Utorak, 04.07.2017.

09:38

Budućnost je stigla: Ovako ćemo otključavati naredni iPhone?

Izvor: B92

Buduænost je stigla: Ovako æemo otkljuèavati naredni iPhone? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Pa da

pre 6 godina

Kakav tekst, ja ne verujem... No comment... Bas uopste nije pro Apple, a na stetu Samsunga. Ostavicu Apple da uziva u svojoj izuzetnosti i samo cu da napomenem da nikakvo skeniranje lica nije doneo Galaxy S8, to postoji odavno, S8 je doneo skeniranje roznjace i ne, ne moze se otkljucati slikom...

Ajme

pre 6 godina

Skener oka rodjaci, skener oka, ne lica (sto se Samsunga tice)... Pa svi ste smesni majku mu, a sve kao eksperti... A Apple? Ma nek radi sta hoce, sta god da uradi podjednako ce novaca dobiti...

Pa da

pre 6 godina

Procitajte do kraja drugari. Lijepo kaze vec postoji ali na Samsung uredjaju nadjene odmah mane, tj unlock putem slike lica. Dakle Apple zeli da izbjegne tu "manu"... Stvarno cesto citam tehno vijesti i nacuditi se ne mogu Vama koji izgleda zivotom branite i napadate kompanije, brendove... Cim se Apple pomene pomama hejtera, idi bolan drmni koje pivo dozovi se malo, pusti kompanije nek se igraju :) HEZAAH!!!
(Arthur Dent, 05. jul 2017 05:27)

I isprica ti to sve tako lepo, a jadan ni ne znas da tekst trabunja i da to sto pise za S8 veze s mozgom nema... Ali dobro, smej se ti jos malo jer ipak jesi u pravu sto se tice ljudi...

Mickey

pre 6 godina

Apolo,
Apple ce uvesti bezicno punjenje kada to zaista bude bilo bezicno. Kada budes mogao sa njihovim uredjajem da razgovaras i da se u isto vreme puni. Pravo bezicno punjenje u stvari i ne postoji, to sto se naziva "bezicnim punjenjem" kod vas androidasa, je u stvari punjenje za koje je potrebno da se telefon spusti na odredjenu platformu. Ako zelis da pricas za vreme tog "bezicnog punjenja", moras podici telefon sa te platforme i samim tim prekidas punjenje, osim ako ne pokupis citavu platformu (koja je btw vezana kablom za uticnicu) i tako razgovaras, sto je, slozices se, malo bezveze... A i kome je do takvog punjenja, $50 na amazonu i case-ova za "bezicno punjenje" iPhone-ova koliko hoces :)

Osnovna razlika izmedju Apple i ostlih proizvodjaca i jeste u tome da, pored stabilnosti u radu, na trziste ne izbacuju nedovrsene ni poluproizvode. Isto je i sa opcijom otkljucavanja telefona prepoznavanjem lica.

Mickey

pre 6 godina

Makse,
2007 iPhone, 2012 4s, 2015 6+
Ja ne znam kako Android izgleda, niti me zanima.
Mozemo reci da sam tu i tamo sam upucen kako radi Touch ID, a u samom clanku se govori o tome da ce 3D prepoznavanje lica raditi dosta brze (otkljucavati u delu senkunde), sto svakako ima smisla.
Jedan iP 6Plus mi je JB pod iOS8 i na njemu veoma cesto dolazi do pogresnog ocitavanja otiska prsta, recimo 1 od 4 pokusaja, dok na drugom koji je pod iOS 10, pogresno ocitavanje se desava nesto redje, pa recimo 1 od 10 puta. Na oba tel imam memorisane otiske 4 prsta, oba palca i kaziprsta.

Maks

pre 6 godina

@(Mickey, 5. jul 2017 01:07)

Meni izgleda da ti verovatno nisi ni video Touch ID ili neki drugi senzor za otiske na nekom novijem flagship telefonu, ako misliš da bi "prepoznavanje lica" imalo neku "prednost" da "mnogo brže otključava" telefon.

Touch ID telefon otključa skoro istog momenta kada se pritisne senzor (kratak prisak koji ne traje ni sekundu je dovoljan)... slično kao kada pritisneš obično Home dugme na telefonu koji nije ni zaključan... ne moraš ni da sačekaš ni da se ekran uključi (ako telefon stoji na stolu sa isključenim ekranom) pre nego što pritisneš Touch ID. Tako da, čak i kada bi napravili nešto što "ispod haube" radi brže, pitanje je da li bi to većini korisnika uopšte bilo i primetno obzirom koliko već brzo radi.

Sa Touch ID senzor možeš da pritisneš i dok telefon vadiš iz dežepa, da bude već na Home screen dok pogledaš u ekran... ako stoji na stolu ili na nekom postolju, možeš senzor da pritisneš bez uzimanja telefona u ruke.

Jedino poboljšanje koje bi možda mogli da smisle je da ugrade Touch ID senzor u ekran ako može jednako brzo i pouzdano da radi kao sada... bilo je članaka još ranije da Apple radi na tome (mada nije bilo baš puno detalja dokle su stigli sa time) i pokazivali su skoro na YouTube neki drugi prozivođači neke prototipe sa senzorom u ekranu, ali to izgleda još ne radi onako dobro kao klasičan Touch ID, bar za sada... ali ipak su to bili prototipovi i verovatno će da se to poboljša vremenom.

Viking

pre 6 godina

Ma MicroSoft to ima vec godinama, imam SP4 i otvori po moje lice, ako skinem naocare nikada nece se otvoriti, drugo i kad je mrak kad gledan na kameru ona opet se otvori. To znaci da ovo nije nista novo

Arthur Dent

pre 6 godina

Procitajte do kraja drugari. Lijepo kaze vec postoji ali na Samsung uredjaju nadjene odmah mane, tj unlock putem slike lica. Dakle Apple zeli da izbjegne tu "manu"... Stvarno cesto citam tehno vijesti i nacuditi se ne mogu Vama koji izgleda zivotom branite i napadate kompanije, brendove... Cim se Apple pomene pomama hejtera, idi bolan drmni koje pivo dozovi se malo, pusti kompanije nek se igraju :) HEZAAH!!!

Džona

pre 6 godina

"A kad se napijem?!?! Sam sebe ujutro ne mogu da prepoznam...
(Ne verujem zeni sa lepim nogama, 04. jul 2017 11:53)"

Prvo pin i poslije lice, kad napijes i sutra zapamtio 1234 :D

Mickey

pre 6 godina

Srbi, vi i dalje ne kapirate. Nije stvar u tome ko je kada uveo, vec nacin na koji radi.
Apple ne navodi da ce to prvi uvesti, vec da taj sistem nece uvoditi dok ga ne usavrse do te mere da posao odraduje bez greske, a ne kao na budjavom S8, poturis sliku vlasnika i volia... Radis sta hoces... Kod Appla se radi o 3D skenianju, tako da fotogafija vlasnika ne moze da prodje.
Nokin sistem je toliko savrsen da je evo i dan danas u mainstream proizvodnji... Poseduju ga obe Lumie :)

Neko je pitao za prednost u odnosu na fingerprint. Osnovna prednost je ta sto ne treba Touch ID senzor otiska prsta, sto otvara prostor za ekran bez ikakvih fizickih tastera, i to sto mnogo brze otkljucava, kao sto je navedeno u tekstu. Dok podignes telefon i postavis ga u normalnu poziciju za upotrebu, on je vec spreman za rad.

Maks

pre 6 godina

Nećemo ga tako otključavati :D

To su za saba samo nagađanja, šta neki analitičari možda misle.

Čak i da se ispostavi da je to tačno, već se pojavljuju komentari raznih Apple korisnika da oni takav telefon ne bi uzeli i da bi ostali na sedmici ili 7S ako bude sličan kao sedmica.

Ono što smo ranije pričali da je Touch ID praktičniji i dalje stoji... Touch ID funkcioniše skoro neprimetno... samo dodirneš Home dugme i telefon se skoro momentalno se otključa... a telefon može da stoji na stolu dok ga otključavaš i da ne moraš da ga uzimaš u ruke...

Držanje telefona ispred lica radi otključavanja zvuči manje praktično, pogotovo ako neko dok hoda/trči hoće da otključa telfon.

Ili šta ako je napolju mračno? Sediš, na primer, u dvorištu noću sa drugarima i pijete pivo, a osvetljenje u dvorištu nije baš najbolje... Je l' treba neko da ulazi u kuću da otključa telefon? Eno pogledajte šta pišu korisnici Galaxy S8 o prepoznavanju lica u mraku... kaže jedan sedi on tako kući, gleda TV, svetlo u sobi ugašeno, uzme on telefon u ruke i pokuša da otključa telefon uz prepoznavanje lica i žali se zašto to ne radi... a drugi korisnici mu odgovaraju kao da ne može da očekuje da će da radi ako je toliko mračno da selfiji ne bi dobro ispali.

Apple valjda nije izgubio kompas toliko da zameni Touch ID nečim takvim, pogotovo nakon što su potrošili ogromne pare da kupe jednu od najjačih firmi koja je razvijala skenere za otiske i uspeli da ubede toliko firmi da podrže Apple Pay.

milan

pre 6 godina

Ok za sve koji se prave pametni. Skeniranje lica je Google uveo na Android uređajima još od verzije ICS 4.0, tako da Samsung S8 poseduje Google rešenje. Medjutim pristup Apple-a je potpuno drugačiji, Apple vrši 3D skeniranje lica, dok postojeća rešenja mogu lako biti zavarana fotografijom (sam Google to navodi), 3D skeniranje nije moguće jer se meri "dubina" reljefa na vašem licu. Ovo ne treba mešati sa IRIS skenerom jer nema dodirnih tačaka (skeniranje oka, ne lica). Ma koliko bilo popularno nazivati Apple plagijatorima, ovde su zapravo inovatori. Da sve bude čisto, nije Apple razvio ovu tehnologiju već su kupili Izraelsku kompaniju koja je to napravila.
Pozdrav

Bugi

pre 6 godina

Je li moguće da svi komentari idu ka tome da Apple nije prvi tj. da se baca hejt. Ljudi ovo je dio sajta za one koje se razumiju u tehnologiju. Nema potrebe za hejtom.

Zurkolomac

pre 6 godina

Kupilu tehnoligiju za prepoznavanje lica. Naravno, niko nije ni ocekivao da tako nesto mogu napraviti jabucari. Njihova specijalnost je dizajn logoa zagrizene jabuke i tu je kraj...

B

pre 6 godina

A u čemu je to ta velika prednost ovog prepoznavanja lica u odnosu na otisak prsta?
(marko_sthlm, 04. jul 2017 11:17)

Prednost je da ne zauzima dragocijeni prostor na uredjaju. A i "isfurao se vise otisak" idemo dalje. Apple ce opet uvesti nesto novo. Nece to biti obicno prepoznavanje lica sto imaju i najobicniji telefoni.

srb

pre 6 godina

hahaha "buducnost je stigla". U fazonu back to the future...markating je cudo, kad je 950ica to imala jedva ste mogli da procitate nesto o tome i to na specijalizovanim sajtovima o mobilnim telefonima, kad apple to ubaci onda je revolucija

zabrinuti fan

pre 6 godina

Najbolji način za otključavanje telefona je pomoću otiska prsta i to na onim modelima gde je skener pozicioniran na poleđini telefona ispod kamere. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

Ovcica

pre 6 godina

Lumia 950? Skener oka? Na primer da je to neka revolucija bila,a niko nije pricao o tome. I lepo stoji u tekstu,prepoznavanje lica ima S8, tako da Apple nista novo ni revolucionarno nece uvesti,kao i do sada. Cekamo "inovaciju" u pogledu full HD OLED ekrana u njihovim telefonima,jos uvek.

laki78

pre 6 godina

Sledece godine vam telefon trazi uzorak za dnk analizu...recimo da pljunete na ekran,cisto da kompletiraju bazu podataka.Ja bas nisam pristalica ovoga.Double tap na ekran Lg-a mi je idealan nacin za otkljucavanje a ni razni paterni mi nisu potrebni.

Nemesis

pre 6 godina

Nije tacno da je Samsung ista uveo, otkljucavanje pomoću iris-a (dužica oka) da budemo jako precizni je prvi put predstavljeno na Microsoftovim Lumia 950 i 950XL uredjajima još 2015. godine.

Potencijalac

pre 6 godina

Niko ne razvija sigurnost u sferi oružja... Koje čita otiske, lica, službenike??? Pa da sistem se kolekrivno štiti. Pojedinačne žrtve su neminovne.

felna-od-fice

pre 6 godina

imam Samsung S8+ i nije mi palo na pamet da pokrenem ovu aplikaciju, imam dugme sa strane koje mi je sasvim dovoljno da otkljucam i zakljucam telefon..

be real

pre 6 godina

Ovo je M$ furao na Lumiji odavno, a postoje i Androidi sa ovom opcijom, google radi na 3D senzorima već neko vreme, tako da je Epl miljama iza konkurencije.

Lenz

pre 6 godina

To je ukradeno od Samsunga (Iris Scaner).
Ideja za ekran novog iPhone telefona, ukradena je od proizvodjaca "Essential".
Ideja za 2 kamere na poledjini od Huaweia, koji je to ukrao od HTC-a.

Dragan

pre 6 godina

Note 7, galaxy 8,cak i Lumia je imala tu opciju.
E,Boze...
I onda ovi fanlvi pisu kako apple vodi inovacije.
I samo jos jed mna zanimljivost.
Apple planira da ugradi zakrivljene ivice ekrana... Zvuci poznato???

laki78

pre 6 godina

Sledece godine vam telefon trazi uzorak za dnk analizu...recimo da pljunete na ekran,cisto da kompletiraju bazu podataka.Ja bas nisam pristalica ovoga.Double tap na ekran Lg-a mi je idealan nacin za otkljucavanje a ni razni paterni mi nisu potrebni.

Ovcica

pre 6 godina

Lumia 950? Skener oka? Na primer da je to neka revolucija bila,a niko nije pricao o tome. I lepo stoji u tekstu,prepoznavanje lica ima S8, tako da Apple nista novo ni revolucionarno nece uvesti,kao i do sada. Cekamo "inovaciju" u pogledu full HD OLED ekrana u njihovim telefonima,jos uvek.

felna-od-fice

pre 6 godina

imam Samsung S8+ i nije mi palo na pamet da pokrenem ovu aplikaciju, imam dugme sa strane koje mi je sasvim dovoljno da otkljucam i zakljucam telefon..

Nemesis

pre 6 godina

Nije tacno da je Samsung ista uveo, otkljucavanje pomoću iris-a (dužica oka) da budemo jako precizni je prvi put predstavljeno na Microsoftovim Lumia 950 i 950XL uredjajima još 2015. godine.

Dragan

pre 6 godina

Note 7, galaxy 8,cak i Lumia je imala tu opciju.
E,Boze...
I onda ovi fanlvi pisu kako apple vodi inovacije.
I samo jos jed mna zanimljivost.
Apple planira da ugradi zakrivljene ivice ekrana... Zvuci poznato???

Lenz

pre 6 godina

To je ukradeno od Samsunga (Iris Scaner).
Ideja za ekran novog iPhone telefona, ukradena je od proizvodjaca "Essential".
Ideja za 2 kamere na poledjini od Huaweia, koji je to ukrao od HTC-a.

be real

pre 6 godina

Ovo je M$ furao na Lumiji odavno, a postoje i Androidi sa ovom opcijom, google radi na 3D senzorima već neko vreme, tako da je Epl miljama iza konkurencije.

Arthur Dent

pre 6 godina

Procitajte do kraja drugari. Lijepo kaze vec postoji ali na Samsung uredjaju nadjene odmah mane, tj unlock putem slike lica. Dakle Apple zeli da izbjegne tu "manu"... Stvarno cesto citam tehno vijesti i nacuditi se ne mogu Vama koji izgleda zivotom branite i napadate kompanije, brendove... Cim se Apple pomene pomama hejtera, idi bolan drmni koje pivo dozovi se malo, pusti kompanije nek se igraju :) HEZAAH!!!

milan

pre 6 godina

Ok za sve koji se prave pametni. Skeniranje lica je Google uveo na Android uređajima još od verzije ICS 4.0, tako da Samsung S8 poseduje Google rešenje. Medjutim pristup Apple-a je potpuno drugačiji, Apple vrši 3D skeniranje lica, dok postojeća rešenja mogu lako biti zavarana fotografijom (sam Google to navodi), 3D skeniranje nije moguće jer se meri "dubina" reljefa na vašem licu. Ovo ne treba mešati sa IRIS skenerom jer nema dodirnih tačaka (skeniranje oka, ne lica). Ma koliko bilo popularno nazivati Apple plagijatorima, ovde su zapravo inovatori. Da sve bude čisto, nije Apple razvio ovu tehnologiju već su kupili Izraelsku kompaniju koja je to napravila.
Pozdrav

Zurkolomac

pre 6 godina

Kupilu tehnoligiju za prepoznavanje lica. Naravno, niko nije ni ocekivao da tako nesto mogu napraviti jabucari. Njihova specijalnost je dizajn logoa zagrizene jabuke i tu je kraj...

srb

pre 6 godina

hahaha "buducnost je stigla". U fazonu back to the future...markating je cudo, kad je 950ica to imala jedva ste mogli da procitate nesto o tome i to na specijalizovanim sajtovima o mobilnim telefonima, kad apple to ubaci onda je revolucija

Maks

pre 6 godina

Nećemo ga tako otključavati :D

To su za saba samo nagađanja, šta neki analitičari možda misle.

Čak i da se ispostavi da je to tačno, već se pojavljuju komentari raznih Apple korisnika da oni takav telefon ne bi uzeli i da bi ostali na sedmici ili 7S ako bude sličan kao sedmica.

Ono što smo ranije pričali da je Touch ID praktičniji i dalje stoji... Touch ID funkcioniše skoro neprimetno... samo dodirneš Home dugme i telefon se skoro momentalno se otključa... a telefon može da stoji na stolu dok ga otključavaš i da ne moraš da ga uzimaš u ruke...

Držanje telefona ispred lica radi otključavanja zvuči manje praktično, pogotovo ako neko dok hoda/trči hoće da otključa telfon.

Ili šta ako je napolju mračno? Sediš, na primer, u dvorištu noću sa drugarima i pijete pivo, a osvetljenje u dvorištu nije baš najbolje... Je l' treba neko da ulazi u kuću da otključa telefon? Eno pogledajte šta pišu korisnici Galaxy S8 o prepoznavanju lica u mraku... kaže jedan sedi on tako kući, gleda TV, svetlo u sobi ugašeno, uzme on telefon u ruke i pokuša da otključa telefon uz prepoznavanje lica i žali se zašto to ne radi... a drugi korisnici mu odgovaraju kao da ne može da očekuje da će da radi ako je toliko mračno da selfiji ne bi dobro ispali.

Apple valjda nije izgubio kompas toliko da zameni Touch ID nečim takvim, pogotovo nakon što su potrošili ogromne pare da kupe jednu od najjačih firmi koja je razvijala skenere za otiske i uspeli da ubede toliko firmi da podrže Apple Pay.

Bugi

pre 6 godina

Je li moguće da svi komentari idu ka tome da Apple nije prvi tj. da se baca hejt. Ljudi ovo je dio sajta za one koje se razumiju u tehnologiju. Nema potrebe za hejtom.

B

pre 6 godina

A u čemu je to ta velika prednost ovog prepoznavanja lica u odnosu na otisak prsta?
(marko_sthlm, 04. jul 2017 11:17)

Prednost je da ne zauzima dragocijeni prostor na uredjaju. A i "isfurao se vise otisak" idemo dalje. Apple ce opet uvesti nesto novo. Nece to biti obicno prepoznavanje lica sto imaju i najobicniji telefoni.

Mickey

pre 6 godina

Apolo,
Apple ce uvesti bezicno punjenje kada to zaista bude bilo bezicno. Kada budes mogao sa njihovim uredjajem da razgovaras i da se u isto vreme puni. Pravo bezicno punjenje u stvari i ne postoji, to sto se naziva "bezicnim punjenjem" kod vas androidasa, je u stvari punjenje za koje je potrebno da se telefon spusti na odredjenu platformu. Ako zelis da pricas za vreme tog "bezicnog punjenja", moras podici telefon sa te platforme i samim tim prekidas punjenje, osim ako ne pokupis citavu platformu (koja je btw vezana kablom za uticnicu) i tako razgovaras, sto je, slozices se, malo bezveze... A i kome je do takvog punjenja, $50 na amazonu i case-ova za "bezicno punjenje" iPhone-ova koliko hoces :)

Osnovna razlika izmedju Apple i ostlih proizvodjaca i jeste u tome da, pored stabilnosti u radu, na trziste ne izbacuju nedovrsene ni poluproizvode. Isto je i sa opcijom otkljucavanja telefona prepoznavanjem lica.

Mickey

pre 6 godina

Srbi, vi i dalje ne kapirate. Nije stvar u tome ko je kada uveo, vec nacin na koji radi.
Apple ne navodi da ce to prvi uvesti, vec da taj sistem nece uvoditi dok ga ne usavrse do te mere da posao odraduje bez greske, a ne kao na budjavom S8, poturis sliku vlasnika i volia... Radis sta hoces... Kod Appla se radi o 3D skenianju, tako da fotogafija vlasnika ne moze da prodje.
Nokin sistem je toliko savrsen da je evo i dan danas u mainstream proizvodnji... Poseduju ga obe Lumie :)

Neko je pitao za prednost u odnosu na fingerprint. Osnovna prednost je ta sto ne treba Touch ID senzor otiska prsta, sto otvara prostor za ekran bez ikakvih fizickih tastera, i to sto mnogo brze otkljucava, kao sto je navedeno u tekstu. Dok podignes telefon i postavis ga u normalnu poziciju za upotrebu, on je vec spreman za rad.

Potencijalac

pre 6 godina

Niko ne razvija sigurnost u sferi oružja... Koje čita otiske, lica, službenike??? Pa da sistem se kolekrivno štiti. Pojedinačne žrtve su neminovne.

Viking

pre 6 godina

Ma MicroSoft to ima vec godinama, imam SP4 i otvori po moje lice, ako skinem naocare nikada nece se otvoriti, drugo i kad je mrak kad gledan na kameru ona opet se otvori. To znaci da ovo nije nista novo

Maks

pre 6 godina

@(Mickey, 5. jul 2017 01:07)

Meni izgleda da ti verovatno nisi ni video Touch ID ili neki drugi senzor za otiske na nekom novijem flagship telefonu, ako misliš da bi "prepoznavanje lica" imalo neku "prednost" da "mnogo brže otključava" telefon.

Touch ID telefon otključa skoro istog momenta kada se pritisne senzor (kratak prisak koji ne traje ni sekundu je dovoljan)... slično kao kada pritisneš obično Home dugme na telefonu koji nije ni zaključan... ne moraš ni da sačekaš ni da se ekran uključi (ako telefon stoji na stolu sa isključenim ekranom) pre nego što pritisneš Touch ID. Tako da, čak i kada bi napravili nešto što "ispod haube" radi brže, pitanje je da li bi to većini korisnika uopšte bilo i primetno obzirom koliko već brzo radi.

Sa Touch ID senzor možeš da pritisneš i dok telefon vadiš iz dežepa, da bude već na Home screen dok pogledaš u ekran... ako stoji na stolu ili na nekom postolju, možeš senzor da pritisneš bez uzimanja telefona u ruke.

Jedino poboljšanje koje bi možda mogli da smisle je da ugrade Touch ID senzor u ekran ako može jednako brzo i pouzdano da radi kao sada... bilo je članaka još ranije da Apple radi na tome (mada nije bilo baš puno detalja dokle su stigli sa time) i pokazivali su skoro na YouTube neki drugi prozivođači neke prototipe sa senzorom u ekranu, ali to izgleda još ne radi onako dobro kao klasičan Touch ID, bar za sada... ali ipak su to bili prototipovi i verovatno će da se to poboljša vremenom.

zabrinuti fan

pre 6 godina

Najbolji način za otključavanje telefona je pomoću otiska prsta i to na onim modelima gde je skener pozicioniran na poleđini telefona ispod kamere. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

Džona

pre 6 godina

"A kad se napijem?!?! Sam sebe ujutro ne mogu da prepoznam...
(Ne verujem zeni sa lepim nogama, 04. jul 2017 11:53)"

Prvo pin i poslije lice, kad napijes i sutra zapamtio 1234 :D

Mickey

pre 6 godina

Makse,
2007 iPhone, 2012 4s, 2015 6+
Ja ne znam kako Android izgleda, niti me zanima.
Mozemo reci da sam tu i tamo sam upucen kako radi Touch ID, a u samom clanku se govori o tome da ce 3D prepoznavanje lica raditi dosta brze (otkljucavati u delu senkunde), sto svakako ima smisla.
Jedan iP 6Plus mi je JB pod iOS8 i na njemu veoma cesto dolazi do pogresnog ocitavanja otiska prsta, recimo 1 od 4 pokusaja, dok na drugom koji je pod iOS 10, pogresno ocitavanje se desava nesto redje, pa recimo 1 od 10 puta. Na oba tel imam memorisane otiske 4 prsta, oba palca i kaziprsta.

Pa da

pre 6 godina

Kakav tekst, ja ne verujem... No comment... Bas uopste nije pro Apple, a na stetu Samsunga. Ostavicu Apple da uziva u svojoj izuzetnosti i samo cu da napomenem da nikakvo skeniranje lica nije doneo Galaxy S8, to postoji odavno, S8 je doneo skeniranje roznjace i ne, ne moze se otkljucati slikom...

Pa da

pre 6 godina

Procitajte do kraja drugari. Lijepo kaze vec postoji ali na Samsung uredjaju nadjene odmah mane, tj unlock putem slike lica. Dakle Apple zeli da izbjegne tu "manu"... Stvarno cesto citam tehno vijesti i nacuditi se ne mogu Vama koji izgleda zivotom branite i napadate kompanije, brendove... Cim se Apple pomene pomama hejtera, idi bolan drmni koje pivo dozovi se malo, pusti kompanije nek se igraju :) HEZAAH!!!
(Arthur Dent, 05. jul 2017 05:27)

I isprica ti to sve tako lepo, a jadan ni ne znas da tekst trabunja i da to sto pise za S8 veze s mozgom nema... Ali dobro, smej se ti jos malo jer ipak jesi u pravu sto se tice ljudi...

Ajme

pre 6 godina

Skener oka rodjaci, skener oka, ne lica (sto se Samsunga tice)... Pa svi ste smesni majku mu, a sve kao eksperti... A Apple? Ma nek radi sta hoce, sta god da uradi podjednako ce novaca dobiti...

Lenz

pre 6 godina

To je ukradeno od Samsunga (Iris Scaner).
Ideja za ekran novog iPhone telefona, ukradena je od proizvodjaca "Essential".
Ideja za 2 kamere na poledjini od Huaweia, koji je to ukrao od HTC-a.

Zurkolomac

pre 6 godina

Kupilu tehnoligiju za prepoznavanje lica. Naravno, niko nije ni ocekivao da tako nesto mogu napraviti jabucari. Njihova specijalnost je dizajn logoa zagrizene jabuke i tu je kraj...

Dragan

pre 6 godina

Note 7, galaxy 8,cak i Lumia je imala tu opciju.
E,Boze...
I onda ovi fanlvi pisu kako apple vodi inovacije.
I samo jos jed mna zanimljivost.
Apple planira da ugradi zakrivljene ivice ekrana... Zvuci poznato???

Ovcica

pre 6 godina

Lumia 950? Skener oka? Na primer da je to neka revolucija bila,a niko nije pricao o tome. I lepo stoji u tekstu,prepoznavanje lica ima S8, tako da Apple nista novo ni revolucionarno nece uvesti,kao i do sada. Cekamo "inovaciju" u pogledu full HD OLED ekrana u njihovim telefonima,jos uvek.

B

pre 6 godina

A u čemu je to ta velika prednost ovog prepoznavanja lica u odnosu na otisak prsta?
(marko_sthlm, 04. jul 2017 11:17)

Prednost je da ne zauzima dragocijeni prostor na uredjaju. A i "isfurao se vise otisak" idemo dalje. Apple ce opet uvesti nesto novo. Nece to biti obicno prepoznavanje lica sto imaju i najobicniji telefoni.

laki78

pre 6 godina

Sledece godine vam telefon trazi uzorak za dnk analizu...recimo da pljunete na ekran,cisto da kompletiraju bazu podataka.Ja bas nisam pristalica ovoga.Double tap na ekran Lg-a mi je idealan nacin za otkljucavanje a ni razni paterni mi nisu potrebni.

be real

pre 6 godina

Ovo je M$ furao na Lumiji odavno, a postoje i Androidi sa ovom opcijom, google radi na 3D senzorima već neko vreme, tako da je Epl miljama iza konkurencije.

Nemesis

pre 6 godina

Nije tacno da je Samsung ista uveo, otkljucavanje pomoću iris-a (dužica oka) da budemo jako precizni je prvi put predstavljeno na Microsoftovim Lumia 950 i 950XL uredjajima još 2015. godine.

zabrinuti fan

pre 6 godina

Najbolji način za otključavanje telefona je pomoću otiska prsta i to na onim modelima gde je skener pozicioniran na poleđini telefona ispod kamere. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

srb

pre 6 godina

hahaha "buducnost je stigla". U fazonu back to the future...markating je cudo, kad je 950ica to imala jedva ste mogli da procitate nesto o tome i to na specijalizovanim sajtovima o mobilnim telefonima, kad apple to ubaci onda je revolucija

Viking

pre 6 godina

Ma MicroSoft to ima vec godinama, imam SP4 i otvori po moje lice, ako skinem naocare nikada nece se otvoriti, drugo i kad je mrak kad gledan na kameru ona opet se otvori. To znaci da ovo nije nista novo

felna-od-fice

pre 6 godina

imam Samsung S8+ i nije mi palo na pamet da pokrenem ovu aplikaciju, imam dugme sa strane koje mi je sasvim dovoljno da otkljucam i zakljucam telefon..

Mickey

pre 6 godina

Srbi, vi i dalje ne kapirate. Nije stvar u tome ko je kada uveo, vec nacin na koji radi.
Apple ne navodi da ce to prvi uvesti, vec da taj sistem nece uvoditi dok ga ne usavrse do te mere da posao odraduje bez greske, a ne kao na budjavom S8, poturis sliku vlasnika i volia... Radis sta hoces... Kod Appla se radi o 3D skenianju, tako da fotogafija vlasnika ne moze da prodje.
Nokin sistem je toliko savrsen da je evo i dan danas u mainstream proizvodnji... Poseduju ga obe Lumie :)

Neko je pitao za prednost u odnosu na fingerprint. Osnovna prednost je ta sto ne treba Touch ID senzor otiska prsta, sto otvara prostor za ekran bez ikakvih fizickih tastera, i to sto mnogo brze otkljucava, kao sto je navedeno u tekstu. Dok podignes telefon i postavis ga u normalnu poziciju za upotrebu, on je vec spreman za rad.

Potencijalac

pre 6 godina

Niko ne razvija sigurnost u sferi oružja... Koje čita otiske, lica, službenike??? Pa da sistem se kolekrivno štiti. Pojedinačne žrtve su neminovne.

Bugi

pre 6 godina

Je li moguće da svi komentari idu ka tome da Apple nije prvi tj. da se baca hejt. Ljudi ovo je dio sajta za one koje se razumiju u tehnologiju. Nema potrebe za hejtom.

Pa da

pre 6 godina

Procitajte do kraja drugari. Lijepo kaze vec postoji ali na Samsung uredjaju nadjene odmah mane, tj unlock putem slike lica. Dakle Apple zeli da izbjegne tu "manu"... Stvarno cesto citam tehno vijesti i nacuditi se ne mogu Vama koji izgleda zivotom branite i napadate kompanije, brendove... Cim se Apple pomene pomama hejtera, idi bolan drmni koje pivo dozovi se malo, pusti kompanije nek se igraju :) HEZAAH!!!
(Arthur Dent, 05. jul 2017 05:27)

I isprica ti to sve tako lepo, a jadan ni ne znas da tekst trabunja i da to sto pise za S8 veze s mozgom nema... Ali dobro, smej se ti jos malo jer ipak jesi u pravu sto se tice ljudi...

Arthur Dent

pre 6 godina

Procitajte do kraja drugari. Lijepo kaze vec postoji ali na Samsung uredjaju nadjene odmah mane, tj unlock putem slike lica. Dakle Apple zeli da izbjegne tu "manu"... Stvarno cesto citam tehno vijesti i nacuditi se ne mogu Vama koji izgleda zivotom branite i napadate kompanije, brendove... Cim se Apple pomene pomama hejtera, idi bolan drmni koje pivo dozovi se malo, pusti kompanije nek se igraju :) HEZAAH!!!

milan

pre 6 godina

Ok za sve koji se prave pametni. Skeniranje lica je Google uveo na Android uređajima još od verzije ICS 4.0, tako da Samsung S8 poseduje Google rešenje. Medjutim pristup Apple-a je potpuno drugačiji, Apple vrši 3D skeniranje lica, dok postojeća rešenja mogu lako biti zavarana fotografijom (sam Google to navodi), 3D skeniranje nije moguće jer se meri "dubina" reljefa na vašem licu. Ovo ne treba mešati sa IRIS skenerom jer nema dodirnih tačaka (skeniranje oka, ne lica). Ma koliko bilo popularno nazivati Apple plagijatorima, ovde su zapravo inovatori. Da sve bude čisto, nije Apple razvio ovu tehnologiju već su kupili Izraelsku kompaniju koja je to napravila.
Pozdrav

Maks

pre 6 godina

@(Mickey, 5. jul 2017 01:07)

Meni izgleda da ti verovatno nisi ni video Touch ID ili neki drugi senzor za otiske na nekom novijem flagship telefonu, ako misliš da bi "prepoznavanje lica" imalo neku "prednost" da "mnogo brže otključava" telefon.

Touch ID telefon otključa skoro istog momenta kada se pritisne senzor (kratak prisak koji ne traje ni sekundu je dovoljan)... slično kao kada pritisneš obično Home dugme na telefonu koji nije ni zaključan... ne moraš ni da sačekaš ni da se ekran uključi (ako telefon stoji na stolu sa isključenim ekranom) pre nego što pritisneš Touch ID. Tako da, čak i kada bi napravili nešto što "ispod haube" radi brže, pitanje je da li bi to većini korisnika uopšte bilo i primetno obzirom koliko već brzo radi.

Sa Touch ID senzor možeš da pritisneš i dok telefon vadiš iz dežepa, da bude već na Home screen dok pogledaš u ekran... ako stoji na stolu ili na nekom postolju, možeš senzor da pritisneš bez uzimanja telefona u ruke.

Jedino poboljšanje koje bi možda mogli da smisle je da ugrade Touch ID senzor u ekran ako može jednako brzo i pouzdano da radi kao sada... bilo je članaka još ranije da Apple radi na tome (mada nije bilo baš puno detalja dokle su stigli sa time) i pokazivali su skoro na YouTube neki drugi prozivođači neke prototipe sa senzorom u ekranu, ali to izgleda još ne radi onako dobro kao klasičan Touch ID, bar za sada... ali ipak su to bili prototipovi i verovatno će da se to poboljša vremenom.

Mickey

pre 6 godina

Makse,
2007 iPhone, 2012 4s, 2015 6+
Ja ne znam kako Android izgleda, niti me zanima.
Mozemo reci da sam tu i tamo sam upucen kako radi Touch ID, a u samom clanku se govori o tome da ce 3D prepoznavanje lica raditi dosta brze (otkljucavati u delu senkunde), sto svakako ima smisla.
Jedan iP 6Plus mi je JB pod iOS8 i na njemu veoma cesto dolazi do pogresnog ocitavanja otiska prsta, recimo 1 od 4 pokusaja, dok na drugom koji je pod iOS 10, pogresno ocitavanje se desava nesto redje, pa recimo 1 od 10 puta. Na oba tel imam memorisane otiske 4 prsta, oba palca i kaziprsta.

Mickey

pre 6 godina

Apolo,
Apple ce uvesti bezicno punjenje kada to zaista bude bilo bezicno. Kada budes mogao sa njihovim uredjajem da razgovaras i da se u isto vreme puni. Pravo bezicno punjenje u stvari i ne postoji, to sto se naziva "bezicnim punjenjem" kod vas androidasa, je u stvari punjenje za koje je potrebno da se telefon spusti na odredjenu platformu. Ako zelis da pricas za vreme tog "bezicnog punjenja", moras podici telefon sa te platforme i samim tim prekidas punjenje, osim ako ne pokupis citavu platformu (koja je btw vezana kablom za uticnicu) i tako razgovaras, sto je, slozices se, malo bezveze... A i kome je do takvog punjenja, $50 na amazonu i case-ova za "bezicno punjenje" iPhone-ova koliko hoces :)

Osnovna razlika izmedju Apple i ostlih proizvodjaca i jeste u tome da, pored stabilnosti u radu, na trziste ne izbacuju nedovrsene ni poluproizvode. Isto je i sa opcijom otkljucavanja telefona prepoznavanjem lica.

Ajme

pre 6 godina

Skener oka rodjaci, skener oka, ne lica (sto se Samsunga tice)... Pa svi ste smesni majku mu, a sve kao eksperti... A Apple? Ma nek radi sta hoce, sta god da uradi podjednako ce novaca dobiti...

Maks

pre 6 godina

Nećemo ga tako otključavati :D

To su za saba samo nagađanja, šta neki analitičari možda misle.

Čak i da se ispostavi da je to tačno, već se pojavljuju komentari raznih Apple korisnika da oni takav telefon ne bi uzeli i da bi ostali na sedmici ili 7S ako bude sličan kao sedmica.

Ono što smo ranije pričali da je Touch ID praktičniji i dalje stoji... Touch ID funkcioniše skoro neprimetno... samo dodirneš Home dugme i telefon se skoro momentalno se otključa... a telefon može da stoji na stolu dok ga otključavaš i da ne moraš da ga uzimaš u ruke...

Držanje telefona ispred lica radi otključavanja zvuči manje praktično, pogotovo ako neko dok hoda/trči hoće da otključa telfon.

Ili šta ako je napolju mračno? Sediš, na primer, u dvorištu noću sa drugarima i pijete pivo, a osvetljenje u dvorištu nije baš najbolje... Je l' treba neko da ulazi u kuću da otključa telefon? Eno pogledajte šta pišu korisnici Galaxy S8 o prepoznavanju lica u mraku... kaže jedan sedi on tako kući, gleda TV, svetlo u sobi ugašeno, uzme on telefon u ruke i pokuša da otključa telefon uz prepoznavanje lica i žali se zašto to ne radi... a drugi korisnici mu odgovaraju kao da ne može da očekuje da će da radi ako je toliko mračno da selfiji ne bi dobro ispali.

Apple valjda nije izgubio kompas toliko da zameni Touch ID nečim takvim, pogotovo nakon što su potrošili ogromne pare da kupe jednu od najjačih firmi koja je razvijala skenere za otiske i uspeli da ubede toliko firmi da podrže Apple Pay.

Džona

pre 6 godina

"A kad se napijem?!?! Sam sebe ujutro ne mogu da prepoznam...
(Ne verujem zeni sa lepim nogama, 04. jul 2017 11:53)"

Prvo pin i poslije lice, kad napijes i sutra zapamtio 1234 :D

Pa da

pre 6 godina

Kakav tekst, ja ne verujem... No comment... Bas uopste nije pro Apple, a na stetu Samsunga. Ostavicu Apple da uziva u svojoj izuzetnosti i samo cu da napomenem da nikakvo skeniranje lica nije doneo Galaxy S8, to postoji odavno, S8 je doneo skeniranje roznjace i ne, ne moze se otkljucati slikom...