Nedelja, 16.04.2017.

18:30

Ovo su najbolji načini za čišćenje memorije na telefonu

Izvor: N1

Ovo su najbolji naèini za èišæenje memorije na telefonu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

error404

pre 6 godina

(kk, 18. april 2017 00:24) dali je stvarno bolji od skupljeg iphone-a ili zavrsava poso? imam iphone 7 za svakodnevnu upotrebu, i jedan wiko od 40€ za drugi telefon (srspka kartica posto zivim u inostranstvo). wiko je vise nego dovoljno, instalirane 3 aplikacije, ali daleko od toga da je bolji od iphone-a

kk

pre 6 godina

@nefer boobie
link2sd imaš i na torentima vec placenu verziju.

ostalima da poručim da uz malo poznavanja rada androida lako postajete ekspert i uz rootovan android i crackovane premium aplikacije možete i najeftiniji kinez (45e moj homtom) pretvoriti u odličan mobilni, bolji i od precenjenih Iphona.

ideja velikih proizvodjača i jeste da te natera da radije kupiš skuplji mobilni 200-300e ali u Srbiji sa ovom platom i ovakvim mrežama stvarno kinez urednp završi sve poslove prosečnom korisniku koji ima 10 uobičajenih aplikacija tako da 2gb rama i sl. je suvišno.
ja imam preko 60app i 1gb ram i nikad ne baguje...

Kaboom

pre 6 godina

Obišite sve FB aplikacije,disejblujte svo google djubre koje ne koristite, i podesite kameru da snima na sd.... to je otprilile dovoljno da svaki fon mladji od 5 god radi normalno

Mmm

pre 6 godina

Primetio sam da svi koji imaju iPhone, obavezno moraju da naglaše kako nemaju problema sa svojim aparatom i kako su srećni što su sa androida prešli na ios. Samo mi nije jasno zašto svaki, ama baš svaki put moraju za tako nešto da ostave komentar?
Moj odgovor bi im bio... Ok, ako ste zadovoljni sa iphone-om, batalite vaše komentare i ostavite nas ostale da se "patimo" sa androidima. Evo ja se skoro godinu dana patim sa S7 edge, a ako Bog da, uskoro cu da se patim sa S8.

volt

pre 6 godina

@ Protheus, 17. april 2017 07:57

voleo bih da objasnis svoju konstataciju o 64 bitnim procesorima. Bas me interesuje sta to zelis reci.
A sto se tice Sony telefona, licno ja ne bih ni sa ulice pokupio neki njihov telefon.

neutralni felsh

pre 6 godina

Imao sam Alcatel Pop C5 ili tako nesto, dual core sa 512mb rama i tako je sporo radio da je to neverovatno. Uspeo sam da mu dodam jos 1512mb rama preko Simple Swap programcica i microSD (class10) kartice ali sam morao da ga rootujem. Ne pomaze mnogo, djubre je djubre. Obrisao sav bloatware i ni to nije pomoglo. Najbolje uzeti nov telefon sa bar 2gb rama, presao sam na Galaxy S7 i nemam vise problema.
(Xli, 17. april 2017 00:55)


izvini, ti poredis galaxy s7 i alcatel pop c5? da kazem automobilski, to je kao da iz nekog malog polovnog reno klia udjes u neki od top modela audija i kazes da si progledao. ili imas neki jeftini kineski kasetofon pa najzad kupis neki bolji hifi sistem, pa se posle ljutis na stari kasetofon od 20 maraka sto ti je guzvao kasete :)
nista licno, ali zar nije ispravnije reci: ok, prvo nisam imao pare ili nisam znao nista, pa sam kupio prvi telefon koji mi je pao pod ruku, isprva bejah zadovoljan i srecan, ali vremenom je ta skromno placena masina pocela da kolabira usled zastarelosti, pa sam onda stedeo i najzad prelomio da kupim neki premijum model.
ovako, tvoje poredjenje dosta lici na one ovdasnje bisere koji prvo pazare neki jeftini model android-phone, ocekujuci da im radi kao najvisa klasa uredjaja, pa se razocaraju te zberu pare za ajfon, pa posle krenu da pljuju po svim "androidima", od kojih obicno nisu videli ni slovo a.

89

pre 6 godina

Nema tu mnogo mudrosti. Koliko para toliko muzike. Sve zavisi koliko je ko u mogucnosti da odvoji za telefon. Uzeo sam pre nekoliko dana honor 8 lite i odusevio se. Moje misljenje je da kinezi imaju najbolji odnos kvalitet/cena.

Zavisi od potreba

pre 6 godina

Ne trebaju svima telefoni od 200 ili 300$. Ja imam i dan danas telefone sa 512mb interne memorije i Androidom 2.3, koji su sasvim upotrebljivi.ogu se rutovanjem obrisati preinstalirane aplikacije, ali nije neophodno svakome. Stare verzije aplikacija se mogu naci lako.

kole

pre 6 godina

@(Patrick, 17. april 2017 02:57)
nije to taj cache,ovaj se brise pre boota,obicno drzis power i volume up/down zavisi od modela,kao kad radis factory rest,samo sto biras drugu opciju tj. wipe cache...

Bronko

pre 6 godina

Realno potreban je telefon sa dovoljnom kolicinom rama(2gb+) dovoljno kvalitetan procesor (min iz serije sd600,pozeljno sd800) i sto noviji softver...kod androida te uslove ispunjava samo flagsipovi...ili visoka srednja klasa....jabuka pravi samo flagsipove zato i ne baguju...kao ni bilo koji android flagsip...ne mozete da date 200 eura i da ocekujete da telefon nema nedostataka...surova istina..

hiavata

pre 6 godina

Instalirate greenify i naucite ga koje aplikacije hocete da vam rade u pozadini, npr. viber jer mora da radi i dok je display iskljucen da bi dobijali notifikacije. Ostalo sam greenify posle par desetina sekundi pobije cim zakljucate telefon i super, baterija traje duplo duze. Primer vam je recimo b92 aplikacija za android. Ako ne zelite da vam iskacu notifikacije o novim vestima nema apsolutno nijednog razloga da radi u pozadini i uzima resurse te da budi telefon iz hibernacije i pali mrezu svaki cas da bi proverio nesto sa serverima.

Maksa

pre 6 godina

Na netu postoji način da se deo micro sd memorije koristi kao RAM, ali se ne razumem toliko da bih to probao.
(živčan_neki_lik, 16. april 2017 20:32)

Prvi android 150mb i 512mb RAM. Formatiram microSD na dve particije, jedna kao virtuelna unutrašnja memorija drugu čita kao SD. Naredni mob 8GB interna (da poludiš od sreće) i opet 512mb RAM. Opet isti program, ovaj put formatiram da jedno bude virtuelni ram (2gb) a druga normalno skladište. I ako ovo kako-tako radi, ipak nije funkcionalno kao da imate sve kako treba, definitivno se oseti razlika. Od kako sam prešao na 16GB interne i 2GB RAM-a nisam imao nijedan problem, niti sam ikad napunio internu memoriju(a tek sd od 32 ni do pola). Na kraju sve zavsi od potreba i nemarnosti, svaka se memorija da popuniti dal je 2gb ili 2 tera...

xD

pre 6 godina

Za samsung (s2, jer sam samo na njemu probao), ukoliko imate problem sa nemogucnoscu instaliranjem novih aplikacija/apdejtovanjem postojecih; *#9900# > Delete dumpstate/logcat, oslobodilo mi je oko 400-500mb sistemske memorije.
Ne garantujem da ce pomoci svakome/Radite ovo na sopstvenu odgovornost.

Osveta

pre 6 godina

Manje više osnovne stvari, ništa tu nema bitno od saveta, naravno da treba imati microSD i generalno sklanjati velike video i photo snimke. Kod Android telefona je bitno imati bar 2GB RAM, poželjno i više ako je moguće, procesor neki solidni quadcore (ne mora biti neki baš iz vrha) i sve će raditi uglavnom besprekorno. Uredjaji sa baš slabim procesorima i samo sa 1GB RAM ne mogu da pruže zadovoljavajuće performanse kod Android uređaja. Nema potrebe da bilo šta specijalno čisti, svi RAM busteri i slično čim pogase neke aktivne aplikacije, skoro sve te se ponovo startuju, nepotrebno i samo se više troši baterija ako se to često radi. Jedino što ima nekog smisla ke povremeno čišćenje recent aplikacija i to je to.

kole

pre 6 godina

nove verzije androida rade odlicno,pogotovu v6.ja sam stavio custom CyanogenMod(android6),na starijem uredjaju koji je u originalu bio 4.4,radi fenomenalno,nema vise potrebe za brisanjem kesa i sl....

Protheus

pre 6 godina

Nije reklama ali je opšte poznato da sony ima najstabilniju dužinu rada bez vraćanja na fabrička podešavanja kao i najveću podršku za delove na svetu, pitajte bilo kog servisera.

Što se tiče ostalog što je bitno ide ovako

1 Nikada ne uzimajte telefon sa manje od 16 gigabajta sopstvenog prostora
2 Izbegavajte da uzimate četri jezgra ako nisu 64 bitna
3 Izbegavajte da uzimate telefon sa manje od 1 gigabajta ram memorije, poželjno je 1,5 do 2 gigabajta sve preko je odlično.
4 Što veći kapacitet baterije sa što boljim modovima i tehnologijom za potrošnju
5 Obavezni IPS ekran
6 Što novija verzija operativnog sistema

Srecna potraga za telefonom

Ko voli sony kad sam već pisao o njima a želi da prođe sa sto manje para - xperia E5. Opet napominjem nije reklama!

.. ubi me u pojam

pre 6 godina

Ove savete zna i moja baba!
(mrki, 16. april 2017 20:24)

Čitam ovaj tekst sav zadovoljan što znam sve ovo i razmišljam kako sam super, napredan, i tako to, a onda naletim na tvoj komentar i čoveče..

Patrick

pre 6 godina

Ja kad izbrisem kes memoriju te aplikacije prestanu da rade i onda moram celu app da izbrisem.A nemam sta da obrisem kad mi sve trebaju.

NeferBoobie

pre 6 godina

Za telefone sa malo memorije spas je aplikacija Link2SD. Čak sam je i platio tih par dolara na PlayStore jer mi je završavala ogroman posao na starom telefonu.

Gradjanin

pre 6 godina

Ovo su saveti za malo losije i slabije telefone. Svaki mob preko 200-300e apsolutno nema problem....
Problem je samo tih 200-300e ....:-(

MTK

pre 6 godina

Ovo su problemi kod starijih modela, prije svega Samsung i Sony (ono sto sam ja imao prilike da gledam) a nije toliko ni do samog telefona koliko do softvera tj od Androida MM 6.0 ovaj problem vise ni ne postoji, a msm da su ga i sa LP 5.1 rijesili na vecini modela osim na npr Sony Xperia M4 Aqua, na taj tel sam na LP 5.1 vidio ovaj problem. Vjerovatno ima jos modela, ali u svakom slucaju to je softverski problem nekad, a nekad star model telefona.

Xli

pre 6 godina

Imao sam Alcatel Pop C5 ili tako nesto, dual core sa 512mb rama i tako je sporo radio da je to neverovatno. Uspeo sam da mu dodam jos 1512mb rama preko Simple Swap programcica i microSD (class10) kartice ali sam morao da ga rootujem. Ne pomaze mnogo, djubre je djubre. Obrisao sav bloatware i ni to nije pomoglo. Najbolje uzeti nov telefon sa bar 2gb rama, presao sam na Galaxy S7 i nemam vise problema.

pospanko

pre 7 godina

(TNT Cvjecara, 16. april 2017 20:24)

Greška batice.... Nema potrebe za gašenje telefona noću, ako nećeš da te tada uznemirava. Dovoljno je pritisnuti ikonicu "airplane mode" i spavaćeš kao beba.

K.G.

pre 6 godina

Pravo čišćenje telefona moguce je jedino na rootovanim telefonima. Pre instalacije kad idete na brisanje pored opcija za sistem, devlik, kes stiklirsjte i internal memory tj. brisanje rom memorije. Tako ce te dobiti telefon kao da ste ga jucer prvi put upalili. Vracanje telefona na fabricka podesavanja pomaže 2 do 3 puta posle je bedkorisno. Jedino brisanje internal memory istinski radi posao.

Nebojša

pre 7 godina

Kupite telefon sa barem 15gb memorije plus memorijska kartica i neće više biti problema sa memorijom osim ako ne instalirate igre od više gigabajta u tom slučaju ništa ispod 30gb plus kartica.

Slavoljub Petrović

pre 7 godina

Aplikacije koje tobož čiste memoriju i ubrzavaju rad telefona rade upravo suprotno - sve vreme rade u pozadini, crpe resurse i povećavaju potrošnju baterije. Povremeno gašenje svih aktivnih aplikacija dovodi do toga da telefon idući put mora ponovo da pokrene aplikaciju umesto da je vraća iz standby. Za sve one koji imaju ovakve probleme - kupite bolji telefon, to je najjednostavnije rešenje

Sony u džepu i osmeh na licu

pre 7 godina

Imam tu sreću da sam 2013. kupio Sony Xperiu, a od svih ovih saveta koristim samo memorijsku karticu. I nikakvih problema nemam. Ne samo da nemam potrebu da resetujem telefon na fabrička podešavanja, nego nemam potrebu da ga resetujem uopšte. Poslednji put je resetovan(a) negde u septembru 2015. Trenutni up-time 14016 sati, to jest 584 dana.
A vi nastavite da pljujete Sony.

Potencijalac

pre 7 godina

Iz but menija obrisati keš particiju.
Što apsolutno ne utiče na prethodno stanje telefona, samo očisti sve softverske apdejtove, kao i nepotrebne ostatke apgrejda.

živčan_neki_lik

pre 7 godina

Ništa od ovoga ne pomaže. Uklonim slike i klipove, izbrišem aplikacije koje mi ne trebaju, keš i memorija sa 95% padne na 93% popunjenosti. A micro sd ne pomaže mnogo, jer čuva veličinu aplikacije, a ne podatke + neke aplikacije nemaju mogućnost promene skladištene opcije. Fabričko ažuriranje softvera mi je prepolovilo RAM memoriju koja je pre toga, sa svim aplikacijama koje i sad imam, iznosila oko 60% popunjenosti. Radio sam i vraćanje na fab.podešavanja...sve isto posle 2 dana korišćenja. Na netu postoji način da se deo micro sd memorije koristi kao RAM, ali se ne razumem toliko da bih to probao.

TNT Cvjecara

pre 7 godina

А ако нећете да вас буди током ноћи, притиснете оно магично дугме са стране и држите неколико секунди. . .

TNT Cvjecara

pre 7 godina

А ако нећете да вас буди током ноћи, притиснете оно магично дугме са стране и држите неколико секунди. . .

Sony u džepu i osmeh na licu

pre 7 godina

Imam tu sreću da sam 2013. kupio Sony Xperiu, a od svih ovih saveta koristim samo memorijsku karticu. I nikakvih problema nemam. Ne samo da nemam potrebu da resetujem telefon na fabrička podešavanja, nego nemam potrebu da ga resetujem uopšte. Poslednji put je resetovan(a) negde u septembru 2015. Trenutni up-time 14016 sati, to jest 584 dana.
A vi nastavite da pljujete Sony.

živčan_neki_lik

pre 7 godina

Ništa od ovoga ne pomaže. Uklonim slike i klipove, izbrišem aplikacije koje mi ne trebaju, keš i memorija sa 95% padne na 93% popunjenosti. A micro sd ne pomaže mnogo, jer čuva veličinu aplikacije, a ne podatke + neke aplikacije nemaju mogućnost promene skladištene opcije. Fabričko ažuriranje softvera mi je prepolovilo RAM memoriju koja je pre toga, sa svim aplikacijama koje i sad imam, iznosila oko 60% popunjenosti. Radio sam i vraćanje na fab.podešavanja...sve isto posle 2 dana korišćenja. Na netu postoji način da se deo micro sd memorije koristi kao RAM, ali se ne razumem toliko da bih to probao.

.. ubi me u pojam

pre 6 godina

Ove savete zna i moja baba!
(mrki, 16. april 2017 20:24)

Čitam ovaj tekst sav zadovoljan što znam sve ovo i razmišljam kako sam super, napredan, i tako to, a onda naletim na tvoj komentar i čoveče..

Slavoljub Petrović

pre 7 godina

Aplikacije koje tobož čiste memoriju i ubrzavaju rad telefona rade upravo suprotno - sve vreme rade u pozadini, crpe resurse i povećavaju potrošnju baterije. Povremeno gašenje svih aktivnih aplikacija dovodi do toga da telefon idući put mora ponovo da pokrene aplikaciju umesto da je vraća iz standby. Za sve one koji imaju ovakve probleme - kupite bolji telefon, to je najjednostavnije rešenje

Gradjanin

pre 6 godina

Ovo su saveti za malo losije i slabije telefone. Svaki mob preko 200-300e apsolutno nema problem....
Problem je samo tih 200-300e ....:-(

Xli

pre 6 godina

Imao sam Alcatel Pop C5 ili tako nesto, dual core sa 512mb rama i tako je sporo radio da je to neverovatno. Uspeo sam da mu dodam jos 1512mb rama preko Simple Swap programcica i microSD (class10) kartice ali sam morao da ga rootujem. Ne pomaze mnogo, djubre je djubre. Obrisao sav bloatware i ni to nije pomoglo. Najbolje uzeti nov telefon sa bar 2gb rama, presao sam na Galaxy S7 i nemam vise problema.

Potencijalac

pre 7 godina

Iz but menija obrisati keš particiju.
Što apsolutno ne utiče na prethodno stanje telefona, samo očisti sve softverske apdejtove, kao i nepotrebne ostatke apgrejda.

pospanko

pre 7 godina

(TNT Cvjecara, 16. april 2017 20:24)

Greška batice.... Nema potrebe za gašenje telefona noću, ako nećeš da te tada uznemirava. Dovoljno je pritisnuti ikonicu "airplane mode" i spavaćeš kao beba.

Protheus

pre 6 godina

Nije reklama ali je opšte poznato da sony ima najstabilniju dužinu rada bez vraćanja na fabrička podešavanja kao i najveću podršku za delove na svetu, pitajte bilo kog servisera.

Što se tiče ostalog što je bitno ide ovako

1 Nikada ne uzimajte telefon sa manje od 16 gigabajta sopstvenog prostora
2 Izbegavajte da uzimate četri jezgra ako nisu 64 bitna
3 Izbegavajte da uzimate telefon sa manje od 1 gigabajta ram memorije, poželjno je 1,5 do 2 gigabajta sve preko je odlično.
4 Što veći kapacitet baterije sa što boljim modovima i tehnologijom za potrošnju
5 Obavezni IPS ekran
6 Što novija verzija operativnog sistema

Srecna potraga za telefonom

Ko voli sony kad sam već pisao o njima a želi da prođe sa sto manje para - xperia E5. Opet napominjem nije reklama!

Mmm

pre 6 godina

Primetio sam da svi koji imaju iPhone, obavezno moraju da naglaše kako nemaju problema sa svojim aparatom i kako su srećni što su sa androida prešli na ios. Samo mi nije jasno zašto svaki, ama baš svaki put moraju za tako nešto da ostave komentar?
Moj odgovor bi im bio... Ok, ako ste zadovoljni sa iphone-om, batalite vaše komentare i ostavite nas ostale da se "patimo" sa androidima. Evo ja se skoro godinu dana patim sa S7 edge, a ako Bog da, uskoro cu da se patim sa S8.

K.G.

pre 6 godina

Pravo čišćenje telefona moguce je jedino na rootovanim telefonima. Pre instalacije kad idete na brisanje pored opcija za sistem, devlik, kes stiklirsjte i internal memory tj. brisanje rom memorije. Tako ce te dobiti telefon kao da ste ga jucer prvi put upalili. Vracanje telefona na fabricka podesavanja pomaže 2 do 3 puta posle je bedkorisno. Jedino brisanje internal memory istinski radi posao.

neutralni felsh

pre 6 godina

Imao sam Alcatel Pop C5 ili tako nesto, dual core sa 512mb rama i tako je sporo radio da je to neverovatno. Uspeo sam da mu dodam jos 1512mb rama preko Simple Swap programcica i microSD (class10) kartice ali sam morao da ga rootujem. Ne pomaze mnogo, djubre je djubre. Obrisao sav bloatware i ni to nije pomoglo. Najbolje uzeti nov telefon sa bar 2gb rama, presao sam na Galaxy S7 i nemam vise problema.
(Xli, 17. april 2017 00:55)


izvini, ti poredis galaxy s7 i alcatel pop c5? da kazem automobilski, to je kao da iz nekog malog polovnog reno klia udjes u neki od top modela audija i kazes da si progledao. ili imas neki jeftini kineski kasetofon pa najzad kupis neki bolji hifi sistem, pa se posle ljutis na stari kasetofon od 20 maraka sto ti je guzvao kasete :)
nista licno, ali zar nije ispravnije reci: ok, prvo nisam imao pare ili nisam znao nista, pa sam kupio prvi telefon koji mi je pao pod ruku, isprva bejah zadovoljan i srecan, ali vremenom je ta skromno placena masina pocela da kolabira usled zastarelosti, pa sam onda stedeo i najzad prelomio da kupim neki premijum model.
ovako, tvoje poredjenje dosta lici na one ovdasnje bisere koji prvo pazare neki jeftini model android-phone, ocekujuci da im radi kao najvisa klasa uredjaja, pa se razocaraju te zberu pare za ajfon, pa posle krenu da pljuju po svim "androidima", od kojih obicno nisu videli ni slovo a.

Nebojša

pre 7 godina

Kupite telefon sa barem 15gb memorije plus memorijska kartica i neće više biti problema sa memorijom osim ako ne instalirate igre od više gigabajta u tom slučaju ništa ispod 30gb plus kartica.

Bronko

pre 6 godina

Realno potreban je telefon sa dovoljnom kolicinom rama(2gb+) dovoljno kvalitetan procesor (min iz serije sd600,pozeljno sd800) i sto noviji softver...kod androida te uslove ispunjava samo flagsipovi...ili visoka srednja klasa....jabuka pravi samo flagsipove zato i ne baguju...kao ni bilo koji android flagsip...ne mozete da date 200 eura i da ocekujete da telefon nema nedostataka...surova istina..

89

pre 6 godina

Nema tu mnogo mudrosti. Koliko para toliko muzike. Sve zavisi koliko je ko u mogucnosti da odvoji za telefon. Uzeo sam pre nekoliko dana honor 8 lite i odusevio se. Moje misljenje je da kinezi imaju najbolji odnos kvalitet/cena.

NeferBoobie

pre 6 godina

Za telefone sa malo memorije spas je aplikacija Link2SD. Čak sam je i platio tih par dolara na PlayStore jer mi je završavala ogroman posao na starom telefonu.

kole

pre 6 godina

nove verzije androida rade odlicno,pogotovu v6.ja sam stavio custom CyanogenMod(android6),na starijem uredjaju koji je u originalu bio 4.4,radi fenomenalno,nema vise potrebe za brisanjem kesa i sl....

error404

pre 6 godina

(kk, 18. april 2017 00:24) dali je stvarno bolji od skupljeg iphone-a ili zavrsava poso? imam iphone 7 za svakodnevnu upotrebu, i jedan wiko od 40€ za drugi telefon (srspka kartica posto zivim u inostranstvo). wiko je vise nego dovoljno, instalirane 3 aplikacije, ali daleko od toga da je bolji od iphone-a

MTK

pre 6 godina

Ovo su problemi kod starijih modela, prije svega Samsung i Sony (ono sto sam ja imao prilike da gledam) a nije toliko ni do samog telefona koliko do softvera tj od Androida MM 6.0 ovaj problem vise ni ne postoji, a msm da su ga i sa LP 5.1 rijesili na vecini modela osim na npr Sony Xperia M4 Aqua, na taj tel sam na LP 5.1 vidio ovaj problem. Vjerovatno ima jos modela, ali u svakom slucaju to je softverski problem nekad, a nekad star model telefona.

Zavisi od potreba

pre 6 godina

Ne trebaju svima telefoni od 200 ili 300$. Ja imam i dan danas telefone sa 512mb interne memorije i Androidom 2.3, koji su sasvim upotrebljivi.ogu se rutovanjem obrisati preinstalirane aplikacije, ali nije neophodno svakome. Stare verzije aplikacija se mogu naci lako.

Patrick

pre 6 godina

Ja kad izbrisem kes memoriju te aplikacije prestanu da rade i onda moram celu app da izbrisem.A nemam sta da obrisem kad mi sve trebaju.

Maksa

pre 6 godina

Na netu postoji način da se deo micro sd memorije koristi kao RAM, ali se ne razumem toliko da bih to probao.
(živčan_neki_lik, 16. april 2017 20:32)

Prvi android 150mb i 512mb RAM. Formatiram microSD na dve particije, jedna kao virtuelna unutrašnja memorija drugu čita kao SD. Naredni mob 8GB interna (da poludiš od sreće) i opet 512mb RAM. Opet isti program, ovaj put formatiram da jedno bude virtuelni ram (2gb) a druga normalno skladište. I ako ovo kako-tako radi, ipak nije funkcionalno kao da imate sve kako treba, definitivno se oseti razlika. Od kako sam prešao na 16GB interne i 2GB RAM-a nisam imao nijedan problem, niti sam ikad napunio internu memoriju(a tek sd od 32 ni do pola). Na kraju sve zavsi od potreba i nemarnosti, svaka se memorija da popuniti dal je 2gb ili 2 tera...

Kaboom

pre 6 godina

Obišite sve FB aplikacije,disejblujte svo google djubre koje ne koristite, i podesite kameru da snima na sd.... to je otprilile dovoljno da svaki fon mladji od 5 god radi normalno

xD

pre 6 godina

Za samsung (s2, jer sam samo na njemu probao), ukoliko imate problem sa nemogucnoscu instaliranjem novih aplikacija/apdejtovanjem postojecih; *#9900# > Delete dumpstate/logcat, oslobodilo mi je oko 400-500mb sistemske memorije.
Ne garantujem da ce pomoci svakome/Radite ovo na sopstvenu odgovornost.

kk

pre 6 godina

@nefer boobie
link2sd imaš i na torentima vec placenu verziju.

ostalima da poručim da uz malo poznavanja rada androida lako postajete ekspert i uz rootovan android i crackovane premium aplikacije možete i najeftiniji kinez (45e moj homtom) pretvoriti u odličan mobilni, bolji i od precenjenih Iphona.

ideja velikih proizvodjača i jeste da te natera da radije kupiš skuplji mobilni 200-300e ali u Srbiji sa ovom platom i ovakvim mrežama stvarno kinez urednp završi sve poslove prosečnom korisniku koji ima 10 uobičajenih aplikacija tako da 2gb rama i sl. je suvišno.
ja imam preko 60app i 1gb ram i nikad ne baguje...

Osveta

pre 6 godina

Manje više osnovne stvari, ništa tu nema bitno od saveta, naravno da treba imati microSD i generalno sklanjati velike video i photo snimke. Kod Android telefona je bitno imati bar 2GB RAM, poželjno i više ako je moguće, procesor neki solidni quadcore (ne mora biti neki baš iz vrha) i sve će raditi uglavnom besprekorno. Uredjaji sa baš slabim procesorima i samo sa 1GB RAM ne mogu da pruže zadovoljavajuće performanse kod Android uređaja. Nema potrebe da bilo šta specijalno čisti, svi RAM busteri i slično čim pogase neke aktivne aplikacije, skoro sve te se ponovo startuju, nepotrebno i samo se više troši baterija ako se to često radi. Jedino što ima nekog smisla ke povremeno čišćenje recent aplikacija i to je to.

hiavata

pre 6 godina

Instalirate greenify i naucite ga koje aplikacije hocete da vam rade u pozadini, npr. viber jer mora da radi i dok je display iskljucen da bi dobijali notifikacije. Ostalo sam greenify posle par desetina sekundi pobije cim zakljucate telefon i super, baterija traje duplo duze. Primer vam je recimo b92 aplikacija za android. Ako ne zelite da vam iskacu notifikacije o novim vestima nema apsolutno nijednog razloga da radi u pozadini i uzima resurse te da budi telefon iz hibernacije i pali mrezu svaki cas da bi proverio nesto sa serverima.

kole

pre 6 godina

@(Patrick, 17. april 2017 02:57)
nije to taj cache,ovaj se brise pre boota,obicno drzis power i volume up/down zavisi od modela,kao kad radis factory rest,samo sto biras drugu opciju tj. wipe cache...

volt

pre 6 godina

@ Protheus, 17. april 2017 07:57

voleo bih da objasnis svoju konstataciju o 64 bitnim procesorima. Bas me interesuje sta to zelis reci.
A sto se tice Sony telefona, licno ja ne bih ni sa ulice pokupio neki njihov telefon.

Sony u džepu i osmeh na licu

pre 7 godina

Imam tu sreću da sam 2013. kupio Sony Xperiu, a od svih ovih saveta koristim samo memorijsku karticu. I nikakvih problema nemam. Ne samo da nemam potrebu da resetujem telefon na fabrička podešavanja, nego nemam potrebu da ga resetujem uopšte. Poslednji put je resetovan(a) negde u septembru 2015. Trenutni up-time 14016 sati, to jest 584 dana.
A vi nastavite da pljujete Sony.

Potencijalac

pre 7 godina

Iz but menija obrisati keš particiju.
Što apsolutno ne utiče na prethodno stanje telefona, samo očisti sve softverske apdejtove, kao i nepotrebne ostatke apgrejda.

živčan_neki_lik

pre 7 godina

Ništa od ovoga ne pomaže. Uklonim slike i klipove, izbrišem aplikacije koje mi ne trebaju, keš i memorija sa 95% padne na 93% popunjenosti. A micro sd ne pomaže mnogo, jer čuva veličinu aplikacije, a ne podatke + neke aplikacije nemaju mogućnost promene skladištene opcije. Fabričko ažuriranje softvera mi je prepolovilo RAM memoriju koja je pre toga, sa svim aplikacijama koje i sad imam, iznosila oko 60% popunjenosti. Radio sam i vraćanje na fab.podešavanja...sve isto posle 2 dana korišćenja. Na netu postoji način da se deo micro sd memorije koristi kao RAM, ali se ne razumem toliko da bih to probao.

Protheus

pre 6 godina

Nije reklama ali je opšte poznato da sony ima najstabilniju dužinu rada bez vraćanja na fabrička podešavanja kao i najveću podršku za delove na svetu, pitajte bilo kog servisera.

Što se tiče ostalog što je bitno ide ovako

1 Nikada ne uzimajte telefon sa manje od 16 gigabajta sopstvenog prostora
2 Izbegavajte da uzimate četri jezgra ako nisu 64 bitna
3 Izbegavajte da uzimate telefon sa manje od 1 gigabajta ram memorije, poželjno je 1,5 do 2 gigabajta sve preko je odlično.
4 Što veći kapacitet baterije sa što boljim modovima i tehnologijom za potrošnju
5 Obavezni IPS ekran
6 Što novija verzija operativnog sistema

Srecna potraga za telefonom

Ko voli sony kad sam već pisao o njima a želi da prođe sa sto manje para - xperia E5. Opet napominjem nije reklama!

Patrick

pre 6 godina

Ja kad izbrisem kes memoriju te aplikacije prestanu da rade i onda moram celu app da izbrisem.A nemam sta da obrisem kad mi sve trebaju.

TNT Cvjecara

pre 7 godina

А ако нећете да вас буди током ноћи, притиснете оно магично дугме са стране и држите неколико секунди. . .

volt

pre 6 godina

@ Protheus, 17. april 2017 07:57

voleo bih da objasnis svoju konstataciju o 64 bitnim procesorima. Bas me interesuje sta to zelis reci.
A sto se tice Sony telefona, licno ja ne bih ni sa ulice pokupio neki njihov telefon.

xD

pre 6 godina

Za samsung (s2, jer sam samo na njemu probao), ukoliko imate problem sa nemogucnoscu instaliranjem novih aplikacija/apdejtovanjem postojecih; *#9900# > Delete dumpstate/logcat, oslobodilo mi je oko 400-500mb sistemske memorije.
Ne garantujem da ce pomoci svakome/Radite ovo na sopstvenu odgovornost.

Xli

pre 6 godina

Imao sam Alcatel Pop C5 ili tako nesto, dual core sa 512mb rama i tako je sporo radio da je to neverovatno. Uspeo sam da mu dodam jos 1512mb rama preko Simple Swap programcica i microSD (class10) kartice ali sam morao da ga rootujem. Ne pomaze mnogo, djubre je djubre. Obrisao sav bloatware i ni to nije pomoglo. Najbolje uzeti nov telefon sa bar 2gb rama, presao sam na Galaxy S7 i nemam vise problema.

Nebojša

pre 7 godina

Kupite telefon sa barem 15gb memorije plus memorijska kartica i neće više biti problema sa memorijom osim ako ne instalirate igre od više gigabajta u tom slučaju ništa ispod 30gb plus kartica.

Gradjanin

pre 6 godina

Ovo su saveti za malo losije i slabije telefone. Svaki mob preko 200-300e apsolutno nema problem....
Problem je samo tih 200-300e ....:-(

Mmm

pre 6 godina

Primetio sam da svi koji imaju iPhone, obavezno moraju da naglaše kako nemaju problema sa svojim aparatom i kako su srećni što su sa androida prešli na ios. Samo mi nije jasno zašto svaki, ama baš svaki put moraju za tako nešto da ostave komentar?
Moj odgovor bi im bio... Ok, ako ste zadovoljni sa iphone-om, batalite vaše komentare i ostavite nas ostale da se "patimo" sa androidima. Evo ja se skoro godinu dana patim sa S7 edge, a ako Bog da, uskoro cu da se patim sa S8.

kk

pre 6 godina

@nefer boobie
link2sd imaš i na torentima vec placenu verziju.

ostalima da poručim da uz malo poznavanja rada androida lako postajete ekspert i uz rootovan android i crackovane premium aplikacije možete i najeftiniji kinez (45e moj homtom) pretvoriti u odličan mobilni, bolji i od precenjenih Iphona.

ideja velikih proizvodjača i jeste da te natera da radije kupiš skuplji mobilni 200-300e ali u Srbiji sa ovom platom i ovakvim mrežama stvarno kinez urednp završi sve poslove prosečnom korisniku koji ima 10 uobičajenih aplikacija tako da 2gb rama i sl. je suvišno.
ja imam preko 60app i 1gb ram i nikad ne baguje...

MTK

pre 6 godina

Ovo su problemi kod starijih modela, prije svega Samsung i Sony (ono sto sam ja imao prilike da gledam) a nije toliko ni do samog telefona koliko do softvera tj od Androida MM 6.0 ovaj problem vise ni ne postoji, a msm da su ga i sa LP 5.1 rijesili na vecini modela osim na npr Sony Xperia M4 Aqua, na taj tel sam na LP 5.1 vidio ovaj problem. Vjerovatno ima jos modela, ali u svakom slucaju to je softverski problem nekad, a nekad star model telefona.

K.G.

pre 6 godina

Pravo čišćenje telefona moguce je jedino na rootovanim telefonima. Pre instalacije kad idete na brisanje pored opcija za sistem, devlik, kes stiklirsjte i internal memory tj. brisanje rom memorije. Tako ce te dobiti telefon kao da ste ga jucer prvi put upalili. Vracanje telefona na fabricka podesavanja pomaže 2 do 3 puta posle je bedkorisno. Jedino brisanje internal memory istinski radi posao.

Zavisi od potreba

pre 6 godina

Ne trebaju svima telefoni od 200 ili 300$. Ja imam i dan danas telefone sa 512mb interne memorije i Androidom 2.3, koji su sasvim upotrebljivi.ogu se rutovanjem obrisati preinstalirane aplikacije, ali nije neophodno svakome. Stare verzije aplikacija se mogu naci lako.

Slavoljub Petrović

pre 7 godina

Aplikacije koje tobož čiste memoriju i ubrzavaju rad telefona rade upravo suprotno - sve vreme rade u pozadini, crpe resurse i povećavaju potrošnju baterije. Povremeno gašenje svih aktivnih aplikacija dovodi do toga da telefon idući put mora ponovo da pokrene aplikaciju umesto da je vraća iz standby. Za sve one koji imaju ovakve probleme - kupite bolji telefon, to je najjednostavnije rešenje

NeferBoobie

pre 6 godina

Za telefone sa malo memorije spas je aplikacija Link2SD. Čak sam je i platio tih par dolara na PlayStore jer mi je završavala ogroman posao na starom telefonu.

kole

pre 6 godina

nove verzije androida rade odlicno,pogotovu v6.ja sam stavio custom CyanogenMod(android6),na starijem uredjaju koji je u originalu bio 4.4,radi fenomenalno,nema vise potrebe za brisanjem kesa i sl....

Bronko

pre 6 godina

Realno potreban je telefon sa dovoljnom kolicinom rama(2gb+) dovoljno kvalitetan procesor (min iz serije sd600,pozeljno sd800) i sto noviji softver...kod androida te uslove ispunjava samo flagsipovi...ili visoka srednja klasa....jabuka pravi samo flagsipove zato i ne baguju...kao ni bilo koji android flagsip...ne mozete da date 200 eura i da ocekujete da telefon nema nedostataka...surova istina..

neutralni felsh

pre 6 godina

Imao sam Alcatel Pop C5 ili tako nesto, dual core sa 512mb rama i tako je sporo radio da je to neverovatno. Uspeo sam da mu dodam jos 1512mb rama preko Simple Swap programcica i microSD (class10) kartice ali sam morao da ga rootujem. Ne pomaze mnogo, djubre je djubre. Obrisao sav bloatware i ni to nije pomoglo. Najbolje uzeti nov telefon sa bar 2gb rama, presao sam na Galaxy S7 i nemam vise problema.
(Xli, 17. april 2017 00:55)


izvini, ti poredis galaxy s7 i alcatel pop c5? da kazem automobilski, to je kao da iz nekog malog polovnog reno klia udjes u neki od top modela audija i kazes da si progledao. ili imas neki jeftini kineski kasetofon pa najzad kupis neki bolji hifi sistem, pa se posle ljutis na stari kasetofon od 20 maraka sto ti je guzvao kasete :)
nista licno, ali zar nije ispravnije reci: ok, prvo nisam imao pare ili nisam znao nista, pa sam kupio prvi telefon koji mi je pao pod ruku, isprva bejah zadovoljan i srecan, ali vremenom je ta skromno placena masina pocela da kolabira usled zastarelosti, pa sam onda stedeo i najzad prelomio da kupim neki premijum model.
ovako, tvoje poredjenje dosta lici na one ovdasnje bisere koji prvo pazare neki jeftini model android-phone, ocekujuci da im radi kao najvisa klasa uredjaja, pa se razocaraju te zberu pare za ajfon, pa posle krenu da pljuju po svim "androidima", od kojih obicno nisu videli ni slovo a.

error404

pre 6 godina

(kk, 18. april 2017 00:24) dali je stvarno bolji od skupljeg iphone-a ili zavrsava poso? imam iphone 7 za svakodnevnu upotrebu, i jedan wiko od 40€ za drugi telefon (srspka kartica posto zivim u inostranstvo). wiko je vise nego dovoljno, instalirane 3 aplikacije, ali daleko od toga da je bolji od iphone-a

pospanko

pre 7 godina

(TNT Cvjecara, 16. april 2017 20:24)

Greška batice.... Nema potrebe za gašenje telefona noću, ako nećeš da te tada uznemirava. Dovoljno je pritisnuti ikonicu "airplane mode" i spavaćeš kao beba.

.. ubi me u pojam

pre 6 godina

Ove savete zna i moja baba!
(mrki, 16. april 2017 20:24)

Čitam ovaj tekst sav zadovoljan što znam sve ovo i razmišljam kako sam super, napredan, i tako to, a onda naletim na tvoj komentar i čoveče..

hiavata

pre 6 godina

Instalirate greenify i naucite ga koje aplikacije hocete da vam rade u pozadini, npr. viber jer mora da radi i dok je display iskljucen da bi dobijali notifikacije. Ostalo sam greenify posle par desetina sekundi pobije cim zakljucate telefon i super, baterija traje duplo duze. Primer vam je recimo b92 aplikacija za android. Ako ne zelite da vam iskacu notifikacije o novim vestima nema apsolutno nijednog razloga da radi u pozadini i uzima resurse te da budi telefon iz hibernacije i pali mrezu svaki cas da bi proverio nesto sa serverima.

Kaboom

pre 6 godina

Obišite sve FB aplikacije,disejblujte svo google djubre koje ne koristite, i podesite kameru da snima na sd.... to je otprilile dovoljno da svaki fon mladji od 5 god radi normalno

Osveta

pre 6 godina

Manje više osnovne stvari, ništa tu nema bitno od saveta, naravno da treba imati microSD i generalno sklanjati velike video i photo snimke. Kod Android telefona je bitno imati bar 2GB RAM, poželjno i više ako je moguće, procesor neki solidni quadcore (ne mora biti neki baš iz vrha) i sve će raditi uglavnom besprekorno. Uredjaji sa baš slabim procesorima i samo sa 1GB RAM ne mogu da pruže zadovoljavajuće performanse kod Android uređaja. Nema potrebe da bilo šta specijalno čisti, svi RAM busteri i slično čim pogase neke aktivne aplikacije, skoro sve te se ponovo startuju, nepotrebno i samo se više troši baterija ako se to često radi. Jedino što ima nekog smisla ke povremeno čišćenje recent aplikacija i to je to.

Maksa

pre 6 godina

Na netu postoji način da se deo micro sd memorije koristi kao RAM, ali se ne razumem toliko da bih to probao.
(živčan_neki_lik, 16. april 2017 20:32)

Prvi android 150mb i 512mb RAM. Formatiram microSD na dve particije, jedna kao virtuelna unutrašnja memorija drugu čita kao SD. Naredni mob 8GB interna (da poludiš od sreće) i opet 512mb RAM. Opet isti program, ovaj put formatiram da jedno bude virtuelni ram (2gb) a druga normalno skladište. I ako ovo kako-tako radi, ipak nije funkcionalno kao da imate sve kako treba, definitivno se oseti razlika. Od kako sam prešao na 16GB interne i 2GB RAM-a nisam imao nijedan problem, niti sam ikad napunio internu memoriju(a tek sd od 32 ni do pola). Na kraju sve zavsi od potreba i nemarnosti, svaka se memorija da popuniti dal je 2gb ili 2 tera...

kole

pre 6 godina

@(Patrick, 17. april 2017 02:57)
nije to taj cache,ovaj se brise pre boota,obicno drzis power i volume up/down zavisi od modela,kao kad radis factory rest,samo sto biras drugu opciju tj. wipe cache...

89

pre 6 godina

Nema tu mnogo mudrosti. Koliko para toliko muzike. Sve zavisi koliko je ko u mogucnosti da odvoji za telefon. Uzeo sam pre nekoliko dana honor 8 lite i odusevio se. Moje misljenje je da kinezi imaju najbolji odnos kvalitet/cena.