Wikimedia Srbije obeležava 10 godina postojanja

Wikimedia Serbia, neprofitno, nestranačko i nevladino udruženje, koje stoji iza projekta najveće južnoslovenske onlajn enciklopedije - Wikipedije na srpskom jeziku i drugih sličnih Wiki projekata, 3. decembra proslavlja 10 godina rada.

Izvor: Tanjug
Podeli

Konferencija za medije povodom obeležavanja jubileja biće održana u sredu, 2. decembra, u Startit centru, Savska 5, sa početkom u 18 sati. O nastanku i razvoju udruženja govoriće predsednik Wikimedia Serbia Filip Maljković, kao i osnivači i članovi Upravnog i Akademskog odbora Miloš Rančić, Dragan Satarić, Đorđe Stakić, Goran Obradović i Jelena Prodanović.

Na svečanoj proslavi biće uručene Zahvalnice za doprinos promociji slobodnog znanja dugogodišnjim partnerima i saradnicima, urednicima Wikipedije, volonterima. Program će biti upotpunjen projekcijom najboljih fotografija sa foto-konkursa "Wiki voli Zemlju".

Wikimeda Srbije osnovana je 2005. godine, kao peti zvanični ogranak Wikimedia Foundation u svetu. Amatersko udruženje koje je okupilo nekolicinu entuzijasta oko Wikipedije naraslo je u organizaciju koja danas broji preko 100 članova.

Najpoznatiji i najveći projekat je Wikipedia na srpskom jeziku, ali se razvijaju i projekti Vikivesti, Vikirečnik, Vikiknjige, Vikiizvornik, Vikičitati, kao i Obrazovni program, foto-konkursi, takmičenja u pisanju članaka na Wikipediji, ali i saradnje sa brojnim institucijama kulture: bibliotekama, muzejima, arhivima, galerijama i drugim organizacijama.

Wikimedia Srbije bila je nosilac lokalizacije i integrisanja slobodnih licenci (Creative Commons) u međunarodno priznat sistem, međunarodnih okupljanja, regionalnih konferencija, festivala kulture, tribina, seminara i radionica o slobodnim sadržajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.