Bizaran problem: Apple godinama blokirao reč "azijski"

Filter ograničavanja "sadržaje za odrasle" u iOS aplikaciji Screen Time blokira upite sa rečlju "azijskim" u njima, ukoliko u podešavanjima korisnici uključe podešavanje "Ograniči veb lokacije za odrasle", što predstavlja isključivanje takvog sadržaja iz pretraga koje korisnici čine na internetu.

Tehnopolis

Izvor: Engadget

Sreda, 31.03.2021.

11:41

Bizaran problem: Apple godinama blokirao reč
Foto: Hadrian / Shutterstock.com

Ukoliko ste Apple korisnik i probali ste da pretražite određene pojmove u kojima se nalazi reč "azijski", bićete neprijatno iznenađeni, jer će vam se prikazati stranica koja će vas obavestiti da ne možete da pretražujete rezulate za svoj upit, jer su ograničeni - čak i da tražite uobičajene stvari kao što je "azijska hrana".
Foto: Profimedia
Ono što je posebno neverovatno, je da se tehnološki gigant više od dve godine nije pozabavio tom greškom, iako je bio o tome zvanično obavešten od decembra 2019. kada je iOS programer Steven Shen otkrio problem i prijavio ga Apple-u.

Mashable piše da filter za "sadržaje za odrasle" blokira i slogan kampanje "Stop azijskoj mržnji", i navode da kada su pokušali da pretraže internet na Apple uređajima, uz pojmove u kojima se nalazi reč "Azijski", Google, Bing, DuckDuckGo, pa čak i Baidu su pokazali obaveštenja da se pretražuje stranica koja je ograničena.

Uskoro izlazi zakrpa - iOS verzija 14.5 konačno rešava problem

Ipak, uz nadolazeći iOS update, beta verziju 14.5, ističe se da su pojmovi koji u rečenici sadrže azijski ponovo bili pretraživi. Tako sada reči "azijska", "azijska hrana", "azijski glumci", "azijska umetnost" i "Stop azijskoj mržnji" rade čak i sa uključenim filterom za "sadržaj za odrasle”.

Apple je prošle nedelje objavio beta verziju iOS 14.5 tako da je možete preuzeti i instalirati ukoliko ste uključeni u beta program kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: