Kako srpske škole mogu da stvaraju male programere?

Kada deci date u ruke micro:bit uređaje oni mogu da šalju jedni drugima poruke ispisane Morzeovom azbukom, naprave alarmni sistem, upoznaju se sa radom semafora kroz kontrolisanje LED dioda… Odnosno, uz njegovu pomoć deca uče programiranje. Ali i više od toga — uče da funkcionalizuju znanje.

Izvor: startit.rs
Pošaljite komentar
 1. (Nindza, 5. decembar 2018 23:40)

  "sistemsko skolovanje programera" je verovatno najsmesnika sintagma ikad
  da bi bio programer moras da naucis programski jezik jer je programiranje moderni ekvivalent kopanju kanala
  softversko inzenjerstvo je sa druge strane ozbiljnija kategorija za koju ima smisla "sistemski skolovati"
  (bane?, 7. decembar 2018 03:49)

  # Link komentara

 2. Sve što može Micro:bit mogu i drugi mikrokompjuteri, kao što je Arduino ili NodeMCU. Čak su i jeftiniji od Micro:bita. Ali ok, ovo je propagandna kampanja britanaca pa ćemo forsirati Micro:bit kao jedini i najbolji, koji će nas direktno lansirati iz kamenog doba u Zlatno doba.
  (Samuel Morse lično, 6. decembar 2018 22:38)

  # Link komentara

 3. Ma naucice i da govore i pisu savrseno na dva strana jezika, i programiranje, jos samo da uvedu i tenis u nastavu da bi deca mogla da zarade koji milion za dzeparac.
  (ha ha, 6. decembar 2018 10:10)

  # Link komentara

 4. Важно упозорење појавио се хакер звани localhost и преузео је контролу над свим компијутерима куцајте ping localhost и видећете да вам одговара.
  (Миле, 6. decembar 2018 09:06)

  # Link komentara

 5. Ucite ih da postanu jeftina radna snaga i crnce dan i noc ispred racunara. Svaka cast.
  (impeRAtor, 6. decembar 2018 08:52)

  # Link komentara

 6. ĆIRILIČNA RATNOM,VEROFANATIZMON,sigurno NE.
   (Bgd, 6. decembar 2018 08:38)

  # Link komentara

 7. ĆIRILIČARSTVOM,sigurno NE MOGU.
   (Bgd, 6. decembar 2018 08:24)

  # Link komentara

 8. Poenta je u tome da razvijemo i ostale privredne grane tako da ne moraju sva deca da uče programiranje. Nije svako za to i ne treba terati decu to da uče. Dug je put do pravog programera.
   (milan82, 6. decembar 2018 08:17)

  # Link komentara

 9. A poljoprivreda ce dolaziti samo u mislima. Na kraju cemo imati civilizaciju advokata, sudija, policije, medicinskih radnika, menadzera, PR-ova i programera.
   (NoName, 6. decembar 2018 08:15)

  # Link komentara

 10. Ne shvatam ovu pomamu za stvaranjem milion programera...

  Ok, to je trenutno profitabilno zanimanje, ali za 10 godina, dok ovi porastu i nauce, namnozice im se toliki broj da ce totalno obezvrediti cenu rada.

  Situacija ce biti ista kao sa ekonomistima i pravnicima, ima ih na svakom koraku, a rade za mrvice hleba (cast izuzecima).
  (Realno, 6. decembar 2018 07:34)

  # Link komentara

 11. sve ima cenu gde su plate nastavnika informatike i tehnickih nauka svima iste programiranje ucice vas veroucirelji, nastavnici fizickog, istorije, geografije, likovnog, muzickog, gradjanskog....
   (dragi, 6. decembar 2018 06:45)

  # Link komentara

 12. Realno, koji covek koji zna npr python ce uciti decu u osnovnim skolama?
   (zenon, 6. decembar 2018 06:38)

  # Link komentara

 13. Hm, nikako. Ekvivaletno pitanje: kako da u skoli stvaramo male mocarte? Ili moraju da imaju neki talenat i odu u specijalnu (muzicku) skolu?

  Ajde za pocetak obezbedite tekucu vodu u svim skolama i drzite se klasicnih predmeta.

  BTW da li je OTO dalo i jednog super inženjera?
   (pravnik, 6. decembar 2018 06:22)

  # Link komentara

 14. Na časovima informatike decu ne nauče ni slepo kucanje, a kamoli programiranje. Sramota je na šta liči naše školstvo.
  (bb, 6. decembar 2018 04:39)

  # Link komentara

 15. Српске школе уз часне изузетке, запуштене математички,тешко се постаје програмер без солидног знања математике!!!
   (Мики, 6. decembar 2018 02:07)

  # Link komentara

 16. Srpske skole? Nikako. Mi imamo verofanatiku i grdjansko, imamo kojekakve usiljene inkluzije, i kao takvi smo eonima daleko od sistemskog skolovanja programera.
  (Nindza, 5. decembar 2018 23:40)

  # Link komentara

 17. Ova prica da deca uce programiranje je takva sarena laza. Moja oba deteta idu u OS i obuhvacena su novim programom. Prve godine nista nisu radili na casu, samo su igrali igrice. Ove godine, dobili su novog profesora. Rade po programu predmeta *Tehnicko i informaticko obrazovanje." Nisu videli S od "Scratch-a" prosle godine, a sada u 6. razredu treba da uce Python. Kako ce da uce kada nastavnik koji im predaje nema pojma sta je to...
  (Djole, 5. decembar 2018 23:16)

  # Link komentara

 18. I zaboravih....komentar da će se nastavnici buniti nije na mestu. Prvo niko ih ništa ne pita, drugo nisu sve škole tj. sredine u Srbiji istog sastava (mogućnosti) dece, i treće, nastavnici se bune ali na kraju sve na silu prihvate a neko drugi tamo skuplja poene kako je projekat uspešan.....a rezultati svih projekata će se videti za deset, petnaest godina kada deca počnu da svoje porodice izdržavaju. Do tada su sve samo reči. Jedan čas nedeljno informatike je dokaz da taj predmet nije ušao u kategoriju bitnih (još je na margini) jer nemaju još sve škole opremu a najbitnije preko 50% dece NEMA KOMPJUTER KOD KUĆE. 25 škola od koliko škola u Srbiji, poštovana profesorka?
   (deedee, 5. decembar 2018 23:06)

  # Link komentara

 19. Prava stvar!!!
   (Jopa, 5. decembar 2018 22:59)

  # Link komentara

 20. Uz dužno poštovanje profesorki, mislim da smo preskočili osnovne elemnte a to je predznanje za učenje programiranja. Ako svako može da nauči programiranje zašto se za IT odeljenja u srednjem obrazovanju polaže matematika? E sad, u šestom razredu sede i budući pekari i budući lekari i budući infomatičari. Pa recite mi da li je potrebno da svi programiraju u Pajtonu? I da ne zaboravimo, u UK je osnovna škola mnogo mnogo više rasterećena od naše pa samim tim i deca imaju više vremena da se igraju programiranja pa da ga tako i nauče, jer priznajmo to je najbolji put za učenje.
   (deedee, 5. decembar 2018 22:56)

  # Link komentara

 21. nikako dokle god postoji onaj glupi fortnajt
   (realman, 5. decembar 2018 22:43)

  # Link komentara