Google AdSense od sada i na srpskom

Sajtovi koji su uključeni u Google-ov program AdSense od danas će moći da prikazuju srpske reklame. Kako smo saznali na zvaničnom sajtu, ovaj program za kontekstualno oglašavanje lokalizovan je na srpski.

Autor: Dejan Bizinger

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 25.07.2007.

11:37

Default images

Vlasnici sajtova koji već koriste ovaj program trebalo bi da ručno urade sledeću promenu: u Javascript kodu potrebno dodati google_language = 'sr'. Ili da se prijave na svoj korisnički nalog i da na tabu “Moj nalog” izmene jezik, a da potom ponovo naprave oglasne jedinice i preuzmu novi kod.

Google AdSense program nastao je 2003. godine. Suština je sledeća: s jedne strane su AdWords reklame koje postavljaju oglašivači (i pri tom biraju u kojoj zemlji, na kom jeziku ili na kom konkretnom sajtu žele da se oglašavaju), a sa druge strane su vlasnici sajtova koji su se prijavili za AdSense program. Na osnovu tehnologije koja uključuje analizu ključnih reči, učestalost izraza, veličinu fonta i strukturu linkova, Google usaglašava oglase sa sadržajem strane. Isplata se vrši na osnovu broja klikova posetilaca na odredjene reklame, a sve to se lako prati preko detaljnih izveštaja koji su dostupni vlasnicima sajtova.

Više informacija o Google AdSense servisu možete saznati i na stranicu za podršku.

Kakav to značaj ima za webmastere u Srbiji?

Google je jedna jedna od retkih velikih Internet kompanija koja je počela da obraća pažnju i na srpsko tržište. Podrša za jedno tržište znači da se može očekivati veći broj reklama kompanija iz Srbije u kontekstualnom programu oglašavanja Googlea. To će za posledicu imati i to da će reklame biti zanimljivije posetiocima domaćih sajtova a samim tim i zarada domaćih webmastera biće veća. Do sada, domaći webmasteri su postavljali Adsense reklame na engleskom, zatim pre izvesnog vremena je podržana Hrvatska pa je to doprinelo većem interesovanju webmastera a za očekivati je da će podrška za Srbiju naići na veoma dobar odjek u domaćoj Internet zajednici.

Kontekstualno oglašavanje je dobro što svaki webmaster može da zaradi od svog rada, ma kolika bila ta zarada a oglašivači u najvećem broju slučajeva dobijaju dobar povrat na investiciju. To za posledicu ima i veću motivaciju vlasnika sajtova da kreiraju kvalitetne sadržaje i servise, oglašivače da se oglašavaju na Internetu a to je upravo ono što nedostaje srpskom web-u. Po određenim procenama, online oglašavanje u Srbiji u 2006. godini je iznosilo oko 1.2 miliona eura i spada manje od 1% od ukupnog tržišta oglašavanja u Srbiji. Za očekivati je da će pojavom stranih i domaćih servisa kontekstualnog oglašavanja kao i dodatnih specijalizovanih agencija za online oglašavanje ova brojka vrlo brzo dostići cifru od 2 miliona eura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: