Windows 10: "Božiji režim rada" i još pet korisnih saveta

Da li ste čuli za S mode u Windows 10 operativnom sistemu? A za God mode? Evo nekoliko korisnih saveta kako da ih koristite.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 21.06.2020.

13:22

Windows 10:
Foto: depositphotos, michaklootwijk

1. God Mode

Ovo je zbirka prečica koja okuplja na jednom mestu sve opcije dostupne za Control Panel, kao i nekoliko naredbi koje nisu lako dostupne u sklopu njega. Postavice strelicu bilo gde na desktop i onda odaberite New->Folder.

U imenu novog foldera unesite sledeće:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Pritisnite Enter. Ikonica bi trebalo da postane ista kao i za Control Panel.

2. Game Mode

U WIndows 10 ugrađeno je više funkcija za gejmere nego u bilo koje prethodno izdanje tog operativnog sistema. Postoji čak i ceo panel na kom možete da aktivirate način rada Game kako biste optimizovali svoj računar, piše tPortal.

Otvorite redom Settings, Gaming pa Game Mode i uključite "prekidač".

3. Battery Saver

Baterija laptopa je pri kraju, a nemate blizu utičnicu? Uključite Battery Saver Mode, kojim ćete privrremeno isključiti energetski zahtevne procese, uključujući i osvetljenje ekrana.

Otvorite Settings, System pa Battery. Označite Turn battery saver on automatically if my battery falls below i postavite procenat koji želite.

Za brži pristup pritisnite istovremeno Win + A kako biste otvorili Action Center i upotrebili kratice pri dnu ekrana.

4. Dark Mode

Windows 10, kao i brojni drugi operativni sistemi, ima Dark Mode. Uz njega, većina aplikacija "potamneće", ali i neki elementi Windowsa kao što su aplikacija Settings i File Explorer.

Otvorite Settings, Personalization pa Colors i odaberite Dark pod Choose your color.

5. Focus

Ovo nije baš režim rada, ali je korisno, pa je zato na listi. Pomoću ove funkcije možete da utišate notifikacije, kako vas ne bi ometale dok radite.

Otvorite Settings, System pa Focus assist. Odaberite između Off (isključuje sve), Priority only (pušta samo prioritetna obaveštenja) ili Alarms only (pušta samo Alarm).

Kliknite Customize your priority list kako biste odabrali šta će biti prikazano. Ispod možete odrediti hoće li se Focus assist automatski aktivirati, kao i kad.

6. S Mode

Ovaj režim rada verovatno neće nikada koristiti, ali je dobro da znate da postoji. Naime, kad je aktivan, na računaru je moguće instalirati samo aplikacije iz Microsoft Store i moguće je koristiti samo pregledač Microsoft Edge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: