Globalna šteta od sajber kriminala iznosi 445 milijardi dolara

Sajber kriminal globalnu ekonomiju godišnje košta oko 445 milijarda dolara, a šteta od kra]e intelektualnog vlasništva prelazi 160 milijardi dolara, pokazali su rezultati istraživanja Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Tanjug
Podeli

Sajber kriminal je sve učestaliji i posebno šteti trgovini, inovacijama i konkurentnosti, navodi se u studiji. Globalni gubitak iznosi izme]u 375 i 575 milijarda dolara, prema istraživanju, koje je sponzorisala kompanija MekAfi (McAfee) koja pravi programe za zaštitu na internetu.

"Sajber kriminal sprečava inovacije i usporava tempo globalnih inovacija smanjujući povrat ulaganja inovatorima i investitorima", kaže Džim Luis (Jim Lewis) iz CSIS-a, i dodaje da za razvijene zemlje sajber kriminal ima vrlo ozbiljne implikacije na zaposlenost.

Najveće gubitke trpe vodeće svetske ekonomije, pa tako SAD, Kina, Japan i Nemačka, prema ovom istraživanju, godišnje gube oko 200 milijardi dolara, prenosi portal Seebiz.

Gubici koji se odnose na lične informacije, poput hakovanja podataka s kreditnih kartica iznose oko 150 milijardi dolara. Oko 15 posto stanovnika SAD, ili njih oko 40 miliona, bar jednom u životu bilo je na udaru hakera, pri čemu su im ukradeni lični podaci. U Turskoj je isti problem pogodio oko 54 miliona stanovnika, u Nemačkoj njih oko 16 miliona, a u Kini više od 20 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.