"Incognito mode" nije uvek privatan, ali evo kako to možete da promenite

Pretraživanje interneta u Google Chrome pregledaču možda i nije tako privatno kao što smo mislili.

Izvor: PC Chip / Niko Barbarić
Podeli
Foto: Sam Kresslein / Shutterstock.com
Foto: Sam Kresslein / Shutterstock.com

Chrome "Incognito" način rada, koji na papiru služi kao metoda anonimnog pregleda interneta ipak ostavlja digitalni korisnički trag prema nedavno otkrivenim podacima – navodno se sami radnici Googlea žale na probleme s privatnošću tog pregledača.

Između ostalog, navodi se da Chromeov "Incognito" način rada nije zaista privatno pregledanje interneta, već taj način rada samo postavlja neka ograničenja u onome što se skladišti i deli, a ta ograničenja nisu posebno efikasna u zaštiti naše privatnosti.

Povrh toga, s obzirom na Googleove izjave u vezi sa Incognito modom i šta on tačno pruža korisnicima, prosečan korisnik bi očekivao da isključivanje podešavanja pod nazivom "istorija lokacije" znači da se njihova istorija lokacije više ne prati, međutim, čak i kada je "istorija lokacije“ isključena, Google nastavlja da prati istoriju lokacije korisnika osim ako se korisnici ne potrude i sami u okviru komplikovanog interfejsa punog naizgled nepovezanih podešavanja isključe tu opciju.

Kada koristite anonimni način rada, Google i dalje može da prati svaku vašu pretragu i da još uvek zna kada kliknete na jedan od predloga koji su vam ponuđeni. Svaka veb stranica koju posetite u anonimnom načinu rada može vas pratiti jer taj način rada ne skriva vašu kućnu IP adresu od veb lokacije koju posećujete na internetu. Vaš provajder, internet usluga i dalje rešava vaše DNS zahteve, što znači da može da prati svaki URL koji posetite i čuva bazu podataka vaše veb istorije i potencijalno te podatke deli s trećim osobama, piše PC Chip.

Zapravo, glavna prednost anonimnog načina rada je ta što sprečava gomilanje trajnih kolačića na vašem uređaju. Kada zatvorite anonimni tab, brišu se svi kolačići koji su ostali u vašem pregledaču tokom tog pretraživanja. To u suštini znači da sledeći put kada koristite svoj pregledač i posetite neku veb stranicu, ne mogu da vas prate pomoću tih starih kolačića.

Ako vam Chrome anonimni način rada nije dovoljan, postoje bolji načini da vaš pregled interneta ostane privatan. Za početak, ne prijavljujte se na nikakve lične naloge i koristite VPN kako bi sakrili svoju IP adresu.

Takođe, na raspolaganju imate brojne ekstenzije pregledača koje blokiraju oglasne servere i "trackere". Ne postoji savršeni način na koji možete da obezbedite svoju privatnost na internetu, ali kombinacija pojedinih ekstenzija, VPN-a i pažljivijeg surfovanja može biti sasvim solidno rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.