Sreda, 11.11.2015.

09:04

Koliko struje troši punjač kada je ostavljen u utičnici?

Izvor: Fokus

Koliko struje troši punjaè kada je ostavljen u utiènici? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Bane

pre 8 godina

@ Bane, 11. novembar 2015 10:01

Odkud tebi da na svetu ima 5 milijardi ljudi? To je bilo pre 20 godina.

Pa nećemo ići u "sitna crevca".

miki

pre 8 godina

a kada bi samo jedna jahta od 50 metara pa navise bila usidrena tokom cele godine bilo bi benzina za 100 000 prosecnih automobila iöo hrane za 1 000 000 afrikanaca ili za 100 000 penzionera u srbiji ...

JoBanana

pre 8 godina

Potrosnja struje punjaca koji je ostavljen u uticnici posle punjenja je najmanji problem. Losi punjaci, a i lose instalacije u zgradi (a to je 80-90% svih punjaca i instalacija kod nas) vrlo lako mogu da zapale celu kucu. Ne igrajte se sa svojim zivotima i imovinom OBAVEZNO izvadite punjac iz uticnice kad zavrsite punjenje!!!

Neverovatno

pre 8 godina

Pozitivno. Ne daj Boze da.probas da pronadjes sta je od ovoga istina. Ovde u UK su se prilicno velike face brukale stajuci na jednu ili drugu srranu. Istina je da ima gomila punjaca koji nemaju mogucnist da ustanove da li imaju potrosac prikljucen ili ne. Istina je da ogromna vecina danas ima mogucnost da ne radi kad nema potrosaca. Mnogi imaju i razne deuge sposobnisti. Da odrzavaju kvalitet punenja. da se ugase kada baterija puna i drugo. Nema nekog jasnog nacina da utvrdis sta imas jer niko nije u obavezi da ti kaze, a na punjacu moze da se ustedi gkoja para ako i kad zelis. Uredjaji se svakako i kvare. Pa ako ti je punjac vruc kad ne puni zameni ga odmah pre nego sto ti zapali kucu. Ako se mnogo greje dok puni, a struja u kuci ti je dobra ti opet zameni kad.mozes. Pozdrav

Железничар

pre 8 godina

matematicaru, nije fora u novcu tj 8 dinara koje tebi nista ne znace nego kada uzmes u obzir koliko je to globalno trebalo bi da shvatis koliko bespotrebno trosimo energiju, koje ionako nema dovoljno. (Rasha, 11. novembar 2015 14:50)

Негде сам прочитао да грађани Европске Уније плаћају веће рачуне за струју за четри милијарде евра (збирно) годишње само због тога што им уређаји стоје на стед-бају када се не користе и зато што су им пуњачи укључени у струју када се не користе. Обожавам теорије великих бројева!

Alegretto

pre 8 godina

@Dekile

Bio bi u pravu kad bi punjač bio običan komad žice: ako nema telefona na njegovom kraju, nema ni potrošnje.

Ali nisi u pravu zato što punjač NIJE samo običan komad žice: to je uređaj koji pretvara napon, sa 220V naizmenično na jednosmerni napon kojim se puni baterija telefona. Zato je i sam punjač potrošač, koji troši energiju iz mreže čak i kad na njega nije priključen telefon. Ako je loše konstruisan (ima mnogo gubitaka), on će biti maje ili više topao, čak i kad ne puni telefon.

Ta potrošnja je vrlo mala - po jednom punjaču. Ali puta 100.000 ili milion istovremeno uključenih punjača, to ukupno već i nije baš tako malo. Ali da li je to mnogo? Zavisi s čim se poredi. Ako se uporedi sa potrošnjom milion TV aparata na stendbaju, to je mnogo manje. A sasvim je beznačajno ako se poredi sa gubicima pri prenosu od elektrane do potrošača.

Nekad su pretvarači napona imali mali prekidač koji je omogućavao da pretvarač ostane utaknut, ali da ipak bude fizički razdvojen od mreže i ništa ne troši. Razlog sigurno nije bila štednja energije, nego to što su imali trafo i zato su se prilično grejali, pa ne bi ni izdržali dugo da su stalno bili pod naponom.

Taj prekidač se odavno više ne ugrađuje, što je šteta. Zato ja pretvarač koji napaja uređaj koji mi je važan (na primer, moj klavir) uvek vadim iz utičnice kad ga ne koristim. Ne zbog štednje, nego zato što je kod nas u Srbiji kvalitet napajanja loš i dešava se da zbog toga pregorevaju priključeni uređaji.

miki

pre 8 godina

ako ne ides u wc kad ti se ide, nego preskocis, pa ides svaki drugi put, velika je usteda u vodi i papiru... a ako ne pustas vodu onda nema ni potrosnje...

A ko čuva naše nebo?

pre 8 godina

Ne troši se struja, već energija, u ovom slučaju električna. Ako "obični" gradjani te pojmove brkaju, ne bi vi kao novinari trebali sebi da dozvolite takav luksuz. Ipak je to odraz pismenosti.

devlinjo

pre 8 godina

Posle punjenja izvadite punjač iz utičnice i prislonite ga na uvo (obezbedite tišinu) i čućete zujanje iz punjača koje će nestati posle par sekundi. Čim ima tog zujanja, znači da ima i neke potrošnje, minimalne, ali je ima. E sada, ta potrošnja je manje bitna, bitno je to zujanje, da li ga čujemo, da li nam utiče na kvalitet sna, raspoloženje, itd? To mene zanima. Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bane, 11. novembar 2015 12:21) to su kinezi po nalogu amerike ugradili za kontrolu uma...cuvaj se toga, baci taj punjac i kupi novi koji ne zuji... sve je to teorija zavere...(niko bitan, 11. novembar 2015 15:55)
buaha ha ha ha ha... ulepšao si mi jako mamuran dan.

Milun

pre 8 godina

Dekile, Dekile :-) bežalo se sa časova vidim. Da obnoviš osnove elektrotehnike, od korice do korice, pa se javi da pričamo o punjačima i sijalicama.

Milun

pre 8 godina

Belkin adapter za 3 usb portova, kada nije nista ukljuceno, i ako ostanu kablovi, automatski se iskljuco. Isto se iskljuci kad se uredjaj napuni. Tako da nista ne trosi.
(Error404, 11. novembar 2015 10:30)

Diskutabilno je da li se zaista isključio ili ti samo misliš da se isključio. Pošto na osnovu nick-a vidim da ti je web bliži nešto kao dobio si response ali možda je iz cache-a. Tako i ovaj tvoj Belkin (odličan inače) iako nema mnogo sličnosti sa punjačem verovatno ode u standby a ti misliš da se isključio. Da bi mogao da detektuje ponovno uključenje uređaja, mora da ima napajanje na internoj elektronici. Stvar bi mogla da se reši na primer proširivanjem USB standarda na način da i device uređaji (telefoni, tableti i sl.) u device modu (dakle ne u host modu kada to rade) obezbede napajanje na USB portu. Na ovaj način to napajanje bi se moglo iskoristiti da se punjač uključi, aktivira vezu ka utičnici i prestane da koristi napajanje iz telefona. Nezgodno bi jedino bilo kada se baterija telefona skroz isprazni :-D. Anyway, stari dobri prekidač za štedljive ostaje i dalje najbolji izbor.

Milun

pre 8 godina

bukvalno uvek vadim punjac iz struje, samo jednom u zivotu sam zaboravio da izvadim i taj dan je bilo nevreme, grom udario negde u blizini, uvece stavljam telefon a punjac ne radi. sto je najgore od svega taj punjac sam kupio dva dana pre incidenta, jer mi se na starom izvukao kabal.
(djolea, 11. novembar 2015 12:06)

Karma čoveče. Da ne brineš toliko o beznačajnim stvarima, verovatno se ne bi ni desile ili bi ih bar brzo zaboravio :-D

Vlada M

pre 8 godina

@aussie

To su utičnice po British Standardu. Tako je i ovde gde sam ja. Ipak meni su instalacije po našim standardima jednostavnije i pouzdanije.

niko bitan

pre 8 godina

Posle punjenja izvadite punjač iz utičnice i prislonite ga na uvo (obezbedite tišinu) i čućete zujanje iz punjača koje će nestati posle par sekundi. Čim ima tog zujanja, znači da ima i neke potrošnje, minimalne, ali je ima. E sada, ta potrošnja je manje bitna, bitno je to zujanje, da li ga čujemo, da li nam utiče na kvalitet sna, raspoloženje, itd? To mene zanima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bane, 11. novembar 2015 12:21)

to su kinezi po nalogu amerike ugradili za kontrolu uma...cuvaj se toga, baci taj punjac i kupi novi koji ne zuji... sve je to teorija zavere...

djolea

pre 8 godina

@only fools and horses ne, vec sam ga dosta koristio na punjacu a HTC je imao jako lose kablove koji su se brzo izvlacili kod ulaza na telefon gde se savija, posto je uticnica na telefonu bila sa strane. zasto se uvek neko nadje praviti pametan, lepo sam napisao sta mi se stvarno desilo i sta moze svakom od vas da se desi i odmah pametnjakovic. verovatno i nisam aljkav kao ti pa da mi vise kablovi na sve strane u sobi.

Rasha

pre 8 godina

matematicaru, nije fora u novcu tj 8 dinara koje tebi nista ne znace nego kada uzmes u obzir koliko je to globalno trebalo bi da shvatis koliko bespotrebno trosimo energiju, koje ionako nema dovoljno.

cobo

pre 8 godina

Ako jednu sijalicu iskljucim samo 10 minuta godisnje, ja sam usparao vise struje nego sa punjacem citavu godinu.Nije problem u punjacima telefona,nego u punjacima mozga.Mozemo svi zaustaviti dah jednu minutu,i ostat ce vise kiseonika za buduce generacije?!

dzonikg

pre 8 godina

ovi tekstovi su uvod u novu realnost..da ce i struja da bude luksuz u srbiji...toliko energije koje ustedis za godinu dana ameri i nemci i svojim velikim autima potrose za minut voznje.
Ili cep svet kad bi to radio svaki dan cele godine ustedelo bi se manje energije nego sto potrosi jedan jedini nosac aviona..licemerju nema kraja.

bopal

pre 8 godina

ing. elektrotehnike jeverovatno završio fakultet u prošlom veku. odavno već nema klasičnih transformatora u punjačima mobilnih telefona. zamenili su ih impulsni regulatori napona.

Igor Gavran

pre 8 godina

@Dekile "Punjac tada ne trosi nista jer nije povezan na potrosac tj. telefon, osnovi elektrotehnike."

Netacno. Punjac u sebi ima ispravljac, a on je obicno realizovan kao prekidacko napajanje ili kao trafo usmerivac. Osnovi elektrotehnike i elektronike kazu da primarna strana (220V) ima struju curenja/magnetizacije cak i kada je telefon iskljucen sa punjaca.

only fools and horses

pre 8 godina

bukvalno uvek vadim punjac iz struje, samo jednom u zivotu sam zaboravio da izvadim i taj dan je bilo nevreme, grom udario negde u blizini, uvece stavljam telefon a punjac ne radi. sto je najgore od svega taj punjac sam kupio dva dana pre incidenta, jer mi se na starom izvukao kabal.
(djolea, 11. novembar 2015 12:06)

Pa zato ti se i izvukao kabal iz starog punjača. Zato što ga stalno izvlačiš iz utikača.

aussie

pre 8 godina

u australiji naprimer svaka uticnica ima mali prekidac na sebi koji pritisnes i prekines dovod struje kad je nekoristis. nemoras nikad u zivotu vaditi punjac. em sigurno em netrosi struju a tako jednostavno.

djolea

pre 8 godina

bukvalno uvek vadim punjac iz struje, samo jednom u zivotu sam zaboravio da izvadim i taj dan je bilo nevreme, grom udario negde u blizini, uvece stavljam telefon a punjac ne radi. sto je najgore od svega taj punjac sam kupio dva dana pre incidenta, jer mi se na starom izvukao kabal.

Blago tebi

pre 8 godina

@dekile poredjenje nije isto jer se prekidac za sijalicu nalazi na drugom mestu. Ali evo pitanja za tebe, zasto punjac koji nije nakacen na potrosaca, po tvojoj teoriji ne trosi stuju, nije iste temperature (hladan) kao kad je iskljucen iz struje? Dok puni nekog potrosaca je vruc, ali kada ne puni je topao, pitam se odakle mu ta toplota?

Bane

pre 8 godina

Posle punjenja izvadite punjač iz utičnice i prislonite ga na uvo (obezbedite tišinu) i čućete zujanje iz punjača koje će nestati posle par sekundi. Čim ima tog zujanja, znači da ima i neke potrošnje, minimalne, ali je ima. E sada, ta potrošnja je manje bitna, bitno je to zujanje, da li ga čujemo, da li nam utiče na kvalitet sna, raspoloženje, itd? To mene zanima.

Dejca iz LE

pre 8 godina

Elektricnu struju trose i radio, tv, cd, komp itd. Svi uredjaji koji u sebi imaju trafo trose struju kada se ugase samo na dugme, takvim gašenjem trafo ostaje idalje pod napon i primapni kalem pravi kruzni tok struje pa i potrošnju.

ing. elektortehnike

pre 8 godina

Punjac tada ne trosi nista jer nije povezan na potrosac tj. telefon, osnovi elektrotehnike. Po toj logici svako sijalicno mesto u kuci bi trebalo da trosi struju i kada ne radi sijalica, jer je povezana zicama do prekidaca, a u njemu ima struje, nije nego.Mlacenje prazne slame.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dekile, 11. novembar 2015 10:51)

Ovo nije tačno. Kod isključene sijalice je prekid strujnog kola potpun te nema nikakve potrošnje. Punjač je sa druge strane transformator (poseduje dva kalema - primar i sekundar). Kod njega dolazi do tzv. disipacije energije čak i kada je isključen potrošač, pošto na primaru koji je povezan sa gradskom mrežom postoji elektromagnetno polje koje se prenosi na sekundar čak i kad nema potrošača. Iako se radi o veoma malom gubitku energije, on ipak postoji i merljiv je. Jedino rešenje bi bilo da se u punjač ugradi prekidač koji bi prekidao ulaznu struju ispred sekundara. Onda bi imali situaciju kao kod sijalice o kojoj ti pričaš, tj ne bi imali nikakvu potrošnju pošto bi strujno kolo bilo potpuno prekinuto.

Kluz

pre 8 godina

Pa neka unaprede punjace, nije rocket science da se ugradi logicki prekidac pa kad nista nije prikljuceno za punjenje, punjac se jednostavno iskljuci sa galvnog napona... Ako se zaista moze toliko ustedeti neka se donese pravilo za punjace...

Tito za sve vas

pre 8 godina

Koliko strucnjaka u komentarima.

Jedan kaze da punjaci ne trose nista kad su u praznom hodu i jos se poziva na osnove elektrotehnike.
Drugi kaze da se visak snage u elektroenergetskom sistemu trosi na nepostojecim terminalnim tackama.

A vecina nas u Srbiji i dalje misli da je jedinica za energiju kW/h ili kW.
Drugi pricaju kako su dalekovodi izvori gama zracenja.

Meni nije dobro kad vidim sa koliko samopouzdanja ljudi sire neistine.
Mogu misliti kako je tek doktorima medicine kad slusaju nas laike kako lupamo gluposti.

Error404

pre 8 godina

Belkin adapter za 3 usb portova, kada nije nista ukljuceno, i ako ostanu kablovi, automatski se iskljuco. Isto se iskljuci kad se uredjaj napuni. Tako da nista ne trosi.

NikolaC

pre 8 godina

Za početak bi trebao da imam:
iPhone, iPad, Android, Nintendo 3DS, Windows prenosnik, MacBook i Chromebook.
Da bi mogo da potrošim toliko struje, a kad imam sve to mogu i da je platim tih nekoliko kW.

Dekile

pre 8 godina

Punjac tada ne trosi nista jer nije povezan na potrosac tj. telefon, osnovi elektrotehnike. Po toj logici svako sijalicno mesto u kuci bi trebalo da trosi struju i kada ne radi sijalica, jer je povezana zicama do prekidaca, a u njemu ima struje, nije nego.Mlacenje prazne slame.

Nik

pre 8 godina

Malko vam matematika ne valja.
0.3w * 24 sati = 7.2 w/h
7.2w/h * 365 dana u godini = 2 628 W/h na godisnje = 2.63 kW/h.
Ako uzmemo da je cena struje u crvenoj zoni po visoj tarifi ispod 17 din. znaci da nekoliko punjaca non-stop ukljucenih u toku godine nas kostaju ispod 44 dinara godisnje ili 3.6 dinara mesecno

charlie

pre 8 godina

Zato svaka trafika ima besmislene reklamne električne roto stalke na kojima se vrti osvetljena kutija cigareta.Troše se prirodni resursi na neviđene budalaštine,ali su najveći problem sijalice u kući i punjači van funkcije.

Dragan

pre 8 godina

Naravno bez obzira sto ne trose puno struje punjace bi trebalo iskljuciti ... sto zbog stednje struje.Pametnom dosta da dodje do zakljucka sta je bolje.

Bane

pre 8 godina

A zamislite samo kad bi se svaki stanovnik zemlje odrekao jednog dinara, ne dolara ili evra? Dobijamo cifru od pet milijardi dinara!? E to vam je ista priča i sa vođenjem punjača u celom svetu. Šta bi bilo kad bi bilo.

Igor

pre 8 godina

Nikada nisam razumeo ove apele, tipa: grad od 100.000 ljudi bi se napajao strujom ako bismo iskljucili mobilne punjace. Prvo, struja je proizvod koji mi placamo i kupujemo za pare, prema tome ja radim za to i ima da trosim koliko god hocu, ako mogu da platim. Drugo, nikakav grad se ne bi napajao tim "viskom" struje, jer prakticno nikakve veze nema sto bi neki Kinezi ili Brazilci stedeli 0,3W struje, jer je to nemoguce dopremiti u jedan grad u Evropi, npr. I poslednje - struja ne moze da se akumulira! Sve sto mi ustedimo, elektro-distribucije sirom sveta potrose na terminalnim tackama transportnog sistema! Akumulaciona resenja takodje trose mnogo, npr reverzibilne/pumpne hidroelektrane imaju iskoriscenje 70%. Nadam se da razumete taj koncept. Megavati struje se POTROSE svakog dana, jer sav visak, koji mi ustedimo, ako se ne bi odmah potrosio - sistem bi bio preopterecen i doslo bi do havarije. Dodatno, gubici koje imaju transportni sistemi su takodje neuporedivo veci nego 0,3W od punjaca: gubici transporta elektricne enegrije strazmerni su kvadratu struje (RI^2t), gde i otpor zavisi od raznoraznih faktora, kao sto je npr. vanjska temperatura. Prema tome, ovakvi saveti stvarno ne vode nicemu, a iole informisane ljude strasno nerviraju.

pedja

pre 8 godina

Zanimljivo sti. .... Kad bi svi na planeti isključili tv na prekidač , a ne da ga gase na stendbay. Dve nuklearke nebi uopšte trebalo da rade.

Aca

pre 8 godina

Vise cu stete imati da svaki dan punjac ukljucujem i iskljucujem iz struje jer za godinu dana otkinucu kabl nego sto cu platiti 15-20 dinara struje da stalno stoji ukljucen.

Pronalazac

pre 8 godina

Produzni gajtan s prekidacem i resen problem! Pa nisu ludi oni Englezi sto im svaka zidna uticnica ima prekidac. Kad sam to prvi put video smejao sam se. A to ima itekako puno smisla!

Pronalazac

pre 8 godina

Produzni gajtan s prekidacem i resen problem! Pa nisu ludi oni Englezi sto im svaka zidna uticnica ima prekidac. Kad sam to prvi put video smejao sam se. A to ima itekako puno smisla!

Bane

pre 8 godina

A zamislite samo kad bi se svaki stanovnik zemlje odrekao jednog dinara, ne dolara ili evra? Dobijamo cifru od pet milijardi dinara!? E to vam je ista priča i sa vođenjem punjača u celom svetu. Šta bi bilo kad bi bilo.

Igor

pre 8 godina

Nikada nisam razumeo ove apele, tipa: grad od 100.000 ljudi bi se napajao strujom ako bismo iskljucili mobilne punjace. Prvo, struja je proizvod koji mi placamo i kupujemo za pare, prema tome ja radim za to i ima da trosim koliko god hocu, ako mogu da platim. Drugo, nikakav grad se ne bi napajao tim "viskom" struje, jer prakticno nikakve veze nema sto bi neki Kinezi ili Brazilci stedeli 0,3W struje, jer je to nemoguce dopremiti u jedan grad u Evropi, npr. I poslednje - struja ne moze da se akumulira! Sve sto mi ustedimo, elektro-distribucije sirom sveta potrose na terminalnim tackama transportnog sistema! Akumulaciona resenja takodje trose mnogo, npr reverzibilne/pumpne hidroelektrane imaju iskoriscenje 70%. Nadam se da razumete taj koncept. Megavati struje se POTROSE svakog dana, jer sav visak, koji mi ustedimo, ako se ne bi odmah potrosio - sistem bi bio preopterecen i doslo bi do havarije. Dodatno, gubici koje imaju transportni sistemi su takodje neuporedivo veci nego 0,3W od punjaca: gubici transporta elektricne enegrije strazmerni su kvadratu struje (RI^2t), gde i otpor zavisi od raznoraznih faktora, kao sto je npr. vanjska temperatura. Prema tome, ovakvi saveti stvarno ne vode nicemu, a iole informisane ljude strasno nerviraju.

Aca

pre 8 godina

Vise cu stete imati da svaki dan punjac ukljucujem i iskljucujem iz struje jer za godinu dana otkinucu kabl nego sto cu platiti 15-20 dinara struje da stalno stoji ukljucen.

NikolaC

pre 8 godina

Za početak bi trebao da imam:
iPhone, iPad, Android, Nintendo 3DS, Windows prenosnik, MacBook i Chromebook.
Da bi mogo da potrošim toliko struje, a kad imam sve to mogu i da je platim tih nekoliko kW.

Nik

pre 8 godina

Malko vam matematika ne valja.
0.3w * 24 sati = 7.2 w/h
7.2w/h * 365 dana u godini = 2 628 W/h na godisnje = 2.63 kW/h.
Ako uzmemo da je cena struje u crvenoj zoni po visoj tarifi ispod 17 din. znaci da nekoliko punjaca non-stop ukljucenih u toku godine nas kostaju ispod 44 dinara godisnje ili 3.6 dinara mesecno

Dekile

pre 8 godina

Punjac tada ne trosi nista jer nije povezan na potrosac tj. telefon, osnovi elektrotehnike. Po toj logici svako sijalicno mesto u kuci bi trebalo da trosi struju i kada ne radi sijalica, jer je povezana zicama do prekidaca, a u njemu ima struje, nije nego.Mlacenje prazne slame.

only fools and horses

pre 8 godina

bukvalno uvek vadim punjac iz struje, samo jednom u zivotu sam zaboravio da izvadim i taj dan je bilo nevreme, grom udario negde u blizini, uvece stavljam telefon a punjac ne radi. sto je najgore od svega taj punjac sam kupio dva dana pre incidenta, jer mi se na starom izvukao kabal.
(djolea, 11. novembar 2015 12:06)

Pa zato ti se i izvukao kabal iz starog punjača. Zato što ga stalno izvlačiš iz utikača.

ing. elektortehnike

pre 8 godina

Punjac tada ne trosi nista jer nije povezan na potrosac tj. telefon, osnovi elektrotehnike. Po toj logici svako sijalicno mesto u kuci bi trebalo da trosi struju i kada ne radi sijalica, jer je povezana zicama do prekidaca, a u njemu ima struje, nije nego.Mlacenje prazne slame.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dekile, 11. novembar 2015 10:51)

Ovo nije tačno. Kod isključene sijalice je prekid strujnog kola potpun te nema nikakve potrošnje. Punjač je sa druge strane transformator (poseduje dva kalema - primar i sekundar). Kod njega dolazi do tzv. disipacije energije čak i kada je isključen potrošač, pošto na primaru koji je povezan sa gradskom mrežom postoji elektromagnetno polje koje se prenosi na sekundar čak i kad nema potrošača. Iako se radi o veoma malom gubitku energije, on ipak postoji i merljiv je. Jedino rešenje bi bilo da se u punjač ugradi prekidač koji bi prekidao ulaznu struju ispred sekundara. Onda bi imali situaciju kao kod sijalice o kojoj ti pričaš, tj ne bi imali nikakvu potrošnju pošto bi strujno kolo bilo potpuno prekinuto.

pedja

pre 8 godina

Zanimljivo sti. .... Kad bi svi na planeti isključili tv na prekidač , a ne da ga gase na stendbay. Dve nuklearke nebi uopšte trebalo da rade.

aussie

pre 8 godina

u australiji naprimer svaka uticnica ima mali prekidac na sebi koji pritisnes i prekines dovod struje kad je nekoristis. nemoras nikad u zivotu vaditi punjac. em sigurno em netrosi struju a tako jednostavno.

Tito za sve vas

pre 8 godina

Koliko strucnjaka u komentarima.

Jedan kaze da punjaci ne trose nista kad su u praznom hodu i jos se poziva na osnove elektrotehnike.
Drugi kaze da se visak snage u elektroenergetskom sistemu trosi na nepostojecim terminalnim tackama.

A vecina nas u Srbiji i dalje misli da je jedinica za energiju kW/h ili kW.
Drugi pricaju kako su dalekovodi izvori gama zracenja.

Meni nije dobro kad vidim sa koliko samopouzdanja ljudi sire neistine.
Mogu misliti kako je tek doktorima medicine kad slusaju nas laike kako lupamo gluposti.

charlie

pre 8 godina

Zato svaka trafika ima besmislene reklamne električne roto stalke na kojima se vrti osvetljena kutija cigareta.Troše se prirodni resursi na neviđene budalaštine,ali su najveći problem sijalice u kući i punjači van funkcije.

bopal

pre 8 godina

ing. elektrotehnike jeverovatno završio fakultet u prošlom veku. odavno već nema klasičnih transformatora u punjačima mobilnih telefona. zamenili su ih impulsni regulatori napona.

miki

pre 8 godina

ako ne ides u wc kad ti se ide, nego preskocis, pa ides svaki drugi put, velika je usteda u vodi i papiru... a ako ne pustas vodu onda nema ni potrosnje...

Dejca iz LE

pre 8 godina

Elektricnu struju trose i radio, tv, cd, komp itd. Svi uredjaji koji u sebi imaju trafo trose struju kada se ugase samo na dugme, takvim gašenjem trafo ostaje idalje pod napon i primapni kalem pravi kruzni tok struje pa i potrošnju.

miki

pre 8 godina

a kada bi samo jedna jahta od 50 metara pa navise bila usidrena tokom cele godine bilo bi benzina za 100 000 prosecnih automobila iöo hrane za 1 000 000 afrikanaca ili za 100 000 penzionera u srbiji ...

Error404

pre 8 godina

Belkin adapter za 3 usb portova, kada nije nista ukljuceno, i ako ostanu kablovi, automatski se iskljuco. Isto se iskljuci kad se uredjaj napuni. Tako da nista ne trosi.

niko bitan

pre 8 godina

Posle punjenja izvadite punjač iz utičnice i prislonite ga na uvo (obezbedite tišinu) i čućete zujanje iz punjača koje će nestati posle par sekundi. Čim ima tog zujanja, znači da ima i neke potrošnje, minimalne, ali je ima. E sada, ta potrošnja je manje bitna, bitno je to zujanje, da li ga čujemo, da li nam utiče na kvalitet sna, raspoloženje, itd? To mene zanima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bane, 11. novembar 2015 12:21)

to su kinezi po nalogu amerike ugradili za kontrolu uma...cuvaj se toga, baci taj punjac i kupi novi koji ne zuji... sve je to teorija zavere...

Bane

pre 8 godina

Posle punjenja izvadite punjač iz utičnice i prislonite ga na uvo (obezbedite tišinu) i čućete zujanje iz punjača koje će nestati posle par sekundi. Čim ima tog zujanja, znači da ima i neke potrošnje, minimalne, ali je ima. E sada, ta potrošnja je manje bitna, bitno je to zujanje, da li ga čujemo, da li nam utiče na kvalitet sna, raspoloženje, itd? To mene zanima.

Milun

pre 8 godina

bukvalno uvek vadim punjac iz struje, samo jednom u zivotu sam zaboravio da izvadim i taj dan je bilo nevreme, grom udario negde u blizini, uvece stavljam telefon a punjac ne radi. sto je najgore od svega taj punjac sam kupio dva dana pre incidenta, jer mi se na starom izvukao kabal.
(djolea, 11. novembar 2015 12:06)

Karma čoveče. Da ne brineš toliko o beznačajnim stvarima, verovatno se ne bi ni desile ili bi ih bar brzo zaboravio :-D

Kluz

pre 8 godina

Pa neka unaprede punjace, nije rocket science da se ugradi logicki prekidac pa kad nista nije prikljuceno za punjenje, punjac se jednostavno iskljuci sa galvnog napona... Ako se zaista moze toliko ustedeti neka se donese pravilo za punjace...

cobo

pre 8 godina

Ako jednu sijalicu iskljucim samo 10 minuta godisnje, ja sam usparao vise struje nego sa punjacem citavu godinu.Nije problem u punjacima telefona,nego u punjacima mozga.Mozemo svi zaustaviti dah jednu minutu,i ostat ce vise kiseonika za buduce generacije?!

Igor Gavran

pre 8 godina

@Dekile "Punjac tada ne trosi nista jer nije povezan na potrosac tj. telefon, osnovi elektrotehnike."

Netacno. Punjac u sebi ima ispravljac, a on je obicno realizovan kao prekidacko napajanje ili kao trafo usmerivac. Osnovi elektrotehnike i elektronike kazu da primarna strana (220V) ima struju curenja/magnetizacije cak i kada je telefon iskljucen sa punjaca.

devlinjo

pre 8 godina

Posle punjenja izvadite punjač iz utičnice i prislonite ga na uvo (obezbedite tišinu) i čućete zujanje iz punjača koje će nestati posle par sekundi. Čim ima tog zujanja, znači da ima i neke potrošnje, minimalne, ali je ima. E sada, ta potrošnja je manje bitna, bitno je to zujanje, da li ga čujemo, da li nam utiče na kvalitet sna, raspoloženje, itd? To mene zanima. Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bane, 11. novembar 2015 12:21) to su kinezi po nalogu amerike ugradili za kontrolu uma...cuvaj se toga, baci taj punjac i kupi novi koji ne zuji... sve je to teorija zavere...(niko bitan, 11. novembar 2015 15:55)
buaha ha ha ha ha... ulepšao si mi jako mamuran dan.

Blago tebi

pre 8 godina

@dekile poredjenje nije isto jer se prekidac za sijalicu nalazi na drugom mestu. Ali evo pitanja za tebe, zasto punjac koji nije nakacen na potrosaca, po tvojoj teoriji ne trosi stuju, nije iste temperature (hladan) kao kad je iskljucen iz struje? Dok puni nekog potrosaca je vruc, ali kada ne puni je topao, pitam se odakle mu ta toplota?

A ko čuva naše nebo?

pre 8 godina

Ne troši se struja, već energija, u ovom slučaju električna. Ako "obični" gradjani te pojmove brkaju, ne bi vi kao novinari trebali sebi da dozvolite takav luksuz. Ipak je to odraz pismenosti.

Dragan

pre 8 godina

Naravno bez obzira sto ne trose puno struje punjace bi trebalo iskljuciti ... sto zbog stednje struje.Pametnom dosta da dodje do zakljucka sta je bolje.

Alegretto

pre 8 godina

@Dekile

Bio bi u pravu kad bi punjač bio običan komad žice: ako nema telefona na njegovom kraju, nema ni potrošnje.

Ali nisi u pravu zato što punjač NIJE samo običan komad žice: to je uređaj koji pretvara napon, sa 220V naizmenično na jednosmerni napon kojim se puni baterija telefona. Zato je i sam punjač potrošač, koji troši energiju iz mreže čak i kad na njega nije priključen telefon. Ako je loše konstruisan (ima mnogo gubitaka), on će biti maje ili više topao, čak i kad ne puni telefon.

Ta potrošnja je vrlo mala - po jednom punjaču. Ali puta 100.000 ili milion istovremeno uključenih punjača, to ukupno već i nije baš tako malo. Ali da li je to mnogo? Zavisi s čim se poredi. Ako se uporedi sa potrošnjom milion TV aparata na stendbaju, to je mnogo manje. A sasvim je beznačajno ako se poredi sa gubicima pri prenosu od elektrane do potrošača.

Nekad su pretvarači napona imali mali prekidač koji je omogućavao da pretvarač ostane utaknut, ali da ipak bude fizički razdvojen od mreže i ništa ne troši. Razlog sigurno nije bila štednja energije, nego to što su imali trafo i zato su se prilično grejali, pa ne bi ni izdržali dugo da su stalno bili pod naponom.

Taj prekidač se odavno više ne ugrađuje, što je šteta. Zato ja pretvarač koji napaja uređaj koji mi je važan (na primer, moj klavir) uvek vadim iz utičnice kad ga ne koristim. Ne zbog štednje, nego zato što je kod nas u Srbiji kvalitet napajanja loš i dešava se da zbog toga pregorevaju priključeni uređaji.

JoBanana

pre 8 godina

Potrosnja struje punjaca koji je ostavljen u uticnici posle punjenja je najmanji problem. Losi punjaci, a i lose instalacije u zgradi (a to je 80-90% svih punjaca i instalacija kod nas) vrlo lako mogu da zapale celu kucu. Ne igrajte se sa svojim zivotima i imovinom OBAVEZNO izvadite punjac iz uticnice kad zavrsite punjenje!!!

djolea

pre 8 godina

bukvalno uvek vadim punjac iz struje, samo jednom u zivotu sam zaboravio da izvadim i taj dan je bilo nevreme, grom udario negde u blizini, uvece stavljam telefon a punjac ne radi. sto je najgore od svega taj punjac sam kupio dva dana pre incidenta, jer mi se na starom izvukao kabal.

dzonikg

pre 8 godina

ovi tekstovi su uvod u novu realnost..da ce i struja da bude luksuz u srbiji...toliko energije koje ustedis za godinu dana ameri i nemci i svojim velikim autima potrose za minut voznje.
Ili cep svet kad bi to radio svaki dan cele godine ustedelo bi se manje energije nego sto potrosi jedan jedini nosac aviona..licemerju nema kraja.

Железничар

pre 8 godina

matematicaru, nije fora u novcu tj 8 dinara koje tebi nista ne znace nego kada uzmes u obzir koliko je to globalno trebalo bi da shvatis koliko bespotrebno trosimo energiju, koje ionako nema dovoljno. (Rasha, 11. novembar 2015 14:50)

Негде сам прочитао да грађани Европске Уније плаћају веће рачуне за струју за четри милијарде евра (збирно) годишње само због тога што им уређаји стоје на стед-бају када се не користе и зато што су им пуњачи укључени у струју када се не користе. Обожавам теорије великих бројева!

Milun

pre 8 godina

Belkin adapter za 3 usb portova, kada nije nista ukljuceno, i ako ostanu kablovi, automatski se iskljuco. Isto se iskljuci kad se uredjaj napuni. Tako da nista ne trosi.
(Error404, 11. novembar 2015 10:30)

Diskutabilno je da li se zaista isključio ili ti samo misliš da se isključio. Pošto na osnovu nick-a vidim da ti je web bliži nešto kao dobio si response ali možda je iz cache-a. Tako i ovaj tvoj Belkin (odličan inače) iako nema mnogo sličnosti sa punjačem verovatno ode u standby a ti misliš da se isključio. Da bi mogao da detektuje ponovno uključenje uređaja, mora da ima napajanje na internoj elektronici. Stvar bi mogla da se reši na primer proširivanjem USB standarda na način da i device uređaji (telefoni, tableti i sl.) u device modu (dakle ne u host modu kada to rade) obezbede napajanje na USB portu. Na ovaj način to napajanje bi se moglo iskoristiti da se punjač uključi, aktivira vezu ka utičnici i prestane da koristi napajanje iz telefona. Nezgodno bi jedino bilo kada se baterija telefona skroz isprazni :-D. Anyway, stari dobri prekidač za štedljive ostaje i dalje najbolji izbor.

Milun

pre 8 godina

Dekile, Dekile :-) bežalo se sa časova vidim. Da obnoviš osnove elektrotehnike, od korice do korice, pa se javi da pričamo o punjačima i sijalicama.

Rasha

pre 8 godina

matematicaru, nije fora u novcu tj 8 dinara koje tebi nista ne znace nego kada uzmes u obzir koliko je to globalno trebalo bi da shvatis koliko bespotrebno trosimo energiju, koje ionako nema dovoljno.

djolea

pre 8 godina

@only fools and horses ne, vec sam ga dosta koristio na punjacu a HTC je imao jako lose kablove koji su se brzo izvlacili kod ulaza na telefon gde se savija, posto je uticnica na telefonu bila sa strane. zasto se uvek neko nadje praviti pametan, lepo sam napisao sta mi se stvarno desilo i sta moze svakom od vas da se desi i odmah pametnjakovic. verovatno i nisam aljkav kao ti pa da mi vise kablovi na sve strane u sobi.

Vlada M

pre 8 godina

@aussie

To su utičnice po British Standardu. Tako je i ovde gde sam ja. Ipak meni su instalacije po našim standardima jednostavnije i pouzdanije.

Neverovatno

pre 8 godina

Pozitivno. Ne daj Boze da.probas da pronadjes sta je od ovoga istina. Ovde u UK su se prilicno velike face brukale stajuci na jednu ili drugu srranu. Istina je da ima gomila punjaca koji nemaju mogucnist da ustanove da li imaju potrosac prikljucen ili ne. Istina je da ogromna vecina danas ima mogucnost da ne radi kad nema potrosaca. Mnogi imaju i razne deuge sposobnisti. Da odrzavaju kvalitet punenja. da se ugase kada baterija puna i drugo. Nema nekog jasnog nacina da utvrdis sta imas jer niko nije u obavezi da ti kaze, a na punjacu moze da se ustedi gkoja para ako i kad zelis. Uredjaji se svakako i kvare. Pa ako ti je punjac vruc kad ne puni zameni ga odmah pre nego sto ti zapali kucu. Ako se mnogo greje dok puni, a struja u kuci ti je dobra ti opet zameni kad.mozes. Pozdrav

Bane

pre 8 godina

@ Bane, 11. novembar 2015 10:01

Odkud tebi da na svetu ima 5 milijardi ljudi? To je bilo pre 20 godina.

Pa nećemo ići u "sitna crevca".

Dekile

pre 8 godina

Punjac tada ne trosi nista jer nije povezan na potrosac tj. telefon, osnovi elektrotehnike. Po toj logici svako sijalicno mesto u kuci bi trebalo da trosi struju i kada ne radi sijalica, jer je povezana zicama do prekidaca, a u njemu ima struje, nije nego.Mlacenje prazne slame.

Dragan

pre 8 godina

Naravno bez obzira sto ne trose puno struje punjace bi trebalo iskljuciti ... sto zbog stednje struje.Pametnom dosta da dodje do zakljucka sta je bolje.

Aca

pre 8 godina

Vise cu stete imati da svaki dan punjac ukljucujem i iskljucujem iz struje jer za godinu dana otkinucu kabl nego sto cu platiti 15-20 dinara struje da stalno stoji ukljucen.

Igor

pre 8 godina

Nikada nisam razumeo ove apele, tipa: grad od 100.000 ljudi bi se napajao strujom ako bismo iskljucili mobilne punjace. Prvo, struja je proizvod koji mi placamo i kupujemo za pare, prema tome ja radim za to i ima da trosim koliko god hocu, ako mogu da platim. Drugo, nikakav grad se ne bi napajao tim "viskom" struje, jer prakticno nikakve veze nema sto bi neki Kinezi ili Brazilci stedeli 0,3W struje, jer je to nemoguce dopremiti u jedan grad u Evropi, npr. I poslednje - struja ne moze da se akumulira! Sve sto mi ustedimo, elektro-distribucije sirom sveta potrose na terminalnim tackama transportnog sistema! Akumulaciona resenja takodje trose mnogo, npr reverzibilne/pumpne hidroelektrane imaju iskoriscenje 70%. Nadam se da razumete taj koncept. Megavati struje se POTROSE svakog dana, jer sav visak, koji mi ustedimo, ako se ne bi odmah potrosio - sistem bi bio preopterecen i doslo bi do havarije. Dodatno, gubici koje imaju transportni sistemi su takodje neuporedivo veci nego 0,3W od punjaca: gubici transporta elektricne enegrije strazmerni su kvadratu struje (RI^2t), gde i otpor zavisi od raznoraznih faktora, kao sto je npr. vanjska temperatura. Prema tome, ovakvi saveti stvarno ne vode nicemu, a iole informisane ljude strasno nerviraju.

djolea

pre 8 godina

bukvalno uvek vadim punjac iz struje, samo jednom u zivotu sam zaboravio da izvadim i taj dan je bilo nevreme, grom udario negde u blizini, uvece stavljam telefon a punjac ne radi. sto je najgore od svega taj punjac sam kupio dva dana pre incidenta, jer mi se na starom izvukao kabal.

Bane

pre 8 godina

Posle punjenja izvadite punjač iz utičnice i prislonite ga na uvo (obezbedite tišinu) i čućete zujanje iz punjača koje će nestati posle par sekundi. Čim ima tog zujanja, znači da ima i neke potrošnje, minimalne, ali je ima. E sada, ta potrošnja je manje bitna, bitno je to zujanje, da li ga čujemo, da li nam utiče na kvalitet sna, raspoloženje, itd? To mene zanima.

only fools and horses

pre 8 godina

bukvalno uvek vadim punjac iz struje, samo jednom u zivotu sam zaboravio da izvadim i taj dan je bilo nevreme, grom udario negde u blizini, uvece stavljam telefon a punjac ne radi. sto je najgore od svega taj punjac sam kupio dva dana pre incidenta, jer mi se na starom izvukao kabal.
(djolea, 11. novembar 2015 12:06)

Pa zato ti se i izvukao kabal iz starog punjača. Zato što ga stalno izvlačiš iz utikača.

Tito za sve vas

pre 8 godina

Koliko strucnjaka u komentarima.

Jedan kaze da punjaci ne trose nista kad su u praznom hodu i jos se poziva na osnove elektrotehnike.
Drugi kaze da se visak snage u elektroenergetskom sistemu trosi na nepostojecim terminalnim tackama.

A vecina nas u Srbiji i dalje misli da je jedinica za energiju kW/h ili kW.
Drugi pricaju kako su dalekovodi izvori gama zracenja.

Meni nije dobro kad vidim sa koliko samopouzdanja ljudi sire neistine.
Mogu misliti kako je tek doktorima medicine kad slusaju nas laike kako lupamo gluposti.

Bane

pre 8 godina

A zamislite samo kad bi se svaki stanovnik zemlje odrekao jednog dinara, ne dolara ili evra? Dobijamo cifru od pet milijardi dinara!? E to vam je ista priča i sa vođenjem punjača u celom svetu. Šta bi bilo kad bi bilo.

niko bitan

pre 8 godina

Posle punjenja izvadite punjač iz utičnice i prislonite ga na uvo (obezbedite tišinu) i čućete zujanje iz punjača koje će nestati posle par sekundi. Čim ima tog zujanja, znači da ima i neke potrošnje, minimalne, ali je ima. E sada, ta potrošnja je manje bitna, bitno je to zujanje, da li ga čujemo, da li nam utiče na kvalitet sna, raspoloženje, itd? To mene zanima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bane, 11. novembar 2015 12:21)

to su kinezi po nalogu amerike ugradili za kontrolu uma...cuvaj se toga, baci taj punjac i kupi novi koji ne zuji... sve je to teorija zavere...

Pronalazac

pre 8 godina

Produzni gajtan s prekidacem i resen problem! Pa nisu ludi oni Englezi sto im svaka zidna uticnica ima prekidac. Kad sam to prvi put video smejao sam se. A to ima itekako puno smisla!

Error404

pre 8 godina

Belkin adapter za 3 usb portova, kada nije nista ukljuceno, i ako ostanu kablovi, automatski se iskljuco. Isto se iskljuci kad se uredjaj napuni. Tako da nista ne trosi.

pedja

pre 8 godina

Zanimljivo sti. .... Kad bi svi na planeti isključili tv na prekidač , a ne da ga gase na stendbay. Dve nuklearke nebi uopšte trebalo da rade.

Rasha

pre 8 godina

matematicaru, nije fora u novcu tj 8 dinara koje tebi nista ne znace nego kada uzmes u obzir koliko je to globalno trebalo bi da shvatis koliko bespotrebno trosimo energiju, koje ionako nema dovoljno.

ing. elektortehnike

pre 8 godina

Punjac tada ne trosi nista jer nije povezan na potrosac tj. telefon, osnovi elektrotehnike. Po toj logici svako sijalicno mesto u kuci bi trebalo da trosi struju i kada ne radi sijalica, jer je povezana zicama do prekidaca, a u njemu ima struje, nije nego.Mlacenje prazne slame.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dekile, 11. novembar 2015 10:51)

Ovo nije tačno. Kod isključene sijalice je prekid strujnog kola potpun te nema nikakve potrošnje. Punjač je sa druge strane transformator (poseduje dva kalema - primar i sekundar). Kod njega dolazi do tzv. disipacije energije čak i kada je isključen potrošač, pošto na primaru koji je povezan sa gradskom mrežom postoji elektromagnetno polje koje se prenosi na sekundar čak i kad nema potrošača. Iako se radi o veoma malom gubitku energije, on ipak postoji i merljiv je. Jedino rešenje bi bilo da se u punjač ugradi prekidač koji bi prekidao ulaznu struju ispred sekundara. Onda bi imali situaciju kao kod sijalice o kojoj ti pričaš, tj ne bi imali nikakvu potrošnju pošto bi strujno kolo bilo potpuno prekinuto.

NikolaC

pre 8 godina

Za početak bi trebao da imam:
iPhone, iPad, Android, Nintendo 3DS, Windows prenosnik, MacBook i Chromebook.
Da bi mogo da potrošim toliko struje, a kad imam sve to mogu i da je platim tih nekoliko kW.

Igor Gavran

pre 8 godina

@Dekile "Punjac tada ne trosi nista jer nije povezan na potrosac tj. telefon, osnovi elektrotehnike."

Netacno. Punjac u sebi ima ispravljac, a on je obicno realizovan kao prekidacko napajanje ili kao trafo usmerivac. Osnovi elektrotehnike i elektronike kazu da primarna strana (220V) ima struju curenja/magnetizacije cak i kada je telefon iskljucen sa punjaca.

Kluz

pre 8 godina

Pa neka unaprede punjace, nije rocket science da se ugradi logicki prekidac pa kad nista nije prikljuceno za punjenje, punjac se jednostavno iskljuci sa galvnog napona... Ako se zaista moze toliko ustedeti neka se donese pravilo za punjace...

devlinjo

pre 8 godina

Posle punjenja izvadite punjač iz utičnice i prislonite ga na uvo (obezbedite tišinu) i čućete zujanje iz punjača koje će nestati posle par sekundi. Čim ima tog zujanja, znači da ima i neke potrošnje, minimalne, ali je ima. E sada, ta potrošnja je manje bitna, bitno je to zujanje, da li ga čujemo, da li nam utiče na kvalitet sna, raspoloženje, itd? To mene zanima. Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bane, 11. novembar 2015 12:21) to su kinezi po nalogu amerike ugradili za kontrolu uma...cuvaj se toga, baci taj punjac i kupi novi koji ne zuji... sve je to teorija zavere...(niko bitan, 11. novembar 2015 15:55)
buaha ha ha ha ha... ulepšao si mi jako mamuran dan.

Dejca iz LE

pre 8 godina

Elektricnu struju trose i radio, tv, cd, komp itd. Svi uredjaji koji u sebi imaju trafo trose struju kada se ugase samo na dugme, takvim gašenjem trafo ostaje idalje pod napon i primapni kalem pravi kruzni tok struje pa i potrošnju.

Milun

pre 8 godina

Belkin adapter za 3 usb portova, kada nije nista ukljuceno, i ako ostanu kablovi, automatski se iskljuco. Isto se iskljuci kad se uredjaj napuni. Tako da nista ne trosi.
(Error404, 11. novembar 2015 10:30)

Diskutabilno je da li se zaista isključio ili ti samo misliš da se isključio. Pošto na osnovu nick-a vidim da ti je web bliži nešto kao dobio si response ali možda je iz cache-a. Tako i ovaj tvoj Belkin (odličan inače) iako nema mnogo sličnosti sa punjačem verovatno ode u standby a ti misliš da se isključio. Da bi mogao da detektuje ponovno uključenje uređaja, mora da ima napajanje na internoj elektronici. Stvar bi mogla da se reši na primer proširivanjem USB standarda na način da i device uređaji (telefoni, tableti i sl.) u device modu (dakle ne u host modu kada to rade) obezbede napajanje na USB portu. Na ovaj način to napajanje bi se moglo iskoristiti da se punjač uključi, aktivira vezu ka utičnici i prestane da koristi napajanje iz telefona. Nezgodno bi jedino bilo kada se baterija telefona skroz isprazni :-D. Anyway, stari dobri prekidač za štedljive ostaje i dalje najbolji izbor.

Nik

pre 8 godina

Malko vam matematika ne valja.
0.3w * 24 sati = 7.2 w/h
7.2w/h * 365 dana u godini = 2 628 W/h na godisnje = 2.63 kW/h.
Ako uzmemo da je cena struje u crvenoj zoni po visoj tarifi ispod 17 din. znaci da nekoliko punjaca non-stop ukljucenih u toku godine nas kostaju ispod 44 dinara godisnje ili 3.6 dinara mesecno

Blago tebi

pre 8 godina

@dekile poredjenje nije isto jer se prekidac za sijalicu nalazi na drugom mestu. Ali evo pitanja za tebe, zasto punjac koji nije nakacen na potrosaca, po tvojoj teoriji ne trosi stuju, nije iste temperature (hladan) kao kad je iskljucen iz struje? Dok puni nekog potrosaca je vruc, ali kada ne puni je topao, pitam se odakle mu ta toplota?

aussie

pre 8 godina

u australiji naprimer svaka uticnica ima mali prekidac na sebi koji pritisnes i prekines dovod struje kad je nekoristis. nemoras nikad u zivotu vaditi punjac. em sigurno em netrosi struju a tako jednostavno.

miki

pre 8 godina

ako ne ides u wc kad ti se ide, nego preskocis, pa ides svaki drugi put, velika je usteda u vodi i papiru... a ako ne pustas vodu onda nema ni potrosnje...

bopal

pre 8 godina

ing. elektrotehnike jeverovatno završio fakultet u prošlom veku. odavno već nema klasičnih transformatora u punjačima mobilnih telefona. zamenili su ih impulsni regulatori napona.

A ko čuva naše nebo?

pre 8 godina

Ne troši se struja, već energija, u ovom slučaju električna. Ako "obični" gradjani te pojmove brkaju, ne bi vi kao novinari trebali sebi da dozvolite takav luksuz. Ipak je to odraz pismenosti.

Железничар

pre 8 godina

matematicaru, nije fora u novcu tj 8 dinara koje tebi nista ne znace nego kada uzmes u obzir koliko je to globalno trebalo bi da shvatis koliko bespotrebno trosimo energiju, koje ionako nema dovoljno. (Rasha, 11. novembar 2015 14:50)

Негде сам прочитао да грађани Европске Уније плаћају веће рачуне за струју за четри милијарде евра (збирно) годишње само због тога што им уређаји стоје на стед-бају када се не користе и зато што су им пуњачи укључени у струју када се не користе. Обожавам теорије великих бројева!

cobo

pre 8 godina

Ako jednu sijalicu iskljucim samo 10 minuta godisnje, ja sam usparao vise struje nego sa punjacem citavu godinu.Nije problem u punjacima telefona,nego u punjacima mozga.Mozemo svi zaustaviti dah jednu minutu,i ostat ce vise kiseonika za buduce generacije?!

Alegretto

pre 8 godina

@Dekile

Bio bi u pravu kad bi punjač bio običan komad žice: ako nema telefona na njegovom kraju, nema ni potrošnje.

Ali nisi u pravu zato što punjač NIJE samo običan komad žice: to je uređaj koji pretvara napon, sa 220V naizmenično na jednosmerni napon kojim se puni baterija telefona. Zato je i sam punjač potrošač, koji troši energiju iz mreže čak i kad na njega nije priključen telefon. Ako je loše konstruisan (ima mnogo gubitaka), on će biti maje ili više topao, čak i kad ne puni telefon.

Ta potrošnja je vrlo mala - po jednom punjaču. Ali puta 100.000 ili milion istovremeno uključenih punjača, to ukupno već i nije baš tako malo. Ali da li je to mnogo? Zavisi s čim se poredi. Ako se uporedi sa potrošnjom milion TV aparata na stendbaju, to je mnogo manje. A sasvim je beznačajno ako se poredi sa gubicima pri prenosu od elektrane do potrošača.

Nekad su pretvarači napona imali mali prekidač koji je omogućavao da pretvarač ostane utaknut, ali da ipak bude fizički razdvojen od mreže i ništa ne troši. Razlog sigurno nije bila štednja energije, nego to što su imali trafo i zato su se prilično grejali, pa ne bi ni izdržali dugo da su stalno bili pod naponom.

Taj prekidač se odavno više ne ugrađuje, što je šteta. Zato ja pretvarač koji napaja uređaj koji mi je važan (na primer, moj klavir) uvek vadim iz utičnice kad ga ne koristim. Ne zbog štednje, nego zato što je kod nas u Srbiji kvalitet napajanja loš i dešava se da zbog toga pregorevaju priključeni uređaji.

charlie

pre 8 godina

Zato svaka trafika ima besmislene reklamne električne roto stalke na kojima se vrti osvetljena kutija cigareta.Troše se prirodni resursi na neviđene budalaštine,ali su najveći problem sijalice u kući i punjači van funkcije.

Vlada M

pre 8 godina

@aussie

To su utičnice po British Standardu. Tako je i ovde gde sam ja. Ipak meni su instalacije po našim standardima jednostavnije i pouzdanije.

Neverovatno

pre 8 godina

Pozitivno. Ne daj Boze da.probas da pronadjes sta je od ovoga istina. Ovde u UK su se prilicno velike face brukale stajuci na jednu ili drugu srranu. Istina je da ima gomila punjaca koji nemaju mogucnist da ustanove da li imaju potrosac prikljucen ili ne. Istina je da ogromna vecina danas ima mogucnost da ne radi kad nema potrosaca. Mnogi imaju i razne deuge sposobnisti. Da odrzavaju kvalitet punenja. da se ugase kada baterija puna i drugo. Nema nekog jasnog nacina da utvrdis sta imas jer niko nije u obavezi da ti kaze, a na punjacu moze da se ustedi gkoja para ako i kad zelis. Uredjaji se svakako i kvare. Pa ako ti je punjac vruc kad ne puni zameni ga odmah pre nego sto ti zapali kucu. Ako se mnogo greje dok puni, a struja u kuci ti je dobra ti opet zameni kad.mozes. Pozdrav

dzonikg

pre 8 godina

ovi tekstovi su uvod u novu realnost..da ce i struja da bude luksuz u srbiji...toliko energije koje ustedis za godinu dana ameri i nemci i svojim velikim autima potrose za minut voznje.
Ili cep svet kad bi to radio svaki dan cele godine ustedelo bi se manje energije nego sto potrosi jedan jedini nosac aviona..licemerju nema kraja.

djolea

pre 8 godina

@only fools and horses ne, vec sam ga dosta koristio na punjacu a HTC je imao jako lose kablove koji su se brzo izvlacili kod ulaza na telefon gde se savija, posto je uticnica na telefonu bila sa strane. zasto se uvek neko nadje praviti pametan, lepo sam napisao sta mi se stvarno desilo i sta moze svakom od vas da se desi i odmah pametnjakovic. verovatno i nisam aljkav kao ti pa da mi vise kablovi na sve strane u sobi.

Milun

pre 8 godina

Dekile, Dekile :-) bežalo se sa časova vidim. Da obnoviš osnove elektrotehnike, od korice do korice, pa se javi da pričamo o punjačima i sijalicama.

JoBanana

pre 8 godina

Potrosnja struje punjaca koji je ostavljen u uticnici posle punjenja je najmanji problem. Losi punjaci, a i lose instalacije u zgradi (a to je 80-90% svih punjaca i instalacija kod nas) vrlo lako mogu da zapale celu kucu. Ne igrajte se sa svojim zivotima i imovinom OBAVEZNO izvadite punjac iz uticnice kad zavrsite punjenje!!!

miki

pre 8 godina

a kada bi samo jedna jahta od 50 metara pa navise bila usidrena tokom cele godine bilo bi benzina za 100 000 prosecnih automobila iöo hrane za 1 000 000 afrikanaca ili za 100 000 penzionera u srbiji ...

Milun

pre 8 godina

bukvalno uvek vadim punjac iz struje, samo jednom u zivotu sam zaboravio da izvadim i taj dan je bilo nevreme, grom udario negde u blizini, uvece stavljam telefon a punjac ne radi. sto je najgore od svega taj punjac sam kupio dva dana pre incidenta, jer mi se na starom izvukao kabal.
(djolea, 11. novembar 2015 12:06)

Karma čoveče. Da ne brineš toliko o beznačajnim stvarima, verovatno se ne bi ni desile ili bi ih bar brzo zaboravio :-D

Bane

pre 8 godina

@ Bane, 11. novembar 2015 10:01

Odkud tebi da na svetu ima 5 milijardi ljudi? To je bilo pre 20 godina.

Pa nećemo ići u "sitna crevca".