Da li je 5G tehnologija bezbedna?

U poslednje vreme mnogo se govori o 5G mreži, superbrzom mobilnom komunikacionom standardu pete generacije koji omogućava velike koristi za poslovne i privatne korisnike.

Izvor: N1
Pošaljite komentar
 1. Nije to nikakav napredak nauke, nauka je je isto sto i filozofija, a ova tehnoloska revolucija je obicna hipeprodukcija smeca koje nicemu ne sluzi. IoT i samovozeci automobili su najveca komercijalna prevara u istoriji, trilioni dolara se vrte oko toga, a nikakvu korist ne donose.
  (Devin, 24. mart 2019 15:17)

  # Link komentara

 2. I dalje koristim 3g ....
   (Rio, 23. mart 2019 07:59)

  # Link komentara

 3. i tv zraci i telefoni izazivaju rak,i mikrotalasna i bezicne antene i gmo i svaki moguci napredak od strane nauke u zadrtim glavama radja "rak"
   (Vuk iz Pančeva., 22. mart 2019 17:18)

  # Link komentara

 4. Ne znam da li je istina, ali navodno jedina zemlja koja je potpuno zabranila uvođenje 5g je zemlja odakle je i potekla tehnologija za 5g tj Izrael. Mislim da je Nemačka uvela moratorijum tj puštaju druge zemlje da se izlete prve.
  Meni je veći problem što kao neko ko je u toj oblasti, ne vidim značaj i korist od te tehnologije. Ta brzina protoka jedinu razliku pravi za samovozece automobile i to ne ni cak u samom autonomnom radu već u delu gde se povezuju međusobno vozila u realnom vremenu. Za sav ostali IoT (internet of things) 4g mreža je više nego dovoljna.
   (jojo, 22. mart 2019 08:37)

  # Link komentara

 5. Za (Miloš, 21. mart 2019 14:48)
  I moja supruga je imala ovo "curenje" koje košta puno, svaki dan mali paket i za dve nedelje se nakupi fina cifra. Ako zapovedim telefonu "isključi data roaming" i dodatno isključim "mobile data", verujem da je sve isključeno. Tako treba i da bude, a ne da mene kao korisnika interesuju još neka dodatna podešavanja.
  Zalili ste Kostu sa minusima a niste iz države izašli.
  (aufiderzen, 22. mart 2019 07:28)

  # Link komentara

 6. Telefon će da me dokrajiči, ali to neće biti od zračenja!
  (zvrrrrr, 22. mart 2019 02:14)

  # Link komentara

 7. Zracenje baznih stanica, radara i predjanika izaziva klimatske promene. Razlog je u povecanju broja pozitivnih aero jona oko njih, smanjuje se broj negativnih, koji sluze kao jezgra za kondenzaciju oblaka. Pozitivni joni takodje veoma lose uticu na zdravlje ljudi.
  (Fizicar, 21. mart 2019 20:32)

  Da li je neko izmerio koliko je velika ta promena broja pozitivnih jona i u kojoj meri tolika promena utice na zdravlje ljudi? I ja kad upalim sibicu smanjujem koncentraciju koseonika u atmosferi, ali ne mogu da kazem da to zaista ima uticaj na zdravlje ljudi jer je promena beznacajna. Nije trolovanje, ozbiljno pitanje.
  (Pozdrav iz Toronta, 21. mart 2019 23:24)

  # Link komentara

 8. Ne zelim da polemišem o štetnosti 5G, prosto nisam stručan i nemam dovoljno saznanja. Ali ono što znam, jeste da nam je tehnologija mnogo olakšala život i učinila ga komfornijim. Možete da osporavate ili ne, ali je činjenica da je internet promenio svet, ucinio ga jednim velikim mestom gde nam je sve na dlanu. To kako cete vi to iskoristiti to je vas problem. A plus koliko je olaksao poslovanje, ubrzao ga. Tako da sto se mene tice podrzavam sve sto ce olaksati svakodnevni zivot i uciniti ga kvalitetnijim.
  (Marko, 21. mart 2019 21:55)

  # Link komentara

 9. (Da, da, nogekako, 21. mart 2019 15:06)

  Kazes: " Nemaju svi talasi istu štetnost. 5G je slično mikrotalasnim pećnicama, a one radarima. Jedna nije strašna, hiljade jesu."

  Mikrotalasne pecnice rade na 2,45 GHz. Na tim frekvencijama ti vec imas WiFi (2,4 GHz, koristi se i 5 GHz), imas 3G (2,1 GHz, 3G ima i na 900 MHz), imas 2G/GSM (1,8 GHz, ima i na 900 MHz), imas 4G (1,8 GHz, ima i na 800 MHz).
  Mnogo je bitnije kojom snagom se emituje signal. Mikrotalasne i WiFi rade na gotovo istim frekvencijama, ali mikrotalasne emituju signal 1000+ puta jaci od WiFi-ja.
  Slicno je i u poredjenju mikrotalasne i 2G, 3G, 4G, 5G mreza sa mikrotalasnom. Samo je tamo snaga mikrotalasne jaca od snaga xG mreza nekoliko stotina puta.
  Mikrotalasne imaju dosta usmereno zracenje, sto znaci da fokusiraju svu snagu gotovo u jednu tacku. Dok mreze nemaju toliko usmereno zracenje, sto znaci da se snaga rasipa na sve strane, odnosno gustina zracenja je mnogo manja.
  Radari koriste mnogo vecu snagu.
  5G ce koristiti spektar ispod 6 GHz i iznad 24 GHz.
   (mada, 21. mart 2019 21:39)

  # Link komentara

 10. Koliko je meni poznato, postoji samo jedna jedina pouzdana studija o uticaju visokih frekvencija na zive organizme (konkretno miseve) koja povezuje razvoj tumora za elektromagnetnim zracenjem. Miseve su podelili u dve grupe, i jednu izlozili vrlo visokom nivou zracenja (mnogo visem nego sto mi trenutno imamo). Rezultat je da su neki misevi iz grupe koja je zracena razvili tumore, a misevi koji nisu zraceni nisu. Medjutim, iz nekog razloga, zraceni misevi su ziveli mnogo duze od nezracenih. Posto je poznato se tumori uglavnom razvijaju u starosti, nije jasno da li su tumori izazvani zracenjem ili jednostavno godinama. Ni jedan drugi slican eksperiment nije uspeo da poveze razvoj tumora sa EM zracenjem. Sve sto posten naucnik moza da kaze je: nemam dokaz da je stetno, ali i ne mogu da tvrdim da nije stetno. Jednostavno, ne znamo.

  Uobicajeno je da u nedostatku dokaza tvrdnju ne uzimamo kao tacnu, jer bismo u tom slucaju verovali i u mnoge druge stvari - vestice, vampire, da smo srecni naslednici "upravo preminulog bogatasa iz inostranstva koji nam je ostavio bogatstvo a mi samo treba da platimo $100 za prenos novca", itd. O bogu da i ne govorim.
  (Pozdrav iz Toronta, 21. mart 2019 21:39)

  # Link komentara

 11. Zracenje baznih stanica, radara i predjanika izaziva klimatske promene. Razlog je u povecanju broja pozitivnih aero jona oko njih, smanjuje se broj negativnih, koji sluze kao jezgra za kondenzaciju oblaka. Pozitivni joni takodje veoma lose uticu na zdravlje ljudi.
  (Fizicar, 21. mart 2019 20:32)

  # Link komentara

 12. Vidim da su mi na moj komentar o "curenju" 4G mreže nabacali minuse. Zašto gospodo? To je realnost o kojoj ni jedan operater nije upozorio klijenta. Koji operater je upozorio klijenta da treba da prebaci net na 2g-3g..jer postoji opasnost od dodatnih troškova? Realnost je i da je cena net-roaminga nenormalnih 99 din/kb to jest skoro 10000 € za 1 Gb protoka! E sad pomnožite hiljade klijenata kojima po malo "cure" podaci iako su isključili net i roaming. Čista lova! Inače i blokada se plaća kao dodatna usluga.
   (Kosta, 21. mart 2019 17:40)

  # Link komentara

 13. Fantastično je da tekst govori o uticaju 5G tehnologije na zdravlje ljudi, a pola komentatora priča o bezbednosti prenosa podataka 5G mrežom, što znači da nisu pročitali ni jedno slovo teksta.

  Dobar deo ovih što su bar "pogodili temu" naravno nema pojma ni o elektromagnetskom zračenju, ni o načinima merenja istog, ni o dosadašnjim istraživanjima o uticaju ovakvog zračenja na ljudsko telo niti o razlici između 5G i pfrethodnih tehnologija (4G, 3G itd) ali samouvereno "donose odluke" o štetnosti 5G zračenja.

  I onda neko očekuje da oko nekog strateškog državnog pitanja, npr. bezbednosti države kroz pristup NATO-u, ili povećanja konkurentnosti domaće privrede i povećanja standarda građanja kroz integracije sa civilizovanim ekonomijama EU, narod ima bilo kakvo razumevanje.
  (London, 21. mart 2019 17:24)

  # Link komentara

 14. 4G trenutačno koristi frekvencije od 700 MHz do 2,1 GHZ. Kad bude 5G koristiće od 600 pa čak do frekvencija oko 26 Gz. Ove od 26 GHz imaju jako mali domet zbog gušenja signala pa će se koristiti za gusto naseljena područja s malim ćelijama. Računajte da je domet samo oko parsto metara na tim visokim frekvencijama pa za kvadratni kilometar treba dvadesetak baznih. Radiće sa manjom snagom, ali će elektromagnetsko polje biti više homogeno, tj. jednoliko.
  (Ivor, 21. mart 2019 17:12)

  # Link komentara

 15. ako je bezbedno ziveti u mikrotalasnoj rerni onda je bezbedna i 5 G mreza.
   (nemam dilemu, 21. mart 2019 16:55)

  # Link komentara

 16. Sto dalje od glave i testisa... Za tumore niko sa sigurnoscu ne zna.
   (Marko, 21. mart 2019 16:50)

  # Link komentara

 17. E moj ASOT-e pa jel ti stvarno misliš da imaš blage veze šta tvoj telefon radi? On je tu zato da te nadju ako im nekada budeš potreban. Sve ostalo je da te ubede da ga nosiš sa sobom, a da povodom toga budeš opušten (koristiš ga bez samocenzure) i za to što bi inače to bilo u suprotnosti sa ljudskim pravima.
  (@ASOT, 21. mart 2019 16:43)

  # Link komentara

 18. Kažu Amerikanci da nije bezbedno, jer će Kinezi da ih špijuniraju. Bezbedno je da se koriste Ajfon, FB, Gmail i sve drugo što je pod kontrolom Amerikanaca.
  (Dragan, 21. mart 2019 16:17)

  # Link komentara

 19. Kako su uvek u komentarisanju ovakvih i slicnih strucnih oblasti (nevezano samo za telekomunikacije) najglasniji oni koji sa tim oblastima nemaju nikakve veze, odnosno nemaju nikakvo znanje o tim oblastima.
   (green, 21. mart 2019 16:12)

  # Link komentara

 20. Ukinite mobilne mreze, internet, vestacku inteligenciju, kako bi balkanci opet mogli da budi najbolji u vikanju sa brda na brdo!! Ma sve te novotarije, sve su to djavolja posla!! U bre, da vas nema trebalo bi vas izmisliti.
  (Los Angeles, 21. mart 2019 15:44)

  # Link komentara

 21. Pitajte ptice sta misle.
   (nix, 21. mart 2019 15:19)

  # Link komentara

 22. A da li i u 5G imamo "curenje" kao i kod 4G gde iako su mob. podaci isključeni uređaj sam pokušava da uspostavi internet konekciju i šalje-prima mikro transakcije koje provajderi naravno obračunavaju pogotovo u roamingu? (Kosta, 21. mart 2019 13:48)

  A kakve to ima veze sa mrezom? valjda je do uredjaja jer si i sam lepo napisao da uredjaj pokusava da uspostavi konekciju. u ostalom odes lepo kod operatera i zahtevas da ugase koriscenje podataka u roamingu, umes potvrdu da je to uradjeno i miran si, tehnici ne moze da bude problema a ako se naprave pametni pa ti posalju racun ti lepo odneses papir i cao!
   (m, 21. mart 2019 15:18)

  # Link komentara

 23. (Kosta, 21. mart 2019 13:48)

  Ovo se zeni desavalo, iskljucen prenos podataka a na racunima se pojavljuje trosak u romingu. Par puta je bio neki sitan iznos, a kada se ovo pojavilo kao nekih 300-400 dinara, reklamirali smo racun i sve su stornirali (cak i ove predhodne sitnije). Posle toga su joj sistemski iskljucili prenos podataka u romingu.
  (Zoran, 21. mart 2019 15:08)

  # Link komentara

 24. Nije tačno da nije. Pitajte kreatore standarda drzave Kalifornije zašto jeste. Kada držiš mobilni uz telo ili na uzglavlju 24 sata dnevno uz 3-5 časova aktivne upotrebe dakako jeste. Ovde u tekstu nije navedena ni važna razlika u frekvencijama između 4G i 5G mreža i uređaja. Nemaju svi talasi istu štetnost. 5G je slično mikrotalasnim pećnicama, a one radarima. Jedna nije strašna, hiljade jesu. Odraslom manje nego detetu. Duvanska industrija je potrošila milijarde na naručena istraživanja kako je pušenje kul i poželjno, vidite kako danas laže auto industrija. Tako će za 30 godina biti i sa ovim. Koliko će izgubiti zdravlje do tada, ne znamo. Ptice su prvo počele da nestaju na severu, gde je priroda očuvana, a bežične mreže snažne. Blagodeti Fejsbuka, automatizovanih sijalica i aparata za kokice platite svojim vremenom, zdravljem i ljubavi prema bližnjima.
   (Da, da, nogekako, 21. mart 2019 15:06)

  # Link komentara

 25. Dok stigne kod nas 5g moci cemo da vidimo kako je proslo u drugim zemljama. Jednostavno
   (Ime, 21. mart 2019 14:59)

  # Link komentara

 26. Ако је постави HIAWEI, сигурно је небезбедна; ако се постави демоНкратски, онда је то друга прича.
  (vir, 21. mart 2019 14:54)

  # Link komentara

 27. Stvar je jednostavna: ako je 5g tehnologija kineska onda je štetna, ako je 5g tehnologija (nepostojeća) amerikanska onda je blagougodna, lekovita čak.
  (Ras, 21. mart 2019 14:53)

  # Link komentara

 28. Sigurno je bezbedna. Rekla mi komšinica koja je dobra sa jednim čovekom koji se u sve razume.
   (ВенишнКомишн, 21. mart 2019 14:50)

  # Link komentara

 29. Koristite slušalice, razgovarajte putem zvučnika ili koristite fiksni telefon kad god možete. Aktivirajte "flight mode" opciju noću i nemojte da nosite mobilni telefon kada vam nije potreban.
  -----
  Pa najednostavnije je da se vratimo na pismo.
  (Bošnjanac, 21. mart 2019 14:49)

  # Link komentara

 30. Kosta, ne postoji curenje već 4g podržava Voice over LTE. Kad si van spusti na 2g/3g i neće biti troškova
  (Miloš, 21. mart 2019 14:48)

  # Link komentara

 31. @A da li i u 5G imamo "curenje" kao i kod 4G gde iako su mob. podaci isključeni uređaj sam pokušava da uspostavi internet konekciju i šalje-prima mikro transakcije koje provajderi naravno obračunavaju pogotovo u roamingu? (Kosta, 21. mart 2019 13:48)

  Jel to stvarno moguce, i pored toga ako iskljucis internet, onemogucis internet u romingu (ima i postavka za to). Nekako mi deluje nerealno.
   (ASOT, 21. mart 2019 14:47)

  # Link komentara

 32. Nije bezbedno... Ako ovako nastave bice prosek starosti 40 godina
   (mikac, 21. mart 2019 14:33)

  # Link komentara

 33. Mogu da pričaju šta hoće, videćemo za 10-20 godina kada prve generacije koje koriste pametne telefone ,,porastu".
   (Kibo, 21. mart 2019 14:19)

  # Link komentara

 34. Pet Ge mreza nije opasna za Srbe zato sto jekod nas procenat alkohola u krvi veci od evropskog proseka pa nam zracenje nemoze nista.
  (Engenir, 21. mart 2019 14:16)

  # Link komentara

 35. @Srboljub Nema Huawei 5G prvi... Motorola ima prvi 5G telefon.
   (X, 21. mart 2019 14:15)

  # Link komentara

 36. Štetno je tek toliko koliko i 2G, 3G, 4G. i ništa štetnije od toga, inače studiju o dugoročnom štetnom učinku zračenja mobilnih telefona su uradili samo Rusi i Francuzi, i više NIKO na celoj planeti.
  (Marko Kraljević - Musina noćna mora, 21. mart 2019 14:15)

  # Link komentara

 37. Isto je toliko bezbedna kao i 4G mreza, samo sto trenutno samo Huawei 'ima' 5G dok konkurencija zaostaje, pa se sada pustaju price kako nije bezbedno itd :)
  (Srboljub, 21. mart 2019 13:56)

  # Link komentara

 38. A da li i u 5G imamo "curenje" kao i kod 4G gde iako su mob. podaci isključeni uređaj sam pokušava da uspostavi internet konekciju i šalje-prima mikro transakcije koje provajderi naravno obračunavaju pogotovo u roamingu?
   (Kosta, 21. mart 2019 13:48)

  # Link komentara

 39. Gospodo kockari, cesto zvani i pronalazaci, pa napravite zasebno tipsko naselje za 10000 stanovnika, naselite doborvoljce, postavite odasiljace koliko mislite da ce se stavljati, pratite 5g sta se desava i eto vam zakljucka. Ali ne, gladni profita i puni sujetnog ludila, vi ce te postaviti odasiljace, pa ce te prigusivati podatke ili govoriti da nema dokaza, kockajuci se sa zdravljem ljudi. (dule, 21. mart 2019 12:50)

  Naravno da to nikad nece uradit jer znaju koji bi rezultat bio :) bolje ovako upozoravati pomalo, neko sitno istrazivanje odradis sa mravima i pacovima itd. a 5G mrezu pustis u rad.

  Iskreno nisam strucan toliko da bi stvarno rekao da je ovo katastrofalno po ljudsko zdravlje, ali znam jednu cinjenicu, izbacice 5G i svi cemo ga oberucke prihvatit. Kraj price.
  (Washington, 21. mart 2019 13:48)

  # Link komentara

 40. То да ли је здраво или не можемо знати тек након пар деценија коришћења. За сада можемо само да нагађамо и да се молимо да није опасно по здравље људи.
   (комша, 21. mart 2019 13:48)

  # Link komentara

 41. Srbi ne moraju da brinu o tome, neće ovde 5G skoro. Neće grom u koprive. (Adriano_Galliani, 21. mart 2019 13:00)

  Već se testira kod nas...
   (realno, 21. mart 2019 13:26)

  # Link komentara

 42. evo pitajte srpske strucnjake
   (iOvca, 21. mart 2019 13:07)

  # Link komentara

 43. ne ne i ne!!!
   (momak los, 21. mart 2019 13:01)

  # Link komentara

 44. Srbi ne moraju da brinu o tome, neće ovde 5G skoro. Neće grom u koprive.
   (Adriano_Galliani, 21. mart 2019 13:00)

  # Link komentara

 45. Gospodo kockari, cesto zvani i pronalazaci, pa napravite zasebno tipsko naselje za 10000 stanovnika, naselite doborvoljce, postavite odasiljace koliko mislite da ce se stavljati, pratite 5g sta se desava i eto vam zakljucka. Ali ne, gladni profita i puni sujetnog ludila, vi ce te postaviti odasiljace, pa ce te prigusivati podatke ili govoriti da nema dokaza, kockajuci se sa zdravljem ljudi.
  (dule, 21. mart 2019 12:50)

  # Link komentara

 46. Ne!!! Ako vas zanima malo vise moracete da se iscimate da procitate i zasto.
  (LooDak, 21. mart 2019 12:40)

  # Link komentara