Microsoft krišom uređuje Wikipediju

Tekst koji je objavila agencija Associated Press otkriva da je Microsoft pokušao da plati blogeru da izmeni tehnički članak o otvorenom kodu na slobodnoj Web enciklopediji Wikipedia. Iako je Microsoft očito u ovom slučaju krenuo pogrešnim smerom, priča ističe u prvi plan neka pitanja o ovoj enciklopediji i načinu postavljanja informacija.

Izvor: www.itwire.com.au
Priredio: Milan Đukić

Podeli

U Microsoftu su se očigledno uzbudili zbog tekstova koji se odnose na standard za dokumente otvorenog koda i njegovog konkurentskog formata. Da li se članci odnose na ODF (Open Document Format) i Microsoftov Open XML nije poznato. Međutim, jasno se da u Microsoftu nisu bili zadovoljni napisanim o njihovom formatu, odnosno da smatraju kako su navodi bili neprecizni i pristrasni.

Zapravo, u Microsoftu tvrde da je najveći deo materijala objavljenog u Wikipediji nastao u "kuhinji" arhirivala, kompanije IBM. Šta je onda u tom slučaju Microsoft trebalo da uradi?

Očigledan odgovor je: stupiti u vezu s uredništvom ekciklopedije, izložiti slučaj i zatražiti da stanovište i tvrdnje negde moraju biti zabeležene. Prema rečima odgovornih u Microsoftu, upravo su to pokušali da urade ali odgovor nisu dobili. Ako je to tačno, onda u Microsoftu imaju pravo da budu nezadovoljni, a urednici Wikipedije su se poneli neodgovorno.

Izjava osnivača enciklopedije Wikipedia Džimi Vejlsa da je Microsoft trebalo da napiše "belu knjigu", da je postavi na neku drugu Web lokaciju i da je poveže s diskusionim forumima na Wikipediji je u potpunosti neodgovarajući i neprihvatljiv odgovor. Na Wikipediji se govori o Microsoftovoj tehnologiji, pa shodno tome kompanija zaslužuje da se čuje i njen glas ako odgovorni smatraju da u tekstovima ima nepreciznosti i netačnih tvrdnji koje loše utiču na tehnologiju o kojoj je reč.

Bez obzira na to šta ko misli o Microsoftovom formatu dokumenata, u svetu u kojem više od 90 procenata ljudi koristi računare pod Windowsom, enciklopedijski izvor koji daje informacije o nekoj temi nije kompletan ako ne sadrži i Microsoftovu stranu priče.

Međutim, pokušaj da se unajmi australijski bloger koji bi "neprimetno" izmenio članak na Wikipediji je loš i kvari sliku o Microsoftu. Kompanija s tako velikim ljudskim i materijalnim resursima mogla je mnogo efikasnije da prosledi svoju poruku jednostavnim korišćenjem medija, kao što je to ranije činila nebrojeno puta.

Cela ova epizoda je poslužila da se istaknu slabosti uređivačkog procesa slobodne enciklopedije, na koju se mnogi oslanjaju kao na pouzdan izvor informacija. Ona takođe ukazuje i na ono što izgleda kao sve veći očaj i osećaj paranoje u Microsoftu, čiji se zvaničnici očigledno smatraju ugroženim od strane narastajuće snage pokreta za otvoreni kôd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.