi u cetvrtu tehnolosku industrijalizaciju, tj pojedine zemlje, a tu eru je zapocela Kina sa njihovom kvantnom tehnologijom, 5G tehnologijom, mikro i nano tehnologijama. Zemlja koja gleda u kosmos... Pokusavaju da je prate za sad Rusija sa njenom satelitskom i AI i hiper-sonicnom raketnom tehnologijom... takodje Japan i Juzna Koreja koji imaju odlicu AI tehnologiju, a najavljuju to Njemacka, Svedska, Finska i Norveska u Evropi... (mada je nejasno kako ce Evropljani to da izvedu s' obzirom da se sve svodi na trgovinu resursima i masinsku indrustriju... Tu ce uskociti i drugi. Amerikanaca tu nema nidje. Kod njih se jos uvijek sve svodi na spijunazu, vojsku, softverima i licencama, a novo doba tehnologije sa 5G nam kuca na vratima. To je problem Amerikanaca. Nisu se oni bzv uzrujali. Nije Tramp bzv najavio "Svemirske snage". Amerika ce pokusati na sve, ponavljam SVE nacine da zaustavi Kinu i ostale. Pa i Evropa je usla u "rat" sa njima iako je okupirana vojno.

Langus

pre 4 godine

Sta je patent ako nije intelektualna svojina? Svako danas komentarise... (Locutus, 17. jun 2019 19:16)

Intelektualna svojina je zaštićena pravom intelektualne svojine koje se deli na autorsko pravo, patente, dizajn, žigove, oznake geografskog porekla kao i poslovnu tajnu. https://zuniclaw.com/zastita-intelektualne-svojine/

Jest vala, svako danas komentarise...

Mirko

pre 4 godine

Civilizacija stara preko 2 500 godina nastala na filozofiji i matematici I civilizacija stara 150-200 godina nastala na genocidu jednog naroda sukobljavaju mišljenje, da vidimo kojim putem ko ide. (Misa, 17. jun 2019 15:36)

Majko mila! Slabo vi znate bilo sta o Kini. Danasnja Kina bas kao i SAD je nastala na tlacenju nepodobnog naroda i drzanju u kavezu istog do dana danasnjeg.

Ivan

pre 4 godine

Neće im platiti, jer će američki sud doneti drukciju odluku. I sta im mogu, da zebrane roming za verzion kartice u Kini? Nisu Kinezi u povlastenom polozaju. Da kojim slučajem Kina uvozi iz USA za 500 milijardi a izvozi 50 bila bi druga priča. Sve dok ameri kupuju oni diktiraju a mogu da kupuju jer je kod njih štamparija za papiriće koji ceo svet koristi. (šuplja glava, 17. jun 2019 14:55)

Tacno, dokle god te papirice koristi ceo svet, a nece jos dugo. U tome i jeste cela fora. A onda onaj ko kupuje za 500 milijardi dolara odjednom mora da na svetskom trzistu ponudi jos nesto osim papirica.

Zvanicna politika Kine je dedolarizacija svetske ekonomije, i to vec vise od 10 godina. Vrlo su blizu da povuku okidac, a onda sve price padaju u vodu.

Qwer

pre 4 godine

Што би рекла моја тетка, удри магаре док је у блату. (Sad je vreme za naplatu, 17. jun 2019 14:44)

Ne znam da li se šalite ili je distanca od realnosti prevelika. Ceo Huaweia je juče izjavio da će ta kompanija izgubiti 30 milijardi dolara prihoda za naredne 2 godine. To je 15% godišnjih prihoda, a ceo šok je samo od prodaje telefona. Ovih milijardu dolara će doći jedva na 500 miliona koje će možda platiti nekoliko američkih kompanija. Njima je to kao da vama sada uzmu 100 rsd. Skoro, pa ništa. Magare nije u blatu, Ameri nemaju problem, Huawei ima. Samo da se zna da ne navijam za amere, ali je situacija takva da imaju monopol na svetskom nivou.

Locutus

pre 4 godine

Toliki si hejter da i ne čitaš šta piše... Ne tuži ih za kradju intelektualne svojine već traži da im plate za korišćenje patenata koje je Huavei zaštitio.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Nije nego..., 17. jun 2019 15:13)

Sta je patent ako nije intelektualna svojina? Svako danas komentarise...

Totem

pre 4 godine

Ajde da posmatramo ovo kao šah i da pretpostavimo ko će biti gubitnik:

1. Zbog 5G tehnologije Ameri su u panici jer najmodernija buduća tehnologija ne podrazumeva samo telefone već SVE industrije, počev od auto industrije i bezbednih vozila, ali otom potom. Niko ali niko nije toliko odmakao kao Hiawei. Recimo da beži godina ispred Eriksona i Nokije.
2. Američka administracija daje šah Huaweiju preko Gugla i engleskog ARM.
3. Huawei ima unapred spremljene čipove ARM arhitekture Kirin 985 tako da će telefoni idućeg proleća izići samo tako.
4. Ameri ponovo udaraju preko podrške za Android i Gugl servisa ali im Gugl daje rok od 90 dana potajno se nadajući da će sve da se zaboravi.
5. Huawei uzvraća udarac za početak preko ove firme (u članku) i spreman je na udar na Ajfon.

Budućnost>

6. Ajfon ne izdaje novi telefon (proizvodi se u Kini) i gubi ogromnu štetu
7. Amerika blokira Hiawei telefone u svim Nato zemljama zbog bezbednosti o prisluškivanju. Huawei trpi strahovite gubitke i obustavlja proizvodnju telefona. Obustavlja proizvodnju telekomunikacione robe! Ćao zdravo za Huawei. Fokskon je pred propadanjem.

Konačni šah mat:

8. Kina zbog Huaweja udara sankcije na retke metale od kojih amerika kupuje čak 80% sirovina i pravi čipove i ekrane. Sa radom staju postepeno kalkom, samsung i apl. Na drugoj strani šaomi ne može da podmiri tržište ni u kini i indiji, a kamo li u svetu. LG, Sony, HTC raste prodaja sa Medijatekom i Tsmc.

Šta to znači za nas korisnike?

Cene telefona na tržištu lete u nebo!

+MAKSIM

pre 4 godine

Možeš mrzeti Kinu i Kineze. Ali Ameri su postali vlasnici naših života i mogu da nas ucenjuju dok ne izludimo. Kina jedina ima moć i petlju da malo obuzda bahate, ratoborne i nezajažljive "američke interese" koji bukvalno ponižavaju planetu...

Miki

pre 4 godine

Dosta komentatora se poziva na drevnu civilizaciju, a kompletna nauka i tehnologija dolazi iz najmladje zemlje. Kinezi nisu znali sta je vhs 90ih. Iz kamenog doba su usli u 21 vek jer su im pomogli sa zapada.
I kako drevna civilizacija razmislja? Krade i otima tudje ideje i tehnologiju. Niste ni svesni u koga se nadate.

buzzz

pre 4 godine

Jutros je na sastanku Ren Zhengfei rekao da nikako nisu ocekivali ovakvu reakciju SAD, i da ce ih debelo kostati trenutne mere jer ne mogu da koriste Americke komponente, ne mogu da ucestvuju u odredjenim medjunarodnim organizacijama, ne mogu da rade sa univerzitetima... Njegova procena je da ce prihodi pasti za oko 30 milijardi dolara, skoro trecinu od trenutnih godisnjih prihoda. Drugim recima, totalni sumrak. Ren je CEO ove firme. (Sasa, 17. jun 2019 15:07)

Huawei godišnje prihoduje oko 120 milijardi dolara. Smanjenje prihoda od 30 milijardi je na period od dve godine, što znači nešto više o 10% godišnje. Međutim rečeno je da je smanjenje od planiranih prihoda, a s'obzirom na značajni rast prihoda zadnjih godina i da su planovi na osnovu tih trendova, može se zaključiti da smanjenja prihoda neće ni biti, već će oni ostati na sadašnjem nivou.

igor

pre 4 godine

Doći će vreme kada će Kinezi obračunati patent za barut i porcelan i svilu. Pa da vidimo koliko je to para??? (GORANNS, 17. jun 2019 14:35)

Pa, jesu li patentirali barut, porcelan i svilu?

Langus

pre 4 godine

Vrste intelektualne svojine

Postoje četiri vrste intelektualne svojine: zaštitni znak, autorsko pravo, patent i pravo poslovne tajne. https://www.iserbia.rs/biznis-i-edukacija/ta-je-intelektualna-svojina-3926

Sta je patent ako nije intelektualna svojina? Svako danas komentarise...
(Locutus, 17. jun 2019 19:16)

Vala bas!

kole

pre 4 godine

@(Totem, 17. jun 2019 18:32)

haha kao da je huavez centar sveta,pa kina ima jos x proizvodjaca telefona,jos xx usa kompanija,jos xxx kompanija koje posluju u usa... ako kina udje u rat zbog jednog huaveza znaci da je usa u pravu sto ih je blokirala.sta ce da jedu kinezi ako obustave prodaju,ako ne ide naprade krenuce da napadaju partiju.lenovo godinama radi normalno i jos xx kompanija,a huavez je samo prosle godine bio optuzen za kradju samsung tehnologije.google svake godine placa milijarde po sudovima u eu i usa,a ovi se odmah nadurili,kao trafiku da drze,mrzi ih usa odmah,neka urade sta treba,neka placaju reket drzavama ako hoce da zaradjuju i dalje,kao sto sve velike kompanije rade...

dzeryy

pre 4 godine

Civilizacija stara preko 2 500 godina nastala na filozofiji i matematici I civilizacija stara 150-200 godina nastala na genocidu jednog naroda sukobljavaju mišljenje, da vidimo kojim putem ko ide. (Misa, 17. jun 2019 15:36)

@misa
hoces da kazes i da smo mi nastali na genocidu nad vizantijom u 6. veku?

мики

pre 4 godine

"Pritiskati do kraja... sa amerima ne može drugačije nego politika reciprociteta."

Али крај у трговинском рату какав ти замишљаш, у којем би наводно једна страна профитирала не постоји. Стално се вуку реципрочне мере које на крају донесу штету обема економија. Не испаштају ту политичари, већ искључиво радници, сељаци и приватници који држе различите компаније. Мени је невероватно да у држави где се родио неолиберализам, као правац економије у коме се промовише управо слободно тржиште и одсуство државног интервенционизма и протекционизма, Трамп је председник и чини ове сулуде потезе. Нобеловац Милтон Фридман и остали професори Чикашке школе економије се преврћу у гробу. Трамп је један обичан популиста и демагог, а што је најгоре и као такав делује ми бољи од Хилари.

Žika Pavlović

pre 4 godine

Milijarda :D
pa daj nemojte biti smešni, ako im ne uspe sa ovim novim OS, pukli su 50 milijardi ...
Tako da se US itekako isplati ovaj rizik...
A tu milijardu, pa to im Tramp može lično isplatiti iz svog džepa i da ne oseti ...
Eto toliko su se potresli ...

Ja

pre 4 godine

@Toliki si hejter da i ne čitaš šta piše... Ne tuži ih za kradju intelektualne svojine već traži da im plate za korišćenje patenata koje je Huavei zaštitio.

Vidiš dečko, upravo se to naziva krađa intelektualne svojine.

dzeryy

pre 4 godine

Жива истина! Да Кинезе није открио Колумбо, још би пуцали луком и стрелом. Лако је Америма јер им древна цивилизација броји више хиљада година, на челу са чувеном династијом Минг. (Партибрејкер, 17. jun 2019 14:49)

@parti..
po tebi je Dubai najgori od svih posto je super mlad grad. Kako pricas sa detetom svojim, zanima me.

kole

pre 4 godine

@(Misa, 17. jun 2019 15:36)
danasnja komunisticka kina je bila gora prema "staroj kini" nego sto su amerikanci bili prema indijancima, i to pre manje od veka... kod nas kao nije smela da slavi slava, kod njih su svestenike kamenovali na ulicama, spaljivali hramove...

Hehe

pre 4 godine

Ako neko drzi neki patent ne znaci da je on to i otkrio, razvio, vec samo da je prvi prijavio komisiji za patente u toj zemlji, regionu, a komisija odobrila. Drugo, "toplu vodu" ne mozete vise da patentirate.

Mix

pre 4 godine

Zvanicna politika Kine je dedolarizacija svetske ekonomije, i to vec vise od 10 godina. Vrlo su blizu da povuku okidac, a onda sve price padaju u vodu.
(Ivan, 17. jun 2019 17:58)

A koji ce to drugi papir zameniti USD ako je Kini najveci partner bas taj SAD i u toj istoj Kini svi bogati stede u USD kao mi sto slamaricu imamo u EUR? Ne razumem

Hmmm

pre 4 godine

Jutros je na sastanku Ren Zhengfei rekao da nikako nisu ocekivali ovakvu reakciju SAD, i da ce ih debelo kostati trenutne mere jer ne mogu da koriste Americke komponente, ne mogu da ucestvuju u odredjenim medjunarodnim organizacijama, ne mogu da rade sa univerzitetima... Njegova procena je da ce prihodi pasti za oko 30 milijardi dolara, skoro trecinu od trentnih godisnjih prihoda. Drugim recima, totalni sumrak. Ren je CEO ove firme. (Sasa, 17. jun 2019 15:07)

Ne kapiram šta nije jasno našem narodu. Runda za amere, šteta je na kineskoj strani mnogosteuko veća. Šteta za ceo svet nemerljiva. Ovih milijardu će biti na kraju 100mil.

shanker

pre 4 godine

stvarno si bre suplja glava pa kinesko trziste je najvece trziste u svetu okrenuce se indijcima nemcima grcima i td. i kome ce da prodaju gluposti svoje..???..supljim glavama samo...!!!!

grunf

pre 4 godine

kako se svi prepucavate a nemate pojma u cemu je vic.
kinezi napravili prvi 5g koji ce imati veliku primenu u celom svetu(mobilni,video nadzor,televizija,navigacije,sateliti sto civilni sto vojni,auto industrija,itd)
tacnije sva komunikacija prenos podataka ne samo interneta video linkovi,mobilne telefonije, ostali (usa) kasne za njima ako ih puste da osvoje trziste oni ce biti br1 u buducnosti zato kad ameri naprave 5g sve ce da se smiri a rade ubrzano na tome

kad se najveca sirotinja pravi pametna...

pre 4 godine

Juce izgubili 30 milijardi sad kao traze 1... Jos tuze za intelektualnu svojinu a ceo svet prekopirali i pokrali... jezivi su.

Vudu

pre 4 godine

Sve i da ameri sada kazu ok nikom nista, salili smo se, vec je velika steta nanesena Huaweiju. Mnogi ce ubuduce dobro da razmisle pre nego sto kupe Huawei jer uvek postoji mogucnost da ameri opet uvedu sankcije.

Misa

pre 4 godine

Civilizacija stara preko 2 500 godina nastala na filozofiji i matematici I civilizacija stara 150-200 godina nastala na genocidu jednog naroda sukobljavaju mišljenje, da vidimo kojim putem ko ide.

Бата Стојковић

pre 4 godine

Још нисам чуо да дужник уводи санкције и подиже тарифе ономе коме је дужан до гуше али ајде да видимо и то чудо.

znaš ti dobro koji

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Prijatelju, ako hoćeš da budeš ubedljiv i ciničan u isto vreme, a sve to u komentaru, glupo je da pišeš ovo "hahaha". Dobro, kao mali si čitao crtane romane, pa su oni tako objašnjavali da se smeju. Ali, danas si ti veliki dečko, obrazovan, lep majci ki upisan, intelektualac koji u malom prstu ima sve cake moderne digitalne tehnologije. Stavi brate svoju fotografiju koju si snimio dok si se kezio na ovu vest, biće više u skladu sa vremenom, tvojim karakterom i onda ćemo svi da ti damo +.

Liga Šampiona

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Naravno, kineska civilizacija je čuvena po falsifikatima i krađi. Jedino što su kroz istoriju civilizacije izmislili skoro 50% svega dok su tvoji do 20og veka jahali konje prerijom i ubijali indijance. Šuštinski to i danas rade, otimaju i ubijaju. U paralelnom univerzumu da je Kina bila (a hvala Bogu biće) na mestu Amerike u prošlosti, siguran sam da bi smo sada u svakom smislu bili u 100 puta boljoj situaciji u globalu.

Nije nego...

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Toliki si hejter da i ne čitaš šta piše... Ne tuži ih za kradju intelektualne svojine već traži da im plate za korišćenje patenata koje je Huavei zaštitio.

Totem

pre 4 godine

Ajde da posmatramo ovo kao šah i da pretpostavimo ko će biti gubitnik:

1. Zbog 5G tehnologije Ameri su u panici jer najmodernija buduća tehnologija ne podrazumeva samo telefone već SVE industrije, počev od auto industrije i bezbednih vozila, ali otom potom. Niko ali niko nije toliko odmakao kao Hiawei. Recimo da beži godina ispred Eriksona i Nokije.
2. Američka administracija daje šah Huaweiju preko Gugla i engleskog ARM.
3. Huawei ima unapred spremljene čipove ARM arhitekture Kirin 985 tako da će telefoni idućeg proleća izići samo tako.
4. Ameri ponovo udaraju preko podrške za Android i Gugl servisa ali im Gugl daje rok od 90 dana potajno se nadajući da će sve da se zaboravi.
5. Huawei uzvraća udarac za početak preko ove firme (u članku) i spreman je na udar na Ajfon.

Budućnost>

6. Ajfon ne izdaje novi telefon (proizvodi se u Kini) i gubi ogromnu štetu
7. Amerika blokira Hiawei telefone u svim Nato zemljama zbog bezbednosti o prisluškivanju. Huawei trpi strahovite gubitke i obustavlja proizvodnju telefona. Obustavlja proizvodnju telekomunikacione robe! Ćao zdravo za Huawei. Fokskon je pred propadanjem.

Konačni šah mat:

8. Kina zbog Huaweja udara sankcije na retke metale od kojih amerika kupuje čak 80% sirovina i pravi čipove i ekrane. Sa radom staju postepeno kalkom, samsung i apl. Na drugoj strani šaomi ne može da podmiri tržište ni u kini i indiji, a kamo li u svetu. LG, Sony, HTC raste prodaja sa Medijatekom i Tsmc.

Šta to znači za nas korisnike?

Cene telefona na tržištu lete u nebo!

Angel

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Kinezi najveći lopovi od sveta i veka, nisu izmislili ništa od devetog veka na ovamo. Na svu sreću imaju podršku našeg zabludelog glasačkog tela SNS-a, to će im jako pomoći hahahhahaha

Партибрејкер

pre 4 godine

hahaha Kinezi nekoga optuzuju za kradju intelektualne svojine. Pa celu drzavu su napravili na kradji i falsifikatima (to je to, 17. jun 2019 13:54)

Жива истина! Да Кинезе није открио Колумбо, још би пуцали луком и стрелом. Лако је Америма јер им древна цивилизација броји више хиљада година, на челу са чувеном династијом Минг.

K.G.

pre 4 godine

Prema tvrdnjama kineske kompanije, Verizon krši prava korišćenja za više od 230 patenata, koji se odnose na raznovrsnu...

I sta kažu stručnjaci, kinezi samo kopiraju i kradu.

šuplja glava

pre 4 godine

Neće im platiti, jer će američki sud doneti drukciju odluku. I sta im mogu, da zebrane roming za verzion kartice u Kini? Nisu Kinezi u povlastenom polozaju. Da kojim slučajem Kina uvozi iz USA za 500 milijardi a izvozi 50 bila bi druga priča. Sve dok ameri kupuju oni diktiraju a mogu da kupuju jer je kod njih štamparija za papiriće koji ceo svet koristi.

Miki

pre 4 godine

Dosta komentatora se poziva na drevnu civilizaciju, a kompletna nauka i tehnologija dolazi iz najmladje zemlje. Kinezi nisu znali sta je vhs 90ih. Iz kamenog doba su usli u 21 vek jer su im pomogli sa zapada.
I kako drevna civilizacija razmislja? Krade i otima tudje ideje i tehnologiju. Niste ni svesni u koga se nadate.

kole

pre 4 godine

@(Totem, 17. jun 2019 18:32)

haha kao da je huavez centar sveta,pa kina ima jos x proizvodjaca telefona,jos xx usa kompanija,jos xxx kompanija koje posluju u usa... ako kina udje u rat zbog jednog huaveza znaci da je usa u pravu sto ih je blokirala.sta ce da jedu kinezi ako obustave prodaju,ako ne ide naprade krenuce da napadaju partiju.lenovo godinama radi normalno i jos xx kompanija,a huavez je samo prosle godine bio optuzen za kradju samsung tehnologije.google svake godine placa milijarde po sudovima u eu i usa,a ovi se odmah nadurili,kao trafiku da drze,mrzi ih usa odmah,neka urade sta treba,neka placaju reket drzavama ako hoce da zaradjuju i dalje,kao sto sve velike kompanije rade...

šemsudin

pre 4 godine

bukvalno niko pre 'smešnog' trampa nije uvideo da su ih kinezi preveslali za vreme koje su političari bili uljuljkani u pobedi hladnog rata i zavrtanja ruku sadamu, slobi, gadafiju i svakom drugom ko im nije ljubio stopala.

i sad su videli da lagodan život koji im omogćava proizvodnja negde gde je ona džabe u problemu. ako zagovaraš slobodno tržište samo kad ti treba da uđeš negde a kad tebi zakucaju na vrata ti udaraš rezu i držiš se monopola kakvog bi se i staljin zadiveo. to vreme je prošlo.

dzeryy

pre 4 godine

Civilizacija stara preko 2 500 godina nastala na filozofiji i matematici I civilizacija stara 150-200 godina nastala na genocidu jednog naroda sukobljavaju mišljenje, da vidimo kojim putem ko ide. (Misa, 17. jun 2019 15:36)

@misa
hoces da kazes i da smo mi nastali na genocidu nad vizantijom u 6. veku?

dzeryy

pre 4 godine

Жива истина! Да Кинезе није открио Колумбо, још би пуцали луком и стрелом. Лако је Америма јер им древна цивилизација броји више хиљада година, на челу са чувеном династијом Минг. (Партибрејкер, 17. jun 2019 14:49)

@parti..
po tebi je Dubai najgori od svih posto je super mlad grad. Kako pricas sa detetom svojim, zanima me.

Sasa

pre 4 godine

Jutros je na sastanku Ren Zhengfei rekao da nikako nisu ocekivali ovakvu reakciju SAD, i da ce ih debelo kostati trenutne mere jer ne mogu da koriste Americke komponente, ne mogu da ucestvuju u odredjenim medjunarodnim organizacijama, ne mogu da rade sa univerzitetima... Njegova procena je da ce prihodi pasti za oko 30 milijardi dolara, skoro trecinu od trentnih godisnjih prihoda. Drugim recima, totalni sumrak. Ren je CEO ove firme.

Mirko

pre 4 godine

Civilizacija stara preko 2 500 godina nastala na filozofiji i matematici I civilizacija stara 150-200 godina nastala na genocidu jednog naroda sukobljavaju mišljenje, da vidimo kojim putem ko ide. (Misa, 17. jun 2019 15:36)

Majko mila! Slabo vi znate bilo sta o Kini. Danasnja Kina bas kao i SAD je nastala na tlacenju nepodobnog naroda i drzanju u kavezu istog do dana danasnjeg.

buzzz

pre 4 godine

Jutros je na sastanku Ren Zhengfei rekao da nikako nisu ocekivali ovakvu reakciju SAD, i da ce ih debelo kostati trenutne mere jer ne mogu da koriste Americke komponente, ne mogu da ucestvuju u odredjenim medjunarodnim organizacijama, ne mogu da rade sa univerzitetima... Njegova procena je da ce prihodi pasti za oko 30 milijardi dolara, skoro trecinu od trenutnih godisnjih prihoda. Drugim recima, totalni sumrak. Ren je CEO ove firme. (Sasa, 17. jun 2019 15:07)

Huawei godišnje prihoduje oko 120 milijardi dolara. Smanjenje prihoda od 30 milijardi je na period od dve godine, što znači nešto više o 10% godišnje. Međutim rečeno je da je smanjenje od planiranih prihoda, a s'obzirom na značajni rast prihoda zadnjih godina i da su planovi na osnovu tih trendova, može se zaključiti da smanjenja prihoda neće ni biti, već će oni ostati na sadašnjem nivou.

Ivan

pre 4 godine

Neće im platiti, jer će američki sud doneti drukciju odluku. I sta im mogu, da zebrane roming za verzion kartice u Kini? Nisu Kinezi u povlastenom polozaju. Da kojim slučajem Kina uvozi iz USA za 500 milijardi a izvozi 50 bila bi druga priča. Sve dok ameri kupuju oni diktiraju a mogu da kupuju jer je kod njih štamparija za papiriće koji ceo svet koristi. (šuplja glava, 17. jun 2019 14:55)

Tacno, dokle god te papirice koristi ceo svet, a nece jos dugo. U tome i jeste cela fora. A onda onaj ko kupuje za 500 milijardi dolara odjednom mora da na svetskom trzistu ponudi jos nesto osim papirica.

Zvanicna politika Kine je dedolarizacija svetske ekonomije, i to vec vise od 10 godina. Vrlo su blizu da povuku okidac, a onda sve price padaju u vodu.

Locutus

pre 4 godine

Toliki si hejter da i ne čitaš šta piše... Ne tuži ih za kradju intelektualne svojine već traži da im plate za korišćenje patenata koje je Huavei zaštitio.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Nije nego..., 17. jun 2019 15:13)

Sta je patent ako nije intelektualna svojina? Svako danas komentarise...

levi

pre 4 godine

Doći će vreme kada će Kinezi obračunati patent za barut i porcelan i svilu. Pa da vidimo koliko je to para??? (GORANNS, 17. jun 2019 14:35)

Crni barut koji su izmislili Kinezi se ne koristi jer je primitivan! Što se svile i porcelana tiče ok.

P.S. Amerikanci su izmislili plastiku. Pa da se obračuna!

shanker

pre 4 godine

stvarno si bre suplja glava pa kinesko trziste je najvece trziste u svetu okrenuce se indijcima nemcima grcima i td. i kome ce da prodaju gluposti svoje..???..supljim glavama samo...!!!!

Hmmm

pre 4 godine

Jutros je na sastanku Ren Zhengfei rekao da nikako nisu ocekivali ovakvu reakciju SAD, i da ce ih debelo kostati trenutne mere jer ne mogu da koriste Americke komponente, ne mogu da ucestvuju u odredjenim medjunarodnim organizacijama, ne mogu da rade sa univerzitetima... Njegova procena je da ce prihodi pasti za oko 30 milijardi dolara, skoro trecinu od trentnih godisnjih prihoda. Drugim recima, totalni sumrak. Ren je CEO ove firme. (Sasa, 17. jun 2019 15:07)

Ne kapiram šta nije jasno našem narodu. Runda za amere, šteta je na kineskoj strani mnogosteuko veća. Šteta za ceo svet nemerljiva. Ovih milijardu će biti na kraju 100mil.

Žika Pavlović

pre 4 godine

Milijarda :D
pa daj nemojte biti smešni, ako im ne uspe sa ovim novim OS, pukli su 50 milijardi ...
Tako da se US itekako isplati ovaj rizik...
A tu milijardu, pa to im Tramp može lično isplatiti iz svog džepa i da ne oseti ...
Eto toliko su se potresli ...

CooLeR

pre 4 godine

@(to je to, 17. jun 2019 13:54)

To je tačno. Ali isto tako je tačno da su na istom principu sve razvijene države napravile svoju privredu. Kada je velika Britanija pokrenula industrijsku revoluciju - Amerika je krala njene patente. Onda se razvila i počela da "glumi finoću". Japan je krao patente od Amerike dok se nije razvio... Sada ima jake zakone o patentnim pravima.

Sada je bio red na Kinu. Ne sumnjam da će za x godina svetska perjanica u zaštiti intelektualne svojine biti upravo Kina. Prvo se razviješ krađom, a onda zaštitom patenata pokušavaš da sprečiš ostale da te stignu...

kole

pre 4 godine

@(Misa, 17. jun 2019 15:36)
danasnja komunisticka kina je bila gora prema "staroj kini" nego sto su amerikanci bili prema indijancima, i to pre manje od veka... kod nas kao nije smela da slavi slava, kod njih su svestenike kamenovali na ulicama, spaljivali hramove...

+MAKSIM

pre 4 godine

Možeš mrzeti Kinu i Kineze. Ali Ameri su postali vlasnici naših života i mogu da nas ucenjuju dok ne izludimo. Kina jedina ima moć i petlju da malo obuzda bahate, ratoborne i nezajažljive "američke interese" koji bukvalno ponižavaju planetu...

+MAKSIM

pre 4 godine

Volim ove koji plaču za Amerima, koji su sve izumeli, a drugi im to pokradoše. Posebno volim te Amere koji polažu pravo na celu planetu, pravo koje "brane" milionima ljudi koje su pobili po planeti...

A.Einstain

pre 4 godine

Hehehe koliko nepismenih. Nekima je dzaba sto su zavrsili fakultete. Mozete te diplome da okacite o zid da vas podsjeca dje ste izgubili vrijeme! Jos jedan "pametnjakovic" napisa': "Kinezi su svoju drzavu stvorili na kradji." - Ti treba u predskolsko da se vratis.

- Malo ljudi zna npr. da su Amerikanci svojevremeno ukrali, da UKRALI industrijsku tehnologiju Britanaca. Zbog toga su ih Britanci i napadali i optuzivali... Malo ljudi zna da su npr Japanci, Njemci i drugi isto tako uzimali i kopirali tada vec ravijenu americku industrijsku tehnologiju, ujedno i britansku, i od njihovih para se i razvili. Danas kada su se te zemlje razvile sto treba, da upremo prstom u njih i da ih optuzimo sto je djak nadmudrio ucitelja? Pa svacije vrijeme dodje i prodje.

- Kinezi zapocinju cetvrtu ind. revoluciju, a zapad, prije svega SAD zaostaju. Ko ih bude pratio kao sto to rade Rusija, Japan, Juzna Koreja, a to je najavila i Merkelova prije mjesec dana, taj ce biti na vrhu. Amerikanci mogu samo da galame i prijete ili zapocnu kakav rat dok su jos u mogucnosti, ali ni to vise ne mogu kao prije 10 i vise godina. Usijane glave jos uvijek ne shvataju da se svijet mijenja. Tako ni devedesetih nisu shvatali ko je gazda.

MadMax

pre 4 godine

Kinezi nemaju nikakve patente, niti tehnologije, pitajte ove nase pro-americke liberale. Problem Amerike je sto je ostala na tehnoloskom revolucionarnom nivou koji je "stvorila" sa kraja 90' pocetkom 00' godina. Svijet sada ulazi u cetvrtu tehnolosku industrijalizaciju, tj pojedine zemlje, a tu eru je zapocela Kina sa njihovom kvantnom tehnologijom, 5G tehnologijom, mikro i nano tehnologijama. Zemlja koja gleda u kosmos... Pokusavaju da je prate za sad Rusija sa njenom satelitskom i AI i hiper-sonicnom raketnom tehnologijom... takodje Japan i Juzna Koreja koji imaju odlicu AI tehnologiju, a najavljuju to Njemacka, Svedska, Finska i Norveska u Evropi... (mada je nejasno kako ce Evropljani to da izvedu s' obzirom da se sve svodi na trgovinu resursima i masinsku indrustriju... Tu ce uskociti i drugi. Amerikanaca tu nema nidje. Kod njih se jos uvijek sve svodi na spijunazu, vojsku, softverima i licencama, a novo doba tehnologije sa 5G nam kuca na vratima. To je problem Amerikanaca. Nisu se oni bzv uzrujali. Nije Tramp bzv najavio "Svemirske snage". Amerika ce pokusati na sve, ponavljam SVE nacine da zaustavi Kinu i ostale. Pa i Evropa je usla u "rat" sa njima iako je okupirana vojno.

Langus

pre 4 godine

Sta je patent ako nije intelektualna svojina? Svako danas komentarise... (Locutus, 17. jun 2019 19:16)

Intelektualna svojina je zaštićena pravom intelektualne svojine koje se deli na autorsko pravo, patente, dizajn, žigove, oznake geografskog porekla kao i poslovnu tajnu. https://zuniclaw.com/zastita-intelektualne-svojine/

Jest vala, svako danas komentarise...

matori

pre 4 godine

Zar neko misli da patenti shodno zakonu nece biti placeni? Reciprocno, kao sto Kina placa patente SAD koje koristi. Niko nikoga ne vuce za nos, normalno je placanje koriscenja patenata, kao sto nije normalna kradja i kopiranje istih.

igor

pre 4 godine

Doći će vreme kada će Kinezi obračunati patent za barut i porcelan i svilu. Pa da vidimo koliko je to para??? (GORANNS, 17. jun 2019 14:35)

Pa, jesu li patentirali barut, porcelan i svilu?

Mix

pre 4 godine

Zvanicna politika Kine je dedolarizacija svetske ekonomije, i to vec vise od 10 godina. Vrlo su blizu da povuku okidac, a onda sve price padaju u vodu.
(Ivan, 17. jun 2019 17:58)

A koji ce to drugi papir zameniti USD ako je Kini najveci partner bas taj SAD i u toj istoj Kini svi bogati stede u USD kao mi sto slamaricu imamo u EUR? Ne razumem

Qwer

pre 4 godine

Што би рекла моја тетка, удри магаре док је у блату. (Sad je vreme za naplatu, 17. jun 2019 14:44)

Ne znam da li se šalite ili je distanca od realnosti prevelika. Ceo Huaweia je juče izjavio da će ta kompanija izgubiti 30 milijardi dolara prihoda za naredne 2 godine. To je 15% godišnjih prihoda, a ceo šok je samo od prodaje telefona. Ovih milijardu dolara će doći jedva na 500 miliona koje će možda platiti nekoliko američkih kompanija. Njima je to kao da vama sada uzmu 100 rsd. Skoro, pa ništa. Magare nije u blatu, Ameri nemaju problem, Huawei ima. Samo da se zna da ne navijam za amere, ali je situacija takva da imaju monopol na svetskom nivou.

Posteno!

pre 4 godine

Zabranite uvoz koka kole i pepsija u Kinu.. Za pocetak..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzaj dzej, 17. jun 2019 15:03

Coca Cola i Pepsi vec drze izvore vode u Kini, kao sto ih drze i u Rusiji, Indiji... a bogami od nedavna i u Srbiji. Prema tome bice da je kasno za neki bojkot.

Šta ja lično mislim? Sve će biti ok za neko vreme, a Huawei će biti na Guglovom androidu Q

Sve najbolje.

Hehe

pre 4 godine

Ako neko drzi neki patent ne znaci da je on to i otkrio, razvio, vec samo da je prvi prijavio komisiji za patente u toj zemlji, regionu, a komisija odobrila. Drugo, "toplu vodu" ne mozete vise da patentirate.

Ja

pre 4 godine

@Toliki si hejter da i ne čitaš šta piše... Ne tuži ih za kradju intelektualne svojine već traži da im plate za korišćenje patenata koje je Huavei zaštitio.

Vidiš dečko, upravo se to naziva krađa intelektualne svojine.

мики

pre 4 godine

"Pritiskati do kraja... sa amerima ne može drugačije nego politika reciprociteta."

Али крај у трговинском рату какав ти замишљаш, у којем би наводно једна страна профитирала не постоји. Стално се вуку реципрочне мере које на крају донесу штету обема економија. Не испаштају ту политичари, већ искључиво радници, сељаци и приватници који држе различите компаније. Мени је невероватно да у држави где се родио неолиберализам, као правац економије у коме се промовише управо слободно тржиште и одсуство државног интервенционизма и протекционизма, Трамп је председник и чини ове сулуде потезе. Нобеловац Милтон Фридман и остали професори Чикашке школе економије се преврћу у гробу. Трамп је један обичан популиста и демагог, а што је најгоре и као такав делује ми бољи од Хилари.

Langus

pre 4 godine

Vrste intelektualne svojine

Postoje četiri vrste intelektualne svojine: zaštitni znak, autorsko pravo, patent i pravo poslovne tajne. https://www.iserbia.rs/biznis-i-edukacija/ta-je-intelektualna-svojina-3926

Sta je patent ako nije intelektualna svojina? Svako danas komentarise...
(Locutus, 17. jun 2019 19:16)

Vala bas!

Bogoje Panajotovic

pre 4 godine

Што би рекла моја тетка, удри магаре док је у блату. (Sad je vreme za naplatu, 17. jun 2019 14:44)

Nije bas "udri", ima jedan slikovitiji izraz :)) Verovatno je tetka na to mislila ;)

igor

pre 4 godine

Koliko ostrašćenih i navijačkih komentara ko će kome da zaprži čorbu...uhvati za onu stvar i slično. Ljudi, ekonomija ne počiva na crkavanju komšijske krave. Nikome ne odgovara uništen Huawei jer je on ogroman kupac raznih komponenti i patenata i slično koje donose zaradu zapadnim kompanijama. Uništenjem Huawei-a padaju i mnogi dobavljači, smanjuju broj zaposlenih. Sve ide lančano

grunf

pre 4 godine

kako se svi prepucavate a nemate pojma u cemu je vic.
kinezi napravili prvi 5g koji ce imati veliku primenu u celom svetu(mobilni,video nadzor,televizija,navigacije,sateliti sto civilni sto vojni,auto industrija,itd)
tacnije sva komunikacija prenos podataka ne samo interneta video linkovi,mobilne telefonije, ostali (usa) kasne za njima ako ih puste da osvoje trziste oni ce biti br1 u buducnosti zato kad ameri naprave 5g sve ce da se smiri a rade ubrzano na tome