Aplikacije nas "prate" i to više nego što smo mislili

Ako ste neko ko zaista vrednuje svoju privatnost, onda nedavni izveštaj The Washington Post-a će vas možda malo potresti. Prema izveštaju, The Washington Post se udružio sa firmom za privatnost Disconnect i otkrili su da mobilne aplikacije šalju veliku količinu podataka nazad u kompanije za praćenje.

Izvor: The Washington Post , PC Press
Pošaljite komentar
 1. Sinoc sedim u toaletu i listam po netu i danas mi se pojavljuju Reklame za wc solje .
   (yugo45, 31. maj 2019 19:23)

  # Link komentara

 2. Slobodno, ako žele da dangube ne ma prate.
   (dejca, 31. maj 2019 16:46)

  # Link komentara

 3. Vala, neka prate i prisluškuju... nemam šta da krijem... a i koga baš briga za mene...
   (WOB, 31. maj 2019 15:07)

  # Link komentara

 4. Kad se samo setim kako se Apple hvali da je iPhone zaštićen, i da ni vladi SAD ne daju podatke, čak ni o teroristi, samo se nasmejem. Pa glavni biznis su informacije. Telefon i softver u njemu je sredstvo za špijunažu najšireg spektra. Ako je nekim marketinškim firmama sve moguće ako plate, šta dalje da pričamo? Drugo, danas više ni baterija ne može da se izvuče iz telefona, to samo znači da on više nikad nije isključen, osim ako je prazna skroz.
  Kamere na sve strane. A senzori, samo ih Note ima pedesetak, mere sve živo, ko svemirska sonda.... Tako da svako ko hoće, plati ili jednostavno ume, može da sazna o nama baš sve.
  Mnogi kažu, baš me briga...
  Nije baš tako. Niko nema pravo da te tajno bez tvoje dozvole, brutalno špijunira....
   (Иии, 31. maj 2019 15:01)

  # Link komentara

 5. Ma nee, samo huawei spijunira :)
  Neko pametno rece, ako ste kupili smartphone prodali ste svoju privatnost a sve u cilju slanja bolje reklame do krajnjeg korisnika. Ne zanima njih vasa sifra za mail ali im je interesantno da li su vam adidas omiljene patike.
   (srb, 31. maj 2019 14:39)

  # Link komentara

 6. Kupio kartu za Njujork,placena i Americi moje samo ime,mail nikako vezan za kupovinu karte samo mi ke mailom prosledio drug.Od tada mi krenule reklame na face,na g mail nekih hotela u Njujorku.
   (South Park, 31. maj 2019 14:24)

  # Link komentara

 7. Ovo što piše gospođa u vezi hrkanja je istina ,i meni se je par puta dogodilo bilo u društvu bili obitelji da pričamo o nečemu i dan poslije puno reklama u vezi toga
   (Rijeka66, 31. maj 2019 13:59)

  # Link komentara

 8. to pracenje je od uzajamne koristi,ne vidim sta je tu problem.zbog tog "pracenja" u jednom pretrazivacu dobijes tacan pojam na prvoj strani a u drugom pretrazivacu ne mozes da nadjes posle 50 otvorenih strana.ako ti vec iskacu reklame,nek iskacu barem iz sfere tvog interesovanja.ko hoce moze da menja browsere,koristi razlicite servise i dodatke i bude u nekoj meri neprimecen na webu...
  (kole, 31. maj 2019 13:45)

  # Link komentara

 9. Zato ja korostim custom rom na telefonu i sve lepo zabranim od podataka aplikacijama, pa neka prate...
   (Sloba, 31. maj 2019 13:18)

  # Link komentara

 10. Generalno nemam protiv za uzimanje podataka, kada i koje JA to želim.
  Recimo, da se vidi koji software i kako ga koristim i koje probleme u radu imam i da na osnovu toga kasnije usavrše ili naprave novi program koji je po meri potrošača, pa čak i kada sam tražio neki proizvod da kupim ili gde na letovanje da idem itd....

  Međutim, ako isto tako, kako može da uzme neke podatake za koje znam da će ih uzeti, tako može i da uzme i moje slike, telefonski imenik, cele e-mailove i sve što je samo "moje".

  Dalje, nije mi jasno kako sve te aplikacije koje odašilju moje podatke, ne mogu da se vide u telefonu/kompjuteru ni kao pokrenuta aplikacija a ni kroz protok podataka...e tu je problem što su skrivene od očiju korisnika.. tajno uzimaju podatke.
  I drugi problem, ucenjivanje... ako se nekoj aplikaciji ne dozvoli neko pravo nad telefonom, proizvođač aplikacije ne dozvoljava pokretanje aplikacije bez obzira što ta privilegija nije potrebana za tu aplikaciju... na primer, kalkulator traži pristup telefonskom imenuku i fajlovima
  (NN, 31. maj 2019 13:09)

  # Link komentara

 11. Nema aplikacija, nema pracenja te vrste. Za druge vrste ne garantujem.
  (Nokia 3310, 31. maj 2019 12:54)

  # Link komentara

 12. Americke firme nas prate i spijuniraju a kinezima samar.
  (Anon, 31. maj 2019 12:50)

  # Link komentara

 13. čeka se zvanična reakcija EU Citizena.
  (majko mila..., 31. maj 2019 12:38)

  # Link komentara

 14. m'jok.

  Najveca fora je sto u app mozete da progurate 3rd party SDK, cesto to Kinezi nude da bi korisnike dodatno spijunirali, a developeri dobili neki, $ ne znajuci sta se desava.
  (Darko, 31. maj 2019 12:23)

  # Link komentara

 15. Potpuno sam svestan, i nisam neka bitna ličnost. Nek me prate....
   (danilo, 31. maj 2019 12:21)

  # Link komentara

 16. Šojić bi rekao "zar je moguće" !!

  Bolest DVADESET i prvog veka i ovo je tek početak!

  Jedan od izroda takozvanog staklenog ili prividnog čoveka su i društvene mreže koje pružaju priliku osobama da prezentuju svoju privatnost !
  Ali kad kažeš A , moraš onda i B da izustiš !
  (s..nikolić /austrija, 31. maj 2019 12:15)

  # Link komentara

 17. Pričam ja sa mužem pre neki dan o hrkanju. Telefon odaljen od nas, i ne koristimo ga.
  Sutradan se njemu pojave reklame na fejsbuku o hrkanju.
  Sve oni prisluškuju.
   (ja, 31. maj 2019 12:03)

  # Link komentara

 18. Шта је ту ново. Мени стално излази да оценим места на којима сам био. Али ја немам проблем са тим.
   (Срђан, 31. maj 2019 11:55)

  # Link komentara

 19. pa zato i jesu "pametni telefoni".
   (dzo, 31. maj 2019 11:52)

  # Link komentara

 20. Nista novo. Sa app-store-a kada želite da skinete najobičniju aplikaciju za svetlo(koja pali blic) traži vam sve moguće dozvole - lokaciju, slike, video, muziku, kontakte, lokaciju itd inace je ne možete skinuti. Zašto? I to je samo deo koji priznajubda traže. sta sve ne traze?
   (nemcha, 31. maj 2019 11:49)

  # Link komentara

 21. A optužuju Huawei za špijunažu :D
   (Urke79, 31. maj 2019 11:38)

  # Link komentara

 22. Telemetrija je danas izuzetno važna tehnika u razvoju softvera! Kompleksne sisteme kao što su Windows, Google Maps i slične bi bilo nemoguće održavati i popravljati bez informacija o samom radu sistema.
  Problem je što ne postoji nijedno ograničenje šta se sve smatra telemetrijom, i tako velike firme dobajaju mogućnost da prikupljaju razne podatke sa naših uređaja, bez našeg znanja i obrađuju ih. Dobijene informacije mogu da koriste za unapređivanje svog sistema, za plasiranje reklama ili prosleđivanje nekoj trećoj strani što nikako nije u redu.
  Nažalost ovo se neće skoro regulisati jer nikome nije u interesu. Developerima su izuzetno bitne informacije o radu sistema (informacije koje oni prikupljaju su skroz nevažne za korisnika), kompanije vide ovo kao odličnu priliku za zaradu, a treće strane dobijaju potrebne informacije ili pristup korisnicima. To su već uglavnom informacije koje možda ne biste baš rado dali.
   (Apk, 31. maj 2019 11:33)

  # Link komentara

 23. Pa zato naročito socijalne mreže ne treba ni koristiti preko aplikacija, već preko dobro "izolovanog" browsera :) Ostalim aplilacijama, ako net nije neophodan za njihovo funkcionisanje, treba uskrstiti pristup. Ako jeste, potražite bolje alternativu koja radi to isto ili probajte da instslirate (ali za to će vam biti potreban Xposed framework a pre toga rutovanje :) ) neki od mnogih modova, koji "varaju" neke od popularnijih.
   (EU Citizen, 31. maj 2019 11:18)

  # Link komentara

 24. svaka aplikacija koju instalirate na telefon je i trojanski konj koji prati rad telefona i ima siroke mogucnosti. sto je vise instaliranih aplikacija vise strana na koje se vase aktivnosti salju.
   (darwinove nagrade, 31. maj 2019 11:12)

  # Link komentara

 25. Ma nemoguce, samo Huawei prati, ameri to ne rade.
   (Mr M, 31. maj 2019 10:48)

  # Link komentara

 26. Privatnost jedino vredi uspešnima, i to direktno srazmerno, količini novca koji poseduju. Jer je to jedino merilo današnjeg uspeha. A uticaj, i novci, su nerazdvojno vezani, jedno za drugo...
  Tako da se najteže, brani pozicija uspešnosti, sačinjena od novaca, i uticaja. I to sve stoji na staklenim nogama privatnosti, koju konkurencija, jako udara... Raskrinkava, potkopava, traži pukotine, u koje zavlači prste, ne bi se pocepala, kese sa dukatima, i prisvojila ugled, uticaj, moć, status, i bogatsvo... U večitoj igri, na sve, ili ništa.
   (Mediocritical, 31. maj 2019 10:47)

  # Link komentara

 27. Kako je Woody Allen rekao, ne bi on bio paranoidan da ga svi ne prate!
  (Bruder Jakob, 31. maj 2019 10:40)

  # Link komentara

 28. Meni nije jasno zasto nekim aplikacijama treba pristup mojim kontaktima, slikama, porukama da bi ih instalirala
  (WTF, 31. maj 2019 10:30)

  # Link komentara

 29. 100% Kina špijunira preko Američkih aplikacija, 100%. SAD...nema šanse, oni su tako divni ljudi, nikada ne bi špijunirali nikoga, niti iskoristili prikupljene podatke zarad novca...
  (Milojko, 31. maj 2019 10:29)

  # Link komentara