RNIDS potvrdio DDoS napad na svoju infrastrukturu

Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije", odnosno RNIDS, se oglasio zvanično na svom sajtu sa objašnjenejm situacije koju su mediji i korisnici zabeležili 11. oktobra.

Izvor: B92, RNIDS
Podeli
Foto: ZinetroN / Shutterstock.com
Foto: ZinetroN / Shutterstock.com

DDoS napad ugrozio rad brojnih sajtova u Srbiji; Oglasio se RNIDS

Prema navodima, RNIDS-ovi servisi su se našli pod opterećenjem usled napada na infrastrukturu koju RNIDS koristi. Rad servisa za registraciju domena je bio značajno otežan, zbog čega nisu mogli da se obavljaju poslovi registracije domena, nije bio dostupan WHOIS servis, a DNS zone nisu osvežavane. Međitim odgovori koje su DNS serveri davali su bili ispravni, kažu iz Fondacije.

DNS servis RNIDS-a zadužen za nacionalne domene je, uprkos DDoS napadima, radio bez prekida i korisnici koji su imali poteškoće prilikom pristupa sajtovima na .rs domenima nisu imali problem zbog napada na RNIDS-ov sistem.

Ističe se da je infrastrukrtira kojom upravlja RNIDS (kao što su serveri, sajtovi i drugo), konstanto izložena manje ili više intenzivnim DDoS napadima svakodnevno. Ovo ne predstavlja novost, jer sa sa ovim suočava gotovo svaki svetski registar domena.

IZ RNIDS-a ističu da je njihov sistem projektovan tako da i u slučaju veoma intenzivnih napada bude omogućen odgovor na DNS upite za nacionalne domene, jer oko 400 servera raspoređenih širom sveta šalje takve odgovore.

"Međutim, RNIDS ne može da ima uvid u to kakvi se napadi i sa kojim uticajem dešavaju na drugim sistemima i šta je sve od infrastrukture kojom upravljaju različiti akteri pružalaca internet usluga (ISP, DNS rizolveri, hosting…), što u zemlji, što u inostranstvu, bilo izloženo istom ili drugim sinhronizovanim napadima", ističe se u objavi na sajtu RNIDS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.