"Nismo svesni opasnosti koje vrebaju na internetu"

Uz svest o tome šta nam sve donose nove tehnologije ne ide odgovarajuća svest kolike opasnosti nas tu vrebaju, ocenio je predsednik Upravnog odobra Registra nacionalnog internet domena Srbije Vojislav Rodić.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Циљ текста није био да обучи читаоце како да се заштите, већ да укаже на важност безбедности.
  Користи информационе технологије (као пословни или кућни корисник), а при томе не познавати основе како технологије раде, укључујући и безбеднист, јесте велики ризик...
  (Путник П, 16. mart 2016 08:48)

  # Link komentara

 2. Koja budalaština. U banci otvorite namjensku karticu. Ja sam otvorio MasterCard kod svoje banke. Stavim na karticu pedeset e. Odem doma ili sa mobitela kupim sa eBaya PayPalom nešto što košta malo manje od te svote. Na računu je ostalo nešto sitno pa opet neki drugi dan ponovim... Radim godinama tako i nikad se ništa nije dogodilo. PayPal je sto posto siguran.
   (megatronman, 16. mart 2016 06:48)

  # Link komentara

 3. deep web...
   (kelton, 16. mart 2016 03:26)

  # Link komentara

 4. (Kad dodje Dan bezbednosti,ako me se sete...sete, 15. mart 2016 19:25)
  Anti-Virus - može, ali imao sam priliku da moram "prinudno" da instaliram više komada na jedan računar. Vlasnica tražila. No, da li je baš AV kao Avast, Avira, Nod, Kasperski i sl pogodan? Zapravo, imam svoju verziju Clam-a koja nije u auto-startu (puštam defenderu na volju), ali ukolko imam osećaj da sam nešto z. onda pokrenem clam, čisto radi reda. Zašto ovako? Zato što (1) AV mi obriše exe fajlove prilikom kompilacije (kao i izbacuje klijentima poruku da je moj program virus, pa moram da se vadim i čupam, objašnjavajući neukima šta se desilo - ne neću da kupujem sertifikat, makar dok ne otvorim firmu); (2) mnogi se žale na MS i Google da ih "prati" jer znaju on-line ponašanje (AV ne samo što ima pristup SVIM fajlovima u računaru, već, ukoliko ima i web zaštitu zna sve sajtove koje ste posetili, koristili vi incognito u browseru, VPN, proxy, tor - niste zaštićeni od tvorca AV-a); (3) ...
  (Uz)dizanje paranoje je previše uzelo maha.
  (Dan bezbednosti te se setio...., 15. mart 2016 22:23)

  # Link komentara

 5. Baba Roga seta unutar interneta:))
  (Ywqe777, 15. mart 2016 22:15)

  # Link komentara

 6. Има и боље. Одеш код нас у радњу код твог оператера, а они ти стручно на твоје очи избришу све са картице и телефона. Шта има да се мучиш и плашиш вируса и нета кад имаш младо стручно и надобудно биће које ради код гига мега оператера, и шта ми ту обични земљани има да се питамо. Не схвата дете да су данашњи телефони моћнији од некадашњих компјутера, и да ником на памет не би пало на памет да дира нешто са компа а да не види са власником шта и како. Ово данас одма решава проблем. Аматери свуда.
  (marko, 15. mart 2016 21:18)

  # Link komentara

 7. Cemu ovolike studije, eseji...tekstovi dugi 1/2 sata, koje niko ne cita i bas zato gube smisao i ne stizu do onih kojima su namenjeni. Da li zaista neko misli da je ovo naslo put do citalaca? Izbrojte komentare i ocene i vidite da li ima smisla ovo objavljivati. Sta je resenje? Pa moze da bude ista tema u najvise deset recenica koje oduzmu 2 minuta. Tekstovi pocinju da se mere i potrebnim (oduzetim) vremenom za njihovo citanje.
  (Gille, 15. mart 2016 21:00)

  # Link komentara

 8. Kakva glupost.. Moja baba nit zna sta je internet pa je u mnogo vecoj opasnosti kad izadje na ulicu
  (Nikola, 15. mart 2016 20:04)

  # Link komentara

 9. Sta je bilo? Ne odgovara vam otvoreno internet trziste jer tu ne mozete i ne umete da kradete od nas? Zato plasirate ove nebuloze u siroke narodne mase, smanjuje vam se kolac koji ionako niste zaradili , a parazita sve vise, za 10-ak godina cete krasti sami od sebe, jeste zlo ovaj internet nema sta!
  (VladCepes, 15. mart 2016 19:29)

  # Link komentara

 10. Mozda je malo prenaglasena opasnost,ali da postoji-postoji.
  To ne znaci da moramo biti paranoicni.
  Ne mozemo mi kao pojedinci nesto mnogo uticati da bi bili bezbedniji,osim da se vremenom edukujemo i preduzmemo sve sto je u nasoj moci,pa ako se desi,desilo se,jer apsolutne bezbednosti nema.
  Nacitao sam se komentara i saveta kako nam ne treba dobar AV...usporavaju,baguju,`jedu` RAM...
  Slazem se delimicno,ali to se odnosi na manjinu,koja dobro zna sta radi i u browseru imaju gomilu siguronosnih ekstenzija,imaju mocan firewall,ne loguju se sa admin. nalogom i sl.
  Nemojte ih slusati.
  Najmanje par puta mesecno mi se oglasi anti-phising zastita tokom bezazlenih pretraga za nekim pojmom ili podatkom i to najcesce,kada i gde najmanje ocekujem.

  P.S.Za kupovinu na netu koristite namensku karticu i drzite na njoj iznos potreban samo za odredjenu transakciju,taman koliko vam treba.
  (Kad dodje Dan bezbednosti,ako me se sete...sete, 15. mart 2016 19:25)

  # Link komentara

 11. Al se covek nalupeta'
  (Matematicarka, 15. mart 2016 17:28)

  # Link komentara