Nedelja, 16.12.2018.

21:00

Microsoft tvrdi: Windows 10 ne prikuplja podatke bez dozvole korisnika

Izvor: Softpedia, Benchmark

Microsoft tvrdi: Windows 10 ne prikuplja podatke bez dozvole korisnika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Varan

pre 5 godina

Auuuu... Koliko strucnjaka, a koliko lupanja gluposti.
...Najbolja zastita i za najgori OS sistem je stalno ucenje i ucenje i opet ucenje. Ali nekom je to mucenje.

EU Citizen

pre 5 godina

@hadžija
A zašto tačno da ne? Ja to radim sve vreme, imam i Windows na drugoj mašini za ne daj bože, ne kao virtuelnu mašinu, već kao dedikovani PC dostupan na prekidač ili keyboard prečicu preko KVM prekidača, ali Linux, doduše me Ubuntu već Mint, ali to je manje više svejedno, obe distribucije su izuzetno lagodne za manje-više običnog korisnika kao što sam ja, je na najjačem desktopu. Ja, doduše, ne igram igrice i ne zanimaju me, osim ako nisu realne i ne donose pravi novac :)))

hadžija

pre 5 godina

(rale, 17. decembar 2018 06:39)
оно као, даш иљаду еврића за машину... и ондак инсталираш убунту!?

EU Citizen

pre 5 godina

Od trenutka kada je Nadela preuzeo Mikrosoft i počeo da menja strategiju smerem ka očiglednom postepenom pomeranju skoro svega u klaud, prodavanju softvera kao servisa i eliminisanju bilo kakvog stvarnog uticaja ili izbora korisnika u pogledu funkcionisanja mašine i OS-a (ukidanje mogućnosti da se ukine protok informacija i da se kontrolišu aktualizacije softvera u sadašnjim verzijama je samo prvi, ali značajan korak, ko to proguta, progutaće, metodom salame i sve ostalo, i za desetak godina će se naći sa nekom minimalnom lokalnom instalacijom i bukvalno svim ostalim u klaudu, bez ikakve mogućnosti da stvarno zaštiti svoje podatke, izmeni bilo šta što mu ne odgovara ili izađe iz vrzinog kola "ekosistema", a vaše digitalno prisustvo i vaš "IT život" će tada biti još značajniji deo vašeg ukupnog života nego danas. Rešenje postoji, i čim se malo naviknete, već jako dugo je i za prosečne korisnike bez naročitih tehničkih znanja jednako udobno kao Windows, sa verzijama svih ključnih programa koji su običnom čobeku potrebni, poput Firefoxa, Chromea, Thunderbirda, VLC plejera, LibreOffice i još mnogo toga. Zove se Linux, i sad već bukvalno počinje da znači razliku između digitalne slobode i ropstva.

Appluka

pre 5 godina

Pridajete sebi i svojoj privatnosti prevelik značaj ljudi.
(Pero, 17. decembar 2018 08:47)

A recimo ako ti ukradu ličnu, kao Batici, pa osnuju firmu, dignu kredit, ili recimo uplate sebi krstarenje mediteranom, koristeći tvoje podatke, ...

Badji

pre 5 godina

jer za sve traže dozvolu da bi mogao da instaliraš...
(Bard Živa, 17. decembar 2018 06:00)

Zašto pišeš neistine? Traže dozvolu ali nije obavezno kako bi se windows instalirao, isključi sve i kraj.

Che

pre 5 godina

Kako mogu u bilo kom trenutku da znam jel prikuplja? Kako mogu da prekinem prikupljanje u bilo kom trenutku. Dali mogu da znam gde su završili moji lični podaci. Dali imam sigurnost da se moji lični podaci neće nikada više koristiti. Ima još dosta pitanja koje MS, Fb i Google izbegavaju da odgovore.
(dragoon, 16. decembar 2018 21:49)

Lepo...ne korististis nista sto je na struju, sto koristi net, odes u divljinu i bices siguran.

Ako si sumnjiv sluzbama, nema operativnog sistema ni mesta na kom neces biti pracen, tako da se pomiri s tim.?

Svaki klik, svaka pretraga, svako logovanje, sve se prati, bilo koji pretrazivac, da bi sistem prilagodjavao nacin pretrage korisniku, tako da sve pornice koje si pogledao, sve perverzije koje si pratio, sve je tu, jedini nacin je da nestanes zauvek.

mljaza

pre 5 godina

(pravo, 17. decembar 2018 05:08)
Neče da bidne da si potpisao ugovor. Možda u USA, ali, srećom, ne i u Srbiji. Zna se šta je potpis a šta "klik".
Dalje, kad neko "klikne" postavlja se pitanje KO je kliknuo, da li je doveden u zabludu, da li mu je ponuđeno da pročita šta klikće na jeziku koji razume i čija upotreba je obavezna u Srbiji, da li se garantuje da je taj proizvod saglasan propisima Srbije, itd, itd. Sa dobrim advokatom nema šanse da Microsoft dobije spor u Srbiji

zbrdvic

pre 5 godina

ovo smece od sistema, sam sa zadovoljstvom ubio, i vratio se na win7....
neznam sta mi bi i da se uopste zezam sa smecem, stavio ga na laptop, jedno vreme kao radio OK, mada i to u poredjenju sa 7icom je nula po brzini, i jednu noc mi sam skine neki apdejt, posle kojeg je laptop postao totalno neupotrebljiv, nemoguce koliko ga je usporio...... odmah sam preformatirao hard i vratio se na stari dobri pouzdani win7, lap radi ko munja na njemu

Marko

pre 5 godina

Cela stvar je zapravo veoma prosta i jednostavna. LTSC 2019 + lokalni nalog = bye bye telemetry. Niko sa barem dva grama mozga ne bi koristio obične verzije Win10, a kamoli njihove UWP aplikacije i vezivo svoj MS nalog sa operativnim sistemom.

Gordon Freeman

pre 5 godina

Ja imam originalnu desetku i radi kao sat. Jedino što mi se ne dopada jeste dosadni update i duplirani interfejs (tipa, dva control panela, pri čemu je novi beskoristan).

Pero

pre 5 godina

Što se mene tiče, mogu da prikupljaju šta hoće. Mogu i moju sliku da okače u svoju kancelariju. Mogu i da me slušaju šta radim sa ženom. Šta me briga?
Pridajete sebi i svojoj privatnosti prevelik značaj ljudi.

Knezic

pre 5 godina

Ne moze da se iskljuci slanje podataka!
ima opcija basic i full. Trece nema. Znaci to je istina da M$ ne prikuplja podatke ako se korisnik nije slozio jer ne moze da se iskljuci!

rale

pre 5 godina

Ja sastavih malo jacu masinu pre par nedelja i kao prvi OS postavio Linux. Windows 10 stavio u Virtualbox za ne daj boze. Ne treba vam ni nekakva piratska kopija ISO ni nista. Samo instalirate Windows bez kljuca. Ko ne luduje za nekakvim zahtevnim 3D igrama dobije sve sto treba i u Linuxu.

pravo

pre 5 godina

Microsoft nije nista lagao, kad kaze da ne prikupljaju podatke bez dozvole korisnika. Nisu oni ludi, imaju oni tim najboljih pravnika. Niko korisnicima nije kriv sto ne citaju sta konkretno pise u uslovima koriscenja pri instalaciji. Onog trenutka kad kliknes misem na dalje, ti si potpisao pravni ugovor i mozes da se duris do mile volje. Oborecete na svakom sudu, jer je ugovor pravno obavezujuci.

zoki

pre 5 godina

Ja namm androidu nikako ne mogu da izbrišem tj uklonim internet eksplorer(Microsoft jer je podrazumevan).Opcija blokiranja ne funkcioniše,sam sebe uključi i kad je prenos podataka i ViFi isključen.Reklame izbacuje ,pa čak i porno reklame.

kaboom

pre 5 godina

ako su tako čedni što ne omoguće normalno isključivanje 'telemetrije', krtane, WER, auto update , instaliranje candy crasha bez pitanja itd itd ....

impeRator

pre 5 godina

Odvratni prevarantati ... najgori operativni sistem sa najvecim budzetom potrosenim na marketing.
(Timi, 16. decembar 2018 21:14)

Hahaa, a koji je bolji? Vista? 7? 8? Hahaha... Kao IT Specialist do sad sam imao priliku da održavam preko 400 računara u 5 različitih firmi. Od sredine 2016. kad su ga ispeglali, boljeg, jednostavnijeg i stabilnijeg sistema nema na koju god noviju mašinu da ga baciš. Od Linuksa upoznat sam sa Mintom, Zorinom, Lubuntuom, Kalijem, Fedorom itd. Koliko god se ložio na Kali zbog pentestinga, Linuks je smejurija... Uostalom, pitaj bilo kog pentestera koja je najbolja zaštita na svetu. Avast, Avire, Eset, Kaspersky i ostalo smeće koje trpate na računare to sigurno nisu. Šta šalje Microsoftu neka šalje, isto rade i Gugl, FB i uostalom svi drugi, ali vi volite da mrzite Windows. Ako je taj sistem loš, šta su onda Androidi ili onaj Guglov pokušaj od OSa za Chromebook? Android ne šalje ništa nigde? Hahaha...

Powerslave

pre 5 godina

Pa ako se podaci ne prikupljaju bez dozvola onda ta ista dozvola može da se i da i oduzme.
Ako može da se oduzme gde se to nalazi? Siguran sam da nije skriveno iza 123 različitih menija...

hela

pre 5 godina

Windows 7 je poslednji OS od Microsofta koji je u sustini OS.Sve ostalo je puderisanje i lickanje stare babe od 90 godina kako bi izgledala da je 20.

Za 10-15 godina android ce oduvati windows ali ce microsoft imati prihode od online pretplata popust ms office i slicno.Vreme OS-a polako prolazi.Instalirala i Windows 8.1 i Windows 10 i vratila se na Windows 7.Da noviji programi ne traze minimum windows 7 vratila bi se na neprevazidjeni prost i ultra brz xp.

Sve sto prave prave da bi ljudima pogorsali zivot ne olaksali.

stefan

pre 5 godina

Već je opšte poznato da je svaki sistem koji se prodaje, ugradjen cijin kod preko koga može svakog da prisluškuje iako je uređaj ugašen.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Kako mogu u bilo kom trenutku da znam jel prikuplja? Kako mogu da prekinem prikupljanje u bilo kom trenutku. Dali mogu da znam gde su završili moji lični podaci. Dali imam sigurnost da se moji lični podaci neće nikada više koristiti. Ima još dosta pitanja koje MS, Fb i Google izbegavaju da odgovore.
(dragoon, 16. decembar 2018 21:49)

Naravno da ne možeš da imaš sigurnost da neće više nikada koristiti tvoje podatke - zapravo je verovatnije da će ih koristiti ako budu morali.

Ccal

pre 5 godina

koristite recimo "O&O ShutUp" aplikaciju za blokiranje tih spajverskih stvari u Win 10. Jako jednostavna. Ja čekiram sve stavke i verzije od 1709-1809 a lako se mogu vratiti posesenja ili kreirate restore point "just in case". A imate i preporucena podesenja pa izaberete sta hocete. Sve je dobro opisano i za pocetnike. Automatski update-i se vremenom mogu ukljuciti na bilo koji nacin da ih blokirate, pa je potrebno to provjeriti bar jednom u 7 dana.

lajna

pre 5 godina

(dragoon, 16. decembar 2018 21:49)

Kao na primer, da se *DA LI piše odvojeno... 2019. je, dozovite se osnovima pravopisa, krajnje je vreme.

Marx

pre 5 godina

Odvratni prevarantati ... najgori operativni sistem sa najvecim budzetom potrosenim na marketing.
(Timi, 16. decembar 2018 21:14)

Srećom tu je Android.

Joca Compjuteras

pre 5 godina

Ima komentara!
Naslov je jos jedna laz o Windows 10. Ja sam bio zrtva tog programa. Moj savet je da ne dirate u osinjak koji ce vas sigurno ugristi. Taj program je napravljen da vas kontrolisu i da vam instaliraju viruse po njihovoj zelji. Ne treba nasedati na njihove trikove. Ja sam "patila" i platio. Da nisam "patila" sada ne bih bio daleko od Windows 10.

dragoon

pre 5 godina

Kako mogu u bilo kom trenutku da znam jel prikuplja? Kako mogu da prekinem prikupljanje u bilo kom trenutku. Dali mogu da znam gde su završili moji lični podaci. Dali imam sigurnost da se moji lični podaci neće nikada više koristiti. Ima još dosta pitanja koje MS, Fb i Google izbegavaju da odgovore.

dragoon

pre 5 godina

Kako mogu u bilo kom trenutku da znam jel prikuplja? Kako mogu da prekinem prikupljanje u bilo kom trenutku. Dali mogu da znam gde su završili moji lični podaci. Dali imam sigurnost da se moji lični podaci neće nikada više koristiti. Ima još dosta pitanja koje MS, Fb i Google izbegavaju da odgovore.

pravo

pre 5 godina

Microsoft nije nista lagao, kad kaze da ne prikupljaju podatke bez dozvole korisnika. Nisu oni ludi, imaju oni tim najboljih pravnika. Niko korisnicima nije kriv sto ne citaju sta konkretno pise u uslovima koriscenja pri instalaciji. Onog trenutka kad kliknes misem na dalje, ti si potpisao pravni ugovor i mozes da se duris do mile volje. Oborecete na svakom sudu, jer je ugovor pravno obavezujuci.

Joca Compjuteras

pre 5 godina

Ima komentara!
Naslov je jos jedna laz o Windows 10. Ja sam bio zrtva tog programa. Moj savet je da ne dirate u osinjak koji ce vas sigurno ugristi. Taj program je napravljen da vas kontrolisu i da vam instaliraju viruse po njihovoj zelji. Ne treba nasedati na njihove trikove. Ja sam "patila" i platio. Da nisam "patila" sada ne bih bio daleko od Windows 10.

kaboom

pre 5 godina

ako su tako čedni što ne omoguće normalno isključivanje 'telemetrije', krtane, WER, auto update , instaliranje candy crasha bez pitanja itd itd ....

hela

pre 5 godina

Windows 7 je poslednji OS od Microsofta koji je u sustini OS.Sve ostalo je puderisanje i lickanje stare babe od 90 godina kako bi izgledala da je 20.

Za 10-15 godina android ce oduvati windows ali ce microsoft imati prihode od online pretplata popust ms office i slicno.Vreme OS-a polako prolazi.Instalirala i Windows 8.1 i Windows 10 i vratila se na Windows 7.Da noviji programi ne traze minimum windows 7 vratila bi se na neprevazidjeni prost i ultra brz xp.

Sve sto prave prave da bi ljudima pogorsali zivot ne olaksali.

lajna

pre 5 godina

(dragoon, 16. decembar 2018 21:49)

Kao na primer, da se *DA LI piše odvojeno... 2019. je, dozovite se osnovima pravopisa, krajnje je vreme.

zoki

pre 5 godina

Ja namm androidu nikako ne mogu da izbrišem tj uklonim internet eksplorer(Microsoft jer je podrazumevan).Opcija blokiranja ne funkcioniše,sam sebe uključi i kad je prenos podataka i ViFi isključen.Reklame izbacuje ,pa čak i porno reklame.

mljaza

pre 5 godina

(pravo, 17. decembar 2018 05:08)
Neče da bidne da si potpisao ugovor. Možda u USA, ali, srećom, ne i u Srbiji. Zna se šta je potpis a šta "klik".
Dalje, kad neko "klikne" postavlja se pitanje KO je kliknuo, da li je doveden u zabludu, da li mu je ponuđeno da pročita šta klikće na jeziku koji razume i čija upotreba je obavezna u Srbiji, da li se garantuje da je taj proizvod saglasan propisima Srbije, itd, itd. Sa dobrim advokatom nema šanse da Microsoft dobije spor u Srbiji

stefan

pre 5 godina

Već je opšte poznato da je svaki sistem koji se prodaje, ugradjen cijin kod preko koga može svakog da prisluškuje iako je uređaj ugašen.

EU Citizen

pre 5 godina

Od trenutka kada je Nadela preuzeo Mikrosoft i počeo da menja strategiju smerem ka očiglednom postepenom pomeranju skoro svega u klaud, prodavanju softvera kao servisa i eliminisanju bilo kakvog stvarnog uticaja ili izbora korisnika u pogledu funkcionisanja mašine i OS-a (ukidanje mogućnosti da se ukine protok informacija i da se kontrolišu aktualizacije softvera u sadašnjim verzijama je samo prvi, ali značajan korak, ko to proguta, progutaće, metodom salame i sve ostalo, i za desetak godina će se naći sa nekom minimalnom lokalnom instalacijom i bukvalno svim ostalim u klaudu, bez ikakve mogućnosti da stvarno zaštiti svoje podatke, izmeni bilo šta što mu ne odgovara ili izađe iz vrzinog kola "ekosistema", a vaše digitalno prisustvo i vaš "IT život" će tada biti još značajniji deo vašeg ukupnog života nego danas. Rešenje postoji, i čim se malo naviknete, već jako dugo je i za prosečne korisnike bez naročitih tehničkih znanja jednako udobno kao Windows, sa verzijama svih ključnih programa koji su običnom čobeku potrebni, poput Firefoxa, Chromea, Thunderbirda, VLC plejera, LibreOffice i još mnogo toga. Zove se Linux, i sad već bukvalno počinje da znači razliku između digitalne slobode i ropstva.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Kako mogu u bilo kom trenutku da znam jel prikuplja? Kako mogu da prekinem prikupljanje u bilo kom trenutku. Dali mogu da znam gde su završili moji lični podaci. Dali imam sigurnost da se moji lični podaci neće nikada više koristiti. Ima još dosta pitanja koje MS, Fb i Google izbegavaju da odgovore.
(dragoon, 16. decembar 2018 21:49)

Naravno da ne možeš da imaš sigurnost da neće više nikada koristiti tvoje podatke - zapravo je verovatnije da će ih koristiti ako budu morali.

Appluka

pre 5 godina

Pridajete sebi i svojoj privatnosti prevelik značaj ljudi.
(Pero, 17. decembar 2018 08:47)

A recimo ako ti ukradu ličnu, kao Batici, pa osnuju firmu, dignu kredit, ili recimo uplate sebi krstarenje mediteranom, koristeći tvoje podatke, ...

Marx

pre 5 godina

Odvratni prevarantati ... najgori operativni sistem sa najvecim budzetom potrosenim na marketing.
(Timi, 16. decembar 2018 21:14)

Srećom tu je Android.

Ccal

pre 5 godina

koristite recimo "O&O ShutUp" aplikaciju za blokiranje tih spajverskih stvari u Win 10. Jako jednostavna. Ja čekiram sve stavke i verzije od 1709-1809 a lako se mogu vratiti posesenja ili kreirate restore point "just in case". A imate i preporucena podesenja pa izaberete sta hocete. Sve je dobro opisano i za pocetnike. Automatski update-i se vremenom mogu ukljuciti na bilo koji nacin da ih blokirate, pa je potrebno to provjeriti bar jednom u 7 dana.

zbrdvic

pre 5 godina

ovo smece od sistema, sam sa zadovoljstvom ubio, i vratio se na win7....
neznam sta mi bi i da se uopste zezam sa smecem, stavio ga na laptop, jedno vreme kao radio OK, mada i to u poredjenju sa 7icom je nula po brzini, i jednu noc mi sam skine neki apdejt, posle kojeg je laptop postao totalno neupotrebljiv, nemoguce koliko ga je usporio...... odmah sam preformatirao hard i vratio se na stari dobri pouzdani win7, lap radi ko munja na njemu

Gordon Freeman

pre 5 godina

Ja imam originalnu desetku i radi kao sat. Jedino što mi se ne dopada jeste dosadni update i duplirani interfejs (tipa, dva control panela, pri čemu je novi beskoristan).

impeRator

pre 5 godina

Odvratni prevarantati ... najgori operativni sistem sa najvecim budzetom potrosenim na marketing.
(Timi, 16. decembar 2018 21:14)

Hahaa, a koji je bolji? Vista? 7? 8? Hahaha... Kao IT Specialist do sad sam imao priliku da održavam preko 400 računara u 5 različitih firmi. Od sredine 2016. kad su ga ispeglali, boljeg, jednostavnijeg i stabilnijeg sistema nema na koju god noviju mašinu da ga baciš. Od Linuksa upoznat sam sa Mintom, Zorinom, Lubuntuom, Kalijem, Fedorom itd. Koliko god se ložio na Kali zbog pentestinga, Linuks je smejurija... Uostalom, pitaj bilo kog pentestera koja je najbolja zaštita na svetu. Avast, Avire, Eset, Kaspersky i ostalo smeće koje trpate na računare to sigurno nisu. Šta šalje Microsoftu neka šalje, isto rade i Gugl, FB i uostalom svi drugi, ali vi volite da mrzite Windows. Ako je taj sistem loš, šta su onda Androidi ili onaj Guglov pokušaj od OSa za Chromebook? Android ne šalje ništa nigde? Hahaha...

rale

pre 5 godina

Ja sastavih malo jacu masinu pre par nedelja i kao prvi OS postavio Linux. Windows 10 stavio u Virtualbox za ne daj boze. Ne treba vam ni nekakva piratska kopija ISO ni nista. Samo instalirate Windows bez kljuca. Ko ne luduje za nekakvim zahtevnim 3D igrama dobije sve sto treba i u Linuxu.

Knezic

pre 5 godina

Ne moze da se iskljuci slanje podataka!
ima opcija basic i full. Trece nema. Znaci to je istina da M$ ne prikuplja podatke ako se korisnik nije slozio jer ne moze da se iskljuci!

Pero

pre 5 godina

Što se mene tiče, mogu da prikupljaju šta hoće. Mogu i moju sliku da okače u svoju kancelariju. Mogu i da me slušaju šta radim sa ženom. Šta me briga?
Pridajete sebi i svojoj privatnosti prevelik značaj ljudi.

Che

pre 5 godina

Kako mogu u bilo kom trenutku da znam jel prikuplja? Kako mogu da prekinem prikupljanje u bilo kom trenutku. Dali mogu da znam gde su završili moji lični podaci. Dali imam sigurnost da se moji lični podaci neće nikada više koristiti. Ima još dosta pitanja koje MS, Fb i Google izbegavaju da odgovore.
(dragoon, 16. decembar 2018 21:49)

Lepo...ne korististis nista sto je na struju, sto koristi net, odes u divljinu i bices siguran.

Ako si sumnjiv sluzbama, nema operativnog sistema ni mesta na kom neces biti pracen, tako da se pomiri s tim.?

Svaki klik, svaka pretraga, svako logovanje, sve se prati, bilo koji pretrazivac, da bi sistem prilagodjavao nacin pretrage korisniku, tako da sve pornice koje si pogledao, sve perverzije koje si pratio, sve je tu, jedini nacin je da nestanes zauvek.

Badji

pre 5 godina

jer za sve traže dozvolu da bi mogao da instaliraš...
(Bard Živa, 17. decembar 2018 06:00)

Zašto pišeš neistine? Traže dozvolu ali nije obavezno kako bi se windows instalirao, isključi sve i kraj.

Powerslave

pre 5 godina

Pa ako se podaci ne prikupljaju bez dozvola onda ta ista dozvola može da se i da i oduzme.
Ako može da se oduzme gde se to nalazi? Siguran sam da nije skriveno iza 123 različitih menija...

Marko

pre 5 godina

Cela stvar je zapravo veoma prosta i jednostavna. LTSC 2019 + lokalni nalog = bye bye telemetry. Niko sa barem dva grama mozga ne bi koristio obične verzije Win10, a kamoli njihove UWP aplikacije i vezivo svoj MS nalog sa operativnim sistemom.

hadžija

pre 5 godina

(rale, 17. decembar 2018 06:39)
оно као, даш иљаду еврића за машину... и ондак инсталираш убунту!?

EU Citizen

pre 5 godina

@hadžija
A zašto tačno da ne? Ja to radim sve vreme, imam i Windows na drugoj mašini za ne daj bože, ne kao virtuelnu mašinu, već kao dedikovani PC dostupan na prekidač ili keyboard prečicu preko KVM prekidača, ali Linux, doduše me Ubuntu već Mint, ali to je manje više svejedno, obe distribucije su izuzetno lagodne za manje-više običnog korisnika kao što sam ja, je na najjačem desktopu. Ja, doduše, ne igram igrice i ne zanimaju me, osim ako nisu realne i ne donose pravi novac :)))

Varan

pre 5 godina

Auuuu... Koliko strucnjaka, a koliko lupanja gluposti.
...Najbolja zastita i za najgori OS sistem je stalno ucenje i ucenje i opet ucenje. Ali nekom je to mucenje.

Joca Compjuteras

pre 5 godina

Ima komentara!
Naslov je jos jedna laz o Windows 10. Ja sam bio zrtva tog programa. Moj savet je da ne dirate u osinjak koji ce vas sigurno ugristi. Taj program je napravljen da vas kontrolisu i da vam instaliraju viruse po njihovoj zelji. Ne treba nasedati na njihove trikove. Ja sam "patila" i platio. Da nisam "patila" sada ne bih bio daleko od Windows 10.

dragoon

pre 5 godina

Kako mogu u bilo kom trenutku da znam jel prikuplja? Kako mogu da prekinem prikupljanje u bilo kom trenutku. Dali mogu da znam gde su završili moji lični podaci. Dali imam sigurnost da se moji lični podaci neće nikada više koristiti. Ima još dosta pitanja koje MS, Fb i Google izbegavaju da odgovore.

hela

pre 5 godina

Windows 7 je poslednji OS od Microsofta koji je u sustini OS.Sve ostalo je puderisanje i lickanje stare babe od 90 godina kako bi izgledala da je 20.

Za 10-15 godina android ce oduvati windows ali ce microsoft imati prihode od online pretplata popust ms office i slicno.Vreme OS-a polako prolazi.Instalirala i Windows 8.1 i Windows 10 i vratila se na Windows 7.Da noviji programi ne traze minimum windows 7 vratila bi se na neprevazidjeni prost i ultra brz xp.

Sve sto prave prave da bi ljudima pogorsali zivot ne olaksali.

Pero

pre 5 godina

Što se mene tiče, mogu da prikupljaju šta hoće. Mogu i moju sliku da okače u svoju kancelariju. Mogu i da me slušaju šta radim sa ženom. Šta me briga?
Pridajete sebi i svojoj privatnosti prevelik značaj ljudi.

impeRator

pre 5 godina

Odvratni prevarantati ... najgori operativni sistem sa najvecim budzetom potrosenim na marketing.
(Timi, 16. decembar 2018 21:14)

Hahaa, a koji je bolji? Vista? 7? 8? Hahaha... Kao IT Specialist do sad sam imao priliku da održavam preko 400 računara u 5 različitih firmi. Od sredine 2016. kad su ga ispeglali, boljeg, jednostavnijeg i stabilnijeg sistema nema na koju god noviju mašinu da ga baciš. Od Linuksa upoznat sam sa Mintom, Zorinom, Lubuntuom, Kalijem, Fedorom itd. Koliko god se ložio na Kali zbog pentestinga, Linuks je smejurija... Uostalom, pitaj bilo kog pentestera koja je najbolja zaštita na svetu. Avast, Avire, Eset, Kaspersky i ostalo smeće koje trpate na računare to sigurno nisu. Šta šalje Microsoftu neka šalje, isto rade i Gugl, FB i uostalom svi drugi, ali vi volite da mrzite Windows. Ako je taj sistem loš, šta su onda Androidi ili onaj Guglov pokušaj od OSa za Chromebook? Android ne šalje ništa nigde? Hahaha...

zoki

pre 5 godina

Ja namm androidu nikako ne mogu da izbrišem tj uklonim internet eksplorer(Microsoft jer je podrazumevan).Opcija blokiranja ne funkcioniše,sam sebe uključi i kad je prenos podataka i ViFi isključen.Reklame izbacuje ,pa čak i porno reklame.

stefan

pre 5 godina

Već je opšte poznato da je svaki sistem koji se prodaje, ugradjen cijin kod preko koga može svakog da prisluškuje iako je uređaj ugašen.

EU Citizen

pre 5 godina

Od trenutka kada je Nadela preuzeo Mikrosoft i počeo da menja strategiju smerem ka očiglednom postepenom pomeranju skoro svega u klaud, prodavanju softvera kao servisa i eliminisanju bilo kakvog stvarnog uticaja ili izbora korisnika u pogledu funkcionisanja mašine i OS-a (ukidanje mogućnosti da se ukine protok informacija i da se kontrolišu aktualizacije softvera u sadašnjim verzijama je samo prvi, ali značajan korak, ko to proguta, progutaće, metodom salame i sve ostalo, i za desetak godina će se naći sa nekom minimalnom lokalnom instalacijom i bukvalno svim ostalim u klaudu, bez ikakve mogućnosti da stvarno zaštiti svoje podatke, izmeni bilo šta što mu ne odgovara ili izađe iz vrzinog kola "ekosistema", a vaše digitalno prisustvo i vaš "IT život" će tada biti još značajniji deo vašeg ukupnog života nego danas. Rešenje postoji, i čim se malo naviknete, već jako dugo je i za prosečne korisnike bez naročitih tehničkih znanja jednako udobno kao Windows, sa verzijama svih ključnih programa koji su običnom čobeku potrebni, poput Firefoxa, Chromea, Thunderbirda, VLC plejera, LibreOffice i još mnogo toga. Zove se Linux, i sad već bukvalno počinje da znači razliku između digitalne slobode i ropstva.

pravo

pre 5 godina

Microsoft nije nista lagao, kad kaze da ne prikupljaju podatke bez dozvole korisnika. Nisu oni ludi, imaju oni tim najboljih pravnika. Niko korisnicima nije kriv sto ne citaju sta konkretno pise u uslovima koriscenja pri instalaciji. Onog trenutka kad kliknes misem na dalje, ti si potpisao pravni ugovor i mozes da se duris do mile volje. Oborecete na svakom sudu, jer je ugovor pravno obavezujuci.

zbrdvic

pre 5 godina

ovo smece od sistema, sam sa zadovoljstvom ubio, i vratio se na win7....
neznam sta mi bi i da se uopste zezam sa smecem, stavio ga na laptop, jedno vreme kao radio OK, mada i to u poredjenju sa 7icom je nula po brzini, i jednu noc mi sam skine neki apdejt, posle kojeg je laptop postao totalno neupotrebljiv, nemoguce koliko ga je usporio...... odmah sam preformatirao hard i vratio se na stari dobri pouzdani win7, lap radi ko munja na njemu

Marx

pre 5 godina

Odvratni prevarantati ... najgori operativni sistem sa najvecim budzetom potrosenim na marketing.
(Timi, 16. decembar 2018 21:14)

Srećom tu je Android.

mljaza

pre 5 godina

(pravo, 17. decembar 2018 05:08)
Neče da bidne da si potpisao ugovor. Možda u USA, ali, srećom, ne i u Srbiji. Zna se šta je potpis a šta "klik".
Dalje, kad neko "klikne" postavlja se pitanje KO je kliknuo, da li je doveden u zabludu, da li mu je ponuđeno da pročita šta klikće na jeziku koji razume i čija upotreba je obavezna u Srbiji, da li se garantuje da je taj proizvod saglasan propisima Srbije, itd, itd. Sa dobrim advokatom nema šanse da Microsoft dobije spor u Srbiji

hadžija

pre 5 godina

(rale, 17. decembar 2018 06:39)
оно као, даш иљаду еврића за машину... и ондак инсталираш убунту!?

lajna

pre 5 godina

(dragoon, 16. decembar 2018 21:49)

Kao na primer, da se *DA LI piše odvojeno... 2019. je, dozovite se osnovima pravopisa, krajnje je vreme.

rale

pre 5 godina

Ja sastavih malo jacu masinu pre par nedelja i kao prvi OS postavio Linux. Windows 10 stavio u Virtualbox za ne daj boze. Ne treba vam ni nekakva piratska kopija ISO ni nista. Samo instalirate Windows bez kljuca. Ko ne luduje za nekakvim zahtevnim 3D igrama dobije sve sto treba i u Linuxu.

Marko

pre 5 godina

Cela stvar je zapravo veoma prosta i jednostavna. LTSC 2019 + lokalni nalog = bye bye telemetry. Niko sa barem dva grama mozga ne bi koristio obične verzije Win10, a kamoli njihove UWP aplikacije i vezivo svoj MS nalog sa operativnim sistemom.

Che

pre 5 godina

Kako mogu u bilo kom trenutku da znam jel prikuplja? Kako mogu da prekinem prikupljanje u bilo kom trenutku. Dali mogu da znam gde su završili moji lični podaci. Dali imam sigurnost da se moji lični podaci neće nikada više koristiti. Ima još dosta pitanja koje MS, Fb i Google izbegavaju da odgovore.
(dragoon, 16. decembar 2018 21:49)

Lepo...ne korististis nista sto je na struju, sto koristi net, odes u divljinu i bices siguran.

Ako si sumnjiv sluzbama, nema operativnog sistema ni mesta na kom neces biti pracen, tako da se pomiri s tim.?

Svaki klik, svaka pretraga, svako logovanje, sve se prati, bilo koji pretrazivac, da bi sistem prilagodjavao nacin pretrage korisniku, tako da sve pornice koje si pogledao, sve perverzije koje si pratio, sve je tu, jedini nacin je da nestanes zauvek.

Appluka

pre 5 godina

Pridajete sebi i svojoj privatnosti prevelik značaj ljudi.
(Pero, 17. decembar 2018 08:47)

A recimo ako ti ukradu ličnu, kao Batici, pa osnuju firmu, dignu kredit, ili recimo uplate sebi krstarenje mediteranom, koristeći tvoje podatke, ...

kaboom

pre 5 godina

ako su tako čedni što ne omoguće normalno isključivanje 'telemetrije', krtane, WER, auto update , instaliranje candy crasha bez pitanja itd itd ....

Badji

pre 5 godina

jer za sve traže dozvolu da bi mogao da instaliraš...
(Bard Živa, 17. decembar 2018 06:00)

Zašto pišeš neistine? Traže dozvolu ali nije obavezno kako bi se windows instalirao, isključi sve i kraj.

Ccal

pre 5 godina

koristite recimo "O&O ShutUp" aplikaciju za blokiranje tih spajverskih stvari u Win 10. Jako jednostavna. Ja čekiram sve stavke i verzije od 1709-1809 a lako se mogu vratiti posesenja ili kreirate restore point "just in case". A imate i preporucena podesenja pa izaberete sta hocete. Sve je dobro opisano i za pocetnike. Automatski update-i se vremenom mogu ukljuciti na bilo koji nacin da ih blokirate, pa je potrebno to provjeriti bar jednom u 7 dana.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Kako mogu u bilo kom trenutku da znam jel prikuplja? Kako mogu da prekinem prikupljanje u bilo kom trenutku. Dali mogu da znam gde su završili moji lični podaci. Dali imam sigurnost da se moji lični podaci neće nikada više koristiti. Ima još dosta pitanja koje MS, Fb i Google izbegavaju da odgovore.
(dragoon, 16. decembar 2018 21:49)

Naravno da ne možeš da imaš sigurnost da neće više nikada koristiti tvoje podatke - zapravo je verovatnije da će ih koristiti ako budu morali.

Powerslave

pre 5 godina

Pa ako se podaci ne prikupljaju bez dozvola onda ta ista dozvola može da se i da i oduzme.
Ako može da se oduzme gde se to nalazi? Siguran sam da nije skriveno iza 123 različitih menija...

Gordon Freeman

pre 5 godina

Ja imam originalnu desetku i radi kao sat. Jedino što mi se ne dopada jeste dosadni update i duplirani interfejs (tipa, dva control panela, pri čemu je novi beskoristan).

Knezic

pre 5 godina

Ne moze da se iskljuci slanje podataka!
ima opcija basic i full. Trece nema. Znaci to je istina da M$ ne prikuplja podatke ako se korisnik nije slozio jer ne moze da se iskljuci!

EU Citizen

pre 5 godina

@hadžija
A zašto tačno da ne? Ja to radim sve vreme, imam i Windows na drugoj mašini za ne daj bože, ne kao virtuelnu mašinu, već kao dedikovani PC dostupan na prekidač ili keyboard prečicu preko KVM prekidača, ali Linux, doduše me Ubuntu već Mint, ali to je manje više svejedno, obe distribucije su izuzetno lagodne za manje-više običnog korisnika kao što sam ja, je na najjačem desktopu. Ja, doduše, ne igram igrice i ne zanimaju me, osim ako nisu realne i ne donose pravi novac :)))

Varan

pre 5 godina

Auuuu... Koliko strucnjaka, a koliko lupanja gluposti.
...Najbolja zastita i za najgori OS sistem je stalno ucenje i ucenje i opet ucenje. Ali nekom je to mucenje.