Održana konferencija "Intelektualna svojina i Internet 2018"

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) po četvrti put organizovali su konferenciju „Intelektualna svojina i Internet“. Konferencija je održana 11. juna 2018. a ove godine bilo je reči o brojnim aktuelnim temama u oblasti autorskog prava, naziva internet domena, onlajn sadržaja i novih tehnologija.

Pošaljite komentar
 1. @Dugi Lo, 13. jun 2018 11:04
  "Veruj mi, da si ti nešti izmislio ili "naslikao" fenomenalnu digitalnu sliku i to stavio na net, ne bi baš voleo da ti bilo ko to svojata."
  Da li ste nekada čuli za Creative Commons možda?
  "Kakva je razlika da li na internetu nađeš film i "skineš" ga ili na polici u nekoj radnji nađeš DVD sa filmom i samo ga uzmeš. Veruj mi nema razlike, bar ne u ovoj fazi razvoja čovečanstva. To je KRAĐA."
  Da li je zaista? I poređenje Vam nije na mestu - uzimanje fizičkog medija bez naknade, što jeste krađa, poredite sa, pa, preuzimanjem niza jedinica i nula.
  Dalje, koncept intelektualne svojine je LAŽ. Autori, pravi autori, obično nemaju nikakvu kontrolu nad svojim delom, jer je to delo, zapravo, IP izdavača. A izdavači neretko - understatement, ako ćemo biti iskreni - screw over izvorne autore. Na pamet pada cela ona stvar sa igrom Wasteland. Ili System Shock. A šta tek reći o apsolutno šizofrenoj situaciji da su pojedini muzičari morali plaćati naknadu nosiocima prava intelektualne svojine, da bi uopšte mogli izvoditi sopstvene pesme live?
  Koncept intelektualne svojine, zakoni koji su iz njega izvedeni, koji regulišu IP, zatim Copyright - sve to je jedna velika laž i legalizovana pljačka, te zaista kočnica razvoja.
  Komentator iza nicka EU Citizen (EU Citizen, 13. jun 2018 10:21) je to prilično dobro objasnio u svom komentaru . OK, začinivši celu stvar svojim političkim stavovima, ali to nipošto ne znači da je u krivu.
  Information wants to be free!!!
  (Low Key Lyesmith, 14. jun 2018 13:39)

  # Link komentara

 2. (Aleksa, 12. jun 2018 19:21)
  Nisam baš siguran da ti i svi oni koji ti daju pluseve bilo šta razumete. Ili ste jako mladi, pa ne znate mnogo toga ili nemate iskustva. Kakva je razlika da li na internetu nađeš film i "skineš" ga ili na polici u nekoj radnji nađeš DVD sa filmom i samo ga uzmeš. Veruj mi nema razlike, bar ne u ovoj fazi razvoja čovečanstva. To je KRAĐA.

  Veruj mi, da si ti nešti izmislio ili "naslikao" fenomenalnu digitalnu sliku i to stavio na net, ne bi baš voleo da ti bilo ko to svojata. Ako ćeš TI svima svoj rad da poklanjap, to je OK, ali nemaš pravo da svojatsp sve tuše stvari makar bile na internetu.

  Ovakva razmišljanja su posledica lošeg vaspitanja i još goreg obrazovanja
   (Dugi Lo, 13. jun 2018 11:04)

  # Link komentara

 3. Intelektualna svojina je toksična fikcija i besmislica (osnov pojma vlasništva je materijalnost i realna oskudica, ako nešto, kao informacija, može da se bez gubitka kvaliteta besplatno ili uz zanemarljive transakcione troškove umnožava beskrajno puta, onda to nešto ne ispunjava osnovne logičke kriterijume da bude vlasništvo), oblik državnog potplaćivanja cronyija koji je već neko vreme glavna kočnica tehnološkog i kulturnog razvoja. Da se razumemo, daleko od toga da ne mislim da neko ne treba da bude plaćen za svoj rad, ali kako će da se naplati (a ima puno dobrih načina, DRM, ugovori, brzina eksploatacije, da spomenem samo najočiglednije), treba da bude njegov problem a ne izgovor za državu da pretvori informatičko društvo koje zavisi od slonodnog toka informacija u špijunski kazamat gde treba da se probijaš kroz patentne i kopirajt džungle i strahuješ da te neki crony lešinar ne odere i ne upropasti jer je zaštitio zaobljeni pravougaonik ili neku sličnu besmislicu.
   (EU Citizen, 13. jun 2018 10:21)

  # Link komentara

 4. Da se ja pitam, ja bih sve sto je na internetu proglasio za javno dobro, za koje ne postoji pojam autorska prava.
   (Aleksa, 12. jun 2018 19:21)

  # Link komentara