Subota, 08.12.2018.

09:29

Edge je mrtav na Windowsu 10

Izvor: B92

Edge je mrtav na Windowsu 10 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

tiberije

pre 5 godina

Koristim safari od kada je opera prešla na Chrome i za mene je najbolji ubedljivo.
Najsigurniji sa odličnom read Text aplikacijom ne dozivljava flash i nikada nikakvih problema

Toto-ko-tunjo-veran-sedmici-do-groba

pre 5 godina

W10 je mrtav, hocemo adekvatnog naslednika sedmice!!!
(lol, 08. decembar 2018 11:08)

Sto se mene tice, ne moraju da se muce. Zao mi sto kasno primetise da to ne vredi nista. Na racunaru imas bar alternativu, a sta da radim na Windows telefonu kad nema krstene aplikacije? Edge je jedan od glavnih razloga zasto sam odustao od Windows telefona koje sam obozavao. Samsung Omnia 7, stalno pricam majci da je dobro cuva... I traje, bre. Samsungova masincina.

dajte mi minuse ;)

pre 5 godina

nema adekvatne reci na srpskom za naziv. pretrazivac,preglednik.... prvo je netacno, drugo i netacno i rogobatno.

web klijent. nije bas lepo, al je tacno.

kao ftp klijent ili e-mail klijent. niko ne izmislja imena za ove aplikacije.

najbolje da pocnemo kao hrvati da se frljawmo sa vatrozidovima (firewall za neupucene) XD

ps. u tom duhu - mogli bi browser na srpskom zvati sokocalo...XD

Dragan

pre 5 godina

nekada je opera bila bez premca, koristio sam je dugo, dok nije počela da baguje i koči, posle toga chrome i ne menjam ga, za mene najbolji i najbrži

Maks

pre 5 godina

Baš sam ovih dana čitao šta MS kaže o tome šta će biti sa Edge... i Edge ostaje kao browser na Windows, kažu da imaju nameru da naprave verziju i za macOS, samo što će da pređu na Chromium engine.

Edge je do sada imao svoj zaseban engine, mada su ga razvijali da bude kompatibilan sa WebKitom, mada nije bio direktan fork WebKita... i sad su samo odlučili da pređu na Chromium engine, koji je Googleov fork "klasičnog" (Safarijevog) WebKita.

Meni se lično sviđa ideja da postoji više nezavisnih enginea koji su međusobno kompatibilni... čisto radi veće konkurencije na tržištu, a i ako postoji jedan bug u jednom, manja je verovatnoća da će da utiče na drugi ako se nezavisno razvijaju... ovako na Windowsu sada ostaje valjda samo još FireFox da se razvija nezavisno od Chromiuma... nije mi poznato da neki browser sa "klasičnim" WebKitom ima verziju za Windows još uvek.

@(andrak, 8. decembar 2018 11:10)
Preglednik/Pregledač nije isto što i "Pretraživač"... "Pretraživač" je "Search Engine" (sajt poput Google, DuckDuckGo ili Yandex), a "Preglednik" je aplikacija na računaru (koja ne pretražuje ništa sama po sebi, nego služi za prikaz/gledanje web stranica).

@(Lars, 8. decembar 2018 11:17)
@(FK Pentagram, 8. decembar 2018 14:00)
Opera isto koristi Chromium engine... tako da ispod haube neke razlike imeđu Chrome, Vivadli i Opera nema, što se enginea tiče, samo nešto drugačiji interfejs i različite ekstenzije koje su preinstalirane... sada im se pridružuje i Edge.

auuu

pre 5 godina

pokusavao sam masu puta da ga koristim kao default browser ali posle vremenom postane neupptrebljiv i to kad kazem vremenom, ne mislim posle meaec dva, nego krene da baguje vec posle dvadesetak min - pola sata i dodje do stanja gde odziv interfejsa kasni skoro sekundu - dve ...Kliknes back on odreaguje posle dve sekunde. Refresh - cekas da uopste odreaguje pa tek onda da ucita. Cak sam se ponadao kad su otvorili mogucnost ekstenzija i instalirao samo ad blocker ...i opet isto. Legalan win10 pro, zadnji updejtovi uvek skinuti, ryzen pc sa dosta rama ali ne vredi, uvek poslw nekog vremena baguje, nebitno da li je svez sistem ili posle par meseci koriscenja. I zato ne mogu da ga koristim. Chrome mi je najlaksi za koriscenje i nekako funkcionise uvek kako ocekujes ali ipak kao default koristim firefox, navika je cudo joa od samog starta. Opera je takodje odlicna a za one koji ne mirisu Google, imate chromium, kompajliran od strane par ljud, core program, sa i bez google sync integracije, radi ekstra brzo. Vivaldi je takodje odlican.

Covek kad se zamisli, kompanija koja se softverom bavi od kad IT postoji maltene, ne znaju da maprave krsteni browser ...Umesto da poslusaju korisnike i razvoj usmere ka njima a ne pohlepi, sigurno bi bili uspesniji.

iole se razumem

pre 5 godina

@FK Pentagram
Ko se iole razume, zna da Opera jeste BILA bez premca, do verzije 12.16 i čuvenog Presto engine-a. Sve posle toga VEZE nema sa izvornom Operom i izvornim timom koji ju je pravio, jer je preseljeno na Chromium, tako da je preko noći Opera izgubila 95% funkcija po kojima je bila poznata.

Iz revolta, cela izvorna ekipa je napustila Operu/Telenor i pokrenula razvoj novog browsera na temeljima starog, a zove se Vivaldi. Iako u suštini jeste takođe zasnovan na Chromiumu, mnogo više neguje logiku i širok spektar podešavanja i funkcija koja je Opera nekada nudila.

Sadašnju Operu dobrom zovu samo oni koji su tu mantru čuli od nekog ko je ispratio Presto Operu od verzije 1.

Šta ti dečko radiš?

pre 5 godina

Opera odavno ne postoji. Opera je sada samo najobičniji derivat Chrome browser-a, odnosno, Chromium. Dakle, ovi što misle da korišćenjem Opere koriste nešto posebno i drugačije, i još se kunu kako je to najbolji browser, u zabludi su, jer ono što zapravo koriste je Chrome koji ima drugačiji skin. Ništa više. Opera jeste nekada davno bila nezavisan browser sa dosta inovacija koje su ostali kasnije implementirali, ali danas to više nije slučaj.

Runzo Objektivni

pre 5 godina

Dobro je l' ovi što pišu da je Chrome najbolji ili da je Firefox "isto smeće" to realno misle ili samo pojma nemaju?! Firefox je open source, OBJEKTIVNO brži i bolji od Chrome, zauzima manje RAM i stabilniji je. To nisam ja nalupao, to možete i sami kroz razne benchmarke i nezavisne studije da potvrdite. Opera, svaka čast za brzinu ... učitavanja EXE fajla, i toliko. Ne koristi je džaba promil planete. Meni služi kao guest browser kad i ako neko seda za moj komp na poslu. Edge iskreno nikakvih problema meni nikad nije pravio u developmentu, rendering stranica čak izuzetno dobar, brz je, ali interfejs neinventivan do ludila.

kaboom

pre 5 godina

A da omoguće deinstalaciju svog smeća tipa edge , kortana, xbox i gomile ostalog bespotrebnog smeća?
To bi im bio najbolji potez u poboljšanju nakaze zvane w10

holivudski frizer

pre 5 godina

Internete mi ti se kunemo...to ti je kada imas Bijelo Dugme pa onda sve ostale ! Google chrome je bijelo dugme za internet. Poslije njega dva prazna pa onda svi ostali. A edge ne koristi niko koliko ja znadem..

Kobaja Grande

pre 5 godina

Firefox rules. Probao sam sve pretrazivace, ali nekako mi je najjednostavniji i ima najbolja podesavanja...i DA: koristim Win7 jos uvek. Na i3, 16GB RAM i SSD prosto - leti.

Ahtung Dihtung Sklobocna

pre 5 godina

... internet "preglednik"... drugari, novinari, kad prepisujete tekstove od hrvatskih izvora, potrudite se da korisiti reči koje se zaista i upoterbljavaju u srpskom jeziku... taj preglednik je kod nas pretraživač, a na izvornom brouzer...
(andrak, 8. decembar 2018 11:10)

Ne bih se bas slozio sa tobom jer pretrazivac se vise odnosi na razlicite Search engine,kao sto je Google ,yahoo i sl. ,kojima pristupamo iz pomenutih Browser-a,tj.preglednika.
Ne mogu da poreknem da izraz "preglednik " malo rogobatno zvuci,ali te sustinski ispravan.
slicno eji sa mnogim drugim izrazima ,kao sto je to slucaj sa hard diskovima,za koji imamo sasvim odgovarajuci prevos "cvrsti disk",ali to zvuci jednako rogobatno ,kao i onaj prethodni,dok sa druge strane zizra "racunar" je sasvim u duhu naseg jezika i odlican je prevod izraza "kompjuter",koji je nastao od izraza "to compute",tj.racunati.

Sto sam stariji,to sve vise koristim domace izraze,ne zato sto sam veci srbenda ili sta vec,vec zato sto sve vise cenim nas jezik,sto je posledica ucenja nekoliko stranih.
Omladina,u kju ubrajam i moju decu,potpuno pogresno koristi strane izraze i kombinuje ih sa nasim,sto dovodi do jezicke papazjanije i do toga da nijedan jezik ne znaju ispravno.

impeRAtor

pre 5 godina

Bolji od guglove nakaze i lisice, pretrazivaca u pokusaju. Ali ljudima su ta dva sinonim za internet, skoro kao starijim ljudima Fejsbuk...

andrak

pre 5 godina

... internet "preglednik"... drugari, novinari, kad prepisujete tekstove od hrvatskih izvora, potrudite se da korisiti reči koje se zaista i upoterbljavaju u srpskom jeziku... taj preglednik je kod nas pretraživač, a na izvornom brouzer...

sdf

pre 5 godina

Ceo Windows 10 je los, jer omogucava da vam svako udje u Kompjuter. Ako ste prikljuceni na Internet onda ce te imati sve moguce viruse i reklame. Ako hocete da koristite kompjuter za rad, ne treba da koristite desetku.
(Joca Kompjuteras Belosvetski, 8. decembar 2018 10:17)

Jeste, hoce windows 10 i dorucak da vam pojede pa morate i frizider da zakljucavate - istinita prica.

Stefan

pre 5 godina

@andrak

Заправо тачнији превод би био прегледач, што је и званични превод јер се као такав користи у литератури.
Претраживач је google search или bing, а прегледач би био google chrome, edge, firefox...

Pera pisar

pre 5 godina

Ceo Windows 10 koncept natrpavanja operativnog sistema svim i svačim je totalna greška, a bez mogućnosti da se smeća deinstaliraju. A da porade i na Win 11, ipak, onako lagano, iz početka, pa makar po uzoru na Apple

Joca Kompjuteras Belosvetski

pre 5 godina

Ceo Windows 10 je los, jer omogucava da vam svako udje u Kompjuter. Ako ste prikljuceni na Internet onda ce te imati sve moguce viruse i reklame. Ako hocete da koristite kompjuter za rad, ne treba da koristite desetku.

...

pre 5 godina

I dalje će se zvati Edge i izgledaće kao i do sada, samo će koristiti Chromium i V8 engine, a M$ će doprineti njihovom razvoju. Pametan potez IMHO, bagovi u Edgu i IE "istorijat" su ih *konačno* opametili. Još da podrže Chrome ekstenzije...

andrak

pre 5 godina

... internet "preglednik"... drugari, novinari, kad prepisujete tekstove od hrvatskih izvora, potrudite se da korisiti reči koje se zaista i upoterbljavaju u srpskom jeziku... taj preglednik je kod nas pretraživač, a na izvornom brouzer...

sdf

pre 5 godina

Ceo Windows 10 je los, jer omogucava da vam svako udje u Kompjuter. Ako ste prikljuceni na Internet onda ce te imati sve moguce viruse i reklame. Ako hocete da koristite kompjuter za rad, ne treba da koristite desetku.
(Joca Kompjuteras Belosvetski, 8. decembar 2018 10:17)

Jeste, hoce windows 10 i dorucak da vam pojede pa morate i frizider da zakljucavate - istinita prica.

Stefan

pre 5 godina

@andrak

Заправо тачнији превод би био прегледач, што је и званични превод јер се као такав користи у литератури.
Претраживач је google search или bing, а прегледач би био google chrome, edge, firefox...

Pera pisar

pre 5 godina

Ceo Windows 10 koncept natrpavanja operativnog sistema svim i svačim je totalna greška, a bez mogućnosti da se smeća deinstaliraju. A da porade i na Win 11, ipak, onako lagano, iz početka, pa makar po uzoru na Apple

...

pre 5 godina

I dalje će se zvati Edge i izgledaće kao i do sada, samo će koristiti Chromium i V8 engine, a M$ će doprineti njihovom razvoju. Pametan potez IMHO, bagovi u Edgu i IE "istorijat" su ih *konačno* opametili. Još da podrže Chrome ekstenzije...

Kobaja Grande

pre 5 godina

Firefox rules. Probao sam sve pretrazivace, ali nekako mi je najjednostavniji i ima najbolja podesavanja...i DA: koristim Win7 jos uvek. Na i3, 16GB RAM i SSD prosto - leti.

Ahtung Dihtung Sklobocna

pre 5 godina

... internet "preglednik"... drugari, novinari, kad prepisujete tekstove od hrvatskih izvora, potrudite se da korisiti reči koje se zaista i upoterbljavaju u srpskom jeziku... taj preglednik je kod nas pretraživač, a na izvornom brouzer...
(andrak, 8. decembar 2018 11:10)

Ne bih se bas slozio sa tobom jer pretrazivac se vise odnosi na razlicite Search engine,kao sto je Google ,yahoo i sl. ,kojima pristupamo iz pomenutih Browser-a,tj.preglednika.
Ne mogu da poreknem da izraz "preglednik " malo rogobatno zvuci,ali te sustinski ispravan.
slicno eji sa mnogim drugim izrazima ,kao sto je to slucaj sa hard diskovima,za koji imamo sasvim odgovarajuci prevos "cvrsti disk",ali to zvuci jednako rogobatno ,kao i onaj prethodni,dok sa druge strane zizra "racunar" je sasvim u duhu naseg jezika i odlican je prevod izraza "kompjuter",koji je nastao od izraza "to compute",tj.racunati.

Sto sam stariji,to sve vise koristim domace izraze,ne zato sto sam veci srbenda ili sta vec,vec zato sto sve vise cenim nas jezik,sto je posledica ucenja nekoliko stranih.
Omladina,u kju ubrajam i moju decu,potpuno pogresno koristi strane izraze i kombinuje ih sa nasim,sto dovodi do jezicke papazjanije i do toga da nijedan jezik ne znaju ispravno.

Joca Kompjuteras Belosvetski

pre 5 godina

Ceo Windows 10 je los, jer omogucava da vam svako udje u Kompjuter. Ako ste prikljuceni na Internet onda ce te imati sve moguce viruse i reklame. Ako hocete da koristite kompjuter za rad, ne treba da koristite desetku.

Šta ti dečko radiš?

pre 5 godina

Opera odavno ne postoji. Opera je sada samo najobičniji derivat Chrome browser-a, odnosno, Chromium. Dakle, ovi što misle da korišćenjem Opere koriste nešto posebno i drugačije, i još se kunu kako je to najbolji browser, u zabludi su, jer ono što zapravo koriste je Chrome koji ima drugačiji skin. Ništa više. Opera jeste nekada davno bila nezavisan browser sa dosta inovacija koje su ostali kasnije implementirali, ali danas to više nije slučaj.

impeRAtor

pre 5 godina

Bolji od guglove nakaze i lisice, pretrazivaca u pokusaju. Ali ljudima su ta dva sinonim za internet, skoro kao starijim ljudima Fejsbuk...

iole se razumem

pre 5 godina

@FK Pentagram
Ko se iole razume, zna da Opera jeste BILA bez premca, do verzije 12.16 i čuvenog Presto engine-a. Sve posle toga VEZE nema sa izvornom Operom i izvornim timom koji ju je pravio, jer je preseljeno na Chromium, tako da je preko noći Opera izgubila 95% funkcija po kojima je bila poznata.

Iz revolta, cela izvorna ekipa je napustila Operu/Telenor i pokrenula razvoj novog browsera na temeljima starog, a zove se Vivaldi. Iako u suštini jeste takođe zasnovan na Chromiumu, mnogo više neguje logiku i širok spektar podešavanja i funkcija koja je Opera nekada nudila.

Sadašnju Operu dobrom zovu samo oni koji su tu mantru čuli od nekog ko je ispratio Presto Operu od verzije 1.

Runzo Objektivni

pre 5 godina

Dobro je l' ovi što pišu da je Chrome najbolji ili da je Firefox "isto smeće" to realno misle ili samo pojma nemaju?! Firefox je open source, OBJEKTIVNO brži i bolji od Chrome, zauzima manje RAM i stabilniji je. To nisam ja nalupao, to možete i sami kroz razne benchmarke i nezavisne studije da potvrdite. Opera, svaka čast za brzinu ... učitavanja EXE fajla, i toliko. Ne koristi je džaba promil planete. Meni služi kao guest browser kad i ako neko seda za moj komp na poslu. Edge iskreno nikakvih problema meni nikad nije pravio u developmentu, rendering stranica čak izuzetno dobar, brz je, ali interfejs neinventivan do ludila.

kaboom

pre 5 godina

A da omoguće deinstalaciju svog smeća tipa edge , kortana, xbox i gomile ostalog bespotrebnog smeća?
To bi im bio najbolji potez u poboljšanju nakaze zvane w10

holivudski frizer

pre 5 godina

Internete mi ti se kunemo...to ti je kada imas Bijelo Dugme pa onda sve ostale ! Google chrome je bijelo dugme za internet. Poslije njega dva prazna pa onda svi ostali. A edge ne koristi niko koliko ja znadem..

auuu

pre 5 godina

pokusavao sam masu puta da ga koristim kao default browser ali posle vremenom postane neupptrebljiv i to kad kazem vremenom, ne mislim posle meaec dva, nego krene da baguje vec posle dvadesetak min - pola sata i dodje do stanja gde odziv interfejsa kasni skoro sekundu - dve ...Kliknes back on odreaguje posle dve sekunde. Refresh - cekas da uopste odreaguje pa tek onda da ucita. Cak sam se ponadao kad su otvorili mogucnost ekstenzija i instalirao samo ad blocker ...i opet isto. Legalan win10 pro, zadnji updejtovi uvek skinuti, ryzen pc sa dosta rama ali ne vredi, uvek poslw nekog vremena baguje, nebitno da li je svez sistem ili posle par meseci koriscenja. I zato ne mogu da ga koristim. Chrome mi je najlaksi za koriscenje i nekako funkcionise uvek kako ocekujes ali ipak kao default koristim firefox, navika je cudo joa od samog starta. Opera je takodje odlicna a za one koji ne mirisu Google, imate chromium, kompajliran od strane par ljud, core program, sa i bez google sync integracije, radi ekstra brzo. Vivaldi je takodje odlican.

Covek kad se zamisli, kompanija koja se softverom bavi od kad IT postoji maltene, ne znaju da maprave krsteni browser ...Umesto da poslusaju korisnike i razvoj usmere ka njima a ne pohlepi, sigurno bi bili uspesniji.

Dragan

pre 5 godina

nekada je opera bila bez premca, koristio sam je dugo, dok nije počela da baguje i koči, posle toga chrome i ne menjam ga, za mene najbolji i najbrži

dajte mi minuse ;)

pre 5 godina

nema adekvatne reci na srpskom za naziv. pretrazivac,preglednik.... prvo je netacno, drugo i netacno i rogobatno.

web klijent. nije bas lepo, al je tacno.

kao ftp klijent ili e-mail klijent. niko ne izmislja imena za ove aplikacije.

najbolje da pocnemo kao hrvati da se frljawmo sa vatrozidovima (firewall za neupucene) XD

ps. u tom duhu - mogli bi browser na srpskom zvati sokocalo...XD

Maks

pre 5 godina

Baš sam ovih dana čitao šta MS kaže o tome šta će biti sa Edge... i Edge ostaje kao browser na Windows, kažu da imaju nameru da naprave verziju i za macOS, samo što će da pređu na Chromium engine.

Edge je do sada imao svoj zaseban engine, mada su ga razvijali da bude kompatibilan sa WebKitom, mada nije bio direktan fork WebKita... i sad su samo odlučili da pređu na Chromium engine, koji je Googleov fork "klasičnog" (Safarijevog) WebKita.

Meni se lično sviđa ideja da postoji više nezavisnih enginea koji su međusobno kompatibilni... čisto radi veće konkurencije na tržištu, a i ako postoji jedan bug u jednom, manja je verovatnoća da će da utiče na drugi ako se nezavisno razvijaju... ovako na Windowsu sada ostaje valjda samo još FireFox da se razvija nezavisno od Chromiuma... nije mi poznato da neki browser sa "klasičnim" WebKitom ima verziju za Windows još uvek.

@(andrak, 8. decembar 2018 11:10)
Preglednik/Pregledač nije isto što i "Pretraživač"... "Pretraživač" je "Search Engine" (sajt poput Google, DuckDuckGo ili Yandex), a "Preglednik" je aplikacija na računaru (koja ne pretražuje ništa sama po sebi, nego služi za prikaz/gledanje web stranica).

@(Lars, 8. decembar 2018 11:17)
@(FK Pentagram, 8. decembar 2018 14:00)
Opera isto koristi Chromium engine... tako da ispod haube neke razlike imeđu Chrome, Vivadli i Opera nema, što se enginea tiče, samo nešto drugačiji interfejs i različite ekstenzije koje su preinstalirane... sada im se pridružuje i Edge.

Toto-ko-tunjo-veran-sedmici-do-groba

pre 5 godina

W10 je mrtav, hocemo adekvatnog naslednika sedmice!!!
(lol, 08. decembar 2018 11:08)

Sto se mene tice, ne moraju da se muce. Zao mi sto kasno primetise da to ne vredi nista. Na racunaru imas bar alternativu, a sta da radim na Windows telefonu kad nema krstene aplikacije? Edge je jedan od glavnih razloga zasto sam odustao od Windows telefona koje sam obozavao. Samsung Omnia 7, stalno pricam majci da je dobro cuva... I traje, bre. Samsungova masincina.

tiberije

pre 5 godina

Koristim safari od kada je opera prešla na Chrome i za mene je najbolji ubedljivo.
Najsigurniji sa odličnom read Text aplikacijom ne dozivljava flash i nikada nikakvih problema

Joca Kompjuteras Belosvetski

pre 5 godina

Ceo Windows 10 je los, jer omogucava da vam svako udje u Kompjuter. Ako ste prikljuceni na Internet onda ce te imati sve moguce viruse i reklame. Ako hocete da koristite kompjuter za rad, ne treba da koristite desetku.

impeRAtor

pre 5 godina

Bolji od guglove nakaze i lisice, pretrazivaca u pokusaju. Ali ljudima su ta dva sinonim za internet, skoro kao starijim ljudima Fejsbuk...

holivudski frizer

pre 5 godina

Internete mi ti se kunemo...to ti je kada imas Bijelo Dugme pa onda sve ostale ! Google chrome je bijelo dugme za internet. Poslije njega dva prazna pa onda svi ostali. A edge ne koristi niko koliko ja znadem..

andrak

pre 5 godina

... internet "preglednik"... drugari, novinari, kad prepisujete tekstove od hrvatskih izvora, potrudite se da korisiti reči koje se zaista i upoterbljavaju u srpskom jeziku... taj preglednik je kod nas pretraživač, a na izvornom brouzer...

Pera pisar

pre 5 godina

Ceo Windows 10 koncept natrpavanja operativnog sistema svim i svačim je totalna greška, a bez mogućnosti da se smeća deinstaliraju. A da porade i na Win 11, ipak, onako lagano, iz početka, pa makar po uzoru na Apple

Kobaja Grande

pre 5 godina

Firefox rules. Probao sam sve pretrazivace, ali nekako mi je najjednostavniji i ima najbolja podesavanja...i DA: koristim Win7 jos uvek. Na i3, 16GB RAM i SSD prosto - leti.

sdf

pre 5 godina

Ceo Windows 10 je los, jer omogucava da vam svako udje u Kompjuter. Ako ste prikljuceni na Internet onda ce te imati sve moguce viruse i reklame. Ako hocete da koristite kompjuter za rad, ne treba da koristite desetku.
(Joca Kompjuteras Belosvetski, 8. decembar 2018 10:17)

Jeste, hoce windows 10 i dorucak da vam pojede pa morate i frizider da zakljucavate - istinita prica.

Ahtung Dihtung Sklobocna

pre 5 godina

... internet "preglednik"... drugari, novinari, kad prepisujete tekstove od hrvatskih izvora, potrudite se da korisiti reči koje se zaista i upoterbljavaju u srpskom jeziku... taj preglednik je kod nas pretraživač, a na izvornom brouzer...
(andrak, 8. decembar 2018 11:10)

Ne bih se bas slozio sa tobom jer pretrazivac se vise odnosi na razlicite Search engine,kao sto je Google ,yahoo i sl. ,kojima pristupamo iz pomenutih Browser-a,tj.preglednika.
Ne mogu da poreknem da izraz "preglednik " malo rogobatno zvuci,ali te sustinski ispravan.
slicno eji sa mnogim drugim izrazima ,kao sto je to slucaj sa hard diskovima,za koji imamo sasvim odgovarajuci prevos "cvrsti disk",ali to zvuci jednako rogobatno ,kao i onaj prethodni,dok sa druge strane zizra "racunar" je sasvim u duhu naseg jezika i odlican je prevod izraza "kompjuter",koji je nastao od izraza "to compute",tj.racunati.

Sto sam stariji,to sve vise koristim domace izraze,ne zato sto sam veci srbenda ili sta vec,vec zato sto sve vise cenim nas jezik,sto je posledica ucenja nekoliko stranih.
Omladina,u kju ubrajam i moju decu,potpuno pogresno koristi strane izraze i kombinuje ih sa nasim,sto dovodi do jezicke papazjanije i do toga da nijedan jezik ne znaju ispravno.

Stefan

pre 5 godina

@andrak

Заправо тачнији превод би био прегледач, што је и званични превод јер се као такав користи у литератури.
Претраживач је google search или bing, а прегледач би био google chrome, edge, firefox...

...

pre 5 godina

I dalje će se zvati Edge i izgledaće kao i do sada, samo će koristiti Chromium i V8 engine, a M$ će doprineti njihovom razvoju. Pametan potez IMHO, bagovi u Edgu i IE "istorijat" su ih *konačno* opametili. Još da podrže Chrome ekstenzije...

kaboom

pre 5 godina

A da omoguće deinstalaciju svog smeća tipa edge , kortana, xbox i gomile ostalog bespotrebnog smeća?
To bi im bio najbolji potez u poboljšanju nakaze zvane w10

Šta ti dečko radiš?

pre 5 godina

Opera odavno ne postoji. Opera je sada samo najobičniji derivat Chrome browser-a, odnosno, Chromium. Dakle, ovi što misle da korišćenjem Opere koriste nešto posebno i drugačije, i još se kunu kako je to najbolji browser, u zabludi su, jer ono što zapravo koriste je Chrome koji ima drugačiji skin. Ništa više. Opera jeste nekada davno bila nezavisan browser sa dosta inovacija koje su ostali kasnije implementirali, ali danas to više nije slučaj.

dajte mi minuse ;)

pre 5 godina

nema adekvatne reci na srpskom za naziv. pretrazivac,preglednik.... prvo je netacno, drugo i netacno i rogobatno.

web klijent. nije bas lepo, al je tacno.

kao ftp klijent ili e-mail klijent. niko ne izmislja imena za ove aplikacije.

najbolje da pocnemo kao hrvati da se frljawmo sa vatrozidovima (firewall za neupucene) XD

ps. u tom duhu - mogli bi browser na srpskom zvati sokocalo...XD

Toto-ko-tunjo-veran-sedmici-do-groba

pre 5 godina

W10 je mrtav, hocemo adekvatnog naslednika sedmice!!!
(lol, 08. decembar 2018 11:08)

Sto se mene tice, ne moraju da se muce. Zao mi sto kasno primetise da to ne vredi nista. Na racunaru imas bar alternativu, a sta da radim na Windows telefonu kad nema krstene aplikacije? Edge je jedan od glavnih razloga zasto sam odustao od Windows telefona koje sam obozavao. Samsung Omnia 7, stalno pricam majci da je dobro cuva... I traje, bre. Samsungova masincina.

Runzo Objektivni

pre 5 godina

Dobro je l' ovi što pišu da je Chrome najbolji ili da je Firefox "isto smeće" to realno misle ili samo pojma nemaju?! Firefox je open source, OBJEKTIVNO brži i bolji od Chrome, zauzima manje RAM i stabilniji je. To nisam ja nalupao, to možete i sami kroz razne benchmarke i nezavisne studije da potvrdite. Opera, svaka čast za brzinu ... učitavanja EXE fajla, i toliko. Ne koristi je džaba promil planete. Meni služi kao guest browser kad i ako neko seda za moj komp na poslu. Edge iskreno nikakvih problema meni nikad nije pravio u developmentu, rendering stranica čak izuzetno dobar, brz je, ali interfejs neinventivan do ludila.

auuu

pre 5 godina

pokusavao sam masu puta da ga koristim kao default browser ali posle vremenom postane neupptrebljiv i to kad kazem vremenom, ne mislim posle meaec dva, nego krene da baguje vec posle dvadesetak min - pola sata i dodje do stanja gde odziv interfejsa kasni skoro sekundu - dve ...Kliknes back on odreaguje posle dve sekunde. Refresh - cekas da uopste odreaguje pa tek onda da ucita. Cak sam se ponadao kad su otvorili mogucnost ekstenzija i instalirao samo ad blocker ...i opet isto. Legalan win10 pro, zadnji updejtovi uvek skinuti, ryzen pc sa dosta rama ali ne vredi, uvek poslw nekog vremena baguje, nebitno da li je svez sistem ili posle par meseci koriscenja. I zato ne mogu da ga koristim. Chrome mi je najlaksi za koriscenje i nekako funkcionise uvek kako ocekujes ali ipak kao default koristim firefox, navika je cudo joa od samog starta. Opera je takodje odlicna a za one koji ne mirisu Google, imate chromium, kompajliran od strane par ljud, core program, sa i bez google sync integracije, radi ekstra brzo. Vivaldi je takodje odlican.

Covek kad se zamisli, kompanija koja se softverom bavi od kad IT postoji maltene, ne znaju da maprave krsteni browser ...Umesto da poslusaju korisnike i razvoj usmere ka njima a ne pohlepi, sigurno bi bili uspesniji.

iole se razumem

pre 5 godina

@FK Pentagram
Ko se iole razume, zna da Opera jeste BILA bez premca, do verzije 12.16 i čuvenog Presto engine-a. Sve posle toga VEZE nema sa izvornom Operom i izvornim timom koji ju je pravio, jer je preseljeno na Chromium, tako da je preko noći Opera izgubila 95% funkcija po kojima je bila poznata.

Iz revolta, cela izvorna ekipa je napustila Operu/Telenor i pokrenula razvoj novog browsera na temeljima starog, a zove se Vivaldi. Iako u suštini jeste takođe zasnovan na Chromiumu, mnogo više neguje logiku i širok spektar podešavanja i funkcija koja je Opera nekada nudila.

Sadašnju Operu dobrom zovu samo oni koji su tu mantru čuli od nekog ko je ispratio Presto Operu od verzije 1.

Dragan

pre 5 godina

nekada je opera bila bez premca, koristio sam je dugo, dok nije počela da baguje i koči, posle toga chrome i ne menjam ga, za mene najbolji i najbrži

Maks

pre 5 godina

Baš sam ovih dana čitao šta MS kaže o tome šta će biti sa Edge... i Edge ostaje kao browser na Windows, kažu da imaju nameru da naprave verziju i za macOS, samo što će da pređu na Chromium engine.

Edge je do sada imao svoj zaseban engine, mada su ga razvijali da bude kompatibilan sa WebKitom, mada nije bio direktan fork WebKita... i sad su samo odlučili da pređu na Chromium engine, koji je Googleov fork "klasičnog" (Safarijevog) WebKita.

Meni se lično sviđa ideja da postoji više nezavisnih enginea koji su međusobno kompatibilni... čisto radi veće konkurencije na tržištu, a i ako postoji jedan bug u jednom, manja je verovatnoća da će da utiče na drugi ako se nezavisno razvijaju... ovako na Windowsu sada ostaje valjda samo još FireFox da se razvija nezavisno od Chromiuma... nije mi poznato da neki browser sa "klasičnim" WebKitom ima verziju za Windows još uvek.

@(andrak, 8. decembar 2018 11:10)
Preglednik/Pregledač nije isto što i "Pretraživač"... "Pretraživač" je "Search Engine" (sajt poput Google, DuckDuckGo ili Yandex), a "Preglednik" je aplikacija na računaru (koja ne pretražuje ništa sama po sebi, nego služi za prikaz/gledanje web stranica).

@(Lars, 8. decembar 2018 11:17)
@(FK Pentagram, 8. decembar 2018 14:00)
Opera isto koristi Chromium engine... tako da ispod haube neke razlike imeđu Chrome, Vivadli i Opera nema, što se enginea tiče, samo nešto drugačiji interfejs i različite ekstenzije koje su preinstalirane... sada im se pridružuje i Edge.

tiberije

pre 5 godina

Koristim safari od kada je opera prešla na Chrome i za mene je najbolji ubedljivo.
Najsigurniji sa odličnom read Text aplikacijom ne dozivljava flash i nikada nikakvih problema