Ponedeljak, 25.02.2019.

15:19

Nokia upozorava: Evropa kasni za SAD i Kinom sa uvođenjem 5G mreže

Izvor: Tanjug

Nokia upozorava: Evropa kasni za SAD i Kinom sa uvoðenjem 5G mreže IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Za gde zivite vi ljudi?

pre 5 godina

@gde zivite vi ljudi-covece, evo me na selu kod mojih, bogu iza tregera (selo u vuko*ebini 100 kuca), poneo svoj 4G modem za kucni net (ONE norveske firme) i bez problema sljaka. I na telefonu ima 4G. Ne pamtim kad nisam imao 4G signal bilo gde u Srbiji.

A pricao sam i sa par ljudi iz TE firme, uvode 5G u Srbiju ove godine (uzeli su frekvenciju) sa Huawei, prvo rade bazne stanice i ide prodaja 5G modema za kucni net (brzina 5 Gb/s tj oko 600 MB/s) i naravno ide prodaja 5G telefona.

Maks

pre 5 godina

@(Zoran, 26. februar 2019 13:46)

Ne znam ovi što su ti dali pluseve da l' su ustvari i pogledali tu mapu... kažeš da je pokrivenost "skoro stopostotna", a na toj mapi se vidi da nije...

Pogledaj, na primer, Idaho (više od pola teritorije izgleda da nema signal)... a ako klikneš na neke delove gde je obeleženo da može da se uhvati signal, za razna područja piše da može da se uhvati napolju i povremeno i unutra (znači, izgleda da u delove gde imaju pokrivenost računaju i mesta gde bi trebalo da izlaziš na neku čistinu da bi uhvatio signal).


@(montoya, 26. februar 2019 08:16)

Pitanje da li je to 5G... ako je ono što AT&T naziva "5G Evolution" ili "5Ge" skraćeno, to je ustvari 4G i dalje, samo AT&T stavlja taj naziv ako je negde kao dobar 4G signal.

Skoro sam čitao članak da se neki drugi operater žalio što AT&T naziva 4G signal tako jer to može da dovede korisnike u zabunu, da misle da imaju 5G signal... AT&T se kao "pravda" da je tako kao "bolje" za korisnike, da kao znaju gde ima dobar 4G signal i napadali su u medijima tog drugog operatera da taj operater navodno "neće" da korisnici znaju gde im je dobar signal.

Taj drugi operater je u pravu... to stvari zabunu... radili su i anketu neku gde su pitali korisnike da li je "5Ge" isto što i "5G" i izgleda da su mnogi mislili da jeste, iako nije... da je AT&T samo hteo da obavesti korisnike u kojim područjima imaju bolji 4G signal, mogli su da napišu "4G+" ili tako nešto, a ne da stavljaju "5Ge".

jao

pre 5 godina

@jao A znas ko hmd global-u u Kini pravi telefone? Foxconn isti koji pravi i iphone.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dejan, 26. februar 2019 09:50)

Znam, samo ne vidim na koji je to nacin interesantno. Sklapaju ih po projektu narucioca i nisu jedini.

velja

pre 5 godina

Netacno . 
Na dzinovskoj teritoriji SAD pokrivenost sa 4G je skoro stopostotna : https://www.t-mobile.com/coverage/coverage-map
(Zoran, 26. februar 2019 13:46)

dobili ste 2 minusa na vas TACAN komentar koji ste potvrdili i linkom .
pokusavam da shvatim zasto minusi i ne mogu da dokucim .

Marko.

pre 5 godina

Koga vi komentatori koji kazete da nemate ni 3G mrezu u Srbiji lazete? Sebe ili nas? Osim ako imate nokia 3310 koju koristite 15 godina.

U Srbiji 1G i 2G mreze ima taman toliko koliko i dial-up neta. Samo cekam da neko od vas lazova napise kako ni wifi nema nigde u Srbiji i kako se mucite sa dial-up.


Moze da se desi ali jako jako retko da dodje do slabljenja signala i onda vam na par minuta na ekranu stoji E sto je oznaka za 2G, ali to sigurno nije stalno. U zavisnosti gde zivite gotovo uvek vam stoji 4G ili 3G.

Zoran

pre 5 godina

4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G. 
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Netacno .
Na dzinovskoj teritoriji SAD pokrivenost sa 4G je skoro stopostotna : https://www.t-mobile.com/coverage/coverage-map

Pravednik

pre 5 godina

Камо среће да трајно заксни. Последице по здравље људи ће бити несагледиве.

fdu

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend 
2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Ova Nokia iz teksta jeste ona stara Nokia. Oni su deo kompanije koja se bavi telekomunikacionom opremom zadrzali, a Majkrosoftu su bili prodali samo deo kompanije koji se bavio mobilnim telefonima.

Gde zivite vi ljudi?

pre 5 godina

4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Pahhhahhahaha pa da li si realan? Care, ja u Srbiji nisam uhvatio 2G mrezu 5 godina i vise. Kakav crni 2G, kakvi bakrači.

Znaci gde god da si u Srbiji ako ti je upaljen mobilni net moze da ti stoji: h+ (ako si negde u nekoj kotlini ili gde signal bas tesko dopire do tebe, fakticki jedva da imas signal) zatim 3G i 4G. 2G ne mozes videti aposlutno nigde ni na jednom telefonu.

Mika Miš

pre 5 godina

Daj bože što kasnije da nam to uvedu. Realno je potencionalno opasno što dokazuju istraživanja. Druga stvar ljudima je sve radilo i na 3G što se tiče mrežnog interneta, a za telefoniju svi bez problema koriste i 2G (problem je uvek bila pokrivenost a ne fekfencija). A danas kada imam 4G koji odlično radi na pokrivenim mestima a najznačajniji je zbog protoka interneta, najslabije i koristim mrežni (koga kroz paket ima na bacanje) jer na svakom ćošku me zrači po minimum 10 rutera a uvek ima neki free wi-fi. Po meni više štete nego koristi od tog 5G i apsolutno mu se ne radujem.

montoya

pre 5 godina

zivim u Americi, koristim usluge jednog od 2 vodeca operatera... 5g je startovao pre nekih mesec dana, I iskreno ne primecujem nikakvu razliku u odnosu na prethodni 4g sistem.

Goran

pre 5 godina

(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Pa u Kini isto, 4G imas samo na obali. U unutrasnjosti zemlje imas dijelova gdje internet ni ne postoji jos.

achitwn

pre 5 godina

Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)
Ljpas. Usa je pokrivena sa LTE cell signalom gde god ides izuzev planincine i remote places.

Marx

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend 
...
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Naprotiv, ta Nokia je ona stara Nokia od koje je kupljen brend za proizvodnju mobilnih telefona. Nokia je telekomunikaciona kompanija.

iwan

pre 5 godina

Vidim da se dotice Nokia kao kompanija koja je zakasnila u napretku,medjutim svaka kompanija ima svoj vrhunac i kraj kao sto smo svedoci. 10-15 godina je vrhunac uspeha na trzistu,sto proizvoda kao softvera ili hardvera... sledeci primer je apple koji ce ici silaznom putanjom a huawei uzlaznom..

Milan J

pre 5 godina

@Pera

Kakva je to generalizacija? Prvo, postoje cetiri glavnih operatera u Americi. Tvrdim da je svako naselje sa vise od 20 hiljada stanovnika pokriveno sa 4G od strane svih operatera. To takodje ne znaci da manja nisu. Amerika je ogromna zemlja i mnogo je teze da se pokrije nego neke druge zemlje. Ali bez obzira na to, konektivnost je na odlicnom nivou. Mnogo veci problem sto se tice ruralnog dela je dostupnog brzog internet - ne mobilnog.

fdu

pre 5 godina

U Evropi u ovom segmentu, Huaveiju mogu parirati samo Nokija i Simens!
(Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime, 25. februar 2019 21:31)

Zaboravio si i Erikson.

Kwi

pre 5 godina

@Pera
1. Ovo je u pitanju ona prava Finksa Nokia, HMD je kupio licencu za proizvodnju mobilnih telefona, ali original Nokia pravi najbolju telekomunikacisku opremu, zdravstvene gedžete, tehničku opremu itd. 2. U SADu većina manjih mesta ima odličan 4G, i na putevima i u tunelima, problem je sa 3G signalom, on je vrlo loš, jer je u Americi SMS i dalje najpopularniji način za dopisivanje, a SMS poruke su uglavnom besplatne za bilo koji plan. Tako da korisnici nisu ni imali neku potrebu za 3G signalom. Novi servisi i društvene mreže su napravile potrebu za bržim internetom i sada je uglavnom svuda dostupan 4G, a već se testira i 5G mreža.

Toxic_PR

pre 5 godina

Ovde se prica oko Nokia Networks koja zajedno za Ericcson iz Svedske imaju nekih 90% globalne GSM opreme u svim oprraterima. Ovde se NE prica oko rucnih telefona!!!
Svi neki majstori ovde koji znaju samo koji telefon imaji u djepu a nemaju veze kako poziv do njihovih telefona dodje!!

AquaSky

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend
2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

To o cemu ti pises nema veze sa ovim tekstom!!! Ovde je rec od mrezi a ne o mobilnim telefonima. Nokia i dalje postoji kao brend, prodat je Microsoftu samo deo mobilne telefonije, dok je deo za mreznu opremu i dalje Nokijin. Nokia je kupila i Alcatel 2015 u vrednosti od preko 15 milijardi evra, pa se jedno vreme vodila polemika oko njihovog monopola u EU. Posle toga su postali najjaci sto se tice mrezne opreme. Ako vec hoces da ostavis komentar, prvo procitaj tekst pre toga, ako i dalje nisi siguran bar se malo informisi pre nego sto odvalis glupost.

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

U Evropi u ovom segmentu, Huaveiju mogu parirati samo Nokija i Simens!
(Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime, 25. februar 2019 21:31)

Kasno, njima vise niko ne moze da parira, mogu samo administrativnim merama da ih koce! Onog momenta kada se kompanija koja je godinama bila "poizvodjac radova" za druge, docepa dovoljno novca da razvije/kupi sopstvenu tehnologiju, a pri tome je toliko velika, za sve ostale je vec kasno - dobijaju zaokruzen proizvod po (za druge) nezamislivo niskoj ceni! Kao prica sa mobilnim telefonima, zar zaista iko sumnja da kinezi mogu da naprave telefon koji je bar 2x jeftiniji od bilo kog konkurenta na trzistu!?

pecarajkovic8@yhaoo.com

pre 5 godina

Da ne bude zabune, odsek za mobilne telefone bio je samo deo poslovanja Nokia-e kona se u proteklih sto hodina bavila najrazlicizijim poslovima. Danas je Nokia jedan od lidera u proizvodnji, instalaciji i odrzavanju telekomunikacione opreme pored Huawei-ja itd...

Mare

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Ne pisi gluposti molim te. U Srbiji ako imas telefon mladji od 2013,2014 pa sve ka danas, imas 4G mrezu u svakom gradu, 3G samo u nekim manjim mestima a 2G nisam video da pise na ekranu telefona cca 4,5 godina. Mogu samo da zamislim koliko je USA ispred nas u pokrivenosti mreze.

jao

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

To jeste "stara" Nokia, samo sada rade izmedju ostalog mrezne sisteme za prenos podataka ali ne i projektovanje i izradu mobilnih telefona. Taj segment su svojevremeno prodali Microsoft-u, a ovaj pre par godina finskoj firmi HMD Global, koja sad raspolaze pravom na ime i patente mobilne divizije a nalazi se slucajno u istom gradu u Finskoj i istoj ulici, prekoputa "stare" Nokie. Da, znam da im se telefoni proizvode u Kini, kao i vecini drugih brendova, pa i iPhon.

strucnjak

pre 5 godina

@evilllama:
@Oliver Nedeljkovic:

Nokia je pre 4 godine kupila Alcatel-Lucent i postala ogromna kompanija koja je u stanju da ponudi kompletno resenje: telefone, bazne stanice, transmisione linkove, rutere, sviceve, NMS ... Nisu 3G/4G/5G samo telefoni. Telefone pravi gomila Kineza. Ali samo Nokia i Huawei imaju proizvode koji pokrivaju skoro kompletan sistme. Donekle moze da im parira samo Ericsson, mada nemaju rutere i sviceve i moraju da se oslanjaju na Cisco, Juniper, Aristu itd. u tom domenu. Siemens je odavno izgubio trku.

Lanister

pre 5 godina

A u naprednoj Srbiji ni 3G ne funkcioniše kako treba...
(Admiral, 25. februar 2019 20:42)

Imam iphone 6 star 4 godine i 4G mrezu imam svuda u Srbiji. 3G imam samo kad putujem pa izmedju gradova na regionalnim putevima spadne sa 4 na 3G.

Sisajtega

pre 5 godina

Vidim da niko nije upucen u ovo. 5g mreza kao takva je mnogo jaceg elektromagnetnog zracenja. Istrazivanje vezana za 5G mrezu ukazuju da su direktno vezane za disfunkciju kognitivnih procesa i takodje direktno za stvaranje raka. Molim vas da ne uzimate moje reci zdravo za gotovo vec da istrazite sami. Google: Dr. Sharon Goldberg, an internal medicine physician & professor gives her testimony regarding 5g technology dangers specifically involving electromagnetic radiation. She says: "Wireless radiation has biological effects. Period."

Pera

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend
2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.

Pera

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend
2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.

Lanister

pre 5 godina

A u naprednoj Srbiji ni 3G ne funkcioniše kako treba...
(Admiral, 25. februar 2019 20:42)

Imam iphone 6 star 4 godine i 4G mrezu imam svuda u Srbiji. 3G imam samo kad putujem pa izmedju gradova na regionalnim putevima spadne sa 4 na 3G.

strucnjak

pre 5 godina

@evilllama:
@Oliver Nedeljkovic:

Nokia je pre 4 godine kupila Alcatel-Lucent i postala ogromna kompanija koja je u stanju da ponudi kompletno resenje: telefone, bazne stanice, transmisione linkove, rutere, sviceve, NMS ... Nisu 3G/4G/5G samo telefoni. Telefone pravi gomila Kineza. Ali samo Nokia i Huawei imaju proizvode koji pokrivaju skoro kompletan sistme. Donekle moze da im parira samo Ericsson, mada nemaju rutere i sviceve i moraju da se oslanjaju na Cisco, Juniper, Aristu itd. u tom domenu. Siemens je odavno izgubio trku.

Sisajtega

pre 5 godina

Vidim da niko nije upucen u ovo. 5g mreza kao takva je mnogo jaceg elektromagnetnog zracenja. Istrazivanje vezana za 5G mrezu ukazuju da su direktno vezane za disfunkciju kognitivnih procesa i takodje direktno za stvaranje raka. Molim vas da ne uzimate moje reci zdravo za gotovo vec da istrazite sami. Google: Dr. Sharon Goldberg, an internal medicine physician & professor gives her testimony regarding 5g technology dangers specifically involving electromagnetic radiation. She says: "Wireless radiation has biological effects. Period."

jao

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

To jeste "stara" Nokia, samo sada rade izmedju ostalog mrezne sisteme za prenos podataka ali ne i projektovanje i izradu mobilnih telefona. Taj segment su svojevremeno prodali Microsoft-u, a ovaj pre par godina finskoj firmi HMD Global, koja sad raspolaze pravom na ime i patente mobilne divizije a nalazi se slucajno u istom gradu u Finskoj i istoj ulici, prekoputa "stare" Nokie. Da, znam da im se telefoni proizvode u Kini, kao i vecini drugih brendova, pa i iPhon.

Mare

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Ne pisi gluposti molim te. U Srbiji ako imas telefon mladji od 2013,2014 pa sve ka danas, imas 4G mrezu u svakom gradu, 3G samo u nekim manjim mestima a 2G nisam video da pise na ekranu telefona cca 4,5 godina. Mogu samo da zamislim koliko je USA ispred nas u pokrivenosti mreze.

pecarajkovic8@yhaoo.com

pre 5 godina

Da ne bude zabune, odsek za mobilne telefone bio je samo deo poslovanja Nokia-e kona se u proteklih sto hodina bavila najrazlicizijim poslovima. Danas je Nokia jedan od lidera u proizvodnji, instalaciji i odrzavanju telekomunikacione opreme pored Huawei-ja itd...

Marko.

pre 5 godina

Koga vi komentatori koji kazete da nemate ni 3G mrezu u Srbiji lazete? Sebe ili nas? Osim ako imate nokia 3310 koju koristite 15 godina.

U Srbiji 1G i 2G mreze ima taman toliko koliko i dial-up neta. Samo cekam da neko od vas lazova napise kako ni wifi nema nigde u Srbiji i kako se mucite sa dial-up.


Moze da se desi ali jako jako retko da dodje do slabljenja signala i onda vam na par minuta na ekranu stoji E sto je oznaka za 2G, ali to sigurno nije stalno. U zavisnosti gde zivite gotovo uvek vam stoji 4G ili 3G.

Toxic_PR

pre 5 godina

Ovde se prica oko Nokia Networks koja zajedno za Ericcson iz Svedske imaju nekih 90% globalne GSM opreme u svim oprraterima. Ovde se NE prica oko rucnih telefona!!!
Svi neki majstori ovde koji znaju samo koji telefon imaji u djepu a nemaju veze kako poziv do njihovih telefona dodje!!

Marx

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend 
...
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Naprotiv, ta Nokia je ona stara Nokia od koje je kupljen brend za proizvodnju mobilnih telefona. Nokia je telekomunikaciona kompanija.

AquaSky

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend
2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

To o cemu ti pises nema veze sa ovim tekstom!!! Ovde je rec od mrezi a ne o mobilnim telefonima. Nokia i dalje postoji kao brend, prodat je Microsoftu samo deo mobilne telefonije, dok je deo za mreznu opremu i dalje Nokijin. Nokia je kupila i Alcatel 2015 u vrednosti od preko 15 milijardi evra, pa se jedno vreme vodila polemika oko njihovog monopola u EU. Posle toga su postali najjaci sto se tice mrezne opreme. Ako vec hoces da ostavis komentar, prvo procitaj tekst pre toga, ako i dalje nisi siguran bar se malo informisi pre nego sto odvalis glupost.

Zoran

pre 5 godina

4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G. 
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Netacno .
Na dzinovskoj teritoriji SAD pokrivenost sa 4G je skoro stopostotna : https://www.t-mobile.com/coverage/coverage-map

Mika Miš

pre 5 godina

Daj bože što kasnije da nam to uvedu. Realno je potencionalno opasno što dokazuju istraživanja. Druga stvar ljudima je sve radilo i na 3G što se tiče mrežnog interneta, a za telefoniju svi bez problema koriste i 2G (problem je uvek bila pokrivenost a ne fekfencija). A danas kada imam 4G koji odlično radi na pokrivenim mestima a najznačajniji je zbog protoka interneta, najslabije i koristim mrežni (koga kroz paket ima na bacanje) jer na svakom ćošku me zrači po minimum 10 rutera a uvek ima neki free wi-fi. Po meni više štete nego koristi od tog 5G i apsolutno mu se ne radujem.

fdu

pre 5 godina

U Evropi u ovom segmentu, Huaveiju mogu parirati samo Nokija i Simens!
(Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime, 25. februar 2019 21:31)

Zaboravio si i Erikson.

Milan J

pre 5 godina

@Pera

Kakva je to generalizacija? Prvo, postoje cetiri glavnih operatera u Americi. Tvrdim da je svako naselje sa vise od 20 hiljada stanovnika pokriveno sa 4G od strane svih operatera. To takodje ne znaci da manja nisu. Amerika je ogromna zemlja i mnogo je teze da se pokrije nego neke druge zemlje. Ali bez obzira na to, konektivnost je na odlicnom nivou. Mnogo veci problem sto se tice ruralnog dela je dostupnog brzog internet - ne mobilnog.

fdu

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend 
2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Ova Nokia iz teksta jeste ona stara Nokia. Oni su deo kompanije koja se bavi telekomunikacionom opremom zadrzali, a Majkrosoftu su bili prodali samo deo kompanije koji se bavio mobilnim telefonima.

Kwi

pre 5 godina

@Pera
1. Ovo je u pitanju ona prava Finksa Nokia, HMD je kupio licencu za proizvodnju mobilnih telefona, ali original Nokia pravi najbolju telekomunikacisku opremu, zdravstvene gedžete, tehničku opremu itd. 2. U SADu većina manjih mesta ima odličan 4G, i na putevima i u tunelima, problem je sa 3G signalom, on je vrlo loš, jer je u Americi SMS i dalje najpopularniji način za dopisivanje, a SMS poruke su uglavnom besplatne za bilo koji plan. Tako da korisnici nisu ni imali neku potrebu za 3G signalom. Novi servisi i društvene mreže su napravile potrebu za bržim internetom i sada je uglavnom svuda dostupan 4G, a već se testira i 5G mreža.

Gde zivite vi ljudi?

pre 5 godina

4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Pahhhahhahaha pa da li si realan? Care, ja u Srbiji nisam uhvatio 2G mrezu 5 godina i vise. Kakav crni 2G, kakvi bakrači.

Znaci gde god da si u Srbiji ako ti je upaljen mobilni net moze da ti stoji: h+ (ako si negde u nekoj kotlini ili gde signal bas tesko dopire do tebe, fakticki jedva da imas signal) zatim 3G i 4G. 2G ne mozes videti aposlutno nigde ni na jednom telefonu.

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

U Evropi u ovom segmentu, Huaveiju mogu parirati samo Nokija i Simens!
(Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime, 25. februar 2019 21:31)

Kasno, njima vise niko ne moze da parira, mogu samo administrativnim merama da ih koce! Onog momenta kada se kompanija koja je godinama bila "poizvodjac radova" za druge, docepa dovoljno novca da razvije/kupi sopstvenu tehnologiju, a pri tome je toliko velika, za sve ostale je vec kasno - dobijaju zaokruzen proizvod po (za druge) nezamislivo niskoj ceni! Kao prica sa mobilnim telefonima, zar zaista iko sumnja da kinezi mogu da naprave telefon koji je bar 2x jeftiniji od bilo kog konkurenta na trzistu!?

Goran

pre 5 godina

(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Pa u Kini isto, 4G imas samo na obali. U unutrasnjosti zemlje imas dijelova gdje internet ni ne postoji jos.

iwan

pre 5 godina

Vidim da se dotice Nokia kao kompanija koja je zakasnila u napretku,medjutim svaka kompanija ima svoj vrhunac i kraj kao sto smo svedoci. 10-15 godina je vrhunac uspeha na trzistu,sto proizvoda kao softvera ili hardvera... sledeci primer je apple koji ce ici silaznom putanjom a huawei uzlaznom..

velja

pre 5 godina

Netacno . 
Na dzinovskoj teritoriji SAD pokrivenost sa 4G je skoro stopostotna : https://www.t-mobile.com/coverage/coverage-map
(Zoran, 26. februar 2019 13:46)

dobili ste 2 minusa na vas TACAN komentar koji ste potvrdili i linkom .
pokusavam da shvatim zasto minusi i ne mogu da dokucim .

Maks

pre 5 godina

@(Zoran, 26. februar 2019 13:46)

Ne znam ovi što su ti dali pluseve da l' su ustvari i pogledali tu mapu... kažeš da je pokrivenost "skoro stopostotna", a na toj mapi se vidi da nije...

Pogledaj, na primer, Idaho (više od pola teritorije izgleda da nema signal)... a ako klikneš na neke delove gde je obeleženo da može da se uhvati signal, za razna područja piše da može da se uhvati napolju i povremeno i unutra (znači, izgleda da u delove gde imaju pokrivenost računaju i mesta gde bi trebalo da izlaziš na neku čistinu da bi uhvatio signal).


@(montoya, 26. februar 2019 08:16)

Pitanje da li je to 5G... ako je ono što AT&T naziva "5G Evolution" ili "5Ge" skraćeno, to je ustvari 4G i dalje, samo AT&T stavlja taj naziv ako je negde kao dobar 4G signal.

Skoro sam čitao članak da se neki drugi operater žalio što AT&T naziva 4G signal tako jer to može da dovede korisnike u zabunu, da misle da imaju 5G signal... AT&T se kao "pravda" da je tako kao "bolje" za korisnike, da kao znaju gde ima dobar 4G signal i napadali su u medijima tog drugog operatera da taj operater navodno "neće" da korisnici znaju gde im je dobar signal.

Taj drugi operater je u pravu... to stvari zabunu... radili su i anketu neku gde su pitali korisnike da li je "5Ge" isto što i "5G" i izgleda da su mnogi mislili da jeste, iako nije... da je AT&T samo hteo da obavesti korisnike u kojim područjima imaju bolji 4G signal, mogli su da napišu "4G+" ili tako nešto, a ne da stavljaju "5Ge".

achitwn

pre 5 godina

Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)
Ljpas. Usa je pokrivena sa LTE cell signalom gde god ides izuzev planincine i remote places.

montoya

pre 5 godina

zivim u Americi, koristim usluge jednog od 2 vodeca operatera... 5g je startovao pre nekih mesec dana, I iskreno ne primecujem nikakvu razliku u odnosu na prethodni 4g sistem.

Pravednik

pre 5 godina

Камо среће да трајно заксни. Последице по здравље људи ће бити несагледиве.

jao

pre 5 godina

@jao A znas ko hmd global-u u Kini pravi telefone? Foxconn isti koji pravi i iphone.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dejan, 26. februar 2019 09:50)

Znam, samo ne vidim na koji je to nacin interesantno. Sklapaju ih po projektu narucioca i nisu jedini.

Za gde zivite vi ljudi?

pre 5 godina

@gde zivite vi ljudi-covece, evo me na selu kod mojih, bogu iza tregera (selo u vuko*ebini 100 kuca), poneo svoj 4G modem za kucni net (ONE norveske firme) i bez problema sljaka. I na telefonu ima 4G. Ne pamtim kad nisam imao 4G signal bilo gde u Srbiji.

A pricao sam i sa par ljudi iz TE firme, uvode 5G u Srbiju ove godine (uzeli su frekvenciju) sa Huawei, prvo rade bazne stanice i ide prodaja 5G modema za kucni net (brzina 5 Gb/s tj oko 600 MB/s) i naravno ide prodaja 5G telefona.

Pera

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend
2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.

montoya

pre 5 godina

zivim u Americi, koristim usluge jednog od 2 vodeca operatera... 5g je startovao pre nekih mesec dana, I iskreno ne primecujem nikakvu razliku u odnosu na prethodni 4g sistem.

Gde zivite vi ljudi?

pre 5 godina

4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Pahhhahhahaha pa da li si realan? Care, ja u Srbiji nisam uhvatio 2G mrezu 5 godina i vise. Kakav crni 2G, kakvi bakrači.

Znaci gde god da si u Srbiji ako ti je upaljen mobilni net moze da ti stoji: h+ (ako si negde u nekoj kotlini ili gde signal bas tesko dopire do tebe, fakticki jedva da imas signal) zatim 3G i 4G. 2G ne mozes videti aposlutno nigde ni na jednom telefonu.

Sisajtega

pre 5 godina

Vidim da niko nije upucen u ovo. 5g mreza kao takva je mnogo jaceg elektromagnetnog zracenja. Istrazivanje vezana za 5G mrezu ukazuju da su direktno vezane za disfunkciju kognitivnih procesa i takodje direktno za stvaranje raka. Molim vas da ne uzimate moje reci zdravo za gotovo vec da istrazite sami. Google: Dr. Sharon Goldberg, an internal medicine physician & professor gives her testimony regarding 5g technology dangers specifically involving electromagnetic radiation. She says: "Wireless radiation has biological effects. Period."

Lanister

pre 5 godina

A u naprednoj Srbiji ni 3G ne funkcioniše kako treba...
(Admiral, 25. februar 2019 20:42)

Imam iphone 6 star 4 godine i 4G mrezu imam svuda u Srbiji. 3G imam samo kad putujem pa izmedju gradova na regionalnim putevima spadne sa 4 na 3G.

Mika Miš

pre 5 godina

Daj bože što kasnije da nam to uvedu. Realno je potencionalno opasno što dokazuju istraživanja. Druga stvar ljudima je sve radilo i na 3G što se tiče mrežnog interneta, a za telefoniju svi bez problema koriste i 2G (problem je uvek bila pokrivenost a ne fekfencija). A danas kada imam 4G koji odlično radi na pokrivenim mestima a najznačajniji je zbog protoka interneta, najslabije i koristim mrežni (koga kroz paket ima na bacanje) jer na svakom ćošku me zrači po minimum 10 rutera a uvek ima neki free wi-fi. Po meni više štete nego koristi od tog 5G i apsolutno mu se ne radujem.

Mare

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Ne pisi gluposti molim te. U Srbiji ako imas telefon mladji od 2013,2014 pa sve ka danas, imas 4G mrezu u svakom gradu, 3G samo u nekim manjim mestima a 2G nisam video da pise na ekranu telefona cca 4,5 godina. Mogu samo da zamislim koliko je USA ispred nas u pokrivenosti mreze.

Pravednik

pre 5 godina

Камо среће да трајно заксни. Последице по здравље људи ће бити несагледиве.

iwan

pre 5 godina

Vidim da se dotice Nokia kao kompanija koja je zakasnila u napretku,medjutim svaka kompanija ima svoj vrhunac i kraj kao sto smo svedoci. 10-15 godina je vrhunac uspeha na trzistu,sto proizvoda kao softvera ili hardvera... sledeci primer je apple koji ce ici silaznom putanjom a huawei uzlaznom..

Goran

pre 5 godina

(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Pa u Kini isto, 4G imas samo na obali. U unutrasnjosti zemlje imas dijelova gdje internet ni ne postoji jos.

Zoran

pre 5 godina

4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G. 
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Netacno .
Na dzinovskoj teritoriji SAD pokrivenost sa 4G je skoro stopostotna : https://www.t-mobile.com/coverage/coverage-map

jao

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

To jeste "stara" Nokia, samo sada rade izmedju ostalog mrezne sisteme za prenos podataka ali ne i projektovanje i izradu mobilnih telefona. Taj segment su svojevremeno prodali Microsoft-u, a ovaj pre par godina finskoj firmi HMD Global, koja sad raspolaze pravom na ime i patente mobilne divizije a nalazi se slucajno u istom gradu u Finskoj i istoj ulici, prekoputa "stare" Nokie. Da, znam da im se telefoni proizvode u Kini, kao i vecini drugih brendova, pa i iPhon.

strucnjak

pre 5 godina

@evilllama:
@Oliver Nedeljkovic:

Nokia je pre 4 godine kupila Alcatel-Lucent i postala ogromna kompanija koja je u stanju da ponudi kompletno resenje: telefone, bazne stanice, transmisione linkove, rutere, sviceve, NMS ... Nisu 3G/4G/5G samo telefoni. Telefone pravi gomila Kineza. Ali samo Nokia i Huawei imaju proizvode koji pokrivaju skoro kompletan sistme. Donekle moze da im parira samo Ericsson, mada nemaju rutere i sviceve i moraju da se oslanjaju na Cisco, Juniper, Aristu itd. u tom domenu. Siemens je odavno izgubio trku.

achitwn

pre 5 godina

Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)
Ljpas. Usa je pokrivena sa LTE cell signalom gde god ides izuzev planincine i remote places.

fdu

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend 
2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Ova Nokia iz teksta jeste ona stara Nokia. Oni su deo kompanije koja se bavi telekomunikacionom opremom zadrzali, a Majkrosoftu su bili prodali samo deo kompanije koji se bavio mobilnim telefonima.

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

U Evropi u ovom segmentu, Huaveiju mogu parirati samo Nokija i Simens!
(Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime, 25. februar 2019 21:31)

Kasno, njima vise niko ne moze da parira, mogu samo administrativnim merama da ih koce! Onog momenta kada se kompanija koja je godinama bila "poizvodjac radova" za druge, docepa dovoljno novca da razvije/kupi sopstvenu tehnologiju, a pri tome je toliko velika, za sve ostale je vec kasno - dobijaju zaokruzen proizvod po (za druge) nezamislivo niskoj ceni! Kao prica sa mobilnim telefonima, zar zaista iko sumnja da kinezi mogu da naprave telefon koji je bar 2x jeftiniji od bilo kog konkurenta na trzistu!?

Marx

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend 
...
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

Naprotiv, ta Nokia je ona stara Nokia od koje je kupljen brend za proizvodnju mobilnih telefona. Nokia je telekomunikaciona kompanija.

Marko.

pre 5 godina

Koga vi komentatori koji kazete da nemate ni 3G mrezu u Srbiji lazete? Sebe ili nas? Osim ako imate nokia 3310 koju koristite 15 godina.

U Srbiji 1G i 2G mreze ima taman toliko koliko i dial-up neta. Samo cekam da neko od vas lazova napise kako ni wifi nema nigde u Srbiji i kako se mucite sa dial-up.


Moze da se desi ali jako jako retko da dodje do slabljenja signala i onda vam na par minuta na ekranu stoji E sto je oznaka za 2G, ali to sigurno nije stalno. U zavisnosti gde zivite gotovo uvek vam stoji 4G ili 3G.

Maks

pre 5 godina

@(Zoran, 26. februar 2019 13:46)

Ne znam ovi što su ti dali pluseve da l' su ustvari i pogledali tu mapu... kažeš da je pokrivenost "skoro stopostotna", a na toj mapi se vidi da nije...

Pogledaj, na primer, Idaho (više od pola teritorije izgleda da nema signal)... a ako klikneš na neke delove gde je obeleženo da može da se uhvati signal, za razna područja piše da može da se uhvati napolju i povremeno i unutra (znači, izgleda da u delove gde imaju pokrivenost računaju i mesta gde bi trebalo da izlaziš na neku čistinu da bi uhvatio signal).


@(montoya, 26. februar 2019 08:16)

Pitanje da li je to 5G... ako je ono što AT&T naziva "5G Evolution" ili "5Ge" skraćeno, to je ustvari 4G i dalje, samo AT&T stavlja taj naziv ako je negde kao dobar 4G signal.

Skoro sam čitao članak da se neki drugi operater žalio što AT&T naziva 4G signal tako jer to može da dovede korisnike u zabunu, da misle da imaju 5G signal... AT&T se kao "pravda" da je tako kao "bolje" za korisnike, da kao znaju gde ima dobar 4G signal i napadali su u medijima tog drugog operatera da taj operater navodno "neće" da korisnici znaju gde im je dobar signal.

Taj drugi operater je u pravu... to stvari zabunu... radili su i anketu neku gde su pitali korisnike da li je "5Ge" isto što i "5G" i izgleda da su mnogi mislili da jeste, iako nije... da je AT&T samo hteo da obavesti korisnike u kojim područjima imaju bolji 4G signal, mogli su da napišu "4G+" ili tako nešto, a ne da stavljaju "5Ge".

pecarajkovic8@yhaoo.com

pre 5 godina

Da ne bude zabune, odsek za mobilne telefone bio je samo deo poslovanja Nokia-e kona se u proteklih sto hodina bavila najrazlicizijim poslovima. Danas je Nokia jedan od lidera u proizvodnji, instalaciji i odrzavanju telekomunikacione opreme pored Huawei-ja itd...

AquaSky

pre 5 godina

1. Ta Nokia nije ona stara Nokia, vec je samo kupljen brend
2. 4G u Americi mozda postoji u odredjenim velikim gradovima, sve drugo jedva ima i 2G.
(Pera, 25. februar 2019 21:08)

To o cemu ti pises nema veze sa ovim tekstom!!! Ovde je rec od mrezi a ne o mobilnim telefonima. Nokia i dalje postoji kao brend, prodat je Microsoftu samo deo mobilne telefonije, dok je deo za mreznu opremu i dalje Nokijin. Nokia je kupila i Alcatel 2015 u vrednosti od preko 15 milijardi evra, pa se jedno vreme vodila polemika oko njihovog monopola u EU. Posle toga su postali najjaci sto se tice mrezne opreme. Ako vec hoces da ostavis komentar, prvo procitaj tekst pre toga, ako i dalje nisi siguran bar se malo informisi pre nego sto odvalis glupost.

Toxic_PR

pre 5 godina

Ovde se prica oko Nokia Networks koja zajedno za Ericcson iz Svedske imaju nekih 90% globalne GSM opreme u svim oprraterima. Ovde se NE prica oko rucnih telefona!!!
Svi neki majstori ovde koji znaju samo koji telefon imaji u djepu a nemaju veze kako poziv do njihovih telefona dodje!!

Kwi

pre 5 godina

@Pera
1. Ovo je u pitanju ona prava Finksa Nokia, HMD je kupio licencu za proizvodnju mobilnih telefona, ali original Nokia pravi najbolju telekomunikacisku opremu, zdravstvene gedžete, tehničku opremu itd. 2. U SADu većina manjih mesta ima odličan 4G, i na putevima i u tunelima, problem je sa 3G signalom, on je vrlo loš, jer je u Americi SMS i dalje najpopularniji način za dopisivanje, a SMS poruke su uglavnom besplatne za bilo koji plan. Tako da korisnici nisu ni imali neku potrebu za 3G signalom. Novi servisi i društvene mreže su napravile potrebu za bržim internetom i sada je uglavnom svuda dostupan 4G, a već se testira i 5G mreža.

fdu

pre 5 godina

U Evropi u ovom segmentu, Huaveiju mogu parirati samo Nokija i Simens!
(Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime, 25. februar 2019 21:31)

Zaboravio si i Erikson.

velja

pre 5 godina

Netacno . 
Na dzinovskoj teritoriji SAD pokrivenost sa 4G je skoro stopostotna : https://www.t-mobile.com/coverage/coverage-map
(Zoran, 26. februar 2019 13:46)

dobili ste 2 minusa na vas TACAN komentar koji ste potvrdili i linkom .
pokusavam da shvatim zasto minusi i ne mogu da dokucim .

Milan J

pre 5 godina

@Pera

Kakva je to generalizacija? Prvo, postoje cetiri glavnih operatera u Americi. Tvrdim da je svako naselje sa vise od 20 hiljada stanovnika pokriveno sa 4G od strane svih operatera. To takodje ne znaci da manja nisu. Amerika je ogromna zemlja i mnogo je teze da se pokrije nego neke druge zemlje. Ali bez obzira na to, konektivnost je na odlicnom nivou. Mnogo veci problem sto se tice ruralnog dela je dostupnog brzog internet - ne mobilnog.

jao

pre 5 godina

@jao A znas ko hmd global-u u Kini pravi telefone? Foxconn isti koji pravi i iphone.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dejan, 26. februar 2019 09:50)

Znam, samo ne vidim na koji je to nacin interesantno. Sklapaju ih po projektu narucioca i nisu jedini.

Za gde zivite vi ljudi?

pre 5 godina

@gde zivite vi ljudi-covece, evo me na selu kod mojih, bogu iza tregera (selo u vuko*ebini 100 kuca), poneo svoj 4G modem za kucni net (ONE norveske firme) i bez problema sljaka. I na telefonu ima 4G. Ne pamtim kad nisam imao 4G signal bilo gde u Srbiji.

A pricao sam i sa par ljudi iz TE firme, uvode 5G u Srbiju ove godine (uzeli su frekvenciju) sa Huawei, prvo rade bazne stanice i ide prodaja 5G modema za kucni net (brzina 5 Gb/s tj oko 600 MB/s) i naravno ide prodaja 5G telefona.