Ponedeljak, 29.02.2016.

09:46

Najbolji načini da ubrzate svoj računar

Izvor: Fokus

Najbolji naèini da ubrzate svoj raèunar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Vladica

pre 8 godina

"Zapravo prvi predlog je i jedini normalan, kompijuter sto udze radi sve je sporiji, probaj da ga stavis nekih 40 sati pa garestartuj i videces ociglednu razliku, , razlika se idi i na 10 ili 20 sati ali nije toliko ocigledna. To je zbog toga jer se skupljaju razni procesi u ramu i imamo ga sve manje."

Prijatelju, to je bilo aktuelno tamo negde do kraja devedesetih, pogotovo u doba Peek&Poke, a onda je uveden kompeltan memory & resources management, tako da reset skoro nikada nije potreban u normalnom radu, jer sistem uspeva da se lepo izbori sa djubretom.
Praktično od Windows-a 2000 na PC računarima reset je retko potreban.

@pininfarina - u veliku većinu laptopa možeš instalirati bilo koji 2.5" HDD, nebitno je da li je klasičan ili HDD. E sad, proveri samo da li laptop ima neke zaštite koje onemogućavaju korisničko menjanje diska "zbog sigurnosti".
Često je samo za intalaciju "domaćeg" Windowsa u biosu potrebno isključiti UEFI i dati "compatibility" mode.
Možeš čak probati na nekom drugom kompu da iskloniraš postojeći disk na novi.

Zoran

pre 8 godina

Ako hocete da vam kola brze idu, vi ih ugasite, pa upalite opet. Ako vam opet sporo idu, vidite kada ste ih poslednji put cistili, mozda zvbog toga idu sporo.

Ako ni to ne pomaze, prdlazem da stavite okrugle tockove, a ne cetvrtaste. Brze ce da idu i bice vam udoibnije, a i duze ce da traju i ostali delovi.

pininfarina

pre 8 godina

Jel moze neko da mi napise kako i sta treba da pise na ploci (imam HP laptop 6830s) da podrzava nadogradnju na SSD !? Hvala.

kain

pre 8 godina

Ja komp resetujem jednom u mozda dva meseca,nemam problema sa usporavanjem ili kocenjem u radu racunara. nije mi ni komp neki zmaj , intel g620 4gb rama, seagate 500gb, lc power 600w, ati 5850. ne klikcem na raznorazne gluposti po fejsu itd , hard nisam skenirao od kad sam ga kupio a proslo je dosta. izgleda da je problem u koriscenju racunara,nije za svakog xd

Dragance

pre 8 godina

SSD 256 GB. I7 cetvrte generacije. 3GB RAM. i posle 3 pune godine podize sistem za 6 sekundi. Jedino sto sam uradio je podesio startup aplikacije.

vladica

pre 8 godina

SSD sistemski disk ce definitivno doneti najosetnije promene.
Takodje, AdblockPlus ce vas ne samo zastiti od napadnih reklama vec i generalno prilicno ubrzati browser jer ce se cesto ucitavati samo 20% sadrzaja koji bi se ucitao bez abp-a (plus spreciti otvaranje kojekakvih strana u pozadini)
I jos jedan savet, ne instalirajte bez potrebe, pro, ultra, server verzije OSa, jer oni imaju hrpu servisa koji vam u zivotu nece trebati u kucnoj varijanti, ali ce vam jesti resurse konstantno.
Ubedljivo najbrzi Win na 2gb rama je u stvari Win 7 starter i on je realno dovoljan za 99% kucnih korisnika

...

pre 8 godina

najludji je prvi predlog..
(3d, 29. februar 2016 11:05) # Link komentara

Zapravo prvi predlog je i jedini normalan, kompijuter sto udze radi sve je sporiji, probaj da ga stavis nekih 40 sati pa garestartuj i videces ociglednu razliku, , razlika se idi i na 10 ili 20 sati ali nije toliko ocigledna. To je zbog toga jer se skupljaju razni procesi u ramu i imamo ga sve manje.

Čedomir

pre 8 godina

Kad je reč o browser-ima, savetujem Blue Moon. U pitanju je Firefox-ov kod, ali konzumira znatno manje radne memorije i radi značajno brže. Eto, moj komp ima 512 MB RAM-a, i na njemu ovaj radi savršeno.

kvasac

pre 8 godina

ako vam je baš zastareo hardver, uzmite lepo usb fleš i instalirajte lunux. moja preporuka su mint, ubuntu ili elementary os. Za običnog korisnika(office, multimedia, web browsing) puna kapa. Period prilagođavanja je nedelju dana plafon i to za amatera.
Najrealniji su komentari u vezi nadogradnje na ssd, podrzavam.

nije žvaka za seljaka

pre 8 godina

pa uđite u Task Manager i proverite koji programi trenutno rade, pa ako primetite bilo šta što vam ne treba, ugasite to.
....
eto, ja ušao
imam aktivna 102 procesa, od toga sam po imenu prepoznao sedam poznatih
šta da radim sa ostalima?

Grandofil

pre 8 godina

Vidim ovde se dosta raspravlja o CCleaneru. To je zaista teško đubre, nekada je bilo OK, ali sada, ko ima Win10, postoji realna opasnost da će mu očistiti ili izmeniti neki od vitalnih sistemskih fajlova, tako da reset (ko ne zna, od W8 pa nadalje ne mora da se reinstalira sistem, već se resetuje pri čemu se izbrišu svi korisnikovi programi i fajlovi, a efekat je kao da ste 5 min pre toga instalirali svež sistem) računara nije više moguć! Što se tiče HD-a, većina je u pravu, ali čišćenje registra nije potrebno ukoliko bar 1 u 6 meseci uradite reset (ionako 1 godišnje dolazi veliki upgrade). Brzina se dobija tako što se poisključuju live tiles, one drive (ili slični sync servisi), dezinstaliraju nepotrebni app-ovi... Npr, win10 može da bude brži, i da zauzima manje RAM-a od sedmice. Za savete koji govore o čišćenju keširanih fajlova - da li se ikada zapitate čemu oni služe? Ako ne znate - služe da program koji ih je kreirao radi brže (a ne da sva podešavanja ili podatke ponovo fetch-uje, što ga usporava). Koliko vidim, na savete domaćih sveznalaca ne treba mnogo obraćati pažnju. BTW. internet cache se može očistiti iz browsera, ostali programi koji slično rade u sebi već imaju opcije za brisanje, tako da... Ko zna njemu dva... A ko ne zna, njemu....

dzigi

pre 8 godina

I ono ništa manje bitno - očistite komp fizički. Sa kulera sam usisao bukvalno tepih, od tada radi malo brže i mnogo tiše. Prašina ubija kompjutere.

Nebojša

pre 8 godina

Ja sam se naslušao ovde u komentarima o tom famoznom usporenje pre svega Androida imao sam tri svaki sam koristio po dve godine bilo je tu i tamo ponekih bogova ali nisam primetio da su usporili isto važi i za moj laptop imam ga četiri godine svakodnevno ga koristim isto tako ne primećujem nikakvo usporenje ako i postoji ja ga u radu ne osetim.

Rusofil_IQ0

pre 8 godina

Dosta pogresnih komentara a i tekst ce vise zbuniti manje srucne korisnike, resenje za iste je da NISTA ne instaliraju!
Cisecnjem vecina samo napravi veci problem, ako je bas zagusen i pun gluposti, ostecen, pun virusa radi se reinstalacija
Ako se cisti mora se paziti sta treba a sta ne, ciscenje uspeva jedino ako sistem nije unisten virusima
Za office rad 2GB ram-a je sasvim dovoljno!!! tek za igrice, i za one koji u istom momentu koroste vise zahtevnih aplikacija je potrebno vise, naravno za 32bit sistem, za 64bit reporucujem 4+gb
Win 7,8, 10 su slicni po brzini, sa tim da 8-ca i 10-ka mogu brze startovat sa fast boot-em!

ricinus

pre 8 godina

Dobio sam Samsung laptop na kome je bio instaliran oem Windows 8. kompjuter je bio očajno spor. Urađeno fabrički resetovanje operativnog sistema, sve ažurirano i pored toga spor računar, toliko spor da mu treba 2-3 minuta da pokrene browser. I tako ja ubijem lepo Win 8 i instaliram Win7 i sve radi kao sat.

smile

pre 8 godina

Ovom spisku bi moglo što šta da se doda, ali bih ovde samo dopunio ono što nije dorečeno.

Background programi. Nije trajno rešenje ako se neki procesi ukinu iz task managera, jer će se ti procesi ponovo pokrenuti nakon restarta računara, a neki vrlo brzo nakon što ste ih ukinuli. Efikasnije je ukinuti ih iz start-up-a, odnosno disable-ovati sa liste servisa. Servise nebi trebao da dira prosečni korisnik. Zbog dobijanja na brzini igračkim mašinama se mogu isklučiti mnogi sistemski procesi, ali to je neka druga priča...

Prostor za skladištenje. Zapravo, na brzinu rada računara (sa ovog aspekta, najviše) utiče popunjenost sistemske particije. Dobro je oslobodidi se privremenih i cash-iranih file-ova. Neverovatno je koliko se toga može vremenom nakupiti...

Poluispravan hardver i tvrdi diskovi. Pravi uvid u brzinu odziva claster-a na HDD-u možete dobiti jedino uz alat kao što je Victoria (ili sličan). Korisnici koji imaju novije (od Viste) OS-e mogu Victoria-u "podići" iz pomoć HirensBoot CD-a.

Duplirane (ili višestruke) anti-virus zaštite koje su aktivne. Mnogi nisu svesni svoje nesvesi...

Nedovoljno RAM-a. Nakon optimizacija pogledajte upotrebu RAM-a. Ako je mnogo veća od očekivane proširite RAM. Dovoljno memorije je jedna od ključnih stvari za normalan rad računara. Obratite pažnju na ovo: 32-bitni OS može da iskoristi nešto malo preko 3 GB RAM-a. Ukoliko imate 4 GB iii više pređite na 64-bitni OS. On će moći da angažuje svu memoriju sa ploče.

Ima toga još...

Alex

pre 8 godina

Instaliranjem SSD-a umesto starog HDD-a cete mnogo ubrzati racunar jer u 95% slucajeva HDD koci i najsporija je karika u lancu protoka podataka. Danas SSD od 120GB moze da se kupi za manje od 5000 dinara i time se produzava radni vek racunara bar jos neku godinu... Jedino proverite da vasa maticna ploca podrzava novije SATA tehnologije. Znaci 5000 sad a nov racunar kad dodje bolje vreme.

Sasvim dovoljno

pre 8 godina

Jednom nedeljno:
- odradim ciscenje internet kesa(CCleaner)
-odradim defragmentaciju diska(ima vise specijalizovanih programa)
-proverim registre(WiseRegCleaner)

Sve zajedno traje desetak minuta,toliko uvek mozemo odvojiti.

Pogaseni su mu svi(za pocetak) nepotrebni procesi.
Startuje se samo najosnovnije + AV!

Deda Pantelija

pre 8 godina

Najveca promena je prelaz sa HDD na SSD za sistemski drive. Neverovatno ubrzanje. Posle dolazi procesor. Ostalo je nebitno. Kakvo azuriranje kakvi bakraci..

manda

pre 8 godina

sve je pogresno i nista nece doneti ubrzanje. a ono sto ce super ubrzati vas racunar ili laptop je da operativni sistem instalirate na ssd (solid state disc) umesto mehanickog hdd-a.

EU Citizen

pre 8 godina

A ako sve ovo ne pomogne previše, kao što verovatno neće (mada čišćenje startapa od razne pleve, defragmentacija i sređivanje browsera ipak imaju smisla), otvorite se za SSD disk, ako ga već nemate (da ne biste sve instalirali od početka, možete bez problema da klonirate postojeći disk pomoću nekolicine odličnih programa, šanse su 99% da će sve raditi perfektno), i, kad se već bakćete da otvarate kućište, ubacite i nešto dodatnog RAM-a (ne važi, naravno, za 32-bitne mašine, sve preko 4 Gb vam ništa ne znači, jer sistem ne može da ga iskoristi), i tu ćete već sasvim sigurno osetiti ogromnu razliku u brzini za cca 100 evra investicije, to jest, produžićete upotrebljivi vek starije mašine za par godina.

Smuleco

pre 8 godina

CC Cleaner...instalirajte ga besplatno, i svaki put pre isključivanja, ili na početku rada, startujte opciju "clean". Time će on obrisati sve nepotrebno, a posebno predhodno posećene Internet stranice, i "download"-ove sa istih. Primetićete da je to nekad, čak i 200-300MB!

elmaestro

pre 8 godina

Radite sistem s vremena na vreme. Kolko često? Zavisi od vašeg računara, sami to morate da osetite... kad je vreme za reinstalaciju.

Deda Pantelija

pre 8 godina

Najveca promena je prelaz sa HDD na SSD za sistemski drive. Neverovatno ubrzanje. Posle dolazi procesor. Ostalo je nebitno. Kakvo azuriranje kakvi bakraci..

ricinus

pre 8 godina

Dobio sam Samsung laptop na kome je bio instaliran oem Windows 8. kompjuter je bio očajno spor. Urađeno fabrički resetovanje operativnog sistema, sve ažurirano i pored toga spor računar, toliko spor da mu treba 2-3 minuta da pokrene browser. I tako ja ubijem lepo Win 8 i instaliram Win7 i sve radi kao sat.

dzigi

pre 8 godina

I ono ništa manje bitno - očistite komp fizički. Sa kulera sam usisao bukvalno tepih, od tada radi malo brže i mnogo tiše. Prašina ubija kompjutere.

Alex

pre 8 godina

Instaliranjem SSD-a umesto starog HDD-a cete mnogo ubrzati racunar jer u 95% slucajeva HDD koci i najsporija je karika u lancu protoka podataka. Danas SSD od 120GB moze da se kupi za manje od 5000 dinara i time se produzava radni vek racunara bar jos neku godinu... Jedino proverite da vasa maticna ploca podrzava novije SATA tehnologije. Znaci 5000 sad a nov racunar kad dodje bolje vreme.

nije žvaka za seljaka

pre 8 godina

pa uđite u Task Manager i proverite koji programi trenutno rade, pa ako primetite bilo šta što vam ne treba, ugasite to.
....
eto, ja ušao
imam aktivna 102 procesa, od toga sam po imenu prepoznao sedam poznatih
šta da radim sa ostalima?

smile

pre 8 godina

Ovom spisku bi moglo što šta da se doda, ali bih ovde samo dopunio ono što nije dorečeno.

Background programi. Nije trajno rešenje ako se neki procesi ukinu iz task managera, jer će se ti procesi ponovo pokrenuti nakon restarta računara, a neki vrlo brzo nakon što ste ih ukinuli. Efikasnije je ukinuti ih iz start-up-a, odnosno disable-ovati sa liste servisa. Servise nebi trebao da dira prosečni korisnik. Zbog dobijanja na brzini igračkim mašinama se mogu isklučiti mnogi sistemski procesi, ali to je neka druga priča...

Prostor za skladištenje. Zapravo, na brzinu rada računara (sa ovog aspekta, najviše) utiče popunjenost sistemske particije. Dobro je oslobodidi se privremenih i cash-iranih file-ova. Neverovatno je koliko se toga može vremenom nakupiti...

Poluispravan hardver i tvrdi diskovi. Pravi uvid u brzinu odziva claster-a na HDD-u možete dobiti jedino uz alat kao što je Victoria (ili sličan). Korisnici koji imaju novije (od Viste) OS-e mogu Victoria-u "podići" iz pomoć HirensBoot CD-a.

Duplirane (ili višestruke) anti-virus zaštite koje su aktivne. Mnogi nisu svesni svoje nesvesi...

Nedovoljno RAM-a. Nakon optimizacija pogledajte upotrebu RAM-a. Ako je mnogo veća od očekivane proširite RAM. Dovoljno memorije je jedna od ključnih stvari za normalan rad računara. Obratite pažnju na ovo: 32-bitni OS može da iskoristi nešto malo preko 3 GB RAM-a. Ukoliko imate 4 GB iii više pređite na 64-bitni OS. On će moći da angažuje svu memoriju sa ploče.

Ima toga još...

kvasac

pre 8 godina

ako vam je baš zastareo hardver, uzmite lepo usb fleš i instalirajte lunux. moja preporuka su mint, ubuntu ili elementary os. Za običnog korisnika(office, multimedia, web browsing) puna kapa. Period prilagođavanja je nedelju dana plafon i to za amatera.
Najrealniji su komentari u vezi nadogradnje na ssd, podrzavam.

manda

pre 8 godina

sve je pogresno i nista nece doneti ubrzanje. a ono sto ce super ubrzati vas racunar ili laptop je da operativni sistem instalirate na ssd (solid state disc) umesto mehanickog hdd-a.

vladica

pre 8 godina

SSD sistemski disk ce definitivno doneti najosetnije promene.
Takodje, AdblockPlus ce vas ne samo zastiti od napadnih reklama vec i generalno prilicno ubrzati browser jer ce se cesto ucitavati samo 20% sadrzaja koji bi se ucitao bez abp-a (plus spreciti otvaranje kojekakvih strana u pozadini)
I jos jedan savet, ne instalirajte bez potrebe, pro, ultra, server verzije OSa, jer oni imaju hrpu servisa koji vam u zivotu nece trebati u kucnoj varijanti, ali ce vam jesti resurse konstantno.
Ubedljivo najbrzi Win na 2gb rama je u stvari Win 7 starter i on je realno dovoljan za 99% kucnih korisnika

EU Citizen

pre 8 godina

A ako sve ovo ne pomogne previše, kao što verovatno neće (mada čišćenje startapa od razne pleve, defragmentacija i sređivanje browsera ipak imaju smisla), otvorite se za SSD disk, ako ga već nemate (da ne biste sve instalirali od početka, možete bez problema da klonirate postojeći disk pomoću nekolicine odličnih programa, šanse su 99% da će sve raditi perfektno), i, kad se već bakćete da otvarate kućište, ubacite i nešto dodatnog RAM-a (ne važi, naravno, za 32-bitne mašine, sve preko 4 Gb vam ništa ne znači, jer sistem ne može da ga iskoristi), i tu ćete već sasvim sigurno osetiti ogromnu razliku u brzini za cca 100 evra investicije, to jest, produžićete upotrebljivi vek starije mašine za par godina.

Grandofil

pre 8 godina

Vidim ovde se dosta raspravlja o CCleaneru. To je zaista teško đubre, nekada je bilo OK, ali sada, ko ima Win10, postoji realna opasnost da će mu očistiti ili izmeniti neki od vitalnih sistemskih fajlova, tako da reset (ko ne zna, od W8 pa nadalje ne mora da se reinstalira sistem, već se resetuje pri čemu se izbrišu svi korisnikovi programi i fajlovi, a efekat je kao da ste 5 min pre toga instalirali svež sistem) računara nije više moguć! Što se tiče HD-a, većina je u pravu, ali čišćenje registra nije potrebno ukoliko bar 1 u 6 meseci uradite reset (ionako 1 godišnje dolazi veliki upgrade). Brzina se dobija tako što se poisključuju live tiles, one drive (ili slični sync servisi), dezinstaliraju nepotrebni app-ovi... Npr, win10 može da bude brži, i da zauzima manje RAM-a od sedmice. Za savete koji govore o čišćenju keširanih fajlova - da li se ikada zapitate čemu oni služe? Ako ne znate - služe da program koji ih je kreirao radi brže (a ne da sva podešavanja ili podatke ponovo fetch-uje, što ga usporava). Koliko vidim, na savete domaćih sveznalaca ne treba mnogo obraćati pažnju. BTW. internet cache se može očistiti iz browsera, ostali programi koji slično rade u sebi već imaju opcije za brisanje, tako da... Ko zna njemu dva... A ko ne zna, njemu....

kain

pre 8 godina

Ja komp resetujem jednom u mozda dva meseca,nemam problema sa usporavanjem ili kocenjem u radu racunara. nije mi ni komp neki zmaj , intel g620 4gb rama, seagate 500gb, lc power 600w, ati 5850. ne klikcem na raznorazne gluposti po fejsu itd , hard nisam skenirao od kad sam ga kupio a proslo je dosta. izgleda da je problem u koriscenju racunara,nije za svakog xd

elmaestro

pre 8 godina

Radite sistem s vremena na vreme. Kolko često? Zavisi od vašeg računara, sami to morate da osetite... kad je vreme za reinstalaciju.

Smuleco

pre 8 godina

CC Cleaner...instalirajte ga besplatno, i svaki put pre isključivanja, ili na početku rada, startujte opciju "clean". Time će on obrisati sve nepotrebno, a posebno predhodno posećene Internet stranice, i "download"-ove sa istih. Primetićete da je to nekad, čak i 200-300MB!

Nebojša

pre 8 godina

Ja sam se naslušao ovde u komentarima o tom famoznom usporenje pre svega Androida imao sam tri svaki sam koristio po dve godine bilo je tu i tamo ponekih bogova ali nisam primetio da su usporili isto važi i za moj laptop imam ga četiri godine svakodnevno ga koristim isto tako ne primećujem nikakvo usporenje ako i postoji ja ga u radu ne osetim.

Rusofil_IQ0

pre 8 godina

Dosta pogresnih komentara a i tekst ce vise zbuniti manje srucne korisnike, resenje za iste je da NISTA ne instaliraju!
Cisecnjem vecina samo napravi veci problem, ako je bas zagusen i pun gluposti, ostecen, pun virusa radi se reinstalacija
Ako se cisti mora se paziti sta treba a sta ne, ciscenje uspeva jedino ako sistem nije unisten virusima
Za office rad 2GB ram-a je sasvim dovoljno!!! tek za igrice, i za one koji u istom momentu koroste vise zahtevnih aplikacija je potrebno vise, naravno za 32bit sistem, za 64bit reporucujem 4+gb
Win 7,8, 10 su slicni po brzini, sa tim da 8-ca i 10-ka mogu brze startovat sa fast boot-em!

Sasvim dovoljno

pre 8 godina

Jednom nedeljno:
- odradim ciscenje internet kesa(CCleaner)
-odradim defragmentaciju diska(ima vise specijalizovanih programa)
-proverim registre(WiseRegCleaner)

Sve zajedno traje desetak minuta,toliko uvek mozemo odvojiti.

Pogaseni su mu svi(za pocetak) nepotrebni procesi.
Startuje se samo najosnovnije + AV!

Čedomir

pre 8 godina

Kad je reč o browser-ima, savetujem Blue Moon. U pitanju je Firefox-ov kod, ali konzumira znatno manje radne memorije i radi značajno brže. Eto, moj komp ima 512 MB RAM-a, i na njemu ovaj radi savršeno.

Dragance

pre 8 godina

SSD 256 GB. I7 cetvrte generacije. 3GB RAM. i posle 3 pune godine podize sistem za 6 sekundi. Jedino sto sam uradio je podesio startup aplikacije.

...

pre 8 godina

najludji je prvi predlog..
(3d, 29. februar 2016 11:05) # Link komentara

Zapravo prvi predlog je i jedini normalan, kompijuter sto udze radi sve je sporiji, probaj da ga stavis nekih 40 sati pa garestartuj i videces ociglednu razliku, , razlika se idi i na 10 ili 20 sati ali nije toliko ocigledna. To je zbog toga jer se skupljaju razni procesi u ramu i imamo ga sve manje.

Zoran

pre 8 godina

Ako hocete da vam kola brze idu, vi ih ugasite, pa upalite opet. Ako vam opet sporo idu, vidite kada ste ih poslednji put cistili, mozda zvbog toga idu sporo.

Ako ni to ne pomaze, prdlazem da stavite okrugle tockove, a ne cetvrtaste. Brze ce da idu i bice vam udoibnije, a i duze ce da traju i ostali delovi.

pininfarina

pre 8 godina

Jel moze neko da mi napise kako i sta treba da pise na ploci (imam HP laptop 6830s) da podrzava nadogradnju na SSD !? Hvala.

Vladica

pre 8 godina

"Zapravo prvi predlog je i jedini normalan, kompijuter sto udze radi sve je sporiji, probaj da ga stavis nekih 40 sati pa garestartuj i videces ociglednu razliku, , razlika se idi i na 10 ili 20 sati ali nije toliko ocigledna. To je zbog toga jer se skupljaju razni procesi u ramu i imamo ga sve manje."

Prijatelju, to je bilo aktuelno tamo negde do kraja devedesetih, pogotovo u doba Peek&Poke, a onda je uveden kompeltan memory & resources management, tako da reset skoro nikada nije potreban u normalnom radu, jer sistem uspeva da se lepo izbori sa djubretom.
Praktično od Windows-a 2000 na PC računarima reset je retko potreban.

@pininfarina - u veliku većinu laptopa možeš instalirati bilo koji 2.5" HDD, nebitno je da li je klasičan ili HDD. E sad, proveri samo da li laptop ima neke zaštite koje onemogućavaju korisničko menjanje diska "zbog sigurnosti".
Često je samo za intalaciju "domaćeg" Windowsa u biosu potrebno isključiti UEFI i dati "compatibility" mode.
Možeš čak probati na nekom drugom kompu da iskloniraš postojeći disk na novi.

Sasvim dovoljno

pre 8 godina

Jednom nedeljno:
- odradim ciscenje internet kesa(CCleaner)
-odradim defragmentaciju diska(ima vise specijalizovanih programa)
-proverim registre(WiseRegCleaner)

Sve zajedno traje desetak minuta,toliko uvek mozemo odvojiti.

Pogaseni su mu svi(za pocetak) nepotrebni procesi.
Startuje se samo najosnovnije + AV!

ricinus

pre 8 godina

Dobio sam Samsung laptop na kome je bio instaliran oem Windows 8. kompjuter je bio očajno spor. Urađeno fabrički resetovanje operativnog sistema, sve ažurirano i pored toga spor računar, toliko spor da mu treba 2-3 minuta da pokrene browser. I tako ja ubijem lepo Win 8 i instaliram Win7 i sve radi kao sat.

Smuleco

pre 8 godina

CC Cleaner...instalirajte ga besplatno, i svaki put pre isključivanja, ili na početku rada, startujte opciju "clean". Time će on obrisati sve nepotrebno, a posebno predhodno posećene Internet stranice, i "download"-ove sa istih. Primetićete da je to nekad, čak i 200-300MB!

Dragance

pre 8 godina

SSD 256 GB. I7 cetvrte generacije. 3GB RAM. i posle 3 pune godine podize sistem za 6 sekundi. Jedino sto sam uradio je podesio startup aplikacije.

...

pre 8 godina

najludji je prvi predlog..
(3d, 29. februar 2016 11:05) # Link komentara

Zapravo prvi predlog je i jedini normalan, kompijuter sto udze radi sve je sporiji, probaj da ga stavis nekih 40 sati pa garestartuj i videces ociglednu razliku, , razlika se idi i na 10 ili 20 sati ali nije toliko ocigledna. To je zbog toga jer se skupljaju razni procesi u ramu i imamo ga sve manje.

Grandofil

pre 8 godina

Vidim ovde se dosta raspravlja o CCleaneru. To je zaista teško đubre, nekada je bilo OK, ali sada, ko ima Win10, postoji realna opasnost da će mu očistiti ili izmeniti neki od vitalnih sistemskih fajlova, tako da reset (ko ne zna, od W8 pa nadalje ne mora da se reinstalira sistem, već se resetuje pri čemu se izbrišu svi korisnikovi programi i fajlovi, a efekat je kao da ste 5 min pre toga instalirali svež sistem) računara nije više moguć! Što se tiče HD-a, većina je u pravu, ali čišćenje registra nije potrebno ukoliko bar 1 u 6 meseci uradite reset (ionako 1 godišnje dolazi veliki upgrade). Brzina se dobija tako što se poisključuju live tiles, one drive (ili slični sync servisi), dezinstaliraju nepotrebni app-ovi... Npr, win10 može da bude brži, i da zauzima manje RAM-a od sedmice. Za savete koji govore o čišćenju keširanih fajlova - da li se ikada zapitate čemu oni služe? Ako ne znate - služe da program koji ih je kreirao radi brže (a ne da sva podešavanja ili podatke ponovo fetch-uje, što ga usporava). Koliko vidim, na savete domaćih sveznalaca ne treba mnogo obraćati pažnju. BTW. internet cache se može očistiti iz browsera, ostali programi koji slično rade u sebi već imaju opcije za brisanje, tako da... Ko zna njemu dva... A ko ne zna, njemu....

Deda Pantelija

pre 8 godina

Najveca promena je prelaz sa HDD na SSD za sistemski drive. Neverovatno ubrzanje. Posle dolazi procesor. Ostalo je nebitno. Kakvo azuriranje kakvi bakraci..

elmaestro

pre 8 godina

Radite sistem s vremena na vreme. Kolko često? Zavisi od vašeg računara, sami to morate da osetite... kad je vreme za reinstalaciju.

Rusofil_IQ0

pre 8 godina

Dosta pogresnih komentara a i tekst ce vise zbuniti manje srucne korisnike, resenje za iste je da NISTA ne instaliraju!
Cisecnjem vecina samo napravi veci problem, ako je bas zagusen i pun gluposti, ostecen, pun virusa radi se reinstalacija
Ako se cisti mora se paziti sta treba a sta ne, ciscenje uspeva jedino ako sistem nije unisten virusima
Za office rad 2GB ram-a je sasvim dovoljno!!! tek za igrice, i za one koji u istom momentu koroste vise zahtevnih aplikacija je potrebno vise, naravno za 32bit sistem, za 64bit reporucujem 4+gb
Win 7,8, 10 su slicni po brzini, sa tim da 8-ca i 10-ka mogu brze startovat sa fast boot-em!

kvasac

pre 8 godina

ako vam je baš zastareo hardver, uzmite lepo usb fleš i instalirajte lunux. moja preporuka su mint, ubuntu ili elementary os. Za običnog korisnika(office, multimedia, web browsing) puna kapa. Period prilagođavanja je nedelju dana plafon i to za amatera.
Najrealniji su komentari u vezi nadogradnje na ssd, podrzavam.

Nebojša

pre 8 godina

Ja sam se naslušao ovde u komentarima o tom famoznom usporenje pre svega Androida imao sam tri svaki sam koristio po dve godine bilo je tu i tamo ponekih bogova ali nisam primetio da su usporili isto važi i za moj laptop imam ga četiri godine svakodnevno ga koristim isto tako ne primećujem nikakvo usporenje ako i postoji ja ga u radu ne osetim.

EU Citizen

pre 8 godina

A ako sve ovo ne pomogne previše, kao što verovatno neće (mada čišćenje startapa od razne pleve, defragmentacija i sređivanje browsera ipak imaju smisla), otvorite se za SSD disk, ako ga već nemate (da ne biste sve instalirali od početka, možete bez problema da klonirate postojeći disk pomoću nekolicine odličnih programa, šanse su 99% da će sve raditi perfektno), i, kad se već bakćete da otvarate kućište, ubacite i nešto dodatnog RAM-a (ne važi, naravno, za 32-bitne mašine, sve preko 4 Gb vam ništa ne znači, jer sistem ne može da ga iskoristi), i tu ćete već sasvim sigurno osetiti ogromnu razliku u brzini za cca 100 evra investicije, to jest, produžićete upotrebljivi vek starije mašine za par godina.

manda

pre 8 godina

sve je pogresno i nista nece doneti ubrzanje. a ono sto ce super ubrzati vas racunar ili laptop je da operativni sistem instalirate na ssd (solid state disc) umesto mehanickog hdd-a.

Alex

pre 8 godina

Instaliranjem SSD-a umesto starog HDD-a cete mnogo ubrzati racunar jer u 95% slucajeva HDD koci i najsporija je karika u lancu protoka podataka. Danas SSD od 120GB moze da se kupi za manje od 5000 dinara i time se produzava radni vek racunara bar jos neku godinu... Jedino proverite da vasa maticna ploca podrzava novije SATA tehnologije. Znaci 5000 sad a nov racunar kad dodje bolje vreme.

Čedomir

pre 8 godina

Kad je reč o browser-ima, savetujem Blue Moon. U pitanju je Firefox-ov kod, ali konzumira znatno manje radne memorije i radi značajno brže. Eto, moj komp ima 512 MB RAM-a, i na njemu ovaj radi savršeno.

nije žvaka za seljaka

pre 8 godina

pa uđite u Task Manager i proverite koji programi trenutno rade, pa ako primetite bilo šta što vam ne treba, ugasite to.
....
eto, ja ušao
imam aktivna 102 procesa, od toga sam po imenu prepoznao sedam poznatih
šta da radim sa ostalima?

kain

pre 8 godina

Ja komp resetujem jednom u mozda dva meseca,nemam problema sa usporavanjem ili kocenjem u radu racunara. nije mi ni komp neki zmaj , intel g620 4gb rama, seagate 500gb, lc power 600w, ati 5850. ne klikcem na raznorazne gluposti po fejsu itd , hard nisam skenirao od kad sam ga kupio a proslo je dosta. izgleda da je problem u koriscenju racunara,nije za svakog xd

smile

pre 8 godina

Ovom spisku bi moglo što šta da se doda, ali bih ovde samo dopunio ono što nije dorečeno.

Background programi. Nije trajno rešenje ako se neki procesi ukinu iz task managera, jer će se ti procesi ponovo pokrenuti nakon restarta računara, a neki vrlo brzo nakon što ste ih ukinuli. Efikasnije je ukinuti ih iz start-up-a, odnosno disable-ovati sa liste servisa. Servise nebi trebao da dira prosečni korisnik. Zbog dobijanja na brzini igračkim mašinama se mogu isklučiti mnogi sistemski procesi, ali to je neka druga priča...

Prostor za skladištenje. Zapravo, na brzinu rada računara (sa ovog aspekta, najviše) utiče popunjenost sistemske particije. Dobro je oslobodidi se privremenih i cash-iranih file-ova. Neverovatno je koliko se toga može vremenom nakupiti...

Poluispravan hardver i tvrdi diskovi. Pravi uvid u brzinu odziva claster-a na HDD-u možete dobiti jedino uz alat kao što je Victoria (ili sličan). Korisnici koji imaju novije (od Viste) OS-e mogu Victoria-u "podići" iz pomoć HirensBoot CD-a.

Duplirane (ili višestruke) anti-virus zaštite koje su aktivne. Mnogi nisu svesni svoje nesvesi...

Nedovoljno RAM-a. Nakon optimizacija pogledajte upotrebu RAM-a. Ako je mnogo veća od očekivane proširite RAM. Dovoljno memorije je jedna od ključnih stvari za normalan rad računara. Obratite pažnju na ovo: 32-bitni OS može da iskoristi nešto malo preko 3 GB RAM-a. Ukoliko imate 4 GB iii više pređite na 64-bitni OS. On će moći da angažuje svu memoriju sa ploče.

Ima toga još...

vladica

pre 8 godina

SSD sistemski disk ce definitivno doneti najosetnije promene.
Takodje, AdblockPlus ce vas ne samo zastiti od napadnih reklama vec i generalno prilicno ubrzati browser jer ce se cesto ucitavati samo 20% sadrzaja koji bi se ucitao bez abp-a (plus spreciti otvaranje kojekakvih strana u pozadini)
I jos jedan savet, ne instalirajte bez potrebe, pro, ultra, server verzije OSa, jer oni imaju hrpu servisa koji vam u zivotu nece trebati u kucnoj varijanti, ali ce vam jesti resurse konstantno.
Ubedljivo najbrzi Win na 2gb rama je u stvari Win 7 starter i on je realno dovoljan za 99% kucnih korisnika

dzigi

pre 8 godina

I ono ništa manje bitno - očistite komp fizički. Sa kulera sam usisao bukvalno tepih, od tada radi malo brže i mnogo tiše. Prašina ubija kompjutere.

pininfarina

pre 8 godina

Jel moze neko da mi napise kako i sta treba da pise na ploci (imam HP laptop 6830s) da podrzava nadogradnju na SSD !? Hvala.

Zoran

pre 8 godina

Ako hocete da vam kola brze idu, vi ih ugasite, pa upalite opet. Ako vam opet sporo idu, vidite kada ste ih poslednji put cistili, mozda zvbog toga idu sporo.

Ako ni to ne pomaze, prdlazem da stavite okrugle tockove, a ne cetvrtaste. Brze ce da idu i bice vam udoibnije, a i duze ce da traju i ostali delovi.

Vladica

pre 8 godina

"Zapravo prvi predlog je i jedini normalan, kompijuter sto udze radi sve je sporiji, probaj da ga stavis nekih 40 sati pa garestartuj i videces ociglednu razliku, , razlika se idi i na 10 ili 20 sati ali nije toliko ocigledna. To je zbog toga jer se skupljaju razni procesi u ramu i imamo ga sve manje."

Prijatelju, to je bilo aktuelno tamo negde do kraja devedesetih, pogotovo u doba Peek&Poke, a onda je uveden kompeltan memory & resources management, tako da reset skoro nikada nije potreban u normalnom radu, jer sistem uspeva da se lepo izbori sa djubretom.
Praktično od Windows-a 2000 na PC računarima reset je retko potreban.

@pininfarina - u veliku većinu laptopa možeš instalirati bilo koji 2.5" HDD, nebitno je da li je klasičan ili HDD. E sad, proveri samo da li laptop ima neke zaštite koje onemogućavaju korisničko menjanje diska "zbog sigurnosti".
Često je samo za intalaciju "domaćeg" Windowsa u biosu potrebno isključiti UEFI i dati "compatibility" mode.
Možeš čak probati na nekom drugom kompu da iskloniraš postojeći disk na novi.