Najveće promene u srednjim školama: Investicije u IT porasle 23 puta

Srpski IT sektor je napredovao u poslednjih nekoliko godina, izvoz IT usluga sa 400 miliona evra 2014. godine prešao je milijardu evra 2018. godine, dok su investicije u ovu industriju porasle 23 puta, sa tri miliona 2014. na čak 69 miliona evra prošle godine.

Izvor: B92, Nova ekonomija
Pošaljite komentar
 1. Bavim se razvojem softvera vec 20 i kusur godina, imao sam informatiku u gimnaziji sa sve programiranjem jos u 90im (koliko se secam bio Turbo Pascal). Ne znam kako stvari stoje sada ali znanje predavaca iz ovog predmeta u srednjim skolama je bilo propast. Ne znam kako je sada ali ne verujem da je bolje, jednostavno svako ko ima makar i neko bazicno znanje moze da zaradi najmanje 3x vise radeci u industriji nego u obrazovanju.
  Jedino resenje koje vidim je da se omoguci i stimulise da ljudi sa stvarnim znanjem drze makar povremena predavanja/kurseve u skolama volonterski. Tipa oslobodite nekoga sa minimum 10 godina iskustva dela poreza ili neki drugi benefit, a za uzvrat da odrzi 10-15 dopunskih casova zainteresovanoj deci. Verujte mi vise ce nauciti za tih 15 casova od nekoga sa pravim znanjem nego od nekog priucenog profesora matematike ili kursadzije za 4 godine.
  (Stojke, 21. februar 2019 16:02)

  # Link komentara

 2. Decu skoluju roditelji, a ne drzava. Nisu to drzavne pare vec nase pare. Od poreza na kucu poreza na platu pdv-a od carina akciza taksi. Ako necete da imate decu to je vas problem.
  Tako da gospodo koja bi da se deca doskolovavaju privatno, prvo vratite nase pare pa onda mozete to da trazite. I usput vratite nam sve sto smo uplatili u PIO fond, pa mozemo mi lako privatno da se osiguramo.
   (zzz, 21. februar 2019 15:39)

  # Link komentara

 3. ... školujemo decu da postanu jeftini IT pomagači... namerno ne koristim SNS-ov omiljen izraz "strućnjaci"... posle će ta deca da odu na zapad i mi opet ostadosmo bez radne snage... ajte vi lepo školujte decu sa opštim obrazovanjem u državnim školama, a specijalizovane privarne škole da se bave opbukom za IT zanimanja, koje će roditelji da plaćaju... nemojte brinuti, valjana i vredna deca će sama pronaći način da se brzo i lako doobrazuju za IT...
  (andrak, 21. februar 2019 12:26)

  По тој логици ме треба школовати децу уопште, и дефинитивно треба укинути Математичку гимназију. Па између осталог због школовања често и иду вани, сад им укините и школовање па ће још више хтети. Најбоље да укинемо државу јер многи иду напоље.
   (Neko123, 21. februar 2019 15:20)

  # Link komentara

 4. Uvodimo IT smerove u SŠ a nemamo dovoljno učenika koji mogu da polože prijemni ispit za te smerove. Pa valjda treba malo poslušati i nastavnike iz OŠ pa zaista relaksirati planove iz matematike, a naročitoni iz drugih predmeta.
   (Kosta, 21. februar 2019 13:09)

  # Link komentara

 5. Uskoro ce da se umesa drzava i sve ode u propast.
   (Luka, 21. februar 2019 12:33)

  # Link komentara

 6. ... školujemo decu da postanu jeftini IT pomagači... namerno ne koristim SNS-ov omiljen izraz "strućnjaci"... posle će ta deca da odu na zapad i mi opet ostadosmo bez radne snage... ajte vi lepo školujte decu sa opštim obrazovanjem u državnim školama, a specijalizovane privarne škole da se bave opbukom za IT zanimanja, koje će roditelji da plaćaju... nemojte brinuti, valjana i vredna deca će sama pronaći način da se brzo i lako doobrazuju za IT...
   (andrak, 21. februar 2019 12:26)

  # Link komentara

 7. Predlazem da se sportske gimnazije transformisu u skole za programere, jer ovakve kakve su, bez obaveze dolazenja na casove, odgovara kad ko zeli, mogu da eventualno daju samo buduce sportske penzionere kojih vec sada ima nekoliko stotina, a Srbiji je potreban ekonomski razvoj. Mnogo talentovane dece nema gde da stekne malo bolje programersko obrazovanje
   (gluvi barut, 21. februar 2019 12:23)

  # Link komentara