Petak, 16.02.2018.

20:00

Da li obrisani fajlovi zaista zauvek nestaju?

Izvor: rankred.com

Da li obrisani fajlovi zaista zauvek nestaju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

3.maj

pre 6 godina

Naravno da ima, samo traži vremena i strpljenja. Ja sam vraćala izbrisane fajlove, imaš i na netu programe koji to rade.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (žena-zmaj, 17. februar 2018 08:22)

Pa ti si zmaj!

Matrix

pre 6 godina

Za sve strucnjake koji se pitaju sto ne bi obrisali recimo 1TB HDD i onda preko snimili nove podatke i imali na kraju 2TB fajlova. Gospodo ne ide to tako, pod stari podaci se podrazumeva da ostaju samo deovi fajlova, recimo neko moze da uzme vas baceni HDD i da pomocu raznih programs izvuce 50-100 slika od 10000 ili recimo deo tekstualnih fajlova. Takodje low level i harens formati ne brisu 100% fajlove, imate snimke na youtube gde agent uzima upravo tako tretirani HDD i izvlaci sa istog parcijalno skenirane slike pasosa, prepiske prethodnog korisinila i slicno.

HDD cicija

pre 6 godina

Hirens Boot 10.6 majka za ove probleme. Najbitnije ''Clear MBR'' i ispra se mozak od HDD-a. Može posle ''Low Level Format'' i disk kao nov.

hadžija

pre 6 godina

za ove što se ovdi lože na čuvanje podataka je sasvim dovoljno par sati u specijalnoj prostoriji sa jednim 'islednikom' i ima da ispričaju i šta im je majka radila dok se nisu rodili!

žena-zmaj

pre 6 godina

@Kole
Naravno da ima, samo traži vremena i strpljenja. Ja sam vraćala izbrisane fajlove, imaš i na netu programe koji to rade.

Перица

pre 6 godina

Наши подаци су потребни криминалцима... рецимо да на наше име узму кредит. Додуше, то раде уз помоћ банака које су врло несмотрене.

Milanče

pre 6 godina

Kao grafitna olovka i sveska, pises-brises a ko hoce moze da se pomuci i pronadje trag olovke na papiru i onom obrisanom i onom ispod. Moze dodatno da se zakomplikuje ponovnim pisanjem preko obrisanog teksta ali nije nemoguce opet nesto od obrisanog rastumaciti.

disketa

pre 6 godina

Svaki dan treba da izbacite po jedan ovakav clanak vezano za tehnologiju.Tako ce ljudi da se opismene.Svaki dan neki koristan savet.

Cane

pre 6 godina

Kao i otisak prsta, može se ili temeljno obrisati, ili prekriti drugim otiskom tako da prethodni ne bude prepoznatljiv. Uglavnom je efikasnija ta "kamuflaža" jer nikad ne možemo znati koliko je temeljno brisanje bilo zaista temeljno.

Jasno, jedino pouzdano temeljno je uništiti, spaliti podlogu na kojoj je otisak.

Срб

pre 6 godina

Наравно, претпостављам да је тако програмирано а циљ моћника је да имају увид у сваку ситницу али се зато многе организације морају одлучно борити против тога!

Masinac

pre 6 godina

Sve je to sjajno i bajno na HDD. Problem nastaje na SSD, jer oni imaju nešto što se zove TRIM opcija koja je po default-u uključena. Ta TRIM opcija znači da sve što se obriše sa diska je zauvek obrisano i nema nikakvih tragova koji omogućavaju vraćanje tog sadržaja.
Ja sam, nažalost, to saznao na teži način.. .

Neko iz mase

pre 6 godina

OK , cemu onda sluzi velicina, metabajiti, gigabajti? Sta ako je vec pun disk pa se odradi povracaj starih podataka? Ako su vec tu negde kako onda nisu?
(whiterose, 17. februar 2018 00:30)

Kao što je napisano, kada se fajlovi obrišu"trajno", sistem u stvari samo obriše podatke o tom fajlu i sledećom prilikom taj fajl će biti prepisan. Zbog toga se dešava da softver za povraćaj obrisanih podataka ponekad nakon skeniranja hard diska prikaže da može da povrati višestruko više podataka u odnosu na kapacitet.

Bio, video i otisao

pre 6 godina

Fajl moze da se rekonstruise i posle nekoliko prebrisavanja. Svaki fajl se ne pise samo na jednom mestu i jedan put. Hard diskovi i kanali koji ih citaju (channels, Marvell je jedan od najpoznatijih u HD industriji) koristi ECC (error correction) metodu Reed Solomon koja ubacuje koeficijente n-tog polinoma na strateske delove hard diska i moze da rekonstruise falj cak i ako je 30 i vise procenata podataka nestalo (zavisi od fajla). Fajl ima barem dve kopije (ne cele ali dovoljne da se sve rekonstruise). Vrlo interesantna matematika sa matricama se koristi u Reed Solomon. Malo sam se time zabavljao u prethodnoj karijeri. Samnom je radio covek koji je dosao iz CIA i pricao mi kako CIA unistava HD (on je radio na tome). Imaju masinu sa jakim magnetima. Predju preko povrsine diska nekoliko puta i naprave DC erase. Znaci spin svih atoma je u jednom pravcu i posle toga jedino mozes da citas novine.

space y

pre 6 godina

Ne čuvati poverljive fajlove na elekteonskim medijima. Inače, šta vam je svima toliko poverljivo? Ako nisi kriminalac, ne baviš se gadostima, šta je toliko poverljivo? Kome trebaju te vaše informacije? Nikome.

(Š, 17. februar 2018 00:25)

Hehe, koji si ti mozak, po tebi je jedino kriminal za skrivanje, evo ti još nekih bitnih stvari: raznorazni snimci i slike, šifre za account-ove, izveštaji iz banke, firme itd.. sve legalno, ali zašto bi bilo kome davao te informacije na izvolte..

Backup+Bacakup+Backup

pre 6 godina

Prosto(quick) formatiranje nije dovoiljno pošto se brišu samo inode(linux) ili fileID(windows) pa je moguće vrati podatke bez mnogo poteškoća.

Gerneralno ako je vaš hard oštećen mora biti i fizučki uništen, jer je u tom slučaju moguće vratiti podatke, zamenom oštećenih delova i korišćenjem programa koji mogu da "predpostave" podatke koji nedostaju.

Ukoliko se celokupni podaci prebrisani onda je vraćanje nemoguće.

Swedenonline

pre 6 godina

Svi zaboravljate bitnu stvar, obično do zamene diska dolazi kad otkaže, pogonska elektronika ili mehanički pickup.
Takav disk nemate opciju za LLF koji i kao takav nije siguran jer signal i dalje postoji ali sa za klasične pickupe nepovoljnog Signal/Noise odnosa.
Bušilicu, 8mm burgiju i par lepih rupica za promaju i tek tada ste sigurni da niko više odatle izvući podatke neće.

Aca

pre 6 godina

Sve sam moj do mojega i sve sami strucnjaci. Kod mene u firmi trebalo je izvuci nesto iz video nadzora sa par dana zakasnjenja posto je snimak presnimljen. Ni jedna firma u srbiji nije to mogla odraditi. Pare nisu bile problem. Svaka firma ima svoju pricu i filozofiju kao sto se folozofira u komentarima. Ono sto moze da se povrati je kada obrisete album sa slikama i ispraznite kantu za djubre. Ako posle toga nasnimite jos nesto dovidjenja i kraj. Posle toga podatke moze samo da povrati FBI i sl. a ne internet forumasi.

whiterose

pre 6 godina

Ok, cemu onda sluzi velicina, metabajiti, gigabajti? Sta ako je vec pun disk pa se odradi povracaj starih podataka? Ako su vec tu negde kako onda nisu?

Гледам Капу Ћеда Свога

pre 6 godina

Ja sam svoje sledzhemerom rastavio u staklice, a lenji mogu i metkom, samo poskupela municija zadnje vreme

Š

pre 6 godina

Ne čuvati poverljive fajlove na elekteonskim medijima. Inače, šta vam je svima toliko poverljivo? Ako nisi kriminalac, ne baviš se gadostima, šta je toliko poverljivo? Kome trebaju te vaše informacije? Nikome.

prita

pre 6 godina

Bez straha! Zirujte disk i ne sekirajte se previše. Koristite hard slobodno i dalje. Posle 6 meseci ne postoji program koji će povratiti stare podatke. 1000000000%

Milos

pre 6 godina

Sve zavisi od diska. Na primer - mnogi SSD diskovi imaju dodatni memorijski cip koji nije vidljiv operativnom sistemu. On sluzi da bi disk balansirao opterecenje ostalih memorijskih cipova. Operativni sistem nema kontrolu nad njim, disk kontroler kontrolise koji ce se podaci tu upisati. To je nekih 20% dodatne za operativni sistem nevidljive memorije. Tu ne mozete biti sigurni da li je i tih 20% zaista prebrisano cak i ako vise puta prepisete disk. Ali jednom prebrisani podaci ne mogu da se vrate. Samo je tesko biti siguran da li su bas svi bitovi prebrisani. Zato i tajne sluzbe ne rizikuju pa uniste disk.

Gejts

pre 6 godina

Ako obrisani fajlovi ostaju na disku, oni zauzimaju njegovu memoriju, kao i kada su vidljivi, je li tako? To teoretski znaci da imam prazan disk, ali nemam memoriju jer su je pojeli izbrisani fajlovi? Medjutim, kada obrisem neki fajl, uvek pokazuje da se na desku povratilo, oslobodilo, onoliko memorije koliko je imao izbrisani fajl. Sta je sada to?

Недељко Стефановић

pre 6 godina

Ја користим енкрипцију. GNU/Linux дистрибуције при инсталацији нуде опције "Full disk encryption" и "Home folder encryption". Онда без шифре не може ништа да се прочита.

Ljuba

pre 6 godina

Znam za par programčića pisanih u DOS-u koji se pokreću sa butabilne diskete od 1,44mb. Obično su ih pravili veliki proizvođači hard diskova. Pomoću njih se može uraditi low level format koji traje znatno duže od običnog formata, a vreme formatiranja zavisi od kapaciteta samog diska. Nakon završenog ciklusa naprosto je nemoguće vratiti podatke dostupnim recovery programima u privatnoj režiji, (bar ja nisam uspeo) mada mislim da profesionalci, koji su u taj posao uložili grdnu lovu, to svakako mogu.

studije

pre 6 godina

@kaligula

Udzbenici na tvom faksu su bazirani na podacima od pre dve decenije :) (citaj Gutmann, 1996).
To vazi samo za "preistorijske" diskove, na modernim diskovima
nema teorije da povratis podatke koji su samo JEDANPUT obrisani ni sa MFM i STM mikroskopijom. Pogledaj malo aktuelne studije.

DrSmislov

pre 6 godina

(očigledno, 16. februar 2018 20:58)

Pa crko je? Savet je sta sa hardom koji je crkao a imao si nesto vazno na njemu. Skontao sad?

Grof

pre 6 godina

Evo sta kaze protokol oko toga.

Za bezbedno i trajno unistenje podataka i hard diska kako bi se sprecila zloupotreba bez vaseg znanja je:

1. odraditi 'wipe' (wipe nije brisanje vec zamena trenutnog sadrzaja nekog fajla ili grupe podataka drugim podacima koji su obicno nasumicno odabrani sadrzaji do velicine sadzaja koji se tretira tj. zamenjuje drugim). To znaci da se na istim lokacijama (memorijskim blokovima/sektorima) na medijumu (disku) upisuju drugi podaci koji nisu ustvari pravi vec slucajno odabrani.
2. odraditi nakon wipe klasicno brisanje tako 'wipe'ovanog fajla tj. grupe podataka - strukture;
3. odraditi low level format gde se ceo disk ispunjava setom jedinica ili nula na celom disku;
4. (opcija) fizicki unistavanje hard diska ako se disk i trajno penzionise;
NAPOMENE: Postupak pod 1. se moze ponoviti vise puta cime se dobija na jos vecoj budnosti zastite i bezbednog uklanjanja podataka sa hard diska odnosno medijuma ako se insistira na vecem stepenu zastite podataka i da se isti sutra nece moci povratiti.
Info. radi, iako nema FAT ili neke druge tabele tj. TCO (table of contents) na disku iste podatke je moguce opet povratiti ako gornji postupak sa/bez 4. tacke nije odradjen jer su onda bez TCO tkz. RAW podaci ipak dostupni i mogu se izvuci.
Najprostije receno onda je u pitanju kao udzbenik bez sadrzaja - imas knjigu ali nemas sadrzaj :)

Toliko za sada.

Nadam se da sam nekome pomogao i razresio misteriju oko privatnosti i povratka podataka.

Nikola

pre 6 godina

hajde da mi neko od vas strucnjaka objasni kako je to moguce vratiti podatke kada ih:
1. sve izbrises
2. upises na disk gomilu nepotrebnih fajlova

CATAPA

pre 6 godina

Prošlost nikada nije moguće izbrisati, ali je itekako moguće prebrisati je nečim beznačajnim. U kompjuterima to rade alati kao File Shredder, u životu nauka zvana istorija.

Korisnik obicni

pre 6 godina

Kao da niko nije cuo za enkripciju,sudeci po dosadasnjim komentarima.
Enkriptujte vase osetljive podatke,jer svaki odlazak u servis povlaci za sobom davanje `na izvol`te` svega sto imate na disku(ovima).
Ko koristi linux zna o cemu pricam,dovoljan je live USB bilo koje distribucije.
Cekic je krajnja mera u ekstremnim slucajevima,ne verujem da se ogromna vecina korisnika nalazi ili ce se ikada naci u takvoj situaciji.

dzigi

pre 6 godina

Fizički kao sečenje diskova bonsekom ili brusilicom, a zatim pretapanje isečenih komada - ili su dovoljni jak neodijumski magnet ili elektromagnet?

kaligula

pre 6 godina

Na faksu sam imao predmet digitalna forenzika i sam nisam verovao da se određenim alatima može pročitati lokacija na hardu prepisana do 21 put tako da jednostruko ili dvostruko prepisivanje nije dovoljno.

Bane

pre 6 godina

Razlog što brišem večinu mojih fajlova je besmisao tih komentara koje sam pisao; bezznačajnost tih tekstova sa današnjeg gledišta. Na taj način vršim retrospektivu svojih misli, da izdvojim bitnog od nebitnog gde sabiram utiske "kroz vreme" šta je suština sem trošenje i gubljenje vremena i da li uopšte postoji neka suština i za koje su me neke vrednosti ili subjektivni doživljaji markirali moju prošlost ili da sam se vezao za neku vrednost. Uglavnom malo; skoro praznina..Ne želim da pišem na twitteru..jer sve mi je nekako prazno i bezlično..jedino volim da pratim v.i. dokle je stigla, šta se radi...i poneke informacije...

Dr.Bravar

pre 6 godina

Obrises sve pa ponovo napunis nekim glupostima i onda onog prvo vise nema.
(cica, 16. februar 2018 21:01)

aha malo sutra.Sve je tu i dalje a od tvog levela zavisi hoces to videti ili ne.
Inace hard mozete i da zapalite a iz dela koji nije izgoreo potpuno i dalje mogu da se izvuku podaci.

Nebojša

pre 6 godina

Kad bi to bilo tačno da stari podaci ostaju na hdd-u posle formatiranja i ponovnog upisa nekih drugih podataka, najviše bi se obradovali proizvođači diskova.
Zamislite da imate hdd od 1TB koji je pun podataka, onda hoćete da obrišete te podatke, formatirate disk i upišete neke druge podatke, isto 1TB. Kad bi i ti podaci koji su bili tu i dalje stvarno bili tu, onda bi hdd od 1TB imao ustvari 2TB! Eto profita!
Ako se hdd samo formatira podaci su i dalje tu fizički i mogu se povratiti, a ako se preko njih upišu drugi podaci, prethodni su nepovratno izbrisani, tj. prepisani.

očigledno

pre 6 godina

"Ukoliko na svom hard-disku čuvate nešto što je izuzetno poverljivo, najbolje bi zato bilo da ga fizički uništite, umesto da ga bacite."

Pa ako ga cuvam zasto bih ga unistio?

Pera kojot

pre 6 godina

Ja vratio gomilu slika sa SD kartice od pre nekoliko godina.Nisam mogao da verujem da je toliko ostalo iako su izbrisane.Koristio neki free data recovery program.Drugaru isto uradila zena pa je imala finu retrospektivu sa kim je sve bio pre nje i gde je isao.Naravno ove pre je vodio na " bolja" mesta nego nju.

ing

pre 6 godina

fajlovi mogu da se oporave i posle nekoliko prepisivanja.. kada zelite da unistite poverljive podatke ne morate da lomite hard disk.. postoje programcici koji desetak puta pisu nasumicne nule i jedinice preko diska, i tako onemogucavaju rekonstrukciju obrisanog podatka..

Jare

pre 6 godina

Nije tacno da se pointer menja da pokazuje na drugu lokaciju nego se pointer brise. Taj pointer je u stvari node (srb. - cvor) u FAT tabeli. U skladu sa ovim formatiranje diska je nista drugo do brisanja stare i kreiranja nove prazne FAT tabele tako da prividno dobijamo prazan disk, a u stvari su svi podaci i dalje tu. Jeste najbezbednije fizicki unistiti disk ali je OK i upotrebiti neki softver za brisanje sadrzaja. Ti softveri brisu i FAT i sve ostalo nekoliko puta za redom upisujuci random nule i jedinice na sam medijum. Tesko da je posle toga moguce ocitati sta je nekada bilo na disku.

Pera kojot

pre 6 godina

Ja vratio gomilu slika sa SD kartice od pre nekoliko godina.Nisam mogao da verujem da je toliko ostalo iako su izbrisane.Koristio neki free data recovery program.Drugaru isto uradila zena pa je imala finu retrospektivu sa kim je sve bio pre nje i gde je isao.Naravno ove pre je vodio na " bolja" mesta nego nju.

očigledno

pre 6 godina

"Ukoliko na svom hard-disku čuvate nešto što je izuzetno poverljivo, najbolje bi zato bilo da ga fizički uništite, umesto da ga bacite."

Pa ako ga cuvam zasto bih ga unistio?

Jare

pre 6 godina

Nije tacno da se pointer menja da pokazuje na drugu lokaciju nego se pointer brise. Taj pointer je u stvari node (srb. - cvor) u FAT tabeli. U skladu sa ovim formatiranje diska je nista drugo do brisanja stare i kreiranja nove prazne FAT tabele tako da prividno dobijamo prazan disk, a u stvari su svi podaci i dalje tu. Jeste najbezbednije fizicki unistiti disk ali je OK i upotrebiti neki softver za brisanje sadrzaja. Ti softveri brisu i FAT i sve ostalo nekoliko puta za redom upisujuci random nule i jedinice na sam medijum. Tesko da je posle toga moguce ocitati sta je nekada bilo na disku.

ing

pre 6 godina

fajlovi mogu da se oporave i posle nekoliko prepisivanja.. kada zelite da unistite poverljive podatke ne morate da lomite hard disk.. postoje programcici koji desetak puta pisu nasumicne nule i jedinice preko diska, i tako onemogucavaju rekonstrukciju obrisanog podatka..

kaligula

pre 6 godina

Na faksu sam imao predmet digitalna forenzika i sam nisam verovao da se određenim alatima može pročitati lokacija na hardu prepisana do 21 put tako da jednostruko ili dvostruko prepisivanje nije dovoljno.

dzigi

pre 6 godina

Fizički kao sečenje diskova bonsekom ili brusilicom, a zatim pretapanje isečenih komada - ili su dovoljni jak neodijumski magnet ili elektromagnet?

Š

pre 6 godina

Ne čuvati poverljive fajlove na elekteonskim medijima. Inače, šta vam je svima toliko poverljivo? Ako nisi kriminalac, ne baviš se gadostima, šta je toliko poverljivo? Kome trebaju te vaše informacije? Nikome.

prita

pre 6 godina

Bez straha! Zirujte disk i ne sekirajte se previše. Koristite hard slobodno i dalje. Posle 6 meseci ne postoji program koji će povratiti stare podatke. 1000000000%

studije

pre 6 godina

@kaligula

Udzbenici na tvom faksu su bazirani na podacima od pre dve decenije :) (citaj Gutmann, 1996).
To vazi samo za "preistorijske" diskove, na modernim diskovima
nema teorije da povratis podatke koji su samo JEDANPUT obrisani ni sa MFM i STM mikroskopijom. Pogledaj malo aktuelne studije.

Dr.Bravar

pre 6 godina

Obrises sve pa ponovo napunis nekim glupostima i onda onog prvo vise nema.
(cica, 16. februar 2018 21:01)

aha malo sutra.Sve je tu i dalje a od tvog levela zavisi hoces to videti ili ne.
Inace hard mozete i da zapalite a iz dela koji nije izgoreo potpuno i dalje mogu da se izvuku podaci.

Milos

pre 6 godina

Sve zavisi od diska. Na primer - mnogi SSD diskovi imaju dodatni memorijski cip koji nije vidljiv operativnom sistemu. On sluzi da bi disk balansirao opterecenje ostalih memorijskih cipova. Operativni sistem nema kontrolu nad njim, disk kontroler kontrolise koji ce se podaci tu upisati. To je nekih 20% dodatne za operativni sistem nevidljive memorije. Tu ne mozete biti sigurni da li je i tih 20% zaista prebrisano cak i ako vise puta prepisete disk. Ali jednom prebrisani podaci ne mogu da se vrate. Samo je tesko biti siguran da li su bas svi bitovi prebrisani. Zato i tajne sluzbe ne rizikuju pa uniste disk.

Nebojša

pre 6 godina

Kad bi to bilo tačno da stari podaci ostaju na hdd-u posle formatiranja i ponovnog upisa nekih drugih podataka, najviše bi se obradovali proizvođači diskova.
Zamislite da imate hdd od 1TB koji je pun podataka, onda hoćete da obrišete te podatke, formatirate disk i upišete neke druge podatke, isto 1TB. Kad bi i ti podaci koji su bili tu i dalje stvarno bili tu, onda bi hdd od 1TB imao ustvari 2TB! Eto profita!
Ako se hdd samo formatira podaci su i dalje tu fizički i mogu se povratiti, a ako se preko njih upišu drugi podaci, prethodni su nepovratno izbrisani, tj. prepisani.

whiterose

pre 6 godina

Ok, cemu onda sluzi velicina, metabajiti, gigabajti? Sta ako je vec pun disk pa se odradi povracaj starih podataka? Ako su vec tu negde kako onda nisu?

CATAPA

pre 6 godina

Prošlost nikada nije moguće izbrisati, ali je itekako moguće prebrisati je nečim beznačajnim. U kompjuterima to rade alati kao File Shredder, u životu nauka zvana istorija.

Ljuba

pre 6 godina

Znam za par programčića pisanih u DOS-u koji se pokreću sa butabilne diskete od 1,44mb. Obično su ih pravili veliki proizvođači hard diskova. Pomoću njih se može uraditi low level format koji traje znatno duže od običnog formata, a vreme formatiranja zavisi od kapaciteta samog diska. Nakon završenog ciklusa naprosto je nemoguće vratiti podatke dostupnim recovery programima u privatnoj režiji, (bar ja nisam uspeo) mada mislim da profesionalci, koji su u taj posao uložili grdnu lovu, to svakako mogu.

Grof

pre 6 godina

Evo sta kaze protokol oko toga.

Za bezbedno i trajno unistenje podataka i hard diska kako bi se sprecila zloupotreba bez vaseg znanja je:

1. odraditi 'wipe' (wipe nije brisanje vec zamena trenutnog sadrzaja nekog fajla ili grupe podataka drugim podacima koji su obicno nasumicno odabrani sadrzaji do velicine sadzaja koji se tretira tj. zamenjuje drugim). To znaci da se na istim lokacijama (memorijskim blokovima/sektorima) na medijumu (disku) upisuju drugi podaci koji nisu ustvari pravi vec slucajno odabrani.
2. odraditi nakon wipe klasicno brisanje tako 'wipe'ovanog fajla tj. grupe podataka - strukture;
3. odraditi low level format gde se ceo disk ispunjava setom jedinica ili nula na celom disku;
4. (opcija) fizicki unistavanje hard diska ako se disk i trajno penzionise;
NAPOMENE: Postupak pod 1. se moze ponoviti vise puta cime se dobija na jos vecoj budnosti zastite i bezbednog uklanjanja podataka sa hard diska odnosno medijuma ako se insistira na vecem stepenu zastite podataka i da se isti sutra nece moci povratiti.
Info. radi, iako nema FAT ili neke druge tabele tj. TCO (table of contents) na disku iste podatke je moguce opet povratiti ako gornji postupak sa/bez 4. tacke nije odradjen jer su onda bez TCO tkz. RAW podaci ipak dostupni i mogu se izvuci.
Najprostije receno onda je u pitanju kao udzbenik bez sadrzaja - imas knjigu ali nemas sadrzaj :)

Toliko za sada.

Nadam se da sam nekome pomogao i razresio misteriju oko privatnosti i povratka podataka.

Aca

pre 6 godina

Sve sam moj do mojega i sve sami strucnjaci. Kod mene u firmi trebalo je izvuci nesto iz video nadzora sa par dana zakasnjenja posto je snimak presnimljen. Ni jedna firma u srbiji nije to mogla odraditi. Pare nisu bile problem. Svaka firma ima svoju pricu i filozofiju kao sto se folozofira u komentarima. Ono sto moze da se povrati je kada obrisete album sa slikama i ispraznite kantu za djubre. Ako posle toga nasnimite jos nesto dovidjenja i kraj. Posle toga podatke moze samo da povrati FBI i sl. a ne internet forumasi.

Korisnik obicni

pre 6 godina

Kao da niko nije cuo za enkripciju,sudeci po dosadasnjim komentarima.
Enkriptujte vase osetljive podatke,jer svaki odlazak u servis povlaci za sobom davanje `na izvol`te` svega sto imate na disku(ovima).
Ko koristi linux zna o cemu pricam,dovoljan je live USB bilo koje distribucije.
Cekic je krajnja mera u ekstremnim slucajevima,ne verujem da se ogromna vecina korisnika nalazi ili ce se ikada naci u takvoj situaciji.

Gejts

pre 6 godina

Ako obrisani fajlovi ostaju na disku, oni zauzimaju njegovu memoriju, kao i kada su vidljivi, je li tako? To teoretski znaci da imam prazan disk, ali nemam memoriju jer su je pojeli izbrisani fajlovi? Medjutim, kada obrisem neki fajl, uvek pokazuje da se na desku povratilo, oslobodilo, onoliko memorije koliko je imao izbrisani fajl. Sta je sada to?

hadžija

pre 6 godina

za ove što se ovdi lože na čuvanje podataka je sasvim dovoljno par sati u specijalnoj prostoriji sa jednim 'islednikom' i ima da ispričaju i šta im je majka radila dok se nisu rodili!

disketa

pre 6 godina

Svaki dan treba da izbacite po jedan ovakav clanak vezano za tehnologiju.Tako ce ljudi da se opismene.Svaki dan neki koristan savet.

space y

pre 6 godina

Ne čuvati poverljive fajlove na elekteonskim medijima. Inače, šta vam je svima toliko poverljivo? Ako nisi kriminalac, ne baviš se gadostima, šta je toliko poverljivo? Kome trebaju te vaše informacije? Nikome.

(Š, 17. februar 2018 00:25)

Hehe, koji si ti mozak, po tebi je jedino kriminal za skrivanje, evo ti još nekih bitnih stvari: raznorazni snimci i slike, šifre za account-ove, izveštaji iz banke, firme itd.. sve legalno, ali zašto bi bilo kome davao te informacije na izvolte..

Matrix

pre 6 godina

Za sve strucnjake koji se pitaju sto ne bi obrisali recimo 1TB HDD i onda preko snimili nove podatke i imali na kraju 2TB fajlova. Gospodo ne ide to tako, pod stari podaci se podrazumeva da ostaju samo deovi fajlova, recimo neko moze da uzme vas baceni HDD i da pomocu raznih programs izvuce 50-100 slika od 10000 ili recimo deo tekstualnih fajlova. Takodje low level i harens formati ne brisu 100% fajlove, imate snimke na youtube gde agent uzima upravo tako tretirani HDD i izvlaci sa istog parcijalno skenirane slike pasosa, prepiske prethodnog korisinila i slicno.

Перица

pre 6 godina

Наши подаци су потребни криминалцима... рецимо да на наше име узму кредит. Додуше, то раде уз помоћ банака које су врло несмотрене.

Milanče

pre 6 godina

Kao grafitna olovka i sveska, pises-brises a ko hoce moze da se pomuci i pronadje trag olovke na papiru i onom obrisanom i onom ispod. Moze dodatno da se zakomplikuje ponovnim pisanjem preko obrisanog teksta ali nije nemoguce opet nesto od obrisanog rastumaciti.

Masinac

pre 6 godina

Sve je to sjajno i bajno na HDD. Problem nastaje na SSD, jer oni imaju nešto što se zove TRIM opcija koja je po default-u uključena. Ta TRIM opcija znači da sve što se obriše sa diska je zauvek obrisano i nema nikakvih tragova koji omogućavaju vraćanje tog sadržaja.
Ja sam, nažalost, to saznao na teži način.. .

Nikola

pre 6 godina

hajde da mi neko od vas strucnjaka objasni kako je to moguce vratiti podatke kada ih:
1. sve izbrises
2. upises na disk gomilu nepotrebnih fajlova

Недељко Стефановић

pre 6 godina

Ја користим енкрипцију. GNU/Linux дистрибуције при инсталацији нуде опције "Full disk encryption" и "Home folder encryption". Онда без шифре не може ништа да се прочита.

Bio, video i otisao

pre 6 godina

Fajl moze da se rekonstruise i posle nekoliko prebrisavanja. Svaki fajl se ne pise samo na jednom mestu i jedan put. Hard diskovi i kanali koji ih citaju (channels, Marvell je jedan od najpoznatijih u HD industriji) koristi ECC (error correction) metodu Reed Solomon koja ubacuje koeficijente n-tog polinoma na strateske delove hard diska i moze da rekonstruise falj cak i ako je 30 i vise procenata podataka nestalo (zavisi od fajla). Fajl ima barem dve kopije (ne cele ali dovoljne da se sve rekonstruise). Vrlo interesantna matematika sa matricama se koristi u Reed Solomon. Malo sam se time zabavljao u prethodnoj karijeri. Samnom je radio covek koji je dosao iz CIA i pricao mi kako CIA unistava HD (on je radio na tome). Imaju masinu sa jakim magnetima. Predju preko povrsine diska nekoliko puta i naprave DC erase. Znaci spin svih atoma je u jednom pravcu i posle toga jedino mozes da citas novine.

3.maj

pre 6 godina

Naravno da ima, samo traži vremena i strpljenja. Ja sam vraćala izbrisane fajlove, imaš i na netu programe koji to rade.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (žena-zmaj, 17. februar 2018 08:22)

Pa ti si zmaj!

Cane

pre 6 godina

Kao i otisak prsta, može se ili temeljno obrisati, ili prekriti drugim otiskom tako da prethodni ne bude prepoznatljiv. Uglavnom je efikasnija ta "kamuflaža" jer nikad ne možemo znati koliko je temeljno brisanje bilo zaista temeljno.

Jasno, jedino pouzdano temeljno je uništiti, spaliti podlogu na kojoj je otisak.

Bane

pre 6 godina

Razlog što brišem večinu mojih fajlova je besmisao tih komentara koje sam pisao; bezznačajnost tih tekstova sa današnjeg gledišta. Na taj način vršim retrospektivu svojih misli, da izdvojim bitnog od nebitnog gde sabiram utiske "kroz vreme" šta je suština sem trošenje i gubljenje vremena i da li uopšte postoji neka suština i za koje su me neke vrednosti ili subjektivni doživljaji markirali moju prošlost ili da sam se vezao za neku vrednost. Uglavnom malo; skoro praznina..Ne želim da pišem na twitteru..jer sve mi je nekako prazno i bezlično..jedino volim da pratim v.i. dokle je stigla, šta se radi...i poneke informacije...

Swedenonline

pre 6 godina

Svi zaboravljate bitnu stvar, obično do zamene diska dolazi kad otkaže, pogonska elektronika ili mehanički pickup.
Takav disk nemate opciju za LLF koji i kao takav nije siguran jer signal i dalje postoji ali sa za klasične pickupe nepovoljnog Signal/Noise odnosa.
Bušilicu, 8mm burgiju i par lepih rupica za promaju i tek tada ste sigurni da niko više odatle izvući podatke neće.

Neko iz mase

pre 6 godina

OK , cemu onda sluzi velicina, metabajiti, gigabajti? Sta ako je vec pun disk pa se odradi povracaj starih podataka? Ako su vec tu negde kako onda nisu?
(whiterose, 17. februar 2018 00:30)

Kao što je napisano, kada se fajlovi obrišu"trajno", sistem u stvari samo obriše podatke o tom fajlu i sledećom prilikom taj fajl će biti prepisan. Zbog toga se dešava da softver za povraćaj obrisanih podataka ponekad nakon skeniranja hard diska prikaže da može da povrati višestruko više podataka u odnosu na kapacitet.

Backup+Bacakup+Backup

pre 6 godina

Prosto(quick) formatiranje nije dovoiljno pošto se brišu samo inode(linux) ili fileID(windows) pa je moguće vrati podatke bez mnogo poteškoća.

Gerneralno ako je vaš hard oštećen mora biti i fizučki uništen, jer je u tom slučaju moguće vratiti podatke, zamenom oštećenih delova i korišćenjem programa koji mogu da "predpostave" podatke koji nedostaju.

Ukoliko se celokupni podaci prebrisani onda je vraćanje nemoguće.

HDD cicija

pre 6 godina

Hirens Boot 10.6 majka za ove probleme. Najbitnije ''Clear MBR'' i ispra se mozak od HDD-a. Može posle ''Low Level Format'' i disk kao nov.

Гледам Капу Ћеда Свога

pre 6 godina

Ja sam svoje sledzhemerom rastavio u staklice, a lenji mogu i metkom, samo poskupela municija zadnje vreme

DrSmislov

pre 6 godina

(očigledno, 16. februar 2018 20:58)

Pa crko je? Savet je sta sa hardom koji je crkao a imao si nesto vazno na njemu. Skontao sad?

žena-zmaj

pre 6 godina

@Kole
Naravno da ima, samo traži vremena i strpljenja. Ja sam vraćala izbrisane fajlove, imaš i na netu programe koji to rade.

Срб

pre 6 godina

Наравно, претпостављам да је тако програмирано а циљ моћника је да имају увид у сваку ситницу али се зато многе организације морају одлучно борити против тога!

Dr.Bravar

pre 6 godina

Obrises sve pa ponovo napunis nekim glupostima i onda onog prvo vise nema.
(cica, 16. februar 2018 21:01)

aha malo sutra.Sve je tu i dalje a od tvog levela zavisi hoces to videti ili ne.
Inace hard mozete i da zapalite a iz dela koji nije izgoreo potpuno i dalje mogu da se izvuku podaci.

Š

pre 6 godina

Ne čuvati poverljive fajlove na elekteonskim medijima. Inače, šta vam je svima toliko poverljivo? Ako nisi kriminalac, ne baviš se gadostima, šta je toliko poverljivo? Kome trebaju te vaše informacije? Nikome.

Gejts

pre 6 godina

Ako obrisani fajlovi ostaju na disku, oni zauzimaju njegovu memoriju, kao i kada su vidljivi, je li tako? To teoretski znaci da imam prazan disk, ali nemam memoriju jer su je pojeli izbrisani fajlovi? Medjutim, kada obrisem neki fajl, uvek pokazuje da se na desku povratilo, oslobodilo, onoliko memorije koliko je imao izbrisani fajl. Sta je sada to?

kaligula

pre 6 godina

Na faksu sam imao predmet digitalna forenzika i sam nisam verovao da se određenim alatima može pročitati lokacija na hardu prepisana do 21 put tako da jednostruko ili dvostruko prepisivanje nije dovoljno.

Nikola

pre 6 godina

hajde da mi neko od vas strucnjaka objasni kako je to moguce vratiti podatke kada ih:
1. sve izbrises
2. upises na disk gomilu nepotrebnih fajlova

whiterose

pre 6 godina

Ok, cemu onda sluzi velicina, metabajiti, gigabajti? Sta ako je vec pun disk pa se odradi povracaj starih podataka? Ako su vec tu negde kako onda nisu?

Недељко Стефановић

pre 6 godina

Ја користим енкрипцију. GNU/Linux дистрибуције при инсталацији нуде опције "Full disk encryption" и "Home folder encryption". Онда без шифре не може ништа да се прочита.

Pera kojot

pre 6 godina

Ja vratio gomilu slika sa SD kartice od pre nekoliko godina.Nisam mogao da verujem da je toliko ostalo iako su izbrisane.Koristio neki free data recovery program.Drugaru isto uradila zena pa je imala finu retrospektivu sa kim je sve bio pre nje i gde je isao.Naravno ove pre je vodio na " bolja" mesta nego nju.

očigledno

pre 6 godina

"Ukoliko na svom hard-disku čuvate nešto što je izuzetno poverljivo, najbolje bi zato bilo da ga fizički uništite, umesto da ga bacite."

Pa ako ga cuvam zasto bih ga unistio?

Bane

pre 6 godina

Razlog što brišem večinu mojih fajlova je besmisao tih komentara koje sam pisao; bezznačajnost tih tekstova sa današnjeg gledišta. Na taj način vršim retrospektivu svojih misli, da izdvojim bitnog od nebitnog gde sabiram utiske "kroz vreme" šta je suština sem trošenje i gubljenje vremena i da li uopšte postoji neka suština i za koje su me neke vrednosti ili subjektivni doživljaji markirali moju prošlost ili da sam se vezao za neku vrednost. Uglavnom malo; skoro praznina..Ne želim da pišem na twitteru..jer sve mi je nekako prazno i bezlično..jedino volim da pratim v.i. dokle je stigla, šta se radi...i poneke informacije...

Nebojša

pre 6 godina

Kad bi to bilo tačno da stari podaci ostaju na hdd-u posle formatiranja i ponovnog upisa nekih drugih podataka, najviše bi se obradovali proizvođači diskova.
Zamislite da imate hdd od 1TB koji je pun podataka, onda hoćete da obrišete te podatke, formatirate disk i upišete neke druge podatke, isto 1TB. Kad bi i ti podaci koji su bili tu i dalje stvarno bili tu, onda bi hdd od 1TB imao ustvari 2TB! Eto profita!
Ako se hdd samo formatira podaci su i dalje tu fizički i mogu se povratiti, a ako se preko njih upišu drugi podaci, prethodni su nepovratno izbrisani, tj. prepisani.

ing

pre 6 godina

fajlovi mogu da se oporave i posle nekoliko prepisivanja.. kada zelite da unistite poverljive podatke ne morate da lomite hard disk.. postoje programcici koji desetak puta pisu nasumicne nule i jedinice preko diska, i tako onemogucavaju rekonstrukciju obrisanog podatka..

prita

pre 6 godina

Bez straha! Zirujte disk i ne sekirajte se previše. Koristite hard slobodno i dalje. Posle 6 meseci ne postoji program koji će povratiti stare podatke. 1000000000%

Jare

pre 6 godina

Nije tacno da se pointer menja da pokazuje na drugu lokaciju nego se pointer brise. Taj pointer je u stvari node (srb. - cvor) u FAT tabeli. U skladu sa ovim formatiranje diska je nista drugo do brisanja stare i kreiranja nove prazne FAT tabele tako da prividno dobijamo prazan disk, a u stvari su svi podaci i dalje tu. Jeste najbezbednije fizicki unistiti disk ali je OK i upotrebiti neki softver za brisanje sadrzaja. Ti softveri brisu i FAT i sve ostalo nekoliko puta za redom upisujuci random nule i jedinice na sam medijum. Tesko da je posle toga moguce ocitati sta je nekada bilo na disku.

Срб

pre 6 godina

Наравно, претпостављам да је тако програмирано а циљ моћника је да имају увид у сваку ситницу али се зато многе организације морају одлучно борити против тога!

HDD cicija

pre 6 godina

Hirens Boot 10.6 majka za ove probleme. Najbitnije ''Clear MBR'' i ispra se mozak od HDD-a. Može posle ''Low Level Format'' i disk kao nov.

Grof

pre 6 godina

Evo sta kaze protokol oko toga.

Za bezbedno i trajno unistenje podataka i hard diska kako bi se sprecila zloupotreba bez vaseg znanja je:

1. odraditi 'wipe' (wipe nije brisanje vec zamena trenutnog sadrzaja nekog fajla ili grupe podataka drugim podacima koji su obicno nasumicno odabrani sadrzaji do velicine sadzaja koji se tretira tj. zamenjuje drugim). To znaci da se na istim lokacijama (memorijskim blokovima/sektorima) na medijumu (disku) upisuju drugi podaci koji nisu ustvari pravi vec slucajno odabrani.
2. odraditi nakon wipe klasicno brisanje tako 'wipe'ovanog fajla tj. grupe podataka - strukture;
3. odraditi low level format gde se ceo disk ispunjava setom jedinica ili nula na celom disku;
4. (opcija) fizicki unistavanje hard diska ako se disk i trajno penzionise;
NAPOMENE: Postupak pod 1. se moze ponoviti vise puta cime se dobija na jos vecoj budnosti zastite i bezbednog uklanjanja podataka sa hard diska odnosno medijuma ako se insistira na vecem stepenu zastite podataka i da se isti sutra nece moci povratiti.
Info. radi, iako nema FAT ili neke druge tabele tj. TCO (table of contents) na disku iste podatke je moguce opet povratiti ako gornji postupak sa/bez 4. tacke nije odradjen jer su onda bez TCO tkz. RAW podaci ipak dostupni i mogu se izvuci.
Najprostije receno onda je u pitanju kao udzbenik bez sadrzaja - imas knjigu ali nemas sadrzaj :)

Toliko za sada.

Nadam se da sam nekome pomogao i razresio misteriju oko privatnosti i povratka podataka.

dzigi

pre 6 godina

Fizički kao sečenje diskova bonsekom ili brusilicom, a zatim pretapanje isečenih komada - ili su dovoljni jak neodijumski magnet ili elektromagnet?

hadžija

pre 6 godina

za ove što se ovdi lože na čuvanje podataka je sasvim dovoljno par sati u specijalnoj prostoriji sa jednim 'islednikom' i ima da ispričaju i šta im je majka radila dok se nisu rodili!

studije

pre 6 godina

@kaligula

Udzbenici na tvom faksu su bazirani na podacima od pre dve decenije :) (citaj Gutmann, 1996).
To vazi samo za "preistorijske" diskove, na modernim diskovima
nema teorije da povratis podatke koji su samo JEDANPUT obrisani ni sa MFM i STM mikroskopijom. Pogledaj malo aktuelne studije.

DrSmislov

pre 6 godina

(očigledno, 16. februar 2018 20:58)

Pa crko je? Savet je sta sa hardom koji je crkao a imao si nesto vazno na njemu. Skontao sad?

Milos

pre 6 godina

Sve zavisi od diska. Na primer - mnogi SSD diskovi imaju dodatni memorijski cip koji nije vidljiv operativnom sistemu. On sluzi da bi disk balansirao opterecenje ostalih memorijskih cipova. Operativni sistem nema kontrolu nad njim, disk kontroler kontrolise koji ce se podaci tu upisati. To je nekih 20% dodatne za operativni sistem nevidljive memorije. Tu ne mozete biti sigurni da li je i tih 20% zaista prebrisano cak i ako vise puta prepisete disk. Ali jednom prebrisani podaci ne mogu da se vrate. Samo je tesko biti siguran da li su bas svi bitovi prebrisani. Zato i tajne sluzbe ne rizikuju pa uniste disk.

žena-zmaj

pre 6 godina

@Kole
Naravno da ima, samo traži vremena i strpljenja. Ja sam vraćala izbrisane fajlove, imaš i na netu programe koji to rade.

Korisnik obicni

pre 6 godina

Kao da niko nije cuo za enkripciju,sudeci po dosadasnjim komentarima.
Enkriptujte vase osetljive podatke,jer svaki odlazak u servis povlaci za sobom davanje `na izvol`te` svega sto imate na disku(ovima).
Ko koristi linux zna o cemu pricam,dovoljan je live USB bilo koje distribucije.
Cekic je krajnja mera u ekstremnim slucajevima,ne verujem da se ogromna vecina korisnika nalazi ili ce se ikada naci u takvoj situaciji.

Гледам Капу Ћеда Свога

pre 6 godina

Ja sam svoje sledzhemerom rastavio u staklice, a lenji mogu i metkom, samo poskupela municija zadnje vreme

Matrix

pre 6 godina

Za sve strucnjake koji se pitaju sto ne bi obrisali recimo 1TB HDD i onda preko snimili nove podatke i imali na kraju 2TB fajlova. Gospodo ne ide to tako, pod stari podaci se podrazumeva da ostaju samo deovi fajlova, recimo neko moze da uzme vas baceni HDD i da pomocu raznih programs izvuce 50-100 slika od 10000 ili recimo deo tekstualnih fajlova. Takodje low level i harens formati ne brisu 100% fajlove, imate snimke na youtube gde agent uzima upravo tako tretirani HDD i izvlaci sa istog parcijalno skenirane slike pasosa, prepiske prethodnog korisinila i slicno.

Bio, video i otisao

pre 6 godina

Fajl moze da se rekonstruise i posle nekoliko prebrisavanja. Svaki fajl se ne pise samo na jednom mestu i jedan put. Hard diskovi i kanali koji ih citaju (channels, Marvell je jedan od najpoznatijih u HD industriji) koristi ECC (error correction) metodu Reed Solomon koja ubacuje koeficijente n-tog polinoma na strateske delove hard diska i moze da rekonstruise falj cak i ako je 30 i vise procenata podataka nestalo (zavisi od fajla). Fajl ima barem dve kopije (ne cele ali dovoljne da se sve rekonstruise). Vrlo interesantna matematika sa matricama se koristi u Reed Solomon. Malo sam se time zabavljao u prethodnoj karijeri. Samnom je radio covek koji je dosao iz CIA i pricao mi kako CIA unistava HD (on je radio na tome). Imaju masinu sa jakim magnetima. Predju preko povrsine diska nekoliko puta i naprave DC erase. Znaci spin svih atoma je u jednom pravcu i posle toga jedino mozes da citas novine.

Neko iz mase

pre 6 godina

OK , cemu onda sluzi velicina, metabajiti, gigabajti? Sta ako je vec pun disk pa se odradi povracaj starih podataka? Ako su vec tu negde kako onda nisu?
(whiterose, 17. februar 2018 00:30)

Kao što je napisano, kada se fajlovi obrišu"trajno", sistem u stvari samo obriše podatke o tom fajlu i sledećom prilikom taj fajl će biti prepisan. Zbog toga se dešava da softver za povraćaj obrisanih podataka ponekad nakon skeniranja hard diska prikaže da može da povrati višestruko više podataka u odnosu na kapacitet.

Перица

pre 6 godina

Наши подаци су потребни криминалцима... рецимо да на наше име узму кредит. Додуше, то раде уз помоћ банака које су врло несмотрене.

3.maj

pre 6 godina

Naravno da ima, samo traži vremena i strpljenja. Ja sam vraćala izbrisane fajlove, imaš i na netu programe koji to rade.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (žena-zmaj, 17. februar 2018 08:22)

Pa ti si zmaj!

Ljuba

pre 6 godina

Znam za par programčića pisanih u DOS-u koji se pokreću sa butabilne diskete od 1,44mb. Obično su ih pravili veliki proizvođači hard diskova. Pomoću njih se može uraditi low level format koji traje znatno duže od običnog formata, a vreme formatiranja zavisi od kapaciteta samog diska. Nakon završenog ciklusa naprosto je nemoguće vratiti podatke dostupnim recovery programima u privatnoj režiji, (bar ja nisam uspeo) mada mislim da profesionalci, koji su u taj posao uložili grdnu lovu, to svakako mogu.

Cane

pre 6 godina

Kao i otisak prsta, može se ili temeljno obrisati, ili prekriti drugim otiskom tako da prethodni ne bude prepoznatljiv. Uglavnom je efikasnija ta "kamuflaža" jer nikad ne možemo znati koliko je temeljno brisanje bilo zaista temeljno.

Jasno, jedino pouzdano temeljno je uništiti, spaliti podlogu na kojoj je otisak.

CATAPA

pre 6 godina

Prošlost nikada nije moguće izbrisati, ali je itekako moguće prebrisati je nečim beznačajnim. U kompjuterima to rade alati kao File Shredder, u životu nauka zvana istorija.

Backup+Bacakup+Backup

pre 6 godina

Prosto(quick) formatiranje nije dovoiljno pošto se brišu samo inode(linux) ili fileID(windows) pa je moguće vrati podatke bez mnogo poteškoća.

Gerneralno ako je vaš hard oštećen mora biti i fizučki uništen, jer je u tom slučaju moguće vratiti podatke, zamenom oštećenih delova i korišćenjem programa koji mogu da "predpostave" podatke koji nedostaju.

Ukoliko se celokupni podaci prebrisani onda je vraćanje nemoguće.

Masinac

pre 6 godina

Sve je to sjajno i bajno na HDD. Problem nastaje na SSD, jer oni imaju nešto što se zove TRIM opcija koja je po default-u uključena. Ta TRIM opcija znači da sve što se obriše sa diska je zauvek obrisano i nema nikakvih tragova koji omogućavaju vraćanje tog sadržaja.
Ja sam, nažalost, to saznao na teži način.. .

Milanče

pre 6 godina

Kao grafitna olovka i sveska, pises-brises a ko hoce moze da se pomuci i pronadje trag olovke na papiru i onom obrisanom i onom ispod. Moze dodatno da se zakomplikuje ponovnim pisanjem preko obrisanog teksta ali nije nemoguce opet nesto od obrisanog rastumaciti.

Aca

pre 6 godina

Sve sam moj do mojega i sve sami strucnjaci. Kod mene u firmi trebalo je izvuci nesto iz video nadzora sa par dana zakasnjenja posto je snimak presnimljen. Ni jedna firma u srbiji nije to mogla odraditi. Pare nisu bile problem. Svaka firma ima svoju pricu i filozofiju kao sto se folozofira u komentarima. Ono sto moze da se povrati je kada obrisete album sa slikama i ispraznite kantu za djubre. Ako posle toga nasnimite jos nesto dovidjenja i kraj. Posle toga podatke moze samo da povrati FBI i sl. a ne internet forumasi.

Swedenonline

pre 6 godina

Svi zaboravljate bitnu stvar, obično do zamene diska dolazi kad otkaže, pogonska elektronika ili mehanički pickup.
Takav disk nemate opciju za LLF koji i kao takav nije siguran jer signal i dalje postoji ali sa za klasične pickupe nepovoljnog Signal/Noise odnosa.
Bušilicu, 8mm burgiju i par lepih rupica za promaju i tek tada ste sigurni da niko više odatle izvući podatke neće.

space y

pre 6 godina

Ne čuvati poverljive fajlove na elekteonskim medijima. Inače, šta vam je svima toliko poverljivo? Ako nisi kriminalac, ne baviš se gadostima, šta je toliko poverljivo? Kome trebaju te vaše informacije? Nikome.

(Š, 17. februar 2018 00:25)

Hehe, koji si ti mozak, po tebi je jedino kriminal za skrivanje, evo ti još nekih bitnih stvari: raznorazni snimci i slike, šifre za account-ove, izveštaji iz banke, firme itd.. sve legalno, ali zašto bi bilo kome davao te informacije na izvolte..

disketa

pre 6 godina

Svaki dan treba da izbacite po jedan ovakav clanak vezano za tehnologiju.Tako ce ljudi da se opismene.Svaki dan neki koristan savet.